416 Responses to “Kemaskini BR1M 2015 Bantuan Rakyat 1Malaysia 4.0 Online”

  1. Ng Chiew Yean says:

    Surat tersebut diatas saya sudah menerima.Apakah cara saya hendak online untuk submit A/c No. saya kepada kamu.Terima Kasih.

  2. krishnaveni A/P V Saminathan says:

    Saya sudah dapat Surat nak bust apa

  3. krishnaveni A/P V Saminathan says:

    Semak

  4. Calvin Choo says:

    Jikalau seorang warga-emas, dia kurang upaya dan tidak ada akaun bank persedirian… selepas mengemas kini maklumat (tidak ada No Akaun, apa yang seharus buat selepas itu?
    (dia tidak dapat pergi ke bank untuk buka akaun baru)

    Terimah kasih,

  5. zila says:

    kalau rakan saya nak mskkn no akaun bank untuk brim mcm mna..sebab dia daftar secara borang dan tk ltak akaun bank..nk kn daftar baru atau kemaskini jer..sebln nie pmbyaran voucher..daftar bkn online tapi manual

    • Tina says:

      Tahun 2013, suami saya juga terima Br1m secara manual juga.. Suami buka 1 akaun bank & terus kemaskini maklumat dalam sistem website yg diberi… Senang dear, x perlu nk beratur panjang ambil Br1m tu nanti.. masuk akaun bank je..

      • melvister says:

        Betul cakap Puan Tina….guna akaun lebih mudah tanpa perlu beratur ambil baucar…sebab br1m akan dibank in terus ke akaun..

        • ly says:

          kalau saya guna ekaun adik saya bolahke?

        • aisyah says:

          suami saya dah mohon br1m..dan bile check status brim die.. diluluskan.. tapi duit masih blom masuk..mase kemaskini tue..die suh masukkan nombor akaun saya.. sebab tahun lepaS dia pakai nombor akaun mak die.. duit brim masuk je.. tapi tahun ni .. duit brim masih blom masuk. adakah suami saya gagal untuk dapat brim sebab pakai nombor akaun saya.. dan bpe lame tempoh masa duit brim tu masuk akaun.. terima kasih.. harao dapat beri penjelasan..

  6. Lim Chiou Fong says:

    i would like to change my billing address how do i do it?

  7. Naina Ahdon says:

    Sy nk tanya sy ada hantar borang memohon tahun ni tp sy tk terima surat sama ada layak ataupun tidak. Mcm mn sy nk semak.? Ada kah sy perlu memohon semula. ..

  8. kadir shamad says:

    tukar nombor akuan isteri boleh ke?

  9. May bank acct no 101066 706084 ID NO 520913055241

  10. Mazalina Binti Ahmad says:

    SALAM…hai sy nak tny sy ada ank seorg lg yg hampir setahun, adakah sy prlu mengemas kini untk 4.0 ne?? Krna untk 3.0 sy sdh kemas kini,cma sy x psti smada ank sy no2 ne nama ada atau x? Tq,

  11. ct says:

    Bole tak tukar no akaun name org lain contoh name isteri,tapi nak letak no akun suami?

  12. saya buka e-br1m.webnya ada tetapi bila klik ke kemaskini permohonan tiada apa yang keluar,apa masalahnya.

  13. karen says:

    saya nak tolong mak saya tanya,
    bagaimanakah tolong dia semakkan pendaftaran akaun bank?
    dia sudah memohon BRIM.

  14. lol says:

    Kemaskini BRIM 4.0 tahun 2015

    akan dibuka mulai 1 Disember 2014

    sehingga 31 Disember 2014

  15. shah says:

    Tolong terang kan..mcm mn nk update taraf perkahwinan..secara onlin

  16. Wallace says:

    That address at thats letter cant do anything, after click only can download form only cant do any renew information

  17. SURIA BTE ABD KADIR says:

    Saye nk tnye jande mmng dpt kategory bujang ke?

  18. sharifah binti hasanudin says:

    Tahun lepas sy dpat bersyukur sangat harap-harap tahun ni sy dpat jgak

  19. Wong Pei Ling says:

    I sudah dapat surat ..lepas nak buat apa..thanks

  20. kamarul says:

    Sekiranya tiada perubahan maklumat perlu ke saye membuat kemaskini tersebut

  21. Siaw says:

    hii. boleh tahu apakah senarai bank yang layak menerima BR1M? tq

  22. kamal says:

    Kalau hendak kemaskini data melalui “ONLINE” pastikan
    talian LHDN dengan pengguna/rakyat adalah bersesuaian dengan kelajuan internet…jangan jadi spt sesetengah Jabatan Kerajaan..”lineslow”..heavytraffic…dll…jangan cakap saja…tp kerja chin chai…..

  23. Ena says:

    Sekiranya maklumat saya (alamat,no akaun,maklumat diri) masih sama saya xperlu kemaskini kan…?? atau memang wajib kemaskini jugak..??

  24. faizatul says:

    sya nk tukar akaun atas nma sya boleh ke??

  25. aliff bin nadzri says:

    Tiada perubahan…

  26. Iza says:

    boleh tak letak nombor akaun mak saya, sebab ayah saya sedang sakit sekarang tidak boleh bangun.

  27. hasnida says:

    Sy sudah menerima surat mengemas kini maklumat brim
    Masalahnye apabila klik ke laman web still x dpt proses .hari ini da 1disember
    Boleh jelaskan kenapa masih tidak boleh membuat kemaskini apabila sy klik pada butang kemaskini..tq

  28. md nasir bin ismail says:

    Saya tidak terima surat dari LHDN apakah saya tiada pengesahan untuk brim 2015,sedangkan brim 2014 saya dah dapat

    • melvister says:

      tidak terima surat brim tidak bermakna anda tidak dapat brim untuk 2015…untuk kepastian..sila mohon sebagai pengguna baru..jika nombor ic anda sudah berdaftar…ini bermakna anda layak untuk menerima brim…selanjutnya anda hanya perlu kemaskini brim sahaja..semoga berjaya..

      • joelmacgyner ak lidam says:

        slmt ptang tuan,saya joelmacgyner ak lidam ingin brtanya ada kah pmohonan brim sya lulus @ tidak.trma ksh tuan?

  29. Shirley Tang says:

    Baucar 2014 kalau belum ambil ,boleh ambil lagikah,sedangkan nama saya sudah approved dalam komputer ?

  30. nur syazwani says:

    assalammualaikum,sy dh msukkan no ic tp still tak ada apa prubahan>sy nk tukar address,no tel dan no acc.why?

  31. zuliah b inti zainal says:

    selamat tengahari…..saya mane kalau dh kahwin kemaskini baru lagi kha brimn macam mana dgn brim 2014 tue?adakah saya atau suami saya pemohon brim 2015?

  32. zuliah b inti zainal says:

    saya baru je kahwintpi nak kemaskini tu mcm mana erk?

  33. nell says:

    saya dah isi number ic mcm biasa tapi dia tak proceed kat soalan tapi dia naik “permohonan hanya menggunakan mykad sahaja” kenapa ya?

  34. Myra says:

    utk tahun2014 br1m sudah dikemaskini pembayran melalui bank,perlukah membuat kemaskini skali lagi untuk tahun2015?

  35. gkyee says:

    should I fill in my pension as my income?

    why I cannot get the required form for ‘kemas kini permohon’?

  36. Roslind says:

    slmt ptg..sy nak kemaskini..pemohon atas nama sy..kalau akaun atas nama suami boleh tak yea?sebab akaun sy dh dibekukan…

  37. ifa says:

    kenapa saya masukkan no ic saya kemudian keluar ayat :
    PERHATIAN : Permohona hanya menggunakan MyKad shja.
    mohon penjelasan.TQ

  38. calie says:

    kenapa saya guna mykad tidak boleh melalui dan daftar maklumatkan … ?

  39. Helen says:

    Selamat Petang, saya pernah daftar tahun lepas, tapi lepas saya key in in no dan hantar , remark “*” keluar dan tulis “Permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja”, jadi perlu saya buat permohonan baru?

  40. su says:

    kenapa saya nak kemaskini x boleh…saya da msukkan no. mykad tapi x boleh…

  41. Wee Tean Swee says:

    Saya sudah mencuba beberapa kali tapi tak dapat nak masuk ke laman untuk kemaskini maklumat brim 2015. Mungkin hari ini hari pertama, terlalu ramai yang menggunakan laman ini, oleh sebab itu tak boleh masuk.01/12/2014…

  42. Norlia bt.Don says:

    Perlukah saya kemaskini sekiranya tiada sebarang pertukaran yang hendak dibuat,no acc pun sama ja dgn yg tahun lepas.

