404 Responses to “Borang Permohonan BR1M 3.0 Bantuan Rakyat 1Malaysia 2014”

  1. rapingi b. nasip says:

    bagaimana cara untuk mendaftar permohonan bantuan brim secara online

  2. noor aini says:

    Bila permohonan secara online br1m 3.0 akan dibuka?

  3. Reita Raja Gopal says:

    Our pension together is in the bracket mentioned in Brim 3.0. Thus my husband can apply but what I would like to know will takaful cover both husband n wife as we are above 65 n have no more group insurance coverage.
    Thank You

  4. yanaz says:

    biasanay kalu isi borang brim ne letak gji kasar or bersih??..mestilah gaji bersih kan?

  5. niza says:

    Salam,nak tanya.kalau dah dapat br1m 2.0 pada tahun lepas,wajib/kena isi borang permohonan semula untuk br1 m 3 2014?,

  6. nhch says:

    if dah dapat br1m 2.0 pada tahun lepas,wajib/kena isi borang permohonan semula untuk br1m 3 2014?,

  7. ieda says:

    Saya nak tanya, tahun ini saya dapat BR1M 2.0 untuk individu. Skrg saya dah berkahwin, jadi macam mana nak tukar dr permohonan individu ke isi rumah untuk BR1M 3.0? Terima kasih.

  8. Wa266 says:

    AsSalam. Nak tanya, last year saya dapat brim2.0, perlu ke mengisi borang dan memohon lagi untuk brim3.0?

  9. azhar says:

    apa syarat kelayakan brim 3k-4k?
    1. adakah ia dikira gaji pokok ke atau gaji stelah dicampur elaun?
    2. kalau orang tu bujang bole x aply?

  10. iqa says:

    askum nk tnya setiap isi rumah isi satu borang bagaimana dlm isi rumah ad 2 bini..salah satu bini tak boleh mhon kee?

  11. johan says:

    bila blh kemaskini

  12. yatie says:

    Nak tanya.. BR1m 2.0 saya pernah dapat bantuan,, untuk 3.0 ni kena isi borang yang baru ke? Macam mana pula saya nak update alamat baru?

  13. lynnie says:

    Kalo dah dapat brim 2.0 dulu tu…brim 3.0 ni nak isi borang lagi kah atau secara automatik dapat brim 3.0 ni….

  14. abdul Samat Mihat says:

    Tiada pendapatan..

  15. muhammad nazri bin ibrahim says:

    bila perdaftaran di buka

  16. Mordi bin antay says:

    Br1m yg terdahulu blm dpt lg

  17. nelton says:

    Saya berharap agar br1m 3.0 dapat membantu rakyat

  18. philip justin says:

    Saya penerima br1 dan 2. Haruskah saya isi borang utk bantuan 3.0?
    Bilakah BRM3.0 akan diagihkan? Sekian terima kasih.

  19. Salam, Kalau individu yang masih bujang berpendapatan RM3000.00 , memang tak boleh dapat BRIM ka?

  20. sheren says:

    Salam.sy dah x tggal serumah dgn suami.dlm proses di mahkamah.sy blh buat permohonan baru.anak2 dgn sy.

    • naemah says:

      salam..tahun lepas saya dh mohon dan layak dpat bantuan brim 2.0 tapi tuk tahun ini kalau saya nk memohon bantuan brim 3.0 perlu ke saya isi borng semula?

  21. boss says:

    Kalau dulu brim 1 n 2 tak sempat ambik sbb duk spital, masa nk ambik brim 3 nanti, boleh dpt 1,2 n 3 tak ? KAlo nk rayuan agak2 boleh ?

  22. juanbaek says:

    Pendapatan bawah 3000, bawah 2000 sume tu pendapatan bersih atau pendapatan kasar ?

  23. Azazul Hani says:

    Bapa saya meninggal dunia pd Jan 2013.
    Saya perlu mendaftar yg baru bg ibu saya…
    bilakah saya boleh buat pendaftaranbtrsebut?

  24. mariana says:

    br1m 01 kami dapat br1m 02 kami hanya dapat kelulusan rm kami tidak dapat. adakah br1m 03 perlu memohon lagi atau kemaskini sahaja.

  25. janet says:

    Kalo dah dapat brim 2.0 dulu tu…brim 3.0 ni nak isi borang lagi kah atau secara automatik dapat brim 3.0 ni….

    S

  26. is says:

    Bila agak nya boleh isi online untuk apply BR1M pendepatan RM4,000 kebawah ?

  27. jameah says:

    Mcmne cara sy nk kemaskini

  28. rose says:

    Bapa saya ambil brim 1 & 2 dkt bandar. Jadi nak bertanya macam nak tukar pengambilan brim 3 ini dkt kpg ataupun dekat kawasan yang berdekatan.

  29. Norzaliza binti ismail says:

    Sy ingin tahu sekiranya brim 0.2 Kita Telah pun menerima apakah Kita harus buat isian borang utk brim 0.3?sekian terima ksh

  30. shafiqah says:

    salam, saya ingin bertanya,, saya belum bekerja dan layakkah menerima brim ini?

  31. rovitah saimon says:

    if my husband doesn’t want to apply brim, can the wife apply .

  32. mariana says:

    br1m 02 hanya dapat kelulusan..boleh d tuntut lagi ka baucer BR1M 02.?

  33. Abby says:

    Hi Melvister,

    Tahun lepas saya ade daftar online BR1M 2.0 untuk bujang yg bekerja gaji dibawah RM2k. Permohonan saya gagal dan saya pun tak tahu kenapa. Tahun ni saya perlu mengisi borang sekali lagi ke?

  34. SALEH says:

    SATA MEMANG PENERIMA TEGAR BRIM….HEHEHEH.THUN KENA NO AKUAN BANK KE…MACAM MANA NAK BAGI

  35. salina khalid says:

    brim 2.0 saya dapat rm250 bagi individu bujang,tapi sekarang saya sudah berkahwin,perlukah saya isi semula atau tidak?

  36. Mei says:

    Sy terima BR1M tahun lepas,klo sy tidak kemas kini maklumat sy tahun ni boleh sy dapat BR1M tahun 2014?

  37. Gsim says:

    My wife works in KL,But I am staying in Pg,I am jobless because I am already 61 years old was born in 1952,she is drawing 4k,as you know she had to support me and my college son and also another daughter who is Form 5 this year,can I be consider for BRIM3 year 2014 so far I have never submit any before or will I be consider warga emas?please reply,your information is very much appreciated

  38. hatiputera says:

    Pastinya ramai yang menunggu untuk download borang BR1m

  39. Ho says:

    Salam,boleh tanya macam mana mahu tukar alamat? Sblm ni sy dah dpt BR1M 2.0 bg kategori individu bujang dan sy ingin tukar alamat(tempat menerima duit),mcm mana ya?

  40. hisyam says:

    tolong ingatkan saya bila permohonan brim 3.0 dibuka
    t.kasih…

  41. Muhd Abd Khaliq says:

    Assalamualaikum. saya ingin membuat penukaran alamat sila maklum dengan saya bilakah tarikh untuk kemaskini? kerjasama pihak tuan amat saya hargai.

  42. Gsim says:

    HI,
    I am still waiting for my reply,its already 4 days since I posted for your comment on 22/11/13,or is it too complicated for you to answer me,at least an answer,and don’t let me out in the dark.Thanks

  43. nur syafiqah says:

    salam,nk tnye kalau sy 1st time bru nk apply, kne apply by online atau scre manual? sbb ad org mgatekn nye,klau da apply online, nnt nme kte xde dlm pnggilan. itu sj,terima kasih

  44. Siti Aishah says:

    salam, sy nak ty i-BRIM utk tahun 2014 je ke, sbb suami sy telah meninggal pd tshun ni, sila jwp, trm ksh.

