384 Responses to “Permohonan Kemasukan SBP 2014 Tingkatan 1 Dan 4 Online”

  1. Said says:

    Anak saya mendapt 6A 3B dlm percubaan PMR yg leps , B dlm sains, bolehke anak sy mohon utk sbp ?

  2. someone says:

    saya dapat 7A 1B dlm trial.B saya math.jadi layak ke mohon? mohon jee eh? dan usaha yg terbaik agr straight A’s dalam pmr sebenar? *-*

  3. zahra says:

    jika keputusan saya 5A 1B (agama) 1C (b.inggeris) 1D . boleh kea buat permohonan ? D saye subjek sejarah .

    jika sains mendapat gred B , boleh ke buat permohonan ?

  4. Nurain says:

    saya mempunyai masaalah penyakit asma …
    saya nak tanya bolehkah saya memohon bagi sekolah berasrama penuh .. ??

    terima kasih .

    • nafieyah says:

      eh….tak blh msk ke lau ada penyakit….setahu sayalah semua tu tak penting yg penting tahu jg diri…..lau ddk kat asrama ni mst pandai berdikari lau tak nanti d perbodohkan org…..APA2 PUN GOOD LUCK FOR YOUR SELF………

      • Nurain says:

        ouh iyew kew ,,,, saya cuma keliru takut permohonan tak diterima … bab saya mmg nak sangat masuk asrama …. terima kasih …

  5. zzzz says:

    saya dapat 4a3b2c. math sc saya dapat C utk percubaan. tapi itu kan trial je… so layak tak nak mohon sbp? pmr insya allah saya dapat straight A. tak mustahil :D

  6. silently says:

    alhmadulillah saya mendapat 7A 2B dlm percubaan pmr, bru-bru ni. jadi adakah saya layak?

  7. Izzah says:

    Saya mendapat 5A 3B..SC n Maths sy B iaitu 78..untuk Pmr sy akan berusaha untuk mendapatkan 8A.boleh ke sy nak memohon ke SBP?

  8. tini says:

    sy dpt 7a 2b dlm prcubaan pmr 2013
    B sy arab dan bi
    tpi sy z aktif dlm kokurikulum
    blehka sy mohon???

  9. amera says:

    saya nak ke mrsm tapi dekat tempat memohon untuk ke mrsm tiada. jadi apa yang perlu saya lakukan? minta tunjuk ajar

  10. amirul says:

    assalamualaikum… percubaan saya dapat 2b 6c….adakah sya masih boley mohon di sini ??? PMR sya akan buat sehabis baik :)

  11. anisah says:

    saya memproleh 5A 4B dlm percubaan PMR br2 ni..saya dpt math A dan science B…kalau kita dah isi borang online kna isi borang manual lg x??

  12. Nurul says:

    Bilakah permohonan perlu di buat ,sebelum atau selepas keputusan upsr ?

  13. iris says:

    salam…untuk yang mengisi borang secara on9,panduan am ada menyatakan pemohon hendaklah mencetak satu salinan dan dihantar kepada guru besar..lepas dh bagi pada guru besar tu..pe yg perlu saya buat..dan ada juga tertulis req salinan ic,slip gaji dn sijil2..mcm mana nak hantar,sedagkan saya isi form secara on9..pening gakk….takut salah kang reject pulak..mohon dibantu ye..tq

  14. madihah says:

    assalamualaikum,,sy boleh 5A 2B 2C (BI DAN SAINS) semasa percubaan…adakah sy layak memohon?

  15. WaSya Eyqa says:

    assalamualaikum..sy dpt 6A 2B trial.B sy sj ngn bi. bleh mohon sbp kn. tpi knp sy nk daftar msuk tu xbleh ?? sy dh bgi i/c ayah ayah, nma, email, nmber fon,kata lauan.. tpi still xboleh.. knp ye ?? dh bnyak kli sy try.. help me pliss..

  16. fiza says:

    saya dah mendaftar anak saya utk kemasukan ke sbp 2014. Tetapi apabila saya hantar dan cetak borang butiran ibu bapa penjaga tiada. Harap dapat bantu saya

    • Rahman says:

      saya juga mengalami masalah yang sama. apabila saya cetak borang, maklumat ibu bapa penjaga kosong, sedangkan saya dah isi dengan lengkap. adakah borang permohonan anak saya itu diterima?

    • Harlina says:

      Salam.

      Saya alami masalah yg sama. Saya logout dan masuk semula, kemudian saya dapati semua data sudah lengkap dan saya serah dan cetak semula.

  17. jaja1401 says:

    saya mendapat 5A 3B dalam percubaan pmr tapi math saya 78,boleh ke saya mohon asrama penuh? -harap balas-

  18. sofeazawawi says:

    saya dari johor bahru. saya ingin memohon untuk masuk ke sbp pd tahun 2014 tapi saya kurang yakin untuk memohon kerana sy dapat c dalam math & sains. bagaimana?

  19. Alyssa says:

    Saya merupakan pelajar aliran agama di tingkatan 1 hingga 3. Mengapakah dalam permohonan ke sbp, saya tidak boleh memohon untuk belajar di sekolah aliran agama dan sekolah kawalan?

  20. Aisyah says:

    saya dah mohon 10 kali then dia suruh kemas kini balik. bengang saya dibuatnya. macam mana tu ? then id saya dia kata ‘angka giliran upsr’ padahal saya pmr.

  21. Sheerina Shatiqah says:

    Sye tlah dpt 5A’s dlm trial upsr bru2 nii,so,bolehkh sye masuk mrsm??
    -apa nme website nk tengok

  22. hani says:

    boleh sya nak tanya adakah keputusan trial kita digunakan untuk kemasukan ke SBP? saya teringin nk masuk SBP tapi result trial sains dan math sya dpt C …masih ada peluang lagikah untuk masuk sbp?

  23. fakhrul says:

    saya dapat 6A 3B,.. B saya bahasa inggeris ,b.arab dan sains..layak x saya dapat memohon?terima kasih :)

  24. Lukman says:

    Borang SBP tu lepas dah buat pengesahan pengetua,borang tu
    perlu diposkan ke mana

  25. Saroop says:

    Salam,saya telah mendapat 5A 2B dalam Trial lepas..:) B dalam KH AND BM..:) layak x saya ke untuk apply..?? terima kasih..;)

  26. ibu sya says:

    Moderator,

    Siapa kah yg harus kami hubungi apabila terdapat masalah nombor angka giliran tidak padan dengan nombor kad pengenalan ??

    Bantuan amat diharapkan

  27. xyxy says:

    saya dapat 4A 3B dalam trial saya.maths saya dapat B. boleh saya mohon sbp

  28. amer hamzah says:

    saya nk memohon mrsm…tapi percubaan saya dapat 1a3b1c…sebab cikgu saya silap kira….

    • Helena says:

      takda masalah. applyla mrsm selepas result keluar. Make sure cemerlang. Permohonan MRSM akan dibuka pada haru results UPSR diumumkan.

  29. daus says:

    salam..saya dapat 3A 4B 1C (kh) dlam trial lpas layak tak saya ingin mohon SBP sedangkan saya dapat A dalam MT DAN SN..InsyaAllah saya akan berikan yg terbaik dalam PMR yg sebenar…

    1 lagi soalan layak tak saya untuk ke SBP sedangkan saya sudahpun dapat tawaran ke SBP semasa 2010 (UPSR) tapi saye keluar selepas 4 bulan belajar di sana..layak tak saya untuk ke SBP lagi sekali InsayaAllah saya tidak akan mengulangi kesilapan yg lalu…

  30. tasha says:

    saye terasa nk cube mohon masuk sbp bagi tahun 2014 , tapi saye x yakin laa sebab trial saye dapat 2a 3b jek ..

  31. azmira says:

    saye nk bkak link morang xley pon
    sye dpt 5a 2b 1c..c sye bi

  32. tira says:

    knp bila saya mskkan angka giliran untuk pmr , paparan di kotak kata ‘angka giliran upsr’ padahal saya pmr.

  33. Wann Nur says:

    Assalamualaikum…saya sudah berdaftar untuk kemasukkan SBP tingkatan 1 2014…jadi…macam mana nak tahu saya layak masuk ke tak…??? Dia hantar melalui surat ke email???

    • Helena says:

      Adik, sabar ya… results UPSR pun belum keluar. Results akan keluar in Dec melalui website KPM. Surat akan diterima if berjaya.

  34. aisya says:

    Assalamualaikum.sy dapat 7A 2B.B dalam kh n math.layak ke sy mohon sbp???

