50 Responses to “Senarai Ranking SBP Terbaik 2014 Keputusan SPM 2013”

  1. Annaz says:

    OMG….What happen to TKC.???? Ranking begitu teruk.
    Itu kan sekolah Premier. Dah lah dapat bangunan baru..serba canggih….moden. Kenapa boleh jadi sampai begitu.??????

    • Annaz says:

      OMG….What happen to TKC.???? Ranking begitu teruk.
      Itu kan sekolah Premier. Dah lah dapat bangunan baru..serba canggih….moden. Kenapa boleh jadi sampai begitu.?????

  2. MAKATI says:

    TKC is going to take time to recover. Bangunan baru TKC buat masa ni tak konduktif untuk belajar.
    Tapak baru TKC sangat panas. Pokok belum besar.
    Murid2 mengantuk masa belajar. Tidur pun panas dan tak selesa. Tak selesa tidur… effect konsentrasi pelajar di siang hari.

    Diharap pihak sekolah dapat pasang aircond disetiap bilik darjah dan dorm untuk keselesaaan pelajar.
    Kalau tak…risau nanti ranking TKC terus merudum.

    • ikanbilis says:

      Lebih baik pasang waterbed and dapat maid untuk buat semua kerja. Berbanding SBP lain, TKC kampus baru is one of the best in the country. ini bukan satu alasan.

  3. MAKATI says:

    TKC is going to take time to recover. Bangunan baru TKC buat masa ni tak konduktif untuk belajar.
    Tapak baru TKC sangat panas. Pokok belum besar.
    Murid2 mengantuk masa belajar. Tidur pun panas dan tak selesa. Tak selesa tidur… effect konsentrasi pelajar di siang hari.

    Diharap pihak sekolah dapat pasang aircond disetiap bilik darjah dan dorm untuk keselesaaan pelajar.
    Kalau tak…risau nanti ranking TKC terus merudum.

    • Kerol says:

      Jgn jadikan alasan panas, bangunan baru, takda pokok etc punca kegagalan utk cemerlang. Semua SBP yg baru turut mengalami masalah yg serupa seperti di batu pahat, sembrong, banting. Tetapi kenapa sms banting boleh dpt ranking 22 walau pun ia sbp baru, bangunan baru, panas serta tiada pokok dsb?
      Kalau nak letak air cond di semua kelas serta dorm (hatta bilik air) kena la buat pada semua SBP bukan hanya TKC. Anyway, tahniah STF.

  4. Ali says:

    ape2 pun SASER kalahkan TKC kehkehkeh…..alah semua ni sementara je…..lihatlah SASER rampas balik kedudukan no.1 malaysia!!!!!

    • Bone says:

      Tunggu dan lihat nanti. Bila pokok2 sudah besar, bangunan sudah jadi lama sikit, kawasan sekolah dah jd sejuk, air cond siap di pasang setiap kelas dan dorm masa itulah TKC akan kembali no 1.

      • suspend says:

        Ok lah TKC….tunggu pokok besar…biasanya ambil masa 10 tahun.
        Masa tu baru kita crita pasal TKC ye.

        Buat masa ni… STF and SERI PUTERI lah wakil murid sekolah SBP perempuan untuk remain kat TOPTEN.

        Take yr time TKC to get back to the top rank.

        • suspend says:

          Ok lah TKC….tunggu pokok besar…biasanya ambil masa 10 tahun.
          Masa tu baru kita crita pasal TKC ye.

          Buat masa ni… STF and SERI PUTERI lah wakil murid sekolah SBP perempuan untuk remain kat TOPTEN.

          Take yr time TKC to get back to the top rank.

      • ikanbilis says:

        tunggu sampai negara ini bankrup baru ceritalah, dude!

    • along says:

      TKC banyak campur tangan politik masa pengambilan pelajar. Mungkin ini akibatnya.

    • britney says:

      GO SASER, jgn jadikan alasan xde aircond, pokok x besar anak2 x berjaya

  5. Alee Rustam says:

    Ya, setuju….harap-2 TKC dapat pasang air-cond kat semua bilik darjah dan dorm secepat mungkin.

    Anak saya pun selalu komplen panas. Harap-2 pihak PIBG akan bentangkan usul ni nanti.

    • mavis says:

      Anak tuan masuk TKC pakai saluran kabel juga ke? Apa kata ganjaran bilik beraircon ni utk sbp no. 1 jek.. baru sesuai.

      • Alee Rustam says:

        TKC memang pun SBP no.1 selama ni.
        Cuma sejak pindah ke kawasan baru ni…panas skit. Tu sebab merosot sikit.

        Pasang air cond nanti…dia balik lah ke ranking no.1 semula.

        Lagi pun…kesian kat anak-2 menteri …VVIP…. Anak dah selesa bilik aircond kat rumah… kena duduk kat dorm macam oven pulak. kesian kan.

        • Facts says:

          TKC no 1 SPM sekali aje. Masa SPM 2011. No 1 PMR pun sekali je. Masa PMR 2009. Ni batch yg sama yg mana students lahir tahun 1994.

          Selain ni TKC tak pernah no 1.

          • Alee Rustam says:

            TKC TERBAIK..lepas pasang aircond nanti…tiap tiap tahun TKC no.1

          • Kerol says:

            Rasanya Alee Rustam tu menyindir aje tu. Hehehe…

          • Alee Rustam says:

            Ni bukan menyindir.
            Kalau dah pasang aircond…prestasi tak naik-2 jugak.. kita suruh buat kolam renang plak.

            lepas tu..kita cadang buat mesin salji. lepas tu… kita recommend pindah gi genting Highland.

            Last-2 tak leh jugak… kita bentang usul… pindah gi Switzerland.

