479 Responses to “Semakan Keputusan Matrikulasi Sesi 2014/ 2015 KPM Online”

  1. veron says:

    Anybody can help to check my daughter status dapat masuk matrik atau tak. joanne ken binti abd jusu ic. 960724125086. Thanks

  2. Foo Yao zu says:

    Pos lets me now the result

  3. hanna says:

    Saya nk tnya kalau kta dah isi borang matrikulasi, kita dpt no sirikan sbgai rujukan…?

  4. hanna says:

    Macam mana kita nak tahu bahawa borang matrikulasi yg kita isi selamat diterima oleh sistem..

  5. navie says:

    Saya dah isi borang matrikulasi tpi, masalahnya email address yg saya isi tu dah invalid. ?.dan saya tak sempat kemaskini permohonan saya…adakah ia menjejaskan permohonan saya…..dan saya juga nak tnya mcm mana kita nak tahu kalau borang permohonan matrikulasi kita selamat diterima oleh sistem..

  6. navie says:

    Terima kasih, anda byk membantu.

  7. navie says:

    Sya nk tnya saya tak faham soalan yg ditanya di borang upu …soalnya dia tnya adakah saya telah memohon ke agensi lain selain BPKP..SAYA JAWAB TIDAK SBAB I MOHON MATRIKULASI, UPU N KOS GURU…KOS GURU TU I X PEGI SBAB TARIKH TEMUDUGA TERLEPAS PANDANG

    • melvister says:

      Hai Navie, anda tidak perlu risau kerana soalan tersebut tidak akan menjejaskan permohonan anda..yang penting adalah keputusan spm dan bidang yang anda pilih..Semoga berjaya

  8. manrahman says:

    hello…numbe siri yg saya dpt semasa register hri tu prlu tak d kemukakan semasa mndftr??sebab saya x da save pon…

  9. eva says:

    sekiranya saya berjaya ditawarkan di matrik bolehkah saya buat penangguhan sementara

    • syafina says:

      Kalau dapat tawaran,untuk penangguhan sementara contact terus matrik yg awak dpt tu. Biasanya dapat, sebab saya daftar lewat utk first intake

  10. Yogesh says:

    Hello En,tumpang tanya boleh saya semak keputusan matrik mulai hari ini? Ataupun tarikh semakan telah ditukar??

  11. anonymous says:

    slm,sye nak tnye klau kite lupe no id matrik tu camne ek?

  12. lsy says:

    Slm, nak tahu apa kriteria utk masuk ke matrik perakaunan? Bgmn pengiraaan markah berdasarkan keputusan spm & koko. Tq

    • aaron aziz says:

      Syarat kelayakan minimum bagi mengikuti Program Matrikulasi Satu Tahun (PST) ialah seperti berikut :

      Jurusan Perakaunan

      C dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Matematik

      E dalam Matematik Tambahan

      C dalam dua mata pelajaran daripada Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas, Keusahawanan, Perdagangan, Sains Tambahan, Fizik, Kimia, Biologi atau Mata Pelajaran Teknik (Pengajian Kejuruteraan Awam / Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/ Pengajian Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik / Teknologi Kejuruteraan/ Lukisan Kejuruteraan)

  13. zatie says:

    saya dapat D kimia,,,tapi saya nak sangat masuk matriks..tetapi syarat minima ialah C,,,adakah ia terjejas..bolekak saya minta rayuan

  14. syazwani says:

    saya berharap saya akan dapat matriks , inshaa Allah . semoga berjaya juga kepada rakan seperjuangan saya . batch 96′

  15. syazwani says:

    kalau dah masuk matrik boleh ke keluar balik? n kalau dpt matrik yg kita x nak boleh ke minta tukar tempat?

    • syafina says:

      Kalau nk tuka matrik, my friend said buat surat hntar kt pjbt bkmp yg matrikulasi kat putrajaya

      • mira says:

        shafina can u pliss explain more on how to change the location…saya desperate sngt nk tukar lokasi matrik..lokasi yang ditempatkan kpd saya sngt jauh dr tmpt saya..

        • me says:

          sy pon kalau boleh nk tukar jgak..bile call pjbt bkmp matrikulasi putrajaya..die kate ape2 pertukaran pon kene daftar dlu kat tmpat matrik yg kite dpat 2..then matrik yg kite daftar tu yg akan uruskn pertukaran jika berjaya..

  16. Hairul says:

    Sebagai bekas pelajar MATRIKULASI, saya berpendapat ianya tempat Pra-U yg bagus dimana sebeleah kaki telah masuk ke Universiti. Cuma pencapaian hendaklah sangat baik jika kita berminat hendak masuk ke fakulti yg kita minati… kalau tidak … anda akan dilelong…

  17. basri says:

    24 APRIL adalah keputusan permohonan matrikulasi dikeluarkan harap maklum …(sumber dri pihak matrikulasi sendiri masa sya hadir di karnival U di one Borneo)..

  18. mimi says:

    Nak tanya ni. Kita tidak perlu mengisi keputusan spm dlm permohonan matrik tu kan sebab pihak matrik da link dgn kpm. Betulkah mcm tu? Saya tidak ada isi keputusan spm saya setelah kptsan spm keluar. Tak ada masalah kah?

  19. Fad says:

    Assalamualaikum ! Saya terlupa nak print borang online semasa membuat permohonan ketika dahulu..
    Adakah saya berada dalam kesulitan sekarang?

  20. husna says:

    Nak tnya..
    Klau dh isi kali prtma
    Tak perlu lg kmaskini kli kedua kn ?
    Klau kita tak kmas kini..prmohonn kita trbtal ker ?

  21. Sya says:

    adakah mendapat tawaran temuduga daripada UM dan IPG menjejaskan peluang sy utk dptkn tawaran ke matrikulasi ?

  22. Farah says:

    Selalunyaa kita dapat matrik pilihan pertama ke ? Kalau saya dari perak tapi memohon matrik melaka sbgai pertama , boleh dpt tk ?

  23. Luna says:

    maaf nak tnya 2 soaln.. 1.apabla da dpt no.siri smasa m’buat prmohonan adakah itu b’makna prmohonan kita da d trima ole sistem??? 2.result spm sy x sberapa ok..maths A,bi C+, bio B, kmia C, addmath C, fzik D…rsa nya..sy layak x dpt matrik???

  24. dior says:

    kalau misalnya dpt tawaran ke matrikulasi surat tawaran tu tak sempat print mcm mane…..sebab saya cek guna phone bukan guna laptop…laptop saya tak ada line internet…..saya akn direject ke naNti….

  25. sha says:

    Mula2 saya pilih aliran teknikal..then saya nk tukar aliran sains tp saya dah terlepas tarikh kemaskini …soalan nye..boleh x lg saya tukar aliran stelah kputusan kmasukan ke matrikulasi diumumkan…minta pencerahan.terima kasihh πŸ™‚

  26. Snow says:

    Boleh tanya yang keputusan matrix dah keluar belum? bagaimana nak check?

  27. jiney says:

    kalau surat tawaran tak dpt print dn masa pendaftaran akan direject lke nanti????plis reply….

  28. jiney says:

    boleh tanya tak???kalau surat tawaran saya tak dpt print and in the same time masa pendftaran saya akan direject ke nnti??reply pliss i need the answer……

  29. fauzi says:

    ingin bertanya..ada pihak yg menyatakan bahawa “sy x galakkan kamu ke matrikulasi” bahaskan..

