540 Responses to “Tarikh Beli Nombor Pin Unik ID UPU Sesi 2015/ 2016”

  1. BieyMine says:

    nak tanya saya baru jer beli nombor pin UPU untuk lepasan diploma hari ni.tapi the sad thing is bila saya nak isi, pendaftaran dah tutup sedangkan BSN bank still jual nombor pin ni until 31/10/14. boleh bagitau napa tak?? frust gilak sekarang ne.

  2. ad says:

    Kenapa bsn jual dari july-oct2014 tapi web upu utk intake 2015 still tak bukak

  3. izzo says:

    saya baru nak amik muet bln mac2015 , boleh ke nk dftar untuk dgree ?

    • yun says:

      bole apply pd jan – 7 april 2015 πŸ™‚

    • Amir says:

      Saya akan menduduki peperiksaan MUET pada bulan Mac tahun ini, adakah saya tidak layak kerana apabila permohonan ditutup saya belum mendapat keputusan MUET lagi?
      Pemohon yang akan menduduki peperiksaan MUET perlu mengisi β€œBELUM ADA KEPUTUSAN”. Pemohon layak memohon dan keputusan peperiksaan MUET akan dibekalkan kepada UPU oleh Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

      x tau la btul x.. Terbace je td..

      • lol says:

        Kemasukan BPKP JPT – FB rasmi UPU Salam Sejahtera ….

        Untuk makluman , MUET perlu ada sewaktu kemukakan permohonan….

        iols terbaca di FB upu..

        lebih baik call KPM utk maklumat yg lebih tepat πŸ™‚

  4. brennie says:

    permohonan ini menggunakan result spm 2014 atau 2013?

  5. faten says:

    nak tanya..upu ijazah untuk sesi mac 2015 ada tak???bila tarikh bukak dan tutup permohonan??

  6. miya says:

    assalammualaikum..nak tanya..upu bagi lpasan diploma for apply degree utk sesi mac 2015 adakah telah dibuka?bilakah tarikh tutp dan tarikh buka bg permohonan?adakah ia dibawah upu ataw dibawah setiap universiti itu sendiri?apakah syarat2 kemasukan?adakah memerlukan “muet”…?minta pencerahan..

  7. wawa says:

    lepasan spm untul tahun 2015 .. adakah mana-mana tempat yang sudah boleh dimohon sebelum spm?

  8. jiha says:

    foundation dri ipts boleh mohon ke.?

  9. syafiq says:

    salam, saya lepasan diploma baru je beli no pin tuk uitm n sy tya org bsn tuk upu bila bukak n dy ckp bukak dah..so sy beli dua tuk uitm dengan upu..tp encik ckp januari baru bukak so mcm mne ek..?

  10. human says:

    Salam,bile tarikh permohonan dan kemasukan untuk program ijazah 2015?
    kalau matrik 2012/2013 boleh pakai lagi tak?

  11. haizi says:

    Nak tanya lepasan spm 2012 boleh memohon ?

  12. Zai says:

    Untuk kemasukan degree Mac 2015 bila boleh beli no pin UPU?

  13. Human says:

    Upu 2015 bile?

  14. ElizaBeth says:

    Sy Spm tahun2014 Mcm mna Sy Nak Masuk Politeknik? Pleasss contact sy

  15. nur atiqah says:

    Slm..mcm mana nk bt permohonan utk lepasan spm 2014 ??

  16. nur atiqah says:

    Slm..mcm mana nk bt pemohonan utk lepasan spm 2014 ??

  17. hajarkamar says:

    as-salam . saya tengah seat muet november . then boleh apply ke x uitm nie ?

  18. shu94 says:

    kalau saya apply upu januari nanti,bila result upu ni keluar ye? after bln april ke??

  19. lol says:

    lepasan diploma boley apply upsi pd november2014 πŸ™‚

    http://www.upsi.edu.my/online/

    • Cik Ana says:

      KALAu daftar bulan november, pengambilan masuk bulan berapa ? Sebab sy habis latihan industri bulan februari 2015. Sy duduki muet bulan mac 2015.

      SOalan kedua..bolehkah pelajar ambil ijazah kalau belum duduki muet lagi? MAksudnya ambil muet semasa degree.

  20. lol says:

    uniKL.. intake january 2015

    now open for reg. πŸ™‚

    http://www.unikl.edu.my/web/admission

  21. azizah says:

    Saya bekas asasi uiam , boleh kah mohon upu intake 2015 ?? Tq πŸ™‚

  22. nurul fatihah says:

    Assalam w.b.t ..saya fatihah saya nk tnye ..adk sy sdg mnduduki spm 2014 ..sy pegi bsn nk bli upu untk intake jun 2015 katanya dah habis ..so mcm mne nk solve mslh sy…mntk tlong sgt

  23. biella says:

    adik saya lepasan spm 2013..2nd intake upu xde eyk??

  24. biellole says:

    upu intake dis 2014 xde ke??adik sy lepasan spm 2013…

  25. miza says:

    Pin upu yg dibeli pada januari 2015 nanti bagi lepasan diploma untuk intake bulan berapa ye? ?

  26. che fatin says:

    saya nak tanya..untuk permohonan pra diploma melalui upu ada ke?? atau kita perlu direct apply melalui ipta ??

  27. nana says:

    nk tnye, bulan mac ne sy bru nk ambik muet..klau sy bli upu awl tahun dpn still boleh apply mna2 u x? sbb upu close bln 4 result muet kluar slepas 10 minggu dr exm last..

    • lol says:

      Kemasukan BPKP JPT – FB rasmi UPU Salam Sejahtera ….

      Untuk makluman , MUET perlu ada sewaktu kemukakan permohonan….

      iols terbaca di FB upu..

      lebih baik call KPM utk maklumat yg lebih tepat πŸ™‚

  28. yana says:

    Then macam manaa kalau adaa yang nak ambil muet julai paper 2015 ?? Sebab yang mac paper punya dah penuh . Still boleh apply muet kee ?? Sempat tak sementara nak tunggu keputusan upu keluar ???

  29. rebecca says:

    sya stdent STPM 2010…boleh mohon kmasukan ke IPTA tak??next year bru ada pmbelian no pin kan??

  30. anville says:

    sekiranya pembelian n permohonan dibuka serentak pada bulan januari,so bagi calon stpm yg dah dapat result tahun 2013,pendaftaran kemasukan ke ipta pada bulan berapa ya?
    dpt information bulan 6 kemasukan..
    please reply….

  31. Jannah says:

    Asalamualaikum tumpang tnye!saya lpasan spm 2014.Bila saya boleh mohon politeknik dan muet?
    Menggunakan result trial SPM atau result SPM sebenar?

    • lol says:

      Kepada pemohon yang ingin mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA/Politeknik & ILKA bagi Sesi Akademik 2015/2016,
      tarikh pembelian nombor pin akan dibuka pada minggu ketiga bulan Januari 2015.

      muet..mohon bila dah masuk ipta

      apply saja..depa tahu result spm uols πŸ™‚

  32. moo says:

    nak tanya…bila tarikh kemasukan uni 2015??

  33. wana says:

    SAYA NAK TANYA NI, saya ambil SPM 2014, so saya dah boleh beli no pin skrg atau mggu ketiga bulan januari tu ya? Saya kurang faham hehehe. Harap cik balas,,

  34. firman says:

    1.KAlau kena kick uitm tahun ni tahun depan boleh masuk politeknik tak??….
    2.betulkah nama kena blacklist 6 bulan??

  35. avani says:

    Nak Tanya. ..saya baru habis foundation di uniten. Boleh apply ipta tak? Kalau boleh apa kategorinya?

    • lol says:

      kalau di lihat pd syarat2 permohonan..
      hanya lepasan stpm / stam / diploma / matrik kpm / asasi(um, uitm)) sj yg boleh apply πŸ™‚

  36. anville says:

    Emm,tumpang tanya..boleh tak minta email yang boleh dirujuk ke KPM berkenaan kemasukan UPU?