  35. Radhia says:

    Assalamualaikum. Saya hanya dapat 2A 4B dan 2C dalam trial baru baru ni. Tapi dengar kata markah untuk trial ni tk dikira kerana ada yang dapat gsi. Dan baru ni saya baru lepas gerak gempur dan markah belum diperoleh lagi. layak ke saya mohon ?

  36. ardy aezaffiq says:

    asalam,macam mana kalau saya isi borang kemasukan ke asrama penuh silap

  37. Sharifah ruqayyah says:

    Klau trial sya dpt 4A 1B, B sya adalah sains.. Adakah sya lyak memohon??

  38. nasrin afrina says:

    mane nasz nak dptkn borang tuh???klau mcm ni ssah la…tell me where i can got that borang permohonan

  39. mrs nobody says:

    salam , saya cuma mendapat 4b 1c 1d dan 2e . sains dan maths b . tapi insyaAllah saya akan buat sebaik mungin untuk PMR . adekah saya layak untuk memohon ?

  40. syaz says:

    saya nak tanya … klau saya warganegara, bapa warganegara …. tapi ibu bukan warganegara layak tak saya memohon SBP ??

  41. tasha says:

    saya dapat 4A 4B SAINS DAN MATEMATIK SAYA DAPAT ( A) LAYAK KE SAYA MOHON KE MRSM

  42. Izzat R. says:

    saya dapat 4A (P.Islam,B.Arab,B.Melayu,Sej)5C dalam trial lepas. mmg mustahil la kalau nk mohon ke sbp. tapi kalau pmr sebenar straight A, boleh ke mohon lagi??

  43. eyna says:

    saya mempunyai dua org anak, UPSR & PMR,saya ingin mohon SBP online, bagaimana nak register? adakah satu katalaluan blh digunkan utuk kedua-duanya?Klu blh bagaimana nak masuk? Sya dah mskkan data untuk UPSR & blm cetak & bila saya msk lg akan terus ke data UPSR tu?bagaimana saya nak mskkan data utk PMR pula?

  44. AZRIN says:

    bagaimana saya nak daftar kemasukan ke MRSM bg pelajar tingkatan 1. Harap tunjuk ajar

    • Helena says:

      Borang permohonan MRSM hanya akan keluar pada hari results UPSR dikeluarkan. Sila pergi ke pej MARA berdekatan tempat anda, bring yr original and photostated UPSR results. Adik akan diberi kata laluan pin no. Lepas tu adk boleh apply online.

  45. melor says:

    Sjkc layak ke?

  46. ZedTee says:

    Melvister, Nak tanya: Bila boleh apply nak masuk MRSM dan boleh apply MRSM dan SBP sekali ke? TQ

    • melvister says:

      MRSM akan dibuka selepas keputusan UPSR atau PMR diumumkan…memamg boleh apply kedua-dua skali..tapi kalau dah dapat SBP, peluang untuk ke MRSM tu agak tipis..sebolehnya..terima sahaja tawaran SBP or MRSM…Mana yang dapat dulu..

      • fatin nur ilyana says:

        selamat sejahtera,
        pmr baru2 ni saya dapat 7A1B(english).. memandangkan tahun ini ramai yang dpat 8A, adakah saya masih berpeluang ke sbp atau mrsm? saya betul2 teringin nak belajar di sana . mohon penjelasan. ;)

  47. Mama says:

    Assalm..anak saya dr SJKC..LAyak untuk memohon?sebab nampak syarAt dari SK..BOLEH JELASKAN..TQ

  48. boboy says:

    selamat sjahtera, saya telah memohon kemasukan ke MCKK 2014 bagi tingkatan 4. mengapa saya tidak boleh memohon kemasukan ke sekolah sains lain juga? :’(

    • Helena says:

      you can only choose 1 school sebagai sek pilihan SBP. Tapi if berjaya, ada possibility adik dapat MCKK atau SM Sains… tgk pada rezeki.

  49. amrul says:

    hai, saya nak tanya, bolehkah kita membuat 2 permohonan ke SBP yang berlainan sekaligus? reply kay.. :)

  50. Mus Simo says:

    Anak saya sekolah di SBP SMAP
    KAJANG, sliran agama. Dia berminat utk
    Ke sekolah sains. Adakah perlu isi borang sbp
    Atau menulis surat rayuan?
    Tq

  51. zir says:

    AAAAAAAAAAAAAA MACAM MANA NI SAYA DAH ISI BAHAGIAN IBU BAPA DENGAN LENGKAP AND SUDA SUBMIT TAPI SAYA PRINT KOSONG JA TEMPAT TU!! /harapan dah musnah

  52. Iman says:

    Borang permohonana mrsm masih belum keluar? :)

  53. Syaz says:

    Saya mndapat 6A 2B dlm result trial pmr saya…Sains dan Sejarah saya b…Blehkah saya memohon sbp dan mrsm…?Mohon dibalas..

  54. shamsuhaila says:

    saya nak tanya contoh kalau saya dapat 4A 1B MATEMATIK DAN SAINS A ada peluang tak nak masuk sbp sekolah tun fatimah

  55. Naelis says:

    Asalamualaikum.. saya dapat 2A5B1C.. A=Sej,Bm C=Geo yang laen B. layak ke?

  56. Saya memdapat 4A 1B dalam percubaan.Jadi saya ingin bertanya adakah saya layak untuk mengisi borang sbp?????

    • Aidil says:

      assalamualaikum,

      baru baru ini sya mendapat 4A 1B dalam upsr
      tetapi matematik saya mendapat B.Bolehka saya membuat permohonan ke sekolah beasrama penuh

  57. Nor Azian says:

    anak saya telah salah mengisi no kad pengenalan pada peperiksaan UPSR 2013 yang baru habis semalam. Saya tidak dapat mendaftar kemasukkan ke SBP. Macam mana saya dapat menukar atau membetulkan no kad pengenalan tersebut…

  58. Fieqa says:

    melvister,sye dpt 4A 3B 1c time trial aritu.. c b.inggeris.. math n sains A.. boleh ke buat pmohonan ke sbp??

  59. qyrah says:

    macam mana nak mohon mrsm nie…untuk form 1 2014??

  60. Riha says:

    salam,
    saya nak masukkan anak saya ke Kelas Rancangan Khas (KRK). Macamana nak mohon?

  61. Lynna Alias says:

    Adakah borang permohonan dan salinan sijil yang telah di sahkan oleh guru besar sekolah hendak dihantar satu salinan kepada Kementerian jika Ya boleh berikan Alamat berkenaan.

  62. wani zh says:

    bile bleh daftar

  63. haneem says:

    melvister, saya mendapat keputusan 6A 2B dalam trial PMR dan B saya adalah Math dan Sains.Bolehkah saya memohon SBP dan MRSM ?

  64. MERY says:

    BOLEYH KE MOHON??? KALO SNS A’ TPY MATH C’ MASE PERCUBAAN??

  65. ISA BIN says:

    SAYA NAK MASUK SBP ,,,BOLEH KER, KALAU SAYA DAPAT 5A 3B MASA PERCUBAAN PMR ,,TAPI KALAU PMR NANTI DAPAT 6A 2B(MATH AND SAINS A) BOLEH MASUK KER….

  66. suloshna says:

    saya mendapat 6a 1b 1c dalam trial pmr saya… tetapi saya percaya saya boleh dapat 8A DALAM PMR SAYA NANTI… saya berharab saya mendapat tempat di SBP sabah/sarawak!….tetapi saya teringin nak tahu sedikit tentang SBP di san adan adakah bahasa tamil diajar!…kalau sesiapa tahu tentang ini tolonglah balas…
    terima kasih ^_^

  67. aida says:

    apabila saya isi borang anak saya, pilihan sekolah berasrama penuh tidak dilistkan walaupun dh tekan pilihan ya di SBP? ape yg perlu saya lakukan?

  68. muna says:

    knp bila saya isi sbp ting 4 , bahagian pilih sekolah tak boleh klik langsung..apa perlu saya buat..data yg lain sudah lengkap

  69. Missz says:

    nk tya …. knpa d ruangan memilih sekolah x boley nk tkn err … dya jdik kelabu gitu …. nk pilih aliran pn x dak … pls help me :(

  70. Lena says:

    Salam. Saya cuba isi borang SBP utk anak saya ke tingkatan
    Selepas saya lengkap isi, bila saya lihat semula maklumat ibu apa kosong
    . Dan yang paling musykil saya tak boleh tik ( buat pilihan utk anak saya)
    Ke SBP.. Yg ada pilihan sekolah kawalan. Saya pasti anak saya
    Memenuhi syarat iaitu sekurangnya 4a 1b. Cuba
    Admin tengok2 balik sistem tu ye.. Yg terdahulu,
    Bila saya memohon utk anak2 saya sangat mudah.
    Tolong ye..