  30. saya says:

    ingin bertanya ….kalau semasa mengisi borang saya telah tersilap meletakkan jantina.adakah ini akan membatalkn permohnn saya

  31. faiz says:

    adakah perlu update keputusan spm dalam data permohonan matrikulasi kerana saya memohon matrikulasi sebelum keputusan spm keluar ?

  32. kevin says:

    may i know if a student have name under maticulation list , will he have name under form six list also.

  33. farha says:

    nak tanya , mcm mana kalau english kita trok, i mean dpt D . tpi math A addmath B+, fzik A bio B chem B+ . dpt tak matriks? ?

  34. fathie says:

    saya cuba sms semak kputusan matrik anak saya pagi tadi,dapat balasan sms dari KPM “keputusan matrikulasi akan diumumkan iaitu pada 24hb april pukul 12.03 tghmalam esok.

  35. Marwan says:

    kalau dpt ‘D’ dlm ADD MATH,bleh masuk matriks x?sbb syarat kata Add Math msti C

  36. aimanfauzi says:

    matrikulasi kelantan memang dibuka thun ni ke ??? semasa memohon sy ada memilih matrikulasi kelantan sbgai pilihan

  37. afi says:

    matrik esok 24/4 diumumkan πŸ™‚ tq

  38. sue says:

    just for my own info..
    ade pihak yang mengatakan student yang dapat matrikulasi tidak akan dapat upu ..
    is it true or not ?

  39. daus says:

    Nk tnye..sye dpt matriks kelantan..sye duk joho..cmne nk mohon tuka ke matriks laen..

  40. latha says:

    Kalau saya tak dapat matrik bila saya boleh apply dan bila kita boleh check tawaran rayuan tu???

  41. Snow says:

    Saya sudah check dan didapati saya tidak ditawarkan musuk matrikulkasi, bagaimana nak membuat rayuan dan apakah tarikh rayuan dibuka?

  42. syira says:

    adik sy x dpt matrik,jd bagaimn untuk membuat rayuan?

  43. shasha says:

    Snow, awk chck mcm mana eh?

  44. iza says:

    mcm mna nk buat rayuan????

  45. Nurmaizatul Masni says:

    Sya nak tanya.. Saya nak buat rayuan untk msuk ke matrikulasi tapi saya pergi ke lamn sesawang KPM. Tak da borang pun untuk saya isi,untk buat rayuan. Saya berharap ssngat pihak anda dapat membntu saya.

  46. An says:

    Betul ka kalau dapat matriks, upu tk dapat? Sebab saya dapat matrik dekat N9. Please answer my question πŸ™

  47. chin says:

    bagaimana membuat rayuan untuk permohonan matrikulasi

  48. aishah says:

    Boleh ke nk tukar kolej matrik nie?

  49. Melissa says:

    okay dapat KM Tangkak,Johor
    sape dpt Tangkak kite geng

  50. Noor says:

    My dotter dapat matrik Kedah… alhamdulillah… but I dunno how to search for the surat tawaran. I need help. Tq very much…

  51. Nur Bahirah Bt Badarudin says:

    matrikulasi negeri sembilan πŸ™‚

  52. nurul says:

    pukul berapa rayuan dibuka?sebab nak wat rayuan tapi tak jumpa application rayuan.

  53. afi says:

    alhamdulillah saya dapat , baru cek tadi guna sms.
    tapi tulah, apply pun suka suka, tak sangka dapat pulak.
    tapi, bila dapat , ayah pulak tak bagi. yelah.
    matrik kena blajar betul2. ayah takut kena tendang je nnti. tak pe. tunggu UPU ngn SPA pulak πŸ™‚

  54. Masnita Amrie says:

    Anak sy dpt matrikulasi teknik di Kedah. Sy cuma nak tahu ada kemungkinan ke utk dia dpt mana2 IPTA slpas tu klau dia tolak tawaran matrik tu?

  55. Keputusan dah keluar hari ni

  56. haleq says:

    salam. kalau dah dapat ni, dapat tukar lagi tak tempat tu?

  57. Sheery says:

    Bila tarikh untuk semakan rayuan permohonan matrikulasi 2014/2015?
    Selain itu,adakah bukti rayuan perlu dicetak?

  58. Nur Lisya says:

    Assalamualaikum .. Nak Tanya .. Kalau nak tukar KM macam mana ? Sebab saya dapat kat Melaka .. Jauh bagi saya ,, kalau boleh saya nak mintak tukar ke KM SELANGOR…

  59. shazrul ashraf says:

    knapa sy dpt tmpat yg sy x minta??

  60. Azreen Yusof says:

    Alhamdulillah,Saya dapat tempat di KM Perlis. Jauh memang jauh tapi impian tercapai. Cuma untuk kepastian, kalau kit pergi register nanti, terus masuk lah eh ?

  61. Awinsyazwin says:

    Macam mane nk buat rayuan untuk tukar tempat matrikulasi?

  62. Firdaus Mohamad says:

    Saya dapat program 1 tahun matrik sains KM Pahang. Kalau nak tukar kepada Teknikal boleh ke ?

  63. kamal says:

    Nak tanya kalau buat rayuan . Kalau dapat masukk sama dengan tarikh yang sama ke ?

  64. Anonymous says:

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera..tumpang tanya..sekiranya kita berjaya..bilakah last tarikh untuk pengesahan dan sekiranya pengesahan sudah dibuat,kalau kita xpergi matrikulasi xpe ke n xkena pape tindakan seperti blacklist tok permohonan yang akan datang atau institusi lain..terima kasih

  65. Anonymous says:

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera….sekiranya kita berjaya..bilakah last tarikh untuk pengesahan dan sekiranya pengesahan sudah dibuat,kalau kita xpergi matrikulasi xpe ke n xkena pape tindakan seperti blacklist tok permohonan yang akan datang atau institusi lain..terima kasih

  66. Jazz says:

    apa yang penting perlu dibawa untuk mendaftar di matrikulasi ?

  67. nana says:

    kenape bile sye bkak laman web matrik tak boleh ?
    dah tukar ke? kalo dah tukar bole bgtau kt mne nk check matrik melalui web .

  68. izzatu says:

    bila bolen tengok semakan rayuan ?

  69. haha says:

    macam mana kita nak buat rayuan? ??

  70. rohimi dollah says:

    anak saya tak dapat ke matrik. macam mana nak buat rayuan? saya buka website tak jumpa

  71. Amira says:

    Saya x dapat matrikulasi tapi saya ingin mmbuat rayuan. Kawan saya kata kalau buat rayuan, kmfom dpat yg 2 tahun punya. Betul ka ?

  72. FNA says:

    Kolej MARA Kulim =)=)=)

  73. sara says:

    Nak link utk rayuan matrik bole x??
    Bile bole start rayuan??

  74. Hani says:

    Whats the different between Kolej Matrikulasi with Kolej Mara ?

    • Helena says:

      Kolej MARA utk those yg dapat scholarship utk fly overseas.

      • Hana says:

        Maknanya? Kolej Mara still under matriks tapi ada chance utk fly overseas ke? Saya tak apply matriks di KMK tapi dapat sana.. Apa kelebihannya? (maaf menganggu) πŸ™‚

        • Helena says:

          Kolej Mara takda kena mengena dgn matriks langsung.