  37. najwa says:

    assalamualaikum…
    saya nak bertanya tentang pembelian pin UPU untuk student spm 2014… saya sudahpun membeli pin tersebut pada awal bulan oktober… adakah pin tersebut boleh diguna pakai untuk permohonan online UPU?? sbb dkat atas tu ade nyatakan yg pembelian pin UPU boleh dilakukan pada minggu ke3 bulan Januari tahun 2015.. jadi saya nk tanya, no pin yg saya dah beli tu boleh ke pakai untuk apply UPU??

  38. me says:

    spm tahun 1996 blh apply lg x utk mana2 dip?dah ada degree tp plan nak ambil plak dip pnddkn awal knk2…blhkah tu?

  39. yaya says:

    salam….
    sy dah de degree dlm kos lain…. tapi sy nak ambil degree dlm pendidikan plak… sy kne apply guna dgree ke or stpm?

  40. Azraei says:

    selepas intake mac 2015, ade lagi x intake untuk degree..

    • lol says:

      Permohonan melalui BPKP (UPU) bagi Sesi Akademik 2015/2016 dijangka akan dibuka mulai Januari 2015 (Minggu Ketiga) sehingga April 2015.

      Permohonan melalui BPKP (UPU) hanya setahun sekali yang merangkumi permohonan bagi Lepasan SPM/Setaraf (ke Diploma & Sijil) dan Lepasan STPM/Setaraf (ke Ijazah).

      intake september 2015 πŸ™‚

  41. Izzat says:

    salam . tarikh tutup pembelian nombor pin untuk ipta bila ye? kalau skrg boleh beli lagi? tq

  42. AA says:

    Boleh ke budak foundation drpd luar nak apply untuk degree uitm?

  43. yeo yeo says:

    hi,adik saya sekarang tahun pertama pelajar di UTM. Tapi,dia tak suka subjek itu.Dia nak hentikan subjek itu itu dan guna STPM 2013 untuk memohon lagi UPU 20152016. Sebab STPM kan boleh tahan dua tahun. Adakah dia masih boleh memohon lagi?Adakah peluang dia untuk dapat UPU offer akan dikurangkan?
    Tolong reply, terima kasih.

  44. adeeba says:

    as salam..saya baru lepas SPM 2014, apa langkah yang seterusnya saya perlu ambil? nak beli no pin upu tu minggu ketiga januari ke?terima kasih

  45. asip says:

    salam, saya lepasan spm 2014 dan sya da bli no pin unik. no pin tu blh gna lgi x utk prmohonan thun dpan atau sy kne bli baru ?

  46. lol says:

    beli baru. πŸ™‚

  47. HSang says:

    nmbor pin dh di beli utk sesi 2015/2016,, permohonan pula di buka pd jan 2015.. tp rsit nie ckp tempoh sah laku shingga 31 dis 2014.. mcm mna nie??
    #tak faham πŸ™

  48. izzati says:

    saya baru lepas amik spm 2014.saya kelirulah tarikh beli no pin buka JANUARI 2015(MINGGU KETIGA) atau DAH BUKA DAH ?

  49. Izzaty says:

    salam. saya pelajar spm 2014, kalau ikut fahaman saya, beli pin UPU ni bulan Januari 2015 (Betul kan?) Pastu macam mana nak apply UiTM untuk sesi 2015 pulak? Sesiapa ada pencerahan? Ke dua-dua ni sama je?

  50. ed says:

    Sy spm 2014 , so sy kene beli nombor id 20 jan 2015 ,

  51. nazihah says:

    salam… saya nk tanya, saya akan tamat pengajian di peringkat diploma pada 31.12.2014.. tapi saya nk sambung deggree utk intake mac. agk sempat x. mohon pencerahan coz saya dr kolej dgn cgpa 3.6 (tak termasuk semester akhir)

  52. ira says:

    kalau nak beli nmbor pin unik ni kena ada kad keahlian bsn ke ?

  53. lala says:

    nak tnye..sy lepasan diploma uitm 2014.bole ke sy memohon penerapan untuk next permohonan sebb terlepas permohonan untuk kemasukan sesi mac 14/15??

  54. lee song ngik says:

    Saya lepasan stpm 2014 mahu mohon university pun beli no pin pda tarikh 19 January 2015??

  55. jihah says:

    Klau mintak uitm sekarang ni….peluang nak dpat tawaran uitm untuk program diploma bulan january depan agak2 brape percent ye

  56. Luma says:

    Salam… Nak tanya ni…Pendaftaran UPU sesi 2015/2016 ke IPTA bagi semua universiti awam ke? Bila rasanye, akan tahu result penerimaan/ penolakan kemasukan IPTA bagi sesi ini?

  57. aina says:

    Isi upu semua berapa kali eh? Sekali je ke?

  58. Lisa says:

    nak tanya,saya lepasan diploma..so means xleh mohon ke?sebab kat sini bgtaw hnya lepasan spm n stpm je leh apply?

  59. Rayler says:

    First of all, I am diploma student from MMU which will graduate soon on 25/1/2015, so can i know that MMU student can enter UTEM’s Bachelor degree program with the diploma qualification?

  60. zul says:

    Bila intake seterusnya untuk program sarjana mjda lepasan dioloma???

  61. Yazid says:

    Macam mana nak mohon matriks untuk sesi 2015 dan saya tak ada no PIN matriks sebab terlambat.

  62. cempedak di luar pagar says:

    Assalamualaikum.
    Saya ada few question untuk ditanya n perlu dijawablah. Tolong :3

    Saya ni lepasan spm 2014. Jadi, saya mesti beli no pin tu masa 19/1/15 – 6/4/15 kah?
    Saya bingung, keliru dan konpius sebab geng2 saya dah beli no pin masing2. No pin yang diorang beli tu bukankah untuk pengambilan lepasan spm sebelum generasi kami (lepasan spm 13/12/11…..)?
    Lagi satu, lepasan spm 2014 kena buat permohonan sebelum or selepas result spm kluar?

  63. miza says:

    saya nak tanya kalu saya baru selesai pengajian diploma pada bulan 10/2014 boleh kah saya memohon untuk sambung degree pada tahun 2015 sedangkan saya masih belum konvo untuk diploma lagi??

  64. Muhamad fikri says:

    Actually,kalau nak mohon intake 2015 bila dia start buka?Kalqu saya pakai pin upu 2014 punya boleh tak?

  65. raul says:

    Saya nak tanya sekiranya saya lepasan spm 2013..macam mana saya nak apply diploma untuk kemasukan 2015..help me please

  66. asip says:

    salam. tarikh permohonan asasi sama ke dgn tarikh permohonan upu? terima kasih

  67. aziey3008 says:

    untuk lepasan kolej komuniti boleh minta pemohonan ke ipta/ mana-mana universiti?

  68. Anis says:

    Hai .. tumpang tnya sya lepasan spm 2012.. still blh mohon ke???

  69. sya says:

    salam nak tnya.. skrang boleh mohon lagi ke program master upsi untuk tahun 2015.. pastu mcamana prosedurnya?

  70. wan says:

    Salam..saya lpsan spm 2007 n stpm 2009..saya blh mhon jga ke?dlu xdpt nl futher trus ats sbb2 ttntu..skrg dh ada rzki nk mhon..blh ke?please reply..tq..

  71. ina says:

    sy nk tanya…,kalau da ambik muet tp,sijilnya hilang .cmner ye??

    • lol says:

      How can I get a replacement for a lost or damaged MUET results slip?

      Candidates can apply to MEC to get a MUET statement of result. A fee of RM20.00 will be levied for the first application, RM30.00 for the second application and RM50.00 for the third application for a certified statement of results. The application form can be obtained from MEC’s portal http://www.mpm.edu.my

  72. kids says:

    scroll coment kat bwh…

  73. anisahj says:

    sy nak tanya, sy dh terlepas tarikh kemasukan mac ni. sy lepasan diploma, kalau sy nak apply degree blh tak sy apply kat UPU 19 januari ni?