  71. macam mana ye nk msuk asrama pnuh???????

  72. saerah says:

    sy dapat 3a(bm,pai,math)3b(khb-pk,sc,bi)2c(sj,geo) adakah sy layak utk memohon sbp?

    guru m/p sy target sy straight A’s…

  73. Nur Syahirah says:

    Saya mendapat keputusan 4A1B,2012..
    Saya nak sangat masuk MRSM..
    *boleh mohon masuk ke??kalau tingkatan 2.:)

  74. Hami says:

    Askum,saya telah mengisi borang sbp kemasukan anak ke tingkatan 1 2014 .Mengikut paparan akhir borang saya telah lengkap tetapi ikut manual ada ruang untuk kemudahan asas di rumah saya tak jumpa.Harap pihak tuan dapat membantu saya.

  75. alwani says:

    tapi kalau saya Matematik x dpat A UPSR nanti boleh x dapat masuk asrama

  76. Altaf Aiman Sezili says:

    kalu ramai sangat dapat 5a,nak pilih cam mana ya.dah debor ni baru habis upsr.satu lagi,mcm mana nak buat permohonan pergi ke mrsm tahun depan?

  77. Umi Afiq says:

    kalau dari sekolah sri al amin, layak ke nk memohon ke sbp?

  78. siti nur hatasha says:

    percubaan saya mendapat 2A 3B semasa percubaan bleh tak saya nak masuk sbp.2A saya sains dan matematik,boleh tak?

  79. Adek saya dapat 2A 3B dlm percubaan UPSR…(b:pemahaman,b:sains,b:bahasa inggeris)…
    Bleh x dye masuk SBP?:::…
    Terima Kasih:::…

  80. haziq says:

    klau x de sjil yng dikehendaki tpi isi dlam borang sbp….boleh x

  81. Linda Nasrudin says:

    Salam..
    Anak saya dari sekolah jenis kebangsaan cina.. boleh kah anak saya memohon kerana saya baca syarat kemasukan. hanya menyatakan sekolah kebangsaan..

  82. humaira says:

    kalo result xkeluar lgi bleh isi borang ke ??

  83. jihaz says:

    kenapa bila isi no ic/srat branak dan angka giliran…sistem tulis no kedua tu tdak match..knape ye sedangkan no yg diberi dah betul.

  84. emely puteri says:

    dlm trial sy dpt 3A 2B jdi lyak kew??sy mohon MRSM utk form 1???tp blm yg sbnrny lg..hrp2 LULUS..5A..

  85. Zul says:

    Sebelum ini saya dah isi borang ni dan simpan. Bila saya nak buka balik katanya katalaluan tidak betul. Pastu bila saya submit email saya utk lupa katalaluan. Respon minta isi semula email yg didaftarkan.. Ulang byk kali camtu juga.

  86. HANIS says:

    Sya hanya dapat 2A 7B trial bru2 ni agak2 bleh x mohan sbp ni ;(

  87. Asmyrah says:

    ~ Jika result PMR saya 5A(sc,bm,geo,agama,kh)3B(math,bi,sj) , dan B itu mathematics , boleh ke jika membuat rayuan untuk masuk ke sbp ?

  88. Mia says:

    pemohonan sbp melihat result pmr?..kalau contohnya trial dia dpt 1A 6B 1D (kh)..and pmr sebenar dia dpt 6A minimum ..adakah dia masih boleh mendapat tawaran ke sbp?

  89. Mia says:

    maaf maksud saya pemohonan sbp hanya melihat kepada trial pmr saja?

    • Helena says:

      semua based on PMR sebenar. Tapi jangan aim 6A, sbb kemasukkan ke SBP sangat competitive esp utk pelajar perempuan. Jadi seeloknya cuba dapatkan 8A.

  90. normala says:

    Puan,
    Saya ingin bertanya, saya sudah mengisi borang SBP anak saya pada awal bln sept. dan sudah siap print, masalah skrg semasa mengisi tiada lagi tertera mana2 SMKA, atau Maahad, bagaimana caranya untuk saya memohon bg pihak anak saya ke sek agama tersebut atau utk mendapatkan borang, ada talian tel yg diberikan tidak dapat dihubungi.TQ

    • Harlina says:

      Salam.

      Mula2x mmg saya alami kes yg sama, jadi saya tak send dulu borang tu. Saya save saja.

      Baru2x ni saya login semula baru ada pilihan untuk semua sekolah tu.

      Baru saya resend.

      Cuba login dan amend semula. Sebab baru2x ni mcm crash sebab info parents yg dah lengkap, hilang masa serah dan cetak.

      Saya logout dan after few hours saya login semula, saya semak sema info ada, kemudian saya serah dan cetak semula.

      Skrg status ialah menunggu pengesahan guru.

  91. caca says:

    Bolehkah memohon sbp dan rancangan khas sekaligus? Ataupun mohon untuk sbp sahaja dalam permohonan ini.

  92. Lin says:

    Saya nak bertanya trial PMR anak saya yg lepas 2A (sains, KH)6B termasuk Math..bolehkan anak saya mohon MRSM. harap2 boleh nanti masa PMR sebenar dapat pertingkatkan lagi keputusannya.

  93. DYLAH says:

    saya nak tanya,, permohonan tu perlu diisi macam mana,, angka giliran tu masa pmr ker?

  94. dylah says:

    kalau nak masuk sek. agama kena semua A jugak ker?

  95. abcc says:

    saya x aktif kokurikulum. layak ke masuk sbp?

  96. Huzainie says:

    Jika result sebenar pmr saya 7 A 1 b dan B tu math.Layak ke saya masuk ke sbp?

  97. coco says:

    Saya bukan melayu.. says cina…bole says musk sbp? says aktik di kokurikulum, tetapi keputusan saya take baik… keputusan says ialah (2B,5C) bole says masuk???

  98. zu dumbledore says:

    Nak tanye,yg mohon asrama dkt public .moe tu cume bleh mohon satu asrama je ke? Harap bleh jwab soaln ni scpat yg mngkin’ :-)

  99. syaz says:

    saya nak tanya lagi … mungkin admin terlepas pandang soala saya yg kat ataas tu ….. klau saya warganegara, bapa warganegara, tapi ibu bukan warganegara boleh tk saya mohon masuk MRSM @ SBP ???? tolong lah jawab ….

  100. aida83 says:

    saya ada 1 masalah. saya terlupa katalaluan. bila saya klik pada ‘lupa katalaluan’, selepas itu saya diminta untuk memasukkan alamat email.tapi bila saya masukkan alamat email,dia tetap minta saya masukkan alamat email sekali lagi. so apa yang saya harus lakukan?atau dengan siapa saya patut hubungi?

  101. Apakah perbezaan pencapaian khas & pencapaian khas (Islam)…anak saya mempunyai dua pencapaian khas..iaitu Tokoh Murid 2013 & Pembaca Doa dlm Acara kanak2 Sempena Pertabalan Agong di Istana Negara…macamana saya nak isi 2 pencapaian khas ini mengikut kategori yg ditetapkan…harap dpt penjelasan segera…tq

  102. mael says:

    Saya dah buat scara online dan serah ,,,tapi borang cetak hanta lambat skit boleh ke? Permohonan saya di terima x?

  103. Shra says:

    Salam sejahtera,saya sudah buat permohonan sbp ting.4 2014. kemudian saya tekan cetak permohonan. Tapi bila saya semak, saya tersalah type ic penjaga kedua. Saya dah kemaskini semula, then saya tekan cetak permohonan, tapi dia keluar data yang lama, yang belum dikemaskini. Kenapa ya? Sila bantu saya.

  104. IDRUS says:

    assalamualaikum anak saya mendapat pmr 5A 3B boleh x masuk asrama tapi anak saya sains dan math A

  105. hasani says:

    saya nak tahu macamane nak daftar masuk ke mrsm. tak jumpa dia punya pendaftaran. mintak tunjuk ajar sebab saya baru habis upsr…. boleh kan?????

  106. ain fateha says:

    jika saya mendapat 5A pada tahun ni dan saye lewat memohon adakah permohonan saya diterima

  107. ika says:

    saya ad dua gagal dlm trial , dan tiada A , tapi sy berharap dapat ubah dengan keputusan PMR SY , bolehh sya Mohon

  108. Winnie says:

    kenapa semasa saya membuat (print )salinan borang permohonan secara atas talian, senarai / butiran peribadi ibu bapa dan penjaga tidak ada dalam salinan tersebut? saya rasa pelik dan ragu.. boleh jelaskan?