  43. norazieah says:

    kena dapat surat dulu ker baru boleh kemaskini,sya x dapat lg

  44. norazieah says:

    nak tanya atas nma mak sya,sebelum nie mak pernah dapat br1m,tapi tahun 2014 ni die x dpt,msa tu ayah xdpt sbb kakitangan kerajaan…tp tahun nie ayah dapat…mcm mn tu…ayah ade 2 org isteri…mak & mak tiri sya…mak x kerja,tp mak tiri kerja sbgi guru…klu mak memohon adakah d luluskn permohonan nya tu???sekadar bertanya…..

  45. zam zam says:

    saya buat tpi dia kata gagalndan sruh prgi ke LHDNM

  46. Zack says:

    Nak update information tak boleh..asyik suruh masuk no ic je memanjang..line ok ke tak lagi ni…banyak kali dh try tp still tak blh masuk lg…

  47. Rebecca says:

    saya ingin kemas kini maklumat di laman web yang diarahkan tetapi laman itu menyatakan bahawa permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja apabila saya memasukkan no kad pengenalan.saya tidak dapat mengemaskinikan maklumat tersebut.adakah saya membuat sebarang kesalahan dalam menaip no pengenalan tersebut?saya telah mencuba banyak kali dengan no pengenalan yang tepat tetapi gagal.

  48. Wee Tean Swee says:

    SAYA TELAH MENCUBA BANYAK KALI. APABILA BERJAYA MASUK KE DALAM LAMAN, SAYA TAK BOLEH NAK HANTAR SEBAB APABILA SAYA NAK KEMASKINI JUMLAH GAJI, IA MEMBERITAHU BAHAWA IA HANYA MENERIMA 4 ANGKA SAHAJA SEDANGKAN IA SECARA AUTOMATIK MENGELUARKAN ANGKA (COMMA)DAN MENJADI 5 ANGKA. APA HAL NI, KALAU MACAM NI MACAMANA KITA NAK (UPDATE) LAH….

  49. ogx says:

    asyik je kuar
    PERHATIAN : Permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja.
    macam mane nak kemaskini nie..

  50. Wee Tean Swee says:

    Dah cuba banyak kali baru dapat akses, tapi last-last ia kata tak boleh masuk 5 angka pada jumlah gaji yang nak di kemaskini, sedangkan apabila jumlah gaji yang lama dipadamkan dan nak dimasukkan jumlah gaji yang baru, ‘KOMA’ akan keluar dengan secara otomatik dan menjadi 5 angka apbila dikira sekali dengan amaun gaji. Ini nak bikin susah kepada orang kah apa kah ni?

  51. Shanti says:

    If I try to open laman web portal n try to kemaskini … the web shoelws the service is unavailable. ..!
    Its mean??
    What should I do

  52. linda says:

    saya dah cubaa byk kli masukan no kad pengenalan tp x bleh nk hantar byk kli proses pun x bleh kenapa ye.so sekarang ni masalah nya ape te

  53. sitikhadijah says:

    assalamualaikum. I went down to the website but when I keyed in my father’s ic number this statement came out “Permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja”. I would like to know what’s the difference between ic number and mykad? I tried using mine but the result is still the same. Please care to explain. Tq.

  54. Felicia Goh says:

    >>PERHATIAN : Permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja
    Tolong saya~!
    Saya telah menaip no ic saya tanpa “-” tetapi masih lagi papar ayat ini. Bagaimana saya hendak kemaskini klau nak taip ic pn tak dpt masuk??

  55. Lau says:

    Jika saya start kerja bulan Desember dan gaji saya lebih RM 2000 keatas bolehkah saya layak dapat bantuan dari br1m?

  56. Shukry says:

    Selamat malam, saya dapati hampir ramai yang cuba untuk membuat permohonan secara online tapi mempunyai masalah yang sama termasuk saya namun adakah punca utama kerana kesesakan?
    Adakah tiada cara lain selain daripada hantar permohonan secara manual? Kami harap tuan boleh membantu kami. Terma kasih.

  57. salim bin nusi says:

    saya layari page kemaskini tapi tak berjaya nak kemaskini.tak berjaya kerana tak kenal no mycard saya.

  58. winnie hui says:

    why i cannot proceed with the mykad, it keep on perhatian:
    No. MyKad : *
    * PERHATIAN : Permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja

  59. edz says:

    Nak tanya,kalo mum sy tahun ne 60 dah umurnya,tpi pda tarikh pmberian br1m 4.0 tu xda genap lgi 60,adakh dy layak tuk permohonan warga emas?

  60. mrs_A says:

    As Salam. Sy br 1st time nk mcuba Isi BRIm. Sbb selama ni sy n suami bekerja n pendapatan melebihi 4k. Sekarang sy surirumah. Bagaimsna sy nk Isi income column tanpa mengisi income suami? Utk pengetahuan suami sy penjawat swam.

  61. ejat says:

    sampai ke sudah tak boleh tekan hantar.
    lepas tu “The service is unavailable”
    kena refresh balik..isi semula..ape daa..

  62. wanie says:

    selamat pagi..nk tanye, 2 tahun lps sy dpt brim. dan tahun lps sy xdpt sbb gaji dah melebihi rm2000.tahun ni pula sy baru sahaja berkahwin. jika untuk memohon brim bagi rm4000 ke bwh perlu menggunakan permohonan suami kn. tp yg prmohonan sy ketika bujang automatik trbatal atau mcm mn.

  63. Wendy says:

    Selamat Pagi, Saya bantu emak saya kemaskini maklumat guna online website, tetapi dalam bahagian tanggungan bagi nama abang saya nak tukar pendapatan kasar, tak boleh tukar,sudah cuba banyak kali, sama juga. saya sudah call LHDN, Pegawai sana cakap boleh, tetapi sudah cuba banyak kali, tidak boleh ubah. Saya sudah keliru. Macam Mana? Harap tuan boleh bantu. Terima Kasih.

  64. Shafiq Hussain says:

    saya lupa la soalan2 keselamatan saya, macam mana yea sbb saya x boleh nak masuk utk kemaskini online ni T.T

  65. SURAYA says:

    saya salah masuk jawapan tuk dua soklan di beri
    saya kena pegi lhdn untuk bawa salinan ic dan tangungan
    leceh nya nak pegi ramai orang xde masa mcm mana ye

  66. Abdul Rasid Bin Shaari says:

    saya dh klik kemas kini, tapi tak keluar apa-apa, selepas tu saya cuba buat balik dan dah masukkan semua maklumat terkini, tapi bila saya buat kali kedua, masaalahnye nombor pengesahan saya tidak dipaparkan untuk saya tulis dilaman nombor pengesahan…mohon bantuan.

  67. FATI says:

    i dah salah jawap soalan keselamatan 2 kali boleh tak…i buat balik

  68. Carry says:

    Hi. Sy nk tnye, kalo part soalan keselamatn dh gagal, how else can i kemaskini my particulars? Boleh ker i retry again after a few hours?

  69. Nora says:

    Bagaimana jika saya gagal kemas kini ?
    terdapat ayat sebegini selepas saya masukkan number k/p..

    Kemas Kini secara dalam talian gagal. Sila rujuk ke cawangan LHDNM
    dengan membawa bersama salinan pengenalan pemohon, pasangan dan tanggungan

    pl prompt reply .tq

  70. Sal says:

    nak tanya..brim sblum ni atas nama suami saya. bayaran melalui baucer.suami xdak acount nom..tpi untuk kali ini saya nak tukar nama pemohonan ke nama saya, dan melalui bank. kerana, suami saya sering kerja luar.adakah saya perlu buat permohonan baru atau kemaskini sahaja?tq..

  71. Roseyati Mj says:

    Assalamualaikum,,,salam 1 malaysia sya dah cuba buka akan tetapi wajib gna internet explorer 8.0 dengan resulusi skrin 1280x 80 baru dpt di buka yg ni syarat dalam tu …sya dah cuba downloads mmg tak dpt 2 sbb windows 8 laptop sya tak dpt baca ….terpksa guna cara manual hntar…

  72. Irwan says:

    adakah ini strategi kerajaan untuk mengurangkan permohonan/penerima br1m 2015? x kan la server busy memanjang? internet saya x ada masalah laju je. tp yg paling pelik tu saya belom berjaya kmskini permohonan saya tp bila saya semak status permohonan, “permohonan diterima”. pelik sangat2…..