          • me says:

            kolej mara kulim & kuala nerang ada matrikulasi (bawah Kementerian) di samping program persedian untuk ke luar negara. macam kolej mara kuala nerang – banyak program UniKL ke luar negara. boleh tanya encik Google :-). yang dapat matrik di kedua-dua kolej tu results SPM selalunya sangat bagus..straight As yang banyak A+ :-). mohon maaf kalau tersilap ye..

          • Helena says:

            opss yes terlupa pasal KMKN yg caters to pelajar cemerlang, including students yg masuk based on trials SPM, utk persediaan overseas. And juga Kolej MARA Kulim. KPM ada hantar pelajar matriks ke sana tapi both colleges are under MARA not KPM.

            Thanks for adding the info, Miss/Mr Me πŸ˜€

          • me says:

            u r welcome puan helena :-). hana..just here to help mana yg mampu. tahniah dpt tawaran matrik :-). setahu saya mmg matrik adalah untuk kemasukan ke IPTA for degree nnt. my advise is hana terima je dulu..ada mohon upu atau mara/jpa ke? bila dah dpt nnt buat solat istikharah mohon Allah bg petunjuk..insyaAllah.Saya doakan berjaya dunia akhirat πŸ™‚

          • Hana says:

            @me, yea, saya ada mohon untuk asasi, sekarang ni tunggu untuk resultnya.. saya org melaka, so matriks kulim tu jauh, sebab tu ragu-ragu nak pergi ke tidak. I’ll take your advice then, thank you soo much again~! ^o^

        • me says:

          result hana mesti cemerlang kan :-). yg dapat matrik KMK rata-rata straight As

          • Hana says:

            @ me , @Helena, kalau matriks ni bawah Mara, susah tak nak apply untuk ipta atau ipts nanti, lepas keluar dari kolej tu?

            Besides that, @me, @helena, terima kasih banyak banyak sebab terangkan dengan lebih detail!! My result isn’t that good, haha ^////^ , but thanks to your explanations, rasa macam nak try pergi pulak.. hehe..

  75. aishah says:

    Knp sy x boleh nk check…

  76. megat says:

    Alhamdulillah akhirnya dapat juga matrik 1 tahun..Aliran Sains..dapat tempat pon kat melaka, dekat pulak dengan rumah..syukur..

  77. complexity says:

    kalau nak tukar course yang dah dapat boleh tak?

  78. syira says:

    nk tanya , saya dh pergi ke laman web kpm . tapi saya tak tahu nk semak kemasukan ke tingkatan 6 , nk click apa ?

  79. Laila says:

    macam mana nak buat pertukaran matrikulasi?

  80. nurul says:

    bila tarikh semakan keputusan rayuan matrikulasi

  81. Risha says:

    Why cannot buat rayuan ? it shows website was reset

  82. Nurul says:

    bagi yg tak memohon untuk matrik tetapi ingin mmembuat rayuan bagaimanakah cara nya?

  83. Danial says:

    Apa beza kursus ‘M001-SAINS’ dan ‘SAINS’?

  84. cikfafa says:

    assalam. saya ingin brtanya sekiranya saya telah membuat rayuan untuk memasuki matriks adakah keputusan upu saya akan trjejas? (PLEASE ANSWER ME :<)

  85. c says:

    kalau i tersalah tekan rayuan, tak pe kan?

  86. Nina says:

    Saya dapat tawaran ke Matrik,tapi saya mengharapkan UPU.Perlukah saya terima dulu tawaran ke Matrik?

  87. ANA says:

    kalau kite nak tukar penempatan matrik boleh tak?

  88. Mr Zulai says:

    laman web xleh nak buka macam mana nak tgk tawaran matrikulasi untuk anak saya ni
    penat r tunggu

  89. nabila says:

    saya ingin bertanya….saya sudah mendapat tawaran untuk ke form 6 tapi saya ingin memasuki matriks. bolehkah saya membuat rayuan untuk memasuki matriks?

    • hanafi says:

      Berdasarkan pengalaman, hanya yg ada memohon pada tahun lepas saja yg tidak berjaya bole membuat rayuan. Tapi cuba dlu la, inshaallah…

  90. dilla says:

    As salam.
    Adik saya x applied pun Matrikulasi..
    tp nama dia ada plak.. πŸ™‚

  91. Abdul Zamri says:

    Result tuk rayuan bla ek kluar ?

  92. nina says:

    kalau sy terima twaran lpas tuh sy tak pergi register? jd mcm mne?

  93. Shazlina says:

    Salam Sejahtera
    Nak tanya if someone dapat matriks kemudian dia menerima tawaran tersebut tetapi setelah menerima kemudian tiba2 dia dapat offer biasiswa from kerjaan contohnya JPA or MARA
    Bolehkah dia keluar matriks ?
    Perlu denda ka ?
    Selain itu bila tarikh akhir semak keputusan
    Bila tarikh selewatnya

  94. mazrini says:

    mcm mna ek klu nk buat rayuan amik program 1 thun je?plez let me know…

  95. mazrini says:

    klu dah dpt tawarn so mcm mna nk print surat tawaran dy??plez help me..

    • farin says:

      semak keputusan guna komputer, yg sambung dgn printer..jgn guna handphone..

      kalau tak de printer..
      download sj dulu semua dokumen2 itu..
      lepas tu pergi kedai..print

  96. saya dapat 8A.tetapi kawan saya dapat 5A sudah dapat masuk kolej matrikulasi .Tetapi saya tak dapat . Apa sebabnya. saya berasa amat kecewa.

  97. saya dapat 8A.Tetapi saya tak dapat . Apa sebabnya. saya berasa amat kecewa.

    • Syam Kamikaze says:

      sbb kebanyakan pelajar non muslim yang masuk ke sini semuanya result yang betul2 bagus2 sahaja…. jangan kecewa peluang masih ada

  98. aiwin says:

    cam na nk buat rayuan nih??? da try byk kali tpi xjumpa cara nya -_-

  99. hippo says:

    bila tarikh untuk melihat keputusan rayuan untuk masuk matrik???

  100. Jessica says:

    Kalau rayuan skrg bila kita akan tau? Next year?

  101. FL says:

    Ada dateline ke pengesahan terima tawaran or tolak tawaran matrik ni? Mohon penjelasan . thank you πŸ™‚

  102. snm says:

    sya nk tnya sal upu…sya dh isi tp sya x dpt emel mengenai permohohnan sya, adakah permohonan sya berjaya diterima?

  103. kishen says:

    boleh saya tahu bilakah tarikh keputusan rayuan untuk matrikulasi sesi 2014/15 akan dikeluarkan

  104. Atiqah says:

    Saya score 7A,1B & 3C. Saya rasa gugup kerana saya tidak tersenarai untuk kemasukan ke IPG juga Matrikulasi. Sebaliknya ditawar untuk ke Tingkatan 6. Apa yang perlu saya buat. Terima kasih.

    • hanafi says:

      Soalan pertama, adk ada isi permohonan matrikulasi pada tahun lepas? Kalau ya dan berminat nak belajar di bumi matrikulasi,cuba buat rayuan…inshaallah..

  105. Ying says:

    Hi
    Can someone help me
    I try to open my surat tawaran
    But it come out these words
    “408 request time out” and I can’t open the Surat tawaran
    What’s it means?

  106. Loyola says:

    sa mau buat rayuan but dont know where i can click on, already went to the official site but dont know where i can click on untuk buat rayuan.. Thank you.. πŸ™‚

  107. Hanna says:

    Err nak Tanya, bila boleh buat semakan for rayuan ke matrikulasi 2014/2015?

