153 Responses to “Tarikh Beli Nombor Pin Unik ID Kemasukan UPU 2014”

  1. z says:

    memang kne beli bulan january ke? takut terlepas pandang saya ni. :)

  2. z says:

    macam amna dengan no pin politeknik dan lain?

  3. Nora says:

    kalau dah terbeli no pin pada bulan Oktober 2013,untuk lepasan SPM 2013, boleh tak guna untuk kemasukan 2014 akan datang sebab seperti mana kebiasaannya jualan no pin dijual adalah mulai Januari 2014.

  4. ucu syikin says:

    knape awal jan? no pin matrik & upu lain ke?

    • Mohammad HIdayat Mohammad Isa says:

      YUP. MATRIK DI BAWAH PERMOHOHAN YANG LAIN. UPU ADALAH UNTUK PERMOHONAN ASASI DAN DIPLOMA DI BAWAH UNIVERSITI IPTA DAN POLITEKNIK SERTA BOLEH UTK MEMOHON SEKALI INSTITUT KEMAHIRAN :D

    • Najwa Huda Mohd Shahidin says:

      pembelian kali ini sedikit lewat kerana mereke perlu bincang kembali syarat kelayakan masuk IPTA bagi pelajar lepasan STPM. Sekarang STPM sistem baru (sistem modular) pakai sem dan kajian. Markah ikut CGPA.

      • Connie says:

        so is it beli pin dulu, kemudian tunggu announcement baru apply ?
        selain itu, beli satu pin saja kan ? untuk apply beberapa ipta, atau perlu beli 1 pin untuk 1 ipta ?

  5. akak says:

    salam ini untuk lepasan SPM 2013 sekali ke? sebab sekolah sy dah beli kn no pin tp pada oktober tahun ni. so boleh pakai ke x untuk sesi kemasukan tahun 2014?

  6. Dira says:

    Salam sejahtera..klau utk lepasan spm 2012 bleh x jugak nak beli no pin ipta utk tahun 2014? Terima kasih..I really need an urgent answer..No pin ipta 2014 bleh x lepasan spm 2012 beli n isi?

    • Mohammad HIdayat Mohammad Isa says:

      NO PIN UPU TIADA HAD LIMIT ANDA LEPASAN SPM TAHUN BERAPA. CUMA NYA KETIKA BELI NO PIN ITU JIKALAU TAK SILAP ANDA KENA NYATAKAN ANDA GRADUAN SPM TAHUN BILA UNTUK MEREKA LETAKAN KAN DLM SISTEM SEBAB BGI GRADUAN SPM SELAIN TAHUN YG SEBELUM(CONTOH HABIS SPM 2013 DAN APPLY UPU 2014 LAYAK MEMOHON SEMUA KOS) AKAN TETAPI BGI GRADUAN YG TAHUN SEBLM NYA ADA BEBERAPA SAHAJA YANG BOLEH MEMOHON.

      P/S: ALL DA BEST :)

  7. Dyra says:

    salam sejahtera..no pin ipta 2014 ni kalau lepasan spm 2012 nak beli bleh x? lepasan spm 2012 nk beli n isi? Terima ksh

  8. aisya says:

    Adakah pin upu utk ipta berbeza dgn pin utk apply upsi? Sama ye

  9. ayien says:

    Nk tumpang bertanya. Untuk lepasan spm tahun 2010 blh tak untuk memohon kemasukan ke ipta terutama poly?

  10. deqsiti says:

    salam ,, saya nak tanya ,, lepasan spm tahun 2012 blh tak memohon semula untuk masuk ke ipta tahun depan ataupun kena buat permohonan dalam bulan december ni ??..harap dibalas pertanyaan saya ini ..terima kasih ..

    • akaksiti says:

      Lepasan SPM 2012, semasa beli nombor unik id untuk permohonan UPU sila sebutkan tahun SPM…(SPM2012… if nak minta kemasukan disember ni pun tak mengapa… nombor unik id BSN ini boleh digunakan untuk 2 permohonan iaitu ke IPTA plus 3 politeknik premier… dan permohonan yg satu lagi ialah ke ILKA (IKBN, POLITEKNIK, IKM and so on…) boleh rujuk http://upu.mohe.gov.my/. tq

      • Najuwa says:

        asSalam saya nak tanya ,

        kalau lepasan spm 2012 apply , result nya akan keluar sama dengan result for lepasan spm 2013 ke ?
        then , no pin untuk apply politeknik tak sama ke ? k tq

  11. Mizzly says:

    salam…untuk lepasan diploma boleh beli pin ni jugak ke untuk apply degree??

