356 Responses to “Pertanyaan Masalah E-Baki Pinjaman Pelajaran MARA”

  1. afifkepala77 says:

    saya dah lulus pinjaman mara tapi masih tidak mndpt apa pembayaran dri pihakmara.adakah pnjmn sya brmsalah

  2. jaki says:

    salam sejahtera.. saya ingin bertanya berkenaan saya punya pinjaman mara dah lulus dan surat perjanjian pun dah dipulangkan semula.. tapi bila check kat ebaki masih lagi takde sebarang maklumat.. adakah saya punya masih dalam proses atau bermasalah…

    • melvister says:

      jangan risau, kadang2 maklumat lambat di masukkan kat dalam ebaki..

      • herda says:

        salam..melvister
        saya nk tnya tntg pinjaman mara saya..
        saya da dftr then pndftrn bjya..tp bila saya nk msk x blh then dya tulis anda bukan pgguna mara .. bila saya dftr balik x blh sbb dya ckp id tlh wujud..
        so,mcm mn 2 ? adakah pnjmn saya bmslh ?
        saya da tggu lbh 3 bln
        tp JIKA SLH pihak mara akn mgmbali kna borang saya kn..saya tggu but mara tidak kmbali kn apa2 borang pown..
        yuran sem 1pown saya x byr lg..
        mohon penjelasan please ..
        TQ

        • melvister says:

          jika nombor id telah wujud…sila login menggunakan nombor kad pengenalan sebagai username dan password…harap dapat membantu anda..

          • pelajar says:

            Salam.. Saya tersalah isi tahun kemasukan menyebabkan surat tawaran tempoh pinjaman hanya 1tahun 11bulan sahaja. Sepatutnya 2tahun 11bulan. Saya sudah pun kemaskini balik tahun kemasukan tetapi surat tawaran pinjaman masih 1tahun 11bulan. Macam mana nak selesaikan ye? Mohon respon

      • nazra says:

        salam sejahtera, saya nak tya.. pinjaman mara saya dah diluluskan ke tak? sebab saya da hantar semua dokumen yg kena suruh print kat computer pada bulan 9 lagi, tp smpi sekarang da nak habis sem sy belum dapat apa2 kemasukkan lagi. da 5 bulan takkan blum ada ada2 proses lagi.

        • Linda says:

          Hai nazra. Mcm mana dgn pinjaman awak? Kalau masih belum Ade maklum balas, saya sarankan awak pegi pejabat Mara. InshaAllah urusan akan lebih jelah dan cepat

          • Andra says:

            salam. saya juga mengalami masalah yang sama. dia sering berkata untuk bersabar selama sebulan. tapi saya masih belum tidak dapat tindak balas.sudah 5 bulan berlalu. dia sudah memberi tidak balas pada 4 bulan lepas katanya pinjaman saya telah diluluskan tapi saya masih belum mendapat kemasukkan. apakah yang harus saya lakukuan?

  3. Zakri says:

    Salam. Saya mengalami situasi yg sama. Pinjaman saya telah diluluskan dan saya telah pun memulangkan semua dokumen perjanjian yg dikehendaki pada April lepas. Namun, hingga kini, duit pinjaman saya masih belum dimasukkan. Berapa lama agaknya tempoh utk MARA memberi cek pertama? Semester pun dah nak habis tapi yuran pengajian masih belum saya bayar. Harap dpt jelaskan pada sesiapa yg tahu. Terima kasih.

  4. puteri92 says:

    Pinjaman saya telah diluluskan dan saya telah pun memulangkan semua dokumen perjanjian yg dikehendaki pada Februari lepas. Namun, hingga kini, duit pinjaman saya masih belum dimasukkan sehingga sekarang walhal rakan-rakan saya yang lain telah dapat.Adakah pinjaman saya bermasalah?Sekiranya bermasalah,harap pihak tuan memberi kerjasama dengan memaklumkannya.

  5. din says:

    Salam… Saya salah seorang peminjam MARA.. Saya telah pon abis belajar.. Dan pinjaman saya telah pn dihentikan.. Tetapi yang saya musykil, saya membuat pinjaman sebanyak RM30000… Tetapi yang saya dapat hanya RM27795.. Saya sudah pn mmbuat perbezaan dngan kawan2 yg same bnyk wat pnjaman.. Mereka dpt penuh.. Kenapa saya dpt tidak mncukupi.. Adakah pihak MARA akan bagi yg selebihnya..?Adakah saya perlu bayar blik seperti dlm perjanjian?