  45. calvin says:

    minta tanya,,,,,,dah lulus BR1M UNTUK isi rumah ,,,,,,,i masih bujang……belum kahwin masih oleh apply utk R1m BUJANG ?????????????

  46. Selamat sejahtera.. Saya berumur 24 tahun, perempuan dan mempunyai adik berumur 19,17 dan 10 tahun. Boleh ke saya memohon br1m3.0 untuk isi rumah prendapatan rm 3000 ke bawah ?

  47. N.Sham says:

    BR1M bernilai RM50 turut diberikan kepada semua penerima kategori Isi Rumah. i-BR1M adalah caruman insuran perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima BR1M sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

    nak tahu macam mana cara-cara untuk mendapat insuran perlindungan bila berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

  48. Raymond says:

    Salam, nak tanya tentang perkara di bawah:

    *******************
    Caruman Insuran Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima BR1M sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.
    **********************

    Caruman insuran ini hanya untuk penerima BR1M tahun 2014 atau penerima BR1M tahun 2013 juga dikira sekali?

    Sebab ayah saya sudah meinggal, jadi ingin tahu sama ada insuran ini dilindungi pada tahun 2013 atau tidak.

    Terima kasih.

  49. Masni Che Omar says:

    Assalamualaikum,saya nak tanya jika borang bantuan BRIM di buka pada Dicember,agak-agaknya untuk berapa hari?.

  50. Rahmat says:

    saya nak tnye kalo bapa bkn warganegara tapi anak warganegara blh mohon ke.. anak blum beumur 21 thun keatas..

  51. mohd asri says:

    saya nak tanya,bagaimana nak membuat pertukaran alamat sebab masa brim 2.0 saya telah berpindah..

    • mohd ridzuan bin mashar says:

      Saya nak tanya jgak sy pun sudah bpindah,bgaimane nak mbuat ptukaran almat ? Prlukah saya kna pergi pjbt LHDN vk mmhon smula br1m atau mcm mane?

  52. dd says:

    Kalau telahh mendaftar untuk potongan income tax ,adakah layak untk memohon brim? Saya bujang dan pendapatan bersh rm2000.

  53. putrasejati says:

    Salam..sy nk brtnya,gaji 3-4k tu dikira brdasarkn basic+alaun+ot ke @ basic shja slpas dtolak ptogn wajib? Kmdn sy bru shja khwn pd thn ni,adakh sy n isteri perlu mmbt prmhonn@sy sorg shja yg prlu mmhon? Harap mklum.

    • melvister says:

      Gaji bersih…termasuk basic, elaun dan over time…Kalau sudah berkahwin,anda dikategorikan dibawah isi rumah.. hanya ketua keluarga sahaja boleh buat permohonan..

  54. zakaria jemain says:

    Tahun lpas saya mnrima brim dan ayah saya j6ga mnerima.sekarang kami sudh betukar alamat iqini berpindah.bagaimana hndak memaklumkn pd lhdm dgn cara on line supaya surat menyurat sampai ke alamt baru

  55. Terrence Tham says:

    macam mana i nak dapatkan borang br1m 2014 kerana i nak register !!!!!
    thank you !!!!

  56. mak ngah says:

    Saya rakyat Malaysia yg bermastautin diluar negara dan tidak berkerja adakah saya layak utk mohon Brim.
    Terima Kasih

  57. theebah says:

    tahun lepas saya terima brim 2.0.boleh ke sy daftar lagi utk brim3.0

    • hafiz says:

      tak perlu daftar lagi..cuma perlu update je

      • Hizkia Ng says:

        Salam sejahtera..
        saya ingin bertanya, ayah saya telahpun mengemaskini borang BR1M 2 belia secara online (account bank). masalahnya disini, ayah saya lupa untuk mengeluarkan nama adik saya yang mana berumur 21 tahun dari senarai tanggungannya (dia telahpun mengisi permohonan BR1M yang baru).

        1.adakah beliau perlu mengemaskini senarai tanggungannya?

        2.bagaimanakah beliau dapat mengemaskini maklumat BR1M beliau?

        3.jika perlu dikemaskini di LHDN, adakah beliau perlu pergi ke LHDN ataupun jikalau saya boleh mewakili beliau?

  58. jumat says:

    skrg da december…bila borang online kn dibuka

  59. Spy Bond says:

    Boring BR1M sudah keluar tak?

  60. Spy Bond says:

    Boring BR1M 3.0 sudah keluar tak?

  61. LIM says:

    TIAP-TIAP TAHUN PUN MO ISI FORM KA???ATAU TAK PAYAH…ISI 1 KALI SAJA???

  62. lan says:

    Askum… nanti BRIM 3.0 lih di isi jangan lupa bagi tau kawan2 kat sini.. tau :)

  63. Sarip Bin Suhaili says:

    Saya nak tany kenapa kawan saya suami isteri dapat brim2.0.sedangkan saya mohon x dpt tak aci r mcm tu.komen cikit

    • yan says:

      Sbb masa isi nama pasangan, kawan encik ckp dia duda / janda.. dia bahagi anak bwh tangungan masing2.. biarlah dia dapat dengan cara tidak betul, tetapi kena ingat setiap apa dibuat tu adalah doa..

  64. rara says:

    untuk warga emas usia 72 dapat berapa brim 3.0 2014 nanti??

  65. sagap bin hasaan says:

    dulu saya bujang. tapi sekarang dah berkahwin dan mempunyai anak seorang. bagaimana saya nak kemaskini status saya. perlukah saya mengisi borang semula?

  66. nur says:

    Salam, suami saya tidak bekerja, bolehkah dia memohon untuk br1m?

  67. mimie says:

    salam…..saya mewakili suami ingin bertanyakan soalan….
    kami sekeluarga telah berpindah ke rumah baru…..bagaimana saya hendak kemaskini alamat…
    ini berikutan pada BR1M 2.0 saya telah kemaskini alamat rumah yg baru secara online tapi surat masih dihantar ke alat yg lama….macam mana tu?

  68. mimie says:

    saya nak tahu bilik operasi BR1M di talian hotline 1-800-222-500 ok ker sebab saya dah banyak kali telefon tapi tak berjawab…..kenapa yer?

  69. MOHD AZMAN says:

    Please inform me immediately about BRIM

  70. wanie says:

    salam..nk tanya sy da 2 kali mohon brim ni tp xpenah dpt2…taun lepas di reject sebab alamat sama di gunakan..sy tgl dgn mentua n ipar, n mentua dpt brim ni n guna alamat rumah kami…agak2 kalu sy apply dpt x guna alamat umh kami yg sm dgn mentua sb kami sendiri pon lari bajet n memerlukan utk menenaggung tanggungan rumah dan belanja rumah harian…mentua hanya utk adk2 ipar shj..plez pb pendapat dgn keadaan kami yg kian tersepit menanggung semua hal…

  71. FiFie says:

    mcmna nak kemas kini akaun ?

  72. Eva chew says:

    bila boleh kami bermula pemohonan BRIM 3.0 dan registration bila start terbuka.

  73. Salmy says:

    As Salam, Saya nak tanya,bila permohonan secara online br1m 3.0 akan dibuka?

  74. meldred binti pedro says:

    Saya ingin memohon brim ,sebelum ni suami saya pernah memohon tapi tak dapat,jd kali ini kami ingin memohon semula. Bila agaknye saya boleh memohon?

  75. shazwan says:

    saya pernah daftar brim untuk orang bujang…tp skang saya dah berkahwin perlukah saya mendaftar sekali lagi.?