        • ikanbilis says:

          TKC semua budak manja. nak ini nak itu. kampus 5 star berbanding SBP lain. Tengok budak MTD army boys susah payah ranking pun dapat ke 25.

    • selena says:

      Alasan. Apa kene mengena airocnd dgan belajar. Sekolah lain pakai kipas biasa okay je. TKC memang melahirkan pelajar yg manja ya?? Org pergi sbp untuk berdikari..kalau nak duduk dlm blk aircond, tidur selesa baik duduk rumah je.

  6. atif says:

    mner sms tengku muhammad faris petra?

  7. Kerol says:

    Tak ada list penuh ranking semua SBP ke? Ni ada 22 sekolah aje ni. Lagi 40 buah sekolah mana rankingnya. MRSM ada plak semuanya.

  8. Aliah says:

    Tahniah kepada pelajar sains banting (basis) kerana berjaya mendapat no. 22 walaupun sekolah baru. Pelajar-pelajar tersebut tidak menggunakan alasan tiada aircond, pokok tidak membesar, kekurangan guru atau bangunan baru sebagai alasan tidak berjaya. Tahniah juga kepada STF kerana mengalahkan SSP.

  9. ihsan says:

    tahniah mckk!

  10. al faqir zuhdi says:

    Dh lh tu x pyh nk brtekak, kite bkn ade pun lgi kat sbp tu.semuanye tinggal memori.jusr doakn adik adik kite berjaya &mnjadi insn brguna

  11. al faqir zuhdi says:

    Ape ape pun thniah sbpig krana remain no 1 among sbpi

  12. pondan says:

    Batak gila sbp… Sekolah jer pun, tak bwk ke akhirat pon ranking hangpa tu…batak

  13. V says:

    Salam. Kepada tuan, puan, cik, adik, abang dan kakak yang pandai cakap ni, tolong la.
    Kami tak pernah cipta alasan takde aircond, punca result jatuh. Dan saya sebagai bekas pelajar tak setuju nak pasang aircond dalam dorm dan dalam kelas kat Enstek.
    Panas memang panas, terima jela. Apa istimewa nak ada aircond dalam kelas pulak. Cukup la dalam makmal komputer. Kami nak lahirkan pelajar yang berkualiti. Bukan pelajar yang naik lemak.
    Kalau taktau cerita betul, jangan buat pandai.
    Jatuh sekali, semua nak kata. Bila dah naik, timbulkan fitnah pulak.
    Dan kepada Alee Rustam, jangan risau, PIBG takkan bodoh sangat nak terima usul tu.

    • Joe Geraham says:

      TKC elite school. Apa salahnya pasang aircon.
      Saya sokong kalau TKC pasang aircon. Biar SBP lain jealous habis.
      Lagipun…takyah lah nak banding TKC dgn sbp lain. We are the selected one. You know….the best of the best.

  14. kain pelekat melayu says:

    “Belajar kat mana mana pun sama, tengok keazaman kau nak belajar saja yg menentukan kau berjaya atau tidak.” – seorang sahabat.

    You might say, tpi kalau persekitaran x kondusif, kawan jahat2, kau susah sikit nak berjaya….but bro, wa nak cakap, kalau kau ada keazaman yg kuat, mmg target nk berjaya, insyaAllah bro. It will flow like a fluid. Pegang kata kata ni. Hanya kau yg ubah diri kau sendiri, bukan org lain. And you might say that im trying to be good, bajet bagus….but this is a fact bro.. Sbp,mrsm, smk, smka, teknik…sama sahaja…wasalam

  15. sapik says:

    Lawa la sm sains sabah no.2 hebat betul
    nie pula napa cerita tentang tkc nie sekolah sekolah
    Kami pun tiada kipas tiada lampu tapi sekolah terbaik
    Di lahad datu cerita tentang aircond orang miskin boleh
    Berjaya walaupun tiada kipas dan lampu

  16. Are-li says:

    budak TKC manja…..dhlah poyo, fyi SASER dari dulu sampai sekarang pakai bangunan lama bekas tapak SDAR, banyak nyamuk, kadang2 panas gak, tp still boleh kekalkan ranking dlm top 5….one more thing i don’t think that TKC is the best SBP, tak tahu ke SASER no.1 dr 2006 hingga 2010…..

    -SASER namamu teratas, akan SASER bangkit kembali!-

  17. ummi says:

    ..kenapa result TKC menurun?
    mungkin bukan pasal aircond, pokok ke atau apa2 kot.

    ..agak2 nya la kan, kalau cikgu kurang masuk kelas mengajar pun tak per. Hanya bagi assignment yg byk pada anak murid, biar mereka buat sendiri dgn kawan2. Orang kata apa..study group. maklum lah..budak2 pandai. Konon tak perlu spoon feed macam sek harian.

    so jadinya…bila cikgu kurang masuk kelas, anak2 murid kurang faham, takut nak tanya. cikgu pulak suruh usaha juga buat sendiri nak mendidik berdikari ikut cara Universiti.

    Oleh yg demikian, student ambil tiusyen setiap masa cuti sekolah. Mereka dan parent risau sebab result test asyik fail je. Kalau result ok, nama cikgu n sek harum. Padahal anak2 belajar sendiri.

    Pandangan sendiri jer

  18. aizat says:

    tahniah MCKK!walaupun bangunan hostel boleh tahan buruk dan lama (except common room) yang memang makin cantik!tp sekurang2nya justify dapat no. 3.. not that bad la… keep up good works dan hopefully we will achieve no. 1. tahniah STF dan SSP!

  19. add says:

    Alaa..skola haku kipas pun rosak x repair2..bjaya jer kitorg..masuk u gak..kja ok jgk..hehehh..

Leave a Reply

CommentLuv badge