  73. tuan says:

    Hi..
    Ada error nih….
    Kemas Kini secara dalam talian gagal. Sila rujuk ke cawangan LHDNM
    dengan membawa bersama salinan pengenalan pemohon, pasangan dan tanggungan
    kena pi LHDN atau kena tunggu 24jam dia reset balik…

  74. Hidayah says:

    salam.nak tanya, pendapatan bulanan kasar tu maksudnya yang dah tolak kwsp ke yg belum tolak?

  75. Aku nak tanya adakah permohonan BR1M saya berjaya kemaskini atau tidak?

  76. kimlim says:

    saya sudah kemas kini sudah setujuh dan hantar online,tetapi tak ada message dari webside yang bagi tau pemohanan kemas kini sudah di terima atau tidak.adakah saya kena buat lagi kemas kini?

  77. Budak Jahat says:

    Pe cerita ni, rsnya hr ni dah pun 3Dec tp knpa xblh nk klik.main main betol lah.
    inilah yang dikatakan, ckp tak serupa bikin.sembang je lebih.

  78. daisy says:

    Knpa suami sya belum dpt srt lg.sdgkn tahun lpas dpt trima br1m..

  79. Ivy says:

    Kalau tahun 2013 ayah pakai saving account join name saya dan ayah.Tahun 2014 ayah masih boleh pakai account saving join name ?

  80. cikgu-masak says:

    Server BR1M 2015 tersangatlah slow. Nak laju? kemaskini / daftarlah lepas pukul 12 tgh malam, memang laju. Ini lah kerajaan yang prihatin dengan nasib rakyat marhain. Najib boleh!

  81. QKL says:

    saya nak tanya ,kalau kesmakini br1m .gaji mahu tukar sekali tak?

  82. QKL says:

    boleh tak kemaskini dua kali?

  83. imah says:

    adakah masih perlu kemaskini kalau permohonan diterima (check menerusi online)

  84. Emma says:

    Permohonan online untuk orang bujang pown laman web yang sama ye? Maaf saya baru pertama kali nak isi…hehe

  85. ilman says:

    saya sudah membuat kemaskini tp saya tidak dapat pengesahan samada permohonan kemaskini saya Berjaya atau tidak.adakah saya kena membuat semula kemaskini tersebut..

  86. ilman says:

    saya sudah membuat kemaskini tp saya tidak dapat pengesahan samada permohonan kemaskini saya Berjaya atau tidak.adakah saya kena membuat semula kemaskini tersebut

  87. Moon says:

    hello, boleh tanya kah di kemaskini yg paling bawah “skim khairat kematian” ini mahu isi nama antara satu nama keluarga kah

    thanks

  88. choy pek ching says:

    Saya telah berjaya membantu ibu saya memohon sebagai pemohon baru BR1M 2015 secara online.Adakah masih perlu menghantar borang permohonan dan salinan ic kepada pihak yang berkaitan? Terima kasih.

  89. connie lee says:

    Salam sejahtera, bapa saudara saya telah meninggal dunia 2 bulan yang lepas. Bagaimanakah cara saya hendak mendapatkan RM 1000 yang dinyatakan pembayaran khairat kematian itu? Apakah yang saya perlu buat? Thanks.

  90. Addie says:

    apesal server down sgt ni??????? buat org penat saja nak kemaskini, nak bagi br1m tp begini ker…hampir 24jam menunggu masih tak dapat2.

  91. surat pasal BR1M oku 1 malaysia

  92. monnie says:

    Sy update brim mak saya.ok bjaya,thensy nak update my brim tapi x blh.sy taip ic saya tapi yg keluar nama mak saya.mcm mane tu?

  93. shafiq says:

    Salam..Suatu persoalan.. kalau nk kemaskini tanggungan tu,kne buat kat lhdn ke??atau boleh buat online shj??trima kasih..

  94. Nasir says:

    macam mana nak update kalau guna no kp tentera?

  95. saiful says:

    kenapa susah sangat nak kemaskini permohonan brim nie…takkan sepanjang masa heavy trafic web brim tu..grrrrr…geramla..

  96. Nashirul Aniq Bin Norhissham says:

    salam.. saya pn mgalami seperti tersebut.. apakah mgisi online tidak boleh di kemaskini??

  97. Audrey says:

    Mengapa saya kemaskini saya punya MyKad dan tunjuk ini ,
    “Kemas Kini secara dalam talian gagal. Sila rujuk ke cawangan LHDNM
    dengan membawa bersama salinan pengenalan pemohon, pasangan dan tanggungan ”
    Adakah kerana saya cuba terlalu banyak kali ?

  98. Nicola Resob says:

    Dh bnyk kali cuba tp tk dpt la,,,,,dh la kpg jauh dr bndr,,,pa lg susah dpt coverage,,,kcewa,,kcewa,,,

  99. ROZITA MARZUKI says:

    salamzz..nk tanya la sy wat kmaskini brim tp ade masalah sbb no acc bank 16 dgit affin bank(TAT)tdk di terima,komputer minta 12 digit..y jd masalah nye affin bank berhad dgn affin bank(TAT)bank y sama atautidak..sbb acc sy affin bank(TAT)..ok..tq admin..

  100. zaza says:

    Salam.sy baru berkahwin tahun ini. Masa bujang suami x pernah dpt brim. Sy je sorg yg dapat. So mcm mana ye? Sy perlu kemaskini atau suami yg perlu dftr baru? Sy suri rumah tangga.

  101. Allison says:

    Boleh tak 2 org yg berlainan dalam 1 keluarga memohon kategori berlainan? contohnya, saya bujang dan apply kategori bujang 21 ke atas yg berpendapatan kurang drp rm2000. mak saya apply kategori isi rumah dgn pendapatan keluarga kurang drp rm3000.

  102. saifulrahman says:

    Kali pertama nak mohon.perlu ke salinan gaji dll.saya dah isi online.tq

  103. ABU says:

    Sy pun jd cmni KemasKini secara dalam talian gagal. Sila rujuk ke cawangan LHDNM
    dengan membawa bersama salinan pengenalan pemohon, pasangan dan tanggungan.. ini gara2 try banyak kali..bandar sy dah letak betol,,jadi salah jgak.,,.susah betol sistem baru ni…

  104. suzy says:

    Salam..macam mana nak buat kalau gagal kemaskini disebabkan gagal jawab soalan?saya tak tahu paskod dan ni acc yang saya daftar sebelum ini..

  105. natasha says:

    saya da dapat surat untuk kemaskini.tapi kenapa nak kemaskini online tak boleh??da banyak kali cuba tapi sama je.

  106. salmiah says:

    sya nk tnya klu mklumat x ada perubahan mcm mn nk kemaskini jg .perlu kemaskini ke atau x perlu sbb x da perubhn maklumat diri ,tnggungn, bnk

    sekian hrp mklum

    ambil perhatian

  107. fiza says:

    hi..sy nak tanye..kalau nk kemaskini kn org punya..tp tiada acc bank..mcm mana ye ?sebab sy da try..dia soh masok kn nama bank jugak..mcm mana ye ?tq..

  108. nurul says:

    hai..sy nak tanye..perlu hantar salinan ic ke pejabat lhdn ke untuk permohonan baru yg diisi secara online?

    pliss reply.thank you

  109. nama.christopher anak bandi@josny
    mykad.no.830720136137
    alamat:kampung merian bedup
    94700.serian sarawak,
    saya mahu bantuan. kerana saya
    orang kurang upaya lumpuh,OKU..
    harap tolong lah saya

  110. Daphnee Lam says:

    Saya cuba buat kemaskini dan juga siap isi, tetapi saya tidak buat submit,
    langsung tidak apa2 kejadian.macamana saya boleh dapat submit?