  76. HISMARIZAL BIN SAPIA'IN@SHAFIE says:

    SAYA TIDAK PERNAH DAPAT DAB PENAH MEMOHON SEBELUM INI

  77. sod says:

    da boleh kemaskini ke skrng ni?

  78. aleeya says:

    Nak tanya..saya nak tukar alamat br1m mcm mana.skrg dah blh tukar secara online ke

  79. intan says:

    sya nak tnya thn lepas saya dpat br1m 500 adakah saya layak dpt br1m 3.0

  80. Abd Razak Ahmad says:

    Nak tanya untuk permohonan BRIM adakah diambil kira gaji 13bulan dan Bonus untuk 1 tahun atau gaji bulanan.terima kasih.

  81. ros says:

    sya nk tau klu suami yg punya 2 isteri mcm mane pula..dulu sisuami dah dapat..blh ke isteri pon memohon utk dirinya,

  82. nash wong says:

    boleh tanyabagi yang sudah mendaftar br1m 2.0 .adakah perlu mendaftar semula untuk br1m 3.0?

  83. su says:

    nk tya ni,ayah mertua saya bru ja mninggal dunia bln 11 yg lalu,jd mcmmna dgn permohonan brim yg terdahulu?adakh ibu mertua saya perlu daftar yg bru sbb masih ada adk2 bersekolah yg kna tanggung…tlg jwb k….

  84. min says:

    sy ingin bertanya kepada pihak pakcik saya yang dahulunya tinggal di kuala lumpur tetapi telah berpindah ke pulau pinang selepas kematian nenek saya….
    tinggal serumah bersama makcik saya. Bolehkah dia menukar alamat sedangkan makcik sy menggunakan alamat yg sama.
    kedua dua mereka adalah bujang.

  85. dinut says:

    mohon tunjuk ajar
    sy dah try klik link yg diberi tp tidak jumpa pun borang br1m 3.0

    • bulak bulungan says:

      Aslamkum Tuan pengurusan Brim 0.3 1 mlaysia saya bersukur kepada subahan watallah dapat lah aku legah untuk membantu anak anak saya yang tidak
      dapat berkerja oleh kerana oku,tuan pergurus mana
      lagi saya buat belanja seperti lampin sudah tinggi melampau umur anak saya adalah 27 thun
      jadi legah lah aku saya ucapan ribuan terimah kasih wassalumkum

  86. hema says:

    bila boleh mohon? borang dah keluaq ke belum :)

  87. tina says:

    Macam mana nak cek kalau kita sudah pernah isi borang cuma alamat salah?

  88. fauzi says:

    dulu saye pernah isi tapi kene tak lulus….saye kene isi baru atau buat rayuan?

  89. syirah says:

    borang bujang dah keluar ke?

  90. Eida says:

    Salam Sejahtera..sekiranya permohonan br1m yang pertama dulu tidak diluluskan kerana pendapatan melebihi kelayakan adakah kami perlu mengisi borang baru untuk permohonan br1m3.0 bg kelayakan isi rumah 3k-4k?

  91. Nurin says:

    sy try cr borang permohonan online melalui web yg dsediakan tu xjmpe?atau belum kua lagi ea pendaftarannya?

  92. Nurin says:

    kalau xupdate boleh automatik dpt jgk x?

  93. nie says:

    as-salam
    kenapa tahun lalu BR1M 2.0,bilamana saya mengisi borang tersebut secara ONLINE dan lulus…akan tetapi bila tiba masa saya membuat semakan nama di LHDN nama saya tiada…lalu saya mengisi semula borang tersebut secara bertulis…untuk itu buat masa ini saya ada adik yg sudah di dalam umur 21tahun/saya nak minta pendapat mana yang lebih baik sama ada daftar online atau pun daftar terus ke LHDN…?terima kasih

  94. Rekha says:

    Already apply for income tax , am I eligible to apply? I’m married and income combine is around 3000-4000 , basically I’m commission earner with up and down so am I eligible to apply? Pls reply me and update to us the form . Tq

  95. Erin says:

    as salam,
    Borang permohonan BR1M sudah keluar ke belum?
    Saya cuba cari tapi tidak jumpa.
    Tolong email kepada saya.

    Sekian, terima kasih

  96. azida says:

    tlg update sy kalau borang BR1M keluar yer

  97. wawa says:

    tlg update sy kalau borang BR1M keluar yer…sbb yg saya tau…borang BR1M3 kuar Disember 2013…tkasih.

  98. amelia says:

    Kalau saya umur bawah 20 tetapi ibu tunggal layak tak saya dapat bantuan?

  99. syafika says:

    sy nktnye borang brim 3.0 dh kluar ke??sbb sy cri xjpe pon
    n sy nk tnye prmohona brim 2.0 ari 2 xbrjya ap sy prlu buat ye,aupte yg bru atau kmaskini je?????

  100. Aida says:

    Salam hormat, saya nak tanya berapa hari bulan e-br1m akan dibuka? agar saya boleh membuat permohonan. saya cari di semua website yg berkenaan tidak ada langsung maklumat atau notis berkenaan perkara ini.

  101. hidayu says:

    suamikakak saya bukan warganegara tapi sudah tidak bekerja dan tggl di Malaysia.adakah beliau layak memohon

  102. Habibah Ibrahim says:

    Saya seorang ibu tunggal yg tidak bekerja dan mempunyai tanggungan seorang anak bawah 20 tahun…saya berumur 58 tahun…

  103. adila says:

    Salam ……….sy br khilangan suami pd bln mei lalu akibat penyakit yg dtgg…….kami dkurnia seorang anak b’umur 6thn….masih boleh ker sy mmohon brim 0.3…….

  104. tie says:

    salam..dulu br1m borang diisi secara manual..utk tahun 2014 boleh ke diisi secara online..tq.

  105. wawa says:

    salam..saya mungkin pindah rumah hujung bulan 12..macamana cara nk tukar alamat brim..adakah boleh tukar alamat melalui online??

  106. syaida says:

    Salam…se lain online mana lgi boleh amek borang brim nie…sy thun lpas x isi borang sbb xtau mane nk dptkn borang…

  107. kanmani says:

    saya seorang ibu tunggal.suami saya pisah daripada saya tapi belum cerai.saya ada seorang anak perempuan seumur 2 tahun..brim 1 malaysia boleh dapat tak?saya bekerja sebagai kerani gaji bulan dapat rm1600..

  108. ASRAF says:

    salam…admin nk tnya sikit..mcm dulu penah apply brim2.0 bujang.so skrg dh kawin perlu ke buat permohonan baru?TQ

  109. suhaini says:

    maaf minta tolong maklumkan borang br1m3.0..terima kasih

  110. hasrul says:

    Salam…dulu saya menerima brim 2.0 dan saya bujang,,tanggung diri sendiri,,,tetapi berbeza pada tahun ni,,saya terpaksa tanggung adik yang belajar dan duduk serumah dengan saya,,,,soalan saya,,saya kena apply baru ke macam mana..

    • melvister says:

      kalau anda sudah pernah menerima br1m…hanya perlu kemaskini maklumat sahaja mulai 23 Disember 2013

      • hooi mui kwai says:

        may i ask, if a household member consists of one 60 years old (wife) and a husband and children, can there be 2 claims for this family- one under the 60years old and one under the husband who is the breadwinner of the family?
        If there are no changes or kemaskini for br1m3.0 is it ok. must we update anything? Do you need bank account and for what purpose please?

  111. SHIMA says:

    salam. pertukaran alamat boleh dikemaskini secara online ke? jika boleh, bila waktu boleh kemaskini? adakah sama dengan tarikh pembukaan permohonan baru br1m 3.0?

