55 Responses to “Jawapan Kenapa Dr Azizan Osman Guna PHD Doktor Palsu”

  1. Hakim Mahmud says:

    kes ni dulu pernah berbangkit tapi tidak ada sebarang usul yang tepat baru tahun ni berbangkit semula sekarang dah CHECKMATE . Tapi walaubagaimanapun beliau mempunyai ilmu marketing yang power yang salahnya adalah MENIPU.

  2. Mat Dahan says:

    Masalahnya ialah orang Melayu sendiri ~ mudah terpesona, kagum dan “jatuh hati” dgn orang yang membuat dakwaan berbagai2.. Tidak tahu menyelidiki atau menyiasat sama ada dakwaan itu benar atau tidak masuk akal. Malah, melarang sesiapa daripada mempertikaikan “credibility” orang yang mendakwa “dirinya hebat” itu. Sekarang dah terkena… (itu pun setelah Dr. Azizan ni dah kaya-raya)

  3. pandai sungguh dia berbicara mengenai latar belakang pendidikannya.. ramai sudah terpedaya, hingga artis terkenal juga. Oh!

  4. Tapi kenapa yer bila tengok muka dia memang ada iras iras Angah Raja Lawak hehe

  5. Adi says:

    Salam,

    Mohon juga dibuat semakan tentang PROF DATO DR IBRAHIM AHMAD. (Millionaire Mind Power)

    Dari mana beliau mendapat PhD
    Dari negeri mana beliau dianugerahkan Darjah DATO
    Univ mana yang memberi status Profesor

    Beliau dikatakan pakar motivasi dan sering mengadakan modul-modul pakej syarahan dengan bayaran yang agak besar.

    Mohon semakan bersama. Terima kasih

    • Ali the boom says:

      Mamat ni lagi penipu.. Bukan company dia dah tutup le since 2002.. Dia ni lagi kirafat.. Kaki kencing n prg bodoh aje yg akan follow dia.. Dr azizan memang aku dah lama tahu dia kaki kencing n pandai kencing bangsa sendiri

  6. keladi says:

    Duit adalah segala-galanya, jika kita ada bakat dan kemahiran dalam public speaking, inilah jadinya, tak perlu belajar tinggi-tinggi pun, bila kita cakap dengan yakin, tentu walaupun kosong orang akan percaya, dunia sekarang gelaran Dato’ pun perlu dibeli, tak payah nak pertikaikan lagi yang pasti, dia memang benar-benar mempunyai idea dan kepakaran dalam pemasaran….
    keladi recently posted..Pembongkaran Penipuan Azizan Osman

  7. Muhamad says:

    Assalam.
    Buat ‘Dr.’ Azizan Osman, anda sebagai kononnya seorang ‘pakar motivasi’ yang sering melaungkan perkataan keikhlasan, kejujuran dan tidak menipu dalam kehidupan atau perniagaan tetapi anda sendiri seorang penipu! Hari ini 2 lagi universiti tampil selepas UM memberitahu bahawa mereka tidak pernah menganugerahkan Ph.D kepada anda. Tell me Mr. Azizan Osman, why did you go around bragging you ada Ph.Ds?? Atas sebab apa? Don’t you have some dignity? You tak malu ke tipu orang ramai kata you ada Ph.Ds??

    And for those people who backup Mr. Azizan Osman about his imaginary Ph.Ds, I want to tell you something. We work our damn ass off siang malam untuk dapatkan Ph.D dan perkara ini bukannya mudah. And as a motivator expert yang dok bagi nasihat suruh buat perkara baik, adakah tindakan dia menipu pasal latar belakang pendidikan dia tu dianggap mulia?? Fikir-fikirkan. Thanks

  8. As says:

    Ilmu yang beliau miliki dalam marketing memang “awesome”. Allah duga dan uji dengan kekayaan yang dimiliki.

