168 Responses to “Borang Permohonan Skim MyHome Bantuan Rumah Pertama”

  1. azlyn says:

    selamat pagi..
    bagaimana saya ingin dapatkan borang permohonan skim my home??
    mohon tuan/puan dapat membalas pertanyaan saya ini dengan secepat yang mungkin,
    sekian terima kasih..

    • melvister says:

      Salam,
      Permohonan atau daftar Skim Myhome akan dibuka mulai 1 April 2014
      Untuk cara permohonan, anda boleh dapatkan borang permohonan menerusi (Kementerian Kerajaan Tempatan Dan Perumahan) di negeri atau daerah anda..

      • hakim says:

        Selamat tengahari Salam 1 Malaysia…borang online ada tak..

      • devan says:

        kalau nak apply kat jb boleh ker

      • Mas says:

        Jika saya sudah memohon secara online..dan sudah di hantar..bagaimana saya hendak tahu adakah saya layak atau tidak..?terima kasih..

      • rosly abaha says:

        D mna mw hantar borang myhome
        klau d sabah

      • rosly abaha says:

        Hai …
        sya nak tanya klau pendapatan saya
        Rm2000
        Ada ka sya layak .

      • mohammed zaini says:

        Klau gaji rm1200 sbulan..boleh uply x..

      • NORLEIA says:

        kalau suami saya warga singapore n bekerja d singapore saya pulak warga malaysia,kuching sarawak tidak punya rumah dan ingin membeli rumah ini mengunakan slip gaji suami saya dan nama rumah atas nama saya, boleh ke tidak

      • faizal says:

        Aslmkum slamat pg.. mcm mane nak dapat kan sbiji rumah sendiri.. dah pelbagai cara saye memohon. Borg sye pohon dah hantar pada jkkk tapi senyap je dah 4tahun permohonan tak ada ape2 kptsan.. tak tahu lah sama ada sampai ke tidak pada atasan.. sye dah 9tahun menyewa.. gaji tak sampai 1ribu sblan.. keje ambek upah je….sape2 boleh tolg…tolong saya… sye 2 chaya mata sorg isteri yg sdang sarat mgandung… hanya mampu memberi mereka makan minum dan plndungan tak sbrap smpurna.. tngok org yg brada.. sdh luluh rase hati..tkenang2 pada nasib… kalau dapat sbiji rumah ptama sndiri.. ya allah beseri2 keluarga saya… insyaallah

    • shah says:

      selain online kyt mne saye bleh dptkan borang yg trdekat dijohor.,

  2. zarina says:

    saya nak tanya, subsidi RM30,000.00 ini diberi x utk pembinaan sendiri rumah..

  3. jem says:

    Salam sejahtera, tumpang tanya.. Borang permohonan ambil kat mana? Download di website or kene pergi pejabat tertentu? Then, proses nye nanti mcm mane? Kene apply bank da lulus pinjaman bank baru bole apply ke?
    Thanx,

  4. samine says:

    Good afternoon, I would like to know whether is it applicable only for new buyers? I already bought a house, can I apply for this since I do match the terms and condition .. thank you so much

  5. Najwa says:

    Maksudnye..jika nk borang pergi ke KPKT yg berada di Pusat Bandar Damansara tu ke ? Sy duk Setapak..yg berdekatan di mane lg yer ? Thanks..

  6. rofe says:

    Uols semua boleh baca before tanya tak??? 1APRIL!!!

  7. rossalya says:

    Sy nk brtanya..
    Skim myhome ni utk seluruh malaysia ka?borang hanya bole d ambil d damansara je ke?
    Sy dh beli uma.loan sume dh approve.skrg tgu uma siap je.sy msh bole apply utk skim ni ke utk uma trsebut?or skim ni juz utk yg br nk apply uma?

  8. azwan says:

    Salam….macam mane sya nak tau pemaju yang berdaftar dgn Skim MyHome?

  9. izham says:

    as salam,, nak tanya,, orang bujang boleh tak memohon MyHone ni???

  10. yahya says:

    asalam dkt kuching ada gak ke skim my home ni dan mcm ne nk mnohon….

  11. Vhey says:

    Dmana ble dpatkn borang skim myhome di sandakan?

  12. Vhey says:

    Dmana ble dapat borang di sandakan?

  13. zakie says:

    Salam…sy nk tya cmne sy leh dpt kn borang 2?
    Sy tggl kt tpg perak…leh sy taw pejabat KPKT
    2 kt ne?

  14. mimi says:

    as salam , gaji bawah satu ribu pun layak untuk dipohon ye ?

  15. remi says:

    rumah die rumah apa? teres? flat?