  112. ERNA says:

    MACAM MANA KALAU NAK TUKAR ALAMAT

  113. muhammadazimi says:

    macam mana BRIM 1.0 dah dapat tapi 2.0 tak dapat, boleh ke mohon BRIM 3.0 tu.

  114. EINA says:

    saya penerima brim 2.0 tetapi saya tidak pergi mengambil duit bantuan tersebut kerana surat penerimaan bantuan lmbat smpai ke tangan saya… jdi, sya prlu mengemaskini atau mendaftar semula bgi brim 3.0??? mohon respon.:)

  115. Nizam says:

    Salam 1 Malaysia

    Kesimpulan kalau dah pernah dapat Brim cuma update melalui internet or terus ke LHDN?

  116. bertuah menjadi rakyat malaysia….aman sejahtera…

  117. kevin anak luis says:

    kalau tukar alamat,macam mane nak update? ade yg boleh bantu ke? ape laman web nyer?

  118. Goh says:

    bagaimana nak batalkan permohonan brim ini??

  119. Alhamdulillah..semoga mereka dapat apa yang mereka perlukan..

  120. thangamaney says:

    my husband is now not working ,since he’s getting socso pension .does he aligeble to apply get brim 3.o ?

  121. rajee says:

    brm yg tahun ini .kita tak dapat .boleh tak kita buat rayuaan.

  122. rajee says:

    masa kita pergi lhdn klang.salah satu pegawai kata orang lain sudah mengambil itu pun lelaki pula.mcm mana in boleh berlaku

  123. Arjuna says:

    Saya dari OKU bujang pada BRIM1.0 saya dapat RM500.00 tapi x isi borang Jabatan Kebajikan hantar nama pada LHDN tapi BRIM2.0 x dapat kerana x isi borang kenapa adakah saya kena isi borang semula

  124. SAYA PERNAH DAPAT BANTUAN BR1M ITU BEBERAPA BULANM LEPAS. JADI,BOLEH SAYA BUAT RAYUAN DAN DAPATKAH BANTUAN ITU DIBAGI KEPADA BUJANG SEPERTI SAYA TAHUN HADAPAN? SAYA RASA BERSYUKUR MASUK TAHUN DEPAN ITU KALI KEDUA SAYA DAPAT BANTUAN ITU. SAYA HARAP SAYA YANG LAYAK DAN SEMUA LAYAK AKAN PASTI DAPAT BANTUAN BR1M ITU. TERIMA KASIH

  125. assalamuallaikum warakmatullah hitallah wabarakatu,,,

    selamat pagi sahabat ku,
    aku nak tanya ni, adakah umur 21th mce layak untuk mendaftar (BR1M)

  126. fatin says:

    macam mana cara untuk kemaskini borang br1m online?

  127. sha says:

    salam..nk tnye,tahun ni bank in atau voucher sme mcm tahun lepas? kalo voucher alamat mesti sama dlam ic ke? dn untk tuntutan mesti sme alamt ic ke?tq

  128. sha says:

    no akaun wajib ke?

  129. diana says:

    saya dah kemaskini..sy terlupa untuk kemaskini no akaun bank..sy cuma kemaskini alamat rumah sahaja..macam mana ye untuk kemaskini balik? sebab bila saya log in lagi sekali, saya tidak boleh kemaskini dan keluar ‘Kemaskini maklumat hanya boleh dilakukan dicawangan LHDNM sahaja’.
    Pls advice..

  130. MU says:

    mcm mane nk tukar status daripada bujang kepada status berkahwin??

  131. Akmal says:

    Salam…. BR1M 2.0 saya dapat RM250 tapi hari nie bila saya nak update untuk BR1m 3.0 tak boleh dia keluar (TARIKH LAHIR TIDAK TEPAT) macam mana nak buat?? tapi bila saya update mak saya punya ok jer boleh update tak ada masalah.. boleh terangkan tak kenapa??

  132. SITI says:

    salam ….nak tanya…saya dh berkahwin n pernah dapat BR1M yg sbelum ni..tp guna nama suami..tp skrg saya nak tukar nama saya plak kena buat mcm mana ye?

    satu soalan lagi…kalau sbelum ni kita lum kawin dapat yg status bujang…so lps kawin nk kemaskini kena buat mcm mane?…thanks

  133. Zaidi Masli says:

    Kenapa sekarang belum buka lagi

  134. Jesreccy Jelis says:

    Setahu saya no.akaun bank tidak dibpenarkan pun dulu kerana penerima akan diberi voucer yang akan di tukar mata wang oleh petugas bank di tempat menerimanya atau di bank yang berkenaan..kenapa pula di sini kena isi no.akaun..

  135. kalau penerima br1m telah meningal dunia mcm mana? sya masih kurang jelas pasal RM30k tu

  136. Mell says:

    saya adalah bujang ( sudh dapt 250 seblumnya ) tapi mahu kemaskini BR1M untuk bagi masuk ada tangunggan. Macaman tu ya?? apbila saya klik on9 yg hanya bujang sja..mksd saya tiada on9 yg ada tangunggan..tq

  137. ahmad says:

    salam nk Tanya kalau tukar alamat sahaja kena pergi lhdn ker untuk pertukaran alamat…

  138. Nabilazzz says:

    bagaimana nak kemaskini?boleh bagi laman web nya?

  139. kavitha says:

    saya kahwin. i ada 3 orang anak. sebab masalah keluarga saya dengan anak anak saya telah keluar dari rumah suami dan telah tinggal berasing (tidak divorce). saya cuma buat repot polis sahaja. suami memang dapat Brim. sekarang boleh ka saya apply sendiri untuk brim 2014. adakah saya layak dapat brim 2014. sekarang saya nak tanja apakah status saya dalam borang Brim2014 (tunggal,duda/janda,or berasing. terima kasih.

  140. hafiz says:

    saya nk tnya kalau tak buat kemaskini still boleh dpt BR1m ke?? sbb sy nk masuk kemaskini tapi tak boleh,dia kata tarikh lahir tak betul..sila jawab :)

  141. shepa says:

    Assalam,saya pernah dapat brim twice. Dulu ibu tunggal. SekarNg dah berkahwin. Macam mana nak kemas kini? Saya isi manual. Now nak kemaskini melalui online tapi needs password. Mohon pencerahan.

  142. elis says:

    Hi,
    Can we update our maklumat isi rumah online? I am updating the form for my dad. I am not considered as his tanggungan right, if I am now working?

  143. erdee says:

    isteri penerima baucer buku 1malaysia..
    masih tak layak ke?

  144. kctan says:

    kalau tidah ubah apa2.. terus kemaskini boleh ka?

  145. kctan says:

    kalau tidak ubah apa apa just klick kemas kini boleh ka?

  146. Asz says:

    Salam 1 Malaysia,saya nak tanye admin,borng Br1m dah keluar untuk kemaskini dia suruh letakkan no akaun sekali.Saya nak tanye kalo suami saya tidak ada buku akaun mcm mana?maksud saya tiada no akaun.please rerly..saya dah buntu..

    • melvister says:

      Salam 1Malaysia, nombor akaun adalah sangat penting sebelum kemukakan permohonan BR1M..anda dinasihatkan untuk membuka akaun bank terlebih dahulu sebelum membuat permohonan..

  147. naz says:

    nak tanya , semakan stutus tu untuk semak apa ya ? kat sana minta kita punya kata laluan,tapi masa saya isi borang nie xde pun dia minta kita buat kata laluan..tq

  148. zaleha bt abdul kassim says:

    salam, saya nak bertanya, saya pernah memohon BR1M tapi tak berjaya, skrang saya nak cuba memohon tapi saya tersalah masuk online iaitu di ruangan ‘kemaskini’. Jadi apa yang perlu saya buat ?