  74. anisahj says:

    lepas tu, kalau sy dh apply upu 19 januari ni, kena interview lg tak untuk nak masuk degree?

  75. lol says:

    kalau syarat program ada interview..
    kena la interview . . πŸ™‚

  76. tengku says:

    saya lepasan stpm 2009, and my sijil muet hav expired, do i have to take muet again to apply for upu next year? or i can apply for degree without taking muet?

  77. tengku says:

    saya lepasan stpm 2009, dan sijil muat saya saya dah expired. perlukah saya ambil muet semula untuk memohon upu tahun depan atau saya boleh memohon degree tanpa muet?

  78. tengku says:

    can u delete both of my reply?

  79. Rayler says:

    If I have apply for study at utem during the open date, can I know when can I get the offer letter after I applied for that?Because i know the UTEM september just New intake.

  80. student says:

    I am taking foundation course in a private university..can I apply for the second phrase of the upu registration because I will be finishing in the end of may?

  81. najmi says:

    Saya lepasan spm 2014. Mcm mana nk mohon masuk upsi bagi diploma muzik ?

  82. haziqah says:

    Assalamualaikum.. bulan berapakah intake (pengambilan pelajar) upu thn hadapan lepasan diploma ? dan bulan berapakah permohonan kemasukan uitm (lepasan diploma) (penerapan uitm) tahun hadapan ?harap balas. terima kasih.

  83. siti maizan says:

    Assalamualaikum. saya ada sedikit pertanyaan. saya merupakan pelajar diploma dan sedang menjalani latihan industri yang akan habis pada 9 januari 2015 ini. saya sudah ade Muet,boleh ke saya mohon upu walaupun keputusan diploma keluar lambat ? adalah memerlukan temuduga sekiranya saya ingin mengambil bidang pendidikan?

  84. student says:

    hello i am a foundation student from ipts who will be finishing my studies on the end od April.My question here is can i applied the second phrase of upu which on june? And if i do i need to buy the pin on june or buy it earlier which is on 19 jan? do ipts student can applied the second phrase

  85. Meng Heok says:

    hi, i’m stpm student for year 2012, if i want to go in to ipta again, is it possible’ if yes,what process i have to go to?

  86. zakiah hanim says:

    saya Zakiah Hanim lepasan sijil kolej komuniti
    boleh ke saya mohon politeknik atau uitm untuk menyambung pengajian di peringkat diploma

    • lol says:

      SYARAT AM UNIVERSITI

      Lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia atau setaraf dengan mendapat sekurang-kurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu dan lulus dalam mata pelajaran Sejarah (SPM 2013 dan ke atas) dalam peperiksaan SPM.

      SYARAT KHAS PROGRAM

      …. πŸ™‚

  87. KeChee says:

    Adakah lepasan SPM 2013 masih boleh membeli no PIN kat BSN ?

  88. VIAN says:

    Hai. sy pelajar uitm 2014/15. Sy ambik kos applied science in textile technology tp sy xdapat cover physic dgn pre calculus sy. Sy plan nak bhenti. Tp nak masuk uitm juga,cuma nak course lain. Kalau dah begitu, masih boleh apply UPU intake 2015/16 lg x?

  89. diela says:

    sy nak tanye kemasukan ke u untuk degree tahun ni bile ye?februari dan mac dah lepaskan permohonan dia.

  90. rasyid says:

    nk tnye.. sye lpasan spm 2014.. klaw nk amek architecture kt mne eak ade?? n ap klulusan eak??

  91. affandi says:

    nk tanya…intake untuk part time utm space dalam setahun berapa kali ea? saya baru nk apply muet

  92. Rara says:

    Saya memohon muet sesi julai 2015 , bila saya boleh mula no pin MEC tu ye?

  93. Rara says:

    Bila saya boleh membeli no pin MEC tu jika saya dh mohon untuk mengambil muet sesi julai 2015?

  94. wan says:

    salam..tarikh bli no pin upu tu berlaku utk pin ijazah usm jgk ke??? bila tarikh terakhir utk bli no pin ijazah usm dan upu???

  95. Ain19 says:

    Salam.

    Saya nk tanya, saya ade sijil spm dan juga stam. Klu saya guna dua dua sijil,
    Saya perlu isi dua borg atau pakai satu borang sahaja ?

  96. niza says:

    salam , kalau lepasan spm 2014 dr sekolah kovasional nak mohon politeknik atau kolej2 komuniti yg lain, mcm mne ye caranye? boleh juga ke kalau nak mohon upu?

  97. people says:

    grad on 2014 and need to continue my studies for degree. so when this upu thing will open to apply?

  98. budakmerapu says:

    salam. kalau nak beli no pin tu mesti berurusan kat kaunter aje ke? tak boleh beli terus kat mesin atm ek?

  99. una says:

    salam saya ada apply degree feb 2015 uum.tau xbila result keluar?kalau tau tlg beri info.thanx

  100. amirul says:

    helo, sya lepasan spm 2014, sya ada bca dkt newspaper utk permohonan uitm for intake 2015/2016. tarikh permohonan 12/1/12 and bleh beli pin esok hri. permohonan itu utk lepasan spm ke?

  101. adnan says:

    salam..saya pelajar lepasan spm 2014..apa yg prlu sy lakukan sekiranya ingin menyambung pelajaran dalam bidang kedoktoran di luar negara terutamanya timur tengah??saya juga ingin mendapat input ttg pelajar2 mrsm yg telah ditawarkan kursus persediaan ke luar negara lebih awal iaitu sekarang dgn menggunakan keputusan percubaan sedangkan pelajar sekolah lain selain mrsm tidak mendapat maklumat ttg perkara tersebut.

  102. Sopia says:

    Halo, Saya ambik foundation di IPTS boleh x saya ambik ijazah kat ipta?

  103. fiyona says:

    Beli pin upu secara online bole ke tampa pergi ke bank bsn yang terdekat dengan kediaman?

  104. lol says:

    kalau tgk pd syarat2 permohonan..
    mcm tak bole jek πŸ™‚

  105. May says:

    Hai, saya nak tanya soalan untuk persediaan saya sendiri. Saya bakal menduduki SPM 2015. Bilakah tarikh sesuai beli pin number di BSN? Bilakah tarikh sesuai untuk daftar masuk matriks?
    harap balas πŸ™‚

  106. May says:

    hai, saya bakal spm 2015 perlu beli awal pin number untuk daftar matriks kah?

  107. May says:

    Ya, mana nak dapat borang kemasukan matriks dan upu?
    harap balas πŸ™‚

  108. lina says:

    saya lepasan sijil komuniti . jdy saye nk amek diploma .. macam ne carenyaa yaa .? saya nk masuk intake jun 2015 bole ke .?

  109. Rushidi says:

    Boleh tanya tak. Ipta mana yg ambik lepasan asas/foundation dari ipts ?? Tolong sesiapa yg tahu.. :'( sbb uitm tak ambik. Hmm

  110. Lesha says:

    Nombor pin unik ini boleh digunakan berkali2 untuk apply mana2 matriks/universiti ke?
    Sebelum keputusan SPM diumumkan, kita harus apply matriks terlebih dahulu atau bagaimana?
    MohonBalas πŸ™‚

  111. hazwan says:

    nak apply UM,UKM,UMS

  112. Lia says:

    nak tanye kalau terlepas register muet untuk bulan mei boleh register lagi x?? sebab nak ambik upu bulan 9 ni. hm

  113. masreeza says:

    klu dah beli no pin. . rsult blum kluar bole buka upu ka tuk tngok syart2 n progrm yg dsdiakn oleh universiti2 .. .

  114. Syazwani Abdullah says:

    saya lepasan spm 2014, nak apply diploma di uitm shah alam. Macam mana? saya kurang faham tentang pin upu ni.