  109. w.feather says:

    nak amik sbp kene ader kputusan trial ker? sbb trial saya 1A . atau ikot pmr punye ?

  110. Hafiz says:

    saya mendapat 5A 2B 1C(dlam geografi)bolehkah saya memohon untuk ke SBP untuk tingkatan 4 bagi tahun 2014?

  111. zuno says:

    Salam sejahtera,saya sudah buat permohonan sbp ting.4 2014. kemudian saya tekan cetak permohonan. Tapi bila saya semak, saya tersalah type ic penjaga kedua. Saya dah kemaskini semula, then saya tekan cetak permohonan, tapi dia keluar data yang lama, yang belum dikemaskini. Kenapa ya? Sila bantu saya.

  112. scha says:

    salam saya nak tnya permohonan untuk ke tingkatan 1 mrsm dh buka ke belum lagi atau telah di tutup? trima kasih

  113. izzatul says:

    boleh ka saya nak minta mrsm bagi tingkatan 1 2014 boraang on9 dia sudah keluar ka belum

  114. Ain Nabila says:

    Salam sejahtera.
    Boleh saya tahu bila keputusan SBP keluar?

  115. Norliza says:

    Kemasukan MRSM Tingkatan 4 – jika anak saya perolehi percubaan PMR 2A (Maths & Sains) dan selain nye B, adakan layak untuk anak saya memohon?

  116. liz says:

    Salam..anak saya bersekolah sjkc tp mengambil bm sk dlm upsr 2013. Adakah dia layak memohon sbp.dia mendpt 6a 1 b dlm percubaan n b iaiah bhs cina.mohon penerangan detail sbb dia ambil soalan exam bm sk dan bkn bm sjkc.

  117. zul says:

    puan norliza, syarat 6A 2B. tapi sains dan mat mesti A.

    itu syarat, sbb ramai akan ada competition dgn yg 7A 8A.perempuan lagi kuat competiton.sebab perempuan ramai result cemerlang.biasa kalu koko kuat, sukan wakil daerah contohnya..ada lebih peluang

  118. WaSya Eyqa says:

    Assalamualaikum kepada pengguna … ingin saya bagitahu, sbp ni complicated sikit. kalau nak sangat masuk sbp, kena la alert sikit. kalau pihak puan/tuan ada masalah dengan borang permohonan. itu sudah menjadi kebiasaan . oleh itu, kita kene mohon awal-awal lagi. saya mohon pada hari kedua permohonan dibuka, lepas isi, terus cetak.. xder masalah langsung.. bagi orang yang ada masalah tu, pergi la jumpa dengan penolong kanan HEM kt sekolah. dia boleh bantu.. sekian terima kasih :)

    • Helena says:

      sebenarnya permohonan tak complicated, Tapi saya galakkan parents yg isi, bukan anak. Dan Parents bacalah dulu panduan memohon tu. Setakat ni anak saya 4 org semua takda masalah. Saya selalu key in after one week. Simpan dulu. Lagi seminggu nak tarikh tutup baru saya submit dgn bacaan Bismillah…

      Oh saya juga akan pakai laptop yg bagus. If pada tahun itu laptop saya lama atau slow, saya pergi cybercafe (cari cybercafe yg ada pc baru dan laju).

      • amy says:

        salam sejahtera puan, saya nk tanya, since saya dh cetak semua dokumen yg perlu dan dah disahkan, apa patut saya buat lepas tu? saya perlu pos laju sendiri ke? kalau ya, apakah alamatnya?

        • Helena says:

          setahu saya, submit pada guru yg berkenaan di sekolah. Mereka yg perlu compile and update both online and hardcopy certs. Tahun lepas buat begini…

  119. afifah says:

    anak saya berminat utk ke mrsm, betul ke ada yang kata jika dah apply ke SBP, tak akan dpt tawaran ke mrsm?

  120. Diyanna Norhata says:

    Macam mana nak mohon SBP untuk kali kedua ?? saya ingin mohon 2 sekolah SBP, boleh ke ? I need ur answer

  121. Syakirah says:

    Assalamualaikum, trial PMR saya dapat 6A 3B. B Sejarah, Geografi dan Kemahiran Hidup. Encik Melvister rasa saya layak atau tidak untuk memohon permohonan ke SBP/MRSM ? Harap encik @Melvister balas. Terima kasih :)

  122. kishen kumar says:

    apakah alamat yang harus saya hantar surat pengesahan guru kelas bagi permohonan sekolah berasrama penuh tingkatan satu ?

  123. kishen kumar says:

    bagaimana nak apply untuk mrsm tingatan satu 2014?

  124. MAN says:

    macam mana nk mohon sbt sm sultan abdul halim?

  125. mohd says:

    boleh masuk jika kaki patah ?

  126. siti m says:

    Borang yg telah dicetak perlu dihantar ke mana?

  127. Laila says:

    Salam, thank you for putting this up. Saya cuba untuk tekan ” pilih aliran ” untuk saya punya sekolah, tetapi the choices hanya keluar pilih aliran, tiada sains tulen or sains teknikal, anyone facing the same problem?

  128. San says:

    Assalamualaikum

    Saya muhd Sanim mohd, adik saya bakal memasuki tingkatan 1 tahun depan, namun kami telah terlepas untuk memohon kemasukan ke SBP secara online oleh kementerian, jadi saya ingin bertanya, adakah saya boleh memohon kemasukan ke SBP secara manual? Jika boleh, apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil? Jasa baik pihak tuan untuk membimbing kami amatlah dihargai.

  129. Puteri Harun says:

    Saya sudah mohon sbp sebelum 15 okt tapi boleh ke saya hantar borang kepada guru besar selepas 15 okt..

  130. Putri says:

    salam…boleh sy tanya…sebenarnya saya telah memilih untuk memasukki SM Sains Kuching…tapi guru saya kata hendaklah menukar permohonan itu ke kelas khas kerana saya murid daripada sekolah Jenis Kebangsaan dan tidak dapat memasuki sekolah berasrama penuh yg tersebut..jdi sy hendak bertanya bagaimana hendak menukar permohonan itu? tiada cara ka?

  131. Nur says:

    Kalau dah isi borang,lepastu kena print dan segala bagai tu..Lepastu,nak hantar bende tu kt pengetua skolah yang dipohon bile?? Lepas 15 Oktober still boleh lagi tak??

  132. Norain says:

    Saya dah isi borang lengkap, cuma nak hantar permohonan kepada Pengetua pada 16hb. Adakah diterima lagi? TQ

  133. Norain says:

    Minta berikan jawapan segera. Terima kasih tuan…

  134. NIK MOHD IZWA IKMAL B. MOHD FAUZI says:

    SALAM SY TERINGIN SANGAT NAK MASUK SEKOLAH BERASRAMA PENUH (MRSM) TAPI SAYA BARU TAHU DAH TUTUP… MACAM MANA SAYA DAH MEMOHON LAGI… KEPUTUSAN PERCUBAAN UPSR SAYA DAPAT 4A 1B, KLU SAYA LAYAK SAYA NAK MEMOHON, MACAM MANA CARANYA TUAN.

    • Helena says:

      Adik, permohonan ke SBP dah tutup.. Permohonan ke MRSM hanya dibuka pada hari results UPSR keluar. SBP (Sek Berasrama Penuh) dan MRSM berbeza tau dik… Kena dapat UPSR 5A baru layak apply. InsyaAllah boleh tu….

  135. izham says:

    Salam, saya ad satu soalan, borang yang perlu dihantar kepada pengetua sekolah SBP tersebut perlu dihantar secara direct kepada pengetua SBP tersebut atau boleh melalui surat?

  136. Nurul Aqilah says:

    hari tu ada buat permohonan SBP tingkatan 1 tahun 2014. tapi tak send ke kementerian pelajaran. bila nak send sekarang, tarikh dah tutup. macam mana eh ? boleh inform sikit ?

    • Helena says:

      maksud aqilah tak send apa? If dah submit online, should be ok. Cuma perlu submit hardcopy ke sekolah. Tak perlua hantar apa2 ke KPM. Sek yg akan kumpulkan dan submit semua ke KPM.