    Terima kasih

  149. anna says:

    Blh tlg bg website untuk kmaskinikn br1m x?…br1m 02 saya dpt.
    tp klo x kmaskini blh x?

  150. Sham.Nor says:

    BR1M bernilai RM50 turut diberikan kepada semua penerima kategori Isi Rumah. i-BR1M adalah caruman insuran perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima BR1M sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

    nak tahu macam mana cara-cara untuk mendapat insuran perlindungan bila berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

  151. safa binti saari says:

    salam..boley bgi link untuk kemaskini maklumat tak??x tahu..tq

  152. su says:

    salam,saya nak tanya kalau tersilap letak no.akaun mak saya nk kemaskini mcm mana ya?

  153. vinud says:

    kat mana kita nak update??
    kalau update secara online boleh tak!!

  154. ong pik huan says:

    Brim 1saya dapat tapi masa brim 2 saya tidak memohon sebab dikatakan tidak perlu sebab brim 1 sudah.. tapi masalah saya tidak dapat pada brim 2 disebabkan suami saya menggunakan nama saya dgn anak saya utk mendaftar..dan dia dapat. .masalahnya saya ibu tunggal. .disebabkan hal ni saya membuat rayuan dan hanya diberikan RM 250…dan mereka janjikan pada brim 3 saya akan diberikan RM 650…macam ni saya perku daftar lagi ke?

  155. pejal says:

    saya nak tanya. kalau saya tak update apa apa boleh ker. saya tak dak apa nak update semua sama saja.bila saya klik setuju dia keluar kosong. betulkah yang saya buat..

  156. Tia says:

    Assalam…saya nak tanya nak mohon tu guna gaji basik ataupun gaji basik+elaun2 ataupun gaji bersih setelah ditolak segala potongan dalam slip gaji??tq

  157. nur says:

    hai…

    Saya ada seorang kakak yang sudah jadi ibu tunggal menyara seorang anak dan ibu. Kali pertama dia tersenarai untuk terima BRIM1.0 dan untuk BRIM2.0 dia tak layak kerana name dia telah ada dalam senari income tax. Adakah untuk BRIM3.0 ini juga dia tak layak. Sedangkan gaji dia sekarang bawah RM2000.

    Untuk BRIM3.0 saya just kemaskini sahaja file tu dan tersilap isi maklumat. Macam mane saya nak batalkan permohonan BRIM3.0 itu dan ingin membuat permohonan untuk BRIM3.0 yang baru…

    Harap dapat penjelasan…

    Terima kasih.,..

    email saya
    rnh_leo608@yahoo.com

  158. zuraida says:

    Untuk BRIM3.0 saya just kemaskini sahaja file tu dan tersilap isi maklumat. Macam mane saya nak batalkan permohonan BRIM3.0 itu dan ingin membuat permohonan untuk BRIM3.0 yang baru…

    Harap dapat penjelasan…

    Terima kasih.,..

  159. ana says:

    asslm.
    sya nk tnya klau nk kmaskini yang isi rumah mcm mne ep?
    sbb skrng kira sy nk isi y individu.

  160. ANA says:

    salam.. bila dah isi semua kenapa x leh cetak macam brim 2.0 dulu?..

  161. chong says:

    joint account can be used in this case?

  162. kctan says:

    salam 1 malaysia..kalau tidak ubah apa apa just klick kemas kini boleh ka?

  163. MS LEE says:

    nak tanya gaji RM2100 tapi termasuk allowance -petrol & toll ada tolak kat dlm EPF boleh apply tak??? bagi bujang…

  164. fiza says:

    saya pernah mohon BRIM tapi tidak layak kerana silap key in dibawah tanggungan Mak. sudah 2 tahun saya tidak layak menerima BRIM . saya suda bekerja gaji bawah rm2K . apakah saya perlu ubah untuk melayakkn sy terima BRIM.

  165. mie says:

    kalau xde akaun bank mcm mana?xdapat ke?

  166. wawa says:

    Nak tanya..abg saya dh kemaskini borang tu..tpi xtau plak no akaun bank dh kena block..then dye bt yg bru,,tpi bila nk kms kini balik dh xblh…nak bt mcm mana ye ?? kena isi borang ataupun mcm mana tu ??

  167. Ramu Ramya says:

    Salam…sini saya nak tanya ada ke orang lama yang bantuan brim kena bagi nombor accout mereka untuk dapatkan brim kali ini

  168. yasmin says:

    salam..nak tanye..klu da kemaskini..tapi dy x kuar sedia
    untk print..xpe ke??

  169. tonia says:

    samakan status perlukan kata laluan.. password yg mcm mna? saya kali pertama berdaftar..

  170. asrul says:

    kemaskini hanya boleh dilakukan sekali sahaja ke.. saya dah kemaskini alamat email.. tetapi saya belum masukkan nombor akaun, bila saya nak kemaskini tak boleh. hanya boleh dilakukan di lhdn. kenapa yea? tak boleh ke kemaskini dilakukan lebih drpd sekali. sekurang-kurangnya 3x. terima kasih.

  171. feah says:

    salam nk tenya,sy dh daftar permohonan baru,bile sy tekan baten hantar je,dia terus g laman utama,mcm ne sy nk print….tlg…..

  172. saidatul says:

    Hi..nk tanya..thun lps sy dah isi n layak n da dpt brim..utk thun ni-2014 sy da xlayak coz gaji da naik n da above rm2000.so,pe y perlu sy buat utk batalkn permohonan? Klau sy x kemaskini brim 3.0 ni means sy da dpt?

    • saidatul says:

      -y brim bujang
      -correction: klau sy x kemaskini brim 3.0 ni means sy xkn dpt brim y 3.0 nanti? @ mcm mane nk batalkn supya dh xdpt y 3.0 ni

  173. nash says:

    kalau suami warganegara indonesia, isteri warganegara Malaysia, layak ke dapat br1m 3.0 bagi keluarga…

  174. Saya nk tnya mcam memhon?.
    Untuk ayah dan emak..

  175. erynunly says:

    Hi..
    Nak tanya..
    Saya bru first time daftar untuk br1m 2014 since i’m already 21y/o..
    Saya kurang faham tntang syarat yg dikemukakan kerana apa yg saya tahu br1m lyak dipohon oleh semua rakyat wrganegara Malaysia yg berunur 21thun ke atas..
    Apa yg memeningkan saya ialah,, I’m married & husband saya ckp saya xperlu daftar utk br1m krna dalam 1kluarga hnya ketua saja yg perlu memohon..
    So saya hrap saya dpt feedback dri Encik utk soalan saya tsebut..
    Tq (:

  176. bobhead says:

    salam. setiap kali saya klik link web untuk daftar tp web tu tiada? sesiapa ada alami mende yg sama? ke ada link lain? tolong ye.

  177. ruzi says:

    salam….sy lupa nk isi kt bahagian pekerjaan xpe ker?nk kemaskini balik da xblh…

  178. pandanuna says:

    salam.. kenapa bila saya bukak web br1m tu .web tu tak da.. saya baru daftar.. bila saya nak dftr untuk abg saya.tak boleh.. asal ???? ???

  179. ONG CHOOI KEE says:

    Saya ingin tanya jikalau saya sudah pindah rumah , macam mana saya boleh tukar alamat mengirim ? Terima kasih

  180. puyan says:

    Saya ingin memohon brim 1 Malaysia secara online. Boleh terangkan cara mendaftar?…

  181. bellinda says:

    mcmana mau tukar amaun gaji dulu pegi gaji sekarang? sbb sekarang kna tax sudah.. tapi saya kemaskini br1m 3.0 sdh.. takut kena hukuman pula sbb x tukar tu gaji…

  182. mrs.confuse says:

    salam saya nk tanya..selepas kita dah send permohonan tu n then kena print..so kita kena hantar kt LHDN ke yg kita print tu??