    • Fid(mara) says:

      mmg MARA TIDAK AKAN bayar penuh walupn kita di senraikan sbg peminjam penuh.. Ini kerana walaupun kita mndapat 3rd class skali pn kita x perlu mmbayar sbnyak itu…

  6. ikmal says:

    saya telah diluluskan pinjaman dan telah mendapat semula surat perjanjian tapi masih x dapat lagi pinjamannya..yuran pun da nak kena bayar..macam mana saya nak selesaikan masalah ni

  7. Aiman says:

    salam Melvister..saya ada sedikit kerisauan berhubung dgn dokumen buku perjanjian..td saya baru saja selesai hantar ke semua dokumen (borang,buku perjanjian dll) di HQ MARA..masalah saya ialah saya tak matikan setem di pejbt cukai dan staff mara ckp ”em takpe lah,dh lengkap” dan dicop DITERIMA..adakah ia akn menjejaskan permohonan pinjaman saya?saya risau pinjaman saya tak diluluskan..REPLY lah saya Melvister..terima kasih ..

    • melvister says:

      Sebenarnya penting untuk tampal setem hasil dan matikan setem..Kalau pegawai MARA dah terima perjanjian tu dan mereka cakap semua ok..tiada masalah dengan pinjaman anda..sentiasa semak ebaki dari masa ke semasa untuk semak keputusan pinjaman anda.

  8. Aiman says:

    terima kasih Melvister..selalunya berapa lama tempoh utk mengetahui keputusan pinjaman samada diluluskan atau tidak?ebaki tu saya akn selalu check ..terima kasih..

    • melvister says:

      Paling awal permohonan diluluskan dalam tempoh sebulan dan paling lewat dalam 3 bulan..

      • rita says:

        sekiranya nama ada dlm e-baki, tapi baki 0,.maksudnya pinjaman dah diluluskan ek?cz blum dapat apa2 bayaran pn dari mara, dah tunggu sebulan lebih..berapa lama lgi ek nak tunggu untuk pihak mara nak buat 1st cek?

  9. nor natrah says:

    saya nak tanya kenapa sy cek baki mara dia ada tulis suspension..mcmna nak aktifkan balik pinjaman mara..??terima kasih…

  10. nor natrah says:

    salam saya nak tnya kenapa saya cek baki saya tulis suspension..mcmna nak aktifkan blik pinjaman ni yer..trima kasih

  11. mohamad hafizi bin helmi says:

    salammuailaikum…
    saya ingin bertanya kenapa saya tidak boleh buka ebaki mara saya. saya dah mencuba untuk ke website lupa kata kekunci dan meletakkan nama ibu saya tetapi tidak diterima. bagaimana saya nak mengetahui baki pinjaman mara saya? harap pihak anda dapat membantu saya..
    TERIMA KASIH..

  12. ku afifi says:

    Salam.sy check dlm ebaki pihak mara ada buat penambahan pembayaran tetapi di dlm akaun sy tidak seperti yg ada di dlm ebaki.
    Adakah ini atas permasalahan sistem? ?

  13. Azri says:

    Saya baru dalam semester 1, saya dah check dalam e-baki mara tetapi saya telah diberitau bahawa akaun anda adalah 0. Kenape? Adakah saya tidak dapat pinjaman mara?

    • melvister says:

      Jika nama anda terpapar dalam ebaki..permohonan anda sudah diluluskan..mengenai baki akaun adalah 0…maksudnya wang pinjaman belum dikreditkan lagi ke dalam akaun anda..

      • hanafi says:

        Salam ,nak tnya ..saya mohon dan hantar permohonan mara pada pertenghan bulan 1 ,dan smpai skrg msh blm mndapat berita kelulusan pnjaman .bgaimana saya boleh tahu permohonan saya itu diluluskan ? dan saya check di e-baki ,lalu mngatakan saya blm berdaftar lagi ..apakah mksudnya ?mohon pencerahan ..

  14. Aqilah says:

    Saya baru sahaja mendaftar dalam website e-baki. Setelah masuk, saya mendapati bahawa maklumat kad pengenalan saya salah. Bagaimanakah caranya untuk menukar maklumat kad pengenalan tersebut?