  12. Syafiqah says:

    Assalamualaikum wbt . Maksudnya pin upu kena bli next year lah kan . Bulan 1 2014 ? Saya ni lpsan spm 2013.

  13. Ina says:

    Jika no pin UPU pada lepasan SPM 2013 dijual bermula 7 Januari 2014, bila pelajar ini dapat mengisi borang kemasukan UPU kerana terpaksa mendaftarkan diri ke PLKN bermula 5 Januari 2014

  14. eloy7 says:

    Assalamualaikum kalau lepasan asasi camne nak minx degree?
    L

  15. fakrul1225 says:

    No PIN untuk Maktab Perguruan KPLSPM guna No PIN UPU jga kha ???

  16. Via Salbyeah says:

    slm,sorry nk tnye..urgent sgt..sy ambk spm2011..sy msih boleh isi upu ke??sy ingat nak apply politeknik dengan upsi .. if xdpt politeknik nk pg upsi..if xdpt upsi pg poli r..tp bla sy bca comment d atas..sy confuse..sy masih bole appy upu atau x..

  17. kbg says:

    salam,,
    kalau nak beli no.ID lepas amek kputusan SPM’13 takpa ka??

  18. aniq yoo says:

    saya nk tanye ni..no. pin IPTA lepasan SPM 2013 sama ke ngan no.pin UPU?

  19. aisha says:

    nak tnye.pin upu ney boleh x mohon untuk sume universiti kat malaysia ney..ney at the same tym ley mhon poli ke?

    • Najwa Huda Mohd Shahidin says:

      ye boleh mohon sekali kalau tak silap saya sebab dia ada list semua universiti

      • haffiza says:

        assalammualaikum .nak tanya ,sy baru lepas stpm 2013 yang sistem modular nie ,dengar kabar .tarikh rasminya dalam pertengahan bulan jan nie .habis tu ,nak kena bli pin num dulu ke ? .walaupun results belum kua and nak terus isi borang kemasukan upu terus ke ? .terima kasih .

  20. Lepasan SPM says:

    hai, saya baru je habis SPM 2013 .
    so saya kene beli upu pin sebelum january 2014 or before ?

  21. Atiqah says:

    Bg yg pegi plkn mcm mana nk beli no.pin upu ye??

  22. ameera says:

    plkn lapor diri 6hb mcm mana ?? tarikh tutup upu ble ? harap balas :)

  23. محمد عريف says:

    Sye baru pergi ke bsn dan nk beli no pin upu..dan dye jawab skrg no. Pin ade katogeri..sye confiuse..

    • Ahmad Akmal bin Md Isa says:

      katefori A

      Adalah kepada calon Lepasan SPM/ setaraf, Lepasan SKM, Lepasan Diploma Politeknik, Lepasan Sijil Politeknik, Lepasan Sijil Kolej Komuniti dan Lepasan SIjil ILKA.

      Sumber : Permohonan Online dan Pembelian Unik ID UPU 2014

  24. Nurul Izzati says:

    salam…nak tanya…isi borang upu kene lepas dapat result spm ke?

  25. yien says:

    Bila tarikh keluaran pin upu 2014 ?

  26. Yaya says:

    Jika daa beli no.pin pada oct 2013 , tp sudah hilang , boleh beli baru tak untuk SPM 2013

  27. abby says:

    tarikh tutop sebenarnye bila??
    sy ingin beli tapi takut dah tamat
    lepasan spm 2013 bole beli pada tahun ini ke??

  28. sheikh edros says:

    bila nak kena beli no pin tu, die keluar haribulan berapa……

  29. sheikh edros says:

    macam mana kalau tak sempat beli no pin tu, ada cara lain tak nak mohon….

  30. tarikh beli no pin tu, 20 JANUARI ker ?

  31. Jen says:

    Kalau bukan bumiputera boleh beli ke?

  32. miss says:

    saya lepasan stpm 2012..mcm mane ye…nk beli pin bulan jan nie jg ke..??

  33. azuniza says:

    nk tnye.. no pin UPU tu blh bli kt mne2 tmpt BSN ke..?? cth sy tinggal di Melaka tp sy bli no pin UPU di Selangor..?? blh x..?? harap balas

  34. bob says:

    salam nak tanya kalau tak beli pin id tu chance nak dpt masuk ipta tu mmng takde lah ye?