  183. ELAINE says:

    why I cannot online applicant form ? please reply to me , thanks

  184. MARADONA CHRISTIANUS SOIDI says:

    DI SINI SAYA MAHU BERTANYA SEBELUM NI SAYA ADA MENERIMA BR1M UNTUK STATUS BELUM BERKAWIN TAPI SEKARANG SAYA SUDA BERKAWIN,JADI SEKARANG NI PERLU KA SAYA MENGISI BORANG KEMBALI ATAU MEMANG SECARA OUTO SAYA LAYAK UNTUK MENDAPAT BR1M UNTUK STATUS SUDA BERKAWIN? -HARAP REPLY- TQ…

  185. Azlina says:

    mak saya dapat BR1M 2.0,kalau kita tak kemas kini untuk BR1M 3.0 tak apa ka?kira dapat atau tak? sebab mak takda no akaun bank

  186. Maimunah Mohd Salleh says:

    Assalamualaikum , salam sejahtera
    Saya cuba buka bahagian kemaskini tetapi tidak berjaya
    Harap maklum

  187. lynn says:

    salam,

    Saya dan suami tidak tinggal bersama. Penang dan Johor. Gaji kasar suami di bawah 4000. Gaji kasar saya juga di bawah 4000. Di Perak, saya ketua rumah dengan 2 tanggungan. Layakkah saya memohon brim 3.0?
    Sekian. Terima kasih.

  188. Shanthiney says:

    Hello there, I’m unable to open the page to register online..It keep showing server not found.May i know why?

  189. nana says:

    If penerima BRIM x der akaun bank, blhkah menggunakan akaun no. Si isteri?

  190. misikukuza says:

    Salam. Saya nak tanya. Saya penerima br1m 2.0. Masalah saya sekrang masa tahun lepas saya tidak tahu yang gaji perlu ditulis gaji kasar. Gaji kasar saya pada tahun lepas sudab melebihi rm2k. Saya letak mengikut gaji basic iaitu below rm2k. Saya sudah terima wang tersebut. Dan kini baru saya tahu gaji yang perlu diletakkan adalah gaji kasar. Sekarang ini, saya da ambil duit tu. Dan macam mana saya nak pulangkan semula duit itu? Sebab itu bukan hak saya dan bagaimana saya nak batalkan br1m 3.0 pula? Harap dapat reply sebab saya rasa serba salah sangat disebabkan masa itu tidak faham antara gaji basic dan gaji kasar.. reply saya asap.. :-(

  191. kraken says:

    kalau takde bank boleh mohon ?
    atau lebih baik pergi buat bank lepas tu mohon br1m ?

  192. syam says:

    bolh sya tanya macam mana nak isi borang on9 ini ya???

  193. eka says:

    macam mana nak kemaskini secara online….
    tolg….

  194. ila says:

    tlg bg tahu kt mn nk ambl brng ni.dh puas sy car.

  195. Mohammad Ismail says:

    Tuan/Puan
    Saya ingin tanya adakah OKU berumur 21 tahun dan lebih layak mendapat BR1M 2014 dan boleh kah dia buat permohonan secara bersendirian dan berasingan dari ibu penjaganya ? Adakah juga ibunya yang merupakan ibu tunggal dengan pendapatan bawah RM 3000 sebulan layak mendapat BRIM 2014 secara berasingan dari anak OKU nya ? Terima kaseh.

    Yang Benar,

    Mohammad Ismail.

    Sumber: Borang Permohonan BR1M 2.0 Kali Kedua | melvister.com

  196. abu says:

    sya nk thu..klau x da no akaun x dpat ke..mcam mna ngan orang kmpong yg x da akaun bank. xkan nk kna bka akaun.ataupun untuk yg da slip gji sja

  197. WAIZMAN says:

    selain dari BR1M, apa lagi bantuan dari kerajaan yang masih dalam perancangan untuk kami sebagai rakyat m’sia nikmati

    Kerajaan adalah rakyat,
    Rakyat adalah kerajaan,
    bila mendapat faedah bersama (fikir2kn lah)

  198. anna says:

    mcm mane dgn penerima brim yg x de akaun bank.. tlg jelaskan..tq

  199. anna says:

    klu si suami x de akaun bank blh pakai akaun si isteri x

  200. Reza Alli says:

    Saya terlupa masukkan tanggongan saya, apa perlu saya buat (isi secara online)

  201. ellie says:

    saya xfaham macam mana nak kemas kini… nak kene o9 juga ke.. atau automatik dia yang kemskini.. saya buat xboleh pun untuk kemaskini.. sebab saya penerima brim 01 02

    • melvister says:

      Salam, kemaskini boleh dibuat secara online menerusi https://ebr1m.hasil.gov.my/
      Sila isikan no kad pengenalan dan tarikh lahir. Klik pada butang kemaskini permohonan BR1M 2.0..Hanya sekali kemaskini dibenarkan. Untuk sebarang pindaan, sila hantar borang ke LHDN yang berhampiran.

      Nota penting: Bagi pindaan Status Perkahwinan atau Maklumat Ahli Isi Rumah, sila hantar borang permohonan ke Cawangan LHDNM yang berhampiran.

  202. norhidayah majid says:

    klu xde account bank macam mna??wajib ada acc bank ke??

  203. Janenie says:

    Hi, saya dah lama tak boleh buka website permohanan BR1M…Keeep refreshing pon tak boleh

  204. mohd faizal says:

    Mohon kemaskini sistem DNS kerana tak boleh log in..telah bnyk kali cuba x berjaya..

  205. shiraNasir says:

    salam . untuk yang masih student 21tahun adakah boleh terima BR1M????

  206. SUE says:

    bagaimana saya nak batalkan permohonan BRIM

  207. SUE says:

    macam mana saya nak batalkan permohonan BRIM

  208. nizam says:

    Ibu saya tiada akaun bank, boleh tak guna akaun bank anak?

  209. joan says:

    sorry,may i ask just now i help my father fill in the KEMAS KINI PERMOHONAN BR1M 2.0,but i didn’t realise need to click 【Maklumat Bank)】 and i was chose 【no.telefon rumah】 and already click 【setuju and hantar】~how can i help my father fill in his account name and number again?

    • jee says:

      Kemas Kini Permohonan BR1M 2.0 hanya dibenarkan SATU (1) kali sahaja. Sebarang pindaan lanjut, sila hadir ke Cawangan LHDNM yang berhampiran.

  210. aishah says:

    salam. nak tanya. sy dah kemaskini maklumat tapi terlupa nak letak no account bank. nak kemaskini balik tapi dah tak boleh. so macam mane eh? tq

  211. Sirr says:

    Yang Berhormat, empunya laman. Adakah seseorang yang lahir pada tahun 1993, bulan Mei(5), layak untuk menerima BR1M? Sebab dia masih kurang 5 bulan lagi sebelum sepenuhnya berumur 21 tahun. Harap penjelasan. TQ.

  212. Jasri says:

    Nak tanya,Dalam borang tersebut ada menyatakan supaya tulis Adun bahagian mana,soalan saya ,adakah perlu untuk mengisi ruang tersebut dan jika pemohon tak mempunyai nya , adakah beliau layak untuk memohon

  213. Teoh Boon Soon says:

    lepas isi borong,kena hantar ke mana?

  214. jasbeer says:

    saya hendak kemas kini maklumat dalam permohonan saya secara online dan saya mendapati adanya soalan mengenai parlimen. yang manakah harus saya pilih? saya tinggal di Georgetown, Pulau Pinang.