  111. SAYA EMIN RUMPITAU ANAK KEPADA KUMPITOU BIN GADURON – Saya nak bertanya pasal ni Br1m, pada tahun 2014 jumlah br1m spatutnya RM750,penerima dapat RM650 sebab RM100 untuk insurans Takaful penerima. Bagi saya ini adalah 1 plan kerajaan yang sangat baik kpd semua rakyat.
    Apabila berkata tentang insurans,kita semua tahu bahawa ia adalah satu skim perlindungan seperti kemalangan lebih2 lagi melibatkan kematian yang berkuatkuasa selama 1 tahun,

    En. Kumpitou ini adalah Warga Emas dan juga ketua isi rumah, penerima Br1m 2014, beliau telah meninggal dunia pada 28.09.2014 jam 8am.
    Jadi pertanyaan saya, dimana saya boleh tuntut barayan pihak insurans kepada si mati…..? Adakah saya boleh berurusan terus ke mana-mana pejabat Insurans Takaful atau bagaimana….?
    Dari anak En.Kumpitou Bin Gaduron sebagai wakil tuntut waris.
    Terima kasih.

  112. markonah says:

    1 pertanyaan bkaitan no akaun bank.. spt cimb bank,, dlu ade perubahan digit angka dari 14 digit kpd 10digit..so,, no akaun yg lama still blh dguna atau perlu guna no yg baru?

  113. LAM MEI FONG says:

    salam

    kaula kota tangguan nama anak kena isi secara manual,kena tak ic anak hantar ke pejabat LHDNM

    TERIMA KASIH

    • LAM MEI FONG says:

      salam

      kaula kota tangguan nama anak kena isi secara manual,kena tak ic anak hantar ke pejabat LHDNM

      TERIMA KASIH

  114. lastari dewi says:

    Tumpang tanya, saya telah masukkn no mykad saya untuk kemas kini permohonan tetepi jawapannya permohonoan no mykad tidak wujud??? tetapi apabila saya memasukkan mykad suami saya berjaya dan mumcul soalan kesalamatan.. Kenapa no mykad saya tidak wujud, adakah saya perlu membuat permohonan baru?? Sekian, terima kasih.

  115. cik sha says:

    nak tnya..sy dh kmas kni..tpi knp dy mngtakan mklumat psngn tidak lengkap..sdngkn,,sy lihat smuanya betol???

  116. unreal anjang says:

    Saya ingin tanya,,jika abg saya tiada akaun bank bolehkah dia menerima brim 1m 2015 ???,,dia belum berkemampuan untuk membuka akaun bank kerana hingga kini dia masih lagi tiada pekerjaan…

  117. sha says:

    tok wan saya dh pencen .maksod dia sudah tidak berkerja tp pendapatan kasar perlu masokkan jumlah pencen yang dpt setiap bulan kew?

  118. manisa says:

    knpa saya tak dapat mengemaskini maklumat saya melalui on9.

  119. SUHA says:

    salam nk tanya sikit,masa BRIM baru ni saya dah kemaskini status berkahwin tapi duit BRIM jd bujang kenapa ye??adakah saya perlu kemaskini balik??

  120. sasikumar says:

    salam sejahtera.saya adalah penerima brim 1.0 dan 2.0. semasa brim 3.0 saya gagal diatas kesilapan teknikal. sekarang saya gagal kemaskini 4.0 kerana apabila saya masukkan no ic,ia menyatakan no ic tidak wujud.sekian terima kasih

  121. Chan says:

    Saya berjaya kemaskini tetapi menghadapi masalah cetak Borang yang telah dikemaskini. Apa tindakan yang harus diambil seterusnya. Terima kasih.

  122. Nor Danish says:

    Alhamdulillah .. senang n mudah jer.. saya dah update online…

  123. judeho says:

    ya senang dan mudah isi borang tetapi klik kemaskini tidak ada message dari webpage berkata telah berjaya????

  124. SANIAH MOHD ZAINI says:

    Salam, saya dah berjaya kemaskini borang BRIM 1 malaysia 2015 dan telah disahkan .perlukah saya mencetak borang tersebut? Masalahnya bila saya nak mencetaknya tak boleh.

  125. nurfazlyda bt ali says:

    sy nk tnye knp xde akuan pengesahan tp dah buat kemaskini.kemaskini sy diterima@tidak?

    • melvister says:

      kena klik akuan pengesahan dan hantar…jika berjaya…mesej berjaya kemaskini akan terpapar…untuk kepastian, semak semula kemaskini maklumat anda jika sudah diupdate oleh sistem

  126. Joanne says:

    Nak tanya, mestikah kita isi Skim Khairat Kematian?

  127. Wana says:

    Sy nak tye…saya dah isi borang pembatalan dan borang pendaftaran baru secara manual dan di hantar terus ke pejabat lhdn shah alam..pendaftaran baru di atas nama suami…masalahnya sekarang ni borang pembatalan sy
    tersalah isi nama suami di atas borang pembatalan.sepatutnye borang pembatalan tu nama sy..mcmmne
    Yer bole ke isi borang laen..mohon penerangan..

    • Nora says:

      Blh btalkan ker nama kita? sbb taon lps sy bujang.. taon nie dah kawen daftar yg kawen atas name suami.. tp taon nie tsilap update yg sy bujang.. mcm mane yer?? blh batalkan ker atau update ker status kawen? kalau dua2 update status kawen mcm mane?? blh ker?

  128. zuriany zanonudin says:

    Nape sy xboleh nk kmaskini maklumat ?bila klik kt butang kemaskini maklumat..skrin akn keluar ebr1m tidak menggunakan aplikasi peranti..cmna ye nk wat?

  129. Ct says:

    Salam sy nk tnya klau gagal kemas kini,lupa jwapan soalan keselamatan tu mcm mna ye

  130. rina says:

    hi, saya mahu tanya…bagaimana klau seseorang itu tidak mempunyai akaun bank dan no akaun…dapatkah dia terima brim melalui cash ataupun mesti buka akaun bank?

    Sumber: Kemaskini BRIM 2015 Bantuan Rakyat 1Malaysia 4.0 Online | melvister.com

  131. mohd azlan says:

    kenapa x boleh masuk page kemaskini ekh

  132. izzati says:

    Permohonan hanya menggunakan MyKad sahaja
    Tolong saya~!
    Saya telah menaip no ic saya tanpa “-” tetapi masih lagi papar ayat ini. Bagaimana saya hendak kemaskini klau nak taip ic pn tak dpt masuk??bolehkah saya kemaskini secara manual?

  133. hanafy says:

    sy sudah kemaskini,dpda bujang ke berkahwin…so wife sy perlu atau tidak kemaskini..tq

  134. Nancie k says:

    Hi,saya ada menerima brim tahun ni…nak tanya kalau skg saya nak tukar nama anak tanggungan blh ka…apa yg perlu saya buat…?Mohon borang baru ka..?

  135. hadi says:

    Kenapa tanggungan tidak boleh dikemaskini ? contohnya suami dah meninggal dunia . Nak buang nama tu xboleh . Tapi bahagian tanggungan boleh dibuang .

  136. hoo says:

    kalau saya punya ic rosak, tidak boleh buka bank ac,
    macam mana?

  137. dora says:

    saya mau tanya bila saya sudah kemaskini pewaris, saya klik kemaskini tapi tiada keluar langka 6 & 7

    Langkah 6: Setuju dan Hantar
    Langkah 7: Mesej permohonan kemaskini telah berjaya akan terpapar.

    bila saya klik semakan status permohonan, status permohonan di terima. ok kah kemaskini brim saya ni?

  138. najwa says:

    salam.. saya nak tanya, macam mana saya nak membatalkan permohonan brim 2015 nenek saya yang sudah meninggal dunia october lepas?

  139. haslipah hairuman says:

    Jika tiada akaun bank..mmg kena update manual@guna borang ya..x boleh online..

  140. Ng Jui Kwee says:

    Saya nak buat permohonan untuk mak saya. Sudah isi butir-butir dalam borang tetapi mak saya sudah tua dan tidak mempunyai bank akaun. Bagaimana nak buat permohonan bagi dia.

  141. Ng Jui Kwee says:

    Bagaimana nak buat permohonan secara online untuk mak saya yang berumur 92 kalau dia tak ada bank akaun.

  142. iqa razak says:

    saya nak buat rayuan brim 4.0

  143. deenusha says:

    kalau tak ada maklumat untuk skim khairat kematian what have to do?