  35. afiq asraf says:

    Bilakah tarikh pembelian no pin utk 2014/2015 ?

  36. ziela says:

    Salam..Sy baru pegi cawangan BSN Bangsar Baru..officer BSN tu kata, belum bole beli pin tu.Bulan Feb 2014 nt baru bole beli.

    • siti nur adila says:

      salam, tadi abg saya telah pergi ke bank BSN dan pengawai bank cakap tarikh pembelian adalah pada 20/1/2014. Harap dapat beri info terkini..

  37. epyfya says:

    Bila kluar no pin upu?

  38. bungalily says:

    salam, nak tanya, saya lepasan stpm 2012,boleh tak saya guna no pin yang sama masa saya bli untuk apply u pada thn 2013? ke kena bli pin baru? tq

  39. Ahmad Danial says:

    Salam,nak tanya kalau dah beli pin,then kena isi borang upu tu kan,saya nak ambil course seni reka grafik and nak ambik course tu kena ada ujian /temuduga,saya juga merupakan pelatih plkn,tapi bukan giliran pertama,so maksudnya saya merupakan giliran kedua atau ketiga, kalau temuduga tu berlangsung pada tarikh semasa saya berada di plkn,macam mana ye nak hadirkan diri dalam temuduga tu? tolong respond ,terima kasih.

    • Jaszle says:

      Wasalam bro. X silap. Boleh dilanjut kan awak punya plkn tu ke masa hadapan. Maksud saya. Awak terus ke sambung belajar. Tapi nnty awak kena pergi jugak bro.

  40. wong says:

    lepasan spm noleh mohon?

  41. wani says:

    bila boleh no.pin untuk sesi 2014. Nak tau tarikh

  42. arm says:

    salam…tak salah tarikh beli pin adalah 20/01/2014 ni keluar…..

  43. syuhadah says:

    Nombor pin UPU boleh tak digunakan untuk mohon UITM ?

  44. Hajar says:

    Nak tanya. Sila jawab yea. No pin upu sama tak dengan no pin poli ?

  45. Lepasan spm says:

    Salam nak tanya. Harap dibalas. Masa bergi bsn utk beli no pin upu, ada apa-ii borang kea yang perlu diisi? Atau pergi mendapatkan no pin saja?

  46. Rozali bin Mohamud says:

    Tolong maklum tarikh beli pin upu

  47. radhe says:

    hai..saya nak tanya bila borang permohonan akan buka ye.. saya dah beli nombor pin tapi borang permohanan takde lagi..bila akan buka online ye.. terima kasih.

  48. anis says:

    Salam..kalau lepasan spm 2012 nk isi upu session 14/15 ni,dlm kategori ape?A atau B?

  49. anis says:

    Salam..kalau lepasan spm’12 nk isi upu session 14/15 ni,dlm kategori ape?A atau B?

  50. fadzil says:

    as’salamualaikum.saya spm 2010, bolehkah saya membeli kod pin UPU lagi dan bilakah tarikh kemasukan ke IPTA sekiranya dapat tawaran sambung belajar di sana??
    keterangan anda sangat diharapkan.

  51. Jaszle says:

    Salam. Nak tanya. No pin tuu dah boleh beli ke? Kawan2 saya sebok nak pergi beli sekarang. Masalahnya. Yg jual tu untuk kita ke yg batch 96 nie. Aduh pening lah..

  52. syilia says:

    Assalamualaikum…tumpang tnya…contoh mcm klau dh beli dh 6ber pin yg thun lepas pnya,bley guna dak ?
    ada kwan beli 6ber pin thun lpas,tp dy tgah tggu result keluar..bley guna dak 6ber pin tu ? atau nk kena beli yg thun ni pnya ?

  53. Lau says:

    Saya dah beli pin UPU Kategori B pada 15/01/2014 tapi ini untuk permohonan apa?

  54. chacha says:

    assalammualaikum , saya nak tanya isi upu ni nak guna ke result trial ? and nak isi permohonan upu ni lepas dapat result sebenar ke ? harap respond :)

  55. safwan says:

    pemohanan ijazah muda termasuk sekali ke?

  56. Nida says:

    kalau beli dua nombor no pin sekaligus boleh tak ? maksud saya beli no pin upu sekaligus no pin untuk UPM .