  215. jihad says:

    kalau kita guna no akauan isteri boleh tak??sbb sya punya akaun dah expire…

  216. yusuke08 says:

    nak tnyer…klu mcm penerima br1m xde akaun bank tp kemas kini gune akaun si isteri/anak blh x?

  217. nur ain says:

    Kalau hilang no password ye macam mane ea

  218. lily says:

    assalam . nak tanye . kalau lah ada warga emas yang tidak mempunyai akaun bank bagaimana penyerahan BR1M diserah kan ? kemaskini dgn memasukkan akaun bank mesti ke ?

    • jee says:

      kalau xde no akaun brim akan diberi macam biasa guna baucar…tapi kalo ada elok la update supaya senang nanti terus je disalurkan ke akaun bank….

  219. shan says:

    selepas online daftar baru perasan salah isi palimen dan dun, apa kesan kesalahan ini?

  220. azie says:

    saya nak tanya , kalau dah pernah menerima br1m 2.0 wajib ke kemaskini maklumat sedia ada sedangkan maklumat semua masih sama mcm dulu

  221. LALITHA says:

    KENAPA SAYA TIDAK DAPAT MEMOHAN BR1M SUAMI I SEORANG KERJA 2 ORANG ANAK .EMAK DAN AYAH SEMUA 6 ORANG KENAPA GAJI SIAMI RM 2000.00 SHJ

  222. Eyra Ismail says:

    Kalau guna no akaun org lain boleh tak. .

  223. iera says:

    td sy maen isi borang br1m….sy blum ckup umur lg….jd…mcm mne nk batalkn..???/

  224. jee says:

    Bagi pindaan Status Perkahwinan atau Maklumat Ahli Isi Rumah, sila hantar borang permohonan ke Cawangan LHDNM yang berhampiran.

  225. chan says:

    tahun 2012 pendapatan 36000.tapi tahun 2013 pendapatan sudah bertambah 50000 cara uth bantah brim 1 2014 cara apa?

  226. suzana zie says:

    Slmt sejahtera.
    Nak tanya sikit. Kalau 2 org tua (suami isteri) yang berumur lebih dari 60 tahun, adakah kedua-duanya layak utk memohon br1m 3.0?

  227. lim says:

    saya nak tanya bolehkah tukar nama penerima BR1M ? Seperti bapa kepada ibu ?

  228. FAZILAH says:

    SY DA ISI..TP KATA MAKLUMAT PASANGAN/TANGGUNGAN TIDAK LENGKAP.KENAPA

  229. UMMI says:

    boleh saya kemaskini BR1M 2014 dengan menghantar borang sahaja

  230. mona says:

    Kalau tahun lepas dah dapat tpi tahun ni xkemaskini .. boleh dpat lagi x?

  231. Tolong sharekan borang online br1m 3.0 tq Izulkefly@gmail.com

  232. IERA says:

    soalannya kalau suami warganegara malaysia tetapi isteri bukan warganegara boleh mohon ke??

  233. nor hakimi says:

    sy nk tanya ni law tahun sptut nye umur sya 21 xpi tarikh lhir sy 19/11 layak ke x isi borang brim 3.0 ni….

  234. Mazlin says:

    Salam..

    Saya sudah kemas kini BRIM 2014 untuk ayah saya.Tetapi sy lupa untuk kemas kini column tanggungan. Salah seorang adik sy sudah mulai bekerja akhir tahun lepas.Selain datang ke LHDN,ada tak cara lain untuk kemas kini borang?

  235. Ronlim says:

    it’s now past mid Jan 2014 and I’ve patiently surfed all the br1m and IRB websites to update my Bank account as advised by all the Ministers concerned. Guess what? I am still searching! Talk of good government communication? Just be more accessible.

  236. MAZ says:

    nak tanya..definisi isi rumah tu maknanya tinggal serumah kn?mcm mana dengan saya dan suami yg tinggal di negeri berbeza..rumah berlainan..gaji saya 3300 suami 2500..klu campur lebih 4k.,.tp x tinggal bersama..adakah saya masih dikira isi rumah kpd suami saya? utk parlimen tu..kene isi parlimen kita ngundi @ tmpt tinggal…sy mengundi di pahang.,.tinggal di terengganu..TQ

  237. Sivananthan a/l Sivaoragasam says:

    Dear Sir, How do I submit my on-line my bank account no.? My Mykad no is: 441117-10-5185. In the past two occasions, I collected it personally at the BN Ceramahs but this time I read in the media that it will be banked into our account. If possible, I would like to submit my bank a/c in this letter. CIMB Savings A/c No: 07180077585524 . Please confirm that you have received my letter and submitted my information. Thank you. Yours Sincerely, S.Sivananthan

  238. Praba says:

    I nak tanya…mak saya tiada akaun bank. Dia pernah dapat bantuan brim sebelum ini. Adakah dia mesti kena letak nombor akaun? Kalau takde takpe ke? Please reply

  239. ello says:

    Hi. saya tak nak BRIM ni boleh tak.

  240. AZIAH JAAFAR says:

    ayah saya telah meninggal dunia pada 31/12/2013. bagaimanakah cara untuk saya lakukan untuk membolehkan ibu saya menerima BRIM 2014, sebelum ini BRIM diuruskan oleh ayah saya.

    mohon segera dpt jawapan

  241. mun see yen says:

    I am a receipent of BRIM . I would like to know where and how do I include my bank account numbers so as to be able for the next BRIM distribution be credit into my bank account . thank you .

  242. yuee says:

    Mcmna pla dgn tangungan umur 30thun katas??.cz my uncle ada msla mntel..

  243. noris says:

    saya nak tanya BR1M tu kira berdasarkan gaji pokok atau gaji kasar?gaji pokok saya RM2130 manakala gaji kasar sayaRM3065 adakah saya layak memohon utk yg sudah berkahwin?

  244. Yeoh Tian Ming says:

    bagaimana saya kemas kini kedua kali online?? pertama kali saya tidak pernah mengisi saya punya akaun bank. sila menjawab URGENT

  245. Felicia Wong says:

    jika ibu bapa tiada akaun simpanan, bolehkah daftar dengan akaun anak?

  246. THANUSHA says:

    sebelum nie saya dah daftar brim secara online dan kemaskini 3.0, tapi saya tak letak nombor akaun saya apabila kemaskini, dengan cara apa saya boleh kemaskini lagi untuk letak nombor akaun saya, sebab saya dengar brim kali ini akan masuk melalui nombor akaun, terima kasih.

  247. karen antius says:

    Permohonan br1m 2013 saya ditolak kerana silap isi borang. Boleh tak saya memohon br1m 2014 sebagai pemohon baru atau hanya nak kemaskini sahaja?

  248. amirul says:

    nak tanye la kalau tiada no bank. letakkan number bank org lain selain keluarga.

  249. fadhly says:

    saya nk tanya kalau saya dah kemaskini sebelum ni..boleh ke saya kemaskini untuk kali kedua?

  250. Mar says:

    Mw tnya bh..psl kemaskini borng br1m 3.0 tu..klo tda update blik.. tda dpt br1m kh 2?TQ

  251. Azizan Abu Bakar says:

    Asalam.Saya ada kemaskini borang BRM1M 3.0.Masaalahnya akaun bank yang saya masukkan ke borang tersebut telah tutup.Sekarang ada akaun yang baru di Bank Simpanan Nasiaonal (B.S.N)Bagaimana saya hendak masukkan akaun baru itu.

  252. Mar says:

    Sy nak tanya,blh kh tak perlu kemaskini borang br1m 2.0 dan digunakan lg untuk mdptkn br1m 3.0..sy mohon penjelasan..TQ

  253. shahrizal says:

    salam, bilakah pengagihan br1m ini akan di lancarkan?

