63 Responses to “Pendaftaran Murid Tahun 1 Selangor Putrajaya 2017/ 2018”

  1. nurmastisha says:

    saya telah daftar anak saya pada tahun 2015 untuk kemasukan tahun 1 pada tahun 2017. pendaftaran secara online mengunakan sistem esppsel. saya tidak sempat untuk menghantar borang permohonan kepada pihak sekolah. adakah saya perlu daftar semula permohonan anak saya.

    terima kasih

    • DiahHuri says:

      samalah kes dengan saya. saya pun dah daftar tahun 2015 tapi tidak sempat nak menghantar boring permohonan kepada pihak sekolah. nak buat semakan pun tak boleh.

  2. saya telah mencuba banyak kali pendaftaran online untuk sesi 2017 dari tahun lepas sehingga hari ini tetapi tidak berjaya juga. ini menyusahkan ibu bapa.

    • DiahHuri says:

      saya ada mencuba semula untuk daftar di page sps tapi macam tak berfungsi je page tu. saya dah buat sebagai pengguna baru, bila daftar masuk, masuk ke system pendaftaran atas talian, kemudian saya masuk ke pendaftaran baru, masukkan ID Pengenalan Murid dan maklumat permohonan, kemudian click simpan, lepas tu selesai??? bukan ke kita kena print dan bawa ke sekolah yang dipohon???

      • tee says:

        sistem ini memang menyusahkan, tidak langsung membantu, buang masa & kena cuba berkali kalitapi failed juga

        ready non productive system

    • letitia says:

      sama la dgn saya …dh bnyk kali sya cuba ..tpi x dpt..x mcm dlu ….sng je….

  3. Alia says:

    Sistem online ini sangat menyusahkan. saya mencuba dari pagi hingga tengahari tapi belum dapat login.

  4. sakina says:

    sis sy pn register mcm sis jg tp bila time srh click simpn dh simpn,tp tuk print xada plk klr kt screen..ada sesiapa blh tlg explain knp xblh print?

  5. aisya says:

    saya pun dah register untuk anak saya,tapi kenapa dia suruh simpan lepas tu selesai.tak ada nama sekolah untuk di pilih ke dan kenapa tak boleh print?

  6. ibu says:

    kenapala sistem sekarang memeningkan..makin menyusahkan..tak bersistematik..tak sama mcm dulu..amat mudah sekali.masa utk daftar ank kemasukkan tahun 2013..sekali buat terus ok..

  7. zura says:

    saya dah daftar pd thn lps bln NOV 2015 utk kemasukan 2017 dkt laman web esppsel..saya dah htr borang ke sekolah n dah dapat chop pun…lps tu, td kwn sy ckp ad daftar laman web baru, bila kol kt talian Jab Pendidikan sel, 035518 6500 utk semakan, line telefon xde org angkat..lepastu cut off sendiri..aduyaii….pening ni…last2 kol sekolah…sekolah ckp kene daftar semula even dah dapat chop dr sekolah….tensen mak mcm ni….

  8. norhaya says:

    This system not function. System esppsel lagi bagus. Pendaftaran sebelum nie tak ada masalah.

  9. izah says:

    kenapa portal kemasukan thn 1 ni tak boleh buka,
    portal dulu lagi ok.macammana nak daftar budak ni.

  10. hasz says:

    portal kemasukkan tahun 1 nie tak boleh pun.saya dah cuba banyak kali.kalau tak boleh online cam nie nak buat macamana…?? nie system yg problem ke…?

  11. santhi says:

    sistem apa ni…susah betul tak dapat nak save.. i try dari 1/3 sampai sekarang still tak dapat save maklumat ibu bapa.

  12. wanto says:

    jilake btl r…sampai skrg x bole nk save data…

  13. rizal says:

    cakap sistem nie lebih efektif dan lancar…saya cuba masuk dari 1/3 smpi hari nie tak dapat nak masuk pun…macam mana nie…

  14. Jasmine Ong says:

    How to choose the choice of school for my son?

  15. aduh dah banyak kali online tapi tak boleh juga nak daftar cam mane ni?????tak de cara lain ke pls explain

  16. Ck Ha says:

    Dah cuba buka site banyak kali try tapi stiap kali klik masuk web site iklan Shell Helix…..mmm bengong betul….

  17. Shaidayu bt shak says:

    Nama:Nur alya maisara bt abd hanif
    No my kids:100526-10-0654
    No i/c bapa:840830-14-5527
    No i//c ibu:880824-03-5176

  18. KAM PAK HUP says:

    i masuk sampai semakan permohonan , sebenar ada pilihan batal dan semakan , tetapi saya punya adalah “kemaskini” ? status adalah “kemaskini bukan ” hantar” ? Tak dapat mash semakan status penempatan murid tahun 1 ?

  19. letitia says:

    saya dh bnyk kali cuba ..tapi x dpt …

  20. Rasida binti salbado says:

    Saya Dr pagi tadi tekan pun xdapat2 susah betul la……
    Logo apa dia mintak..
    .

  21. budaksetan2 says:

    saya dah daftarkan utk 5 org budak berlainan ibubapa…ada sikit jerrr masalah…tapi OK jerr…boleh jerr daftar.