    • lol says:

      nak apply upu.. mesti ada no pin …
      tak da no pin ..tak bole nak apply..

      mula pd 19 jan-6 april.. beli no pin di bsn..
      kedian baru bole apply upu..
      pilih la mana2 uni yg uols nak.. uitm ka.. um ka..

      kalau tak faham jg.. pergi masuk website upu..
      kedian baca sampai faham .. πŸ™‚

  115. Rayler says:

    Today I went to BSN Bank to buy UPU pin,but they said didn’t sell it.

    And I haven’t take muet but already graduate my diploma from mmu,so can I apply at UTEM for Degree course ?

  116. syahmi says:

    Assalamualaikum sy ingin bertnya..Untk mohom ke upu brpe kli je blh isi? Adakh 3 kli je?

  117. jann says:

    Saya spm 2011..bolekah memohon diploma melalui upu

  118. shanina says:

    saya dh ambil muet tahun 2012 dan mendapat band 2. saya akan habis mengajian diploma bulan April 2015. untuk kemasukan degree adakah saya layak memohon dengan keputusan muet saya itu. Saya bercadang untuk sambung degree in resource centre.
    Mohon balas.

    • lol says:

      kalau boleh sediakan semua dokumen ni..
      bole la apply πŸ™‚

      Menyertakan dokumen berikut yang telah disahkan kepada pihak Universiti:-

      Salinan Permohonan Aplikasi Dalam Talian;
      Salinan Kad Pengenalan/MyKad calon;
      Salinan Sijil Kelahiran Calon, Ibu dan Bapa/Surat Akuan Sumpah (Jika hilang)
      Salinan Sijil Berhenti Sekolah/Surat Akuan;
      Akuan Majikan (Jika Berkaitan);
      Salinan Sijil STPM/Setaraf;dan
      Salinan Transkrip penuh Akademik (Semester 1 hingga akhir);
      Salinan Diploma/Sijil (Jika ada)
      Salinan sijil MUET;
      Salinan Surat Pengesahan Tamat Pengajian;dan
      Salinan Keputusan Bahasa Melayu/ Matematik Julai (Jika ada)

  119. dyana says:

    boleh saya tanya kenapa perlu beli no pin upu ? untuk apa eh no pin UPU ni ? saya tak berapa faham . harap balas

  120. nurshazihah says:

    boleh sya tnya …
    saya dah beli no. pin upu untuk lepasan spm 2014. Mcm mna nk guna no.pin upu tu untk isi borang upu sebab saya tak berapa tahu sangat pasal benda ni… πŸ™‚ mohon penjelasan drpa cik … πŸ˜€

    • lol says:

      akak masuk website upu.. tapi jangan apply dulu.
      baca panduan2.. syarat permohonan sampai paham…
      ada byk masa.. 3 bulan lagi..
      dah faham baru buat permohonan ..
      kbye. πŸ™‚

  121. syahirah says:

    assalamualaikum..saya nak tanya,saya dah beli no pin upu 2015/2016.tapi saya taktau apa website nak isi borang upu..please let me know.

  122. sss says:

    knapa saya pergi ari nie kat bsn dia ckp pembelian no pin dah lama habis. dia ckp guna yg lama(pembelian waktu 2014).
    bukan waktu pembelian 2014 dah tak laku kan?

  123. nfi says:

    Saya nak tanya kalau saya dah beli pin upu untuk kemasukan 2015/2016 tapi saya nak apply for degree 2016. So pin upu tu boleh dipakai lagi untuk kemasukan 2016 tak? And if tak boleh, saya boleh boleh minta refund balik ke from bsn?

  124. Shim Minass says:

    saya nak tnye la…bila dah beli ni pin tu….nak kena isi borang upu jugak ke???

  125. otak kayu says:

    Salam…klau lepasan skm kena beli jugak ke??

  126. chris says:

    Hi salam,Jan 19 mulai jual pin di bsn. Nak tanya sebab masih beljar di matrks & sekrg sibuk ulangkaji masa exam kat kampus, tak ada masa buat permohonan online dulu. jika sekrg beli pin utk lepasan matiks tapi kena tunggu cuti semester hujung bulan 1 ini baru online app utk degree upu bolehkah ? Dah perolehi Muet paper Jul’14 result & percubaan pertama result matriks. Nak tanya berapa masa tempoh valid pin setelah dibeli dan ketahui hanya 3kali utk kemaskini setelah isi? thks.

  127. Faizul says:

    Apply for degree course open already at upu?

  128. LanCM says:

    Anak masuk PLKN sesi 1 (Sesi 2 & 3 dah tangguh plak). Balik 14 Feb 15.
    Diboleh ke ibu bapa membeli untuk anak? Perlu IC original ke masa pembelian?

    Tk

  129. Ameera says:

    Saya ni lepasan diploma. Permohonan kemasukan ke IPTA Sesi 2015/16 ni, utk intake bulan brape? Kindly reply. Urgent. Thank you.

  130. paan says:

    nak tanye ni..kalo bln 3 ni btu nak exam muet..bole ke isi borang upu ????

  131. Xiang says:

    saya sedang belajar di politeknik,sudah sem6…finish final exam at 23 april,kalau nak memohon upu untuk degree bulan 9 tahun ni sempat tak?

  132. Mira says:

    Salam. Nk tnya, upu 2015, result bila keluar dan untuk intake bulan berapa?

    Dan untuk penerapan uitm, bila result akan keluar dan untuk intake bulan berapa? Terima kasih.

  133. najela says:

    saya nak tanya, saya habis praktikal 13/3/2015 ni. adakah boleh untuk saya memohon degree , dlm upu sekrang?

  134. tin. says:

    saya lpsn spm 2014 ,boleh k saya beli no pin guna kad bsn ibu saya?

  135. snadzirah says:

    Assalammualaikum, nk tanya boleh tak beli 2 no pin bsn sekaligus? Contohnya 1 no pin utk upu & 1 lg utk uitm. Bole ke? Harap balas.

  136. NY says:

    salam..sye lepasan matrikulasi bukan tahun semasa(2013/2014)..boleh ke symemohon degree upu utk sesi kemasukan septmber ni?

  137. shabil says:

    salam.saye bru lpas diploma.bru nk dafta muet blan 3.boleh ke mohon ijazah intake sept.

  138. farishboy12 says:

    Hai, saya nak tanya macam mana nak apply pra u usm.. saya lepasan spm2014

  139. syazwanywahab says:

    saya nak tanya , boleh kah jika saya mmbeli dua pin upu dan memohon dua prmohonan brbeza ? ini kerana saya ingin memohon bnyak kos utk meluaskn peluang saya masuk k ipta

  140. najwa says:

    saya lepasan kolej komuniti dan ingin memohon intake jun 2015 dengan menggunakan pointer yang saya perolehi .. jikalau permohonan saya diterima untuk masuk politeknik, saya akan skip semester ataupun akan mula pada semester 1 ?

  141. liza says:

    No pin ni boleh guna untuk berapa kali permohonan..boleh guna no pin sama tak untuk mohon politeknik,uitm

  142. hollow20 says:

    salam and hi. sekarang ni saya sudah selesai first year di ipts. saya ialah lepasan spm 2012. masih bolehkah saya beli pin no upu sesi 2015 dan start all over again daripada asasi ipta? adakah ini langkah terbaik?

  143. Hanis says:

    Hi assalam. Saya sekarang tengah internship & graduate diploma dari unikl. Nak sit muet untuk sesi Julai 2015. So boleh ke apply degree dalam upu? And kalau saya apply tu untuk kemasukan bila ye? Last question, kalau nak apply ukm etc kena melalui website sendiri kan, kena num upu jugak ke? Thanks in advance!

  144. Farah othman says:

    Salam. sy nk tanya kalau bru nk ambil muet bln march ni bleh tak apply degree utk intake sept.sy lepasan diploma perakaunan uitm bln 10 2014.nt result muet blum kluar tp apply degree mcm mna?

  145. azma says:

    Salam sy nak tanya boleh tak saya memohon menggunakan result spm 2013??

  146. shafina says:

    Sy nak tanya kalau nk isi unikl kne guna no pin jgk ke ???

  147. curious says:

    Salam kalau nak apply uitm perlu beli no pin lain or still boleh pakai no pin upu ?

