77 Responses to “Tempoh Lulus Pinjaman Loan Kereta Menerusi Bank”

  1. yad says:

    salam..nk btanya selalu pihak bank telefon…apa benda yang slalu diorg tanya ye. balas.

    • zara_qaseh says:

      biasa org bhgian loan hire purchase yg call,.

      1.tny nama kita
      2.sahkan pembelian kereta
      3.sahkan alamat tmpt tinggal
      4.mreka mtk full address tmpt kerja,nama company,bpe lama keje and no tlfon pjbt.
      5.emergency contact num(kecemasan)

      biasanya ini je yg dorg tny..tp berbeza jugak ikut pada bank..slps dorg call..pling lama pun 3hari je utk thu loan itu lulus ke tak..biasanya loan lulus,mreka dah tak telefon kita..mreka tlfon Sales Advisor.

      tp kalau pling cpt..arini dia call..esok dh tahu da blh lulus ke x..SA akan msg kita..Good News.

      ada mreka yg call dr bnk tu very nice person,and ade yg strict juga.

      cume bila kita ada wat loan,tlfon selalu kena ada depan mata lah dlm smingu dua..huhu..

      based on my experience,org yg call tu sgt nice..siap cakap..alhamdullilah,jika ada rezeki blh pakai kereta baru..esok trus lulus..wlpn sblm tu dia call 4x xpnh jawab..sbb keje xleh bwa fon ..huhu

      • thomsun says:

        Tumpang tnya law bank call ne ari khamis. Berapa lma proses utk lulus loan.

      • lokman says:

        nk berhajat nk beli honda city dgn bayaran muka sebanyak 20k tapi masalahnya saya baru berumur 21 tahun berkerja sebagai security guard total loan saya sebanyak 41k masalah yg saya hadapi ialah majikan saya x bgi pay slip for no reason memang angin jugak la…..tapi saya guna bank statment 6 bulan dan ambik kakak sebagai penjamin dgn document lengkap…..dpt panggilan dari pihak maybank pada minggu lepas pada 9/10/17 tanya betul atau tidak saya nk apply loan untuk kereta tersebut lepas tu dia call kakak saya selaku penjamin…..sampai sekarang x tahu jawapan sama ada loan lulus atau pon tidak ??……..kalau x lulus nk beli motor jea hahaha

  2. menaruh harapan says:

    Salam.. Saya sedang menunggu lelulusan pinjaman kereta dr bank. Ironinya, saya submit dokumen2 pinjaman pd salesman pada 04/07/14 yg lalu. Setelah hampir sebln menunggu (18 hari bekrja stlh ditolak cuti umum dh hujung minggu), pada 04/08 yg lalu bru dpt panggilan temuduga dr pihak bank. Sehingga kehari ini 09/08 (5 hari bekerja), saya masih belum mendpt panggilan menyatakan pinjaman saya diluluskan atau tidak. Saya cuba hubungi pihak dealer, menanyakan status pinjaman krn saya difhmkan sesetgh bank trs memaklumkan kpd pihak dealer shj mengenai status pinjaman pemohon tetapi pihak dealer juga gagal utk memberikan jwpan.

    Jika dibandingkan dgn maklumat tuan admin yg menyatakan tempoh urusan cuma mengambil masa 2-3 hari utk sesuatu urusan, saya telah merasa berbelah bagi utk meneruskan pembelian kereta ini.

    Adakah saya masih boleh memberi tempoh bertenang kepada dealer berkenaan ataupn membatalkan saja pembelian ?.

    Pendapat dan pandangan tuan2 amat saya hargai. Terima kasih.

    • nysa says:

      sy kol bank terus jer…senang..then bank bagitahu lulus ke tak…

      • marishaa says:

        Salam, ya sy pun call bank terus sbb lama sangat tgu dealer call. Bank bgtau je loam sy gagal. Dah tu inform dealer dia mcm bengang je kita call direct bank.

    • ape nak cakap says:

      cuba submit buat banyak dealer..mukin ade dealer yg rapat dgn orng bank…lain2 bank byak ragamnya..kdg 5 bank mukin 1 yg bole lulus cuba lah..

  3. sha says:

    kalau yang ade buat pinjaman peribadi, boleh ke buat loan kereta ni ye ?

  4. nazz says:

    Salam .. nak tanya , sy ada submit document kat sorang salesman ni , dah dua minggu masih belum dapat jawapan dari pihak bank samada lulus atau tidak . So mcm mana nak tgu jawapan atau cari salesman baru ?

