691 Responses to “Semakan Keputusan SBP 2014 Tingkatan 1 Online”

 1. shazey says:

  Assalamualaikum…saya nak tanya anak saya tidak berjaya mendapat tawaran ke sbb,tetapi saya ada memohon ke MRSM dan telah menjalani ujian temuduga UKKM pada 10/12/13.Adakah saya perlu membuat rayuan utk ke sbp dan sekiranya saya membuat rayuan sbp adakah permohonan ke MRSM akan di tolak…saya takut kedua-duanya tak dapt..tolong bagi jawapan

  • melvister says:

   Mengikut syarat MRSM.pelajar yang telah ditawarkan ke SBP tidak akan menerima tawaran MRSM..Jika tuan risau kedua-dua (MRSM/SBP) tak dapat..langkah paling bijak adalah memohon kedua2 sekali..termasuk buat rayuan ke SBP..rayuan ke SBP hanya sekadar untuk mengisi kekosongan setelah pelajar mendaftar ke SBP nanti.

   • Helena says:

    ya betul cakap Tuan Melvister. Ada MoU antara KPM dan MARA, if one of them dah offer placing pada pelajar, the other one tak boleh offer lagi sekali.

    Akan tetapi sometimes ada loophole, so dapatlah 1 student 2 offers, tapi rasanya tahun ni dah tak boleh kut…

    • puan ida says:

     Pada 10/12 anak saya telah menghadiri temuduga ukkm mrsm UA.selain itu anak sy dapat tawaran ke sbpi,kalau sy terima sbpi, adakah pihak mrsm tidak akan menawarkan tempat di mrsm nanti,bagaimana pula jika saya menolak tawaran sbpi sebab anak saya nk sangat masuk mrsm

    • inasani says:

     Pn Helena…maksudnya klu kita wt rayuan SBP….MRSM x blh pilih anak kita ke? Pening la ngn MOU KPM dan Mara ni…Saya ni serba salah…anak mmg x nk SBP & telah menyatakan tidak setuju ketika temuduga SBPI tempohari, dia lbh berminat ngn MRSM tpi saya takut anak jadi lebai malang…dua2 terlepas…

   • nasir says:

    Salam 1 Malaysia,

    Saya nak tanya, bila keptusan rayuan ke tingkatan 1 sbp 2014 boleh kita semak, sbb tkda tarikh yg terang la…

   • alina says:

    Salam tuan,
    Apakah kritiria pemilihan untuk masuk mrsm igcse tingkatan 1?
    Harap ada yang dapat membantu.
    Terima kasih.

  • pairuz says:

   tuan…anak saya telah menolak tawaran dari SBP, sebab dia telah menjalani ujian UKKM MRSM dan MRSM adalah keutamaan pilihannya. adakah dengan tidak “mengesahkan tempat”(menolak tawaran), dia juga akan tidak diterima di MRSM?
   tujuan menolak tawaran secara online adalah memudahkan lagi proses SBP untuk menawarkan tempat kepada pelajar lain.

  • nurul nadiah says:

   Asaalam .. nk tnye skit ni .. da tutup ke tarikh semakan sbp ? Sbb sy bru je nk cek ..

 2. Amrie says:

  Salam Tuan,
  Anak saya tidak berjaya ke sbp. Tetapi, saya telah mengemukakan e-rayuan baru-baru ini. Pertanyaan saya ialah; biasanya berapa lamakah kementerian mengambil masa untuk memproses e-rayuan tersebut dan bilakah tarikh akhir untuk menentukan sama ada rayuan tersebut berjaya atau tidak. Terima kasih.

  • melvister says:

   Salam tuan,

   Bagi yang gagal terima tawaran ke SBP. tarikh rayuan akan ditutup pada 24 Disember 2013.

   Pihak Kementerian Pendidikan akan memproses permohonan setelah calon yang berjaya ke SBP mendaftar pada awal januari 2014.

   Keputusan rayuan SBP biasanya akan diumumkan pada minggu ketiga atau keempat pada bulan Januari 2014.

 3. Azriuddin Jailani says:

  Adik saya tidak dapat twaran ke sbp. dan, saya telah membuat e-rayuan. tapi masalahnya, kemanakah perlu saya hantar surat rayuan tu?

 4. Amrie says:

  Salam Tuan,
  Terima kasih atas jawapan itu. Saya masih lagi ingin bertanya:

  1) Bermakna peluang anak saya adalah bergantung kepada kekosongan pelajar yg gagal mendaftar pada hari pendaftaran sbp. Pada pengalaman tuan, berapa peratuskah kejayaan untuk menerima panggilan kedua apabila telah membuat e-rayuan.

  2) Benarkah pelajar perempuan kurang diberi keutamaan ke sbp, dimana pelajar lelaki lebih didahulukan.

  3) Sekiranya selepas panggilan kedua, anak saya masih gagal tersenarai ke sbp, masih adakah lagi panggilan ketiga dan keempat.

  4) Apakah faktor-faktor utama pelajar tidak terpilih ke sbp. Adakah kerana pendapatan isi rumah melebihi paras yg ditetapkan ataupun ianya berdasarkan hanya pada nasib semata-mata. Dari segi ko-kurikulum, anak saya pernah mewakili daerah dlm acara sukan. Di sekolah pula, dia adalah ketua darjah dan aktif dalam persatuan sebagai pengerusi kelab.

  Mohon pencerahan. Terima kasih atas masa tuan kepada saya.

  • melvister says:

   Salam Tuan, berikut adalah jawapan bagi setiap pertanyaan diatas..

   1. Ya, peluang untuk kemasukan ke SBP bagi e-rayuan bergantung kepada jumlah kekosongan kerusi di SBP. Jumlah kekosongan akan diketahui setelah hari pendaftaran kelak. Bagi pemilihan pelajar rayuan, peratusan adalah lebih tinggi jika pelajar tersebut memperoleh 4A atau 5A dan keatas..Subjek Matematik dan Sains adalah wajib A untuk mendapat tempat di SBP. Jika pelajar tersebut dapat 5A dan tidak ditawarkan ke SBP, ada kemungkinan besar calon tersebut mendapat tempat di MRSM (bagi yang telah mohon MRSM)

   2. Tidak. KPM hanya mengambil pelajar yg benar-benar layak berdasarkan keputusan UPSR cemerlang dan tidak bergantung kepada jantina pelajar tersebut

   3. Tiada ambilan ketiga bagi SBP. hanya ambilan kedua sahaja (keputusan rayuan)

   4. Faktor utama kemasukan ke SBP adalah keputusan yang cemerlang dan juga aktif dalam kokurikulum.

  • Helena says:

   Both perempuan dan lelaki mempunyai tempat dan peluang yg sama utk masuk SBP/MRSM. BEzanya ialah, ramai pelajar prempuan yg dapat 5A berbanding pelajar lelaki. So competition antara pelajar perempuan is greater.

   Pemilihan SBP adalah berdasarkan How strong 5A seseorang pelajar itu (KPM boleh access results terperinci UPSR, tapi MARA tak dapat) dan koko yg bagus.

   Sebaiknya kena jadi PEngawas atau ada sijil peringkat Kebangsaan…. tapi ini pun kadang2 tak secure a placing….

   • Shazey says:

    Assalamualaikum puan…kalau nk kata sebaiknya kena jadi pengawas @ ada sijil peringkat kebangsaan, itu semua anak saya ada..dari pengawas sekolah,bendahari pbsm,dalam koko pula sijil daerah,negeri dan kebangsaan semua complete.. UPSR trial 5A,UPSR sebenar pun 5A, tapi masih gagal juga ke sbp…entahlh mungkin bukan rezeki anak saya agaknya…saya telah membuat e rayuan dan menunggu mrsm juga…harap2 dapat peluang salah satu….menanti dgn penuh harapan

    • Helena says:

     Ye shazey, itulah saya kata, if pengawas n kebangsaan pun tak secure a placing. KAlau nak secure placing… sijil antarabangsa tu mmg bagus. Lagi satu, kita kenalah bijak apply SBP yg ada kaitan dgn kekuatan anak kita eg, if anak athelete, tinggi dan kuat, theres a big possibility if kita pilih SBP yg pro ragbi, senanglah diterima masuk. If anak kita lebih pada debate, kita pilihlah sek yg pro debate.

     Sebenarnya yg terbaik would be ketua pengawas + sijil antarabangsa. Itulah kenyataannya tapi saya serba salah nak letak sini. Mmg boleh demand dgn KPM kenapa tak dapat offer…

    • Helena says:

     all d best…

     • Najwa says:

      salam..sy nak tanya,kenapa sy langsung tak dapat tawaran ke mana- mana sekolah?padahal sy mendapat keputusan 5A dalam UPSR baru2 ni..permohonan ke kelas rancangan khas juga ditolak..macam mana ini boleh berlaku?

     • norah01 says:

      Terlalu ramai yang dapat 5A. Jikalau SBP yang diminta tu, permohonan dari pelajar2 yg result UPSRnya lebih baik dari anak Puan, maka mungkin tidak dapat masuk SBP tu.
      Jangan risau Puan, SBP ada 2nd, 3rd intake.. MRSM pun belum keluar lagi result..

   • puan ida says:

    Pada 10/12/2013 anak saya telah menghadiri temuduga ukkm mrsm UA.selain itu anak sy dapat tawaran ke sbpi,kalau sy terima sbpi, adakah pihak mrsm tidak akan menawarkan tempat di mrsm nanti,bagaimana pula jika saya menolak tawaran sbpi?

    • AzieIdris says:

     Pn Ida,

     Setahu saya, jika anak puan mendapat tawaran ke SBPI, secara automatik nama anak puan tiada dlm list @ MAra.

     TQ

     • Zahrah Banu says:

      Betul tu Azie. Anak Puan Ida mesti terima SBPI kerana dia tidak akan ditawarkan lagi ke MRSM. Tahniah dan bersyukurlah kerana anak Puan Ida telah diterima ke SBPI. Masih ramai lagi murid yang mendapat 5A tidak ditempatkan mana-mana SBP.

 5. Hamilah says:

  Saya adalah single parent, sewaktu mengisi maklumat mengenai bapa,saya tidak mempunyai contact dengan bekas suami saya, jadi saya mengisi ruangan pendapatan RM 0 dan tidak bekerja untuk bapa. Ini kerana tiada contact selama 12 tahun Mengapa tiada ruangan untuk pelajar yang tinggal dengan ibu atau bapa sahaja? Terima Kasih

  • nor says:

   Saya pun mengalami kesukaran spt puan pd thn lepas. Saya hanya mengisi butiran bapa dgn maklumat diri saya. Tapi syukur kpd Allah kerana anak saya telah diberi peluang utk ke sbp 2013 utk ambilan pertama. Lebih baik rasanya puan telefon & pastikan sendiri dgn pihak MARA. Sebrg kesilapan mungkin boleh menjejaskan peluang anak kita.

 6. bagaimana hendak tahu senarai nama pemohon yang telah berjaya ke SMS Pokok Sena tahun 2014(tingkatan 1)

 7. Eida says:

  Anak saya tidak dapat tawaran ke SBP sedangkan anak saya mendapat 5A dan bukan dari sekolah aliran agama sedangkan anak saya bergiat aktif dalam kokurikulum. Adakah permohonan anak saya tidak layak untuk SBP yang dipohon.

 8. Ida says:

  Biasanya mana yang Akan panggil dulu, Tawaran MRSM Atau panggilan ke dua sbp.

 9. Fatimah says:

  Biasanya panggilan kedua sbp dulu….

 10. Mia says:

  Adakah setiap setiap pelajar dr setiap sekolah rendah…mempunyai kuota utk ke sbp…maksud sy cth nya sek a yg mendpt 5a sbyk 40 org..tetapi yg dpt ke sbp hanya 5 org…ini utk jumlah sek bandar…

 11. Hamelin says:

  saya cek dah ada web ini, bila masukkan angka giliran katanya tidak berjaya sedangkan keputusan mrsm 2014 belum keluar. betul ke web ini? mohon reply

  Semakan Status Permohonan Tingkatan 1 Pengambilan 2014 Sila isikan No. Angka Giliran UPSR anda.
  Angka Giliran Pemohon:
  (Contoh: KE1234567)

 12. Akma says:

  Bilakah tarikh akhir penerimaan tawaran ke SBP ini? Anak saya telah mendapat tawaran tapi beliau masih belum membuat keputusan mahu menerima atau tidak

  • zam says:

   Tahniah dah dapat tawaran. Anak saya sedih tak dapat lagi mana2 tempat. 5A jugak. Kalau la boleh bagi tempat kat orang lain bila tak nak, Alhamdulillah.

  • Zahrah Banu says:

   Saya harap terimalah kerana dia tidak akan ditawarkan ke MRSM lagi. Syukurlah kerana masih ramai lagi yang tidak berjaya ke SBP walaupun mereka aktif dalam semua aspek.

 13. mohd shukor says:

  anak sy gagal mendpt tempat disbp walaupun memperolehi 5A dan aktif dlm sukan, ko ko, doktor muda, pengawas dan menjawat jawatan dlm persatuan sentiasa mendapat pelajar harapan namun sy munsykil bagaimana cara pemilihan pelajar sedangkan ade pelajar yang mendapat peratus tertinggi dlm PSRA tdk mendapat tempat…sekiranya permohonan ke sbp ditukarkan ke sbp yang lain dlm e-rayuan boleh ke?

  • norah01 says:

   Saya rasa mungkin tengok markah subjek upsr tu dan pilihan sekolah mana yang anak ambil. Kalau sekolah yang dipilih mendapat permintaan pelajar yang markahnya lagi tinggi dari markah anak, maka anak tidak dapat tawaran ke situ.

   • inasani says:

    SBP/SBPI ada kuota sek…pelajar yg ranking tertinggi akan dipanggil utk temuduga sbb spt taklimat pengetua yg saya hadiri…utk dptkan 5A ni ada pelbagai cara so temuduga lisan & btulis yg menentukan sama ada pelajar layak @ tidak. Pengetua juga berpesan jika pelajar tidak berminat boleh la menarik diri…dan beri peluang pada pelajar yg lain pula sbb saya difahamkan jika dpt tawaran SBP, automatik tawaran MRSM digugurkan….cuma saya keliru bagaimana pula klu dpt tawaran tapi menolak tawaran tersebut, masihkah pelajar berpeluang ke MRSM?

  • norah01 says:

   result PSRA tidak diambil kira di dalam pemilihan sbp. Hanya UPSR. Boleh tukar sbp dalam e-rayuan. Saya dah check dgn pegawai Kementerian Pelajaran dulu.

   • Hamilah says:

    result psra bergantung kepada sbp yang kita minta. masa anak saya temuduga hari tu, siap dipesan supaya bawa keputusan sek agama. masa interview juga ditanya keputusan sek agama.

 14. fira says:

  Bilakah tarikh tutup nak bersetuju untuk tawaran sbp

 15. Mohd Zaidi Khairuddin says:

  Saya ingin bertanya mengapa anak saya yang bersekolah di SRJK(C) tidak layak untuk mengikuti pembelajaran di SBP.
  Anak saya mendapat keputusan yang cemerlang dalam UPSR 2013 ‘A’ untuk semua subject termasuk Bahasa Cina tetapi tidak layak untuk ke SBP.Ini mungkin disebabkan oleh title SRJK(C).Saya amat berdukacita kerana apa yang saya tahu Kerajaan amat mengalu-alu kan agar bumiputera dapat menguasai lebih dari satu bahasa.
  Anak saya juga ada memohon untuk Ke MRSM dan cuma ini saja harapan yang ada untuk anak saya mengikuti pembelajaran di sekolah berasrama penuh.

  • Helena says:

   syarat masuk SBP ialah pelajar haruslah dari sekolah kebangsaan. MRSM menerima pelajar2 termasuk dari Sek Jenis Kebangsaan mahupun sek swasta.

   • AzieIdris says:

    Ya..anak saya juga ex-SRAI(under Jais)..memohon SBP ttp tidak dilayan. Mengapa ianya tidak bersaing secara sihat? Mesti ada reason knp ibubapa menghantar anak2 ke sekolah berkenaan. Ttp apapun kami redha..tunggu saja kputusan MRSM nnt…Siapalah kita untuk menghalang Govt berbuat demikian. Tp pd saya kasihan pd anak2 ini..mengambil 2 exam besar dan lulus cemerlang ttp tidak diterima..

 16. lizyusoff says:

  Anak saya telah memperolehi 5A dalam UPSR
  Seorang ketua pengawas
  Aktif dalam sukan sehingga mewakili peringkat daerah
  Aktif dalam pelbagai persatuan dan kegiatan kokurikulum dan turut memegang beberapa jawatan setiap kegiatan yang disertainya,

  Anak saya telah melebihi dari apa yang ditetapkan tetapi telah gagal dlm permohonan untuk ke SBP.

  Apakah kriteria sebenar dalam pemilihan ke SBP?

  • melvister says:

   Kriteria anak Puan memang dah cukup syarat

   Mungkin ada peluang lain selain SBP contohnya MRSM..

   • lizyusoff says:

    Pemilihan sebenar adalah berdasarkan daripada apa.

    Apa yang saya terkilan, ada murid yang tidak aktif dlm kegiatan ko dan tidak ada memegang apa apa jawatan telah terpilih. Ini sungguh tidak adil.

    • Helena says:

     murid yg mcm tu, its either results UPSRnya strong 5A ataupun dia ada orang dalam.

     Ini saya agak2 la kan… sbb saya pun pernah come across KEtua Pengawas, sijil international bagai tak dapat offer, tuptup sorang je dalam sek tu dapat offer SBP first intake and budak tu budak class C. No jawatan not active at all. Tapi pakai cable menteri. Dapat TKC lagi HAHA.

     • shukor says:

      Agreed with Lizyusoff. tidak tahu apa lagi requirement yang diperlukan. Anak saya pengawas dari darjah tiga, ketua pengawas, aktif dalam sukan dan kokurikulum and tokoh sekolah. Tidak juga dapat SBP. Mungkin tidak ada rezeki.

     • Mama Liza says:

      Salam,
      Anak saya pun x dapat sbp, beliau mohon tkc. Saya pergi tkc untuk htr borang rayuan, saje nak cuba nasib, lagipun tkc dekat dgn rumah. Bila sampai sana depa tanya ada surat sokongan tak. Saya tanya apa maksud surat sokongan tu. Depa kata surat dari menteri or datuk2 utk sokong rayuan anak saya. Terus saya kata.. “HAAA??? macam tu ye nak masuk TKC?” saya balik je terus lepas tu. No wonder the performance dropped for the past few years. They better re-evaluate their intake!!!

    • Helena says:

     Sorry emo kejap. Sebenarnya saya sakit hati kalau jadi kes mcm ni. Saya harap anak Puan Liz dapat MRSM ataupun SBP 2nd intake ….

     • lizyusoff says:

      Memang emo bila kenangkan..tapi redho saja.