  148. eha says:

    Bolehkah isi upu bg lepasan matrikulasi & spm guna satu unik id atau perlu beli berasingan guna no ic yg sama.

    • lol says:

      hang lepasan matrik..bole apply degree..
      kenapa nak apply lepasan spm pula..diploma sj..
      kesurupan ka ? πŸ™‚

      guna 1 no sj.. lepasan matrik πŸ™‚

  149. Nur says:

    Saya bru buka upu punya web tpi utk permohonan lepasan diploma x ada..? Knp..?

  150. fariha says:

    utk kemasukan uitm, kna guna no pin kan..bila tarikh dia jual no pin tersebut?

  151. akmar says:

    Hye,nk tnye klu beli no pin tu skli lagi bleh x?

  152. iz says:

    Nak tnya…sy lpasan stpm 2013..sy ptt bli num pin kategori b ke?

  153. H says:

    Kalau nak apply ke UM, kena ada nombor pin ke ? Or just pergi website dia and apply ?

  154. Fatin says:

    Saya nak tanya, permohonan untuk maktab perguruan sesi 2015 bila akan dibuka dan adakah saya perlu membeli no pin untuk memohon maktab perguruan tersebut?

  155. MM says:

    Nak tanya , boleh ke beli guna mesin atm? tapi kategori dia lain dengan kalau beli slip deposit tu

  156. Thurga Muthu Letchmy says:

    Saya beli no.pin melalui ATM mesin,….tapi tidak dapat daftar sbb unik ID salah tapi saya masuk dgn betul…tlg balas secepat mungkin… πŸ™‚

  157. lol says:

    #mm
    #thurga
    pergi ke bsn untuk selesaikan masalah INI.. πŸ™‚

  158. Assalamualaikum..nk tnye boleh? Hmmm,nk apply diploma in medical assistant ade kat uitm mane?

  159. nana says:

    Hi.. kalau lepasan spm 2011 still boleh mohon x ???

  160. Fath says:

    assalam saya saya tanya,sy pljr stpm 2012, kalau nk degree sepenuh masa mmg dh xleh dah ke?? sbb saya check semua no.pin xda pun untuk student sepeunuh masa bdasarkan klayakan stpm bwah dari tahun 2013. syaratnya mmg macam tu ker? ke mmg dah x buleh dah??

  161. sarah says:

    saya nk tnya….nmber pin ad bnyk upu ad diplima upsi ad kejururawatan pown ad….klaw nk bli pi diploma upsi …nk isi dkt mna nnt…

    • lol says:

      akak isi saja permohonan upu tu..
      nanti akan sampai ke bahagian pilihan program..
      bole buat 8 pilihan program.. di mana2 uni..
      upsi ka… uitm ka…uia ka ..

      akak dah lepas spm kan.. lenkali tulis elok2.

      kbye πŸ™‚

  162. anne says:

    Salam nak tnya.. utk lepasan SPM slain beli no pin upu, skrg ada tak permohonan direct ke uitm utk lpsan SPM which no pin uitm? kekeliruan sbb so far mcm xda lg no pin uitm intake utk lpasan SPM yg ada cuma lpsan dip nk msuk dgree da yg lbih tggi.

  163. lol says:

    ada permohonan direct ke uitm utk lpsan SPM iaitu

    program PROFESIONAL

    spt CERTIFIED ACCOUNTING TECHNICIANS (UK)
    ..CERTIFICATE IN BUSINESS ACCOUNTING (CBA)

  164. tieaterra says:

    slmat malam saya nak tanya hari tu sy da beli no pin tapi salah terbeli no pin kategory A and saya suda mohon. boleh lagi bt permohonan baru ke? sepatutnya sy pilih kategory B.. huhuhu.. mohon penjelasan

    • lol says:

      sebaiknya.. awak tanya dekat UPU..
      depa lebih tahu..
      tapi kalau depa pun menganga sj tak bole harap..

      awak beli sj no pin baru..hihi kbye πŸ™‚

  165. Tieaterra says:

    slmat mlm. hri tu sy da beli no pin tapi silap beli sepatutnya sy beli kategori B tapi beli A and sy suda mhon gna pin tu. klo beli no pin yg betul sy mc ble mohon balik upu ka?

  166. Tieaterra says:

    sorry dua kalii send..huhu

  167. Rushidi says:

    Salam.. Kalau nak apply degree dari ipts ke ipta kena beli no pin upu jugak ke ?? Hope to hear you soon πŸ™‚

  168. Oliver queen says:

    lol tolong jawab pertanyaan ak boleh x. Aku xsempat nk apply penerapan uitm nov2014 utk degree mac 2015. Celaka member pedajal kata xde muet xleh isi.pdhl dia xde tp dia isi dia dapat degree Mac ni.putus kwn terus.kahkah

    Aku confuse yg uitm punya 12jan-31mac tu untuk penerapan shj ke or sekali dgn lepasan diploma. Sbb aku nk apply under lepasan diploma uitm. Tp bila aku tkn link pahal tulis permohonan ditutup

    Or better aku apply under upu je.

  169. Haziq says:

    Salam sya nak tanya saya dah beli no pin lepasan diploma tapi mcm mana sya nak tau betul ke salah no pin yg sya beli.sebelah upu tu sya tulis diploma.

  170. af says:

    Salam. Saya lepasan asasi tesl 2014. Saya tidak memohon utk kemasukan tahun lepas atas sebab tertentu. Saya dah beli nombor unik id tapi gagal memohon. Ia menunjukkan paparan ralat dan mengatakan saya salah kategori. Dinyatakan saya tak boleh memohon di bawah kategori stpm atau matrikulasi sebaliknya hanya boleh memohon dibwah kategori diploma.

  171. Afiz says:

    Salam….nk tnye…..sye lpasan stpm 2013…..ble tak mohon upu 2015/16?

  172. Hamba Allah says:

    Assalamualaikum wbt…
    Saya sangat risau skrg ni hanya Allah yg tahu..
    Saya baru daftar muet utk sesi july tahun ne..
    Dalam masa yg sama saya nak mohon upu utk intake sept. Tahun ne..
    Bolehkah saya memohon upu tahun ini? Result muet mungkin akan dikeluarkan pada bulan sept.
    Saya berumur 29 tahun dan berharap sangat dapat menyambung pengajian segera kerana faktor usia saya. Saya sangat risau kalau tak dpt mohon upu tahun ini hanya kerana muet..
    Tapi saya sudah pun mndaftar utk mengambil muet sesi july tahun ini.
    Semoga pihak KPM dpt pertimbangkan.

    Ya Allah permudahkanlah urusan hambamu.. Aminnn..

  173. anah says:

    saya lepasan stpm 2013..boleh ka saya apply upu 2015 ni?
    coz saya sda trai bka upu dia minta lpsan stpm 2014 sja….
    so mcm mna yg lpsan stpm 2013 ingn apply?

  174. ash says:

    salam…. sy jurusan business management dr kptm. sy nak amek degree… mc buka ka permohonan kemasukan sesi 2015/2016 nie.. coz sy belum beli pin upup lg… mnggu dpn baru sy nak beli..
    bole ke tuh ye???

  175. ayden says:

    Hi, saya pelajar lepasan SPM 2013, sekiranya saya ingin memohon UPU tahun ni boleh ke?

  176. LIN says:

    Saya lepasan spm 2014, saya nak tanya, belian no pin upu berasingan dengan no pin uitm bagi siapa yang ingin sambung kos CAT di uitm. betul ke?

  177. sopiyan suandi says:

    Saya baru belikan nombor pin upu di bsn untuk adik saya…
    Entah apa yang saya fikir…
    Saya tak ingat langsung kat mana saya letak resit tu..
    Dalam erti kata lain hilang…
    Apa option yang ada untuk saya? Boleh ke saya beli yang baru untuk adik saya?