  57. Hidayat says:

    Sorg blh beli brpa no pin??blh x kalau kita nk tlg ??beli kat kwn yg masuk plkn

  58. ahmad says:

    kalau takde akaun bsn boleh beli jugak ke ?

  59. EJ says:

    Saya dah terbeli nombor upu pada bulan 10 sebelum spm. Jadi saya kena beli yang baru punya lah? Saya batch 96. Please reply me asap

  60. Balqis says:

    Nombor pin upu dengan no pin untuk uitm same ke lain2 ye..? Mohon balas , saya n kawan2 semua confused kena beli 1 or 2 no pin :/

    • zira says:

      kalau lepasan diploma uitm (penerapan diploma ke ijazah), no pin berbeza. klau lepasan spm nak apply uitm pakai no pin upu shj.

  61. AJ says:

    No pin upsi untuk lepasan spm ambilan 2014/2015 dah boleh beli ke? Mintak maklum balas tq :)

  62. AJ says:

    Sorry, no pin upsi

  63. naQ says:

    tarikh akhir beli n0m upu nie bile ehh???
    -harap balas

  64. hasif says:

    Nak tanya sikit kalau beli 1je no.pin upu ..dia boleh mohon brape bnyak U??

  65. didi says:

    salam..saya nak tnye,,sy prnah dgar,,no pin UPU and no pin UITM berbeza…btol ke??

    • zira says:

      kalau lepasan diploma uitm (penerapan diploma ke ijazah), no pin berbeza. klau lepasan spm nak apply uitm pakai no pin upu shj.

  66. christy says:

    bagaimana mahu mendftar upu?

  67. ayu says:

    den stpm 2012 , ow 2013 , mm den ni kategori ape e? den nk applyyy ni :/

  68. nisha says:

    nak tanya ni…kalau lepasan diploma 2013 kategori apa ya…dan blh beli pin sudah kah untuk ukm…urgent plz do reply

  69. jannah says:

    untuk apply degree sama ke??

  70. iYmaNur says:

    Assalamualaikum :)
    isi borg upu after result keluar ke?

  71. kiroro says:

    eh kan no pin upu kaunselor sekolah uruskan,sekolah kami dh dptpun sebelum cuti sekolah tahun lepas.upu termasuk universiti,politeknik,kemahiran semua la skrg..kcuali matrik.

  72. aby says:

    if i’m from asasi UIAM, then i under kategori ape utk beli num pin ?

  73. tahahamdan says:

    Assallam/Selamat Pagi,

    Saya dah belikan No Unik ID untuk anak saya bagi sesi 2014 pada 24 Jan 14. Masalah saya adalah, tak tahu apa password dia. Cuba mencari di slip tersebut tetapi tidak jumpa.

    Terima kasih kerana membantu.

  74. acu says:

    Ini untuk intake bila ye? utk lepasan diploma pun boleh mohon kan or just utk lepasan SPM? mohon pencerahan. Thanks :)

  75. lia nur says:

    saya lepasan spm 2013.. tarikh beli no pin 22/1/2014.. saya belum beli lagi.. saya just nak tau bila tarikh tutup pembelian no pin???

  76. Syafiqa Azmani says:

    Assalamualaikum.Saya lepasan spm tahun 2012,saya nak bertanya , berapa lama no pin upu tu valid eak ? saya baru beli 21/1 hari tu. semasa saya isi borang upu hari tu, tak ada pula course asasi undang-undang dalam senarai, jadi saya tak jadi nak isi upu. so berapa lama no pin upu tu saya boleh simpan ye.? n bile boleh digunakan lagi? ataupun memang tak ada asasi undang-undang dalam upu sesi 2014/2015 ni eak? saya kebingungan sekarang, mohon bantu saya.

  77. aqilah says:

    salam.saya nak tahu..selepas membeli pin upu tersebut apa perlu buat ek????

  78. hdayahroslee says:

    assalamualaikum dan salam sejahtera.

    sy nak beli no unik pin ID utk politeknik tp dah tutup tarikh pembelian nombor pin tu. apa yang patut sy buat ya? sy sangat berharap untuk masuk politeknik ni. ada x apa2 cara yg boleh saya lakukan? terima kasih :)

  79. rai says:

    salam..

    saya habis matrik bulan mei 2014.. tak lama lagi..
    sedikit konfius dengan pembelian no unik BSN ni..
    maknanya saya ni kategori B : lepasan stpm/setaraf la ye?
    sbb pegawai BSN tu suruh tulis saya lepasan ape.sedangkan bila saya cakap sayalepasan matrik, dia cakap untuk matrik tak dibuka lagi.. tak faham la saya.. ke pegawai tu yang tak tahu?
    apa yang patut saya tulis di slip tu?

    nak tulis [ lepasan matrikulasi / lepasan stpm setaraf ] ?