      MRSM memang dah terlepas peluang kerana tidak memohon.

    • norah01 says:

     Anak rakan baik saya dapat TKC. Sijil utk wakil sekolah saja. Dia tak guna cable. Saya rasa result upsr dia very strong.

     • inasani says:

      tentu result UPSR anak kwn pn norah sgt kuat krn A (80%)ngn A (90%) mmg jauh bezanya…tpi mengapa kita sbg ibu bapa x diberitahu berapa markah mereka….teringin gak nak tahu setara mana A yg anak2 kita dapat…

     • Helena says:

      selalunya if dapat TKC berdasarkan kekuatan UPSR, results setiap subject adalah around 100%.

     • puan izan says:

      Stuju ngan lizayusuf .anak jiran saya dpt pangilan sbp sedangkan keputusannya hanya 4 a 1 b shj…kerana ayahnya bekerja di ppd…adakah ini sangat adil….

     • lizyusoff says:

      Katanya, keutamaan diberi pada murid yg dapat 5A, aktif dlm KO dan berjawatan, tapi apa yang dilihat, yang tak aktif dan tak cemerlang pun dapat SBP.

      Sbb itulah saya bertanya pada org yang arif, pemilihan sebenar adalah berdasarkan dari apa.

      Sistem sepatutnya lebih telus. Bagi keutamaan pada murid yang benar benar layak.

     • Helena says:

      4a dapat sbp? kesian pelajar2 5 a….

    • Zahrah Banu says:

     Saya kurang arif. Apa yang saya tahu antaranya ialah :
     1.Kekuatan 5A itu sendiri. Hanya KPM sahaja yang ada maklumat tersebut.
     2.Keaktifan seseorang murid.(daerah,negeri atau kebangsaan)
     3.Jika ditemuduga, markah temuduga diambil kira.
     Itu antara yang diketahui. Selain itu, rezeki pelajar itu sendiri la.

 17. razanah says:

  Sasya nak tnya atas pihak tuan kalau anak saya mndapat 3a 1b 1c..b ialah subjek sains tapi matematik dia mndapat a dan c ialah enghlish ada kah anak saya akan terus dikeluar kn dri senarai sbp??
  Harap soalan saya dipertimbang kan oleh pihak tuan

 18. inasani says:

  Pemohon yang ditawarkan ke Sekolah Berasrama Penuh Kementerian Pelajaran (SBP dan SBPI) tidak akan ditawarkan ke MRSM.Mohon pencerahan…

  Ini adalah salah satu syarat yg saya terbaca. Sekiranya pemohon berjaya ditawarkan ke SBP/SBPI tetapi memberikan jawapan TIDAK SETUJU…adakah pemohon masih layak ditawarkan untuk MRSM?

  • norah01 says:

   Ada peluang, tetapi kena tunggu 2nd intake or 3rd or 4th intake.. kalau tak silap.

  • norah01 says:

   Sorry silap baca. Kalau tak setuju, saya pernah terbaca tentang seorang parent yang menolak sbp dgn harapan nak dptkan mrsm. Proses tu agak leceh juga..dan tidak menjaminkan anak akan dapat tempat ke 2nd/3rd/intake.. anak akan masuk ‘waiting list’ untuk intake tersebut seperti yang lain.

 19. mohd shukor says:

  kpd norah…anak kawan sy ni merupakan pelajar cemerlang dlm kelas n aliran sentiasa mendapat 5A dlm peperiksaan yg diadakan termasuk trial UPSR n merupakan pelajar harapan sekolah memperolehi 5A dlm UPSR memohon SBPI yg memerlukan juga keputusan PSRA syarat kelayakan masuk…merupakan tokoh sekolah, aktif dlm ko ko, menjawat pelbagai jawatan n mcm2 lagi..namun pelajar yg tdk menpunyai byk aktiviti disekolah tanpa interview bolh masuk ke SBPI…

  • inasani says:

   in sha Allah…mungkin rezeki anak kwn en shukor ada di MRSM, jika hdk ke SBP juga…cuba la wt rayuan.Mana tahu percubaan kali kedua akan berjaya

  • norah01 says:

   Ada beberapa faktor pada pendapat saya kepada dapat atau tidak dapatnya SBP/SBPI
   – pilihan SBP/SBPI Jikalau pilih SBPI yang jadi pilihan popular, maka saingan untuk mendapatkan tempat bertambah ramai.
   – jantina pemohon. Lebih ramai pelajar perempuan mendapat straight As berbanding lelaki, maka lebih ramailah saingan untuk pelajar perempuan utk dapatkan tawaran. Satu sekolah nak lebih kurang dalam 75 orang pelajar setiap jantina saja.
   – kualiti result UPSR/PSRA. Yang ini, pelajar tidak tahu. Mungkin lebih ramai pelajar yg sama jantina dengan pemohon dan memohon tempat yang sama mendapat result UPSR lebih baik dari pemohon.
   – keaktifan dalam kokurikulum.
   – lokasi pemohon ; luar bandar/dalam bandar.

   SBP ni kita susah nak agak peluang anak kita. MRSM mungkin. Jikalau pemohon rasa exam nak masuk mrsm (UKKM) tu mudah, interview okay dan kena tengok juga pilihan mrsmnya .. maka bolehlah pemohon rasa adalah peluang tu untuk masuk MRSM yg dipinta.

 20. Muhammad Amir Firdaus says:

  assalamualaikum,saya telah mintak sbp dan imtiaz… adakah kalau saya dapat imtiaz, saya tak dapat sbp? tolong bagi jawapan….

 21. noraini says:

  Saya ingin bertanya satu soalan.anak saya mendapat 5a dlm upsr nya. Semasa mengisi borang sbp online ari tu..ada pilihan tertera sekolah menengah agama..anak saya tidak mendapat di sbp. Adakah bila anak kita gagal sbp, sekolah menengah agama pun tak dapat jugak?anak saya mohon maahad hamidiah kajang..bila keputusan samada dapat atau tidak..mohon pencerahan..

 22. Salina says:

  Anak saya telah mendapat tawaran ke sekolah agama. jika saya bersetuju dengan tawaran tersebut, adakah anak saya masih layak menerima tawaran MRSM?

 23. Nurshahirah says:

  Slm,saya baru ja selesai daftar baru dlm E-Rayuan SBP ke ting.1,masalahnya saya dan ibu risau,tidakkah prmhonn saya akn terjejas kerana maklumat pekerjaan bapa, kmi letak tidak berkenaan dan gaji RM0.kami perlu buat bgitu kerana ibu saya dah lama berpisah dengan bapa saya,dan tak dapat menghubunginya lagi.lagipn dlm prmhonn trsbut tiada di tanya status ibu. hrp dpt penjelasn…..

 24. Hairul says:

  Salam/Salam sejahtera,

  Anak perempuan saya juga gagal mendapat tempat di Seri Puteri . Anak2 rakan yg turut cemerlang dalam Ko Kurikulum juga turut gagal.

  Apa kata Kementerian kena transparent dgn memaparkan nama2 pelajar terpilih di website kementerian. Ini untuk menunjukkan yg Kementerian tiada pengaruh politik dan kedudukan dalam menentukan tempat pelajar dalam SBP. Pemilihan harus dilakukan secara merit tanpa unsur pilih kasih dan seharusnya keputusan itu di audit oleh sebuah jawatankuasa bebas yang dianggotai oleh PIBG Peringkat Kebangsaan, Firma Audit terkemuka, Pegawai SPRM.

  Kita akur jika kita tewas dengan merit dan bukannya dengan campur tangan orang dalam waima kakitangan Kementerian sekalipun.

  Wallahualam. Sekian, terima kasih

  • mat li says:

   Amat setuju dgn usul sdr. Ramai anak2 individu yg bekerja dibwh kpm samada di jpn, ppd mahupun sekolah berjaya mendapat tempat di sbp. Bukan cuba nak mempertikai sesiapa yg berjaya ke sbp… cuma terkilan bila tahu ada yg dpt 4a 1b bapak kerja kat ppd, dpt ke sbp. Atas dasar apa bdk tu layak? Atas kuota peg ppd ke? kot 5a tu boleh terima lg la…. ishh.. masyrakat akan memahami jika bdk tu dpt sbp sebab ayah dia seorg tukang sapu, par ke kat ppd tu.. no body will argue etc..

 25. Nur Haziani says:

  Assalamualaikum….ALHAMDULLILAH,sye tlh berjaye mendapat keputusan 5A di dlm UPSR….Tetapi,sye tdk berjaye ditawarkan ke SBP…Sye juge sdh membuat E-RAYUAN…Pade 11/12 haritu,sye tlh pergi temuduge di MRSM JB..Jike sye tdk berjaye ditawarkn ke SBP,adakah sye akn ditawarkan ke MRSM???

 26. pn.noreen says:

  sy sudah cek kemasukkan anak ke sekolah kawalan hari ini dan dia tidak berjaya,padahal mendapat keputusan 5A.Bila sy call JPN untuk mngetahui kriteria yg bagaimana mereka menjelaskan list nama hanya akan keluar pd 23hb dec atau selepas krismas.JPN minta sy call kementerian bahagian sekolah menengah kerana mereka tidak maklum dengan result yg dikeluarkan secara online hari ini.Yg dukacitanyer kementerian bgtahu sekolah kawalan adalah di bawah seliaan JPN bukan kementerian…JPN yg akan membuat pilihan..jadi..result di website MOE tu betul ketidak?

  • Helena says:

   some sek kawalan keluar results same day dgn KPM, some tidak. So just check dgn Sek Kawalan yg anda minta. If dia kata belum then just tunggu aje la…

   JPN yg buat decision, MOE hanya sediakan database. SOme sek sempat buat by today. Some tak sempat…

 27. Hamilah says:

  susahkan nak cari keadilan.masa temuduga sbp hari tu saya tak diberitahu ada peperiksaan.masa daftar tu pun diberi surat temuduga saja. tup.tup ada exam.ok la tapi sesetengah parent yg dtg siap tahu dgn detail dan jumlah soalan yg akan ditanya. ternganga saya dan anak. mana mereka tahu.kelam kabut anak saya mencari alat tulis.jadi???.

 28. Hairul says:

  Pn. Hamilah,

  Boleh jelaskan sama ada temuduga SBP ke atau MRSM? Setahu saya, kalau MRSM sudah diberitahu Ujian UKKM yang perlu dijalani oleh calon pelajar MRSM.

  Terima kasih

 29. Hairul says:

  Kita perlu wujudkan kumpulan pendesak melalui FB ke supaya persoalan integriti, kriteria pemilihan SBP dan calon2 berjaya ke SBP perlu dipamerkan di laman web Kementerian supaya telus dan merit point sekali perlu didedahkan.

  Kita perlu mendesak kerajaan mewujudkan satu jawatankuasa bebas untuk menangani permasalahan ini.

  saya bukan orang politik, saya rakyat marhaen biasa saja.

  Mohon sokongan

  • inasani says:

   setuju cadangan en hairul….cm dlm satu page di fb…’Kami Mahu SPPBS Dimansuhkan’ dh dpt sokongan lbh 57k

  • Ibrahim Ali says:

   Mana boleh. Desak mendesak itu keje aku dan geng 2 aku. Kalau korang nak komplain hal 2 yg ada kena mengena dgn orang melayu…mesti melalui kita orang.
   Jgn pandai2 nak buak kumpulan sendiri ya. Mana kita nak duduk nanti?
   Korang dah konfirm ke , ada yg tidak adil ? Jgn buat spekulasi je.

 30. Maz says:

  Slm, anak sy telah mendpt 5A dlm UPSR baru2 ni, syukur Alhamdulillah..dan sangat berminat aliran agama. Kami telah memohon SBP SMAP Labu, MRSM Gemencheh dan SMKA Maahad Muar dan telah menghadiri temuduga kesemuanya, tapi smuanya gagal..Sy juga tak faham kenapa tidak dipilih. Anak saya pengawas, pengerusi, s/usaha dan pencapaian akademik sgt memuaskan iaitu 5A sepanjang peperiksaan. Adakah kerana sekolah di kawasan luar Bandar dan tiada sijil kebangsaan atau antarabangsa menyebabkan gagal atau pendapatan ibubapa diambil kira..mohon percerahan.

  • Maz says:

   Maaf, sekarang ni tengah menunggu result MRSM shj..erayuan telah dibuat utk SBP..

  • Helena says:

   Results MRSM belum keluar

  • norah01 says:

   SILA AMBIL PERHATIAN KEPADA IBU/BAPA YANG ADA HUTANG DGN MARA ATAU MENJADI PENJAMIN LOAN MARA.
   Bagi mereka yang anaknya ingin masuk mrsm, mereka perlu check jika nama mereka bersih dgn MARA. Hanya call MARA bahagian pinjaman dan beri no IC anda. MARA akan beritahu jika anda sebagai peminjam MARA.. tiada masalah atau anda sebagai penjamin kepada mereka yg dah pinjam duit MARA tiada masalah.

   MARA akan ‘tahan’ tawaran tersebut selagi TUNGGAKAN hutang peminjam tak diselesaikan. Ianya kena diselesaikan sebelum tarikh pendaftaran masuk MRSM.
   Masa untuk MARA update server selepas bayar dalam 24 jam. Ada kalanya lagi cepat dari tu. Bila dah confirmed selesai, nama dah ‘putih’. Sila ‘key’ in angka giliran anak untuk check dapat surat tawaran atau tidak.

   Sebagai penjamin, jika ada seorang lagi penjamin utk peminjam tersebut, maka anda hanya perlu selesaikan 1/3 dari jumlah tunggakan tersebut. Bayar di bawah nama anda untuk ‘putih’kan nama anda.

   Pada tahun lepas, saya dapat sms ‘anak berjaya ke mrsm’. Bila gi website, letak angka giliran, dapat ‘Tidak Berjaya’. Bila dapat call MARA (hari tu susah nak dpt talian, kerana ramai call) .. mereka sahkan anak saya dpt tawaran tetapi ditahan. Saya call Bahagian Pinjaman beri IC saya dan suami saya. Rupa2nya peminjam MARA yg suami saya jamin ada tunggakan. Suami saya terpaksa selesaikan tunggakan itu untuk ‘putih’kan namanya. Selepas confim selesai, gi balik website utk print surat tawaran.

 31. anis says:

  Assalam, anak saya mendapat tawaran ke SMKA Maahad Hamidiah Kajang (surat dari jps). Ingin mendapat maklumat tentang SMKA MH ini.

 32. Sofea says:

  Saya mahu mendapatkan maklumat tentang sekolah Sains Sembrong(SASEM).dan kalau boleh beserta gambar sekali.dan bagaimana dengan dormnya.satu dorm berapa orang?

 33. nora says:

  anak saya berminat utk ke mrsm ululalbab dan dpt twran sbp cuma bkn di aliran agama, semasa temuduga syukur dia dpt menjawab dgn baik ttp bila dia ajukan soalan bnarkah jika dah dapat tawaran sbp secara tak langsung namanya akan keluar drpd mrsm, pegawai yg temuduga kata iye, sian tgk sbb dia mmg berminat dlm bab menghafaz dan juga sains, jd bgm yea situasi bgini? jika ditolak sbp khuatir mrsm dah awal2 keluarkan nama, namum sy katakan jika ada rezeki insyaAllah

  • Helena says:

   masa time anak saya boleh dpt 2 tawaran if mrsm.yg dipohon is Ulul albab or IGCSE sbb ada loophole. This was 2 yrs ago. Tapi rasanya now mcm dah takda loophole tu lagi….

   kawan anak saya, dpt TKC…. masuk seminggu lepas tu bila dpt MRSM dia keluar TKC n masuk MRSM..

 34. HAIRA says:

  salam, anak saya berminat utk masuk kolej tunku kurshiah tapi saya tidak mendaftar di online semasa keputusan peperiksaan nya keluar kemudian fikir balik sayang pulak dh dpt keputasan baik kenapa saya x beri dia peluang pergi keasrama yg dia minat jadi sayapun buat rayuan adakah dia berpeluang.

 35. Redzuan says:

  Salam nak Tanya anak saya x dpt SBP tp hanya dapat SMKA Melor kelantan
  Dia juga mohon mrsm persoalan saya bila dpt SMKA tu utk mrsm Ada peluang lg tak nak masuk mrsm.?

 36. Hairul says:

  Kepada En Ibrahim Ali,

  Kita ada bukti. Kita cuma nak buat group FB jer. Takut dah ke?

 37. lizyusoff says:

  Saya nak bertanya pada sesiapa yang arif,
  siapakah yang akan lebih dipilih untuk ke SBP,
  samada :-

  Murid yang dpt 5A (markah tinggi 90% keatas) tapi tiada berjawatan dan tidak aktif dlm kegiatan sekolah,

  atau,

  Murid yang dapat 5A (markah purata 90% dan kebawah) tapi berjawatan tinggi dlm persekolahanya dan cemerlang dlm setiap kegiatan sehingga mewakili sekolah samada sukan atau Ko.

  • Helena says:

   saya boleh explain in detail tapi now tgh travelling, so secara kesmpulannya both ada chances yg sama, cuma the latter will have advantage masa interview.

   And to be honest with you, org KPM dah banyak come across students yg ada sijil kebangsaan. So pada mereka its normal sangat.

   Yg dapat masuk SBP based on UPSR results semata2 (maknanya tak kisahlah kan zero koko) is very hard sebab mostly will get 100% in all 5 subjects, If tak all 5 subjects pun, ada more than 1 subject yg dapat 100% dan subject yg lain pun tak jauh bezanya.

   This is what I know and understand as a parent yg tiada cable and anak2 semua fight sendiri utk masuk SBP/MRSM.

 38. Hamelin says:

  Salam, Saya baru baru ni coll pejabat MARA katanya jika sesiapa sudah apply SBP namanya ada di SBP totaly MRSM reject. keliru saya di buatnya.

  • Helena says:

   KPM n MARA use the same database. Now database tu berada di pihak MARA utk pemilihan. Nama yg dpt SBP, pihak KPM dah delete dari database before they hande it over to MARA.

   Ini adalah supaya seramai mungkin boleh dapat tawaran dan tiada double offer to one student.

  • inasani says:

   apa yg saya faham setelah membuat pertanyaan di HQ MARA…sesiapa yg telah ditawarkan oleh SBP TIDAK AKAN DITAWARKAN ke MRSM tetapi jika tiada tawaran dari SBP….dan telah membuat rayuan tetap berpeluang ditawarkan ke mrsm selagi tiada mendapat tawarn SBP…PANGGILAN TELEFON 19/12

 39. puan izan says:

  Mcamana nk cek kemasukkan smka?apa laman web nye

 40. Hairul says:

  Puan Izan ,

  Boleh click di laman web berikut:

  http://public.moe.gov.my/

 41. Hairul says:

  Saya difahamkan oleh pihak MRSM. Ada ibubapa yg anaknya dapat 3A dan 4A memohon sokongan politik untuk masuk ke MRSM.