  144. asrul says:

    hi, sesudah mengemaskini maklumat, adakah perlu saya menghantar detail + salinan ic ke lhdn. saya baru mengemaskini mengenai status perkahwinan saya. terima kasih

  145. Md. Fauzi bin Ismail says:

    Kemaskini pertama telah di buat pada 02/12/2014 tetapi pada 13/12/2014 saya ada menerima surat kandungan satu borang kemaskini dan Pekeliling bersangkutan kemaskini maklumat. Tindakan selanjutnya pada 14/12/2014 jam 0818 pagi sekali lagi saya kemaskini dan hasil menunjukan berjaya. Persoalanya adakah masih perlu saya kemaskini dengan mengunakan borang ataupun kemaskini online sahaja. Perkara ini amat merunsingkan saya.

  146. nizah binti ismail says:

    Sya nak tya knapa bila online nak kemaskini tp x bleh2….?dah berkali2 sya Cuba tp gagal knp?

  147. shah says:

    Salam 1Malaysia,

    Saya sudah mendaftar untuk BR1M dan dalam masa yang sama isteri saya juga sudah mengemaskini BR1M tanpa pengetahuan saya. Setahu saya hanya ketua keluarga sahaja boleh memohon BR1M.

    Soalan saya:
    Apakah yang boleh saya lakukan?

  148. Daus says:

    saya sudah pun kemas kini brim..akan tetapi selepas,saya klik kemas kini seperti langkah 5, tiada akaun pengesahan keluar seperti di langkah 6 dan juga tidak keluar mesej permohonan kemas kini telah berjaya seperti di langkah 7.. adakah kemas kinian saya ni diterima?

  149. reza says:

    saya sudah beberapa kali kemaskini/update permohonan. kenapa setiap kali saya check semula ‘kemaskini permohonan’, alamat surat menyurat tidak didaftarkan ? lagi satu ‘permohonan diterima’ bermaksud ‘permohonan dilususkan’ ? atau sekadar terima tapi belum lulus. saya tak dapat apa2 pengesahan seperti surat atau lain2 selepas membuat br1m secara online. do help me please. God blees U

  150. ROHAIZAN says:

    SALAM…LEPAS SY UPDATE/KEMASKINI UTK BRIM 2015..ANAK SY MOHON UTK KATEGORI BUJANG SEDANGKAN DIA TGGL SAMA DGN ALAMAT SY..ADAKAH DIKIRA PENDAPATAN SEISI RUMAH…KLU DIKIRA GJ SY DAN ANAK GAJI KASAR DH LEBIH 4K TAPI GJ BERSIH MASIH DIBWH 4K…ADAKAH LAYAK KEDUA2NYA ATAU LAYAK UTK SALAH SATU…MOHON PENJELASAN

  151. Hamdan says:

    bank akaun saya bukan Akaun Simpanan, tapi AKAUN SEMASA – bolih guna ke ? Tks.

  152. Asmah Md Isa says:

    anak umur 14 tahun boleh jadi pewaris kah?

  153. hawa says:

    as salam sy nak tanye,sy petama kali nak mohon brim tp atas nama saya kerana suami tiada accnt bank,boleh atau tidak saya memohon menggunakan nama saya?

  154. Siza says:

    Saya mempunyai anak down sindrom yang berumur 21 tahun dan tidak bekerja. Layakkah dia untuk menerima BRIM2015?

  155. jiji says:

    saya berpendapatan tidak melebihi RM1400. tahun 2014 saya dapat bantuan brim utk bujang . bolehkan tahun ini saya kemaskini permohonan dan memohon untuk bantuan pendapatn isi rumah dan meletakkan adik saya yang berusia 20 tahun dan tidak bekerja sebagai tanggungan saya ?

  156. Syu says:

    As salam. Saya nak tanya kita saya dh kemaskini maklumat.. Still kena hantar salinan ic dll ke pejabat lhdn x ? Terima kasih 🙂

  157. lauren says:

    Hi, saya nak Tanya mcm mana isi bhgn maklumat sendiri /ahli isi rumah terutama bhgn tanggungan? Sbb betul2 tak faham! Tanggungan maksudnya tanggungan yg masih Di bash tanggungan seseorang Jan da misalnya anak yg mash Di bwh 18 tahun yg mash belajar atau pun tanggungan termasuk anak dewasa yg sdh bekerja perlu Di isi dlam kolum tanggungan juga ? Kalau ada Di kalangan anak orang tua bekerja sbg kakitangan awam, masih layakkah org tua tersebut memohon?
    2. Kalau sdh isi dan hantar tp tanggungan tdk letak apa apa just biar kosong takpe kah? Risau juga…
    Terima kasih!

  158. hendrawan says:

    saya telah kemaskini borang brim melalui online,dan saya juga telah semak status permohonan saya….dia kata”permohonan diterima”….apa yg harus saya buat seterusnya…?

  159. Kwai says:

    saya sudah menerima surat dan sudah kemaskini melalui online. Apakah saya perlu ke LHDN lagi?
    Apa dokumen yang perlu saya sediakan sebelum ke LHDN?

  160. inna says:

    slm. Saya telah kemaskini maklumat ibu saya secara online, tetapi gagal. (sila rujuk ke cawangan LHDN dengan membawa ic. adakah saya kena pergi ke lhdn atau tunggu esoknya baru boleh buat online semula.

  161. ZAIM says:

    kalau guna akaun bank bersama boleh tak

  162. Julita Michael says:

    Nak tanya dulu .. Perlu ka saya mengemaskini maklumat walaupun tiada apa apa yang hendak diubah..

  163. MAZLAN MAT NASIR says:

    saya nak tanya penama tak ada akaun bank kerana diistihar bengkrap… macam mane?

  164. sham says:

    Adakah acc tabung haji boleh di gunakan utk mengemas kini BRIM??

  165. JOYCE HONG says:

    salam~ayah saya sudah meninggal~nak buat kemaskini untuk ibu saya~tempat isi nama suami/isteri kena isi juga nama ayah atau biar kosong?status khawin kena isi apa?

  166. chia says:

    macam mana dgn kalau tak ada acc bank dan ada hal tentu yg tak boleh apply acc bank? mesti ada acc bank ke? kalau guna acc org lain seperti acc anak boleh tak?

  167. inna says:

    Saya telah buat semakan status permohonan, status permohonan diterima.
    adakah permohonan kemaskini saya diterima.
    Diharap sudi jelaskan.

    Terima kasih.

  168. brim says:

    salam. saya nak tnya. boleh ke kalau kita update dua2 sekali. means, borang manual kita hantar, and sistem online pun kita update. takpe je kan? diharap sudi beri penjelasan.

  169. NORSHILA ZUBARI says:

    SAYA TELAH CUBA MENGEMASKINI DI TALIAN TAPI TERSILAP MENJAWAP SOALAN.ARAHAN UNTUK SAYA PERGI KE PEJABAT LHDN UNTUK MEMBUAT KEMASKINI.ADAKAH URUSAN INI BOLEH DILAKUKAN PADA HARI AHAD.MEMANDANGKAN SAYA BERKERJA 6 HARI SEMINGGU.PUKUL BERAPA KAUNTER DITUTUP PADA HARI BIASA UNTUK URUSAN KEMASKINI BRIM.TERIMA KASIH

  170. Chan says:

    Saya nak tanya,alamat mak saya tulis perak, tapi sekarang dia kat penang, boleh dia memohon secara manual di cawangan penang?

  171. finaz says:

    Assalam nak tanya saya isi brim untuk bujang , tapi saya terisi untuk ruang pewaris … Jadi masalah ke dgn permohonan saya ?

  172. muhammad sukeri says:

    Assalamualaikum dan salam sejahtera Melvister?
    Sya nak bertanya, sya bujang tapi tidak bekerja.
    Layak kah sya mnerima brim 2015?
    Dalam ruangan borang online, sya isi maklumat tidak bekerja. Pendapatan ‘0’
    Betul sudah kah tu. Lyak kah??

  173. evie says:

    Hello tuan,simple question..pemohon tiada akaun bank,perlukah update jg secara manual dgn menghantar borang ke lhdn?pemohon sudah menerima brim 3.0 melalui baucar..jika tiada kemaskini di lakukan, blhkah?tq

  174. Fairuz Iskandar says:

    Saya nak tanya kalau dulu tanggungan saya seorang,sekarang dah ada tanggungan dua orang.saya dah kemaskini kat online.Adakah saya perlu hantar salinan Mykid tanggungan kedua ke LHDN?Saya mahu kan kepastian.

    • justnice says:

      semasa anda mengemaskini secara online, ada arahan akan keluar sekiranya maklumat atau apa2 perlu di hantar ke LHDN. jika anda diminta berbuat demikian, maka anda perlu hantar dan sebaliknya

  175. ilina says:

    assalamualaikum,saya merupakan pemohon baru,saya dah isi pemohonan secara online,selepas saya click hantar,xde pun keluar pegesahan yang mengataan maklumat ini betul atau tidak..