      • zahra dyo says:

        assalamualaikum.. saya dah isi borang SBP 2014 dan tlh hntr permohonan. tapi, bila saya klik link ‘cetak permohonan’. borang tidak dapat dicetak. boleh bagitau tak cara untuk cetak permohonan sbb cuti dah nak dekat. takut tak sempat nak minta pengesahan pihak skolah…

        • Helena says:

          get someone (maybe pihak sekolah or if they cant, KPM) check samada yr application was successful and get them to print it for you on their behalf. I am not sure pihak sek boleh ke tak, so if takboleh kena contact KPM la…. ada no tel diberi kan…

  137. wan azmi says:

    Assalamualaikum..

    saya ada masalah. guru darjah 6 anak saya baru bagitahu suruh isi semula borang secara online hari ini 22/10/2013.
    masalahnya bila saya nak isi semula… sudah tutup permohanan online …

    baru baru ini saya telah isi secara online… tapi saya tidaj ingat samaada saya sudah submit atau tidak submit lagi… dan tidak print borang itu untuk diberikan kepada guru sekolah.. kerana sebelum itu saya telah isi secara manual borang yang anak saya bawa pulang dan sudah hantar kepada guru kelas dia..

    Tolong bantu saya

    Wassalam

    • Helena says:

      ada ke manual borang? Setahu saya tak ada, unless on other type of schools. (bukan SBP, SBT, etc)

      Maknanya careless dipihak En Wan Azmi la ni… sbb tak submit/print…hmm… cubalah call KPM if mereka dapat tolong…

  138. hasnie says:

    Akibat dari kesibukan saya bekerja akhirnya saya mendapati tarikh akhir untuk mengisi borang permohonan sbp ke tingkatan 1 2014 untuk anak saya (UPSR 2013)telahpun berlalu pada 15 oktober 2013. Jadi, adakah saya boleh memohon lagi walaupun tarikh tutup permohonan telah berlalu? Apa cadangan pihak tuan kepada saya?
    Terima kasih.

  139. zzu says:

    salam anak saya hnya dpt 4a 1b dlm upsr tadi.. b adalah englisg adakah dia layak utk memohon?

  140. zzu says:

    salam anak saya hnya dpt 4a 1b dlm upsr tadi.. b adalah english adakah dia layak utk memohon?

    • Ai says:

      Salam Zzu,kalau utk MRSM mmg tak layak sbb syarat utama mesti 5A,tp utk SBP mmg boleh,malangnya tawaran ke SBP telah ditutup pd 15hb Okt lepas..

  141. Arman says:

    Assalamualaikum,
    Sebelum ni saya dh isi borang permohonan secara online..
    hari ni dh dapat result anak saya 4A 1B. Kat dalam syarat kemasukan tu dah dinyatakan bahawa pemohon mestilah aktif dalam ko-kurikulum.Anak saya aktif dalam ko-kurikulum.
    Ke mana saya nak kena hantar salinan sijil-sijilnya?

    • Helena says:

      setahu saya kpm hanya akan memproses yg dapat 5A sahaja. Even yg 5A tu pun, they will asingkan strong 5As and average 5As.

  142. Laila says:

    Sye dpt 5A dlm UPSR 2013.. Bila boleh disemak kelayakan sye ke sekolah yg dimohon??

  143. Alieff says:

    klau dpat 3a 2b bolehkah memohon untuk kemasukkan mrsm di sabah

    • Helena says:

      utk pelajar2 dari Sabah dan Sarawak, boleh memohon dgn results UPSR sekurang2nya 3A2B…. both maths and science mesti A…

  144. Muhamad Arif Ab Kadir says:

    Salam,
    Anak saya juga mndapat 4a 1b dlm upsr hari ini..B adalah bahasa inggeris..dia jg seorang yg aktif dlm kokurikulum terutama dlm sukan hoki,bola jaring dn pernah mnwakili pringkat daerah..bgaimana untuk mngemukan rayuan untuk prtimbangan SBP.
    Tq..

  145. aqma says:

    Assalam dan selamat sejahtera
    Anak saya mendapat keputusan 4A 1B dalam keputusan yangdi umumkan semalam untuk tahun2013, B ialah subject sains. Anak saya seorang yang aktif dalam kegiatan ko kurikulum< Pengawas disiplin, pen ketua pengawas, KRS peringkat kebangsaan 2 tahun berturut< sukan olaraga , bersajak, puisi, dan banyak lagi , selain itu dia juga d anugerah tokoh pelajar sekolah, UPKK- 7A1B,UPSRA 6A1B. bagimana untuk mengemukakan untuk pertimbangan SBP….
    terima kasih

  146. Ros says:

    Assalam… saya nak nak daftarkan SBP tingkatan 1 2014,

    untuk anak saya UPSR 5A, macam mana saya nak buat ? online

    dah tutup tarikh, adakah cara lain untuk saya memohon

    kemasukan SBP.terima kasih

    • Helena says:

      hmm permohonan sekarang secara online SaHAJA. Kenapa bulan lepas tak apply?

      • GOVY says:

        yalah, on9 da tutup tarikh. saya pun tak tau tarikh tutupnya lebih awal dari keputusanya. saya ingatkan keputusan keluar baru boleh daftar. so ada cara lain tak?

        • Helena says:

          setiap sekolah akan buat announcement utk permohonan ke tingkatan 1 ke SBP, SBT, KRK, SMKA etc…. so sememangnya semua pelajar patut tahu…

  147. roslina says:

    Saya nak tanya saya dah memohon SBP online kalau saya nak tukar sekolah bagaimana caranya

  148. nur says:

    bila tarikh semakan permohonan ke sbp dpat tau???

  149. nura says:

    salam,,, saya baru tahu nk memohon sbp nie boleh buat on9… tp tarikh dah tutup.. Kalau buat rayuan boleh x?

  150. gurl says:

    sy ingin bertanya.sepupu saya terlepas untuk mengisi SBP pada 15/10/2013.adakah borang dikeluarkan selepas tarikh tutup.mohon kerjasama pihak tuan

    • Nurul says:

      assalamualaikum,sy ingin bertanya. adik sy terlepas utuk mengisi permohonan SBP. kerana tak tahu tarikh tutup ye bila. ada lagi kah borang utuk memohon semula atau perlu membuat rayuan. mohon kerjasama.. terima kasih

  151. Mshakim1 says:

    Dimana Saya Boleh Buat Semakan ? …

  152. Mona says:

    Assalamualaikum, anak saya telah memohon sbp dengan results trial 5A. Keputusan UPSR sebenar dia mendapat 4A 1B dan B ialah Sains. Dia merasa sungguh kecewa, sepanjang tahun tidak pernah sekali pun dia mendapat B dalam matapelajaran Sains. Setiap ujian, peperiksaan pertengahan dan percubaan malah peka Sains pun dia ,emdapat A purata 90 markah. Apakah cara untuk dia mendapat tempat di sbp? Kami akan menghantar recheck atas keptusan sebenar UPSR mata pelajaran Sains. Anak saya sangat aktif dalam kokurikulum dengan mendapat tempat di peringkat kebangsaan dan juga menyandang jawatan disekolah sebagai pengawas, ketua darjah, pengerusi persatuan dan naib pengerusi kelab di sebuah sekolah kluster cemerlang. Apakah cara untuk dia boleh mendapat tempat sekarang? Dia seorang murid yang pintar, rajin berusaha dan berkebolehan. Saya sungguh berharap untuk menempatkan dia di sbp supaya dia dapat mengembangkan potensi dirinya. Harap saya boleh mendapat respon dari pihak sbp.

    • Helena says:

      Oh kesian anak you Puan Mona. Tapi syarat SBP mmg 5A. Saya dgr cerita graph science tahun ni tinggi. Tapi good that you hantar LPM buat semakan. Results rayuan bila ya? Sebulan ke? Good Luck!

      • Ejam says:

        As salam.. Anak saya juga mengalami situasi yang sama seperti MONA.. Anak saya juga sgt aktif dalam sukan dan berpesatuan di sekolahnya.. Bagaimanakah untuk saya membuat rayuan supaya anak saya boleh ditempatkan di MRSM Kuching, Sarawak Dengan Result UPSR 4A 1B(Sains).. Saya Berharap Sangat Agar Ditunjuk ajar bagaimana untuk menyelesaikan Permasalahan ini.. Terima kasih..

        • Helena says:

          Encik Ejam duduk mana…. If duduk Sabah Sarawak boleh memohon dgn UPSR 3A2B, tapi Science B ye.. Setahu saya nak masuk MRSM Sabah Sarawak mmg tak competitive as in MRSM in Semenanjung. En Ejam dah pergi pejabat MARA utk dapatkan password? If pegawai tu kasi, dah boleh la apply…

  153. Alia says:

    Sebaiknya selepas UPSR, hantar anak ke sekolah menengah kluster cemerlang sahaja. Kecuali anak-anak kuat berusaha dan betul-betul pandai. Sebab cikgu-cikgu di sbp atau mrsm kebanyakannya muda-muda dan kurang pengalaman. Kecuali di mrsm yang bagus seperti mrsm pc, asis atau tkc. Sebab sepanjang pengalaman beberapa tahun menjadi cikgu, anak-anak murid yang lari ke sbp atau mrsm selalunya lagi rendah keputusan spm mereka nanti berbanding di pelajar di sekolah menengah biasa.