  108. ell says:

    boleh tak nak buat rayuan pertukaran penempatan ?

  109. fiza ske suki says:

    alhamdulilah..dapat KM kedah.dari perak ke kedah

  110. ks says:

    bagaimana tukar tempat matrikulasi

  111. Dixie says:

    Nak tanya…
    Kalau dapat program 2 tahun boleh merayu untuk program 1 tahun ke?
    Dan.. kalau program 2 tahun ni dapat elaun juga ke?

    • hanafi says:

      Kepada yg dpt program 2 tahun, mmg tidak.dpt tukar ke satu tahun, mungkin disebabkan keputusan spm ( biasanya dorang akan tengok add math). Elaun tu tiada masalah sebab pelajar 2 tahun akan mendapat elaun sma seperti.1 satu tapi dua kali ganda…my advise, use it wisely…inshaallah

      • Dixie says:

        tq for the info.. it realy help me a lot to make my decision.. and for the elaun… don’t worry..i’ll use it wisely..>_<..

    • Syam Kamikaze says:

      boleh minta tukar ke program 1tahun…. kena buat surat rayuan, tapi ada jugak yg buat rayuan xdpt… saya budak program 2 tahun semester2 skrg ni….

  112. Syafiqah says:

    Saya dapat matrikulasi.Kalau saya terima ada peluang lagi tak untuk dapatkan temuduga IPG?

    • Sofea says:

      saya juga sedang menunggu temu duga IPG. Kalau masuk ke matrik dulu dan apabila mendapat tawaran KPLSPM, boleh membuat permohonan keluar awal dari matrik tak? Adakah saya akan dikenakan denda kerana IPG?

  113. yixin says:

    saya nak tanya kalau saya tak ada cetak surat tawaran ,bagaimana saya nak cetak sekarang ? Sebab saya tidak dapat buka ..terima kasih

  114. Syam Kamikaze says:

    Agaknye sape lah nk jadi junior aku kt matrik negeri9 tahun ni hehehe

  115. roy says:

    sye da masuk web page http://www.moe.gov.my …. tapi lepas tu tak taw x click mane utk melihat surat tawaran saya… minta tolong sekalian…… asap

  116. Aimi says:

    Assalammualaikum. Nak bertanya, kalau kita terima tawaran matriks, adakah ia akan menjejaskan upu? sebab ada yang berkata kalau kita terima matriks, nama kita akan dipadam daripada sistem upu

  117. atul says:

    kelas saya yang mohon matriks semua dapat kat perlis. alhamdulillah. sapa yang dapat kita sama πŸ™‚

  118. A says:

    Kalau saya tak save semakan keputusan matrikulasi dan saya tekan rayuan.Macam mana i boleh save keputusan tersebut?

  119. dominic says:

    can i know how to undo the “rayuan” that i accidentaly made?

  120. erica says:

    Sya nak tnya,pngesahan twran mtrikulasi tu ada deadline ka?klw kta trma twran matrikulasi but then dpt upu..ble tak if sya xpegi register d mtrik??

  121. jaja says:

    Klau dh buat pngesahan lpas tu x prgi? xpe k?xmnjejaskn upu?

  122. salbiah says:

    Admin,sayaya nak tanya anak saya dapat straigh a kenapa dia tak dapat matrik dengan kawanya.saya rasa masalah besarnya adalah bangsa lain .iaitu ayahnya pakistan dan saya india muslim..padahal ayah dia dan saya warganegara malaysia semenjak datuk nenek kami.kalau matrik susah macam ni pasal bangsa ,mesti upu pun sama.adekah cara lain tukbuat rayuan.sebab mesti ditolak sebab bangsa lain lain.tak tahu apa nak cakap.

  123. salbiah says:

    Kami ni dah jadi macam warganegara asing kat negara sendiri.oadahal datuk suamu sata seorang polis beroangkat besar kat seremban.susahlah camni.macam tak de harapan, seilah menyuruh kamu pergi kolej swasta.tengoklah ic mak bapak dia warganegara atau tidak baru tolak.

    • aaron aziz says:

      minta mahap kak..
      kuota utk non-bumi sikit di bandingkan dgn kuota utk bumiputra..
      bukan kira warganegara ,
      cuba akak minta tolong dgn datuk suami akak ..polis yg berpangkat besar tu..
      mungkin bole dapat .. πŸ™‚

  124. karim says:

    umm.. sya masih bingung nak ambil stpm ke matriks.. tp sya dpt tawaran masuk matriks.. bole ka saya sahkan dahulu penerimaan tawaran matriks ni dan membuat rayuan untuk masuk fom6?? pengesahan penerimaan matriks ni ada dateline ke?? tolong syaa.. saya dpt 1a je spm, yg lain b, tp bole la plak dpt matriks 1thun sains km phng, dulu dah pasang niat ambik stpm sblum ni sbb ingtkn x lpas matriks.. skrng ni sya tak tahu nak pilih mnaa.. mna lg baik ya?? saya tkut jga kalau buat rayuan fom6 tp x dpt tmpat..

    • hanafi says:

      Soalan saya, adakah adk mahu masuk ke matrikulasi? Jgn sekadar mencuba, takut susah kemudian hari. Sebab pengajian di matrikulasi.berbeza sedikit daripada pra-u,asasi saina dan diploma. Result spm bukan menjadi masalah, masuk matrikulasi niat utk belajar dan masuk ke IPTA utk pengajian seteruanya, tetapi memang kena struggle lah dgn tempoh masa yg singkat serta pembelajarn yang padat. Tapi kalau adk usaha dan mahu mengubahnya, inshaallah pasti boleh
      Btw, its yours choice…^^

      P/s matrik best Β₯

      • karim says:

        yeah, it is decided.. im going to matriks!!
        wish me luck!! in shaa Allah.. btw, its not km pahang, its km perak.. hahaha.. silly me.. thx..

    • farin says:

      masuk matrik..

  125. Manrahmsn says:

    ada tak cara nk buat rayuan tuk masuk matrikulasi biarpun tidak ada mendaftar pada tahun lalu…..saya ada rakan yg dlm kes ni….dia gagal mndftar keana berada d lua negara sewaktu pendaftaran d buka…

  126. aini fazleena says:

    hai guys,leh tau x kepentingan kemaskini matrikulasi?kite boleh gune kemaskini untuk ape ye???

  127. afiquddin says:

    Serius ni!! Sape yg dah membuat rayuan tu tolong bagitau camne nak wat rayuan ke Matrikulasi ni. Ni soal masa depan orang. Pls la bagitau

  128. lunamaya says:

    spa dapat perlis oi.sama oi

  129. Ruth says:

    KEPADA SEMUA ORANG YANG TANYA MACAM MANA NAK BUAT RAYUAN, SEMAK PERMOHONAN KAMU DI LAMAN http://www.moe.gov.my , BAGI YANG TIDAK BERJAYA, DIA AKAN TANYA INGIN MEMBUAT RAYUAN ATAU TIDAK , HANYA KLIK YA DAN KAMU SELESAI πŸ™‚ HARAP DAPAT MEMBANTU

    • Liu says:

      Thanx on your information..tapi ble sy bukak page nak cek result last 2 days sistem xd tnye pon nak buat rayuan or tak,…juz tulis ‘Harap maaf, anda tidak berjaya’..n keluar…are you sure with that..or any possible for system KPM down at this moment..thank you

  130. Haziq says:

    Askum, nak tnya bayaran boleh mula dibuat bila?
    Saya dapat matriks Johor, jadi kena buat bayaran di bank mana?