  16. aisya says:

    brp harga rmh kos sederhana kerajaan tetapkan?
    Trma kasih..

  17. mansur says:

    Kpkt bukan di damansara.
    Yg betul presint 4. Putrajaya.

  18. lilisey michael says:

    Di setiap negeri ka projek my home ni?saya tinggal di sabah,kota kinabalu…tak sabar nak apply rumah ni…klu ada rumah sendiri senang…klu sewa dgn org sampai 10 tahun pun rugi sgt2..

  19. mohd salim mansurdin says:

    assalamualaikum, macam mana saya nak tahu info yang lebih tepat lagi, maksud saya, dengan siapa atau dimana perlu saya pergi untuk mendapatkan maklumat lanjut? saya betul2 berminat hendak membeli rumah sendiri.

  20. Razali Ibrahim says:

    MYHOME utk kakitangan kerajaan atau swasta? yang belum memiliki rumah,adakah bermaksud belum pernah buat pinjaman perumahan?bagaimana jika seseoarang pemohon MYHOME sudah memiliki rumah pusaka?Mohon jawapan.Terima kasih……..

  21. jenny says:

    Slm sejahtera terima ksaih kpd kerajaan kerana memberi bantuan sekian kpd rakyat. Kmi juga lama menyewa. Terasa takut kerana selalu diam 3-4 tahun disruh pindah ke tmpt lain. Mengharapkan peluang ni supaya kmi sekluarga x lgi susah payah cri tmpt menyewa lgi. Ribuan terima kasih.

  22. jenny says:

    Tuan…sya Ingin tahu setiap bulan bayar berapa?

  23. nurmasita says:

    salam,suami saya ada membeli rumah di bukit rimau (rimau indah( di shAh alam tetapi dah lama projek perumahan tu terbengkalai,boleh ka suami saya memohon untuk skim MyHome ni?

  24. qq says:

    sya nk tny rumah Myhome terhad 10000 se malaysia ker?

  25. qq says:

    KPKT caw utara kat ner?

  26. Gor Gor says:

    Adakah ya bermaksud hanya beli rumah baru sahaja yang dapat rebat? Jika saya beli rumah secondhand boleh dapat?

  27. JS says:

    Skim ni termasuk Sabah & Sarawak ??

  28. jambu says:

    Tunggulah bah 1 april trus kmu p ambil borang. Tanya2 c melvister ni pun dia ttdk tejawb. Sabar sabar.

  29. waawiiieee says:

    Assalam..bagaimana kalau rumah yang hendak dibeli tengah proses loan bank dan saya memohon skim ini pd 1 april? boleh ke?

  30. Samantha says:

    assalam…Boleh saya tanya mne boleh cari sape pemaju yang turut serta dalam skim MyHome?

  31. ekin says:

    boleh x korang bace smpai abis dlu baru nk tanye.. kn start 1 april ni..pasni mesti pak jib akn bg info pulak..maka terjawablah persoalan2 korg..

  32. anim says:

    Di sabah kt mn bleh ambil borang ya

  33. sha says:

    pertanyaan yg sama berulang2..kesian Mel nk jwb..cuba la baca betul2..n sabar la sehingga 1 April.pg la serbu pejabat KPKT…

  34. liza says:

    saya pernah membeli rumah kali pertama pd tahun 2004..malangnye rumah tu terbengkalai dan sekarang telah diterminate projek twrsebut…nama saya juga telah di clearkan dari pinjaman bank..adakah saya layak utk memohon skim rumah pertama ini?

  35. Sama nk tanya kpkt area temerloh pahang ada tak??? Terima kasih..

  36. liza says:

    Gaji 2ribu bleh aplay ke, dn klsu nk aplay kita perlu bawa pape c

  37. liza says:

    Gaji 2ribu bleh aplay ke, dn kalau ntk aplay kita perlu bawa pape tak

  38. GLL says:

    hi. where is KPKT in kuching for me to do the application ? and the contact no. thanks

  39. Shieen says:

    Salam,
    Adakah bujang juga layak untuk menerima bantuan ini?

    Kenapa syaratnya layak bg isi rumah yg berpendapatan rm3000 ke atas jer?? Kalau kurang kami semua xlayak untuk memiliki rumah ker??

    Maaf, sekadar ingin tahu..

  40. nazri says:

    Bila tarikh tutup permohonan?

  41. kalthum mohd razalli says:

    boleh daftar secara on line ker?malas lah nak pos-pos borang ni. borang saya dah print dlm internet.tq

  42. akma says:

    Saya dalam proses ingin membeli rumah berharga RM299k, jumlah pendapatan isi rumah bawah 4-6k. adakah saya layak memohon? terima kasih

  43. nonie says:

    salam…

    pendapatan RM3000 ke bawah layak x utk skim ni?
    sbb check kat eMyHome just utk pendapatan RM3000 keatas…

    Mohon respond secepat yg blh k.