    Semoga beliau sedar akan kesilapannya.
    Walaupun takde doktor, boleh je bg motivasi dalam marketing.
    As recently posted..6 Larangan Semasa Berpantang Supaya Anda Cepat Sembuh

    • Aku says:

      dri awal niat die menipu tuk wt duit…maka terima la akibat dari perbuatannya, lau setiap ari sy ckp kt awk awk cantik… maka cantik la awk rasa…

  9. WhyYouMad says:

    Entah ah, aku just dia menipu PhD sebab nak amek perhatian orang melayu sebab orang Melayu kita ni kan pandang tang tu je, kalau dia takde PhD tapi dia nak ajar melayu orang buat bisnes, aku rasa melayu kita tak endah pun. He has more to give than what he takes. Kau pikir ah sendiri.

    • Lovelinus says:

      Kalau kata org melayu tak pndg org takde PhD..so ko shortcut??? Tipu PhD??? Pi la blaja..otak n duit dah tentu2 ade. So budak2 lps spm yg nak keje bagus2 tp tak dipandang tu adakah boleh diorg fake kan degree utk dpt kan kerja bagus???? Usaha derrr usaha…bukan menipu!!!

  10. Anti-Barua says:

    Setahu saya, kalau pun seseorang itu dianugerahkan Ijazah Doktor Falsafah Kehormat dari mana2 IPTA atau Universiti dari seluruh dunia pun, tak boleh guna title Doctorate tu kat depan nama kecuali diletakkan dlm bracket (Dr. Honourary) aje boleh.. Yang Azizan Osman punya kes nie, dia jaja nama dia dgn title penuh Dr. depan nama dia.. Cuba minta dia published kan thesis phd dia kalau betul dia dapat PhD melalui research.. kalau setakat Honourary atau Kehormat, takleh guna title Dr. tu… Apa yg susah sgt En. Azizan nie nak tunjukkan salinan semua Ijazah PhD dia tu kalau betul sahih dia dapat..

  11. Walaupun jenayah penipuannya terbongkar, Azizan tetap dibela dan dipertahankan oleh pengikut setianya. Alasannya mudah tidak apa salahnya menipu demi memajukan bangsa Melayu. Bagi mereka demi memajukan orang Melayu dalam bidang,perniagaan r hukum hakam islam boleh dilanggar dan dicabuli

  12. NAZRI malaysia says:

    azizan ni sebenarnya hanya pencacai…dibelakang beliau ada team yg sangat besar yang kerjanya dah berpuluh taun menipu orang ramai…dari satu program ke satu program….dari satu cara ke satu cara….akhir zaman ramai pembohong besar kluar dan muncul dari pelbagai sektor…. berhati-hati semua

  13. Rizal Mat Jali says:

    Aku dah lama smell something fishy bila attend seminar dia Ni.. Dia Ni mmg banyak berkhayal dan suruh orang lain ikut khayal dengan dia

  14. Sepandai badak air berendam di dalam kolam akhirnya mati lemas jua hujung nya..

  15. Alok P says:

    Comment

  16. Zafar says:

    Mohon semak status Prof. Dr. Muhaya. Kalau ada pangkat Profesor mesti ada universiti yang beliau berkhidmat. Universiti mana yang anugerahkan dia pangkat Profesor? Kalau beliau ada pangkat Profesor, maka boleh semak di laman Majlis Profesor Negara.

  17. shah says:

    Tidak dinafikan Azizan Osman mungkin menyalahgunakan “Title” tertentu dlm meneruskan perniagaan beliau. Tetapi kita dalam masa yg sama boleh menggunakan sedikit ilmu yg berguna semasa beliau masih dalam gelaran “Title” tersebut.Bnyk motivasi yg telah disampaikan dan saya sendiri tak pernah hadiri mana2 motivasi beliau pun..ahah..jika betul beliau salah, biarlah beliau sendiri menjawab isu ini.Sesiapa yg pernah hadiri kursus beliau,gunakanlah ilmu yg telah diperolehi sebaiknya.Kehidupan mesti diteruskan.Jgn patah semangat kerana bangsa diluar sana bertepuk tangan melihat Melayu memaki sesama sendiri..apa2 pun,marilah kita bersama hijrahkan minda kita untuk lebih berjaya dunia dan akhirat..aminn…=D