  178. tieka ahmad says:

    nak tnya skit bleh
    klau lepasan matrikulasi 2012/2013 nak mohon degree bleh lg x

  179. Alawiyyah Haddad says:

    hehehe. assalamualaikum. nak tanya, kemas kini permohonan upu utk lepasan spm 2014 tiada had ke? byk sgt nk kena scroll carik org yg tanya soalan serupa dgn saya. maaf (;

  180. Hamid says:

    Assalamualaikum . Adkah plajar lpasan alevel gmi .boleh apply upu

  181. Azim says:

    UiTM bila intake? And pin UiTM lain ke dengan UPU punye pin?

  182. Syah says:

    salam.. nak tanya bila application untuk intake degree september 2015 buka?

  183. Zaza says:

    Salam. Kenapa uitm tak tawarkan diploma seni lukis & seni reka fesyen untuk 2015/2016? Kecewa sangat sangat πŸ™

  184. hana says:

    sya nak Tanya kalo sya bli no pin upu utk intake ijazah 2015 sekarang dan dafta selepas tarikh tutup upu iaitu pd 6 april 2015..bolehkah sya dafta?

  185. amanda says:

    selepas beli pin nombor terus isi borang hantar ke mana?

  186. shima says:

    Assalam,

    Macam mana kalau tersalah isi no kp mase beli no pin? Kene beli baru ke?

  187. Zaza says:

    Program seni lukis & seni reka ni meluas ke? Seni reka grafik, seni halus & fesyen semua bawah ni ke? Takut tersalah pilih program πŸ™

  188. atin says:

    macam mana nk apply degree untuk intake september,kalau result diploma dpt bulan 5???

  189. atin says:

    kalau nak apply degree untuk intake september…macam mane,kalau result diploma xdpt lagi..n dpat lepas bulan april????

  190. nurul says:

    Assalamualaikum..
    saya nak tanya, boleh x saya mohom upu menggunakan result sem 4 walaupun result sijil k.komuniti akhir saya belum keluar ? pensyarah saya ckp result akhir tu mungkin akan keluar pada hujung tahun ini, saya tidak mahu menunggu lama.. thank you πŸ™‚

  191. bored says:

    boleh saya gunakn no. upu nie untuk memohon kedua dua iaitu ipta/politeknik premier dan politeknik metro/kemahiran??? ataupun saye kena beli satu lgi no upu

  192. Sabrina says:

    hello..
    nak tanya
    saya kemungkinan akan apply MUET utk sesi november 2015..
    masih sempat ke x klau nak apply UPU..

  193. syaidaaqmar says:

    salam ….tarikh tutup bg pemohonan pra diploma uitm bile ye?

  194. Fikri says:

    hai… saya ingin bertanya …. kemaskini borang upu boleh buat berapa kali …..

  195. yuter ha says:

    hellooo……..bagaimana nak apply pra-u usm

  196. Yaya says:

    Assalam…tumpang tanya..saya lepasan diploma uitm akhir tahun lepas..saya xapply penerapan uitm sbb saya amik muet sesi march 2015..jd saya nk isi upu untuk intake september 2015..saya nk kne refer tarikh tutup yg mane ye?? yg dlm iklan uitm ataupn upu?? sbb tarikh tutup uitm 31/3/2015..terima kasih..

    • lol says:

      pelajar uitm bole sj apply penerapan uitm
      walaupun tak de muet..
      tarikh tutup upu 6 april πŸ™‚

      • Syah says:

        salam. tumpang tanya, mcm mana nk apply ijazah bg yg dah habis diploma tahun lepas? sy dh ada muet dan dah beli no pin.. just perlukan tunjuk ajar kat mana nk isi. terima kasih

      • zul says:

        LOL,diwajibkan ada muet utk penerapan uitm

        • lol says:

          tapi kaka oliver kata tak perlu.. πŸ™‚

          [quote] Oliver queen says:
          February 12, 2015 at 6:17 pm

          lol tolong jawab pertanyaan ak boleh x. Aku xsempat nk apply penerapan uitm nov2014 utk degree mac 2015. Celaka member pedajal kata xde muet xleh isi.pdhl dia xde tp dia isi dia dapat degree Mac ni.putus kwn terus.kahkah

          Aku confuse yg uitm punya 12jan-31mac tu untuk penerapan shj ke or sekali dgn lepasan diploma. Sbb aku nk apply under lepasan diploma uitm. Tp bila aku tkn link pahal tulis permohonan ditutup

          Or better aku apply under upu je.
          [/quote]

  197. Sher says:

    Assalam .
    tolong jawab . adik saya sampai sekarang tiada no.ic ( masih dalam permohonan sebab lambat daftar masa kecil ) . boleh kah mohon pin UPU ni ? kalau tidak boleh . ada kah cara lain ? tolong tolong tolong jawab please . πŸ™ . Sayang lah dapat banyak A tapi tidak dapat sambung . πŸ™

  198. vivie says:

    mengapa kemaskini borang upu tidak lebih daripada 3 kali?

  199. fathin says:

    saya lepasan matrikulasi 2013/2014. No bsn dh beli kategori B. saya kurang pasti nk isi upu under kategori apa. Mohon pencerahan. Tq

  200. fathin says:

    Sorry maybe kurang jelas soklan saya. Saya lepasan matrikulasi 2013/2014 tp nk mohon diploma upu. Klu beli no bsn, nk ckp kategori B ke? Klu nk apply online tu nk pilih kategori lepasan stpm or spm.. sorry sye confuse sket…

  201. Nurul says:

    Nk tanya, permohonan upu berapa kali ye, sekali atau dua kali?

  202. anis says:

    Assalam,saya lepasan SPM 2012. Lepasan STPM 2014. tapi keputusan STPM saya tak layak untukmohon degree. Jadi saya kena guna keputusan SPM untuk ulang diploma. Saya nak tanya, kiranya saya ni kategori apa? A ke B? Harap boleh tolong. Terimakasih.

  203. puteri fatin athirah says:

    assalamualaikum. kalau saya dah beli no pin dekat bsn dan dah guna pin tu untuk isi borang upu, isi borang uitm boleh ke guna pin yg sama atau kene beli lain yg asing ?

  204. zurah says:

    sy adalah lpasan spm 2014.. sy nak tanya..boleh ke kalau pmohonan upu dah d kemaskini..dah sah dgn d hantar…tapi boleh ke kitaa cuba mohon balik..maksudnya kemaskini blik…..dgn menggunakan num pin yang same…hope cepat2 ada respon..

  205. ima says:

    hi nak tnya . no pin upu ni bole guna bnyak kali tak? contoh saya nak mohon poli and uitm

    • lol says:

      no pin boleh guna 1 kali sj.. utk permohonan..
      lepas tu boleh buang no tu.. ..

      tapi boleh kemaskini tanpa had..

      poli & uitm dan semua ipta ada dalam upu..
      akak pilih sj universiti mana yg akak nak πŸ™‚

  206. lol says:

    utk kemaskini..

    http://upu.moe.gov.my/web/pendaratan.php

    1.. mula2 pergi ke laman utama…

    2 ..masukkan jenis permohonan.. program..

    3.. lepas tu baru lah kemaskini …

    di bawah permohonan .. semakan .. kemaskini

  207. sharuhasan says:

    hai…saya hasan..saya dah beli no unik ID bagi sesi 2015/2016 politeknik..tapi saya tak boleh daftar…macam mana ye..sebab masa saya nak daftar tu butang masuk hilang..macam mana ye..bila perlu daftar ye??

    • lol says:

      mohon sekarang hgga 6 April..
      tengok posting di atas akak ni..

      ikut no 1 dan 2..
      lepas tu pergi kebahagian permohonan..

      bole apply ipta dan poli. πŸ™‚

  208. sharuhasan says:

    hai…saya hasan..saya dah beli no unik ID bagi sesi 2015/2016 politeknik..tapi saya tak boleh daftar…macam mana ye..sebab masa saya nak daftar tu butang masuk hilang..macam mana ye..bila perlu daftar ye??