    Tq…

  44. erika says:

    Salam saya berniaga tidak mempunyai slip gaji..boleh ke saya memohon my home??

  45. izma says:

    skim myhome tu jenis rumah teres atau rumah flat

  46. MISS DYENA says:

    BOLEH DOWNLOAD BORANG N FAX?

  47. lin says:

    slm sy nk tnya saya sudah punyai rumah tapi suami belum lagi membeli rumah,adakah dia layak untuk mohon skim myhome ni

  48. damia says:

    Salam… lokasi perumahan d setiap negeri kah? Info detail

  49. elanda says:

    Nak tanye di kuching kat area mana myhome tu akn di bina?

  50. siti says:

    Salam, adakah individu bujang tidak layak untuk membuat permohonan?

  51. siti annur says:

    assalam…

    borang yg di download melalui online ni boleh di photostat tak?..maksud saya guna yg sudah di photostat tu…

    terima kasih…

  52. Nurwan says:

    salam..nak tanya ni yew..saya tengok myhome 1 thp gaji 3k-4k..abis tu yg gaji bawah 2900 ni..xleh ke nk mohon…camne tu?

  53. juliet says:

    What is the maximun age applicable for this ? .

  54. musa hashim says:

    Macam mana nak check proses permohonan saya.

  55. wong siew yun says:

    nak tanya macam mana saya boleh permohonan rumah, saya seorang single mother, saya tungguh sudah lama tahun pun tidah dapat rumah, dahulu saya mohon MBKL, dia beritahu saya tinggal P.J, Kerja P.J tidah mohon di MBKL. sekarang saya 2012 mohon LPHS, Selangor project di PPRT Lembah Subang 2, dia cakap waiting,tetapi saya jiran boleh dapat kos RM35,OOO.OO lurus memohon. dia ada suami, ada anak, rumah dan kereta pun ada, dia pun lurus memohonan. manakala saya tidah boleh?

  56. siti says:

    bujang boleh mohon tak?

  57. ery says:

    salam 1 malaysia.. saya nk tanye kalau bekerja sendiri boleh mohon ke?

  58. Jessica Menti says:

    Boleh saya tanya? Saya br sudah bayar booking fee… mesti approved dari bank baru apply kah? Pemaju mesti berdaftar dengan skim my home kah? Kalau tidak bermakna tidak dapat lah?

  59. yuri says:

    kpkt d tawu…tiada ke…

  60. Nurfarhana Farah bt Abdullah says:

    Wasalam admin,
    Saya orang Sabah tapi dah migrate ke Penang 4 tahun yang lalu.Kini saya dan familiy menyewa d Midland Penang. Tugas saya sebagai pensyarah Kolej pergigian yang hanya 1 sahaja d penang menyebabkan saya terpaksa berkhidmat di sini sehingga pencen. Saya bercadang membeli rumah ke-2 d penang.Rumah pertama di Sabah. Namun harga rumah di Penang terlalu tinggi, suami tidak bekerja sejak 4 tahun yang lalu disebabkan masalah kesihatan. Saya bercadang membeli rumah menggunakan skim bantuan Myhome atas nama anak pertama yg berumur 18 tahun ke atas tetapi masih belajar. Saya memohon kelonggaran diberi pada saya dan anak sulung saya.Mohon pencerahan pada rakyat yang sama- sama berkhidmat untuk rakyat. semoga dipermudahkan.
    Terima kasih
    Nurfarhana Farah Abdullah
    bayan Lepas

  61. Phan Lee Chen says:

    Selamat pagi tuan
    Sya ingin bertanyak tentang borang skim myhome adakah sya dpt borang di bintulu sarawak?

  62. ery says:

    mana nie admin.. x jawab2 pon soalan..?

  63. Zalikha says:

    Kena hantar both borang online and borang manual yg dipos ye?

  64. Annisa says:

    Status bujang boleh apply?

  65. ayu says:

    Saya ada membuat pinjaman perumahan pd thn lpas dan masih lg dlm pembinaan, layak x saya mendapat subsidi ini?

  66. ita vouge says:

    sy nk tnya blh ke sy beli rmh kos rendah yg dh lebih 10 tahun dn harga pn dh cecah 180k brbanding harga asal 60k sedangkan sy dh mmliki rmh lain..buntu laa..ada org nk jual kt sy tp sy tkut x approve laa…sape tau ya..please…

  67. noraziza omar says:

    boley ke klau sye print je borang nie….