  18. lalalala says:

    bagi aku dia actually bijak, memang bijak dia tau letak title dr di depan bleh jual diri dia lebih tinggi and orang akan lebih percayakan dia sebagai seorang pakar motivasi, and dia berani i mean lets be honest saper yang berani letak title dr walaupun takda kelulusan dr or phd, and dia confident enuf tanpa rasa ragu2 berdiri depan ribuan orang yang hadir ceramah dia and bagi motivasi yang dah belambak keluar kat internet + benda yang sama dah di ceramahkan oleh pakar motivasi yang lain, and satu lagi dia bijak ambil peluang sebab dia tau kat malaysia ramai orang nak jadi jutawan, and ramai orang kat luar sana yang memang perlukan someone to guide them to be better and mostly orang malaysia nie malas nak kena ader orang suap baru bergerak ke depan, aku tak rasa dia buat salah sebab even tho dia takda phd or dr, but apa yang dia cakap semua betul and memang membantu orang2 yang memerlukan, bukannya dia ceramah benda yang mengarut and tak masuk akal itu lainlah kot, cuma tulah bila dah terlebih bijak and pandai dia terlupa pasal penipuan dia tu title dr kehkehkeh

  19. Bonogd101 says:

    Sebenarnya.. dimana kita dapat semak kelulusan seseorang ni?.. setakat mintak kerja.. bawak diploma/sijil/degree palsu.. tiada siapa yang pergi semak.. universiti takkan layan melainkan dengan surat rasmi.. pengalaman aku sendiri, nak semak seseorang yang aku syak guna diploma palsu.. call universiti, walaupun kita ada no. ic dia. universiti takkan bagi maklumat.. melainkan dengan surat yg ada letter head.. termasuk jugak maklumat dengan insolvensi malaysia.. diorang takkan bagi maklumat..

  20. SongkokBuruk says:

    Hanya orang yang pernah menghadiri,mengalami dan merasai kejayaan hasil bimbingan dan motivasi beliau yang layak dan tahu di level mana sepatutnya di letakkan kedudukan beliau..Tanya orang yang dah berjaya..adakah anda rasa tertipu setelah anda menjadi seorang yang berjaya? Adakah beliau penipu?..Terkadang perlu diingat..ilmu.. bukan sekadar sehelai kertas..

    • PencetusIdea says:

      Banyak sgt komen negetive drpd bangsa kte sndiri..walaupun saya tdk pernah ikut clas dia,secara logikny,da brapa ramai usahawan muda yg berjaya selepas mngikuti kelas die..guna kan ilmu yg diajar oleh nya..stakat gelaran Dr,tolak ke tepi jelah..brapa ramai yg punyai gelaran Dr and sanggup memperjuangkan bangsa kite..tepuk dada,tanya selera

      • ZZZ says:

        Punyalah ramai lecturer dekat U tu yg phD yang mengajar anak bangsa siang malam. Dan sentiasa tambah research untuk majukan bidang masing2. Tapi tak nampak kan tu semua? Tepuk dada anda sendiri dahulu baru ajak orang lain ye.
        Setakat gelaran Dr letak tepi? Bagi nasihat tu dekat Azizan, sebab dia yang nampaknya gilakan gelaran Dr.

      • Zaini says:

        Punya ramai anak bangsa jadi lecturer didik anak bangsa sendiri pun dah tak nampak… memang sah kamu pun dah kena tipu…

    • allysha says:

      Matlamat tidak menghalalkan cara…
      Takperlu nak menegakkan benang basah…
      Jika rasa hebat sangat dan berilmu kenapa nak menipu…

  21. Seraiwangi says:

    Kalau rajin, semak la bidang metafizik tu apa dia. Sebagai seorang Islam, sgt bahaya utk belajar metafizik di negara bukan Islam kerana terdapat byk filosofi ghaib yg diterjemahkan bercanggah dgn hukum Islam. Mgkin azizan tak tau apa itu metafizik sebenarnya dan main pilih je PhD nya dlm metafizik dari univ Gordon yg tiada dlm senarai tertiary institutes di florida. Penipuan ini kena dihentikan. Ianya sangat memalukan.

  22. Yatim says:

    Buat mandatory semua institusi
    Yg menanugerahkan diploma atau degree to publish di website graduand diploma atau degreebidang tahu dan institusi yg menganugerahkan.