  209. sharuhasan says:

    hai…saya hasan..saya dah beli no unik ID bagi sesi 2015/2016 politeknik..tapi saya tak boleh daftar…macam mana ye..sebab masa saya nak daftar tu butang masuk hilang..macam mana ye..bila perlu daftar ye?? apa saya kena buat sekarang..??

  210. naz says:

    hai…saya lepasan stpm 2013, bolekah saya memohon ke ipta sesi 2015/2016?

  211. yolley says:

    sy nak tnya pin upu ni. sy dah trbeli pin upu ni sbelum result spm keluar but lepas keluar tu, result spm sy x brp okey especially maths sy so sy trpksa ambil smula spmu maths pada november ini.pin upu yg sy dah beli tu still boleh guna utk buat prmohonan upu pda tahun dpan lgi kah atau kena beli pin upu baru? sy dah buat permohonan juga sbelum result kluar. and klau sy mau mohon smula thun dpan lepas dpt result spmu, apa dan bgaimana sy patut buat? huhu dah xtau sda ni. pls repply at my email.

  212. lyra says:

    saya nak tanye..,untuk program diploma di UTM 2015 melalui UPU ada tak?

  213. nurul says:

    Salam. Sy nk tumpang tanya. Sy skrg sedang praktikal hingga bulan 5. Dan grad pada bulan 9/2015. So untuk bahagian tamat pengajian tu, nk pilih sudah tamat atau belum tamat ye? Sbb skrg sdg praktikal tp nk apply utk degree. Mohon dijawab soalan ini. Tq πŸ™‚

  214. Ahcin says:

    Slam sjhtera.. sy lpasan stpm 2013.. pointer3.00 je n band 3 je.. tp tak mndpt tmpt di uni,thun ni sy apply lg,bleh sy tahu mcm mna nk mmhon utk thun ini mlalui upu.. adakh sma sprti mmhon thun lpas atau lain..hrap dibalas.. mohon pncerahan. Terima kasih..

    • lol says:

      cara mohon sama sj..
      tp akak dah masuk dlm kategori

      Lepasan Diploma/Setaraf (Kategori E, F)

      sepatutnya .. bila dah tak dpt upu ..
      akak mohon uitm fasa 2 atau uni2 lain ..
      yg biasanya di buka pd hujung tahun πŸ™‚

  215. ina says:

    assalam… bsn still ad jual lagi tak no pin upu skrg nie?? 1/4/15????

  216. Hairi says:

    salam..x bolehkah bli pin mlalui SMS?

  217. Nadia says:

    Sedih terlepas tarikh beli no pin upu. Ada cara lain tak? Kena tunggu setahun plk ke cmni?

  218. Fini says:

    sorry nak tanya kalau pin upu tu hilang dan mistake nya tak ingat no dia mcm mna? bole pergi renew balik tak dekat bank wlaupun dh tmt tempoh beli?

  219. Fini says:

    tak..belom sempat lagi. nak buat mohon utk upu tadi tpi slip pin tu hilang. tempoh terakhir beli pin tu dilanjutkan 12 april betul ke? kalau tak mgkin sy terpaksa beli lagi

  220. Fini says:

    hahahaha yaa aduhhh yg tu sy risau ni..

  221. Fini says:

    hahahaha yaa aduhhh yg itulah sy risau ni. bsn ada ke setengah hari buka?

  222. intan says:

    hye, sye nk tnye..kalau utk lepasan diploma ke ijazah sarjana muda bile second intake upu akan dibuka?kalau kena berhubung terus ke universiti bila tarikhnya ye ?harap dpt mmbntu

    • lol says:

      upu tak ada second intake..
      uitm dan beberapa uni Lain ada second intake..
      PD hujung tahun.. September – Nov .. kot πŸ™‚

      • nurul says:

        assalamualaikum , sesiapa , saya nak tanya .
        kalau macam saya nii . nak daftar untuk degree under uitm. tapi upu dah tutup , macam mana ye ?
        intake utk bln 9 nii ke . or tahun depan je kene daftar baru .

  223. Scotty Yong says:

    Harlo , if I don’t in form 6 just wait for my politeknik … then izit any effect to my politeknik intake?

  224. sofia says:

    macam mane nak apply second intake ke politeknik .tarikh mohon dia bile ?

  225. amalina says:

    ASSALAMUALAIKUM, SAYA LEPASAN DIPLOMA IN ACCOUNTANCY. BARU SELSAI PRAKTIKAL DAN RESULT AKAN RELEASE ON JUNE 2015. BILA SAYA BOLEH BELI NO PIN UNTUK INTAKE SETERUSNYA UPU. DAN BILA TARIKH APPLYNYA ??

  226. lieyna says:

    hai.. sy nk tanya. permohonan lepasan ijazah utk kemasukan master bulan september akan dibuka bila?

  227. m says:

    saya dh daftar no unik id (bsn) dan telah membuat permohonan. tetapi slip no unik id tersebut hilang. apa yang perlu saya buat?

  228. yana hira says:

    Saya baru dapat result muet 5 mei baru ni, jadi macam mana nak update result tu dlm penerapan yg saya mohon hari tu?

  229. nur syamim says:

    Assalamualaikum.. bila pula sya blh mohon untuk smbng belajar ya.. bila permohonan upu akan dibuka semula.. sya baru hbis diploma dan nk smbng ijazah.. bila blh beli number pin dan mohon ya.. harap ada yg memberi jawapan..

  230. Noor Azidi says:

    kalau kita da beli kod upu lepasan spm 2014 tp nak beli kali kedua boleh ke ? sebab sudah kena air dan koyak habis

  231. Noor Azidi says:

    kalau kita da beli kod upu lepasan spm 2014 tp nak beli kali kedua boleh ke ? sebab sudah kena air dan koyak habis .. so mcm mane nak dapatkan balik no kod upu nie semula ? kene beli baru atau minta dekat bsn ?

  232. Amoy says:

    helo , sy mau btanya ni , pin upu tu mmg sntiasa ada jual atau ada tarikh tutup ? :S

  233. Hafiz says:

    Pembukaan semula untuk pembelian kod upu bilew??

  234. zhaf says:

    Tumpang tanya bila kita boleh beli no pin untuk ambilan kedua uitm?

  235. Sindthu says:

    Good morning,
    how to make sure my application form of upu sent properly to them? because last time in fasa 1, after i sent, i received a mail in yahoo. but in fasa 2, after i sent i didn’t get any mail. so i just save the application form that safely sent. Now i want to know my form got registered or not? how? and i check the semakan keputusan for temuduga through sms i received a message that ‘ ‘rekod permohonan anda tiada dalam sistem’. why?? did my form didn’t delivered?

  236. Syafiq says:

    Salam,sya x isi borang upu pda april yg lepas jdi ada peluang lgi x untuk sy smbung bljar di ipta?boleh terangkan sikit tntang 2nd intake,Tq

  237. zul says:

    Hi
    aku nie lepasan spm 2008 msh dpt mohon upu ke?skrg permohonan msh ditutup so aku kene tunggu thn depan ke?

  238. nerty says:

    hello..saya nak tanya bila permohonan intake 2 bag I lepasan spm 2015..

  239. Regina Rose says:

    maksud satu no pin guna skli shja tu tu mcmana??* tk fham .

  240. Saya mahu bertanya..tarikh penjualan nombor hanya buka sehingga bulan April sahaja.. kha.. lepas bulan April tx ada lagi ka

  241. nia says:

    salam. lepasan spm 2012 masih bole digunakan untuk kemasukan upu 2015/2016?

  242. alin says:

    Akak saya ingin bertanya. Permohonan upu saya ditolak. Masih ada lagi tak intake kedua di uitm atau pun politeknik. Dan memerlukan nombor pin lagi tak.

  243. junaidah says:

    Salam…saya mahu membeli no pin upu dan membuat permohonan upu.tpi skrang ni dah bulan julai.boleh ke saya berdaftar?

    saya lepasan spm 2014.sekiranya saya tak dapat memohon upu.saya mahu memohon matrik utk 2016.boleh ke?