  5. Ahmad Nasir B Abdul Naib says:

    Nama saya senarai hitam ada yang boleh tolong.
    Kalau ada yg boleh tolong saya nak cari kenderaan
    Mpv yg boleh buat loan otr siap atas jalan.nama nasir
    Hp 0199047855

  6. Muhammad says:

    Salam. Saya hari ini dah masuk 2 minggu nak tunggu keputusan samada loan lulus atau tidak. Semlm dah pergi bnm utk tgk ccris. Semua ok. Komitmen tak ada. Gaji bersih dekat payslip 39++.kerja gov lagi. Itu pun susah nak buat loan. Harap maklum.

  7. Mohd Farhan says:

    Salam…saya nak tanya la…contoh nama saya baru clear saja dalam bank negara dan dapat interview dari bank untuk loan kereta…berapa lama masa akan dorang ambil untuk luluskan loan…incase interview hari jumaat petang la dalam pukul 3ptg..agaknya isnin boleh dapat tahu jawapan tak?

  8. amran bin din says:

    Saya dah seminggu lbh buat loan kereta..
    Tp bank xde tel pun…adakah ia mmg makan mase????

  9. Mohd saufi bin awang says:

    Saya kerja sendiri ape syarat syarat loan

  10. miya says:

    Sy baru jg hantar documen 9 nov 2015, bank dah pon call last week 12 nov 2015,dah verified semua.. tapi sampai skrg xde jwpn.. mcm mna nak tahu ye lulus or x?? Whatsapp SA xpernah nak reply.. hurmmmmm..ada sesape bole advise??

  11. yati says:

    sy baru interview minggu lepas,,hari jumaat,,xsabar tunggu jawapan lulus or tak

  12. Alvin says:

    Saya ada memohon untuk loan kereta pada bulan july 2015, sampai sekarang bank tak ada call. Whatapps sales advisor tapi tak di balas. Adakah loan saya tak diluluskan. Perlukah saya Cuba sales advisor yang lain.

  13. Wani says:

    Hi admin,

    Loan pembelian kereta saya baru sahaja diluluskan oleh pihak bank. Namun saya tidak faham, perlukan wakil pihak bank datang ke tempat kerja saya dan mengambil gambar di dalam pejabat tempat saya bekerja. Adakah ini satu syarat peraturan pinjaman bank yang terbaru?

  14. Ana says:

    Salam…sy nk tnya laa,mggu lps sy ade submit dokumenpd sales advisor…ptg hr y sama pihak bank call…22/12/2015 bank call lg skli…mcmne tuw yee..-approve@reject ye?

  15. conald says:

    kalau nak kol bank tu…melalui no telefon yg kol masa temuduga dari call atau bagaimana?

  16. hartini says:

    saya mohon kerete yg milik mampu
    bayar bulanan pun belum di bagi tau
    lagi,ape kerje gj kecil ni
    memang x layak mohon kerete ke,,

  17. iwan says:

    sy buat loan pada pertengahan disember, sy ade msalah tentang salesman yg mengatakan ade tempoh luput utk kluar kereta bila loan ape semua dh slesai dan telah lulus, namun kereta masih xdapat lagi, sy ingin bertanya tentang tempoh mengeluarkan kereta apabila loan telah lulus.. adakah ianya mempunyai apa-apa tempoh yg diberi oleh pihak bank kepada syarikat pengeluar kereta tersebut?

  18. Shahrul says:

    Assalamualaikum, saya dimaklumkan oleh SA saya yg dia dah submit loan pada 3 january 2015. Tapi bank still tak call lagi . Adakah ambil masa yang lama untuk interview ? Gaji bersih saya rm 2500 dan kasar rm 4***. Termasuk elaun dan o.t.

  19. Haikal says:

    Pihak bank sudah intrview sy mggu lepasm. Salesman kata hanya perlu tunggu result . Tp tak tahu la brapa lama. Tengok pd komen2 kat atas nampaknya loan ni xsemudah yg diperkatakan … sy kena intrview smpai 2x …

  20. Naz says:

    Pada 11hb Jan 2016 cimb bank ada call sy interview.. Then 18hb Jan lepas pihak bank dari public bank pulak ada call. Dah lepas seminggu dr bank cimb call,sy tanyakan dgn SA mereka kata masih blm ada jawapan dr pihak bank. Adakah berkemungkinan di reject atau on progressing?

  21. Confius says:

    Salam bolehkag saya batalkan pinjaman keta yg telah diluluskan dan ditandatangani..

  22. rosa says:

    adakah bank yang proses loan kita walaupun dah blacklist

  23. Hanis says:

    Nak tanya. Sy tngah tunggu keputusan dari bank.. sy apply dari bulan 12. Dah siap bagi dukomen lengkap pada SA.. mula² Oke je.. lepas tu dia nak gerentor pulak.. so saya mintak hsband jd gerentor sy..