    *bingung*

  80. Angah says:

    Salam semua

    Ada sesiapa boleh bantu?

    Slip no pin HILANG T_T

    Boleh beli yg baru ke?

    Macam mana nak buat ni???

  81. M.A.ZUNNUR says:

    Assalamualaikum….saya nak tanya…saya dah beli No Pin UPU & dah registerkan No Pin tu….masalah nya semua detail dan No Pin tu dah kene rompak…Persoalan nya…macam mana saya nak dapat balik Maklumat Pin tu ?…atau…Perlukah saya nak beli Pin baru dan buat registration baru ??…MIntak tolong sangat2 tengah bingung ni….

  82. asyraf says:

    salam,,,,,saya pelajar lepasan stam….biasiwa ap yg sesuai….dan gone nak bli nom pin utk stam dekat msin atm

  83. Selamat sejahtera,
    tarikh tutup pembelian pin UPU bila ye? sesiapa tahu?
    saya pelajar STPM aliran Kemanusiaan.
    mohon memberi pencerahan. terima kasih~

  84. kima ina says:

    salam nk tanya,,no pin usm dah bleh bli ke blom ek?

  85. shamala says:

    salam sejahtera,saya dh daftar dalam online upu,tapi cetakan saya tidak ada cop bulat penerimaan kpm…saya rasa bingung kerana pendaftaran saya tdk diproses oleh kpm.yang hairanya saya tlh dapat reply bahawa permohonan saya tlh diterima kat email saya…adakah permohonan saya memang tlh diterima???HARAP DIBALAS

  86. Irene says:

    semasa sya beli pin no. sya cakap for UPU…sama tak dengan IPTA..pin no ini boleh juga guna bagi IPTA?

  87. Aiman says:

    Salam saya ingin bertanya… saya sudah beli slip BSN kategori B sebab saya lepasan matrikulasi, tetapi lepas saya cuba isi ia tulis “Anda salah kategori.
    Anda tidak boleh memohon di bawah kategori STPM/ STAM / MATRIKULASI. Anda hanya boleh memohon di bawah KATEGORI DIPLOMA/SETARAF sahaja. ” bila saya lihat panduan, saya dibawah kategori N. Jadi saya pergi semula ke BSN untuk tukar kategori, rupa-rupanya ada kategori A dan B sahaja. Sekarang saya tidak pasti apa yang harus dilakukan. Tolonglah balas semula mesej ini.

  88. liza says:

    Assalamualaikum.

    Bagi lepasan stpm2013, sekiranya sudah membeli no pin bsn utk kategori B, bolehkah ianya digunakan utk kategori A untuk memohon ke IPTA utk diploma?

  89. shidah says:

    saya lepasan spm 2011,. no unik ID yg perlu sy beli kategori A atau B ?

  90. raffidah says:

    sya nak tanya…pin upu tuk upsi nak dapat kan macm na ek??harap balas.. :)

  91. shafikah says:

    Urgent . Boleh tak beritahu kenapa laman web http://upu.mohe.gov.my/ ni tak boleh dibuka . ke saya seorang je yang menghadapi masalah ini ?

  92. linda says:

    kalau tahun 2014 ni saya ambil stam boleh ke saya ambil no upu pada tahun ni?

  93. emma says:

    why cannot use. my pin no. it not matct with my ic

  94. Tura says:

    Bila boleh isi borang upu ?

  95. Janet says:

    Hari ini saya pergi BSN beli pin tapi sudah habis dia cakap dekat upu boleh dapat lagi.
    Ada sesiapa tahu mana dapat cari upu.

  96. alip says:

    mcm mna nak kemaskini borang upu????

  97. Fatima says:

    Maaf saya nk tanya kalau saya nk tukar pemilihan ipta tapi tak boleh guna no pin upu yang telah saya beli sebab permohanan sudah diproses. Boleh ke saya beli no pin lain ?

  98. syafis says:

    mcm mne law da setel semua..,pastuh nk tunggu surat sampai ataw dye wat lam online jer??

Leave a Reply

CommentLuv badge