137 Responses to “Permohonan Kursus Maktab Perguruan PPISMP 2015 Online”

  1. MUHAMMAD BAHA BIN MOHD ROSLAN says:

    bila permohonan ipg online dibuka?

  2. fahmi says:

    umo 20 tahun lahir 09-01-1995…tetapi kenapa sya tidak boleh memohon ipg…tetapi syarat dia tidak melebihi 20 thn

  3. Eva says:

    mcm mna nak isi borang? tak ada link

  4. Assalamualaikum…saya berminat ingin memohon ipg ini akan tetapi keputusan spm saya belum lagi keluar,,jadi adakah boleh saya memohon ipg ini??

  5. anna says:

    mcmmna nk isi penghantaran pelajar cemerlang yg blh ke luar negara tu ?adakah isi mcm biase je ?syarat utk ppc utk 2015 brapa A ya ?

  6. nadiah says:

    macam mana mahu isi borang ya?

  7. adlin mastura says:

    asslm klu pljr matrikulasi bule mohon.cam ner yer.tq

  8. ieyai says:

    assalamualaikum dan salam sejahtera.. mcm mane nk cari borang tu?? sye xjmpe la.. klw spa2 tau tlg ajarkan.. sye dh pgi dkt link yg d bagi tp xjmpe jugak dgn borang tu.. tlg ajarkan satu2.. terima kasih..

  9. nabilah says:

    mcm mne nk mohon..saya cari link dia tak ada pon

  10. lol says:

    http://apps8.moe.gov.my/smg/pismp2015/index.cfm

    dalam kotak di sebelah kanan

    kena Daftar Baru dulu.. baru bole apply. πŸ™‚

  11. syafiq says:

    saya dah bukak link yang ditunjukkan tuu , tapi tak ada apa pon , cuma maklumat saja , kat mana link untuk direct ke borang permohonan ?

  12. raien says:

    KEMASUKAN LEPASAN DIPLOMA
    YER?MAKLUM BALAS AMAT DIHARGAI

  13. Arif says:

    Assalammualaikum,, Sekiranya saya Tidak Mendapat A yang banyak di dalam SPM adakah saya layak memohon untuk IPG

  14. norkhaleedah says:

    assalamualaikum..saya nak tanye result spm keluar 3mac so nak boleh ker nak isi sebelom 3mac??knape no kad pengenalan saya undefined??nak kna beli no pin dkat bsn ker??

  15. aty says:

    Knp ye nk umur 18-20 . tp 20 nk yg lps bln jun . sy bln 4 kre nye bru 19 tp xlyk mhon jgk . 18 dgn 19 pn kne lps bln jun jgk ke

  16. Natasya says:

    Salam……saya nak tanya perlu membeli no pin di bsn ke utk memohon ipg 2015???mohon penjelasan tq….

  17. ida says:

    salam.. saya nak tanya.. ada tak permohonan untuk lepasan stpm? ke permohonan ni memang khusus untuk lepasan spm saja? terima kasih..

  18. fizul says:

    saya nak tanya kalau saya amik SMA/SMU saya boleh ambil program pendidikan islam sahaja atau yang lain ?

  19. tracy anniesha says:

    Selamat pagi. Saya nak tanya. Nanti 23-29 march macam mana nak semak ye? nanti pegi page KPM jugak ke ?

  20. amirul says:

    Saya lahir april 1995 . Kenapa tak lpas nak apply ?? Mohon penjelasan .

  21. ifa says:

    Salam.

    Bila permohonan DPLI dibuka untuk tahun ni 2015.?

  22. AZIM SHIBAWAHI says:

    Salam. . saya memang berminat dalam bidang perguruan tetapi saya tak tahu cara nak memohon…

    Adakah saya layak memohon seandainya saya menggunakan SPM 2009.??

    dan adakah juga cara lain utk saya memohon??

    Tambahan juga. . saya pernah mengambil STPM pada tahun 2011. .

    MOhon pencerahan secepat mungkin. .

  23. Tian says:

    Salaam, nak tanya saya nak mohon ppismp 2015 tapi tak dapat cari link. kat mana link untuk direct ke borang permohonan ?

  24. nuathirah says:

    permohonan bagi lepasan stpm tak ada ka????

  25. nur athirah says:

    assalamualaikum..mohon penjelasan..saya pelajar lepasan stpm..ada tak permohonan bagi calon stpm..terima kasih..

  26. nurhidayah says:

    nak tanye ye.. result percubaan diterima x untuk temuduga??

  27. sha says:

    Sye hanya dpt 4A…adakah sye layak untuk mohon?

