92 Responses to “Tarikh Pembayaran Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2016”

  1. azlina c.berihim says:

    Dari mula menerima Br1m sampai br1m 2015,suami sy yg menerimanya krana

    • Pendeta Rakyat says:

      tidak melebihi 15 patah perkataan..

      • azlan raof says:

        cik sy nk bertanya..bg ibu uang ada ank sdri…tiada suami.ibu gtunggal layak mnerima brim sebnyk 1,050 sekrinya pndptn bwh 1k.
        ttpy buln ini sy mnrima brim sebnyk rm400 shja.
        sdgkn sy bkn bujg..mcm mna caranya saya nak pstikn adkh brim sudh dmasukkn ataupn tidk

  2. azlina c.berihim says:

    sejak bantuan br1m brmula..suami sy yg mnerima pmbayarannya sebagai ketua isi rumah.sampai lah br1m 2015 baru2 ini.sy nk brtnya,blehkah dan bgaimna jika sy mahu menukar nama penerima br1m 2016 kali ini atas nma sy.

  3. noraizah says:

    sya sorg ibu tunggal.. knapa sya hnya dapt brim hnya skx sdgkan sya sudah brumur 43 tahun dn gaji tak menentu..sya menyewa rumah lagi sorg

    • mus says:

      ibu sy pon same ibu tunggal. sakali je dapt…kenape ye???bile call mcm2 alasan di beri..yg xlogik nye kenape mase da update xtgok betul2..pastu bile nak dpt kan yg second katenye di batalkan..nak bg tu bg la betul2..kalo xnk bg xpayah bg langsung..mcm ni punye sistem pon ade ke..??

    • Rose says:

      Sama lah….saya pun cuma dpt tahun 2013 jer
      Sampai ni x dpt2 lgi

  4. Badarudin says:

    Boleh ka saya isi borang untuk orang bujang, tapi umor saya 6.2.2016 bru cukup.

  5. sha says:

    saya hairan kenapa orang yg berstatus datin dan suaminya pon masih hidup tapi layak dapat briim untuk isi rumah (950.00).. kenapa ya..ada sesiapa boleh jawab..dia tak ada tanggungan langsung..suami pula ada pendapatan..ramai org susah lagi layak dapat..yg macam ni buat apa diberi?

    • misteri says:

      mungkin sebab mereka beri maklumat palsu

    • rosnah says:

      saya pun ada anak 5org kata bla saya trima yg ni 350 Kata IBU tunggal tk ada tanggungan mana peginya borang yg saya isi tu bersama potostat Surat lahir anak2saya padahal yg tahun lalu Kali saya ada tanggungan Kali ke3 tk kira mcm bujang pla kali INI Kate nak pastikn btul2 jgn ada kesilapan lg

    • wan mohd says:

      br1m x kira dato datin atau apa2 status dia juga mbyr cukai so lyk dpt. smua org lyk jika pndptn x mlebihi 5001 ke ats

    • junai says:

      kn dia jgk rkyat malaysia.. hak mereka!! mcm jgk kta!! jdi sb tu di wujudkn kategori penerima.. d kg sya,org yg da ada rumah pn ble dpt PPRT.. apa kes?
      kita rakyat malaysia..

      • Penjilat Br1M says:

        Apa nk pelik dlm malaysia ni… Semua boleh…. Klu pelik lebih2 nanti kna simen xpon c4…. Kt dunia ni biarlah deorang nk buat2 apapun dah undang2 deorang buat….. Nanti deorang tetap akn jumpa mahkamah Allah… Time tu baru sedar duit xboleh beli nyawa… So prepare jer la bangsat2 tu nk masuk neraka jahannam… Aku nk tunggu, lihat dan tepuk tangan jer….

  6. memeylisa says:

    saya ibu tungal.dapat rm 1050 kan

    • SYARIFAH says:

      saya dapat sekali ja rm350

    • SYARIFAH says:

      saya ibu tunggal ,anak 3 masih sekolah,

      • MAN says:

        salam.syarifah pergi terus ke pejabat lhdm tanya dia org.

      • mie says:

        Semak lhdn selalunya – maklum pada mereka puan menjaga anak sendiri dan bekas suami puan tidak memberi nafkah kepada mereka,
        Pengalamana saya telah rujuk pada lhdn dan menyatakan sy yg menanggung anak2…
        Lhdn telah memberitahu saya kad pengenalan anak telah digunapakai bekas suami puan…. oleh tu anak2 di bawah tanggungan bekas suami puan…puan bawa no kad pengenalan bekas suami puan mohon lhdn semak dan pasti nama anak2 puan bukan dibawah tanggungan bekas suami..