  176. Mikiyoldseven Mikiyold says:

    Sya x paham dgn skin khairat kematian…

  177. cet says:

    Salam sejahtera, saya ada kemusykilan. Untuk Br1m bujang, sekiranya dia pernah menerima wang br1m pada tahun-tahun sebelumnya tetapi untuk br1m 2015 dia sudah tidak bekerja, adakah dia masih terima dibawah kategori bujang?atau masuk dibawah tanggungan keluarga? Rungsing!

  178. cawan says:

    salam sejahtera,
    saya ada pertanyaan, setelah selesai mengemaskini ebr1m, perlukah kita untuk pergi ke cawangan lhdn bersama dengan salinan yang telah dikemaskini?
    namun, semasa borang dikemaskini, tiada muncul paparan akuan dan untuk cetak.

    harap tuan boleh menjelaskan. terima kasih.

    • SUDU says:

      jika anda diminta berbuat demikian anda perlu menghantar salinan ke pejabat LHDN, semasa proses menemaskini online, ada arahan akan muncul jika salinan anda kurang..jika anda tidak menerima arahan tersebut maka maklumat anda lengkap dan tidak perlu hantar salinan apa2 ke pjbt LHDN

  179. sayangmalaysia says:

    hi, saya mengemaskini secara manual,dimana saya menghantar borang kemaskini ke pejabat LHDN, berapa lamakah proses tersebut diambil? kerana setelah satu minggu saya menyemak melalui online tiada apa2 perubahan keatas butir2 peribadi saya,malahan ruangan skim khairat kematian juga masih kosong.saya khuatir sekiranya borang tersebut tercicir dan tidak dikemaskini.TQ<<perlukan jawapan segera

  180. EUNICE says:

    adik saya kad pengenalan hilang tak sempat ambil mykad apply bank account. boleh tak apply br1m?

    tq.

    • justnice says:

      boleh buka acc bank guna salinan kad pengenalan sementara yg JPN bg, cuma x boleh dapat atm kad.boleh guna buku je.Tetapi jika xda account pun boleh apply brim tapi sekiranya berjaya nanti kena beratur panjang ambek voucher( apply manual direct to LHDN office if you dont have any bank acc information)

  181. shanmugamkandasamy says:

    saya dah masukkan butir2 yg perlu tapi ia tunjuk maklumat pasangan/tanggungan tidak lengkap sebah apa tu

  182. Mus says:

    Nak kemas kini maklumat…tapi saya tiada acct bank…bukan tak boleh buat tapi saya seorang yang tidak boleh membuka sebarang bank acct atau ertikata lain seorang yang berstatuskan bankrup…so nak kemaskini bahagian acct pula diperlukan maklumat..saya cuba ignore bahagian tu tapi masih tidak boleh …ada solution lain tak selain perlu mengemaskini secara manual …

  183. babyisma says:

    Nak download borang kemaskini dan pemohon Brim boleh x gn hp..
    Atau melalui emel

  184. Nas says:

    Saya telh membuat pendftran baru pada 17/12/2014 secra manual, tapi apabila saya semak hari ni 25/12/2014 melalui dalam talian dgn memasukkan nombor ic dia tuli “no ic 940115###### tidak ditemui” kenapa yea ? Adakah saya perlu mmbuat pendaftaran dlm talian juga ?

  185. julia says:

    Salam..
    Sy penerima br1m sblm ni utk kategori bujang. sy terima surat utk update permohonan sy..Sy baru brkahwin dan pendapatan kasar sy dan suami sudah melebihi 4000. Apa perlu sy buat sbb rasanya dah tak layak… Perlu delete details atau mcmana? Terima kasih

  186. apit says:

    saya nak tanya mcm mna sy nak tukar nma penerima ayah sy kpd ibu sy??..sbb ayh sy pnya acc bank ad msalah

  187. chia says:

    Kalo. Seorang yg bankruptcy. Tidak boleh buka bank account . Nak bagaimana kemas ?? Terima kasih …

  188. ABDUL KAHARI says:

    Selamat Petang,saya tak tau nak update nama tangunggan/isi rumah kerana ruang tak cukup nak tambah lagi tiga orang ??????? Harap maklum terima kasih

  189. AIDA says:

    sy nak tanya..betul ke kalau dh kemaskini secara online pon sy masih perlu ke pejabat LHDN untuk serahkan salinan ic tanggungan saya?

    • AIDA says:

      continue..sy kemaskini secara online pada 3/1/14 dan adakah sy telah sah mengemaskini sbb lepas akuan pengesahan tu kan kita kena klik cetak..tp masa sy tekan ‘cetak’ hanya blank page yg keluar..runsing dibuatnya..

  190. Rafidah says:

    Assalam….selamat siang
    Saya tealh mengemaskini brim mak saya. masalahnya saya tidak dapat memadam nama adik saya yang telah meninggal dunia beberapa bulan lepas. Apa yang perlu saya lakukan. Adakah ianya juga disebabkan oleh line buzy….minta pencerahan. Terima kasih

  191. Mizi says:

    salam semua.saya ada pertanyaan.bagaimana jika tidak mempunyai akaun bank?adakah masih boleh mengemaskini secara online?

  192. LEE THEN YONG says:

    ENCIK/PUAN SAYA ADA PERTANYAAN SEDIKIT BAHAWA SAYA TIDAK MEMPUNYAI ACOUNT BANK OLEH KERANA TELAH DI TUTUP OLEH BANK NEGARA AKIBAT MUFLIS.?

  193. Aini says:

    salam,saya nak tanya,tahun 2014 ni saya tak dapat BRIM,
    tetapi tahun lepas dan sebelum nya saya dapat.saya seorang suri rumah.bagaimana nak mohon untuk tahun 2015.
    Harap dapat membantu.

    Terima kasih

  194. Two Chacha says:

    Salam,saya nak tanya,suami saya sekarang menetap d sabah,dan sekarang suami saya suroh saya buat permohonan atas nama saya.boleh tak saya tukar pendaftaran ke atas nama saya?dan sekarang adakah sudah tutup pendaftaran atau kemaskini?tahun lalu saya cuba tukar pendaftaran keatas nama saya,tapi gagal.

  195. pekwa says:

    Assalamualaikum.saya sudah kemaskini permohonan saya di lhdn hari rabu mnggu lpas.apabila sy menyemak status permohonan online brim.disitu tertera mnyatakan kemaskini secara dalam talian gagal sila ke cawangan lhdn.sdangkan sy sudah kemaskini di lhdn secara manual minggu lpas.adakah kemaskini sy di lhdn tlah berjaya?adakah permohonan sy berjaya?

  196. azlin says:

    Saya telah menyemak status permohonan semalam. Permohonan telah diluluskan tetapi apabila saya cek lg sekali status nya berubah kpd sedang diproses. Apa maksudnya?

  197. azuhar says:

    saya nak bertanya sedikit..
    ini pertama kali saya memohon br1m..
    saya sudah pon menghatar permohonan tersebut..
    berkenaan dgn perkra di atas, bleh kah saya menukar no akaun bank lama kepada akaun bank baru setelah saya sudah menghantar permohonan br1m?

  198. fariz says:

    Salam..sya nk bertanye..saye sudah pun mendaftar brim secara on9.dan ini kali petama..tapi saye letak kan maklumat akaun orang lain.sebab saye xde akaun..pemohonan tu sudah pun diterima..adakah saye akan gagl dapat brim kerana tu

  199. lauren says:

    Salam sejahtera, nak Tanya bila buat semakan status online , keputusan masih sedang diproses … bila blh dpt tahu keputusan berjaya atau tidak? Tqvm

  200. awie says:

    saya baru tahu akaun saya yang saya daftarkan adalah tidak aktif .. jadi bagaimana dengan brim saya .. mohon penjelasan n tnjok ajar ..

  201. Ahmat Ak Nuweng says:

    Saya pun nak tanya ini pasal..saya belum buat buku akauan lagi tapi saya sudah buat kemaskini pakai no.akauan saya punya bini boleh tak kalau macam tu..

  202. Ahmat Ahmat says:

    Saya nak tanya pasal saya punya brim..saya tak ada buku akauan..tapi saya sudah buat kemaskini pakai saya punya bini no.akauan boleh tak macam tu..