  Saya tanya kembali bukankah nak mohon ID online hari tu MARA kata 5A sahaja? MARA jawab : sajer nak puashati kan ibu bapa tapi dia orang x buat apa2 pun. MARA ckp kesian pada yg dapat 5A. MARA bagi kelonggaran pada yg miskin tegar dan juga anak orang asli i.e. 3A boleh memohon.

  Saya difahamkan yg mohon sokongan politik sudah seramai 300 lebih org. Tapi MARA tetap bergantung kepada keputusan UKKM.

  Kalau ada rezeki adalah. Itu sahaja akhir kata.
  Cuma kesian kat anak2 yg tiada cable/ yg mak bapak tak main politik. fuhhhhh Dunia…

  • Helena says:

   both SBP (started in 2009) and MARA (dari dulu rasanya) ada mengambil anak2 miskin yg takda 5A sebagai pelajar. Tapi ni yg betul2 miskin ye…

   Cerita En HAirul tu mmg saya pun pernah dengar dari pegawai MARA. YEs, MARA mmg telus sikit bab mcm ni. Sebab UKKM memainkan peranan. SBP ni, byk sangat campurtangan yg tak berkenaan…

  • lienarose says:

   Setuju dgn hairul.. bukti depan mata anak saya berusaha keras nk pstikan dpt 5A sbb impian dia dr djh 1 nk ke sekolah berasrama penuh.. ketua murid, sgt aktif dlm bola jaring, bercerita, pidato n perkhemahan hgg peringkat negeri. Tokoh murid. Tokoh sukarelawan. 6 thn anugerah nilam n 3 thn tokoh nilam. Doktor muda hrapan n doktor muda cemerlang. Tp xdpt both sbp n mrsm. Yg myedihkan dia bila rakan sekelas yg dpt 3A dpt mrsm melaka sbb ayahnya org kuat umno melaka n kakak2nya pun bljr di mrsm mlaka.. sedih anak saya n mrasakn yg dunia ni x adil.. ssya cuma ingatkn dia yg bkn rezki dia n bljr kt mana2 pun sama.. benih yg baik dcmpak kt mana2 pun akn ttp tumbuh subur

   • lin says:

    orang2 cam ginilah yang merompak hak anak-anak yang sepatutnya lebih layak.Tak apa Puan LienaRose itu urusannya dengan Allah.Kita hanya ada cable Allah.PadaNYA sahaja kita mengadu.Bersabarlah….

 42. sye adalah calon ujian mrsm…bile keputusan mrsm keluar???

 43. Aisyah Nabila says:

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Saya ada dua soalan

  1) Saya ada memohon SBP tetapi borang cetakan it u tidak dihantar kerana kesuntukan masa. Adakah permohonan saya terkira?

  2) Jika terkira, boleh tak saya nak buat rayuan. Sebab saya dapat 6A dalam PMR dan nak masuk SBP.

  Terima kasih.

 44. yuules says:

  As salam.
  Terima kasih atas segala info yang berguna.

 45. aina says:

  As salam

  Anak saya dapat 7A1B (KH) .. cikgu rasa ada possiblities dia diterima masuk ke sbp atau mrsm tak?

  Saya risau pasal dia anak bongsu dari 2 beradik dan saya ibu tunggal.

 46. norah01 says:

  SILA AMBIL PERHATIAN KEPADA IBU/BAPA YANG ADA HUTANG DGN MARA ATAU MENJADI PENJAMIN LOAN MARA.
  Bagi mereka yang anaknya ingin masuk mrsm, mereka perlu check jika nama mereka bersih dgn MARA. Hanya call MARA bahagian pinjaman dan beri no IC anda. MARA akan beritahu jika anda sebagai peminjam MARA.. tiada masalah atau anda sebagai penjamin kepada mereka yg dah pinjam duit MARA tiada masalah.

  MARA akan ‘tahan’ tawaran tersebut selagi TUNGGAKAN hutang peminjam tak diselesaikan. Ianya kena diselesaikan sebelum tarikh pendaftaran masuk MRSM.
  Masa untuk MARA update server selepas bayar dalam 24 jam. Ada kalanya lagi cepat dari tu. Bila dah confirmed selesai, nama dah ‘putih’. Sila ‘key’ in angka giliran anak untuk check dapat surat tawaran atau tidak.

  Sebagai penjamin, jika ada seorang lagi penjamin utk peminjam tersebut, maka anda hanya perlu selesaikan 1/3 dari jumlah tunggakan tersebut. Bayar di bawah nama anda untuk ‘putih’kan nama anda.

  Pada tahun lepas, saya dapat sms ‘anak berjaya ke mrsm’. Bila gi website, letak angka giliran, dapat ‘Tidak Berjaya’. Bila dapat call MARA (hari tu susah nak dpt talian, kerana ramai call) .. mereka sahkan anak saya dpt tawaran tetapi ditahan. Saya call Bahagian Pinjaman beri IC saya dan suami saya. Rupa2nya peminjam MARA yg suami saya jamin ada tunggakan. Suami saya terpaksa selesaikan tunggakan itu untuk ‘putih’kan namanya. Selepas confim selesai, gi balik website utk print surat tawaran.

  Check je dulu. Kalau nak tunggu hari result keluar , kelam kabut juga nanti..

 47. mama lizah says:

  as salam…dengarnya 24/12 nie akan di adakn UKKM utk anak2 yg terlibat dgb banjir…kalau camtu…sempat ke result keluar sblm hujung dec?

 48. Pak din says:

  Utamakan anak-anak cemerlang yang perlukan penempatan asrama baik dari Bandar mahu pun di luar Bandar, terutama dari keluarga berpendapatan rendah, ibu atau bapa tunggal yang kurang kemampuan, anak yatim, dan mereka yang tertekan dgn kehidupan dsbgnya.

  Kalau tempat tinggal dah cantik, ada ruang belajar selesa, tempat tidur yang nyaman, elok teruskan belajar ditempat masing-masing supaya tak menzalimi mereka yang betul-betul perlukan asrama.

  Lagipun hubungan anak dan keluarga, serta penjagaan emosi mereka lebih penting di pantau di rumah. Baik di bandar atau di luarbandar, kalau dah ada bilik sendiri, ada kemudahan aircond dan kenderaan yg baik ke sekolah kenapa mahu ke asrama?

  Setakat beri alasan suami isteri sibuk bekerja tak dapat pantau anak-anak bukan alasan yang kukuh.

  Beri lah peluang kepada pelajar yang memerlukan, yang terhimpit dgn kehidupan keluarga yang ramai bilangan ahli keluarga, tidak ada tempat tinggal dan belajar yang kondusif, pengangkutan ke sekolah yang sukar dan jauh.

  Kejayaan bergantung kepada diri sendiri. Ramai pelajar bukan di sekolah berasrama pun boleh Berjaya dengan cemerlang dan ada jati diri yang baik.

  Ramai pelajar di asrama pula hadapi masalah disiplin diri dan longgar jati diri, sopan santun hilang, kasih saying hilang dan sebagainya. Ada yang kehilangan kemudahan mewah sewaktu dirumah memberontak di asrama, tak dapat sesuaikan diri dan ada yang timbulkan masalah kepada pihak sekolah berasrama.

  Yang penting beri kasih sayang dan bimbingan yang betul kpd anak-anak.
  wallahualam.

  • Jebon says:

   Mummy Damansara takde ke tahun ni ? Kalau tak, mesti hebat pardebatan tahun ni. Segala hujah yg dikemukan akan dipatahkan satu persatu.

   Apa yg Pak Din cadangkan, takan berlaku…..kerana watak seperti Mummy Damansara lebih dominan di dunia realiti ini.

  • Zahrah Banu says:

   Terima kasih Pak Din. Pandangan yang bagus untuk renungan kita semua.

  • Ayah says:

   Pandangan Pak Din tak boleh diterima. Kita telah 56 tahun merdeka. Luarbandar dah tak sama seperti dahulu. Kemudahan yg ada di luarbandar kadang-kadang melebihi dari dibandar. Yg membezakan hanya kaw. pendalaman seperti di Ulu Tembeling atau di Long Pasia Sabah yg mana tiada kemudahan Jalan Raya.

   Yang menjadi mangsa adalah anak bangsa kita sendiri disebab ketidak telusan didalam menyelaraskan penempatan ke SBP mahupun MRSM. Dari dulu hingga sekarang perkara ini tdak habis-habis diperkatakan. Lebih-lebih lagi mereka yg menguruskan itu tidak mempunyai iman dan takwa kepada Allah Ta’ala. Sebenarnya untuk menguruskan penempatan ke SBP/MRSM tidak susah. Tetapi yg menyusahkannya adalah tangan-tangan yg dibelakang itu yg menyusahkan mereka. Kita telah ada sistem komputer yg canggih di zaman ini. Senaraikan nama-nama calon pelajar yang mendapat 5A UPSR dari yg paling teratas hingga kebawah dan sekolah yang diminta samaada SBP mahupun MRSM. Jika sekiranya nama-nama calon telah melebihi had penempatan ke SBP/MRSM, nama-nama mereka hendaklah diletakkan didalam senarai simpanan juga mengikut susunan. Nama-nama calon/pelajar hendaklah disiarkan di laman web untuk tontonan orangramai. Kuota-kuota pengetua, alumi, pegawai-pegawai atau kakitangan PPD/MARA, serta pelajar-pelajar yang mendapat sokongan YB2 hendaklah dihapuskan dan tidak sama sekali dibenarkan. Dengan lain kata anak-anak mereka juga harus bersaing seperti anak-anak orang lain. Kerana anak-anak mereka yang lain juga berhak mendapat pendidikan yang sempurna dan tidak ada pilih kasih.

   Jika sekiranya ada di antara pegawai-pegawai di Kementerian Pendidikan mahupun di MARA menyalahgunakan kuasa keatas pemilihan calon-calon/pelajar, mereka harus dikenakan tindakan tegas dengan sewajarnya tanpa memilih bulu.

   Dengan ini ibubapa seharusnya dapat menerima dengan hati yg terbuka kerana pelajar-pelajar yg diterima masuk adalah pelajar yg terbaik dan di pilih dengan adil dan telus.

   Bagi pelajar-pelajar yg kurang mampu/miskin serta anak-anak yatim yg berjaya dicadangkan mereka ini perlu disediakan satu sekolah khas untuk mereka bagi meneruskan kecemerlangan pendidikan mereka agar menjadi insan yg berguna di kemudian hari

 49. mimie says:

  Asslm…spt yg diketahui result tuk kemasukan MRSM adlh pada januari..tp ada parents yg dah tau ank berjaya atau tak…saya agk heran dr sumber mn result itu diperolehi…saya mintak husband ctc blk dan tanya dr mn tp x dpt pulak parents tu..hadoii..mcm2…bg saya kalu berjaya tu alhmdulillah dan mmg btl2 layak..kalu x berjaya tu..xder problem..msh ada oeluang di frm 4..jgn stresskn diri ..parents@ student…lumrah ler tu..

 50. Hanif says:

  Biler keluar keputusan rayuan sbp tu

 51. norah01 says:

  En Hanif kalau baca komen2 di sini, akan dapat tahu jangkaan result sbp 2nd intake. End of January. Sambil baca tu, akan dpt tahu tip2 atau hal2 lain lagi.. tak rugi membaca.

 52. Redzuan says:

  Kepada pihak yg Berkenaan dlm pemilihan ke sbp dan juga mara buatlah pilihan yg telus dan jujur kesian kat anak yg dpt 5a tu sbb zaman la ni byk sgt tekanan politik ,guna kable yb le,cable pengetua,n alumni sbp le n mcm2 cable lg digunakan Ada cth sesetengah tu anak dia tak dpt sbp n tak mohon sek kawalan tp bule cal ke sek kawalan utk masukan anak dia pakai tel je hebat2 sedangkan ramai lg pelajar yg layak pastu dgr kabar entah betul ke tak kerani yg di Jpn,ppd,sek pon ada kouta utk mereka tu baru kerani blm kira yg pangkat besar 2 klau ah betul spt itu gamaknya payah le nak masuk sbp,sek kawalan sbb takder cable yg hebat2 terutama pelajar luarbandar yg cemerlang kesian kat mereka sepatutnya tp ingat allah tahu apa yg kita buat samaada ikut saluran yg betul atau tak ?

 53. Pn. Roszita says:

  Aslmkm
  Saya dah baca semua komen di atas. Saya benar2 terkejut kerana ada di antara parents yg mengatakan anak mereka hadiri temuduga SBP sedangkan anak saya tak ada pun dipanggil untuk sebarang temuduga SBP. Tapi dapat tawaran ke SBPI. Saya adalah rakyat biasa, takde ana2 inside cable pun. Mohon pencerahan ye.

  Keduanya, adakah sebarang tarikh akhir untuk setuju terima tawaran sbpi? Syukran.

  • Helena says:

   jgn risau…. yg dipanggil intrview tu hanya utk quota pengetua. Anak puan dipilih oleh kpm….

   last day to accept sealunya ada dlm surat tawaran…

 54. Pn. Ana says:

  Assalamualaikum

  Rupanya saya tidak bersendirian. Ramai ibubapa yg berhati galau..apabila belum mendapat khabar berita psl persekolahan anak.

  Ini pengalaman pertama sy..lg pon anak mmg sorang. Masa cek online psl SBP..dia GAGAL. YA Allah!!! susahnya hati. susahnya nak buat pilihan. Nak e-rayuan atau tidak? kalo buat, then dpt..MRSM takde laa..
  so decide, x buat rayuan. kalo ada rezeki..ada laa..

  seminggu slps tu..alhamdulillah..pihak sekolah telefon bgtau, terpilih utk memasuki SMA JAIWP. alhamdulillah sesangat, mmg sekolah targetnya. so boleh lupakan spb,mrsm semua. lega!!

  Kpd yg lain..jgn lupa terus berdoa..mg doa kita termakbul

 55. fiza says:

  Bolehkan sy semak senarai nama utk temuduga sbp online bg tingkatan 4

 56. ma says:

  Saya nak tahu:
  1) Sekiranya seseorang murid telah terpilih dalam senarai pilihan pengetua, adakah namanya akan tersenarai juga dalam senarai kementerian?
  2)Keputusan temuduga dibawah pilihan pengetua boleh disemak dimana? sama dalam web kementerian juga ke?

 57. Diya Areya says:

  Anak saya dpt 5A tp apply sbp x dpt ..skrg ni tggu kptsan e-rayuan. ..dgn mrsm ja…risau jg klu kedua duanya xdpt…kcian ank sya …

  • awien says:

   sama laaa…kita Diya Areya..anak saya pon dpt 5A…dpt interview kt INTERGRASI GOMBAK…tapi gagal…frust sgt dia…tunggu rayuan & MRSM…moga dpt la salah satu,,,

 58. eza says:

  Salam, saya nak dapatkan confirmation. Betul ke keputusan MRSM Ting.1 dh kluar? Ada info sy dpt kata dh boleh check di mysms dapat 15888. Saya dah check utk anak saya katanya tak berjaya..kesian dia..Saya ingatkan results intake MRSM kluar awal Jan.

 59. CEO MRSM says:

  Program Pendidikan Dwisijil di MRSM adalah sebuah program yang baik dan mesti diteruskan.

  Anda Bersetuju ? Anda tak bersetuju ?
  Anda berhak tentukan hala tuju MARA untuk anak-anak anda !

  Undian atas talian di :

  http://cms.mrsm.edu.my/cms/index.jsp

 60. ashikin says:

  salam..sy nak tanya..keputusan mrsm tuk tingkatan 1 bila keluar?

 61. Izzifitri says:

  Saya dpt 3A(sains,maths,Bm 1) dan 2B..saya ada memohon ke sek sains@sek kawalan tp x berjaya..apakah saya tidak mempunyai peluang langsung utk mendptkan tempat dgn keputusan ini..

  • yuules says:

   Boleh cuba buat rayuan disekolah yg dipohon.
   apa pun, belajar sekolah kawalan / sbp / rancangan khas dll tidak menjamin kecemerlangan pelajaran… yg penting tekun dan usaha dlm menimba ilmu serta menjadi insan yg berguna 🙂
   TERUS BERUSAHA DAN BERDOA AGAR SEGALA CITA2 TERCAPAI 🙂

 62. emaismail says:

  Masyallah berdebarnya hati nak menunggu keputusan tawaran mrsm keluar.semoga anak perempuan saya diterima masuk ke mrsm UA yg dipohonnya.aminnnnn ya allah…

 63. yuules says:

  Anak saya juga ada memohon SBP (tidak berjaya dan telah membuat rayuan) & MRSM…
  saya telah berusaha & lakukan yg tbaik utk anak saya, saya merancang & Allah jua sebaik2 perancang…

  1 Jan. hari tu dia tlh mula bsekolah & tinggal di asrama…
  terasa sunyi dan rindu 🙂 nasib baik sekolah tu agak dekat, dlm 10km dr rumah…

  saya masih terus berdoa bermohon agar dia mdpt tawaran ke SBP / MRSM, saya akan tetap memberi sokongan walau apa jua situasinya…

  selamat maju jaya buat anak2 puan2 /tuan2 / anda juga.

  • inasani says:

   saya wt rayuan sbpi tpi tersilap letak keputusan kemahiran al-quran & jawi…adakah ia mempengaruhi rayuan anak saya?

 64. nurlin says:

  assalammualaikum.. nak tye, bilakeputusan mrsm keluar?

 65. nurlin says:

  dabn bila talian 15888 akan diaktifkan

 66. Shazey says:

  Kemasukkan pelajar baru ting 1 2014 ke MRSM Pontian ialah pd 13/01/14..baru sbentar tadi sya cll MRSM Pontian. Kpd ibu bapa yg memohon ank2 mereka ke MRSM Pontian boleh lh try check nma ank2 mereka di lman rasmi mara. Pihak mrsm pontian ada bgtau try check esk sbb selalunya seminggu sebelum kemasukan plajar kputusan akn keluar…semoga ank saya dn anda juga berjaya mendapat tawaran ke mrsm…sama2 lah kita berdoa

 67. puan izan says:

  Betul ke result mrsm kluar esok…harapan saya,mudah2an dapat la bg sesiapa yg mgharap tu..termsuk lah anak sya…amin

 68. Amir Hj Ali says:

  Salam , anak perempuan saya mendpt 5A dalam UPSR 2013. Beliau seorang ketua pengawas sekolah dan juga tokoh Pelajar Cemerlang dalam Akademik dan Kokurikulum sekolah untuk tahun 2013. Dalam kokurikulum beliau telah memecahkan rekod kebangsaan dalam acara memanah peringkat Kebangsaan 2013 ( MSSM ). Dalam sukan golf pula beliau memiliki sijil peringkat negeri. Sejak darjah 1 hingga darjah 6 beliau hanya mendapat no 1 hingga 3 sahaja tak lebih dari itu. Saya pula merupakan sub kontraktor yang berpendapatan bawah 5K sebulan dan mempunyai tanggungan seramai 5 orang manakala ibunya tidak bekerja. Tetapi keputusan kemasukan ke SBP 2013 menyatakan bahawa anak saya tidak berjaya ke SBP. Apakah keputusan akademik sebegini dan kokurikulum peringkat kebangsaaan masih tidak mencukupi untuk seorang pelajar mendapat tempat ke SBP ? Pencapaian bagaimana lagikah yang layak memasuki SBP ?