    Siap smua dokumen yg bank nak n submit SA kte tunggu call.. mase tu lagi 5 hari nk cny.. tunggu² takda call sampai la lepas raya..

    Sy call SA tanya khabar berita, katanya bank Tak proses lagi.. selang 2 hari bank call.. tanya macam² then mintak payslip bulan 1 sy dengan husband.. sy pun bagi last week.. keadaan tetap sama.. takda feedback.. Bila sy cntact SA sy hari selasa, semalam baru dia bagitahu yang ktenya bank Tak dapat pun doc last yang sy submit..

    Next week baru SA nak try bank lain.. Oke, sy nak tau bank memang proses macam ni ke atau SA yg sy berurusan yg bermasalah? Sy nak marah pun sy tak tahu mana yang betul mana yang salah.. hmmm

  24. riz says:

    Lepas sign doc dgn bank berapa lama tempoh utk dapatkan kereta???
    Sbb esok kena g sign n byr downpayment.. huhu

    • melvister says:

      untuk kereta 2nd…lepas lulus puspakom serta siap insuran dan roadtax.dah boleh ambil kunci..untuk kereta baru…lepas siap semua dokomen geran,,nombor plat dan insuran serta roadtax untuk ready stock..kalau x ready stok..kena tunggu lama.lepas sign..2 atau 3 hari dah boleh dapat kereta..biasanya bagi tempoh seminggu

  25. ape nak cakap says:

    susah skrg ni bank nak buat proses…bila dh tambah byk kiraan cukai sane sini..so kite kene sabo jela..nk ambil keta..aku sampai lani tk tau ape result….yg pelik target jualan kenderaan ade…tapi ape gunenya klu proses loan bank..byk kerenahnye…fikir2 kn…

  26. ape nak cakap says:

    yang penting kite percaya pada rezeki..klu ada adala…klu tkde..kite berserah jela…bersangka baik la…nk salhkn sape pon ..klu dh tkde rezeki…klu ade rezeki kite nk pakai keta.. walu ape rintangan pon… tkde sape yg nk menhalang….ucaplh Alhamdullilah semoga dpt berkat..

  27. Lina says:

    sy gaji bersih RM1,060 & suami rm1,500… gabung gaji n apply tuk perodua axia.. agak2 lulus ke x? hri ni SA submit document pd bank (maybank)

  28. nurul says:

    salam, nak tanya..boleh ke batalkan loan kereta? loan dh 6bulan x silap..nak batalkan loan sebab kete asyik rosak, fed up nak repair.. plan nak batal loan ni then nak buat loan baru.. boleh ke?
    ada cara x? kalau ada pls email saya..anyone..
    nurulnaqiah9@gmail.com

  29. Insan says:

    Jika loan telah approve (dpt tahu bila bank call), ttp sebelum sempat menandatangani agreement dgn bank, sy telah cancel booking (xjadi beli) dgn kedai kereta. Berapa lama tempoh sah laku approval loan tersebut? Apa implikasi sekiranya ingin membuat pembelian kereta pada waktu lain?

  30. hassanah says:

    assalamualaikum,blh tlng x sy nk tau approve x loan car sy pohon…minggu lpas bank dh call 2x tp sy tnya salesman car tu drng ckp x tau result lg…blh tlng check utk sy x…klu blh check tlng whatssap sy 0126977705

  31. Entah la says:

    Gaji bersih 2400, siap ada grentor gov.. still tak lepas nak beli myvi baru 2018, bank bsn, mybank xlepas, boleh bagi pendapat kat mana silapnya?

  32. Wanie says:

    Salam
    Nk tye aritu bank ada iv tye mcm2 la lps tu dia bg kertas suh sign.. tu mcm mna plk ek? Mnta pndpt agent,dia suh sign. Sya dah sent pun.. agk2 lulus ke??

  33. aaira says:

    Saya nak tanya sy ad submit loan dengan sorang salesman ni.. 2mnggu lpas dia ckp loan sy dh lulus..tp loan sy hanya lulus 46000 dr 48000..then salesman tu ckp reduce 1440.. if sy byr 1440 tu sy akan dpt kereta dlm msa 2hr.. then esknya sy bank in dt then dia ckp dia akan proses kereta..nk tinted,jpj and so on laj.. tp ni dh 2mnggu sy tnggu tp x dpt ap.. bile sy tanye dah siap ke tinted kereta sy,dia ckp kereta dr kilang tak sampai lg..so agaknye brp lama kereta dr kilang akan smpai? n sepatutnya selepas lulus loan n buat pembayaran reduce brp lama kita akan dpt kereta?

Leave a Reply

CommentLuv badge