  203. lol says:

    kalau dah kemaskini..tapi ada silap ke.. nak tukar ke..

    bole kemaskini lagi sekali dak ? 🙂

  204. Sara says:

    Ade dapat cek macam tahun lepas tak,kalau tiada no akaun???

  205. kaliyammal a/p rengasamy says:

    Pls sms my brim status because i already update in online. My contact num is 0146370468

  206. kikiii says:

    tolong jelaskan jika mengemaskini status borang BRIM2015 secara online iaitu status bujang kepada berkhwin adakah perlu kemukakan dokumen yang berkenaan kepada LHDN mohon dijelaskan dan apakah status bila menyemak status BRIM iaitu PERMOHONAN DALAM PROSES

  207. alia syafiqa says:

    Bleh kmas kini lg kn skrang..hri 2 sy kmas kni x blh sbb no acc x dk..

  208. thilaga says:

    saya nak tanya, saya baru bulan disember 2014 apply BR1M. Kali pertama apply. masa saya check hari ini ia tunjuk “permohonan anda dalam proses”. kalau macam itu 15 januari 2015 i x dapat diut BR1m ke? atau tunggu untuk surat?…

  209. JEANNIE says:

    hi, saya ingin bertanya jika tiada mempunyai akaun bank bolehkah saya meletakkan akaun bank ibu saya? sebab abang kandung saya berada di luar Negara dalam masa terdekat ini dia tidak pulang ke Malaysia.

  210. EE says:

    hello,
    Check the status in “PERMOHONAN DALAM PROSES” ,may i know this is approval or no approval???

  211. Awan Biru says:

    Nk tnya.. sye x pnah mohon br1m… adekah msih smpat? Tlong ajar sye mohon online

  212. dayan esyaq azyze says:

    Saya nk tanya saya da kemaskini borang prrmohonan brim dan telah pun hantar dekat lembaga hasil dalam negeri di wangsa maju pada 20 disember 2014 tapi sekarang ni saya cek dalam akaun bank saya xmsuk lago duit brim harini kenapa ye?tarikh telah ditetapkn tapi smpai sekarang xmsuk lagi sila beri pencerahan sekarang t.q

  213. zainul says:

    Gaji saya bawah rm2000…isteri tak bekerja, tapi kenapa BR1M dpt rm200 je?bukan sepatutnya dapat rm300 ke?sape pulak yang amik duit saya?ada yang nak makan guna duit ke?

  214. zainul says:

    Gaji saya bawah rm2000…isteri tak bekerja, tapi kenapa BR1M dpt rm200 je?bukan sepatutnya dapat rm300 ke?sape pulak yang amik duit saya?ada yang nak makan guna duit curi ke?

  215. ann says:

    salam…sye guna akaun no abang sye sebab akaun sye ada masalah..permohonan lulus tpi. bila check akaun tak masuk pula..adakah duit brim akan diberi secara baucher?

  216. dayan esyaq azyze says:

    Saya nk tanya saya da kemaskini borang prrmohonan brim dan telah pun hantar dekat lembaga hasil dalam negeri di wangsa maju pada 20 disember 2014 tapi sekarang ni saya cek dalam akaun bank saya xmsuk lagi duit brim harini kenapa ye?tarikh telah ditetapkn tapi smpai sekarang xmsuk lagi sila beri pencerahan sekarang t.q..tolong balas segera saya nak tahu bila masuk duit brim harini da 15 dan sudah pukul 7 petang macam mana sekarang ni tolong balas dan beri pencerahan

    • Risz says:

      sama laa..pukul 8.35 mlm nie tadi saya pun dah check brim saya..tpi still x masuk lagi…talian hot line dh banyak kali cuba…tapi memanjang bz..ada tu dah dapat col..x berangkat.. so, bila blh dpt?

  217. khairul fariz bin roslan says:

    saya dah kemaskini dan dah dpt surat kemaskini brim 2015…tetapi sampai sekarang saya masih tidak terima brim 2015 untuk golongan bujang…tarikh terima adalah 15 jan 2015….

    saya check di website e-brim tetapi tertulis di situ masih dalam proses…tetapi tarikh terima untuk adalah 15 jan 2015….boleh sesiapa bagi tahu tak kenapa? adakah masih dalam proses

  218. RAZI says:

    SAYA BARU KEMASKINI BR1M 4.0 PADA 16.01.2015,BILA SAYA BOLEH TAHU STATUS PERMOHONAN SAYA

  219. adela rezki says:

    sy br kemaskini maklumat sy..brp lama jangka masa utk diproses?

  220. suba says:

    hi, kalau baru kemaskini ebr1m, boleh dapat lagi ker sebab semua orang sudah dapat duit?

  221. qqq001 says:

    sy sudah update tp sy nak update info lagi tp tak dpt dibuka bila dpt update lagi??

  222. subaha says:

    tumpang tanya saya silap pasal masuk no akaun bank untuk kemaskini di borang brim,saya ingat no akaun bank saya masih aktif,rupanya no akaun bank saya sudah mati,apa harus saya buat?

  223. Mahsura B. Mahdi says:

    Saya ter-update dalam sistem online menggunakan no AK CIMB yang lama. Sekiranya no ak itu tidak boleh lagi di pakai, apa yang harus saya lakukan. Kerana samapai sekarang saya belum menerima BR1M lagi.

  224. adriel says:

    saya nak tanya semalam sy chek on9 brim sy dlm proses..tpi tadi sy chek ..sy tersalah taip jawapan soalan 2x..adakah pemohonan brim sy dibatalkan dan harus buat permohonan baru diLHDN

  225. chin says:

    nak tanya bolehkah suami dan isteri di satu rumah dan dua-duanya membuat permohonan ? apabila saya da mohon untuk saya husband saya tak boleh mohon….dia tulis “sila kemukakan salinan pengenalan di cawangan LHDNM” bolehkan tolong saya ? sangat2 terima kasih 🙂

  226. hambali says:

    knp br1m saya dlm kategori “proses”.padahal saya dlm kategori yg lyk.x phm lah.bl boleh buat rayuan.skrg bleh buat x?

  227. mohd shahriman sahran says:

    sy dh kemaskini brim.tp ble cek status hanya diterima..duey pn xmasuk ag.kenapa ek…

  228. Mohd Harith says:

    tq.. Penerangan yang bagus..

  229. aku pewaris says:

    doh guane ni. pitis dok masuk ag nih. cabut doh
    pintu bank or duk main kuar masuk aje. doh g cek
    dk msuk2 pn.

  230. jun says:

    Kalo takde ape nk update caner? And kalo x update, masih guna info lama?

  231. DIN says:

    sape nrim bnk bsn..dh msuk lom brim..sy bnk bsn blom msuk lg..permohonan diluluskan..

  232. DIN says:

    sape brim bnk bsn..dh msuk lom brim..sy bnk bsn blom msuk lg..permohonan diluluskan…

  233. Norizan Idris says:

    Saya belum menerima wang Br1m. Kemaskini maklumat telahpun saya update sebelum tarikh tutup. Apakah yang perlu saya lakukan. T kasih.

  234. Saya blm menerima duit brim.borang kemas kini telah pun saya hantar.tp saya rasa muskil adakah saya ada hantar salinan ic atau tidak.apakah yg patut saya buat untuk memastikan saya sudah terima bantuan itu.sekian terima kasih

  235. joehari says:

    Saya tidak mempunyai acc bank. Boleh tak klau saya guna acc bank isteri???????

  236. Norafifi Binti Taib says:

    Saya dah kemaskini pada bulan disember skali dengan adik saya punya. Tapi dia dah dapat, saya pyla masih belum masuk. Status dalam proses. So macam mana..??

  237. lin says:

    Pemhonan sy d lluskn tp ble g check,duit brim tkde msuk pn..knp

  238. NORHAFIZAH says:

    SAYA NAK TANYA KENAPA SAYA PUNYA BRIM TAK MASUK LAGII DAH BANYAK KALI CEK DAH .. BILA CEK DEKAT INTERNET DAH LULUS DAH ..KENAPA YAA ?? BOLEH BAGI PENCERAHAN TAK ??

  239. syafiq says:

    Permintaan diluluskan? Tapi check dlm bank wang tiada? Tu bagaimana pula?