  154. syukri says:

    Saya diberitahu pihak sekolah, bahawa sesiapa yg mohon mrsm, maka dia tidak akan dapat SBP, kerana mrsm ada link dgn SBP…… betol atau tidak….?

  155. anis1974 says:

    Baru2 nie result UPSR ank saya 3A 2B. Dia telah memohon utk masuk sekolah sains.( Math & sains A). Dia aktif dlm sukan wakil sklh. Adakah ank sy masih brpeluang diterima w/pun hanye 3a 2 b..tk

  156. ckyn says:

    Assalam,

    Saya dah memilih mohon SBP Sek Sains BP, tetapi semalam pergi interview untuk Sains Johor (Kluang)untuk quota Pengetua. sedangkan saya tidak membuat permohonan utk sekolah Sains Kluang tersebut dan semalam tiada apa2 borang pun yang diisikan hanya tulis nama/angka giliran/sekolah/ctc no sahaja.
    bagaimana status tersebut ye?
    mohon penjelasan. TQ

    • Helena says:

      Tahniah dipanggil interview. Results SBP (utk both yg pergi interview atau tiada interview) keluar mid Dec. KPM will send you to any SBP, tak semestinya dia ikut your SBP pilihan. Panggilan interview bergantung kepada results UPSR (high 5A or average 5A) and kekuatan koko.

  157. Alhamdulillah semua dh tahu UPSR 2013. cuma tggu penempatan sekolah sja . Doa yg terbaik utk semua, SBP dgn KPM bagi MRSM permohonan dgn MARA bgimana pula utk sekolah kawalan Aminuddun Baki KL kg pandan ? betul ka ia melalui yayasan selangor bgi prmohonannya… 5A bil. 42ribu lebih
    mna anak2 kita semua nk masuk tpt belajar yg terbaik..
    # pesanan bgi ibubapa dan yg penting warga guru sekolah sila tengok2 la anak bangsa agar tk terlepas peluang … sentiasa ingatkan apa2 tarikh yg penting semua ada tjgjawab demikian juga mungkin juga kesibukan semua terlupa…

  158. nursyazwani kamarudin says:

    Saya sekolah diluar bandar..dan UPSR dapat 4A 1B 2013 .saya nak tanya kalau saya mohon sekolah menengah tun fatimah boleh tak…sebab saya tak ada online….bapa saya seorang nelayan..dan B tu BI.

    • Helena says:

      Suruh ayah anda berjumpa GPK HEM, utk bertanya samada awak layak utk masuk SBP bawah group kurang mampu. Sebab group begini tak perlu 5As utk masuk SBP. Jika diterima, pihak KPM juga akan beri awak duit utk membantu persediaan nak masuk asrama.(rasanya dalam RM1000, tapi maaf saya tak sure)

  159. Leeya says:

    Kalau awk di bawah Projek Khas ( murid luar bandar & kurang mampu ) mungkin akn d’pertimbangkan….

  160. kamsiah says:

    Sekiranya berlaku kesilapan dalam mengisi data untuk permohonan online ke MRSM adakah boleh dibuat pembetulan walaupun status – telah dihantar…sekiranya boleh bagaimanakah caranya?..terima kasih..

  161. NORIZAH says:

    nak tanye bila agak nye keluar keputusan sbp ni?
    saya ada mohon untuk anak saye yg baru UPSR2013

  162. saya mendapat 5A dalam UPSR.Bila tarikh temuduga di sekolah menengah sains,miri?Harap saya mendapat jawapan dengan sesegera mungkin.

  163. Nursyazwani kamarudin says:

    Terima kasih kerana menjawab soalan saya..GPK HEM tu guru besar sekolah ke.? Kalau macam sekolah tun fatimah johor baru…macam mana saya nak mohon… ..

  164. dillajmhdn says:

    assalamualaikum, saya setelah saye baca permohonan online ke sbp dah ditutup, ade cara lain ke nak mohon sbp???

  165. Shadz K says:

    Assalam
    Saya tsalah isi online application utk mrsm form 1 pada warganegara ibu n gaji ibubapa. Apa yg patut saya buat? Need advised pks..tq

    • Helena says:

      warganegara tu penting sangat. Cuba call hotline mara, ada tertulis kat printout kan? Gaji juga memainkan peranan juga dalam kiraan points.

  166. ida says:

    Anak saya dpt 5A upsr. Anak saya hanya mohon sek tun fatimah utk sbp. Tetapi anak saya tidak dipanggil utk menduduki ujian kelayakan. Adakah anak saya berpeluang untuk memasuki mana2 sbp lain.

    • Helena says:

      Interview hanya utk pemilihan quota Pengetua dalam 30 org pelajar…. Tidak mendapat panggilan interview tak semestinya anda tidak ada peluang utk dapat tawaran… SO posibility anak anda still dapat STF atau SBP lain tetap ada bergantung kepada markah UPSR dan rezeki….

  167. Redzuan says:

    Salam nak tnya Ada anak2 kawan saya di jab Pendidikan dah dpt interview sbp tp anak saya tak di panggil pon wpon dah isi online dan result UPSR nya 5a so camner nak tahu dia tu dpt masuk sbp ke tak pastu kouta pengetua tu di kira camner pulak abis anak2 mcm org2 yg biasa mcm saya dan org2 kg agak nya Ada peluang lg ke sbb dah bg ke pengetua kouta tu .?

  168. fara says:

    as salam…minta maaf untuk bertanya.upsr baru2 ni anak saya mendapat 4A1B, bolehkah anak saya memohon mana2 SBP…..?

  169. Putri says:

    As Salam…saya telah memohon online beberapa hari sebelum cuti sekolah…tetapi saya hantar borang yang telah saya print kepada GB Sek saya beberapa hari lewat selepas tarikh penutupan permohonan(15/11/2013)…jadi saya ingin bertanya…adakah permohonan itu masih boleh diterima?

  170. maslinda says:

    as salam, saya ada soalan yang rasanya ramai juga ada masalah macam saya. macam ni, saya dah isi borang secara online utk mrsm tingkatan 1 dan dah hantar sebelum tarikh tutup 27 Nov. cuma belum sempat print. pada 28hb saya nak print dah tak boleh nak login. saya ingat sempat print lagi sebab tarikh akhir utk pos cetakan dan sijil2 berkaitan adalah 4 Dec. ada cara lain tak untuk saya login dan print??

    cuma saya sempat print screen butiran maklumat yang diisi secara online haritu… adakah itu diterima kalau saya print yang tu? harap dapat bantu saya yang buntu memandangkan tarikh 4hb semakin dekat… terima kasih

  171. Hamelin says:

    Salam, saya terlewat hendak memohon SBP untuk anak saya kerana masa percubaan dia dpt 2A sahaja, bila keputusan sebenar dia dpt 5A jadi bila saya buka website SBP sudah tutup 15/10/13. Bagaimana kah cara saya hendak memohon SBP ye, adakah ada intake kedua dan jika ada bila tarikh permohonan itu, terima kasih.

  172. Hamelin says:

    Salam, boleh saya tahu bila intake kedua SBP tahun 2014.

  173. intan says:

    asslamu’alaikum,saya nak tanya kalau kite nak tengok keputusan semakan kemasukan ke sekolah menengah 2014
    bagaimana?terima kasih.

  174. anas says:

    Tuan/Puan,

    Apa link untuk semak permohonan SBP tingkatan 1? Susah betul nak cari di moe.gov.my. Sekolah kata 2/12/13 dah keluar. Kenapa MOE tidak menyenangkan urusan ini. Tiap2 tahun proses yang sama tapi masih kabur.

  175. putri nurnazlah says:

    kawan saya nak memohon untuk ke sbp (tingkatan4 2014), tapi tarikh sudah ditutup. memang tak boleh membuat permohonan atau rayuan lagi?

  176. Ain Amira says:

    Saya nak tanya… Kalau nak semak permohonan lulus atau tak apa laman web nya ?

  177. sayfull says:

    salam..sy nk tnya..macam mana nak semak permohonan ting 1 ke sbp lulus atau tak?..sy dah daftarkan untuk adik sy hritu tp sampai sekarang sy msih blom dapat feedback..boleh nyatakan laman web tersebut

  178. Redzuan says:

    Say a dah cek result ke sbp tkt 1 tp result dia fail kite buleh tahu tak punca dia sbb apa gagal ke sbb salah pilih sekolah.