  7. SUE says:

    TRY JE..MEMBER SY DULU DPT

  8. putera says:

    mungkin sebab mereka beri alamat palsu

  9. imah says:

    jika saya belum berkahwin, tapi sudah tinggal berasingan dengan keluarga (rumah sendiri) berpendapatan bawah 4k boleh daftar BR1M dibawah categori Pendapatan isi rumah bawah 4K tak?

    • Aisyah89 says:

      Tentula tak,itu kn bujang namanya..apa benda la soalan..wakaka mcm mna gaji 4k tpi simple pun x ley fikir..hhahaa

    • ainn says:

      ape punye cerdik la soalan ni.. hahaha
      dah gaji rm4k takyah la nak mintak, bujang lak tu

      • Penjilat Br1M says:

        Kikikiki biarlah…. Dia gaji 3990.00 kurang spoloh hengget 4k… Malaysia skrg sape gaji bawah 7k miskin bawah 5k fakir…. Yg aku gaji 900.00 kategori mn ek? Dgn brim xmasuk2 lg ni…. Pa cittak? Pegawai lhdn yg dok check status pon dah masuk….. Ni namanya bangang abadi.Sepatutnya badan2 yg berkenaan brim… Mereka tu lah yg patutnya brim masuk lambat sekali. Utamakan yg lain2 dulu…klu boleh yg kerja sektor kerajaan brim masuk paling lambat. Ni tak utk rakyat marhain tinggal kerdak baru nak agih2 kan…. Puihhh buttooh laaa lahanat!

  10. Rozanah says:

    Sya ingin tahu sekiranya kakak sya berpendptan rendah Dan suami dia bkerja tetapi suami dia berpendptan tidak tetap Dan pernah black list income tax…pertanyaan sya d sni adakah dia kayak memohon brim ni?

  11. Revathy says:

    Klu apply borang bujang lepas kena hantar document apa ye?

  12. SITI FARAH NATASHAH BT AMRAN says:

    saye nak tnye adakah saye kena delete name saye di bawah tanggungan bape saye utk saye mohon brim ni

  13. wan says:

    assalammualaikum.. saya nk tanya klau saya mhon br1m untuk bujang dan mak saya mhon untuk idividu isi umah.. adakah ke dua2 nya dpat br1m??

  14. rogayah says:

    Kawan saya terlupa isi ruangan pendapatan gaji…tertulis ‘0’ macam mane nk betulkan balik..adakah kawan saya kena hubungi LHDN.

  15. angah says:

    Jiran saya keja spore gaji bulanan lebih 5k,,isteri pun bekerja juga.. tapi tiap2 taun dapat br1m..sebab tipu slip gaji kata meniaga sendiri😐

    • Penjilat Br1M says:

      Tak perlu pelik, tak perlu jealous dan xperlu menggelabah….. Kalau cikgu kencing berdiri.. Anak murid kencing merry go round….. Apadahal…. Kalau ketua negara kuat mengencing, rakyat bwh kuat kencing sampai terkentot silap aribulan keluar tahik meneran kencing yg setitik dua itu….. Kalau pemimpin tu sendiri penjahat… Orang bawahnya apa?…. Oh malaysia ku.. Syukur malaysia masih aman….

  16. Idea Berita says:

    Wah bagus, Dah ada tarikh rasmi. senang lah merancang perbelanjaan nanti

  17. omydroid says:

    Kalau dh boleh BBIM boleh isi lagi x ya?

  18. Idea Berita says:

    sebulan lagi dapatlah pembayaran pertama BR1M 2016

  19. Zilla says:

    BRIM semua orang ada hak. Tapi tertakluk pada kelayakan. Lau ibu tunggal kenapa xboleh dapat. Sedangkan penganti kepada ketua keluarga. Xkisah la dah berpisah hidup atau mati. Dan selagi tak kahwin kita masih bawah tanggungan ibu bapa. Xkisah la gaji rm4k pun. N kita layak dapat brim untuk bujang.

  20. Farida 1990 says:

    Saya nak tanya masih boleh lagi ke nak berdafta baru..sebab kalau ikut tarikh dah berahirkan.

  21. Nurul says:

    Boleh ke nama suami..akaun isteri..sbb suami xpnh Nk bg br1m kt sy..asl mnta dia akn jwb lau nak apply sendiri..serius menyampah laki xgna

    • i-lick@live.com says:

      cerai?

    • yang kasiwa says:

      suami awak hanya tau mencucuk je tapi bagi makan tak tau..ape punya suami macam tu?? tu la dulu asyik bercinta belum 2 tahun dah nak kawin cepat..hah sekarang inilah akibatnya..nak kenal hati budi orang bukan 2 atau 3 bulan..perlu masa sekurang-kurang 2 tahun atau 3 tahun..kalau yakin boleh kawin terus tapi mesti ada bajet..