  68. ery says:

    Penipu!!

  69. nurul shazwani says:

    Hai salam saya menetap di bandar sunway,si makah kah kuanter y terdkat boleh saya dapatkan borang tu?

  70. saufinawati says:

    salam saya dari kuching sarawak,nak tanya, ibu tunggal berpendapatan kurang dari 1 ribu dapat mohon tak sebab sekarang saya menyewa.

  71. noor azzua says:

    Umah yg nk buat tu…tanah sendiri ke..
    Potongan bayaran dari mana..
    Boleh ke tolak dri KWSP..

  72. kamal says:

    Nk tanya pemohonan ini hanya terbuka untuk orang berkawin saja ke?
    Sy masih bujang so sy nk cuba apply

  73. HUSNIZAWATI BT HUSSAIN says:

    Salam,jika saya berada di kawasan pusing perak,di mana saya blh dptkan borang KPKT

  74. khairul says:

    salam saya bekerja di mpsp seberang perai,tarf jawatan kontrak adaklh saya layak mohon,

  75. mohammed zaini says:

    Slm sjahtera..sekiranya saya gaji rm1200, bolehkah saya aply.

  76. hairy says:

    kalau bujang boleh apply ke kawasan kl??

  77. Saza says:

    Gaji macam saya rm1100, boleh memohon tak.

  78. suhaidi bin subini says:

    Saya kerja kontrak boleh ke mohon rumah pertamaku???

  79. syed zaki says:

    Assalam , saya baru pertama kali beli rumah ,tapi rumah Lelong , saya dh bayar 10% dari harga rumah, loan saya dah approve..
    sekrang saya masih dalam process pertukaran hak milik nama geran , tapi saya belum lagi daftar skim rumah pertamaku , boleh ke saya daftar sekarang atau masih sempat lagi ke untuk saya daftar???

  80. azfar says:

    Kalau gaji basic rendah kerja dgn swasta layak k mohon???

  81. vani says:

    hi,

    saya seorang ibu tunggal.
    saya ada mohan.
    tapi saya tak dapat duit.
    bekal suami saya yang dapat.
    siapa boleh bantu hal ini?

  82. Sarah says:

    Assalamualaikum, mohon pertanyaan., sy telah menerima sms dri 15888 mngatakan permohonan sy telah diterima tetapi bila sy hendak mengemaskini permohonan sy xdpt memasukan portal skim myhome menggunakan no ic sy.. boleh pihak yg berkenaan beritahu bagaimana caranya untuk sy boleh mengemaskini permohonan sy..

  83. sue says:

    Gaji sy base on commision.adakah sy layak?
    Saya tidak dpt mbuka borang untuk pemaju.
    boleh dptkn senarai pemaju yg bkerjasama dgn skim ini?

  84. mohd hairy says:

    kalu mcm sy gaji rm1700 boleh apply ke?? pejabat kpkt area KL di mana?

  85. erny says:

    assalamualaikum…
    saya ingin bertanya jika permohonan ini layak atau tidak jika kami tiada slip gaji kerana kami bekerja sendiri@orang kampung…

  86. Norazlen says:

    Hi,bagaimana cara nya saya nak check status samada permohonan skim rumah pertamaku ni lulus atau tidak? Klu melalui online, apakah website address itu? Thx

  87. Rutrah says:

    Hi,basic saya 1700.00 tapi tambah alaun semua i dapat 2100.00.. klu cm nie blh apply ke ? i belum kahwin lagi

  88. naddy says:

    salam..saya nak tanye..bile bole mohon lagi??

  89. Sekiranya saya layak untuk memohon tel saya 0198432519@01114001552

  90. simon says:

    bAGAIMANAKAH MAHU DAFTER ONLINE?

  91. namarahsia says:

    Bagilah saya yang amat memerlukan gmail saya andriodk13@gmail.com

  92. zaidi says:

    Bila boleh siap rumah ni di kubang pasu

  93. mumtaj binti pk usman says:

    saya bujang ingin mohon untuk membeli rumah sekian terimah kasih

    • Joey says:

      Saya boleh membantu anda untuk mndapatkan Rumah ppr di taman harmoni Sandakan Sabah..hbungi 0146835231 whatsapp only

  94. ani says:

    salam…macam mana saya nak check contactor yang joint skim ni,
    dan mcmmana saya nak tahu permohonan saya Berjaya atau tak?

  95. amy says:

    Sy ingn memohon rumah pprt

  96. amy says:

    Sekiranye saya layak hubungi saya di
    0182993130

  97. Jenny says:

    Good days,

    can I know do any MyHome2 house built at Penang area?
    Which website we can refer to check project available at Penang area?