    • Helena says:

      tempat sbp sikit…. yg 5A ada 42000 pelajar… so semua depends on markah terperincci UPSR, kekuatan koko dan juga rezeki.

      Jgn putus asa, buat rayuan. Btw redzuan mintak sek mana ye?

  179. sakinah says:

    Anak saya mendapat 4A1B dalam upsr tetapi disebabkan kesibukan ayah beliau bekerja dan saya dalam tempoh berpantang. jadi saya terlepas untuk mendaftar online bagi kemasukan ke sbp untuk tingkatan 1. Apakah tindakan yang perlu di ambil? Adakah perlu mengisi e-rayuan di dalam portal MOE?

  180. roslina says:

    anak saya juga gagal ke sbp… hari saya telah membuat rayuan saya tukar sekolah dia mungkin sekolah yang salya pilih itu terlalu fermous… anak mcm saya memang susah nak dapat…..biasanya rayuan sbp boleh buat berapa kali??? …(((

  181. Jue says:

    Jika kita buat rayuan sbp, mrsm ada hroan x dpt? Sbb dah p interview mrsm.

  182. reen says:

    anak saya telah mendapat 5a dlm upsr 2013 dan dia telah diterima masuk ke sbp. Tetapi sbp yang ditawarkan terlalu jauh di negeri utara. bolehkah saya membuat permohonan pertukaran sbp ke sbp yang berdekatan? klu boleh bagaimanakah caranya? adakah saya perlu menolak permohonan sbp yang telah ditawarkan. satu lagi persoalan saya, dia juga telah dipanggil untuk temuduga di mrsm. Persoalan saya benarkah sekiranya kita telah ditawarkan di sbp, kita tidak akan ditawarkan ke masuk ke mrsm.

  183. reen says:

    salam, baru-baru ini anak saya telah mendapat keputusan 5A dalam UPSR. Dan dia telah ditawarkan untk belajar di sbp jauh nun di pantai timur. persoalan saya bolehkah saya memohon untuk penukaran dari sbp ke sbp yang berdekatan? sekiranya boleh, bagaimanakah caranya? adakah saya perlu menerima atau menolak tawaran sbp yang telah ditawarkan terlebih dahulu? satu lagi pertanyaan, betulkah sekiranya kita sudah ditawarkan tempat ke mana2 sbp, kita tidak akan ditawarkan untuk memasuki mrsm? sekiranya ingin membuat rayuan ke mrsm, bagaimanakah caranya? terima kasih.

    • Mat Li says:

      Syukur anak puan berjaya.

      Terima ajelah tawaran sbp tu. Ramai lagi yg tak berjaya. Pasal jauh atau dekat jangan dijadikan alasan. Sebab dah sedia maklum kemungkinan ditempatkan di bukan sbp pilihan dsb.

      • suesyam says:

        bersyukurlah sbb masih menerima tawaran berbanding anak sy yg gagal mendapat tempat dimana2 sbp walaupon result trial dgn yg sebenar UPSR 5A…lagilah kecewa…

      • salmee says:

        Mak bapak seronok aje anak dapat ke sbp. Sekarangni boleh le cakap terima aje. Anak-anak pun perlu sokongan emosi. Mak bapak pun kena jengok seminggu sekali. tak dapat dua minggu sekali atau sebulan sekali. Bukannya boleh lepas dah tu anggap anak tu boleh berdikari. KPM kena kaji juga dari segi penempatan. Jangan letak mak bapak serba salah nak buat keputusan. Anak saya ditawarkan keSBP yang jaraknya 850Km dari tempat bertugas.

        • Mat Li says:

          Maaf puan. Kalau nak ikut semua pilihan sekolah yg dipilih memang la tak dapat. Nak kena penuhi kehendak @ pilihan individu seluruh Malaysia ni. Kalau nak sekolah yang dekat dgn rumah tidak perlu susah2 minta SBP. Duduk aje kat rumah.. ibubapa boleh pantau serta bagi sokongan emosi yg mantap!. Keputusan ditangan anda… Memang dah tau ada risiko bila apply SBP ni.. bukan semua benda bole dapat seprti yg dihajati. Apa2 pun tahniah pd Puan serta anak berjaya dpt SBP. Syukur……

  184. zawin says:

    Anak saudara saya dapat 4A 1B, tak berjaya ke SBP. Macam mana dengan sekolah kluster lain yang di isi secara online, ada peluang tak. Result bila boleh dapat dan menerusi portal KPM juga ke? POrtal KPM ada sediakan no tel untuk dihubungi, tapi call tak pernah berjawab. Mujur ada blog ni, boleh dapat info. Terima Kasih

    • Helena says:

      SBP mmg utk 5A sahaja. Sek cluster pun depends on which school. Some sekolah cluster pun strictly nak 5A.. tapi rasanya ada juga yg terima 4A.

  185. Rebecca says:

    akak/abang.
    Boleh saya tanya macam mna nak check result sama ada saya dapat atau tidak masuk sbp??

  186. Esoh says:

    saya yang mewakili orang kampung rakyat jelata,
    keluarga saya sebagai contohnya, sudah 3 orang anak saya berjaya mendapat 5A dalam UPSR tetapi tidak seorang pun terpilih ke SBP.Oleh itu, saya ingin tahu ciri-ciri yang macam mana yang akan terpilih untuk ke SBP sebabnya next time kalau ada anak sedara saya yang tidak memiliki ciri-ciri tersebut supaya tidak mengisi borang SBP kerana ia akan menjatuhkan semangat mereka diusia yang muda. selain itu, saya ingin mencadangkan agar pihak KPM meletakkan kuota bagi setiap sekolah untuk kemasukan ke SBP sekurang-kurangnya setiap sekolah mempunyai wakil pelajar yang layak ke SBP.
    bilakah keputusan rayuan SBP akan dikeluarkan??

    yang benar,
    SAYA YANG KECEWA DENGAN SISTEM PENDIDIKAN

  187. Hamelin says:

    Salam, anak saya temuduga di MRSM kuala Kubu pada 9/12/13 kemudian saya masuk online SBP saya pohon intake kedua pd 16/12/13. saya coll MRSM HQ katanya jika SBP dipanggil maka Batal nama di MRSM. Jika tidak memohon SBP pun tidak semestinya MRSm akan dapat. sekang saya keliru kerana nama anak dah ada dlm permohonan SBP adakah nama anak d MRSM akan terbatal?
    kalo x memohon SBP hanya harapkan MRSM x dapat juga langsung la x dapat. pelik saya pohon MRSM dulu tetapi nama anak dah ada dlm SBP online. so saya update info di SBP. sangat mengharap MRSM.

    • Helena says:

      anak boleh ditawarkan.either sbp atau mrsm. jgn risau. apa yg encik buat tu betul. Tunggu mrsm atau 2nd intake sbp, harap2 ada rezeki di salah satu tmpat tersebut.

      • hqyla says:

        jgn risau…betul kata puan helena tu…my experience, anak i dapat offer mrsm & jugak 2nd intake sbp….sb buat rayuan sbp. Tapi mrsm pilihan anak. next yr form 2 mrsm. In sya Allah smoga ade rezeki anak puan di mrsm.

  188. salmee says:

    Sistem penempatan ke SBP ole KPM ni tak mesra rakyat. Kenapa?

    I. Semua keputusan muktamad. Tak boleh nego.
    2. SBP ditawarkan tak ikut pilihan.Layak aje letak kat mana ada kosong.Tak lihat permohonan asal dan keupayaan.
    3. Penempatan yang selain dari permohonan asal bukan memudahkan tapi menyusahkan ibubapa.
    4. Dah terima tak boleh tukar SBP. Jika tak terima penawaran ke SBP … says sayonara.
    5. Permohonan ke MRSM pun kena blok kalau dah terima SBP walaupun tak pergi daftar.

    ” Pendemokerasian Pendidikan – Rakyat DiDahulukan Pencapaian DiUtamakan “

  189. Mashetoh says:

    Salam. Saya tidak peenah memohon Sbpi kerana keputusan percubaan pmr anak saya hanya 2B. Sekarang result sebenar adalah 8A1B. Bolehkah saya memohon lagi? Mohon respon.

    • norah01 says:

      Simpati saya kepada anak Puan.. sekarang dah tidak boleh dah.. Permohonan ditutup pertengahan bulan Oktober kalau tak silap utk SBP.

  190. munirah says:

    Mcm mna nk mohon MRSM?Sains n math saya A.??
    Msih boleh mohon MRSM walaupon dh mohon SBP ke??