  28. fazy says:

    Assalamualaikum.. Nk tnye, mst 5A ke ats je ke yg bleh apply? Kalo 3A 2B+ xbleh ke??

  29. wanie says:

    saya dah masukan no ic dgn kata laluan tapi masih tak boleh…harap dpt tolong. Terima kasih.

  30. Nabilah says:

    Assalamualaikum,minta pencerahan. Saya brminat sngt nk ambil bidang Pendidikan Islam tpi slh satu syarat utk ambil pendidikan islam kna dpt skurang-kurangnya A- dlm subjek Pendidikan Syariah Islam. msalahnya sy dpt B+ dlm PSI. Adakh sy blh memohn utk bidang Pendidikan Islam?

  31. tiem says:

    salam…. kalau result saya bawah 7A , saya layak tak?

  32. siti says:

    Knp xbole bukak permohonan ipg.. πŸ™ ramai yg tgh guna agaknye.. hurmm

  33. awin says:

    Kenapa selepas kita buat pemohonan. Website mana kita nak buka utk nak buay pengesahan. Sy cari xjmpa lhaa . Mnta tlg ssgy
    T

  34. tikah says:

    Knp x bleh bkk pon website tuh…
    Trikh ttup 8 mac..
    Arini bru 7 mac..
    Anyone please answer me..

  35. nurul says:

    Macam mane yea nak dapatkan borang permohonan tu?? saye tak lepas la nak bukak website tu, dah macam2 cara dah cuba..ad sesape leh tolongg???…

  36. Lauyee says:

    Lupa kata laluan….website ham ham tak dp buka

  37. Sharifah sakinah says:

    Kenapa nak masuk last utk buat pengesahan je tp xleh bukak webstie tu. Last hr ni. Cube dr smlm x dpt dpt. anyone pls help me πŸ™

  38. nabil says:

    result saya cuma 2a. layak ke mohon. bila apply daftar baru masuk dan masukan ic no.terus keluar error. minta tolong

  39. lol says:

    baca dari atas… πŸ™‚

  40. annoying says:

    kenapa tak boleh kemaskini? sdangkan tarikh ttup 9mac?????

  41. Ranjithaa says:

    baru baru ini je saya dapat keputusan stpm ….saya ingin aply …hari ni last date..tapi tak leh aply…kalau saya lahir bulan april 1995..tak leh ke aply untuk program perguruan ni????/wait for reply..thx..

  42. Farhana says:

    apa yg perlu d bawa apbila mengambil ujian tu d sesuatu tmpat ?

  43. hanif says:

    Sya tk smpat nk aply tpi trikh dh ttup..
    Msih ad pluang utk sya

  44. sharissa says:

    no rujukan permohonan macam mana nak dapatkan adakah diberi selepas hantar permohonan bagi contoh boleh? keliru sangat rugi 8A saya kalau silap

  45. Shim Minass says:

    semakan dah boleh dibuat…macam mana saya nak semak ye…portal yang mana…

  46. lia says:

    Mcam mana nak buat semakan ye? Sy dh buka website ipg. Tapi tkda tempat utk semak tu. Mcam ana ye?

  47. ilmi says:

    mcm mne nk semak ea ?

  48. anisa says:

    Saya nak tanya , boleh ke buat permohonan untuk tukar tarikh ukcg?

  49. nab says:

    hye sy nk tanya permohonan utk lepasan ijazah yg nk ambil contoh kpli nk kena rujuk wbsute mana ye? atau bagaimana cara nk pohon ? harap sesiapa tolong bg pencerahan segera.

  50. Mitra says:

    ade tak lepasan stpm digalakkan untuk memohon PISMP?…jika blh ,apakah syaratnya?Harap balas

  51. jeevabhasiny a/p chinnathamby says:

    saya dapat dapat SPM Result BM B+ ,BI C+,MATH B+,SEJARAH C,SAINS A-,P MORAL A-,PRINSIP A/C B DAN B CINA E .STPM SAYA DAPAT POINTER 1.08 sahaja penagajian am c+ dan p perniagaan c adakah saya dapat pegurusan .jika blh ,apakah
    syaratnya?harap balas.tq

  52. yaya says:

    Bila boleh semak panggilan temuduga ipg ni?

  53. siti nurhidayah izzati says:

    as salam, saya berusia 21 tahun..macam mana saya nk apply untuk guru ijazah ya..saya baru habis diploma sumber manusia..

    terima kasih..

  54. manusia says:

    saya dapat panggilan temuduga utk 2015 . adakah saya perlu membuat karangan tentang diri saya sebab calon2 ipg sebelum ini harus membuat karangan . bagaimana ye? terima kasih πŸ™‚

  55. Firdaus says:

    Assalamualaikum. Sy pelajar aliran agama memohon BA & Pengajian Islam. Tapi yg menjadi kemusykilan sy kenapa ya sy tersenarai temuduga Bahasa Melayu.. Bagaimana cara sy nk buat rayuan tukar bidang?

  56. syari'ah says:

    saya nk tnya…sy da lulus ujian ukcg,dan tmuduga pn da selesai…syarat kemasukan 5a ke atas..tp sy mndapat 2a- shja dan yg lain smuanya kredit…sy mohon ipg mggunakan kputusan sma..sy mndapat 9mumtaz..1 jayyid..layakkh sy utk lulus tmuduga ni??lyakkh sy utk pnmpatan??layakkah sy utk dtrma msuk ke ipg???

  57. FaNa says:

    Bagaimana nak isi borang online untuk program PPC ke luar negara 2015 ?
    Adakah program PPC ini masih diteruskan lagi ?
    Saya mendapat 7A dalam SPM 2014 dan telah pun dipanggil UKCG dan temuduga (Subjek Matematik)

    • lol says:

      akak macam dah terlambat sj ..
      depa dah dapat keputusan di terima masuk

      lepas dapat result hari tu..
      kenapa tak tengok website KPM.. MARA..

      • lol says:

        tapi..
        yg terpilih tu biasanya yg dpt 10 A

        • faNa says:

          kalau yg ambil aliran biasa paling baik pun 9A jer .. mcm mana boleh sampai 10A ? adakah intake PPC hanya diambil dari kalangan pelajar aliran agama yg ambil sampai 11 subjek .. ? konpius

  58. Luqman97 says:

    Kenapa kawan saya yang dapat 3A dapat tawaran IPG??

  59. jessica says:

    sorry, i’m stpm students and i would like to application Kursus Maktab Perguruan PPISMP. i need to know if i application this, how many years i need study for this course and i know many people after spm had been application this course and they can finish this course 5 years. So, after stpm application this course that mean i had waste 2 years?

  60. era says:

    Salam.

    Bila tarikh permohonan IPG ini dibuka semula ?

  61. era says:

    Salam
    Bila tarikh permohonan IPG ini dibuka semula ?

  62. farah says:

    salam, saye nak bertanye…bile lagi tarikh permohonan IPG ini dibuka semula nye??? sye skrang tngah amik asasi di iium….sye kne 2 tahun….tpi sye sangat berminat dalam bidang perguruan….jadi klau saye boleh tau….boleh x sye mntak ipg waktu degree nnti??? klau x pun boleh x sye nk mntak ipg waktu asasi ni….??? jadi sye mohon pencerahan tentang bnde ni….mksud sye permohonan ke dua…sye dh mohon bt kali pertama…tpi x dpt….tu sye nk cuba mohon untuk kali kedua….

  63. nisa says:

    bilakah borang ipg dibuka semula??tlg bls

  64. pokmat says:

    Bila permohonan ipg dibuka semula?

  65. trah says:

    Adakah ipg ada second intake??

  66. Ms Loh says:

    Can I apply for these job because I like to be teacher..

  67. Ms Loh says:

    I already age 34 can I apply for teacher

  68. ANGEL says:

    lepasan stpm boleh memohon ipg tak?
    klau boleh.. mcm mna caranya..tolong jelaskan

  69. NurFatin Farhana says:

    tahun ni saya akan menduduki SPM..bilakah tarikh saya boleh membeli pin untuk kemsukkan 2016?

  70. Juice says:

    Hi..sya pelajar ijazah sarjana muda daripada IPTA tetapi tidak mengambil kursus pendidikan…saya berminat untuk menjadi seorang guru,langkah apa yang saya perlu ambil?

  71. Vikneswaary says:

    Hi.. saya pelajar lepasan spm 2014. saya tak dapat kursus pendidikan tahun 2015…saya akan buat permohonan kursus ini tahun 2016…..bolehkah saya mohon sekali lagi?
    bilakah tarikh saya boleh daftar kemasukan 2016?

  72. farahain mustafa says:

    student lepasan matrikulasi boleh ke masok program ipg

  73. anthya says:

    untuk tahun 2015 ini,masih ada lagi ke permohonan ipg.? kalaulah tahun ini tiada lagi kena mohon tahun depan dan masih bolehkah saya mohon ipg lepasan spm2013?

  74. Hanis says:

    Assalam. Saya nk tanya. Dlu sy dpat ipg tp sy tolak sbb sy dh byar yuran utk asasi. Then boleh tak lpas asasi sy apply lg? Adakah nama sy diblacklist???? Mohon penjelasan. Terima kasih .

  75. iman dhyayrrahman says:

    assalammualaikum.. nak tanya bila buka permohonan kemasukkan maktab tahun 2016. ??

  76. Hasnani says:

    Assalam . Saya menduduki spm 2012 . Lahir pada dec 1995 . Adakah saya layak untuk buat permohonan ipg ? mohon pencerahan . terima kasih .

  77. shaiera says:

    Assalamualaikum…saya nak bertanya bile tarikh permohonan ipg bagi tahun 2016…mohon respon…

  78. Hzq says:

    Assalamualaikum,nk tnya ,pljr lpsan STPM boleh ke. Mohon?….bgaimana caranya…sy duk perhati je..soalan yg sama spti sy X dijwb…mohon reply dan pencerahan

    • Pelatih IPG says:

      Boleh..dgn cara yg sama..mohon online tp ttp guna rsult SPM awk.Dgn syarat awk cukup syarat tu..Umur x lebih dr 20 tahun.

  79. weweet says:

    assalam..sya nak tanya..klau pljr lpsn matrikulasi bleh x memohon utk ipg?still gna result spm ke??adakah nma saya dah diblacklist bila sya x pergi ke ipg bla sya berjaya tahun lepas??mohon pencerahan;-)

  80. eyra says:

    assalamualaikum..sye lahir pada 27 ogos 1996..
    masi layak memohon utk ipg 2016 ke.?

  81. Dini says:

    Salam, saya mendapat 4a SPM, dan saya ingin memohon guru pendidikan seni. Adakah saya layak memohon ? Dan saya mendapat A+ pendidikan seni.

  82. fiza says:

    bila permohonan terbuka online ipg akn dibuat untuk sesi 2016?

  83. Maureen anak Sait says:

    sya adalah plajar lepasan spm pda try thun 2015. sya nk tanya bila prmohonan bgi IPG untuk sesi 2016 dibuka.?? sya sngat berminat dlam bidang perguruan. tlong jelaskan.

  84. Maisarah says:

    Asslmualaikum,sy still diploma..skrng tngh part 4,sy ad satu sem sje lg utk hbskn diploma ni,adakah sy blh mohon ipg utk sesi 2016/2017? Mohon reply..terima kasih

  85. Nranazmn says:

    Assalamualaikum . Adakah lepasan matrikulasi layak memohon ipg ? Apakah syarat-syarat kemasukan ipg bagi lepasan matrikulasi ?

  86. amira says:

    salam. saya pelajar lepasan stpm sesi 2015/2016 . sekiranya saya memohon ipg menggunakan result spm. adakah result stpm saya juga perlu digunakan ? kerana jika menggunakan keputusan spm sahaja pelajar stpm tidak perlu memohon ipg kerana telah pun gagal semasa memohon ipg pada waktu lepasan spm.

  87. Anis adlina ramli says:

    Assalamualaikum. Saya pelajar lepasan stpm 2014/2015. Saya ingin memohon ipg ini . Saya sangat berminat dalam bidang perguruan . Saya harap pihak tuan puan dapat pertimbangkan . Terima kasih.

  88. anomous says:

    pelajar stpm taun 2015 boleh mohon ker ? setahu saya hnya guna spm result ? result stpm tuuu mcm mcm mne ?

  89. Budakbaik says:

    Kalau sya Nak msuk ipg guna result SMU boleh tak??tapi sya DPT 3a je spm..adakah result spm mmpngaruhi prmohonan ni..

  90. Noor shakinah says:

    Assalamualaikum sy minat bidang perguruan ni tpi klau guna lepasan stpm boleh mohon tak?

  91. She says:

    Nak tanya, bila log in katanya anda gagal syarat asasi…mcm mana nak re do balik ek… Da tersalah pilih bidang pilihan. Da xdapat log in…ssapa y thu ?

    • lol says:

      akak call IPG

      INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA
      KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA
      ARAS 1 – 3, BLOK 2250, JALAN USAHAWAN 1
      63000 CYBERJAYA, SELANGOR

      No. Telefon : 03-8312 6720/6723/6730/6731/
      6758/6768/6769

  92. kum hui xian says:

    hi,kalau tidak dapat tawaran pismp ,macam mana mahu buat rayuan?

  93. Ros says:

    Assalamualaikum, saya telah gagal dalam temuduga bagi sesi Jun 2016, bolehkah saya membuat rayuan secara online? Jika boleh, bagaimanakah caranya? Terima kasih..

Leave a Reply

CommentLuv badge