  15. Tisya says:

    Melvister, saya nak tanya tentang website e-baki. Saya merupakan pelajar semester pertama. Saya telah mendaftar dan apabila saya masuk, saya mendapati bahawa maklumat kad pengenalan saya saya salah. Saya kurang pasti jika saya tersalah taip ketika mendaftar sebagai pengguna baru. Adakah terdapat apa-apa cara untuk membetulkan kesalahan tersebut? Saya sangat berharap anda dapat memberikan sebarang cadangan yang boleh membantu saya menyelesaikan masalah ini kerana saya sangat risau tentang baki pinjaman saya sekarang. Terima kasih.

  16. alan says:

    aik admin keja mara ke?anyway TERIMA KASIH BEBANYAK MARA.saya loan mara.dpt pengurangan lak.sgt bersyukur dan rasa sgt3 terhutang budi dgn MARA.tgh usaha apply job dgn MARA.ada rezeki minta saya dimudahkan dpt kerja dgn MARA.gaji kecik skit dari skrg pun xpa saya terlalu rasa berhutang budi dgn jasa baik MARA….love u MARA thanks

  17. Momomoataz says:

    Salam admin, sy pelajar diploma di unisel dan sy dah buat permohonan mara melalui eduloan selepas pendaftaran di unisel. Dan ia tulis “tahniah anda djtawarkan pinjaman mara”. Sy dah submit semua borang2 yang mara perlukan dan pihak universiti sy pun dah submit borang2 tersebut pada 29 July lepas. Dan sampai sekarang sy belum menerima sebarang wang/cheque dari pihak mara dan ebaki sy tidak tertulis apa apa lagi. Adakah mara sy tidak diluluskan? Sye berharap sangat admin dapat menjelaskan ape yg sy ptut buat sekarang.

    • melvister says:

      masalah kelewatan ni memang biasa dialami oleh pelajar…ini bermakna permohonan anda masih belum diproses…sekiranya sudah diproses dan berjaya..nama anda akan terpapar pada sistem ebaki..ada sesetengah pelajar dapat dalam masa 1-2 bulan untuk nama terpapar di ebaki..ada juga mengambil masa 3-5 bulan..

      • Momomoataz says:

        Okay thanks admin kerana reply soalan sye. Sy cume takut permohonan sy tak berjaya.

        • izuan says:

          saya apply bulan 4,2013, bulan 12/2013 lepas baru dapat di aktifkan nama dalam ebaki.

          tapi duit belum lagi sampai di tangan.

          pada momomoataz: kena bnyak email dan hubungi pihak mara.

          p/s: admin, agak2 bila ya duit akan sampai pada saya?

          thanks

  18. fika says:

    Assalamualaikum,sy nk tny..sy peljr kptm kl progrm diploma. Sy nk bertanya, bgaiman ign meliht atau ign tahu sama ade duit pinjmn mara sudah dapat atau belum..pijmn mara sy telah diluluskn..tetapi apabila sy meliht dlk cimb click,tiada sebarang duit pon dimasukkn…namun rakan2 sy sudah ade yg da dpt…hope sgt pihak tuan atau puan boleh membantu kebuntuan sy ini…

    • melvister says:

      jika dah diluluskan anda sepatutnya terima cheque pertama dari MARA..sentiasa semak di laman ebaki mengenai jumlah yang akan dikreditkan ke akaun anda..perlu diingatkan bahawa ada pelajar akan dapat awal.dan ada juga sesetengah pelajar dapat lewat…Jangan risau kerana jika anda dah dapat kelulusan, wang pinjaman atau elaun sara hidup pasti akan masuk ke akaun anda..

  19. wan says:

    salam,macam mana nak tahu permohonan diluluskan atau tidak selepas menerima tawaran pinjaman drp MARA.? saya buka web eduloan mara cuma tinggal surat tawaran sahaja, adakah itu menunjukkan perubahan yang positif dan bermakna dokumen perjanjian yang telah saya hantar telah diproses oleh pihak MARA.?? satu lagi kenapa nilai pinjaman xsama antara surat tawaran yang mula2 dapat dengan yang baru…?tq

    • MNT says:

      salam ,

      Saya telah menghantar permohonan mara pd bulan lepas , dn skrg yg tggl hanya surat tawaran sahaja di dalam semakan eduloan , sama spt saudara .

      Sy nk tnya , mcm mna status pnjaman mara saudara ?

      Terima kasih .

  20. amyre says:

    assalammualaikum , nak tanya mcm mana nak tahu permohonan kita dh diluluskan ?