  191. Siti Rohani says:

    Anak sy ada mohon sbp masa trial pmr hr tu(5A 2B 1C)..result sebenar hr ni 7A 1C(pend. Islam)…adakah anak saya dikira layak utk sbp?

  192. aina says:

    sya ada mohon sbp berdasarkan result trial 6A2B.dan sya mndpt 7A1B(SCIENCE).lyk tak untuk sya ke sbp?tmbhn pula sya pelajar luar bandar.

  193. AZRINA says:

    Anak saya dapat 6A 2B – B sejarah sama KH saya dah apply online tapi tiada jawapan oleh kerana percubaan result tak berapa bagus dan tak sangka boleh dapat macam ni. Boleh ke saya terus ke pejabat MRSM di jalan raja laut?.

    • norah01 says:

      Jikalau puan dah hantar cetakan permohonan tersebut bersama2 dokumen2 lain yg diminta (salinan ic dan sijil2) ke Pejabat MARA sebelum/pada 25 Oktober dan anak telah mengambil ujian mrsm pada minggu akhir November lepas, maka anak Puan hanya perlu tunggu tawaran dari MARA dalam bulan Februari nanti.

  194. rafizal says:

    salam,
    tuan, anak saya semasa percubban PMR hanya mendapat 3A3B2C, jd saya tidak memohon mana2 SBP / MRSM. Namun semasa peperiksaan sebenar keputusannya sgt cermerlang 8A, soalan saya, bolehkah saya memohon mana2 SBP/MRSM (temoh permohonan telah tamat)?
    Jika boleh, bagaimanakah caranya?

  195. farahie says:

    assalamualaikum,bolehkan sya mohon,trial PMR sya 2A4B2C tapi PMR sya yg sya bru dpt ialah 7A 1C(bahasa inggeris).adakah boleh sya try mohon,Syukran

  196. norah01 says:

    Tahniah ya!
    Agak ramai pelajar perempuan yang dapat 8A dan 7A1B.
    Diharap adalah peluang untuk adik.

  197. WaSya Eyqa says:

    Assalamualaikum, sya ada mohon sbp dan mrsm bru2 ini krana result trial agak baik iaitu 6A2B(bi,sj) tetapi syukur alhamdulillah result sebenar saya ialah 8A. agak2nya, cerah tak peluang sya nak masuk sbp/mrsm? keluarga memang teringin nak masukkan saya ke sbp/mrsm..

  198. GUNA says:

    sir can i know what is pilihan keutamaan 7 in sbp tingkatan 4.because my sonn get 3b 3c and 1d can i get that school at sekolah sultan alam shah putrajaya

    • Helena says:

      what do you mean by pilihan keutamaaan 7 in SBP?

      Requirement for SBP application is PMR min 6A including Maths and Science, and other subjects at least a B. For your info Sek Sultan Alam Shah Putrajaya (SAS) being an elite SBP only accepts 8As PMR.

  199. juee says:

    sblm ini sya prnh mohon utk SBP or MRSM. skrg permohonan sdh di tutup. Ank saya medpt result 7A 1B, masih bole mohon ker? Bagaimana cara

  200. juee says:

    sori, blm prnh mohon lagi..

  201. Zarina says:

    Salam. Anak saya dpt 8a dlm pmr tapi tak mohon mana2 SBP. Boleh ke mohon lagi sekarang ?

  202. lizard says:

    Anak saya telah memperolehi 6A 2B dalam PMR. Sains & Maths A, tetapi saya tidak mendaftar secara online untuk ke SBP. Bolehkah saya mendaftar di e-rayuan pada 17 January 2014 nanti?

  203. SUDESHNA says:

    bolehkah saya tahu bila tarikh keluar keputusan pengambilan pelajar SBP 2014..?

  204. adlina says:

    Saya ada mohon ke mrsm dn sbp. Tapi bile ye tarikh semakan tawaran? Dn laman web ape yg sya perlu layari?

  205. hxm says:

    Salam,

    Alhamdulillah saya dpat 8A dlm PMR 2013.

    Antara SMT dan MRSM, mana yang lebih baik? Memandangkan tawaran SMT adalah lebih awal daripada MRSM, adakah dgn menerima tawaran SMT akan menutup peluang tawaran dari MRSM?

  206. Ariff says:

    Saya ada mohon sbp, tapi saya x hantar surat yg dicetak. Adakah saya akn diterima??

  207. Afiqa says:

    Semakan twrn kemasukan ke sbp utk tingkatan 4 ble ? Nk cek kt mne tuu ?

  208. WaSya Eyqa says:

    Guys,, semakan twran ke sbp dh boleh cek !! good luck may dear friend :D ..

  209. Affendi says:

    Anak saya (Lelaki) telah berjaya mndapat 8A dalam PMR 2013, sy telah mendaftar secara online untuk ke MRSM & SBP. 15 Januari 2014 tawaran ke SBP telah diterima (Sek Men Sains Alam Shah, KL). Namun anak saya tetap mahu ke MRSM kerana dia mahu mndapat sekolah terbaik bagi mndalami ilmu sains. Di sekolah lamanya Sek Men Ungku Aziz, Sabak Bernam (Sekolah Kluster) di bawah tajaan Yayasan Selangor, anak saya telah mndapat Anugerah Pelajar Cemerlang 2012 & Anugerah Nilam. Dia amat berharap benar utk ke MRSM.

    Apakah patut saya menolak tawaran ke SBP dan tunggu tawaran ke MRSM. Saya bimbang jika menolak tawaran ke SBP ini kelak tawran ke MRSM juga tidak diterima… :( anak saya telah berusaha keras untuk ke MRSM… mohon panduan dari tuan.

    Sekian.

    Pelajar Harapan : Muhammad Hafiz (8A PMR 2013)
    Bapa : Khairul Affendi
    Tel : 011 2350 8474
    fb : baitijannati1@gmail.com

  210. norseta says:

    sekiranya telah mendaat tawaran SPB dan ingin menukar kepada SBP yang lain boleh tak?

  211. ayza says:

    saya nk tnya… kalau pelajar melayu dari sekolah sjkc (cina) dalam upsr dapat 6A 1B boleh ke masuk ke asrama penuh atau SBT ?

  212. anis says:

    salam saya nak tanya, saya dpt sbp. tp masa apply dahulu saya tak hantar pun borang permohonan dkt guru besar sekolah saya. adakah tawaran sbp saya sah ? mohon jawab segera :)

    • WaSya Eyqa says:

      memg comfirm ke anis xhantr borang tu kt guru besar ? macam pelik jer.. soalan ni better pn helena or pn norah yg jawab. hehe

  213. WAN AHMAD YUSRI says:

    Anak saya dapat 7A 1B 1C.Jadi dia layakke masuk sbp

  214. ANA says:

    saya dapat 5a,nape x dpt asrama penuh?

  215. chan huey min says:

    i am chinese, can i membuat permohonan?

  216. hasni risi says:

    masih bolehkah anak jagaan saya memohon kemasukkan ke sekolah menengah sains? adakah anak jagaan saya sudah terlambat dan tak ada peluang lagi? anak saya mendapat 8A dalam pmr 2013.

  217. sujatah says:

    anak saya dapat 7a dalam upsr yang lalu pada tahun 2013.bolehkah dia masuk asrama penuh ini sekarang?kerana hari ini sahaja saya dengar tentang asrama penuh ini

  218. norlina molinka says:

    Adik sa dpt 7a dan berminat utk belajar di sekolah menengah sains kotakinabalu.. Masalahnya bolehka dia mendaftar pada waktu ini??

  219. norlina molinka says:

    Boleh tolong jelaskan bagaimana untuk memohon ke kemasukan tingkatan 4 psda tahun ini..??

  220. norlina molinka says:

    7a dalam pmr 2013.. Boleh lg memohon untuk mmasuki sekolah menengah sains pada waktu ini ka.. Boleh merayu lagi ka??

  221. Sabar Rahman says:

    saya mendapat 7A 1C dlm PMR…C ialah BI…
    boleh kah saya memohon untuk memasuki sekolah menengah sains Labuan?

  222. Karti says:

    My son from SJKT, can he apply for SBP? tq

  223. sallysanda says:

    salam 1 malaysia.

    Sy mohon pencerahan. anak sy bakal menduduki upsr minggu hadapan. beliau mendapat 3a 2b dalam ujian percubaan. bolehkah anak saya memohon dengan keputusan percubaan yang sedemikian? bilakah permohonan online untuk sbp ting 1 2015 dibuka? tkasih

Leave a Reply

CommentLuv badge