  131. Hapy says:

    nk tnye blh x? sya ada dpt twaran matrikulasi tapi kolej tu jauh dari tmpt tnggl sya. x blh buat rayuan perpndhn ke?

  132. sabri bin ahmad says:

    Saya cukup dukacita sebagai bapa kerna anak saya tidak terpilih untuk mengikuti pengajian d matrikulasi sedangkan beliau telah mdpt keputusan yg agak strong iaitu 4a 1a- 3b+ dan 1c+. Yg mendukacitakan talian telifon pihak matrikulasi tidak dpt dhubungi. Maka kpd siapa yg saya perlu bertnaya. Memang benar kena buat rayuan tetapi tak molekla second intake

    • afi says:

      kawan saya dapat 7a pun pak cik, tak dapat jugak. saya yang hanya 2a dapat je.
      itu naseb masing masingla pak cik πŸ™‚

    • me says:

      Assalam pakcik. Pemilihan adalah berdasarkan merit – akademik & ko-k. Jika dia mohon aliran sains, subjek teras sains spt math, add maths, bio, fizik, kimia mesti strong. Pakcik buat la rayuan kalau betul-betul nak anak pakcik masuk. Rezeki dh ditentukanNya. InsyaAllah ada peluang..tak kisahlah intake ke berapa sekali pun

  133. gaviolla says:

    nak tanya, bila terima tawaran matriks, masih boleh dapat tawaran upu tak? i mean, bila someone dh terima tawaran matriks, tapi blom daftar, tawaran upu masih ada tak? or dia automatically cancel.. sampai bila tempoh untuk menerima tawaran matriks dibuka?

  134. Hello hi says:

    Kenapa saya tak dpt buat rayuan utk matrik?

  135. Jessica says:

    bila tau keputusan rayuan?

  136. yana says:

    Helo nak tanya bila tarikh akhir pengesahan matrik ni? Tolong jawab . terima kasih πŸ™‚

  137. linda says:

    Saya ingin bertanya anak saya telah ditawarkan Ke Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah. Masih belum buat penerimaan kerana menunggu keputusan UPU. Bila tarikh akhir penerimaan ke Matrikulasi tersebut kerana tiada dinyatakan tarikh akhir.Adakah Sekiranya buat penerimaan dia masih ada peluang ke IPTA (UPU)kerana beliau ada memohon program asasi dan telah hadiri temuduga.

    Bolehkan mohon rayuan pertukaran tempat kolej matrikulasi kerana sebelum ini semasa SPM anak saya telah 2 tahun di Sekolah Asrama Penuh di Kedah dan Kolej Matrikulasipun dapat di Kedah. Kami tinggal di Negeri Sembilan . Terimakasih

  138. syaa says:

    macam mana nak buat rayuan? dulu saya tak sempat beli no pin and someone told me still can make rayuan. but i cant find it, in the website. help πŸ™

  139. ain says:

    Adakah benar dakwaan bahawa sekiranya kita telah menekan butang terima tawaran matrikulasi secara automatiknya permohonan upu kita akan dibatalkan ?

    • hanafi says:

      Yeke? Aku dlu pun tekan butang “terima” masih ada panggilan upu, kena telefon lagi

      Hehehe^^

      • acap says:

        assalamualaikum,
        betol ke??? sbb ad member kate, kalo kite accept matrik, ianya akn menjejaskn upu. jadi skg ni aq rse cuak gile tkot2 upu xdpt..

      • haziq smttj says:

        Dlu tu bile? 2011 ke? Sbb dgar cite msuk 2012, pluang nk nk dpt upu ialah 50 50, bile dah sahkan tawaran matriks..

        • yussof says:

          Anak saya dapat matrik teknikal pahang dan sudah mendaftar online dan hari ini (11/5/14) dapat lagi tawaran UPU, Kejuruteraan Mekanikal Uitm Permatang Pauh.

          Kepada semua ibubapa jgnlah risau dan pelajar yg dapat tawaran jgn lepaskan peluang ke matrik – asalkan anda nak berusaha, pasti jalan singkat untuk terus buat Ijazah sarjana muda di mana2 IPTA dgn result yg baik.

          Sebelum ini anak ke 2 saya juga belajar di matrik teknikal johor(pontian) dapat keputusan 3.63 – sekarang jurusan Kejuruteraan mekanikal di UPM. Memang benar matrik kena lebih kuat berusaha – kalau gagal anda akan dilelong – tidak dapat IPTA yg akan anda pohon selepas matrik. Tp insyaalah 95 % pelajar matrikulasi berjaya mencapai cita2. Bakinya pun dapat ke IPTA juga…

          Saya menulis ini bkn nk menunjuk-nunjuk tp saya lihat ramai yg memberi komen seolah-olah tidak yakin dgn Matrikulasi, masih teragak-agak – yakin lah matrikulasi pilihan yg tepat bagi pelajar yg mempunyai wawasan.

          Selamat mendaftar dan maju jaya, Insyaallah…

    • farin says:

      zaman sebalum merdeka dulu memang mcm tu..
      tp sekarang tidak ..:P

  140. Lala says:

    Salam. Betul ka kalau sudah buat pengesahan tawaran matrik, permohonan UPU saya tidak akan diproses? Atau erti kata lain saya tidak akan diterima ke IPTA yang dipilih melainkan di matrik?

  141. Raflesia says:

    Betulkah ada 2 aliran sains asasi iaitu sains fizik dan sains hayat dalam program matriks? Bagaimana mana saya ingin tahu samada anak saya ditawarkan ke mana satu aliran? Dia ingin belajar mbbs (perubatan)., jadi cuma nak pastikan dia ditawarkan ke aliran sain hayat . Please advise . Thanks!

    • Syam Kamikaze says:

      itu dulu puan… skrg ni ada dua jenis je, akaun dan sains… sains ade tiga modul:
      modul 1: kimia, fizik, bio, math
      modul 2: kimia, fizik, math, sains computer
      modul 3: kimia, bio, math, sains computer

      • Syam Kamikaze says:

        nanti lepas daftar dye akan ckp rasenye anak puan modul brape… tapi puan jgn risau sbb kite boleh mohon untuk tukar modul dgn pihak kolej

  142. nur says:

    hi,boleh tak saya ingin membuat rayuan bagi menukar matrikulasi yang telah ditawarkan?

    harap dapat membantu πŸ™‚

  143. myrol says:

    Assalammualaikum. Nak bertanya, kalau kita terima tawaran matriks, adakah ia akan menjejaskan upu?
    permohonan UPU kita tidak akan diproses? Atau erti kata lain kita tidak akan diterima ke IPTA yang dipilih melainkan di matrik?
    sebab ada yang berkata kalau kita terima matriks, nama kita akan dipadam daripada sistem upu.

  144. LeeYaa says:

    Assalam admin,,sye dpt matrikulasi Kedah,tp masalhnye sye tnggal di Johor,bolehkah sye tngguhkan lbh krng 3 ari utk mendaftar krne hari pendftrn trsbt da nak dkt cuti sekolah,,ayh sye mengajar dn adik sy msh bersekolahh,,,ke kedah pasti memerlukan mase yg agk pnjng,,

  145. Deena says:

    Hai, nak tanya ni, bila last utk tarikh pngesahan matrik ni..? Mohon jawab.. Thnx.. πŸ™‚

  146. Iman says:

    Pembayaran yuran boleh dibuat bila dan dimana yek?