  22. Tan HC says:

    saya dah daftarkan anak perempuan saya pada March 2015.
    Dah dapat pun respond daripada jpn.selangor@moe.gov.my.
    Apa pasal kena daftarkan sekali lagi?

  23. s.mani says:

    since 1st march 2016, I try the above website but cannot go in for apply.

  24. SAYA NURUL HUDDHA BT MAT NOR INGIN MEMBUAT PEMBETULAN BAGI PENDAFTARAN ANAK SAYA IAITU NUR DIANA BATRYSYA BT AZIZ TETAPI TIDAK DAPAT LOG IN DISEBABKAN T6ELAH LUPA ID DENGAN PASSWORD

    SAYA BERHARAP PIHAK YANG BERKENAN DAPAT MENBERI KERJASAMA KEPADA SAYA

  25. lol says:

    kalau ada masaalah.. pergi kementerian pendidikan..

    bukan menganga di sini

  26. lina says:

    saya rasa senang dan mudah je.sekali log in je. tak payah la nak bergerak ambil form ke apa ke..daftar online..pegi sekolah hantar lampiran yg diperlukan.selesai.

    • wanie says:

      Salam…nape berkali2 cuba buat xdpat..masa dah suntuk tuk daftar online..dr bulan lpas duk godek2..xjdi jgk smpai hri ni..sape2 blh explain x..bila sampai kt part klip pendftaran n semakan tu..xleh klip..knpa ek…borang pn lum kuar cmner nk isi…adoyaii..tlg

  27. QiaraNurqaseh says:

    klik kat sinun…
    https://public.moe.gov.my/
    x leh masuk jugak hempas tel

  28. abu adi says:

    cari maklumat kat Internet lagi senang dari carik maklumat kat website kementerian.

    apalah nasib rakyat Malaysia…

  29. basker says:

    I dah try banyak Kali tetapi take dapat login.

  30. mum says:

    saya baru jer tahu kena daftar semula. tapi website sudah expired. what can i do????

  31. SAPINA says:

    SAYA NK KEMASKINI KEMASUKAN ANAK SAYA SEMULA SBB ADA TERSALAH TULIS SEKOLAH TAPI TAK BOLEH SMPAI DH TAMAT TEMPOH DH NI..KENAPA NK BUAT SISTEM MACAM NI MENYUSAH KN JE CUBA BAYANGKAN KALAU ORANG MISKIN YG TKDE KEMUDAHAN LAPTOP NI MCM MANA LH DORANG NK BUAT..BUKAN MERENGGANKAN TAPI MENYUSAHKAN

  32. Das says:

    Kalau dah terlepas tarikh tutup nk buat mcm mna??
    Anak sekolah tahun 2018
    Harap dapat bantu

  33. Das says:

    Klau terlepas tarikh tutup mcm mna nk buat?
    Anak sekolah tahun 2018.

  34. azmil says:

    sya dah try tp tetap x dpt sya g skolah utk daftar spt mana arahan jabatan pendidikan daerah.tp pihak skolah suruh daftar on line jugak..on line ni mcm sial menyusahkan.bukan menyenagkan.kepada pihak yg buat sistem ni sila pakai kepala otak banggang ko tu….. ank sya dah 2 org sebelom ni pakai sistem lama paling teruk 2 kali jer dah ok……yg ni dah beratus kali buat masih x dapat…..bangggggggganggggg../lllllll

  35. Khatijah says:

    apakah lama web yg perlu sy batalkan kemasukan murid tahun 1 /2017 sebab anak sya terima tawatan di sekolah lain

  36. hafiz says:

    saya da banyak kali cuba dah. camana ni.bangang punya sistem. tengok da terlepas

  37. jenal says:

    saya telah mencoba log in dari tahun gajah tetapi maseh tidak berjaya

  38. Dms says:

    Hmmm… Saya dah daftar 2 org anak 2017 & 2018.. Sangat senang.
    Sekali log in je, isi form one by one and saved. Pastu print, siap!
    Just type mykad & mykid number sebab website ni link dgn JPN so most of our
    personal data automatic ada kat form, Kita cuma perlu semak dan tukar apa patut je , dan pilih sekolah.
    Kepada ibu bapa lain, sila lihat betul2 skrin, lepas isi maklumat anak dan save(simpan) > klik tab sebelah pula > isi lagi dan simpan dan seterusnya … Pastu siap > save all as pdf utk simpanan kita dan print.
    Maklumat yg simple2 je dia suruh isi… Semoga berjaya.

  39. nizam says:

    Kan lebih senang daftar kat sekolah je konon nak apgread tapi susahkan orang

  40. Zali says:

    Kenapa semakan permohonan tetiba tulis maaf tiada sebarang permohonan padahal byk kali dengan minggu lepas cek nama dan details ada lagi dlm system bangang tu…bodoh gila website korang la mcm website bufak tongong..ug buat website ni pn pakai kroni ker..menyusahkan betul kali.ni dulu tak camnipun..dahla kena daftar 2 kali ..

Leave a Reply

CommentLuv badge