  21. mat99 says:

    macam mana nak tahu permohonan diluluskan? rakan2 saya yang sudah mendapat pinjaman tidak dapat apa2 surat menyatakan pinjaman telah diluluskan.

  22. natrah says:

    Tak bole reset pasword. Website tak friendly user laa.tak bole check baki

  23. LmhNoor says:

    Salam. saya nak tanya. saya baru memohon pinjaman mara semasa saya berada di sem 2. adakah pinjaman saya meliputi pembiayaan sem 1 ataupun saya hanya mendapat pinjaman untuk sem 2 onwards?

  24. Aiman says:

    Salam melvister.Alhamdulillah setelah sebulan saya menunggu akhirnya nama saya terpapar juga dalam E-Baki.tapi baki adalah “0”.berapa lamakah pihak mara akan kreditkan pinjaman ke dalam akaun?dan mengapa no Akaun yg tertera dalam E-Baki adalah berbeza dari akaun bank saya?harap pertolongan melvister

  25. lala says:

    salam melvister..sy sudah submit segala dokumen pjanjian sebulan yang lepas.tetapi apabila saya check di ebaki,tiada maklumat yang dipaparkan.kawan-kawan yang sama memohon sudah ada maklumat di ebaki tapi tidak bagi sy..harap admin dapat menjawab persoalan ini

  26. atah95 says:

    salam dalam ebaki saya dia tulis 6k lebih… tp dalam bank saya hanya ad 4k lebih… mne yang selebih nye? ada pada tempat pengajian saya ke?

  27. Aiman says:

    Salam atah95..bole saya tanya?berapa lama duit pinjaman akan dimasukkan ke dalam akaun bank setelah nama sudah terpapar dln ebaki.untuk pengetahuan kamu baki dlm ebaki saya masih tertulis kosong.

  28. lia says:

    salam sejahtera. saya ingin menayakan tentang pinjaman saya. saya telah hantar document MARA sebelum raya. maknanya sudah nak dekat 3 bulan lebih tapi kena saya tidak menerima sebarang pinjaman adakah document saya mempunyai masalah? rakan2 saya yang hantar lagi lewat dari saya tetapi pinjaman dia telah di bank in kan tapi kenapa sampai sekarang saya tak dpt lagi ya ?

  29. eyka says:

    salam. saya ingin bertanya jika nama saya telah tertera pada ebaki, tetapi baki akaun masih 0. berapa lama proses cek pertama akan diambil since sekarang sudah pertengahan semester. sy pelajar pasca siswazah. tq in advance

  30. MohdFirdaus says:

    Salam admin, saya kali pertama buat pinjaman dari mara. Saya sudah hantar semua borang2 yang mara perlukan kepada pihak universiti pada 7hb Oct. Saya nak tanya bila pinjaman mara akan masuk?Sebab saya periksa dalam akaun saya pada 31hb Oct ada debit sebanyak rm5k lebih. saya login dalam ebaki tapi nama saya belum terpapar dalam database. Adakah wang itu daripada mara?Kalau ya, kenapa nama saya belum terpapar dalam ebaki dan saya belum dapat lagi pinjaman untuk yuran dan elaun sepanjang pengajian serta belum terima lagi cek pertama dari mara. Harap admin dapat beri penjelasan. Tq

  31. fikrihafiz says:

    salam.. sy dah hantar semua dokumen2 yg diperlukan pada hujng bulan 9 tp still x ada respond dari pihak mara, if chek kat dlm ebaki tu hanya keluar ic number sahaja. dan lagi satu masa sy hantar dokumen2 tu… ada satu sy tak hantar iaitu slip bank, tp sy ada isi no account bank… pihak university kata tak apa… hope admin boleh jelaskan adakah perlu sy pergi ke pejabat mara untuk pengesahan??

  32. is says:

    salam…boleh sya bertnya…sya sudah hntr dokumen untk pinjaman pda buln 8..tpi smpai sekrg sya msih belum dpt pinjaman…maksud sya sebrg cheque atau duet …padahal..kwn sya semua dh dpt buln 9..dan ada kwn sya yg bru dftr bulan lepas..dh dpt duet pada bulan nie..adakah permohonan sya x diluluskan atau macm mana?dokumen slh ke?ta[i sya x dpt any feedbackpasal dokumen sya salh.. tpi dlm ebaki nama sya reg tu terpapar.cuma 0.x ada maklumat apa2.macm mana yee

    • lysa says:

      nama or no ic yg terpapar dlm akaun ebaki?sy ada mslh yg sama dgn awak,tp dlm ebaki terpapar no ic shj.nama n yg lain kosong.