  240. atieh says:

    Dh masuk 30,1,2015 status pemohonan saya LULUS TP duit x masuk,yg pelik 15,1,2015 sehingga 25,1,2015 status dalam proses 26,1,2015 sehingga 30,1,2015 status dah Lulus tp dwet x masuk akaun maybank bila la dwet nk masuk,Kalaw nk di ikotkan dh 3 kali dh bt pengeluaran dwet saja nk biar kosong nk tgk ada x dwet Br1m masuk tp last resit dah ada tlis anda sudah bt 3 pengeluaran Tanpa caj dan pengeluaran brikut akan dikenakan caj tetakluk pada baki akaun.pening2 gn dwet yang xnmpak pening la rakyat klaw macam ni punya cara.

  241. roslin says:

    assalamualaikum,,
    kenapa br1m belum masuk lagi hari hari aku cek tenguk kat bank ,satu pun belum ada masuk da berapa hari ni, da cek kat bnk, mybank bila agak nya masuk duit br1m

  242. Asfarizailin says:

    Assalamualaikum,,dry br1m yg prtama sy dpt..tpi knape kli keempat ni sy xdpt..ble sy semak status prmohonan,sudah diterima..

  243. JOE fltwing says:

    salam…nk tnye…knape ehh….pemohonan anda telah berjaya tetapi status kredit tidak berjaya???mohon penerangan??

  244. masyuri says:

    sya blm dpt lg duit brim 2015 ni.2 tahun saya dapat.tp thn ni tk ada lepas update status berkahwin..status permohonan hanya diterima.setiap hari saya check.

  245. shahrom says:

    saya dah buat kemaskini 17/12/2014 tapi sehingga hari ini..status kemaskini ..telah diterima..apa masalahnya brim 2015 saya tak dapat2 lagi ..penat hari2 check kt bank.

  246. eila says:

    Salam sy nk tnya..sy kemaskini brim saya 20hb 1 tue arie scare online dn kmaskini sy bejaya..tiba tarikh ttup kemaskini sya cek blik brim saya die tulis kemaskini secara online gagal..kne pgi lhdn pulak…padahal tue arie cakap kemaskini dh diterima…

  247. abt says:

    msalh yg sama lh..semak dlm talian gagal tp semak call dret org tu ckp permohonan lulus tp cek bank pertengahan bln feb ..kate nye lh.

  248. nur ain says:

    br1m sye guna akaun…smua orang dah dpat br1m..tapi knape br1m sye smpai skarang tak msuk akaun??? semak status permohonan lulus..

  249. azrhaz says:

    X thu la ape masalah brim x msok2 lg…

  250. OOI AI TIN says:

    Harap dimaklumkan bahawa emak saya OOI AI TIN KP 390904075168 sudahpun 75 puluh tahun dan mengalami masalah berjalan dan penat disebabkan jatuh beberapa kali tahun lepas dan patah pelvis. Dia ada akaun di Maybank 102090212471.
    Emak saya telah menerima surat Kementerian di mana emak saya terpaksa pergi ke Cawangan Bank Simpanan Nasional untuk tunai/buka akaun. Emak saya tidak boleh pergi ke Bank Simpanan buka akaun.
    Harap BRIM boleh dibayar masuk akaun peribadinya di Maybank.
    Terima kasih.

  251. xxx says:

    tergendalakah brim??????? penat check tiap hari

  252. farid lengloyy says:

    bila br1m nak dapat ni ? takkan nak tunggu dato seri anuar bebas baru nak dapat br1m ha ??

  253. LIM CHIH YONG says:

    hi…
    kenapa status saya masih dalam keadaan yang sama selama ini…?

    NAMA LIM CHIH YONG
    NO. PENGENALAN
    STATUS PERMOHON PERMOHONAN DALAM PROSES
    NAMA BANK MAYBANK

    bila pemohonan akan berjaya atau tau status yang sebenar?

  254. Sindhu says:

    Salam Sejahtera,

    Saya hendak tahu kenapa permohonan saya berstatus PERMOHONAN DALAM PROSES????
    Bila saya boleh tahu status?
    Nama: Sindhuja Jagatheesan
    No IC: 870909565476

    Tolong balas. Terima kasih

  255. muhammad haziq says:

    Sy punya status diluluskn tapi berbulan2 tgu duit xde masuk.. ape masalah ye?

  256. rosdi says:

    saya nak tanya saya ne kurang fhm pasal brim sbb saya sibuk di pendalaam brim4.0 ne mau kemas kini dan saya sekrang baru nak kemas kini tapi x dpt..sekarang ne saya nak tahu boleh lagi kemas kini atau yang sekrang tak dpt sudah atau pun saya kena jumpa lagi seseorang…dan kalu boleh tolong saya kemas kini nama mohd.rosdi noh no ic:911003 12 6395…dan saya pernah sudah menerimanya 2 kali dan kali ne ketiga belum lagi..

  257. jena says:

    hai nak tanya..sy dah masukkan nombor akaun kat borang kemaskini and sekarang permohonan dah status diluluskan tapi problemnya akaun bank yang sy masukkan tu dah tak aktif lagi…macam mana nak uruskan yerr..mohon pncerahan… thanks.. 🙂

  258. Ruben says:

    Saya sebagai seorang penerima BR1M masih belum mendapatkan bantuan tersebut.
    harap admin akan balas saya secepat mungkin.
    Terima kasih.

  259. gunasegaran says:

    kenapa saya tak dapat lagi…dah bulan 3 samapi sekarang tak masuk cek online lulus tapi saya ta masuk lagi

  260. zaini jamain says:

    Brim Sudah approve dan sudah update account no,tpi smpai skrg belum dapat brim?

  261. koay siew ngoh says:

    hai nak tanya..sy dah masukkan nombor akaun kat borang kemaskini and sekarang permohonan dah status diluluskan tapi problemnya akaun bank yang sy masukkan tu dah tak aktif lagi…macam mana nak uruskan yerr..mohon pncerahan… thanks.. 🙂

  262. Cho Wan Fong says:

    Saya dah cuba beberapa kali untuk mengemaskini butir-butir ibu saya terutamanya untuk memasukki nombor akaun bank yang baru-baru dibuka atas nama beliau secara online supaya ibu saya yang mengalami kesakitan kaki bertahun-tahun tidak perlu pergi ke tempat yang berkaitan untuk pengambilan wang. Akan tetapi atau dukacitanya dimaklumkan bahawa saya langsung tidak boleh masuk ke laman web berkenaan dari Hari Jumaat iaitu 22.05.2015 lalu hingga saat ini. Hanya pilihan “Permohonan untuk mengemaskini” dipaparkan tetapi langsung tidak boleh memasukkan nombor Mykad ibu saya. Sebarang cadangan amat dialu-alukan.
    Sekian, terima kasih.

  263. hari ini dah start boleh kemaskini pulak br1m untuk tahun 2016. semoga duit yg dapat nnt dapat digunakan ke arah kebaikan.

  264. Normala binti ahmad says:

    Saya nk kemas kini brim saya cuma dpt duit brim 2 kali aja taun 2015 x dpt saya lupa no akaun bank mcm mana dulu memang x pakai no akaun pun dapat aja

  265. Normala binti ahmad says:

    Saya nk kemaskini permohonan brim tapi lupa no akaun saya dah 2 kali dpt brim tapi 2015 x dpt dulu mohon brim x pakai no akaun boleh aja kenapa sekarang x boleh

  266. Chan Pei Yee says:

    Why unable to update personal?

  267. dee says:

    Salam, saya baru dapat anak tahun ni, jadi lepas update tanggungan, dia minta bawa salinan ic ke lhdn, boleh saya tau alamat lhdn dan hantar ke cawangan mana?

  268. Sya says:

    Assalam.. sy nk tanya. andai terlupa update n submit brim macamana? Mmg xkan dapat ke? Atau dibolehkan utk rayuan?

  269. mohd saddam bin saimin says:

    Assalamu’alaikum….sya ubh no telepon pastu mcm biasa type pengesahan…tpi bila tekan kemaskini xda apa2 respon pun…knp bg2..guna komputer pun sama…

  270. mohd saddam says:

    mksdud sya bila kemaskini tda pula kluar mcm yg langkah ke 6 tu…

  271. Rin says:

    Hi. Nak tanya, ayah saya penerima brim 2015 dan ayah saya TIDAK mengemaskini brim 2016. Adakah ayah saya masih akan mendapat brim 2016? Tiada sebarang perubahan pada maklumat ayah saya.

Leave a Reply

CommentLuv badge