  • Che Det says:

   Salam,

   Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah kerana memiliki seorang anak yang cemerlang di dalam segala segi…

   Perihal kelayakan akademik dan kokurikulum anak tuan untuk kemasukan SBP, saya rasa sememangnya tak perlu di persoalkan… Saya rasa sememangnya dia layak.

   Namun apa yg saya nampak agak meragukan, dan mungkin juga panel yg bertanggungjawab mempunyai keraguan yg sama, adalah dari segi pendapatan yg tuan lapurkan… Kalau diperhalusi, kemampuan tuan mendedahkan anak tuan itu kepada sukan2 seperti golf dan memanah, adalah sukar untuk diterima sekiranya tuan mengatakan pendapatan seisi rumah tuan hanyalah RM 5,000 sebulan… Golf dan memanah adalah sukan yang memerlukan perbelanjaan yang besar, hanya untuk bermula, apatah lagi untuk menjadi seorang yang sehebat seperti anak tuan…

   Tidak berniat apa2, cuma untuk ajak kita renungkan bersama… WaAllahualam…

   • Kak Bed says:

    Assalamualaikum……

    Che Det…..terima kasih atas pesanan/peringatan. Mungkin ada betulnya di situ.

    Anak2 telah buat yg terbaik cuma belum ada rezeki. Apa2pun kita kena yakin bhw Allah swt telah mengaturkan yg terbaik utk anak2 kita.Sama2lah kita terus berdoa utk anak2 kita.

  • Hairul says:

   Salam En. Amir,

   Ramai yg mendapat nasib yg sama seperti anak En. Amir. Hari itu ada buat rayuan tak? MRSM ada mohon? Insha Allah doakan yg terbaik untuk anak2 kita.

   Seperkara lagi, saya sudah menubuhkan page di Facebook ‘Urged the Ministry of education to be transparent on student selection for SBP”.

   Like lah page tersebut…kita mendesak Kementerian supaya lebih telus dalam soal pemilihan pelajar ke SBP. Bagaimanakah markah diambil kira dari aspek akademik dan ko kurikulum..? Bagaimana merit dikira untuk pelajar bandar dan luar bandar?

   Kalau pelajar dari luar bandar tapi parents tauke ladang sawit dan punya tanah kebun berelung2 macamana? Pelajar dari bandar tapi parents category miskin bandar macamana? Atau parents gaji besar tanggungan 6-7 orang termasuk ibubapa uzur macamana pula?

   Fikir-fikirkanlah

  • H. A. Rahman says:

   Salam,

   Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan tahniah kerana memiliki seorang anak yang cemerlang di dalam segala segi…

   Perihal kelayakan akademik dan kokurikulum anak tuan untuk kemasukan SBP, saya rasa sememangnya tak perlu di persoalkan… Saya rasa sememangnya dia layak.

   Namun apa yg saya nampak agak meragukan, dan mungkin juga panel yg bertanggungjawab mempunyai keraguan yg sama, adalah dari segi pendapatan yg tuan lapurkan… Kalau diperhalusi, kemampuan tuan mendedahkan anak tuan itu kepada sukan2 seperti golf dan memanah, adalah sukar untuk diterima sekiranya tuan mengatakan pendapatan seisi rumah tuan hanyalah RM 5,000 sebulan… Golf dan memanah adalah sukan yang memerlukan perbelanjaan yang besar, hanya untuk bermula, apatah lagi untuk menjadi seorang yang sehebat seperti anak tuan…

   Tidak berniat apa2, cuma untuk ajak kita renungkan bersama… WaAllahualam…

 69. Azwa says:

  salam..anak saya menunggu jawapan mrsm dan peluang kedua SBP..saya nak bertanya, dia dapat KRK di SMKUSJ12, adakah bila dah dpt KRK peluang ke MRSM tu macamana? sekian mohon jawapan…terima kasih.

 70. CEO MARA says:

  Banyaknyo SMS yg Den keno hantar. Lengoh tangan dibuek nya. Tak dapat lah den balik awal arini.
  Tak po…besok den ambil cuti…gi urut tangan den ni.

  Yang dapat SMS dari den…tahnioh ye.

 71. Amrie says:

  Keputusan panggilan mrsm dapat tahu hari ni ke?

 72. puan izan says:

  Saya da call mrsm mersing td..tp pihak sna msih blum dpt senarai nama2 pljar yg terplih..tp phak sna ada myatakan 13 hb ni cnfrim pndftran..sya rse,mgkin dlm mse 1 @ 2 ari ni kot…insyallah

 73. Fiadmirash says:

  Baru dpt call dari anak yg duduk asrama smka ada kwn2 dia dah diberitahu oleh parents mereka dah tahu dpt mrsm.Jadi betul la kata2 CEO MARA tu.

 74. emaismail says:

  kluar keputusan mrsm bila?betul ke apa yg dikatan oleh CEO MARA tu?kalau betul mana link semakannyer?

 75. Fiadmirash says:

  Dari pengalaman last year mmg ada yg dpt sms dri mara sblum ada link utk keputusan di internet.Ini utk IGCSE sahaja.x percaya pun anak call tanya dia dapat x sbb ada kwn dia kata mereka dah dapat tahu hari ini selepas di beritahu oleh parents.

  • emaismail says:

   owh.ini hanya untk mrsm IGSCE sahaja ke?kalau mrsm biasa da UA?

  • Hamelin says:

   hai fiadmirash, apa link nak cek kemasukan IGSCE tu kerana anak saya memohon kos itu. boleh syer ke? harap anda dpt membantu

   • Fiadmirash says:

    Hai Hamelin.. link untuk check belum dikeluarkan lgi..tujuan saya komen sblum ini adalah utk syer sbb mungkin ada parents yg benar2 dah dpt sms seperti yg di katakan oleh CEO MARA tu.Dari pengalaman saya last year mmg mara ada sms parents yg anaknya berjaya untuk IGCSE/UA.Last year IGCSE/UA result keluar awal dari mrsm biasa.Saya mohon jutaan kemaafan jika komen saya sebelum ni menyusahkan anda.Semoga Allah memberi rezeki utk anak kita belajar di mrsm InsyaAllah.Tapi kejayaan ada dimana2 walaupun disekolah harian biasa cuma perlu berusaha itu yg selalu saya cakap dgn anak.

    • Helena says:

     Betul, masa dulu link di web mara tiada. Siapa berjaya dpt sms dan diberi special link to check location dan print surat tawaran. Tapi ini hanya membabitkan igcse dan ua. Sbb announcement tak serentak.

     Tahun ini rasanya serentak, so rasanya di web mara akan ada linknya…

 76. Hamba Allah says:

  Betulkah esok dapat result ke MRSM?.Berdebar pula rasanya.
  Anak saya tiga orang dapat 5A dan sekarang sedang menunggu peluang anak ketiga melanjutkan pelajaran ke MRSM.Abang dan kakaknya tidak berjaya ke MRSM walaupun rayuan telah dibuat.Saya amat berharap anak perempuan saya yang ini berjaya ke MRSM kerana dia sememangnya cerdik sjk dari kecil.umur 4 tahun sudah pandai membaca dengan lancar.Sering mendapat NO 1 dari tadika hingga darjah 6.
  Di sekolah dia memegang jawatan penolong ketua pengawas. Aktif dalam ko-kurikulum,menjadi naib pengerusi dalam beberapa persatuan dan mewakili sekolah dalam aktiviti yg dianjurkan pihak sekolah.Selalunya apabila majlis penyampaian hadiah akhir tahun dia selalu mendapat 5 ke 6 piala hadiah terbaik termasuk No 1 seluruh tahun 6.Tidak hairanlah dia berjaya dianugerahkan ‘Tokoh Akademik’ oleh pihak sekolah pada majlis penyampaian hadiah tahun 2013.
  Bab sekolah agama walaupun saya memasukkannya agak lewat iaitu sewaktu tahun 4 tetapi berkat usahanya dia berjaya mendapat mumtaz dan dianugerahkan pelajar terbaik sekolah agama pula dengan mendapat markah cemerlang.
  Dulu sewaktu abang dan kakaknya ditolak ke MRSM saya berasa amat sedih sekali kerana abangnya juga aktif merupakan ketua pengawas dan dianugerahkan ‘Tokoh Murid’ di sekolahnya.Lebih2 lagi abangnya adalah anak tunggal lelaki daripada 5 adik beradik.
  Ini kerana sewaktu rayuan kakak sulongnya,saya pergi sendiri ke MARA Jalan Raja Laut dan diberitahu oleh pegawai MARA kalau anak saya lelaki sekarang juga dia masukkan nama anak saya…tetapi bila tiba giliran abangnya hampa.
  Walau apapun saya berdoa semoga ada rezeki utk anak ketiga ke MRSM kali ini kerana menurut anak saya dia habis menjawab semua soalan UKKM dan amat berpuas hati.Anak saya juga amat berminat untuk melanjutkan pelajaran ke MRSM.
  Walau apapun perancangan Allah adalah sebaik2 perancangan dan ada hikmah disebalik semuanya ini…

  • saya hamba allah says:

   Luahan rasa dr seorg bapa.. 1001 mcm sebab kenapa seseorg itu berjaya dapat atau sebaliknya. Dia lebih maha mengetahui terbaik utk hambanya… usaha doa tawakkal.

  • mama says:

   Sy amt terharu membaca luahan rasa ini. Sy doakan smoga berjaya memasuki mrsm.
   Ank sy sendiri amt berhrp ke mrsm gemencheh. Amt ingin menghafaz al quran hinggakan tdk memohon sebrg sek asrama yg lain. Dia juga menolak utk memasuki semata2 sek tahfiz krn meminati sains. Dia bkn lah seorg tokoh pelajar ataupun menerima pelbagai anugerah, tapi semoga ketulusan hati serta usahanya diterima Allah!
   Semoga semua ank2 yg tulus hatinya diterima ke mrsm. Amin.

   • emaismail says:

    AMINNN 🙂 anak saya juga memohon mrsm gemencheh juga.semoga anak saya dan juga anak puan dimudahkan untuk diterima masuk.in sha allah.AMIN 🙂

 77. sunny says:

  Anak di mrsm beritahu pendaftaran tingkatan satu dah ditunda pada 20 jan 2014

 78. mimie says:

  Nnti tlg bg link utk check yer..tqvm

 79. Hamelin says:

  saya baru coll pihak mara, mereka kata keputusan kemasukan IGSCE belum di keluarkan lagi walau di mana2 negeri. pendaftaran hanya di buka pd 20/1/14. dan tiada sesiapa bole tahu keputusan kemasukan. pelik sungguh ye bila ada yg mengatakan keputusan sudah keluar. jadi harap kita bersabar dan jangan war war kan berita yg tak sahih. sorry kerana mengkomen disini. sebab bila baca komen2 hati jadi galau.

 80. AzieIdris says:

  Just to share utk all parents,

  Sy br sj call Mara td…myb result keluar hujung minggu ini…(mcm Jumaat jer)…parents yg berjaya akan dapat sms dulu then diarah utk buka ke website utk dptkan offer letter n segala yg berkaitan.Result msh belum turun dr pihak Majlis Tertinggi..tp apa yg merisaukan saya ialah chances anak lelaki ada lebih besar dr anak perempuan krn govt prefer boys yg mana intake boys > girls. Ini krn anak sy adalah perempuan.

  Tak mengapa..apapun rezeki msg2…

  • Hamelin says:

   bole plak pilih boy or girl… nowadays girl lagi advance sudah…. saya rasa mara pun da fedap kita asik coll2 mereka kerana mereka jalankan tugas untuk seluruh malaysia. kita sabar je laa.

  • mama says:

   Thanx for sharing. Dimana2 pun selalu kelebihan pd lelaki. Maybe coz bilangan boys kurang.
   Rezeki msg2. Selagi tak kluar result msh boleh teruskan doa kpd Allah!

  • Umm Emran says:

   Salam.. rasanya tak de preference lelaki atau perempuan.. penempatan/placing at hostel is fixed i.e kalau MRSM Alor Gajah 150 students total for form 1 = 75 girls + 75 boys.. BUT, girls lagi ramai dapat 5A, so chances of boys are higher itu je. total applicants for all SBP and MRSM pun girls lebih ramai..
   Now my son sekolah harian, ditempatkan di kelas kawalan 21 students all 5As & 7As… cuma 8 boys, so far according to my son semua tgh tunggu MRSM or tgh appeal SBP.. looking this scenario chances of the 8 boys are definitely much higher than the rest of the girl classmates.
   Anyhow, berdebar2 dan tak tentu arah menunggu keputusan MRSM ni..

   • Helena says:

    Bukannya preference lebih pada lelaki. Tapi chances for boys lebih sbb its not as competitive seperti the girls. Sbb no of boys yg layak ditawarkan tak ramai mcm girls.

    MRSM Alor Gajah 90 boys 90 girls in most batches but not all…

  • Ron says:

   Tunggu sahaja. Yang terbaik dari Allah. Call pun pegawai tak pick up call.

  • Ermmmm Majlis Tertinggi? UMNO ke or Ahli Pengurusan Majlis Mara? Hehehehe

 81. Ana says:

  Moga yg baik2 dari Allah

 82. suedqs says:

  Salam,

  Setelah membaca komen-komen diatas, baru la hati lega, nampaknya bukan saya je rasa kecewa sebab anak tak dapat masuk ke SBP,rupa-rupanya ramai rakan senasib,tertanya2 juga apa kelemahan anak kita, pencapaian akademik cemerlang sejak darjah 1, aktif sukan wakil daerah dan negeri, pengawas sekolah, tokoh pelajar..tapi memang bukan rezeki dia ke sana…doa semoga anak dapat masuk MRSM bersama-sama rakan-rakannya di halaman ini…INSYAALLAH..

 83. ummi su says:

  As Salam. Betullah penantian itu satu penyiksaan. Tapi kita cuba isi dengan doa & kebergantungan pada Allah. Allah aturkan Yang terbaik untuk kita. Amin.

  • Helena says:

   Salam. mmg tension tunggu, i know how u feel as i was there before. semoga segala penantian diakhiri dgn kegembiraan… insyaAllah…

 84. Hairul says:

  Yang gagal ke SBP… tolong like Page Facebook : “Urged the Ministry of Education to be more transparent on the student selection for SBP” . Google jer dan type nama page tu…nanti jumpa LIKE lah.

  Biarlah bersaing secara sihat… bukan guna cable besar.

 85. Hairul says:

  Berjaya atau gagal seseorang calon dalam permohonan ke MRSM ditentukan oleh markah atau merit yang diperoleh oleh seseorang pelajar melalui 3 perkara berikut :
  a) 5A dalam UPSR – 25%
  b) SES (status ekonomi sosial) – 45%
  c) KoKurikulum – 30% (Kepimpinan, sukan, persatuan / pertandingan).

  sekadar renungan…

 86. Dan says:

  7000 kemasukan, tolak quota anak2 staff mara dan quota ex student MARA

  • z-yana says:

   Ada quota ex student mrsm? Hrp2 anak dpt sbb sy n suami ex-mrsm…

   • dan says:

    kena minta melalui ansara. rasanya tingkat 4 bangunan mara.

    • lin says:

     Wah!!! Senang laluan didunia ini. Kami pun bayar cukai jugak. Mana sekolah khas untuk anak-anak kami. Macam tu tak payah buang masa interview/exam. Dah ada peruntukan sebenarnya!!! Tak rasa bersalah ke!!! Orang lain berpenat-penat bertungkus lumus secara adil. Peperiksaan & interview ini buat syarat aje.. yg tinggal hanya saki baki. Dan yg sikit itulah yg nak direbutkan. Inilah permainan dunia!!!!

 87. mimie says:

  Mcmna kata result x kluar lg…td ank bg tau kwn dia dpt mrsm…ntah laa…dr mn sumbernya..sya x kisah jika ank x dpt..mb bkn rezekinya lg…tp saya ckp hairan..ramai yg dah tau berjaya @ tak..

  • Jue says:

   Mcm mn ni.. .? Berserah pd Allah..

  • ayah says:

   Itu mesti ada orang dalam yang bisik kat telinga dia…sabar jelah!
   Sy pun ada call pihak Mara..mereka sedang sibuk menguruskan kemasukan,katanya Insha Allah dlm minggu ini.Harap2 begitulah supaya senang menguruskan persiapan sekiranya anak kita berjaya.Amin.

 88. puan noreen says:

  adoi dh ada yg tahu ke result mrsm?mcm mna dpt tahu tu…berdebar2 rasanyer

 89. CEO MARA says:

  Den nak mintok maap banyak2. Hari tu kerat jalan antor SMS.. tetibo plak bateri handset Kong. charger plak tertinggal kat umah. Tu sebab ado yg dapat ….ado yg tertinggal. Nanti bilo handset dah fully charge… Den antor skali lagi yor…
  Ni komputer pulok down. Den tengoh nak ribuut lah ni. …nanti klau dah siap ….baru DEN kasi link utk buat semakan yor. Banyak sabor yor, satu dua ari …mungkin boleh siap. Kalau tak buleh jugak…DEN kasi formet komputer ni.
  Hmmmmmm…….tapi kalu DEN formet….data UKKM semoa ilang….?.
  Takpe…takpe….. Kita ado kan semula interbiu nanti….stuju ? Stuju ?

 90. mimie says:

  Bia botoi CEO MARA ni..eden ponin kopalo da ni…apo pun kita sobar jo la nunggu ..huuu

 91. Feanor says:

  12 tahun lepas saya ambil anak angkat yang kehilangan bapa. Saya besarkan dia sehingga sekarang dia berjaya mencapai 5A dalam UPSR Alhamdulillah. Dalam situasi saya ini, sewaktu memohon MRSM hari tu saya declare diri saya sebagai penjaga kerana tiada butir2 bapanya. Yang ada cuma serba sedikit butir2 ibu kandungnya sahaja. Saya harap ini tidak menjejaskan peluang anak ini ke MRSM. Saya berdoa ya Allah semoga dia berjaya. Suatu hari bila saya dah tak ada, harap dia mampu berdikari sendiri. Allah dan ilmu sahaja yang boleh membimbingnya. Amiin.