  147. sssasssa says:

    bila tarikh last sahkan matrik ye? ada cakap harini :\

  148. teen TOP says:

    apa itu borang perjanjian pelajar?borang tu diberi oleh siapa?tolonnnng!!!urgent!

  149. Anonymous says:

    Salam . Nak tanya . Kalau kita dah accept matriks , akan jejaskan upu tak ?

  150. Farah says:

    Alhamdulillah. Dapat matrik selangor. Dari johor ke selangor

  151. Anonymous says:

    saya dapat tawaran matrikulasi.tapi saya dapat bursary jugak. macam mana nak tolak tawaran?

  152. dini says:

    slam sejahtera, nak tanya kalau nak tukar program 2 tahun ke 1 tahun boleh tak ?

  153. effy says:

    salam, nak tanya wajib pakai tudung tak bagi perempuan islam di matrik ?

    • KK says:

      yang pakai tudung or tak tu, dia depend on kolej matrikulasi yang awak dapat. setiap kolej ada syarat sendiri. so cuba bukak website kolej matrikulasi negeri.

    • farin says:

      sebagai org islam..wajib pakai..
      tapi dlm matrik..
      Pakaian kuliah bagi pelajar perempuan adalah pakaian yang sopan, (berbaju kurung / blouse longgar yang dipadankan dengan seluar panjang / skirt labuh di bawah paras lutut)

      kubur lain2 kan..hihi

    • benci says:

      apa sakai sangat tanya soalan tuh, pakai jelah tudung. dah nama islam -.-

    • aikawa shokora says:

      dh nama pun islam ,,adoy ,, soaln ap lha ,,

  154. me says:

    wassalam. wajib bagi seorang perempuan muslim baligh menutup aurat, regardless where u r πŸ˜‰

  155. hanis says:

    mcm mana kalau saya dh dpt twrn matriks, ttpi saya xdpt prgi pada hari pndftaran atas sbb2 tertentu, boleh tak saya tangguh?

    • aaron aziz says:

      tak yah pergi dik..
      bagi peluang pd org lain masuk matrik..
      yg bole ketepikan hal2 tertentu yg penting sgt tu..

  156. aaron aziz says:

    saya dari johor…
    dapat matrik perlis..

    yeeaaaa … :pompom

  157. sky says:

    Anak saya dapat 7A+, 3A…peluang non bumi utk rayuan matrik macam mana?

    • nasu says:

      tidak adil,saya tidak dapat matrik since i am not bumi.i already got excellent result in spm!!!!

      • aaron aziz says:

        kalau dah dapat excellent result.. lebih baik sambung belajar ke oversea..spt uk..us..
        tak perlu masuk matrik..bagi la peluang pd org lain yg kurang excellent πŸ™‚

    • Malam says:

      Inilah 1Malaysia. Non-Bumi 10A pun Tak dapat, Bumi 3-4A pun boleh dapat nanti jadi macam Menteri BODOH, cakap English pun Yes No Yes No..Sistem pelajaran jadi terabuk….Rasuah boleh dapat 10A+++++

  158. cheng says:

    Saya mahu menolak matriks dan masuk tingkatan 6
    Apa yang saya perlu buat?

  159. charlyns says:

    lepas pendaftaran bole ikut parents balik ka atau kita kena stay trus d asrama matriks? because i havent get any infos abt this.. hmm pls someone.. make me clear abt this..thanks.. god bless..

    • aaron aziz says:

      Stay terus. .. sila masuk web site kolej matrikulasi yg dii tawar kan…di sana ada panduan pendaftaran pelajar baru. .:)

  160. suraya says:

    Salam, adakah wajib untuk mencetak surat tawaran matrikulasi serta segala dokumen yang diperlukan..pihak matrikulasi x akan pos surat dan segala dokumen ke rumah dah ke? sebbnye 3 tahun lepas surat tawaran saya sampai ke rumah..skrg konfius sbb adik saya pun dapat tawaran di kolej yg sama , KM PERAK..perlu cetak atau tggu surat samapi ke rumah? anyone??

  161. Anymous says:

    Hye,saya day semak keputusan matrikulasi dan i dah buat rayuan . i nak save page keputusan matrikulasi tapi i terlupa.i sangat perlukannya.Nak kena buat macam mana yea?

  162. hanna says:

    saya tak dapat matrikulasi walaupun keputusan spm saya dpt 1A+ 4A 2A- DAN 2B+,tapi saya dah buat rayuan..masalahnya rayuan keluar jun..jadi sambil sambil tunggu saya nak daftar untuk masuk STPM..bolehke..saya dah terima tawaran STPM..sebab takut nanti UPU pun tak dapat dan matrikulasi pun tak dapat..bolehke macam ini..HELP PLS..ADAKAH IA AKAN JEJASKAN PERMOHONAN DAN RAYUAN SAYA

  163. qila says:

    saya dapat matrik n9 . saya nak tahu bila tarikh tutup pengesahan terima tawaran matrik ? sebab saya masih menunggu keputusan UPU . sekiranya saya terima tawaran matrik , dan saya dapat UPU . boleh ke saya tidak register matrik walaupun saya dah sahkan terima tawaran . harap ada yang sudi balas . terima kasih πŸ™‚

  164. nurul says:

    sy tak pernah minta matrikulasi sebelum ni,macam mane nak apply borang untuk rayuan ke matrikulasi??harap reply msj ni sebab dah puas sy cari ..

  165. syed alyahya says:

    Bilakah keputusan rayuan ke kolej matrikulasi akan diumumkan.

  166. shamila says:

    sy dpt matrik n9 . sy nk thu bila tarikh ttp pengesahan trima twran matrik ? sebab sy msih menunggu keputusan UPU . sekiranya sy trima twran matrik , dan saya dapat UPU ,blh ke saya tidak register matrik walaupun saya dh sahkn trma twrn?hope dpt feedback

  167. winn says:

    sy dapat matrik kelantan . as i’ve been told that matrik kelantan tu baru bukak . then , we are the first batch intake . sy just nk tahu ,, matrik tu dkt mana ? i mean daerah mana ? jauh tk dgn pekan or bandar ? kemudahan yg pihak matrik sediakan untuk kami outing ada tk ? thankyouu πŸ™‚

  168. Siva says:

    Selamat Petang, saya telah mencetak semua borang untuk dibawa bersama semasa hari pendaftaran tetapi dibahagian ‘PERJANJIAN PENGAMBILAN DAN PEMBIAYAAN’ ada menyatakan ‘Ditandatangani bagi pihak KERAJAAN MALAYSIA'(berada di muka surat yang terakhir)), adakah pihak saksi harus menandatangani bahagian tersebut atau pihak KM?

  169. Amin says:

    wajibkah mendaftar secara online, jika tak daftar secara online adakah tawaran ke matrik terbatal.

  170. Siva says:

    Adakah saya harus membeli setem biasa atau setem perjanjian sebab da dua jenis setem?

  171. munah says:

    kenapa saya tak dapat lagi surat tawaran?

    • farin says:

      jika adik di tawarkan ke matrik..
      surat tawaran dan dokumen ada di sertakan sekali dgn keputusan ..kemudian print semuanya ..