  98. qimie says:

    kalau bujang boleh x sy apply??

  99. lia says:

    sy x pasti sm ada komen kita d bc atau x…hrp2 d bc dn d ambil perhatian…mcm km duk bndr mn ada tnh sendiri,so km nk apply rumah tp pndptn suami bw RM2000, da lama duk daerah puchong dn sewa uma,klu sy memohon dgn byrn bulanan bw 300 blh x sy dpt…sbb sy tgk skim bantuan prumahan semua ats RM3000, so bgmn dgn yg berpndptn bw RM 2000, perlukah mrk menyewa uma smpi ke tua…nk hrpkn uma yg lain spt PPRT sm juga bnyk kekuranganny…hrp pihak yg terlibat dpt mempertimbangkn apa yg sy catitkn ini…trima kasih

  100. raj says:

    Kami sekeluarga tinggal di rumah sewa lebih dari 28thn, sekarang ini pemilik rumah nak jual rumah tu dengan kami rm50000…tetapi kami tak mampu beli sebab pemilik nak duit tunai…bila mohon pinjaman bank utk beli rumah tersebut tidak diterima alasan pihak bank rumah papan tiada harga… boleh ke pihak kerajaan perumahan bantu kami sekeluarga dlm hal ini…

  101. suzana azman says:

    sy janda….sy nk membeli rumah skim rumah pertamaku ni sbb tidk mempunyai rumah sendiri…sekira sy memohon boleh ker kerana gaji sy hnya smp rm 2000 shj..

    • shahzal says:

      Elok tak payah buat skim pinjaman perumahan tiada apa-apa fungsi pun. Permohonan sudah hantar tetapi senyap tiada maklum balas. Patut tak payah wujudkan skim ini hanya wayang semata-nata.Nak mohon pun macam mintak sedekah. Tu yang Najib suka.Kata nak tolong itu ini.Habuk pun takde.

  102. aized says:

    kalau lupa password mcm mn?

  103. mas says:

    Selamat tengah hari semua boleh sye tye blh tlg kn x mcm mne nk dapat kan borang?

  104. munzz niqqel says:

    assalamu alaikum….ini pertanyaan saya.bagaimana jika kita punya rumah PPRT.tapak bukan kita punya.baru rumah sudah siap.baru orang punya tanah nak ambil balik.boleh cancel ke ITU rumah??

  105. IDDA IS says:

    HI…SAYA MASIH BUJANG (PEREMPUAN)NAK APPLY RUMAH PPR DI KAWANSAN KL OR LEMBAH SUBANG?GAJI RM1,200 + OVERTIME = RM 2.500..ADAKAH SAYA LAYAK MEMOHON RUMAH PPR INI?
    SEKIAN TERIMA KASIH…

  106. Sugantini says:

    Saya ingin membeli rumah dan saya masih bujang lagi.Gaji pun rendah.

  107. NizamTE says:

    nak tanya borang ni boleh pos atau pergi hantar terus ke pejabat kat putrajaya kan…

  108. Walter says:

    Saya sudah mohon melalui pemaju sejak 2014 sudah lulus dan siap d tandatangan tapi sampai sekarang saya belum dapat RM30,000 tersebut.

  109. Khalijah Md Salleh says:

    Tanah yang dicadang untuk perumahan mampu milik ini di Segamat Johor. Tanah pusaka seluas 8 ekar untuk 8 orang adik beradik.Dalam proses menukar nama daripada arwah ibu kepada pemegang amanah.Mahu mendapatkan penjelasan tentang penjualan tanah tersebut sebelum menandatangani perjanjian dan borang 14A.Bagaimana status pemaju projek ini sama ada bergerak secara sah atau ada sebarang pelanggaran undang-undang.Tk

  110. Sazila says:

    Salam.sya dah apply Hampir 1tahun lebih tggu tiada respon.. Bagaimana sya nak tahu sya layak terima atau tak? Ada number yang saya contact ?

  111. Sazila says:

    Salam.sya dah apply Hampir 1tahun lebih tggu tiada respon.. Bagaimana sya nak tahu sya layak terima atau tak? Ada number yang saya hubungi.

  112. Haz says:

    Saya SudaH Mendaftar namun Masih tiada jawapan dari Myhome.
    Tiada Sebarang Maklumat Mengatakan atau beritahu layak atau tidak menerima skim tersebut….

  113. Lya says:

    Adakah bujang bolh memohon skim my home ni

  114. Abilasvini a/p Sinnathamby says:

    How to I get the borang permohonan

Leave a Reply

CommentLuv badge