 92. mama says:

  Xbaik ceo mara buat lawak mcm ni.
  Ibubapa smua tgh gelisah ni.
  Mcm ank sy msk klas KAA.
  Nk beli smua buku, costly. So, just bought a few books at a time.
  Tp skrg buku kt kdai dh abih, cikgu plak nk guna, trpaksa beli kt kwn2 kot ada yg
  sudi jual. Kain n tdg sek pun ada satu je,
  Dia brhrp sgt dpt gemencheh. Mmg simpan utk belanja kalu dpt gemencheh.
  Sy doakan ada la gd news this morning for all. Amln!

 93. Ana says:

  In shaa Allah…. Allah ada selalu ada…. my target MRSM UA second SMKA. klu tiada rezeki anak di MRSM UA dia akan kekal stay di SMKA. In Shaa Allah…. hope takdir yg baik dari Allah buat kita semua Amin…

 94. Ron says:

  Ada kata pegawai MARA akan call, jika berjaya.

  Semalam tertunggu juga call … Alhamdulillah ada satu call masuk ,. no KL

  ingatkan pejabat MARA .. rupanya salesman insuran,..

  Tolonglah salesman jangan la call awal-awal tahun nie!!

 95. puan noreen says:

  tak ada apa2 berita pun diwebsite mara…

 96. haslin says:

  mmg jiwa kacau..
  selagi xkeluar keputusan..
  nak buat kerja pun xtentu hala..

 97. Shazey says:

  Hari ni dh 8hb check kt website mara x ada,sms pon x diaktifkn lg..emmm ntah bila agknya result kuar…tuari mara ckp 13hb ni pengmbiln pljar pastu delay plk 20hb…ank dh sbuk tnya dpt ke tidak mrsm…skolh kawalan tmpt ank study dh request duit yuran…tinggal esk n ari jumaat je tk tau lh apa kputusanya

 98. Ana says:

  Apa2 pun kita nantikanlah dengan sabar…. baik buruk result saya redho…

 99. Fiadmirash says:

  Rileks brader..brader rileks..he3.MARA ada sebab x kluarkan lgi result tuu..ayat penyedap hati.Smoga ada rezeki dari Allah SWT.

 100. amie says:

  takde ke sesaper kat sini yg boleh bg perkabaran dr MARA…..dah x keruan dah ni……

 101. hadif says:

  sama je, kita pun tak keruan, nak buat keja pun serabut..tengok anak releks je..betul ke 10.1 ni kuar result..kita ada cable depan rumah je+tnb.

 102. Hairul says:

  Harap bersabar semua. sya dah call MARA 2 x dan 2 pegawai berbeza bagitau yg keptusan akan keluar dlm minggu ini.

  Ini disebabkan pada 24, 25 & 26 Dis ituhari calon2 yg menghadapi masalah banjir baru menduduki peperiksaan UKKM.

  So pihak MARA amik masa utk menyemak semua permohonan dengan teliti, adil dan saksama.

  Allah yg Maha Mengetahui mana yg terbaik utk anak2 kita semua.

  Terima kasih

 103. amie says:

  adoi…..tak lena lagi ler tido malam ni….Masuk website langsung x der any hupdate….kurang2 bg ler info sikit…idok ler sumer org menelepon pejabat MARA….sesaper yg dah info jgn lupa update yer….esok dah 9hb…Khamis…kalau dah tau keputusan boleh ler buat persiapan…or buat rayuan………huargggggggghhhhhj

  • mama says:

   Ya betul! Mlm td pun bangun dlm kul 3.30 pg.
   Tu yg xbermaya rasa.
   Website mmg xde info.
   Bc berita terkini kt sini lg baguih. 🙂

 104. ***** says:

  aduhai.delay lagi?mashaallah..makin x keruan dibuatnya.

 105. ibnuarsh says:

  Salam….anak sy dpt masuk sbpi gopeng, serta beberapa sek berasrama lain, tp dia memilih utk ke maktab Mahmud alor setar, sy Tanya kenapa pilih maktab Mahmud, jawapan dia sbb selepas beberapa kali sembahyang istikharah hati dia berat ke maktab Mahmud, sy terima dgn hati yg tenang.Selepas 2 hari dia di maktab Mahmud sy uji dia…sy ckp kalu nak gi sbpi ni sempat lagi ni, ternyata keputusan dia tetap di maktab Mahmud. Alhamdulillah syukur kepadaNYA

  • mama says:

   Alhamdulillah! Ank Ibnuarsh dpt memasuki sek pilihannya.
   Hrp perkara yg sama berlaku utk ank2 kami yg lain.
   Ank sy hny meminati mrsm gemencheh n hny memohon sek itu.

 106. Hamelin says:

  Hampeh… x de gak result. today dah 9hb kot.

 107. puan noreen says:

  ada yg cakap esok result….wallahualam

  • Hamelin says:

   esok pun x de kot, dr 6 sampai ke 9 ramalan belaka. saya rase minggu depan sebab hari pendaftaran pun dah tunda kan. haritu pendaftaran 13 so result sure minggu ni. tapi dah tukar ke 20hb sure next week result. cikgu sekolah dah minta yuran lak tu….

  • hqyla says:

   In sya Allah. adalah berita baik nanti tu…pengalaman saya mara bagi masa buat preparation seminggu aje yang berjaya..harap bersabar ye.

   • Hamelin says:

    persiapan seminggu, agak2 berapa yuran ye Hygla da apa keprluan lain yg perlu.

    • hqyla says:

     yuran semasa pendaftaran 400 – 500 laa…byk jugaklah keperluannya nanti. Nanti mara akan lampirkan skali…seperti uniform kuning & biru, baju melayu putih, pakaian utk prep laa & byk lagi, baju batik sekolah…

     • Hamelin says:

      so masa pendaftaran dah kena bayar semua tu ek?.. then lepas pendaftaran anak terus tinggal mrsm ke?

 108. Mama Mia says:

  tadi saya ada call mara mengenai keputusan by sms..kata pegawai tu ada yg dah terima by sms utk mrsm yg ada program..yg biasa tengok kat portal rasmi.,mgkin petang sikit atau esok..

 109. Hamelin says:

  Nasib la semalam baru closing SBP e rayuan.

 110. shazey says:

  penantian suatu penyeksaan huuaaaa…

 111. Siti Jane says:

  Ada siapa2 yg dah terima sms? Please share

 112. Ana says:

  SMS 15888 tu keluar tah apa2… dah tukar no ke???

 113. mimie says:

  Hamelin akk dah try..ni yg kuar

  RM0.20 MARA: Harap Maaf.Perkhidmatan semakan MRSM belum diaktifkan. Terima kasih.

  • Siti Jane says:

   Hilang 20 sen… hi hi

   • Hamelin says:

    mmg tu yg keluar, sy dah hilang bersen sen sejak 6-10jan sy cuba sms. huh… kan sy ckp mmg minggu depan la tu… sy coll mara dia kata tunggu bos besar kata ON tuk keluarkan… hai la bos besar harini dah jumaat. Click hujung jarimu sgt bermakna. kitarang dah brweek week weak… anak relex je. siap pegi koko lagi.

 114. puan noreen says:

  td sy kol mara…dia ckp kalau esok tak ada..tunggu minggu depan..result mmg belum keluar…tunggu lg ler nmpknye

 115. Shazey says:

  This week, next week dh berweek2 dh tgu dn trus menunggu..ckgu plk dh kjr wit yuran,wit asrama pon dh byr…oh mara pleaseeeee lh dont do lke this

 116. mami says:

  Minggu depan je la, masa lebih utk brdoa, tambahkan amalan, pahala lebih. Ujian betul kali ni.

 117. z-yana says:

  Next week… parents dah weak ni…

 118. puan noreen says:

  tu la pasal…kita yg lemah longlai..kalau dh tau result positif ke negatif ke kita redha je la…tp nk menunggu ni yg menyeksakan…

 119. AzieIdris says:

  Mood sy dh lemau nie….Penantian satu penyiksaan…

 120. puan izan says:

  Septut nye inform la btul2…date yg btul…x la kte smua dok mnuggu mcm nk apa…hu..hu…

 121. Hairul says:

  Saya minta tolong cikgu sekolah yg ada kenalan di mara tanyakan mengenai tarikh sebenar kptsn mrsm form 1 akan diumumkan.

  Cikgu ckp keputusan semua , UA, IGCSE dan mrsm biasa akan keluar serentak minggu depan. Pendaftaran serentak semua program pada 20 Jan 2014.

  Form 4 pula 10 Feb 2014. Itu maklumat terkini.

 122. Amrie says:

  Ramai menaruh harapan besok keluar result. Rasanya tidak, sebab besok jumaat dan lusanya dah cuti. Kalau keluar jgk maybe petang dekat2 staff MARA nak balik kerja hahaha. Diorang pun tak larat nak layan panggilan telefon dari ibu bapa sebaik sahaja result keluar (mood cuti). Kalau ikut kebiasaannya, result keluar seminggu sebelum pendaftaran. Jadi date paling berkemungkinan ialah 13hb minggu depanlah. Kalau result terlalu lewat keluar, kesian kat ibu bapa yg anaknya berjaya masuk MRSM. Yelah, kebanyakannya kerja dengan majikan. Nak kena arrange cutilah itu ini dan macam2 persediaan untuk anak. Bagi sesetengah ibu bapa yg dah tahu keputusan itu rezeki dioranglah sebab ada kabel elektrik voltan tinggi kat dalam MARA. Bagi kita yang marhaen ni harap bersabar lagi byk2.

  • Helena says:

   Results SBP pernah keluar hari ahad tau… results MRSM tak sure la pulak. Tapi MARA pernah keluarkan results pukul 5pm.

  • amie says:

   yer….setuju dgn Amrie…mcm kita ni kena apply cuti..klu dah tau result bolehlah wat preparation serba sedikit……adoyai!!!!

 123. mama says:

  Salam!
  Selamat pg Jumaat yg mulia.
  Selamat terus menunggu result.
  Hujan rahmat di luar….
  Semoga Allah merahmati segala doa dan harapan umatNya yg berhrp.
  Terus menanti dlm doa dan dlm kesabaran.
  Huhu……sabar la hati….

 124. Maz says:

  Sy baru je call gemencheh, dia (kerani perempuan kot)ckp senarai lom ada lagi..pendaftaran mmg 20hb ni..dia ckp kalau tak dpt call ibu pej mara nx week call balik gemencheh dia akan tolong semakkan..tp dia pun x tahu nx week tu hari apa akn keluar list tu…sangat gelisah dibuatnya…sekurang2nya bg lah clue sikit senang nak plan…

 125. Hamelin says:

  Saya baru coll MRSM Kuala Kubu, katanya today result mmg x de. pendaftana mmg 20hb jan. katanya isnin 13hb tu cek la waktu petang. dioarang x kata plak akan terima sms kena cek kat web gak.

 126. asdfghjkl says:

  Keputusan MRSMkluar 20 ni ke

 127. suedqs says:

  Betul penantian satu penyeksaan…sob..sob..penantian yang berkesudahan dengan kesedihan…sedih tak terhingga..baru check dengan MARA semalam, ex-hubby black list coz jadi penjamin pinjaman perniagaan..nampaknya impian anak nak ke MRSM tinggal impian le..unless bayaran dibuat..mmmm nak bayar semua memang tak mampu…doa ada keajaiban berlaku..wish anak u all berjaya ke MRSM..terpaksa le terima hakikat yang pahit ni…sob..sob..

 128. Ann says:

  katanya keputusan MARA next week….bagaimana pula dgn e-rayuan utk SBP?….minta penjelasan!!!!

 129. mamalisa says:

  Encik Amir Hj.Ali

  Maaf ye saya nak tanya, encik ada menyatakan anak perempuan encik memecahkan rekod kebangsaan dalam acara memanah (MSSM) 2013 anak perempuan encik tu wakil negeri mana ye? sbb anak perempuan saya salah seorang pemenang dlm setiap acara yg d pertandingkan hingga ke peringkat olimpic round.hya sekadar bertanya dan berkongsi kegembiraan.sbb saya ada sepanjang MSSM dijalankan..salam

 130. mamalisa says:

  Alhamdulillah anak saya sekarang ditempatkan di SSM Pahang dan masih juga menunggu rayuan SBP,Jika dah tertulis rezeki anak saya di SSM Pahang saya bersyukur, dan jika panggilan ke SBP kami terima untuk ambilan kedua maka dengan penuh rasa kesyukuran kehadrat Ilahi kami amat2 bersukur dengan setiap perancang NYA.apa saja yg tertulis kita as parent kena REDHA,,InsyaAllah hati kita akn lbh tenang…Salam

 131. Alabang says:

  Program IGCSE ditawarkan juga di MKIS.
  Tak semestinya tunggu offer dari MRSM.

  • Helena says:

   Mkis stands for.what?

   • Alabang says:

    HeHe…Mont Kiara International School.

    Yang bawa kreta Alphard, BMW7S, MERC, POSH, MASERATI dan banyak lagi kreta super mewah yg kIta lihat masa pendaftaran MRSM…..jangan buang masa tunggu keputusan MRSM. Kan penat tu.

    Terus je enrol masuk MKIS.

    Baru ada CLASS

 132. AzieIdris says:

  As Salam…blh sy tahu..kalau pilihan pertama anak sy pilih Mrsm Parit…so kita nak cuba col pilihan pertama or any pilihan yg 5 tu?

  Anak sy bgtau td dia kata yg kwn dia dh dpt mrmsm gemenceheh..myb cable dia besar kot

 133. suedqs says:

  Blacklist MARA..mcm puan Norah01 info kena bayar 1/3(peminjam n 2 penjamin)..tapi byk juga jumlah yang perlu dibayar utk clearkn nama tu..tak termampu nak bayar sekaligus..sedih sbb anak berharap sgt dpt ke MRSM..

  • mama says:

   Sedihnye tp kuatkn semangat.
   Cuba usaha…..insyaAllah ada jlnnye.
   Kalau xberjaya, mungkin Allah akn beri sesuatu yg lbh baik.

  • along says:

   Buat rayuan je.

   Nama tetap blacklist….tapi anak boleh sambung blajar kat MRSM.

   Lepas tu bayar secara ansuran….skali gus, memang tak larat. MARA tak sekejam tu. Mesti boleh bawak bincang.

   Mungkin boleh buat cam tu kot.
   Cuba lah.

  • norah01 says:

   Kesiannya Puan Suedqs.. kesiannya anak..
   Kawan anak saya mendapat masalah sama.
   Bapanya penjamin utk pinjaman MARA (bisnes).
   Jadi, dianya hanyalah memohon SBP saja.
   Anak (perempuan) tu Top 10 semasa trial, dan 8A result PMR sebenar.

   • suedqs says:

    Terima kasih pada semua kerana bg semangat..insyaallah mungkin ada hikmah di sebalik semua ni..wish anak-anak kita semua berjaya masuk MRSM dan SBP 2nd intake..tggu result keluar sok dn nak cuba bt rayuan kat MARA.

 134. dan says:

  kejap tadi check dengan saudara kat hq. beritanya, ketua pengarah belum endorse lagi senarai

 135. CEO MARA says:

  Tensyen…tensyen….sabor semoa…saborrrrr.
  Cikit lagi…cikit lagi siap.

  Den paham…semoa tertunggu-2. Setaf setaf Den semoa pun keje keros nak uruskan hal kemasukan anak anak tuan puan.

  Toksa lah lagi call buat semontaro waktu. Tunggu cikit lagi.

  Sistem buet hal ari tu.

  SABOR YE SEMOA…

  • awien says:

   Encik CEO MARA,,,,
   tak bole ke tlg anak2 kami kt sini,,,,mmg ssh la nk dpt MRSM,,,aritu hanta anak pi interview MRSM KKB kereta semua mewah2 belaka,,,kecewa rs nye..mesti cable beso2 belaka ye…time tu rs nk patah blk…je tapi demi anak ku gagahkn jua,,,,

   • amie says:

    yer betul Awien……sumer datang dgn keta mewah…..hrp bg peluang pd kita yg dtg dr family sederhana dan kumpulan sokongan…………..

 136. super71 says:

  saboo aje lea..!

 137. super71 says:

  saye dah cancel nak tgu offer ua gmc,khamis smlm antar je anak ke kys..bagi peluang pada pelajar lain..smoga mereka menjadi prohafiz utk pelajar ua gmc smua..amin.

  • Helena says:

   Beza betul mrsm UA vs KYS. Kys pendaftaran form 1 dah lepas kan… Tak best la masuk lambat…. Alang2 tunggu je la result MRSM…

 138. AzieIdris says:

  as Salam parents…sy br dpt berita dr fb MRSM UA GMC

  Dr BPM: pendafataran F1 @ 3/2/14 n keputusan semakan online @ 14/1/14

  Semoga berita ini meleraikan kekusutan ibu ayah di luar sana….

  Sy rs berita ini sahih memandangkan dr FB MRSM UA Gemencheh

 139. super71 says:

  kecewa la juga dihati ini sbb mmg cita2 anak mjadi prohafiz. ujian hafazan dia berjaya dn mdpt ucapan tahniah dpd interviewer.kys tiada hafazan..smoga ada hikmahNya.

  • nhs says:

   Kys = kolej yayasan tun saad melaka? Bukankah ni private kolej? Boleh dpt biasiswa ke nak msk kys ni?

   • super71 says:

    syukur,anak sye dpt tajaan smpi form5..ua gmc ttp dlm ati.

    • nhs says:

     Semoga berjaya mendpt ua gmc. Kys is a good college but maybe lacking in agama coz dey want to focus on academic more.
     Boleh share tak cam mane nk dpt sponsor tu…apply sendiri or melalui sekolah? Kena ada sokongan dr sesiapa tak?

     • super71 says:

      minat dgn kys utk anak2..? pmilihan tough..calon must top 10 dlm skola,trial upsr 5a,ada jawatn dan sikit co-ko..klu lebih aktif % nak dpt lgi tinggi..dlm bln sept. pmohonn dibuka utk f1, calon mmohon dlm 6000org,yg layak ambik test 1 hari..resident base selectn dlm 4hari 300org..agaknya yg dpt tajaan axiata 30org dn yayasan 15org + pljr yg ibubapa byr..thn ni pljr dlm 100org..smoga sye dpt mbantu Nhs serba sdikit..sye doakan anak2 kita smua akan bjaya duniaakhirat.

     • nhs says:

      Tq atas penerangan Super71. Iya sy mmg minat tp dh terlps pndg bab biasiswa tu igtkn x de penaja. Intakenye hanya sethn sekali? Satu lg soalan lps tmt pengajian scholar akn terikat utk bekerja ngan sponsor kn? Brape lama tu agak2? Tq Super71

 140. Amrie says:

  Link untuk semak e-rayuan SBP dah tak boleh access. Maybe pihak kementerian temporary shut down sebab nak update SBP utk 2nd intake kot. MARA pasti dah pick candidate pelajar MRSM. Giliran kementerian pulak rasanya. Nampaknya penantian makin hampir. Semoga anak2 kita berjaya diterima sama ada SBP atau MRSM. Aamiinn

  • inasani says:

   utk rayuan sbp….saya tlh mendapatkan sokongan pengetua sbp yg dipohon….ini shj la yg dpt saya usahakan utk anak saya. Semoga anak2 kita semua mendapat tempat yg diidamkan. Saya percaya segala apa yg berlaku pasti ada hikmahnya…

 141. inasani says:

  Betul ke mrsm kurang pengisian kerohanian kcuali prog UA…? Mohon pencerahan CEO Mara dan rakan2 @ mungkinkah bergantung pada pengetua mrsm itu sendiri….