  172. Amin says:

    perlukah mendaftar secara online, jika tak daftar secara online adakah tawaran ke matrik terbatal.

  173. Ana says:

    Perlukah membuat medical check up? dalam borang tak tertulis pun..

  174. hisyam says:

    Bila tarikh tutup matriks ni eh? I mean skrg upu belum keluarkan, so tetiba takdapat upu ke, sempat lg ke nak daftar eh?

  175. Hakimah says:

    Saya dapat tawaran dari Matrikulasi Pahang. Saya mahu tanya, boleh ke kalau kita tidak tekan ‘Terima Tawaran’ dulu dan tunggu keputusan UPU? Kalau kita tekan ‘Terima Tawaran’,kita memang kena daftar ke? Dan kalau kita tekan ‘Terima Tawaran’ kita dapat UPU ke tak? Terima kasih.

  176. siti aishah says:

    mcm mane klau kite masuk matrik and then tibe2 dpt tawaran ipg and kite nak masuk ipg plak,,, mcm mane dgn bayaran nye??? kene bayar lagi or die termasuk sekali dgn bayaran matrik yg kite dah bayar tu???

  177. miera says:

    bolehkah kita menukar lokasi pengajian cth: p.pinang ke n.sembilan.? jika boleh bagaimana caranya..

  178. qaz says:

    result rayuan matrik bile keluar

  179. el says:

    kalau sy terima matrik, upu still offer tawaran tak?

  180. zetty azwanee says:

    bila last date untuk terima tawaran kemasukan ke matriks sb my daughter tak dpt upu but dpt tawaran ke matriks Pahang. Ingat nak pegi buat rayuan untuk UPU dulu. And boleh ke kalau dah pegi matriks and dapat UPU rayuan kita berhenti dari matriks, anything to pay?

  181. syakirafarina says:

    sy nk tanya em matrik punya surat tawaran memang dah ditutup untuk print ker? sy dah confirm terima matrik tapi sy tak print tawaran tu lagi..macam mana yer?

  182. faez says:

    saya dpt matriks kelantan. kalau saya nk tukar ke matriks negeri lain boleh? tlg jawab….

  183. hani says:

    ape perbezaan kolej mara dan kolej matrik..sebab sy chek matrik and dpt dkt kolej mara kuala nerang sedangkn sy tak apply pun dkt situ..mohon pencerahan .terima kasih

    • aaron aziz says:

      sama πŸ™‚

    • mamabatrisyia says:

      ada yang dh jawab persoalan ini sebelumni. kolej mara kuala nerang di bawah mara utk persediaan luar negara esp unikl ttp juga menawarkan matrikulasi kpm. 2 program yang berlainan ttp di bawah kolej yg sama πŸ™‚

  184. noname says:

    Saya nk tanye sikit.saya nk buat pendaftaran atas talian,tp x dpt login la.no.matrik tu nombor pin yg kite beli tukan?

  185. jasper says:

    saya nak tanya saya dapat tawaran ke matrikulasi pahang. memandangkan saya tinggal di penang, perjalanan ke pahang agak jauh. tambahan pula ayah saya mempunyai masalah jantung.. bolehkah saya membuat rayuan untuk ke matrik yg lebih dekat ?

    • bell says:

      sure you can.Pergi dulu matrikulasi pahang then pergi ke hal ehwal pelajar, nanti diorang akan uruskan

  186. mun says:

    p, tolong saya boleh. adakah slip bsn tu kena sahkan ? kalau ye, apa maksudnya?
    sahkan dekat pegawai bank ke? sahkan dekat orang lain? tolong sgt

    Sumber: Cara Bayar Yuran Pendaftaran Matrikulasi Sesi 2014/ 2015 | melvister.com

    • aaron aziz says:

      Slip bayaran tak perlu sah kan..
      Yg perlu disahkan ialah kad no akaun bsn..
      Uols photostat … lepas tu pergi ke sekolah minta guru besar sahkan πŸ™‚

  187. FARHAN says:

    salam
    saya tidak dapat matrikulasi,saya dapat 2a+ 4a 1a- 2b 1c+ 1d…c+ matematik tambahan dan d kimia..agak2 saya diterima x untuk ke rayuan matrikulasi.mohon jawapan.terima kasih

  188. sha says:

    Nk tnya, ? Mcm mane nk kemaskini rayuan matrikulasi?? Ataupun mmg x boleh dikemaskini?

  189. awan says:

    boleh tak kalau sy taknak isi pendaftaran online,?jejas tak nti hari pendaftaran?

    • aaron aziz says:

      tak pasti.. tapi bukan susah pun nak daftar online..
      1. upload gambar
      2. letak no akaun
      3. no tepon
      4. no slip bayaran

      tak perlu bawa cangkul pun πŸ™‚

  190. nik says:

    Salam. Saya nak tanya dokumen yang kena sahkan cuma salinan ic pelajar,ic ibu bapa ,borang perjanjian dan sijil lahir . Hanya itu je kan ? Salinan slip spm dan salinan muka hadapan buku akaun bsn tu pun kena sahkan juga ke? Pls reply. Nak dapatkan kepastian .

  191. Aisyah Baki says:

    Salamm boleh tak nak mohon matrik lagi?? tidak ada budi.bicara ke?? saya mohon sangat.

  192. tj says:

    kalau belum daftar online macamana yer?
    harap direspon segera.

  193. salbiah says:

    Assalam.saya nak tanya.anak saya dua dua tak dapat.padahal keputusan dia 1a+,5a- dan 3a dia minat asasi sains..untuk rayuan bolwh ketukar asasi ke diploma sebab dia kategori lain lain.asasi untuk bumi putra saje.mohon pencerahan

  194. Ridhwan says:

    Salam, sya pelajar sains tulen spm 2013 tidak dpt matrik ambilan pertama, sya telah meminta rayuan untuk ambilan kedua, keputusan saya begini BI-A+, MT-A+, ADM-B+, FIZ-C+, BIO-C+, KIM-D. Masalah sya kimia sya dpt D, boleh tak dpt PST untuk aliran sains modul 2? Kalau masih tak dapat apa sya perlu buat untuk masuk matrik? tolong jawab dgn segera terima kasih.

  195. Alone says:

    maaf admin sy nk tnya, bagaimana kalau pendaftaran harus di bayar di matrik teknikal johor tetapi telah membuat pembayaran di matrik johor, apa yg perlu sy lakukan utk membuat pembetulan pembayaran

  196. huda says:

    salam… saya nak tanya.. adek saya dapat matrik di pulau pinang.. tapi saya dan keluarga nak buat penukaran ke tempat lebih dekat atas masalah kesihatan..adek saya kena buat rawatan susulan di hospital batu pahat.. dan akan di hantar ke HKL untuk radioterapi pada bulan jun.. kami menetAp di pontian johor.. untuk memudahkan urusan kami nak tukar ke cawangan segamat untuk kos perakaunan.

  197. umi safiqah says:

    salam…jika tak print borang e-pendaftaran online tu jejas ke masa saya nak daftar nanti

  198. Awatif Azmi says:

    Salam . Nak tanya. Kalau belum daftar secara online, perlu daftar semasa hari pendaftaran ke?

  199. zue says:

    Dah daftar online tapi tak sempat nak print
    Lepas tu, masukkan no. BSN salah
    Ada masalah tak nanti,pada hari pendaftaran?
    Kena ikut proses yang belum daftar online ke?