  22. ahmadfiradus says:

    bagi la 20, 22 ka .. baru ada duit modal sikit .. nk reper moto .. ni moto pon rosak .. nak p keja pon jln kaki .. adoi..ssh btoi..

    • Saya sangat bersimpati dengan Pn. Nurul kerana suami hampeh x bgi lansung kat isteri , sy penerima BRIM status pendapatan RM 3k kebawah jumlah terima RM1000 bgi thun 2016, sejak BRIM ujud saya serah semua pada isteri kerana beliau suri rumah sepenuh masa, saya juga syurkan supaya pihak BRIM menyiasat kepada kes kes penipuan yg menerima BRIM , yang layak terpinggir yg x layak pandai menipu dapat ini tak adil, ambil tindakan drastik kepada yg menipu supaya mereka takut untuk lakukan perkara ini buat tahun tahun mendatang , ini duit kerajaan(duit rakyat) mesti agih secara adil dan saksama .

  23. jusoh din says:

    Assalamualaikum,sya prnah bercerai n ada ank 2,ank d bwah jgaan bekas istri….skrg sya dh kawin n ada 2 ank lagi,kbiasaanya sya akan gunakan duit brim bgi kpd anak yg istri dulu,adakah bkas istri sya boleh repot kata saya makan sorang duit brim?

  24. Azri karl says:

    Adakah 28 januari adalah tarikh paling awal pembayaran brim 2016.

  25. mohd jamil says:

    Kenapa la byr empat kali dua kali ok jugak yuran sekolah dua org kena byr dekat 6 ratus mcm mna?

  26. Hamka says:

    Sy dh check permohonan yg baru ni 2016..tapi tulis kt situ
    Dlm proses..
    Tarikh nk bayar dh dekat..nurvous je..
    Pendapatan sy rm1000 kebawah..
    Agak2 dapat ke sy kategori E-kasih tu?
    Kalau dpt syukur lah..ringan skit masalah sy..

  27. pokmat akok says:

    ngejah bayar awal sikit tuu brim kawe kacik duit nih…xleyh ko bayar esok…kawe nak guna duit nak wi ko najib..

  28. nana says:

    salam saya nak tanye kalau yang sudah berkahwin pada bawah umur dan mempunyai anak tklarat memohon brim ke ?

  29. el says:

    Nak tnye.kalo x smpat upd8 brim..xdpt kew??

  30. batu belah..batu betangkop says:

    sya ade kwan..nme kicap..pelik la…brim nak..tpi kutuk kerajaan..pgi2 lagi dh cek brim..
    hahaha

    • Penjilat Br1M says:

      Itu standard…. Aku pun anti kerajaan yg ada sekarang nih… Aphal ko ingat duit brim tu duit najib ke? Tu pon dari duit abah ko bayar tax…. Jgn jd bangang abadi sgt sampai xtau haq… Macai la ko nih… Orang bodo bengap jer sokong bn skrg….

  31. Sahrulneezam Samsudin says:

    Kalau kes poligami mcmana. Ada Org kata suami Tak dpt brim tp isteri- isteri boleh dpt brim

    • yang kasiwa says:

      Sape suruh poligami? orang poligami ni selalu susah nak dapat brim…..

    • ezah says:

      nie saya punya bapak saudara lah pun kes .. die ade 2 isteri .. dia ambik tangongan sebelah isteri pertama je .. n isteri ke2 ambik brim mohon sendiri … untung lah isteri ke2 .. hehehehe …

  32. elvih chang says:

    Slamat pagi saya maw bertanya.. saya belum mendapat brim yang ptama pada tahun lalu 2015 iaitu pnerimaan ptama.saya cuma mndapat brim pada pnerimaan kedua dn ketiga sahaja.. saya sudah pernah urus tapi ttap xada..

  33. mi says:

    Nape still x dapat check kat website dia? Bila nak umum keputusan?

  34. Donny says:

    Cakap 28 masuk . Skrg dah 29 belum jugak masuk

  35. juli says:

    assalamualaikum.
    saya nak tanya. kenapa sampai sekarang saya punya belum masuk lagi ?
    bila saya semak status. dalam website menunjukan masih dalam proses. kenapa kawan2 saya yang lain sudah dapat, dan saya belum dapat lagi ?

  36. SANIMAN says:

    Nk tanye u..all brim mybank dh masuk ke..blom..ar tu..je sy nk tau..

  37. AJAK says:

    psl cimb sy dh dpt mybank sy x..pakai mybank sabar dye..ikot satu2..esk..luse masuk lh tu..

  38. wenz says:

    sya nak tnya kena saya still tak dpt brim ? hari ne da 29 hari bulan .