  • me says:

   Pengalaman anak yg sedang bljr di mrsm….both balance..kerohanian amat diberatkan selain dr kemajuan akademik.

  • Dan says:

   Semasa anak sulung saya di mrsm Parit, Pengetua ada sebut murid yang masuk tingkatan 1 juga perlu menghafal al Quran cuma tak complete macam ua. Untuk murid2 yang mula tingkatan 4 & 5 peluang hafal surah Yasin.
   Saya rasa ini penambahbaikan sejak saya dulu di mrsm lebih 30 tahun yang lepas.
   Satu lagi, official website mrsm Tun ghazali share masih mention registration date for first formers is on 20th January 2014

 142. amie says:

  Harap2 cuti 2 hari ni diberikan hidayah kpd Tuan Pengarah utk endorsed listing student tu yer…..hu..hu…..parents dah tak tentu arah dah ni…..

 143. fin says:

  Harap2 cuti 2 hari ni diberikan hidayah kpd Tuan Pengarah utk endorsed listing student tu yer…..hu..hu…..parents dah tak tentu arah dah ni…..

 144. Jue says:

  Mara dah umum.. 14/1 boleh check online ..3/2 daftar..

  • izan says:

   Terimah kasih sbb berkongsi walaupun anak dpt msk smart tp kalau boleh nk tahu jgk kalau2 terpilih masuk mara, sekolah tu pun bgz jgk

 145. Shazey says:

  Ya itu dia mara dh bg tarikh semak result 14/1,moga kita semua mndpat keputusn yg mengembirakn

 146. z-yana says:

  Alhamdulillah…dah hampir terjawab persoalan selama ni…
  Harap2 anak sy n anak2 parents yg ada d sini dpt apa yg diimpikan. In sha allah…

 147. eszack says:

  Jika anak saya sudah menerima tawaran ke Sekolah Kawalan, bolehkah dia mendapat tawaran MRSM?

 148. dan says:

  hahahaha….MARA postpone lagi result ke 15 januari pula. dia baru perasan besok cuti

  • Awien says:

   iye la,,,,,baru je tukar pagi td dari 14hb kt website MARA ke 15hb…..tambah sehari lg….huhuhu…moga anakku & anak rakan2 kt sini berjaya masuk MRSM….AMIN!

 149. Ron says:

  terbaru di copy dari web mara

  Keputusan kemasukan pelajar ke MRSM boleh disemak secara online pada 15 Januari 2014.

  2. Tarikh pendaftaran masuk adalah pada 3 Februari 2014.

  Sila layari http://www.mara.gov.my untuk maklumat lanjut.

 150. Pegawai MARA says:

  Harap bersabar semua. jom selawat atas Nabi

 151. doa_abah says:

  salam, ayahanda2 dan bonda2 semua

  seperti yg sedia maklum, keputusan kemasukan ke tingkatan satu mrsm 2014 akan diumumkan pada 15 hb jan 2014.

  saya difahamkan, keputusan rayuan sbp juga akan diumumkan pada tarikh yang sama.

  ada can jem kedua2 portal mara dan kementerian pelajaran pada hari tersebut!

  semoga anak2 kita mendapat yang terbaik…

  good luck everyone!

  salam

 152. ramli says:

  Pkul berapa dapat disemak…selepas 10 pagi k

 153. mimie says:

  Esok 15.1.2014..

 154. izan says:

  Sian saya tengok kat anak sya and kwn dia x sbr2 nk tahu keputusan mara pd ari ni tb2 tukar pulak tarikh dia…anak saya and kwn sya janji ngn kwn dia nk check keputusan mara esok sama2 lepas habis sekolah moga dua2 dpt msk mara, aminn termasuk jugalah dengn anak ibu bapa yg comment kat sini aminn,, ya rabbal alamin

 155. Amrie says:

  Apa pun keputusannya kita terima dengan redha. Yang berjaya nanti tahniah diucapkan. Kepada anak2 yang tidak berjaya jgn patah hati. Mungkin masih ada tempat di SBP panggilan kedua. Sekiranya tidak berjaya juga, Wallahua’lam, Dia yang mengatur segala-galanya. Siapalah kita untuk menidakkan kuasa-Nya. Yang penting, kita bagi kekuatan kepada anak2 kita untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada pelajaran mereka di sekolah biasa. InsyaAllah, 3 tahun dari sekarang, tingkatan 4 MRSM masih terbuka sekali lagi bagi mereka yang cemerlang.

 156. Rose Nabila says:

  Amiin…
  Mudahan baik kesudahannya

 157. AzieIdris says:

  Aamiin…Sy doakan agar anak2 kita diterima ke SBP @ MRSM..Tp mcm anak sy hanya berpeluang ke MRSM shj krn tidak layak memohon SBP. Semoga doa kita dimakbulkan olehNYa…

 158. Hairul says:

  Salam,

  Setakat jam 1212 mini pagi 15 JAN 2014, TIADA APA2 MAKULMAT TERKINI DARI WEBSITE mara.

  yG SAYA google dan jumpa hnaya link dibawah:
  nya untuhttp://cms.tmsasia.com/ola/rayuanForm.jsp

  Link tersebut hanya untuk rayuan 2014. tingkatan x dinyatakan.

 159. AzieIdris says:

  As Salam Tn/Pn

  dh blh check di cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF1 sekarang..sy br lps check.

  tq

  • Jue says:

   Anak berjaya..? Tahniah..

  • mama says:

   Betul ke dh bileh cek?
   Xde apa2 pun.

  • AzieIdris says:

   Pn Jue,

   Alhamdullillah berjaya ke Parit Perak seperti mana yg dia nak…Pada mulanya sy cek kul 5.30am tp system detect tidak berjaya. Dh start sayu sbb tak tau nak citer dgn anak mcmne. Tp dlm kul 6.30am sy cek blk..ada kuar Tahniah, permohonan anda berjaya..tp tiba2 hilang plak…till pkl 9-9.15am sy cek blk..Alhamdullillah spt apa yg saya dapat sekarang..

   Apapun semua syukur Alhamdullillah…

   TQ & Gud Luck to All parents…

 160. Amrie says:

  Anak saya tidak berjaya. Terima dgn seadanya.

 161. Siti Jane says:

  link…
  “The service is not available. Please try again later.”

 162. Ana says:

  check mana???

 163. eszack says:

  Salam semua… apa link untuk check status keputusan mrsm ni ye…

 164. eza says:

  Assalamu’alaikum warahmatullah,

  Saya rasa link yang diberi masih lagi untuk semakan kemasukan 2013. Official link untuk check 2014 blum kluar lagi.

  Semoga anak2 kita berjaya mendapat tawaran ke MRSM ..Amin.

 165. Amrie says:

  Semalam saya check pukul 3.30 pagi mmg ada. Tak pasti pulak kenapa skrg down balik.

 166. Ana says:

  Eszack guna link ni >>> http://www.mara.gov.my/

  tp buat masa sekarang belum di aktifkan… mungkin dalam beberapa jam lagi In Shaa Allah…

  Rajin2 jenguk portal MARA tu… anak minta MRSM mana??

 167. Ana says:

  Amrie… rezeki kiranya…

 168. mama says:

  Haieeee….! Entah kul brp plak buleh cek ni.
  Hairan lak kalu kul 3.30 pg ada tp skrg xde??

 169. Ann says:

  Alhamdulillah…..anak berjaya ke MRSM PDRM Kulim

 170. Fvee says:

  Assalamualaikum, kemasukan bagi tingkatan 4, sbp pun dah keluar. boleh semak kat web kpm

 171. mama says:

  Hmm…. kata kluar 15hb..tp xckp kul brp.
  Kul 11.59pm pun 15hb gak 🙂

 172. Amrie says:

  Sapa2 ada klu, bila boleh semak rayuan SBP. Anak saya tak dapat MRSM. Kena berharap kepada SBP pulak.

 173. Ibu says:

  Macamana ada yang bole masuk utk semak dan ada yang tidak ye…dan mereka maklumkan keputusan rasmi belum keluar lagi. Kepada pihak MARA yang membaca email ini, diharap dapat melihat ‘improvement’ yang perlu dilakukan. Coz this is not the first time and the first year.

  Diharap kemasukan adalah berdasarkan kelayakan dan bukan ‘kronorisme’, kerana kesian kepada anak-anak yang telah berusaha keras…tapi hak mereka dinafikan.

  Sekiranya betul-betul mengikut ranking kelayakan, rasanya keputusan sepatutnya boleh dikeluarkan lebih awal.

  Sekadar berkongsi pendapat….Allah SWT aje yang mengetahui segalanya…

  • Ana says:

   Ibu.. ada sedikit problem pada sistem yg berlaku tiba2. saya juga masih mencuba dari tadi… Moga yg baik dari Allah buat kita semua..

 174. Siti Jane says:

  Alhamdulillah… Alor Gajah.

 175. Ana says:

  info MARA 11.00 pagi >>>
  SEMAKAN KEMASUKAN KE MRSM TINGKATAN 1

  Dimaklumkan terdapat gangguan capaian ke server di Internet Data Center (IDC) buat masa ini.

  Segala kesulitan amat dikesali. Harap maaf

  Sumber: Semakan Keputusan MRSM 2014 Tingkatan 1 Dan 4 | melvister.com

 176. emaismail says:

  alhamdullilah..anak saya terpilih ke mrsm gmc.

 177. Fiadmirash says:

  Sabar..anak saya belum tahu lagi.ICD problem.SMS pulak belum aktif.Tahniah buat yg berjaya.

 178. Abang perkasa says:

  Bersamalah kita sabar menunggu…semoga MARA dapat mengatasi segala kesulitan dengan segera…. 🙂

 179. mama says:

  Sampai bila lah baru MARA dpt atasi masalah.
  Semoga Allah membantu n memudahkan mrk selesaikan masalah itu.
  Hrp segala penantian berakhir dgn berita bahagia.
  Siksanye menanti…..:(

 180. redzuan says:

  salam prob sungguh le camni nak semak tak dpt patut Mara kena byk kan alternatif sediakan byk sever utk semak kemasukan mrsm ni mmg sever akan jem sbb ramai yg akan acess dan satu lg yg sms tu patut kena aktifkan mohon ambil pengajaran dr kes yg terjadi ni buatle apa yg patut demi kemudahan org ramai dan para ibu2bapa2 .

 181. doa_abah says:

  masih down lagi servernya, tapi ada yang sempat access sebelum system down lewat pagi tadi..

  saya pula masih terkial2 menunggu server nak up semula

  kepada yang dah tahu keputusan, alhamdulillah.

  kepada yang sedang mencari2 jawapan, seperti saya ni, tunggu ajelah, kejap lagi system ok semula lah tu..

  salam

 182. doa_abah says:

  pautan/link:- http://cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF1.jsp setakat jam 1:07pm masih lagi down: “The service is not available. Please try again later.”

  kongsi2lah kalau dah ok balik ya. tqx

 183. Nas says:

  Salam semua,

  Sekadar ingin berkongsi. Saya mencuba sejak pagi tadi utk check result guna link di atas tapi ‘not available’.

  Kemudian saya cuba masuk main page:

  http://cms.mrsm.edu.my/cms/index.jsp

  kemudian klik butang ‘Go’ di bawah sekali (dibahagian ‘Permohonan Online’).

  Alhamdulillah dapat check. Cuma pdf sahaja tak boleh di download lagi.

  • Ayah Along says:

   Dah boleh check thru website mara. Cuma surat tawaran tak boleh print. Syukur anak saya dapat MRSM Baling, program ICGSE.

 184. mama says:

  Hmm…mmg xde lg….
  Tahniah kpd yg berjaya…..

 185. mama says:

  Dah buleh semak.
  Mlgnye ank sy xberjaya.

  • eza says:

   Kita ada perancangan, Allah SWT juga ada perancanganNya, sesungguhnya perancangan Allah SWT adalah yang terbaik. Moga Allah permudahkan di proses rayuan pula.

   • mama says:

    Hrpnye begitulah.
    Ank sy hdk sgt hafaz al quran.
    Masa interview dia dpt hfz smua.
    Soalan lain juga dijwb dgn baik.
    Kalau xkrn ingin menjd seorg hafizah, xde sy sedih sgt..
    Sy sentiasa bermohon kpd Allah agr memilih kedua2 ank2 sy spy menjd hafiz n hafizah.

 186. redzuan says:

  CEK DEKAT http://www.mara.gov.my gagal takder link utk rayan tp dihttp://cms.mrsm.edu.my/ola/checkStatusF1.jsp ada lin rayuan plk camner tu

 187. nurul says:

  http://www3.mara.gov.my/Keputusan_MRSMF1/index.htm

  cuba semak kat link di atas tu…anak kita x berjaya…

 188. Sunny says:

  Tak berjaya juga IGSCE Parit. Camne nak buat rayuan?

 189. xoxo says:

  saya da dapat bukak link semakan.sesiapa yg masih tak dapat bukak bole bagi angka giliran kepada saya.bole saya tlg semak.

 190. Ana says:

  Alhamdulillah anak dapat MRSM pasir salak… tapi sedang memikirkan antara MRSM dan SMKA. dulu mohon MRSM UA. Apa pun keputusan moga yg baik dari Allah.

 191. Hairul says:

  Salam,

  Syukur. mrsm Parit .

  Wpun parit tak termasuk dlm senaai pilihan. Tapi alhamdulillah. Saya redha

  • Ana says:

   Tahniah…

  • AzieIdris says:

   En Hairul,

   Anak saya juga di MRSM Parit..Tahniah utk semua Ibu Ayah b/p Anakanda…

   Syukur pdMu Allah swt…

   Semoga mrk terus belajar utk menjadi jutawan akhirat & dunia..Aamiin

  • mama lizah says:

   Tahniah En Hairul.
   Anak saya minta Parit 1st choice, interview pun di sana
   Kami dr Kajang.
   Anak saya tak dpt.
   Ukkm dia kata senang.
   Kwn2 sekelas semua interview kat Alor Gajah dan SEMUA dapat.
   Anak ada strong basic English.
   Apa pun..saya dah buat rayuan.

 192. Ana says:

  Hairul ya saya juga dapat offer yg tidak ada dalam pilihan hanya satu pilihan saya MRSM UA KB. apa pun syukur… tinggal memohon bantuan Allah dalam membuat pertimbangan SMKA atau MRSM

 193. abang perkasa says:

  Alhamdulilah..puteri saya dapat di mrsm serting…mengikut jejak abangnye yg tingkatan 2 disana juga…syukur kepada mu Allah..

 194. dinie says:

  Assalam
  ok eh,nak tanya saya ni baru dapat twaran sbp sembrong tau.saya nak msuk but tkut nnti dpat twaran mrsm.but ni kira saya dh dapat twaran sbp sya tak kan dpat twaran mrsm la eh? sebelum ni sya sekolh mengah biasa je.
  mohon pencerahan dripada yg pakar..

 195. Iza says:

  Salam semua…..anak saya x berjaya ke MRSM….tp saya nk taye….adakah sbb saya memohon rayuan SBP? Sbb saya taye pd kwn2 yg dpt meraka tidak membuat rayuan SBP….

  • amie says:

   iza……anak saya pun merayu ke SBP tp alhamdulillah dpt ke MRSM

  • Mekanik Motor says:

   Salam Iza , anak saya dapat mrsm tapi dalam masa yg sama dia ada buat rayuan ke SBP. Tahun sebelum ini kalau ada rezeki boleh dapat MRSM dan SBP kedua-duanya sekali tapi selepas dibuat rayuan SBP. Insyaallah anak anda masih berpeluang ke SBP.

  • hash says:

   Pn Iza, dari maklumat staf MOE seperti di nombor telepon yg ada di atas, kalau anak telah ditawarkan ke Mrsm maka automatik nama tidak akan diproses utk keluar dalam rayuan sbp. Jadi kalau Mrsm tak dapat maka tak mustahil masih ada harapan utk dipertimbangkan dlm rayuan sbp ambilan kedua yg akan daftar masuk sekolah maybe bulan Mac. Apa-apa pun baik check dgn sumber rasmi di MOE dan MARA.

  • yuules says:

   W’salam… anak saya juga buat rayuan sbp

 196. AzieIdris says:

  As Salam Tn/Pn,

  Sy ingin kepastian, adakah jika ditawarkan ke MRSM PArit bermakna anak itu ditawarkan ke program IGCSE atau program biasa?

  TQ in Advance

  • rolla says:

   mrsm parit program igcse.

  • Dan says:

   Mrsm Parit memang igcse. Anak saya pun ke sana. Mrsm Parit start igcse tahun lepas

   • Hairul says:

    Tahniah. Jumpa kita disana nanti 3 hb. Feb

    • dan says:

     salam, just for information yang nak ke MRSM Parit. Kat situ lalat banyak sikit and for those intending to stay overnight; Bandar seri iskandar ada banyak choices homestay (around 200 per house) and one new hotel (D’Hotel) which is quite reasonable about rm150 plus breakfast. Bandar seri iskandar is only 20 minutes from mrsm parit. Pekan Parit the resthouse is not that comfortable

    • Mat Li says:

     Hairul,

     Macamana dengan perkembangan mengenai gesaan mengenai ketelusan pemilihan ke SBP etc seprti yg telah dicadangkan oleh tuan?… Ada apa2 status tak?

     • Hairul says:

      Salam Tuan,

      Saya dah create satu page facebook “Urged the Ministry of Education to be transparent on the student selection for SBP” . Cuba google and like.

      Setakat ni x sampai 30 org yg like.

      Tq

 197. Mama Mia says:

  Salam semua,.Alhamdulillah anak saya dapat mrsm lenggong walaupun sebelum ni saya ada buat rayuan sbp..

 198. shukor says:

  Semasa saya membuat semakan, anak saya mendapat MRSM Pasir Salak dan saya telah print surat tawaran dan dokumen yang disertakan. tetapi apabila isteri saya check pada waktu malam, anak mendapat MRSM Felda tetapi surat tawaran tidak disertakan. Ada sesiapa yang mengalami perkara yang sama dan apa perlu saya buat? Thank you

 199. kakwan says:

  Nak tanya anak saya dpt sbpi utk tingktan 4….nak mohon pertukaran mcm mana

 200. Ayah Along says:

  Anak saya dapat MRSM Baling. Ada sapa2 yang dapat MRSM Baling. Nak tau kat Baling, mana nak bermalam

 201. deeya says:

  Nak tanya knp komen saya disini tidak dipamerkan? Admin tapis ke?