  33. has says:

    saya nak tanya, berapa lama duit nak di bank in jika dlm e-baki dah terpapar nama?

  34. sue says:

    Salam,, sy student kptm baru nak abis sem 3. Sy nk tanye sekiranya sy nk berpindah ke branch kptm yg lain, adakah masalah dgn pinjaman mara sy? Skrg?
    Ade org ckp klu nk tukar branch loan kene potong. Dan xkn dpt buat loan dgn mara lg. Keliru la. Please reply..

  35. wani says:

    assalam..
    saya nk ty kalau pinjaman sy telah diluluskan, bolehkah sy menerima biasiswa lain dr pihak universiti? atau sy harus memilih untuk menerima salah satunya? terima kasih.

  36. ain says:

    Assalamualaikum admin.saya nk buat pertanyaan.saya telah lulus permohonan mara dan hanya mendapat pinjaman untuk yuran pengajian sahaja.kalau boleh saya ingin mendapatkan pinjanan untuk sara hidup sekali.ada cara tak bagaimana untuk membuat permohonan kepada mara untuk menambahkan pinjaman saya.telah hubungi mara tetapi sentiasa tidak berangkat.harap2 admin dapat membantu.terima kasih.

  37. fika says:

    Assalamualaikum,admin.saya ingin bertanya,saya mempunyai kemuskilan,begini saya melihat e-baki namu amaun yang telah dinyatakan di e-baki bertarikh 15.11.2013 tidak sama dengan jumlah amaun akaun cimb saya.tiada amaun yang dikreditkan sebarang amaun kedalam akaun 15.11.2013 sehingga hari ini,apa yang perlu saya buat jika tiada sebarang amaun yang di masukkan 15.11 kedalam akaun saya..saya berharap admin dapat membantu saya.

  38. AMAN says:

    saya mempunyai masalah seperti kamu Fika..ebaki ada buat transaksi pd tarikh 15.11.2013..jgn risau..wang akan dikreditkan pada hari isnin ini (18.11.2013)

  39. zie says:

    salam. sy nak tanya, sblum ni sy ade buat loan dgn mara (diploma) means e baki sya mmg dah ade la. skrg sy smbg degree & buat loan dgn mara lg. tpi, ebaki sy still ‘active repayer’ & no. akaun mara still yg diploma punya lgi. sy dah submit dkumen2 smua pd bulan 8. 31/8/2013 nama da ade dlm list pminjam mara. brpa lama ye die nak update dgn ebaki yg baru. dwet mara utk degree ni smpai skrg x msk lgi. kwn2 yg lain smua dah msk. mcm tggal sy je yg x dpt lgi. anyway thank you to MARA sbb bgi pngurangan byran utk pnjman sy masa diploma yg sgt byk. thnk you very much!!!

    • ju says:

      salam zie, sy pun dlm kes yg sama mcm awak, so sy nak tnya, skrg duit awk serta status di ebaki dah berubah ke? or still active repayer lagi?? tq

  40. Izzati says:

    saya ada masalah tentang e-baki . Saya log in e-baki tetapi nama saya tidak tersenarai di bawah . dan saya tak boleh menyemak baki saya . Saya nak tahu sama ada saya punya loan dah diproseskan ke belum ? Kenapa dekat e-baki nama saya dan no.akaun tak keluar ?

  41. fika says:

    Assalamualaikum,admin.saya ingin bertanya,saya mempunyai kemuskilan,begini saya melihat e-baki namu amaun yang telah dinyatakan di e-baki bertarikh 15.11.2013 tidak sama dengan jumlah amaun akaun cimb saya.tiada amaun yang dikreditkan sebarang amaun kedalam akaun 15.11.2013 sehingga hari ini,apa yang perlu saya buat jika tiada sebarang amaun yang di masukkan 15.11 kedalam akaun saya..saya berharap admin dapat membantu saya

  42. fauzi says:

    Slam. Sy nak Tanya, bila sy bleh dpt pmbyran ptma dri Mara? Sy da hantar dkumen2 pada ogos. Bulan disember Ni kami start exam. Mcm mama saya nak byr yuran? Sy rsau la x dpt excuse dri fkulti.

