4 Responses to “Punca Kes Maut Keracunan Makanan Kenduri Kahwin Di Kedah”

  1. Santau says:

    Sebelum ni aku tgk kat tmpat knduri kawin org masak ayam yg dah busuk tp takder gam yg mati makan ayam tu..
    Kata lau x dpt rawatan blh mati habis yg dh dpt rawatan siang malam pun meninggal apa citer?

  2. Kantung says:

    Benda benda mikro organisma ni tak nampak…lagi lagi toksin yang dihasilkan lagi lah tak nampak… Belajarlah sikit pasal keracunan makanannya nih macam mana boleh berlaku…kat umah sendiri pun boleh berlaku,kat kedai kedai makan kegemaran pun tak terkecuali. Pokok pangkal kebersihan dan mematuhi time temperature contro semasa memasak

  3. Nur Farahana Abdul Rahman says:

    Kehilangan byk air serta garam dlm bdn boleh menyebabkan sesorg itu mengalami shock.. jenis shock ni mcm2.. sbb tu kalau kehilangan air kena tmbah air utk ganti balik air yg dh hilang tu.. tp kebanyakan org yg keracunan makanan xdpt sbb asyik muntah or diarea sbb tu lah jdinya shock then kematian..jgn pndang ringan bahaya tau..maybe yg mati tu lambat ambil rawatan smpai ke tahap jd shock..

  4. chef khai says:

    sate yg jual tepi jalan 2 lagi la kalo nk ikotkan berbayaha..lagi berpontesi kene samonella nih,,sbb sate yg jual kat luar sane suma nye x frozen,,letak saja atas para gerai nye,,terdedah di luar,,’menari-nari’ ‘cik’ samonela kat sate tu..kalo nk ikot kan ayam yg terjual kat pasar mlm kebanyakan nye suma nye x lulus..sebelom kita nk membeli 2 fikir2 la,,negara kita ni panas,,dairy product khusus nya kalo didedahkan suhu bilik pn boleh tercemar dan rosak,,

Leave a Reply

CommentLuv badge