 202. deeya says:

  Anak saya tidak dpt kedua2 permohonan ke sbp dan juga mrsm.
  apa lagi kriteria yg diperlukan sedangkan dia aktif dan mempunyai jawtan didlam kokurikulum d pringkat nasional dan juga antarabangsa.
  Ujian dn intrview mrsm juga dikatakan senang.

  Saya lihat ada yg tak memohon igcse diberikan igcse..adakah lebih adil.jika kekosongan itu diberikan kpd yg mahukan igcse?

  Saya lihat rakan rata2 yg mendapat tmpt di mrsm adalah mrk yg menggunakan quota atau prtolongn org dalam or mara sendiri.dan pencapaian anak merek la tidaklah sampai ke peringkat antarabangsa.

  Terasa amat sedih dgn sistem pemilihan..kalau beginilah caranya tidak perlu kita adakan sistem peperiksaan..

  sedih

  • dan says:

   walaupun saya boleh memohon melalui quota bekas student mrsm, setakat ini belum nak melalui jalan itu. Biarlah apa-apa adalah melalui usaha sendiri dan rezeki yang diberikan oleh Allah swt

  • Baresi says:

   sama juga kes dgn anak saya penat usaha belajar dapat 5A…..sekolah harian jelah nak wat camner kita xde kabel fiber optic jalur lebar Alhamdulillah aku redha ya Allah

   • awien says:

    sama la..ngan anak saya dua2 xdpt…kena sekolah harian la…nk buat camne..xde ketelusan lansung….3A pon bole dpt sekolah sains…hmmm kwn sekelas anak saya semasa darjah 6

    • Mat Li says:

     Anak org susah kot… mesti anak kawan u tu ayah dia nelayan @ diketegorikan sebagai miskin tegar.

    • ayah says:

     Beribu 5A yg tak dapat masuk SBP/MRSM. 3A pula yg dapat.. Alangkah pilunya hati orang lain. Dari pedalaman mana datangnya – Ulu Tembeling, Long Pasia… Gi sekolah naik apa… naik rakit. Ish..Ish..Ish memang patutlah dapat pandai dan telus KPM/MARA menilai. Tahniah

     • Mat Li says:

      Memang pilu… tapi kalau benarlah apa yg dikata beserta dgn bukti sekali bagus ni. Boleh jgk dijadikan sbgi reference and case study.. kot betul2 miskin tegar serta menerima banyuan jab kebajikan masyarakat boleh la terima..

     • Helena says:

      Kpm n mrsm mmg ada quota utk pelajar miskin. Dlm kpm, siap diberi duit persiapan ke asrama 1K. Tak perasan ke benda ni selalu masuk paper? Tak perlulah nk sindir2 org susah.

      If nak sindir org kaya pakai cable menteri saya mmg tak kisah.

     • Mat Li says:

      Helena, baik u baca n pahamkan baik2 ayat diatas tu. Sindiran tu utk org yg tak miskin tapi layak masuk ke sbp dgn upsr 3A shj. Takda sapa yg sindir org susah, u dah salah paham ni.

     • Ayah says:

      Terima kasih, En Mat Li….
      Kesian bagi orang yg tak faham seperti Pn Helena. Kalau betul-betul miskin tak mengapa tapi yang ambil kesempatan pula ramai. Benda ini terlalu subjektif. Renung-renungkanlah!!!!

     • Helena says:

      Maaf saya mmg tak faham sindir menyindir ni.

  • Hairul says:

   Saya dimaklumkan mrsm ada intake 2 dan 3 . Jika sampai 30 april 2014 tiada apa2 juga, baru boleh buat kesimpulan x berjaya.

   Anak saya mohon IGCSE di 5 mrsm berlainan tetapi ditawarkan mrsm lain yg juga ada IGCSE. Apaapapun saya terima.

   Saya difahamkan juga , MARA ada jawatankuasa bebas peringkat tertinggi pengurusan MARA untuk memilih pelajar dan keputusan muktamad.

   Dlm FAQ, pelajar di beri markah berdasarkan
   1) UPSR 5a 25%
   2) sosioekonomi status 45%
   3) 30% Ujian UKKM – matematik, sains, comprehension dan ujian sikap

   Saya doakan agar semua anak2 yg ada disini akan mendaoat tempat dalam rayuan sbp atau mrsm. i
   insha Allah

 203. Mat Li says:

  Hairul,

  Macamana dengan perkembangan mengenai gesaan mengenai ketelusan pemilihan ke SBP etc seprti yg telah dicadangkan oleh tuan?… Ada apa2 status tak?

  Sumber: Semakan Keputusan SBP 2014 Tingkatan 1 Online | melvister.com

 204. Amrie says:

  Bila agaknya rayuan SBP nak keluar. Sapa2 ada info tak.

  • Hamelin says:

   Rayuan SBP keluar pada minggu pertama February pendaftaran pada 12 february 2014.

   • Amrie says:

    Thanks Hamelin. Anak tak dpt MRSM jadi mengharapkan sbp lah pula. Kesian jgk kat anak. Sekolah rendah dia dulu 16 org 5A. 6 berjaya ke mrsm, 4 berjaya ke sbp, 5 berjaya ke sekolah agama irsyad dan mashoor. Kat mana silapnya anak saya tercicir berbanding rakan2 nya. Namun itu semua ketentuan Allah. Terima dgn redha.

    • Hamelin says:

     samalah ngan anak saya, dia sorang tercicir walhal aktif sukan, koko. saya pun tunggu SBP gak last choice.

     • Ckg Siti says:

      Salam semua. Sedih dan terkilan pula rs hati bila murid2 yg di dididik berjaya ke sbp dan mrsm. Tp Ank sendiri dua-dua xdpt…

     • z-yana says:

      Hmm… sama la. Anak sy pun x dpt mrsm. Tggu rayuan je la. Kesian jugak sbb kwn2 dia yg dpt 5a semua ke sbp/mrsm.

 205. Dan says:

  Untuk anak anak yang tak dapat intake ni, jangan risau insyaallah ada dua mrsm yang dijangka di buka tahun ni. Rasanya mrsm sungai besar dan mrsm kuala kangsar. Mrsm Parit pada 2011, intake bulan julai pun ada

  • mama lizah says:

   Saya bertanya pegawai Mara smlm. Sg Besar insha Allah ptghn thn nia. Prog biasa utk thn nie tapi akan memulakan prog UA utk F1 thn dpn.

   Yang K.Kgsr dia kurang pasti bila akan buka.

   Ini yg saya dpt tahu direct dr pegawai tersebut. Wallahualam.

 206. nurul says:

  tuan tuan dan puan puan semua…

  jgn lah kata kalau ada cable dlm Mara, senang nak masuk MRSM…anak saya pun dapat 5A..aktif sukan.wakil sampai negeri.ada sijil penglibatan antarabangsa..dan saya staff Mara…apply mrsm kubang pasu..tapi anak saya x dapat pun…bukan rezeki snak saya kut…

  • Helena says:

   Betulkan… Saya pun first time dgr staff mara ada quota ni.

   Saya ingat lagi, masa pendaftaran anak saya form 1, berborak dgn timb pengetua…. Rupanya anak dia pun ada sebaya form 1 tapi tak dpt mrsm UA yg diminta….

  • Mat Li says:

   Yup, maybe takde rezki buat masa ni. Cuba rayuan?

  • Helena says:

   * timb pengetua mrsm

   • Ayah says:

    Dalam setandan kelapa ada yg baik dan ada yg buruk. Syukurlah, walaupun ada peluang tapi tak gunakan kable. Kita gunakan cara gentlemen….Kalau berjaya kita bangga dan kalau gagal kita redha kerana menggunakan jln yg Benar… Mungkin Timb. Pengetua MRSM tak mahu terbabit dgn jln yg salah. Syukur alhmadulillah. Benda ini dah terlalu lama…. mungkin anak Pn Nurul dan Pn Helena anak yg pertama…fikirkanlah….

    • Helena says:

     Maaf ya….. Saya dah lama mengadap sbp n mrsm ni… Ever since 2005 bila anak sulung nak masuk form 1. I am a parent with no cables tapi suruh anak fight dgn koko n interview. Syukur cara saya menjadi.

  • haslin says:

   Alhamdulillah..walaupun anak saya tidak berjaya masuk MRSM tapi dia berjaya masuk SMKA (eRayuan).

   Cuma saya terkilan ada yang menggunakan “kabel”. Semoga semuanya mengikuti jalan yang BENAR. Sungguh kasihan pada anak2 kita yang telah bertungkus lumus untuk mencapai kejayaan.. 🙂

 207. dinie says:

  hei result prmohonan form 4 dh bole cek eh? sya try cari x de plak

 208. puan izan says:

  Saya redha dgn ketentuan allah…ank sya mhon sbp x dpt,mhon mrsm pun x dpt..pdahal dpt 5a..aktif dlm koko n sukan.sya sndri pun x fham,kouta apa sbenrnye utk pmilihan kmsukan peljr.sya benar2 x puas ati..

 209. lin says:

  boleh sape2 tlg bg tau cara atau cekkan kemasukkan ank saye ke ting.1.Puas dok saya cari x jumpe.mungkin tarikh dah tutup,tp…xde cara lain ke…cume nk tau sememangnye ade tak namenye tersenarai di sek. mane2? Angka giliran upsrnye JF0051057

 210. Linda says:

  Nak tanya, klu masa semakan tiada ruang rayuan means takde peluang for second intake ke?

 211. mama lizah says:

  Allah mengabulkan doa kita dengan 3 cara:

  1. Apabila Tuhan mengatakan YA. Maka kita akan mendapatkan apa yang kita minta.
  2. Apabila Tuhan mengatakan TIDAK. Maka mungkin kita akan mendapatkan yang lain yang lebih sesuai untuk kita.
  3. Apabila Tuhan mengatakan TUNGGU. Maka mungkin kita akan mendapatkan yang terbaik sesuai dengan kehendakNYA.

  Sabarlah wahai hati. Sama samalah kita redha dan bersabar. Selagi masih ada jalan, kita tetap boleh berusaha.

  • mama lizah says:

   Syukur alhamdulillah…diberitahu anak berjaya juga…MRSM Parit…pilihan pertama. Mendaftar bersama dgn first batch 3/2. Syukur kepadamu ya Allah…syukur alhamdulillah…syukur..

   • nur says:

    Salam mama lizah. Sblm ni mama lizah kata anak tak berjaya, tp skrg mama lizah dpt tahu anak mama lizah berjaya pula, mcmana mama lizah blh tahu. Nak bkongsi pglmn …. sb anak saya tak berjaya

   • Mat Li says:

    Sila kongsi maklumat serta pengalaman anda. Mungkin boleh membantu serba sedikit dsb pada ibubapa lain.

    • mama lizah says:

     Nur /Mat Li…memang betul..mula tu mmg tak berjaya..sempat buat rayuan on line..siap jugak pegi mara hq …lps tu dpt panggilan minta semak semula…berjaya…Anak sye da slmt mendaftar 3/2 yg lalu..Semasa taklimat ada juga parents lain yg mengalami spt saya…dan esok 12/2 ada lg pendaftaran bg yg tercicir dan tak tau mereka sbnrnya berjaya…anak bos tmpt suami bekerja dpt alor gajah dan akan mendaftar esok…wallahualam…skdr bkongsi apa yg saya tahu..

     • mama lizah says:

      Utk makluman…anak bos tersebut sepatutnya mndaftar 3/2 yg lalu…chck mula2 mmg tak berjaya…mggu lepas dapat call dari mara utk cfmkn penerimaan sebab tidak mendaftar 3/2 yg lalu…

 212. Mama Mia says:

  Salam..saya turut bersimpati dgn parents yg anknya tak berjaya mendpt tempat di sbp/mrsm..sebelum ni saya pun merasakan demikian bila anak tak berjaya ke sbp memandangkan anak saya juga ada sijil peringkat kebangsaan mewakili negeri dan pernah mendpt tempat ketiga keseluruhan individu..tapi saya menanti penuh harapan dan doa moga mendpt tempat di mrsm..saya tak ada ape2 kabel walaupun ada kawan di mara smpai skrg dia tak tahu saya ada anak yg ambil upsr thn lepas..saya nekad utk melihat ketelusan dan biarlah ape pun kputusan saya terima dan Ahamdulillah rezeki anak saya ada..sabarlah, saya doakan anak tuan puan berjaya utk the next intake..inshaa Allah

 213. yuules says:

  As salam. Tahniah! kepada semua yang berjaya ke MRSM & SBP.
  Teruskan bersangka baik dengan setiap situasi kita, mudah2an kita dapat mendidik diri kita & anak2 kita dengan sifat2 terpuji…
  Teruskan berdoa akan segala perkara yang baik2, berdoa dengan ikhlas dan berlapang dada, berserah kepada ALLAH dan redha atas ketentuanNya…
  Ibubapa perlu lebih bersemangat dan positif agar anak2 turut bersemangat untuk terus belajar walaupun di SMK Harian… teruskan memberi senyuman 🙂
  Wassalam…

 214. Hairul says:

  Saya juga bekas pelajar Smk harian dulu, belajar sendiri tanpa tuisyen , ibubapa kerja kilang. Tapi saya tekad dan akhirnya bersaing secara sihat dgn rakan rakan yg masuk mrsm dan spm aggegat saya alhamdulillah lebih baik dari rakan2 yg masuk mrsm. Diterima masuk ke Kolej MARA Seremban untuk A level dan bersaing lagi dgn student2 terbaik dari mrsm taiping dan lain2. To summarise, sbg ibubapa kita maukan terbaik utk anak2 .. Sokong dan berilah motivasi walau disekolah mana pun mereka berada. Semoga anak 2 kita beroleh kejayaan.

  • lin says:

   Salam En Hairul,

   Tahniah anak dapat gi Parit. Nak teruskan lagi ke urged FB yg diusahakan tu… Saya akan tetap terus bagi komen walau anak saya ada yg berjaya ke SBP tanpa kabel. Nampaknya tak jalanlah sebab ramai yg dah dapat ……Nada pun sebelum dan selepas dah tak sama bunyinya.Hahahaa….!

 215. Hairul says:

  Salam Lin, saya tetap teruskan laman page facebook itu
  Sehingga KPM bertindak.

  Saya lebih mengutamakan kepentingan awam dan yg lain2 saya mohon sila like page “Urged the Ministry of Education to be transparent on student selection for SBP”.

  Sekali lagi, mohon sokongan tuan 2 dan puan2 .

 216. anakibu says:

  Salam.
  Wah…di sini pun lg hebat perbinc topik sbp/mrsm. Saya bru gi eputra, masih penuh kesantunan, berlapik n ada gak yg komen tapi x mcm kat sini. Saya suka baca komen parents ni…ada yg anaknya dapat x puas hati, anak x dpt lg la x pus hati, ada yg anaknya dh lama dpt masih mbantu, ada yg marah2 knp org kaya pun dpt, blum lg msuk bab cable yg pelb size tu. Mybe, kat sini ada yg keja kat tnb kot. Tapi x mungkin parents kat sini hidupnya susah. Umur saya mungkin bru setahun jagung tapi saya tau bila tengok kereta n handphone memasing plus lak ngan ada internet kat umah, anda bukan miskinkan? Ibu selalu ingatkn saya, rezeki masing2 Allah tetapkan. Jgn pertikaikan urusanNya. Allah akan beri bila Dia mahu. Itu komen ibu bila saya tunjukkan komen anda suma kat ibu. At last, ibu ckp…Jgn sibuk urusan org dewasa…awak gi belajar skang…hahahaha….x pasal2 sya kena tegur ngan ibu. Bukan apa, saya nk buat preparation awal bila ada anak nnti…hehehe. maaf uncle/auntie suma xoxo(nk relaks otak yg penat ni sbenrnya)

  • Anak Ayah says:

   Satu teguran yg bernas yg mengajak kita berfikir @ muhasabah. Disini, ada yg kecewa dan yg gembira. Masing2 cuba menjadi penasihat atau meluahkan rasa kekecewaan diri dsb. Kepada yg berjaya Tahniah diucapkan… pd yg kurang berjaya bukan rezki buat masa ini (tapi rayuan pastikan dibuat). Kita hanya manusia… hanya mampu berusaha. Kepada yg mempunyai pengalaman bertahun2 dlm pengurusan anak masuk sbp / mrsm pengalaman anda mmg baik.. tetapi bukan semua boleh diaplikasi dsb. Ujian @ cabaran berbeza2 setiap makhluknya… Maaf dipinta pada semua. Wallahualam…

 217. puan noreen says:

  saya dlu pun kecewa bila anak tidak dpt ke spb tp sy bgtahu anak sy semua ini sudah tertulis dan kita kena redha.mungkin ada hikmah..anak sy dutawarkn ke mrsm jb dan sy tidak menggunakan mana2 kabel wpun suami sy ex mrsm kuantan.malah suami sy tak pernah aktif dlm alumni.jd sy rasa ini berbalik pd rezeki dr allah.setiap yg berlaku ada hikmah.Mmg kecewa bila anak kura gagal ke sbp dan mrsm tp sy percaya sekolah harian juga mampu melahirkan pelajar yg cemerlang kerana sy sendiri pun dr sekolah harian..ini hanya pendapat sy saja..kita doakan yg terbaik buat anak2 kita ya

 218. Amrie says:

  Wahai Anakibu,
  Anak pakcik pun 5A tapi tak berjaya ke mrsm pun. Pakcik tak pernah kecewa kerana pakcik sedar, anak pakcik tak sehebat anak2 org lain. Penglibatannya dalam koko cuma di peringkat sekolah sahaja. Jadi pepatah ukur baju di badan sendiri adalah paling sesuai bagi anak pakcik. Semua ini adalah urusan Allah dan pakcik percaya, kebanyakan parents di sini amat terbuka dan menerima segala ketentuan Ilahi. Pendapat dan kritikan yang dilontarkan di ruangan tidak bererti telah hilang kesantunan dalam diri masing2. Setiap ibubapa berhak untuk meluahkan pendapat masing2 secara berhemah dan pakcik tak nampak di mana kesalahan mereka. Sekiranya ada yang melebih-lebih, itu hanyalah reaksi emosional yang biasa bagi kita selagi bernama manusia. Jika nak cakap dari segi harta benda sama ada kereta, handphone atau internet di rumah, sedarkah bahawa parents yang ada di sini semuanya bertungkus lumus bekerja untuk menyediakan kemudahan tersebut pada keluarga masing2. Pakcik sendiri dilahirkan dalam keluarga yang susah. Tapi Alhamdulillah, rezeki Allah taala berikan, keluarga pakcik berjaya keluar dari kemiskinan dan hidup sederhana sekarang. Itu semua tidak datang bergolek kerana semuanya diiringi keringat, airmata dan doa yang tidak putus2 kepada Allah swt. Jadi, secara jujurnya, pakcik tak mahu kehidupan anak2 pakcik jadi macam pakcik dulu. Setiap ibubapa mahukan yang terbaik untuk masa depan anak masing2. Walaubagaimanapun, pakcik mengucapkan terima kasih kerana Anakibu amat prihatin tentang komen2 di sini. Tidak salah untuk ingat mengingati sesama manusia.