  254. zila says:

    Salam..sy nk tanya klu org tu tak update bolek tak dia dapat brim3? Harap minta penjelasan…macam mana nak update sebab tempoh update dah turup

  255. Effa says:

    Assalam . Saya nk tanya . Saya pemohon baru untuk br1m 2014 .. Saya dh bg details semua dah tapi bila saya check cimb saya , rupanya nombor akaun dh bertukar . Cimb tak bg notis pertukaran nombor akaun . Mcmmana ek . Saya masih boleh dpt ke ?

  256. liz says:

    Borang brim dah boleh isi kr…..
    aya nk
    Anizahzulkiflii@gmail.com

  257. adam says:

    As salam.macam mane nak buat rayuan untuk br1m?

  258. Hadany says:

    Nak tanya.. Bagaimana sekiranya akaun bank yang pernah kita bagi dah expired??? Tadi baru prasaan yang acc bank saya tu dah closed sbb tak aktif…
    Kalau dimasukkan dalam akaun bank ygdah closed macam mana nak ambil????

    Aduhhhhhh tolong bagitahu saya…

  259. Awie says:

    Kalau bank yang dah closed dan belum update.. Dapat jua kah???

    Acc bank CLOSED( baru prasaan)

    Sbb dulu dapat guna baucer shj.. Tapi ada bagi no akaun bank.. Tapi akaun bank tu dah tak aktif

  260. zalee says:

    saya dlm masalah…..br1m 1.0 dn 2.0 sy dpt tp 3.0 kena kemaskini…..bru skrg saya tgk blom kemaskini,..so adakah sy x layak ataupun ada pembukaan lg nnti..

    tolong saya dlm kebingungan…………

  261. suha says:

    Saya menggunakan akaun orang lain..adakah brim akan dpt melalui baucher? Pliss respond…

  262. hisyam says:

    Saya dah kemaskini tp x dpt pon lg… org lain dah dpt..

  263. Jasman says:

    Sehingga ke hari ini, saya masih tertunggu-tunggu bilakah br1m 3.0 akan dikreditkan kedalam akaun saya. Orang lain ramai dah dapat. Br1m 1.0 dan Br1m 2.0 saya dah dapat.

  264. meng says:

    Saya Gaji Bulan di bawah RM3000.00 tetapi cuma dapat wang brim RM450.00, bukan RM650.00 kah?

  265. syah rizalni bin ismail says:

    Minta jawapan kenape saya pergi cek kat bank xmasuk pun duit brim 3.0 saya dah dapat brim 2.0 dulu syah rizalni bin ismail ic831205-03-5539 harap maklum

  266. HAZAMAN BIN HASHIM I/C 760301-08-5741 says:

    Minta dijawab kenapa brim 3.0 belum dpt.akaun tiada ke.asukan pun.dulu brim 2.0 dapat

    • Bro says:

      cek dlm sistem anda berjaya tetapi no akaun takdapat kreditkan mungkin no akaun tuan salah kot. cuba bw kat lhdn bawa sekali salinan buku akaun atau penyata akaun.

  267. lina says:

    Salam dan selamat pagi,

    Saya ingin bertanya adakah saya layak untuk menerima bantuan brim ini kerana saya tidak dapat mengemaskini no account bank saya.saya telah pun cuba untuk mengemaskini secara online tetapi gagal. saya diminta untuk menghubungi LHDN. Untuk makluman pihak tuan saya seorang ibu tunggal dan tahun2 sebelum saya dapat bantuan ini jadi saya risau untuk tahun ini saya tidak mendapatnya hanya kerana saya gagal untuk mengemaskini account bank saya. saya harap pihak tuan dapat membantu saya. terima kasih.

  268. mohd farid bin abdullah says:

    assalamulakum dan selamat pagi saya nak buat laporan apsal br1m mohd farid bin abdullah belom dapat dapat lagi

  269. hana says:

    hello melvister.. saya nak tnya kalo saya c kemaskini brim 3.0.. ada ka saya lyak dpt brim? brim 2.0 lalu saya terima

  270. mat ben says:

    Tiap thun dapat…tp bler kemaskini xde.msuk akaun pon….kwn2 rmai yg dh dapt…sye n adik sye blum jgk dapat2….bleh bg penjelasan ski

  271. Nor Hilmi Izal says:

    Salam sejahtera,

    Saya ingin bertanya mengenai pembayaran br1m 2014 secara akaun bank kerana saya belum menerima apa-apapun.

    Kedua ialah dimana saya perlu bertanya atau pihak mana secara jelas sebab semua hotline yg saya cuba buat panggilan tak dapat connect or pickup dari pagi hingga jam 6 petang.

    Saya penerima dari 1st br1m so saya agak lost sebab media/government tiada info mengenai ini kelewatan, status, cuma YB. mention on awani news yesterday saying “today 24thFeb all money will bank in.Sorry for late cause of some technical problem from bank.”

    While I’m email to u already 1807 on 24th feb but no money still and no announcement from minister of finance. Help me I really lost “i dapat ke N tak dapat ke br1m ni” or “money lambat sebab technical problem ”

    Tqvm saudara you done a really good work for m’sian community and I pray God place u in a right place in here and heaven. HooooRah…..

  272. yaiw says:

    hi, saya nak tanya kalau akaun dulu sudah close dan saya tidak lagi kemas kini maklumat. Bagaimana untuk mendapatkan Brim 2014? Terima kasih

  273. Ng says:

    Saya didapati brim 3 maklumat ic untuk suami adalah
    Salah Dari LHDN dan tidak dilurus. Saya dapat brim 1 n brim 2
    Dulu. Macam mana Saya Boleh update ic suami untuk dapat
    Brim 3. Terima kasih

  274. huey ling says:

    Minta dijawab kenapa brim 3.0 belum dpt.akaun tiada ke.asukan pun.dulu brim 2.0 dapat

    Sumber: Borang Permohonan BR1M 3.0 Bantuan Rakyat 1Malaysia 2014 | melvister.com

  275. navan says:

    hi, saya telah mengemaskini no akaun untuk ibu saya di online,
    tapi no akaun yang saya telah masukkan, bukunya telah ditutup kerana dah lama tak guna.
    Apa yang saya kena buat seterusya?

    Sekian terima kasih

  276. firdaus says:

    Salam bm knp sy masih tidak dapat brim lg??

  277. zaki says:

    sy nk tnya baru2 ni sy terlepas tarikh untuk ambil duit brim so mcm mna sy nk ambil duit brim melalui bahagian mana

  278. ganageswary says:

    Sy tak boleh dapat borang utk br1m tp sekarang date sdh tamat .tlg beritahu sy bila tarikh buka balik borang br1m3 tlg ckp

  279. rubiah says:

    sy nak tau..

    suami saya bekerja sebagai pak guard..gaji sume org tau.seberapa sngt..suami saya x de rumah.xde tanah kebun x layak nak buat loan sbb gaji kecik.tp kenapa dpt BRIM RM450.00.mcm bnyk sngt gaji n harta.org yg de harta n rumah sendiri blh dpt RM650.saya x fhm cara LHDN menilai…hrp dpt jawab kn..

  280. sya yang bernama maleksaifulrizan bin na’am bernumbet kad pengenalan 821022 14 5103 .beralamat 514a block A1 fLAt querters bukit bandaraya jalan bukit bangsar 59000 kuala lumpur…sya blum terima apa 2 surat dari pihak LHDN lg…number tel 0172302438..

  281. arif hakiki says:

    adakah borang permohonan br1m online masih terbuka

  282. junaidi says:

    mcm mner nak semak br1m ..bru bebas dari sekolah henry gurney

Leave a Reply

CommentLuv badge