  200. aquila says:

    Saya dapat keputusan 11A
    saya sudah membuat rayuan permohonan ke matrikulasi.
    Tapi hari ini saya baru klik terima permohonan ke tingkatan enam.
    Adakah ini akan menjejaskan permohonan rayuan matrikulasi saya?
    Saya juga ada mengharap orang yang berkuasa menulis surat untuk mengesyorkan saya.
    terima kasih.

    • me says:

      aquila tak ada mohon upu ke? kalau result mcm tu selalunya dapat.. ambil subjek 11 kesemuanya ke..atau ada subjek lain lagi?

  201. Nadja says:

    Assalamualaikum..saya dapat tawaran ke matrik perlis tapi saya tak sempat daftar pada hari pendaftaran kerana ada masalah keluarga..dan saya juga tidak sempat untuk hubungi pihak kolej bagi memaklumkan hal ini..adakah saya masih berpeluang untuk masuk ke matrik perlis?please reply..

  202. azizi says:

    sekiranya saya dapat rayuan .then saya tolak atas sebab yg tidak dielakkan . boleh ke saya buat permohonan upu second intake ? (poli premier )

  203. gadis buntu says:

    saya ingin bertanya. saya sudah terlepas tarikh permohonan matrix. krna di tempat saya susah nak dapatkan line internet. dan saya dapat tahu bahawa rayuan permohonan sudah boleh dicek. bolehkah saya memohon kembali?? memohon secara peribadi mungkin?? apakah caranya?? bolehkan pihak tuan/puan mempertimbangkannya??? terima kasih

  204. shar says:

    Hello.. Adalah 3rd intake untuk matrics tahun ini??

  205. sofhi b hj jebal says:

    bagaimana nak print balik surat perjanjian 2014/15 untuk pelajar Batisyia kayfi bt sofhi kad pengenalan 960901135534..matrikulasi labuan sabah. Saya diarahkan untuk menghantar satu salinan lagi sebab sebelum ini saya hanya hantar satu salinan saja.Ini silap saya.Maaf.

  206. ivy says:

    hi, i am a student in form 5 this year .
    i just heard that we can apply matriculation from now so i just wanna ask after i bought the pin number where should i apply then ?
    can u give me link ? thank u a lot .

  207. ayu says:

    hai saya mw tnya masih bole kh sya masuk matrix untk 2014/ 2015….
    kputusan hnya kredit ja..klu A tu x lh…sbb sya dngr2 org ckp matrik hnya untk plajar2 yg dpt straight A…

  208. Lina says:

    Hi There! Btw I really want to ask u on how to solve my problem. Actually I dah mohon and now I baru teringat that jenis darah & penempatan luar bandar i tersalah key in. So now I need to update yg baru, tapi kenapa takboleh? Bila i buka dkt ‘kemaskini borang permohonan melalui internet’ tu tak boleh? Ke tarikh yg boleh diupdate based on yg u kata awal February 2015 tu? Please respon me. TQ

  209. Yuhuon says:

    saya x sempat utk membuat permohonan, bolehkah saya membuat permohonan pada tahun hadapan bulan Januari?

  210. wei tong says:

    i dont get the chance to go to matrikulasi , can anybody help? i got 9a

  211. kin says:

    Nak anya. Kalau result BI D boleh diterima masuk tak matik? Nak amik course akaun.

  212. you jie says:

    nak tanya ,kalau saya lupa buat kemaskini masa bulan februari,permohonan matrik saya akan terbatal tak?

  213. miss a says:

    hye saya ada mohon untuk matriks akaun. but i only got 4as.
    BM – A-
    BI – A-
    MATH – B+
    ADDMATH – C
    BIOLOGY – B+
    CHEMISTRY – B
    PHYSICS – C+

    masih adakah peluang untuk masuk ke matriks? my first choice is matriks but then if tak dapat kena buat diploma la…..huhu

  214. hi says:

    hi saya nak tanya kalau saa terima tawaran matriks, adakah upu tidak akan saya terima?

  215. ajwad farhan says:

    Saya nk tnye…saya dpt tawaran matrikulasi johor.bilakah tempoh tarikh pengesahan yg bleh dibuat oleh saya bg sesi 2015/2016

  216. anonymous says:

    nak tnya,.. perlu buat medical checkup ka?? saya sesi 2015/2016

  217. afathin says:

    saya nak tanya. kalai kita buat pengesahan matrik sebelum tarikh keluar upu. adakah dia akan effect upu atau dikira kita memang tak dapat dah upu kalau kita buat pengesahan matrik?

  218. ariesa says:

    saya nak tanya.. saya dapat tawaran matriks tpi xprint lg surat tawaran. apa perlu sya bt sekarang ? Macamna sy nk print srat2 trsebut. mohon bantuan.

  219. Alif says:

    saya ada mohon untuk matriks akaun. but i
    only got 3As .
    BM – A –
    BI – D
    MATH – A-
    ADDMATH – B
    BIOLOGY – C
    CHEMISTRY – C
    PHYSICS – C+

    tp bi sy D
    masih adakah peluang untuk masuk ke matriks ? my
    first choice is matriks but then if tak dapat kena
    buat diploma la… . . huhu

  220. afiq says:

    Na tnye nii…dlm borang matriks ad ke isi gred?? x ingat dhh??

  221. mohd basri darmawi says:

    Anak saya bernama Siti Nuramirah binti Mohd Basri.Kp no 970522085206 mendapat tawaran utk memasuki KMM untuk sesi 2015.Pendaftatan dijangka pada 25/5/2015.Belum sempat saya mengesahkan penerimaan tawaran tersebut laman web tersebut sudah tidak boleh dibuka.Persoalan saya adakah tempoh masa untuk menjawap penerimaan tawaran tersebut dan sekiranya tidak di jawap adakan tawaran itu terbatal dgn sndirinya.Minta penjelasan.Terima kasih

  222. nuranizan says:

    saya nak buat pendaftaran online , tapi dia mintak no matriks dengan kad pengenalan .Adakah no matrik tu no yg kita beli untuk mohon matrik ?

  223. Bharathi says:

    Sebenarnya,saya ditawarkan matrik tapi saya nak buat form 6…tapi kalau nak buat rayuan saya kena bawa surat tawaran sekali masa pegi ke JPN..So macam mana nak print surat tawaran jika saya berniat nak tolak tawaran matrik..harap dapat penjelasan..tq

  224. Hye says:

    Saya nak tanya sekiranya saya masuk form 6 then saya buat rayuan untuk masuk ke matrikulasi,adakah rayuan saya tu tidak diterima sebab saya dah daftar masuk ke form 6. Ke saya masih ada lagi peluang untuk masuk matrikulasi?

  225. Fatin says:

    Assalammualaikum. Sy ada buat rayuan utk ambilan kedua matrikulasi. Ttp gagal. Ada 3rd intake ke? Mcm mansy nak buat rayuan utk 3rd intakr?

  226. Johan says:

    Hai.. Saya nk tnye. Ketika saya sedg melakukan permohonan matriks utk 2016/2017 nme yg keluar setelah sya mendaftar adalah lain dan yg peliknya nama tidak boleh diubah tapi no kp saya betul. Apa yg perlu saya buat utk betulkan semula permohonan tersebut

  227. Lewis says:

    permohonan matrikulasi berdasarkan 90% akademik,90% ni totally result SPM kah?Adakah result kat sek pun ambil kira?

Leave a Reply

CommentLuv badge