  • TC.....128 says:

   Sy setuju dgn encik Amrie. Kami golongan bapa senantiasa berusaha utk mencari rezeki yg halal bagi kesenangan anak-anak dan keluarga. Keberadaan hphone dan kereta pd masa kini bknlah boleh dijadikan ukuran status seseorang.

   Selain menyediakan keperluan dan kemahuan keluarga, masa hadapan anak2 perlulah difikirkan. Sbb itu, sebagai langkah permulaan ibubapa perlu memastikan anak2 mereka ditempatkan di sbp/mrsm.

   Anak-anak telah berusaha mendapatkan 5A dlm upsr….Oleh itu sekarang ini tibalah giliran ibubapa pula perlu lebihkan usaha utk memastikan anak2 memperoleh apa yg dihajati…….

   Akan datang x ada lagi PMR dan kita x tahu lg cara pemilihan kemasukan Tingkatan 4 di sbp/mrsm memandangkan pentaksiran berdasarkan 4 subjek……wallahualam

 219. Mama Mia says:

  Salam..sometimes things doesn’t happen the way we want..
  may Allah blessing all your good words..Aminn

 220. wansue says:

  Assalam,
  Syukur ank ke 3 sy brjaya ke mrsm igcse tumpat sbgaimna yg dipilih..alhamdulillah sy pilih mrsm tumpat sbg pilihan prtama dan rezeki ank sy dpt kt situ..dekat dgn rmh kami..hnya 20km shj..terima kasih Allah..

  Alhamdulillah kabel kami hnya doa dan solat hajat. Mintalah pd Dia.

 221. mama says:

  Assalam!
  Ada sesiapa yg tahu SMKA mana yg ada prog ulul albab?
  Sy d beritahu kenalan td, boleh buat rayuan ke sek berasrama melalui jbtn pendidikan.
  Sy cuma tahu SMKAKL ada prog itu.
  Rayuan ke mrsm ua tlh d buat, selagi terdaya nk truskan usaha cita2 ank yg ingin menghfz quran.

 222. toman says:

  Bilakah SBP nak laksanakan sistem dwisijil (igcse) dan UA macam mrsm? Nota kaki: Bekas pengerusi mara kini menjawat menteri pendidikan 2.

  • Hairul says:

   Harap maklum, IGCSE di MRSM kena bayar sendiri.

   Bagus juga cadangan tu kalau dilaksanakan di SBP.

   • toman says:

    Kos yg ditanggung utk igcse di mrsm masih rendah jika dibandingkan kos di int school spt mkis etc.
    Tempohari, bila keputusan sbp keluar, anak saya amat gembira bila tak berjaya ditawarkan ke sbp. Dia berminat sgt nak buat dwisijil (igcse) di mrsm. Bila dia ditawarkan utk prog igcse di mrsm, dia amat gembira sangat. Apa yg saya nampak, sbp jadi ‘kurang daya tarikan’ bila sekadar offer prog ordinary. Ini pandangan peribadi saya.

 223. WATI says:

  sedih anak tak dpt tawaran di SBP atau MRSM bilalah agaknye keputusan rayuan untuk ambilan ke 2…..penat dah menunggu ni….

 224. Amrie says:

  Besok keluar result rayuan sbp ambilan kedua F1

 225. Amrie says:

  PEMBERITAHUAN

  Semakan Tawaran Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan Satu Ambilan Kedua Tahun 2014
  04 February 2014
  Sukacita dimaklumkan bahawa Semakan Tawaran Ke Sekolah Berasrama Penuh Tingkatan Satu Ambilan Kedua Tahun 2014 boleh dibuat di Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (Aplikasi Berkala) bermula 05 Februari 2014 (Rabu).
  Segala kerjasama daripada pihak tuan amat dihargai.
  Terima kasih.

  Diterbitkan oleh Bahagian Pengurusan Maklumat

  • inasani says:

   Rayuan kedua SBP x berjaya, MRSM pn x berjaya…klu kita hantar surat rayuan lagi adakah pihak KPM @ MARA membacanya?

   • Kecik says:

    Inasani, dicadangkan supaya puan terus ke bahagian SBP di Cyberjaya untuk buat rayuan serta berjumpa dgn pegawai berkenaan. Maybe boleh dipertimbangkan untuk 3rd intake F1. Semalam yg mendaftar di SBP 2nd intake dlm 70 percent dr 60 org (disalah sebuah SBP di selatan Malaysia). Masih ada byk tempat lagi.. cuma kena tahu SBP mana yg kurang persaingan supaya peluang utk ditawarkan tinggi. Contoh, kalau minta STF mmg boleh dikatakan chances very slim… 1st intake yg lapor diri seramai 128 org…. 2nd intake confirm akan ambil lg 22 org shj utk top up yg tak lapor diri. Tak salah luangkan masa sikit utk ke Cyberjaya tu. Insyaallah.

 226. Hamelin says:

  nasib x sebelahi anak saya, mrsm x dpt sbp pun x dpt.. mrsm da buat rayuan, sbp rayuan kedua pun x dpt. kateria apa lagi yg dorang nak ek.. sbp ada x rayuan ke3. kesian anak kawan semua da masuk mrsm n sbp. ada sesapa tau info untuk rayuan kali 3 x?

 227. Jamiatul says:

  nasib anak saya pun sama..saya pun tak paham kriteria apa yang dimahukan untuk memasuki SBP & MRSM..padahal anak saya memperolehi 5A (UPSR), Mumtaz (PSRA), 8A (UPKK) dan juga merupakan Pen. Ketua Pengawas malah dianugerahkan Tokoh Murid & Tokoh Ko kurikulum. Mewakili Daerah Petaling Perdana & Johan sejak dari Tahun 5..pelajar yang aktif di sekolah dalam akedemik mahupun ko kurikulum..juga pelajar cemerlang di sekolah agama..mungkin betulah kata orang pelajar perempuan saingan lebih sengit!!

 228. Hairul says:

  Salam,

  Just nak share…3hb Feb hari tu…Pengetua MRSM Parit kalau x silap ada menyatakan yg intake pertama di sana Form 1 seramai 210 org. Yg baru mendaftar pada hari pendaftaran seramai 163 orang.

  Ada juga yg datang lewat petang untuk mendaftar. Campur kira itu semua katalah 170 org mendaftar. so ada balance 40 tempat. Mungkin tempat ini boleh diisi utk ambilan kedua.

  Saya harap rakan2 disini yg yakin bahawa anak2 tuan puan boleh buat ujian UKKM Form 1 tempohari berusahalah dengan sehabis mungkin untuk anak2 dgn membuat surat rayuan dan mohon sokongan dari pihak2 yg mentadbir MARA seperti Pengerusi MARA, CEO MARA ke dan sebagainya. Pergilah ke Bangunan MARA di KL demi dan berjumpalah dgn mereka atau PA mereka demi melihat kejayaan anak2 tuan dan puan.

  Saya doakan semua yg ada disini berjaya.

  • Hamelin says:

   En Hairul,

   Saya sudah ke Mara KL, tapi x dpt jumpa dengan CEO Mara, mereka kata hendak buat rayuan just enter online, saya sudah siapkan dokument dan surat rayuan. kakitangan saja yang ambil di kaunter katenya akan di pass kan ke ketua pengarah.

   • Helena says:

    Tak perlu jumpa ketua pengarah atau ceo…. Ini bukan tugas mereka. If mereka free pun tak dpt jumpa. Sebaiknya jumpa pegawai incharge dlm pengambilan pelajar mrsm. Tapi if mereka tak available, pass surat rayuan di kaunter pun boleh. Tapi sebaiknya jumpa pegawai lah.

 229. CEO MARA says:

  Pandai lah ko suruh mak bapak ramai-2 datang serbu pejabat Den. Anto surat rayuan je dah lah… Ni baru nak tenang-2 skit dah nak keno serbu lagi skali.

  Tapi takpo…datang…datang semoa…
  Kejo kami memang nak bagi yang terbaik bagi korang semoa.

  Tapi ingat…anak keno antor jauh -2 jgn nak merungut ye.

  • Hairul says:

   Jgn marah Tuan CEO… saya sekadar memberi cadangan dan pendapat… Terpulanglah atas kebijaksanaan masing2… Maksud saya berusahalah sehabis baik… Kalau tiada rezeki juga barulah puashati.

  • raha napiah says:

   Saya dh mohon mana2 MRSM pun x pe. Rayuan dh buat tinggal nak pegi pejabat je lagi. Anak-anak lain sekolah walaupun jauh berbatu-batu rasa cam nk pegi jugak demi anak.

  • Helena says:

   Hehe ada lagi CEO mara kat sini…. Takpa anak buah CEO semua baik2 kan, berkhidmat utk membantu…. Banyak pahala dan jasa….. Terimakasih byk2 ya 😀

  • inasani says:

   x kisah klu anak dihantar jauh2…asalkan mereka dpt ke MRSM/SBP. Harap phk tuan telus dan adakah surat rayuan yg dihantar pihak kami dibaca?

 230. Aboi says:

  Alhamdulillah…anak saya berjaya di dalam rayuannya. Cuma agak jauh dari lokasi yang di minta. Target sekolah sekitar Selangor…tapi di hantar ke SMS Bagan Datoh.

  Agak2 kalau buat rayuan di layan tak?

  • Helena says:

   Tak. Ramai parents anak jauh2, so benda ni biasa esp yg dapat 2nd intake onwards… Suruh anak belajar kuat2, form 4 boleh apply MRSM PKP yg berhampiran ya….

  • Helena says:

   Ops tak perasan … Ni SBP bukan MRSM sorry ya. Tapi jawapan tetap tidak….

   • yuules says:

    anak sy dpt mrsm mersing, agak jauh juga…
    namun, surat tawaran telah nyatakan.. tawaran akan terbatal jika tidak bersetuju dgn mrsm yg telah ditawarkan…
    skrg anak sy masih berusaha menyesuiakan diri… semoga cikgu homeroom & teman2nya serasi bersamanya 🙂

 231. Halim Munan says:

  nampaknya nasib x menyebelahi anak kawan..rayuan sbp x berjaya, mrsm ari tu pun x berjaya..mugkin persaingan sengit sbb ramai pelajar yg dpt keputusan cemerlang..tp masa kawan peperiksaan penilaian darjah 5 dulu (tahun 1982) dapat 5A pun x dpt tawaran jugak..padahal brapa kerat bnor yg dpt 5A masa tu..sebabnya x ada kable..yg kawan ada pun kable telepon kat umah jer.. tu pun masih pakai copper cable lg..org skang dh pakai fibre optic pun..kesian gak kat anak kawan tp x per la..x dpt g sbp/mrsm pun dpt gak kawan g blajo ober-c dgn x pakai kable bagai..harap anak kawan pun mcm tu gak

 232. inasani says:

  sedih sgt2 anak x berjaya ke SBPI walaupun telah membuat surat rayuan dan sokongan pengetua SBPI yg dipinta. Adakah namanya telah diblacklistkn kerana menolak ketika temuduga SBPI tempoh hari?

  • uno says:

   Ada kemungkinan. Tapi saya keliru, bilakah interview sbpi yg dia tolak?, bilakah pula dia buat rayuan sbpi (beserta sokongan pengetua sbpi)?

   • inasani says:

    interview hanya utk kuota sek…pengetua pilih utk dtemuduga berdasarkan ranking UPSR. Interview sblm klua keputusan twrn SBP. Wt rayuan slps x berjaya tpi mohon sbp yg lain pula dan wt surat rayuan beserta sokongan pengetua. Ini semua sya lakukan utk menunjukkan kesungguhan sya sbg ibu bapa. Apa lg harus sya lakukan utk anak sya? Skrg sya mgharapkn rayuan MRSM pula,online dh isi, surat rasmi pn dh dihantar….

  • Aboi says:

   Saya sendiri pernah bertanya kepada PK HEM sebuah SBP yang terkenal…katanya pihak sekolah tidak dapat berbuat apa…semua pemilihan datang dari bhgian kemasukan SBP kementerian. Pihak sekolah hanya menerima apa yang diberikan…wallahualam

   • inasani says:

    ya itu la yg yg dikatakan oleh phk sek. Ibu bapa la yg memainkn peranan utk menunjukkan kesungguhan dlm rayuan. Mereka hya blh memberikan sokongan

 233. name says:

  saya keliru…dapat sms 15888 maklum anak berjaya ke tingkatan 1 sbp ambilan kedua…tapi bila semak di website (utk cetakan surat tawaran) maklum anak tidak berjaya…ada sesiapa pernah ada pglmn mcm ni?

 234. puan izan says:

  Sbp ada rayuan ke 3?

 235. Hamelin says:

  rayuan mara bila result ye…

 236. liz says:

  Tumpang tanya, saya tidak ditawarkan ke sbp… tetapi saya tidak membuat rayuan ke SBP. Adakah permohonan saya akan dipertimbangkan juga untuk pengambilan kali kedua ke SBP?

 237. amin says:

  bila tarikh rayuan akan diterima bagi tingkatan 4 2014?

 238. abdul says:

  bila tarikh ambilan kedua sbp tingkatan 4 2014?

 239. ibu makan gaji says:

  saya meragui cara pemgambilan sbp. sebabnya kpm kata kemasukan utk miskin tegar tapi saya lihat anak jiran saya dapat masuk TKC sedangkan ayahnya mempunyai title datuk, ibunya mempunyai 3 nursery, rumah asyik renovate sampai 3 kali ibunya seorang keturunan Tengku. berupaya bayar gaji pembantu nursey sampai berpukuh ribu…cara pemgambilan perlu diperbaikki. kami kakitangan kerajaan makan gaji kasi pagi makan pagi setiap hujung bulan gaji semua habis tapi nak masukkn anak ke sbp macam minta sedekah merayu sana sini. sbp juga kena ajar cara bercakap kpd yg orang yg bertugas angkat phone. pernah sekali saya call, boleh dia siap lecture saya sampai saya keluar air mata. katamya dia sekolah hanya sekolah rendah tapi anak2 semua masuk universiti dan pelajar yg masuk mrsm dan mckk pun ada yg tak lulus tak dapat masuk universiti. kalau betul sekolah rendah tak kan sampai pandai nak lecture lama2 kepada ibubapa yg call. macam tak sukalayan pangilan telefon dan lawatan ibubapa. bukankah makan gaji layan bukan sepanjang tahun pun hanya tempoh masa result keluar je kan. pegawai HEM tak pernha ada dan tak pernah angkat phone. baru diamanahkan tugas tu dah berlagak lebih dari menteri. cuba lah terangkan dengan baik cara pemilihan . mesti lebih telus.

 240. su says:

  tumpang Tanya,

  saya buat pertama kalinya thn ini anak sulung saya akan menduduki upsr.gementar dan susah hati saya.aya ingin bertanya kepada mama2 yg sudah ada pengalaman:

  1. bilakah kita blh memohon kemasukan untuk anak ke SBP @MRSM? sehabaik terima keputusan atau mnggunakan keputusan trial?

  2. bagaimana memohon? ada iklan klr di paper atau kita mohon direct di online website sek2 tersebut?

  3.anak saya juga bakal menduduki peperiksaan upsra (sek agama), apakah keputusan ini mampu membantu?

  terima kasih kpd yg sudi respon.

  • mama says:

   puan su,
   sbp..based on trial result
   mrsm..after keluar result upsr
   spb under kementerian & mrsm – mara web
   – semua mohon online.
   upsra penting jugak jika nak mohon mrsm ulul albab..msti mumtaz.
   mrsm ada program biasa, icgse & ulul albab.

 241. rose says:

  Nak tanya selepas 2ndintake sbp…tak boleh ke buat rayuan

  • inasani says:

   Puan rose, saya ada bercakap melalui tel ngn Pn azah SBP…..slps 2nd intake….htrlah surat rayuan….in sha Allah mereka akan baca. Untuk mengukuhkan lg surat rayuan kita dptkan cop serta sokongan pengetua SBP dan YB kwsn kita….x salah kiranya kita mencuba. In sha Allah klu ada rezki anak kita….janji usaha….

   • Hamelin says:

    Pn Inasani,
    Sy beru coll pejabat SBP last week, sy tanya adakah permohonan anak sy ke sbp di terima selepas 2nd intake x dapat. saya juga ada menulis surat dan sertakan sijil2, nak tau apa mereka jawap…”kalo dah x dpt 2nd intake x de rayuan atau 3rd intake, kira mmg x dapat, kalo nak masuk sbp juga kena tunggu form 4 nanti” itu jawapan mereka. wasalam

    • inasani says:

     ye ke pn hamelin, hr tu saya dpt bercakap ngn pn azah incas bhgn rayuan sbb ada org bg nama en fattullah ngn pn azah..dia bgthu masa rayuan kedua segala surat2 rayuan mereka tidak baca tpi dia suruh hantar surat rayuan sekali lg…puan tu kata mereka akan membacanya…saya htr byhand tpi alhamdulilla anak sya berjaya mendapat tempat di mrsm….sya pilih phk mna yg dulu bg keputusan….

 242. mardianabujang says:

  Anak saya ingin membuat rayuan ke SM SAINS MIRI untuk intake yang ketiga tetapi saya tidak tahu di mana ingin membuat rayuan tersebut. Terima kasih.

 243. Iziyah Abdul Hamid says:

  Saya nak tau macam mana nak mohon untuk anak saya dari SBP ke Sekolah Tuanku Munawir.

 244. shima says:

  Slm…sy nk mintak advise…ank sy mnduduki upsr 2014…bulan 10 ni akan keluar permohonan sbp…impian mmg nk ank ke mrsm..jd patutkah sy memohon sbp…sbb mrsm apabila result keluar baru boleh pohon…ada sy dgr jika pohon sbp x boleh pohon mrsm.takut terlepas keduanya.tq

 245. mariya says:

  saya nak semak erayuan sbp…untuk kemasukan pelajar ke tingkatan 1 tahun 2015.Bagaimana..

 246. Isham says:

  Anak saya telah mendapat SBP dan pada masa yg sama telah dipanggil menghadiri temuduga MRSM.. Mengikut kata pegawai MRSM, murid2 yg telah mendapat panggilan SBP (samada beliau terima atau tidak SBP trsbt) akan ditolak utk kemasukan ke MRSM walaupun panggilan temuduga telah dibuat kerana senarai SBP dikeluarkan setelah surat panggilan temuduga MRSM dikeluarkan.

Leave a Reply

CommentLuv badge