  39. haikal says:

    Assalamualaikum…sy nk tanya…siapa yg belum dpt duit br1m bgtau blh…sbb sy pub blm dpt juga…dah 30 januari dah ni…check kat cimb click msih baki yang lama…lpas tu check br1m online msih dalam proses…apa ini semua…adakah pembayaran mengikut fasa juga seperti tahun lepas…tahun lepas bln mac pembayaran pertama…tahun ini??

  40. pai fairuz says:

    saya pun hairan kenapa brim blom masuk2 lg ni? saya guna akaun cimb..saya kerja,wife suri rumah dan anak sorg..pendapatan x smpai 2500 sbulan. ari ni dah 31 hb bohh..teruk ah cmni kalo dah janji tu kne tunaikan lah.

  41. Lissa says:

    Hrini dh 2 February..npe brim sy x msuk lg ye..tahun lpas dpt…tahun ni lmbt ke? Tnya org lain sume dh dpt… Cmne ni ye…nk kepastian lah

  42. ezah says:

    saya ibu tunggal yang belom pernah berkahwin .. dan mempunyai 2 anak untuk d tanggong … brim 2016 ni saya lulus tp bg individu … kenape err… mcm mana pulakk nak buat rayuan ?? sedangkan saya kerja bisnes kueh je .. n dah bg sijil tangongan …

  43. sofi says:

    Still tak dpt lagi br1m smpai ke ari ni…asyik tulis dlm proses…neigbour yg tak kemaskini utk 2016 da dpt awal2 lagi…sy ada kemaskini br1m tapi yg peliknya bukan notis kotak kemaskini lulus keluar…tapi blank page…beberapa hari saya buat still same result..blank page…entah berjaya ke tak πŸ™

  44. muhammad amir ariff says:

    Saya nak Tanya , br1m 2016 bujang Saya dah lulus . kenapa belum masuk akaun maybank Saya , sudah lama Saya tunggu

  45. muhammad amir ariff says:

    brim 2016 bujang lulus , bila Saya check kat akaun Saya tak masuk lagi , sudah lama Saya tunggu Saya punya brim ,

  46. farrish azuan says:

    BRIM saya sudah lulus,tapi duit masih belom masuk ke acc. saya…

  47. Penjilat Br1M says:

    Oit dah 14 Feb nih… Mana bribe 1 malaysia nih xdapat lg….. Kimak tul la… Bonus kerajaan boleh aje masuk serentak… Brim yg dah bertahun ni pon camni jerlah masalahnya. Duit byk nk pkai ni babi. Bukan 2.6billiyun pon… Nk dapat 200 kemain payahnya… Klu gst abis semua puak KERAjaan cantas. Haram jadah tul. Aku xnmpak gst pi mn lahanat…. Semua serba serbi kna bayar. Puak yg kt atas hidup standard mewah mcm cibai. Ni sampai yg mak2 datin pon dpt brim ni pacittak? Lg laknatullah. Makan duit haram dok adjust rambut kt saloon. Kt dunia korang boleh laa sebab syurga korang…. Nanti masuk gate alam barzakh ko tau la… Aku nk tunggu dan lihat camna akhir hidup korang lahanat… Time sakaratul maut tarik nyawa dada tu sama tinggi dgn lutut… Time tu baru ko tau duit xboleh beli nyawa… Ko tunggu la saat tu…

  48. yun says:

    br1m ni bantuan ..
    kalau di bagi.. ambil saja..
    kalau tak dapat ..duduk diam2..
    pergi cari makan sendiri..
    jangan tunggu orang suap =D

    • Penjilat Br1M says:

      Haha betul tu yun…. Duit bantuan dari hasil tax abah ko jugak… Huhuhu apa ko ingat ni bantuan dari poket pm sendiri ke? Nk jwb pasal 2.6billiyun pon dah boleh buat novel 500 muka surat…

      Apapun tahniah pada yun krn menjadi macai yg redha dan berkesabaran tinggi. Camnilah contoh rakyat yg bn cari. Kalau ada 10 mcm kau setiap negeri ohh syukur malaysia masih aman….! Kikiki peace yo!

  49. yun says:

    orang yg bayar cukai.. tapi tak dapat br1m pun tak bising..

    ko yg papa kedana tak bayar cukai yg bising..

    nak makan pun mintak bantuan.. kesian πŸ™‚

  50. Fam Meng Wai says:

    Tahun lepas dan tahun 2014 saya pun telah mendapat br1m sejumlah Rm 950 dan Emerson 650 ,kenapa tahun ini hanya dapat Emerson 400 setahun saja.saya adalah seorang ibu tunggal dan mempunyai 3org anak yang berumur bawah 18 tahun..

  51. azlan raof says:

    aikk xkanlah ada yg pdai2 ubah suai mklumat status ii.ibu yg ada ank dkatakn bujg..apa ke nombor utk prtnyaan.bg kat sy.nk tepin utk brtnya.tetiba hati rasa len

Leave a Reply

CommentLuv badge