  23. tok li says:

    Terbukti bahawa strategi pemasaran membuktikan beliau layak….anda iktiraf s

  24. whyza says:

    Dia membuktikan orang ramai pandang tinggi pada title Dr.
    Dia membuktikan tidak perlu kelayakan tinggi untuk berjaya
    Dia membuktikan orang yang x belajar tinggi boleh ajar orang lain yang tak kira apa backgroundpun untuk berjaya.
    Dia membuktikan dengan bercakap sahaja, boleh kaya.

    dan dia membuktikan yang dia memang takde phd dengan cuba membuktikan dia ada phd dengan menggunakan nama universiti yang glamour dengan phd fraud.

    kesimpulannya: tipah tertipu bang.

  25. ustaz says:

    Saya dari awal lagi tak pernah percaya pada peniaga. kebanyakkannya kaki penipu… termasuklah saya yg meniaga…….

  26. JAMILAH Y says:

    Salam semua,
    Berfikir dan berbicaralah seperti manusia yg berakal…jangan hanya sedap heeeembuuuus je.
    Ingat jika kita pernah diingatkan apa yg kita fikir, Niat,Cakap dan Lakukan adalah DOA.
    jadi jgn lah kita berfikir negative sekalipun ianya salah….jgn lah cakap yg tak baik kalau nak memberi pandangan…sbb apa yg saya lihat rata rata orang melayu ni cepat Emosi dan melenting spt. Lembu dicucuk hidung.
    Bukan kita mendoakan yg baik tapi mengecohkan keadaan dan mempengarohi sikap Negative.

    Jadilah contoh spt org2 Cina, mereka bersatu sgt kuat walaupun ada diantara mereka yg buat salah, tapi mereka tetap mempertahankan bangsa dan agama mereka demi nama baik Kaum.
    Sbb itu org2 cina cepat bertamadun dan ramai yg berjaya maju….bukan macam org melayu yg selalu Layu tak berkembang maju…asyik dibuai sikap cemburu, cari salah org,kutuk mengutuk, dan banyak yg rasa tk puas hati…ini ke contoh yg diajar oleh islam??

    Biarpu Dr.Azizan tiada ijazah PhD tapi saya tetap hormati dan hargai beliau sbg Dr.Azizan dengan ilmu dan keimanan nya yg tidak mahu melontar balik mereka yg telah menghinanya…
    Kenapa saya katakan begini sbb beliau memang LAYAK untk diberikan title PhD “Dr”kerana pemikirannya setaraf dgn Prof yg berijazah PhD… org yg masih ambil PhD dlm progress sepatutnya belajar bercakap spt Prof yg berfikiran tinggi baru lah ada NILAI dan LAYAK untk dpt PhD,tidak mencari salah malahan cuba memberi jalan untk menyelesaikan masaalah…

    Pihak bijaksana Universiy semua jangan lah kalian mengA’ibkan university anda sendiri dimata dunia kerana sedar kah kalian Ramai di Luar sana yg sedang tertawakan dan bertepok tangan diatas kebodohan dan kesempitan minda dan akhlak org2 melayu islam diMalaysia…
    Peri bahasa mengatakan ” TEPOK AIR DIDULANG KENA MUKA SENDIRI” dan ” KERANA PULUT SANTAN BINASA” jgn sampai bangsa luar ambil kesempatan…
    Apa yg ada pada Pangkat dan status jika tidak tahu menabur manfaat kepada masyarakat.
    Ramai juga Asatizah yg bergelar “USTAZ” tapi tiada Peng’iktirafan Asatizah dari mana2
    Madarsah dan kelulusan ilmu Agama sekadar pandai baca dan ajar al-Quran….
    Jom sama sama fikirkan yg baik dan berdoa dimudahkan semua. Saya doakan anda Sihat, Kaya dan Berjaya.

    Waallahu a’lam

  27. Unta Padang Pasirun says:

    Rileks Jon…

  28. Sekarang ni ijazah,PhD,doktor palsu, gelaran beli dah berlambak.. nanti sampai satu masa adik abg mak jiran semua pangkat datuk 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge