22 Responses to “Peraturan Baru Lesen Memancing Mulai Tahun 2015”

  1. abdul aziz says:

    mohon kepastian lesen memancing, adakah lesen ini hanya untuk dilautan sahaja atau tertakluj semua sekali, seperti sungai atau mana mana tempat memancing

  2. Apa daaa says:

    Ini semua mau duit belaka! Kalu setakat memancing takdak apa sgt aihh. Org dok bom ikan, menjala, memukat, merawai, menuba…depa bleh kata, “Ada kami memancing?” Budak2 punya hobi pun nanti habis lupus. Depa pun kena bayaq kalu nk mengai nanti. Dahla GST pun nak buat thn dpn. Pangkah lg la…

  3. Alongxp says:

    harapnya pelaksanaannya telus lah…

  4. dauz says:

    apa dah… memancing pun kena ada lesen ka… pelaksanaan membuat lesen boat pn susah nak terlaksana.. hammmm

  5. keliru says:

    kalau mancing kat parit2, kebun sawit, kebun nenas..kena ada lesen jugak ke? kalau mancing kat tepi pantai? semua jenis aktiviti y melibatkan pancing kne ada lesen ke?

  6. lan says:

    habis la hobi aku…nak ambik lesen kena test x? hahahah
    soklan susah x…lepas ni lesen cari cacing plak…

  7. mr unknown says:

    nak pancing kat longkang pon kene ade ke

  8. apit says:

    Kalau warga asing stay malaysia boleh buat lesen ni x?

  9. lankapo says:

    adui sapa lah punya idea ni, semua nak pow dari rakyat.

    baik ada kan balik lesen tv lesen radio

    pastu buat lesen hp lesen komputer

    phuii

    • Soffian says:

      Lesen yg x praktikal langsung, kajian selama 12 tahun yg sia2 je, daripada habiskan sumber buat kajian mcm tu baik buat kajian lain yg lg berfaedah, aku sekolah x tinggi, tapi rasanya akal aku lg tinggi dari mereka yg duduk di atas nun, buat la keputusan yg munasabah sikit…alahai negaraku..

  10. Ipohman says:

    kalau macam tu, lebih baik beli ikan dari pasar.

  11. Sad Angler says:

    Masa dahulu, tiada pun lesen pancing. Sekarang, tambah lagi beban rakyat.

    Kenaikan harga minyak, harga kebanyakan barang keperluan harian pun naik.

    Sebelum GST dilaksanakan secara rasmi tahun depan, tambah pula satu lagi beban untuk mereka yang ingin berekreasi secara memancing.

    Apa lagi mereka mahu? Betul-betul hampa dengan kerajaan sekaranglah…..

  12. ape kan daya..rakyat hanya makan pasir says:

    Adesss…kalo mncing pn kne ade lesen…abis la camni…hemm…buat la smua bnde kat malaysia ni perlukn lesen…lesen basikal,lesen bjalan,lesen blari,lesen duduk,lesen masuk toilet…ape2 je la yg bleh dapatkn duit rakyat….aptb

  13. rios says:

    idea bodo sape ni?nak wat duit cakap je la,jgn nak adakan idea bodoh dan x bernas langsung…buat org ketawa je..

  14. rios says:

    camne org yg cadangkan idea ni leh dapat jawatan tinggi ha?budak x skolah lg bijak..

  15. amz says:

    ayo..yo.. bgi lesen tu pendatang tiap bulan (cukai) bru ada income..itu baru ngam. Kira berapa juta tu pendatang pti x rm10 sebulan, bukankah senang dapat duit…itupun x bleh fikirkah…

  16. yaacob78 says:

    Asskm kengkawan…. betul ker… x betul org yg bagi cadangn ni…. atau dia sememang ny dia bukan KAKI PANCING……????????? Atau anything…??????

  17. Syah says:

    Pada sy hobi memancing mesti ada lesen xlogik dn cas saman dikenakn agak mahal dn 57 tahun kita merdeka xde isu sumber ikan di Malaysia berkurang.

  18. Abdullah jaafar says:

    Memiliki peralatan memancing tetapi tiada lesen memancing bagaimana pula?

  19. ujang69 says:

    tak agak agak langsung,pemancing tak minta pun modal dari kerajaan nk sara hidup mereka mencari rezeki / hobi mereka,kalau nak kawal bkn pemancing,ini semua mengarut,berapa banyak ikan yang oemancing dapat sampai nk kena ada lesen?penuh 1 bot ke?esok lusa kalau undang undang tak masuk akal ni di teruskan,mereka yg melaksanakan bakal menerima kejutan dari batu ladung saiz 18

Leave a Reply

CommentLuv badge