  244. lol says:

    utk lepasan spm..
    6 July 2015 blh apply uitm FASA 2 . ..
    masuk website uitm …

  245. lol says:

    pergi Tanya di fb uitm

  246. yushaaffril says:

    tak faham lah, tunggu dapat result spm baru beli nombor pin ke?

  247. am says:

    sye lepasan spm 2014…boleh x sye mohon upu untk intake 2016/2017…coz sye trlps intake 2015…

  248. Emerald says:

    pin untuk lepasan diploma bila boleh purchase? mahu sambung degree di UITM

  249. adilah says:

    pin untuk lepasan diploma boleh beli lagi tak?saya nak sambung degree di UPSI

  250. tirah says:

    hai, saya nak tanya. saya sekarang tengah praktikal untuk sijil sehingga bulan oktober. adakah pin untuk sambung politeknik masih dibuka sekarang atau kena tunggu lepas konvokesyen?

  251. ryna says:

    bile tarikh buka utk daftar upu.dah bula ogos tp xbuka pun

  252. syra says:

    nak tye…bila erk no pin lepsn diploma dibuka plak

  253. azra says:

    Nk tnye…kalau kita dpt koz n tmpt bljr yg kita x nk…kita still nk smbg bljr..kna buat mcm mne??pleas bgi pencerhan….πŸ˜”

  254. fazira says:

    hi nak tanya kalau nak aply degree macam mana ye ? tapi saya tk beli lagi no pin dekat bsn. bila akan dibukak ye ?

  255. Ros says:

    Intake mac 2016 penerapan/upu bila bkk eh?

  256. noor says:

    assalamualaikum wrb.
    Saya nak beli no pin muet. Saya taktahu tarikh bsn buka untuk membelinya bila. Kadang-kadang susah nak alert dengan internet. Boleh tak saya tahu bil lagi tarikh bsn buka untuk saya beli no pin muet ye?

  257. nizmal says:

    Nak tanya ,, sya nie lpasan spm2013 ,mcm mna nak apply ke uitm utk thun nie dploma ,bila nak beli upu ??

  258. shy says:

    nak tanya, kalausaya nak apply kemasukan mac 2016 . bila boleh beli no pin ?

  259. shafiq says:

    Bagaimana sy mahu daftar politeknik. Mohon pencerahan.

  260. atieyn says:

    salam..sy lepasan asasi 2014/2015. saya dpt twaran dgree sesi september 2015 tp sy trpkse menolak atas sebab sebab tertentu… boleh tak kalu sy mohon pengambilan degree sesi feb/mac 2016?.. kalu nak mohon, sy kene beli no pin upu atau mohon direct ke uni berkenaan? umt ambil tak.pljr utk degree sesi feb/mac? boleh tak tlg senarai ipta y sy boleh mohon degree sesi feb/ mac 2016? maaflah byk sgt soalan tpi tolonglah jwab soalan sy.. terime ksih.

  261. shatish says:

    saya baru habis diploma.convo bulan november.tetapi transcript akan keluar bulan sepetmber.saya dah habis buat muet.Bila selepas ini saya boleh apply untuk upu?

  262. lol says:

    online.uitm.edu.my

    utk apply degree

    lain2 uni … upsi..uthm ..

  263. wawa says:

    saya dh lme hbs diploma…jdi nak tahu ble tarikh buka jual pin?

  264. ena says:

    sy nk tnya..klau sya lpsan 2011..spm…n lpsan 2013 lpsan stpm..sy msh blh blh beli no upu kmsukjn jnuari 2016/2017 ke..thun dpn..

  265. Sha says:

    Bila permohonan upu akan buka balik sekarang dah 15/October.

  266. ain says:

    mcm mana nk mohon kolej komuniti utk intake november ni ye? guna no pin jugk/ drect daftar melalui lmn web dia..klau kne guna no pin, dh bole beli n kt bsn/bank lain? tq

  267. Najib says:

    Salam , saya nak tanya ,saya ni pelajar tahun akhir diploma dan sekarang sedang pratikal disebuah syarikat. bolehkah saya mohon degree di upu mengunakan keputusan akhir semseter ?

  268. Shafiq says:

    Salam,saya sedang menduduki peperiksaaan muet,agak2 bila result muet saya kluar,dan bila boleh daftat upu buat second intake,sekiranya anda mengetahuinya sila lah berkongsi dengan saya?

  269. Hamba Allah says:

    Saya mengambil muet sesi mac 2016. Sedangkan upu tutup pada April 2016, Saya tidak dapat mengisi upu tanpa keputusan muet saya. Saya bakal lepasan diploma pada tahun 2016. Seperti komen yang saya baca diatas, awak sarankan supaya mereka yang mempunyai masalah seperti saya bertanya kepada KPM. Bagaimana caranya untuk menanyakan soalan kepada KPM? Jika awak mempunyai email ataupun apa2 sahaja berkaitan bolehlah sertakan disini. Terima kasih. πŸ™‚

  270. siti says:

    Salam..saya lpsan stpm 2014,just nk taw nk beli nmbr pin kat bsn still buka lg x?bile tarikh tutup permohonan second intake uitm.?

  271. Farra Diana says:

    saya telah membeli no pin bsn utk lepasan matrikulasi dan memohon untuk sarjana muda fasa 1. the sad thing is no pin bsn tu hilang. adakah saya peelu membeli no pin yang baru untuk memohon fasa 2 selepas result matrikulasi keluar??

    • lol says:

      pergi BSN tempat beli akak beli no pin tu semula.. bagi tahu no hilang… kalau depa tak boleh cari no pin tu,… akak beli yg baru…

    • lol says:

      akak mesti mohon FASA 1 ini…

      FASA 2 hanya untuk kemaskini…

      kalau tak mohon fasa 1..
      tidak boleh kemaskini di fasa 2

  272. Farra Diana says:

    saya dh memohon utk fasa 1. nanti ape kegunaan no pin bsn ni utk fasa 2?? saya dh memohon sebelum no pin bsn tu hilang…

  273. giddywiddy says:

    saya nak tnya akuan majikan untuk apa ye?kalau kita ada pengalaman bekerja kena sertalan dokumen akuan majikan ke?please anyone

  274. hani says:

    nak tanya kalau nak apply utk degree intake sept 2016. saya lepasan diploma uitm nak ke degree uitm. no pin apa yang patut saya beli and bila tarikh tutup no pin? and bila tarikh buka dan tutup permohonan?

    • lol says:

      beli no pin lepasan stpm / setaraf..

      tarikh tutup no pin .. 4 april 2016

      tarikh buka dan tutup permohonan.. 18 jan – 5 april 2016

      • husna says:

        salam.. nak tanya saya open link upu kan,then dia kata no unik id bsn saya tak sah?? masalah nie macam mana ye? anyone please help me …saya beli hari isnin 21/3 then hari nie 24/3 kot.. bknnye 31/3.. pleaseeee

  275. you says:

    saya just nk tanya mcm mana nk batalkan permohonan ke politeknik kat borng upu tu ye?

  276. Jannah says:

    Saya nak tye bile pulak tarikh pbelian no pin bsn slepas 4/4/2016 ni?

  277. Man says:

    Bila tarikh pembelian nombor pn muet sesi november 2016 dibuka

  278. Nurul says:

    Assalamualaikum, saya masih belajar diploma Uitm akan habis exam bulan april 2017 ..saya nak sangat sambung terus untuk degree untuk bulan September tapi boleh ke terus beli No pin bsn Dan terus mohon tapi result final keluar bulan 5

  279. syira says:

    assalamualaikum, admin.. sy pelajar lepasan diploma sesi mac 2016.. kalau hari tu saya terlepas untuk penerapan ke uitm..dan tak sempat pun nak apply masa semester akhir :'( so, saya nak tanya untuk sesi kemasukan mac2017 boleh ke saya apply untuk penerapan degree uitm? saya kena beli no.pin penerapan uitm ke ? mohon bantu saya..terima kasih

Leave a Reply

CommentLuv badge