  43. emy says:

    salam. sy nak tnya, sy buat loan mara da hntar dkumen2 pd blan ogos lepas. smpai skrg x dpt apa2 pmbyran lgi dri mara.then, bila sy check mara eduloan, semak status, nama, no.rjkan smua xde. srat twran pown xde. kenapa ea? sblum ni ok je. baru2 ni smak jdi mcm tu plak. kwn sy semak ok je. hrp admin dpt bg jwpn. sy rsau x lls pnjaman. sy hrpkan mara je ni utk smbg bljar.

    • melvister says:

      Untuk ketahui keputusan pinjaman MARA, anda harus semak dilaman ebaki MARA..sila daftar terlebih dahulu sebagai pengguna baru dilaman ebaki MARA…jika nama dan IC anda tertera, ini bermakna keputusan pinjaman MARA anda berjaya..

      • siti says:

        Salam,nak tanya kalau dah boleh login ke ebaki tapi nama dan ic tiada sebarang maklumat,adakah permohonan bermasalah.Mohon beri maklum balas.

  44. Mieza says:

    Assalam..sy nk tnya…mcm mana ye klau kita apply loan mara tp tersalah isi..sepatotnya 3 tahun,tp 2tahun je kita apply…blh ke klau kita mntak dr pihak MaRA utk tmbhan lg sthn?
    Ada sapa2 yg pnh jd mcm ni x?

  45. mira says:

    salam say nak tny, klau time diploma da prnah buat loan mara, then utk degree ni prlu daftar sbgai pgguna baru lgi ke utk update e-baki? harap dpt jwpn dr admin.

    • melvister says:

      tidak perlu..anda hanya perlu login seperti biasa…nombor akaun pinjaman mara anda akan dikemaskini secara automatik jika anda lulus pinjaman..

      • fauzi says:

        Bra lama ye agknya saya kene tggu utk dikemaskini? Then,mcm mana nak tau pnjman lulus ke tak.phak Mara inform Kat student tak Klau pnjaman x lulus? Sy rsau la. Takut sy tggu je tpi hakikatnya pnjmn sy x lulus. Sedangkan kwn2 sy yg lain da dpt pmbyran dri Mara. Owh admin. Sy rsau la.

  46. izuan says:

    Assalamualaikum admin,

    Saya ada persoalan, saya dah hantar dokumen (april), dan dapat reply (jun/july).

    Bulan 9 aritu baru saya hubungi pihak BPP mara dan baru nama saya di aktifkan dalam sistem mereka kerana saya di maklumkan dokumen saya tiada pada mereka, jadi saya hantar dukumen yang di pinta berbentuk digital dan email.

    Semalam baru saya masuk dalam ebaki utk lihat baki saya.

    ini yang tertulis.

    NOTA : No.Akaun 3304XXXXXXX – Baki akaun adalah 0.

    apa maksudnya 0?

    Terima kasih banyak2…

  47. nur farhana says:

    salam , saya pelajar IPB at cheras . saya nak tanye , bulan 7 saya ade buat permohonan mara . Macam mane nak taw da diluluskan ke tak ? saya daa log in at ebaki mara . yang ade cume id pengguna & no ic . ape maksud nye tuu ? adakan pinjaman saya diluluskan ????

    • Izzati says:

      Sama lah kita dah 5bln lebih duit tk masuk masuk. Apply bln 6. Tp dkt e-baki tkd dlm snarai. Yg kluar id dgn ic kat atas . Yg bwh tu kosong. Melvister , tolong jelaskan kenapa .

  48. siti says:

    Assalamualaikum admin,

    Sy telah menyemak penyata di ebaki..terdapat amount di dalam column debit..tiada amount di dalam column kredit..
    ape maksud nya?..

    Buat masa ini sy masih tidak menerima apa2 bayaran daripada pihak mara..

    harap admin dapat membantu saya..

    Terima kasih…

  49. Wahida says:

    Salam Melvister, saya ingin bertanya, saya telah menghantar semua borang mara beserta surat perjanjian pada 18 october. Apabila saya menyemak dalam e-baki tertera segala maklumat saya beserta no I/C dan no akaun mara. Tetapi apabila saya tekan pada no. akaun mara ia tertera ” Maklumat pinjaman tuan / puan tidak dapat dipaparkan atas sebab-sebab tertentu. Sila hubungi bahagian berikut untuk pertanyaan / maklumat lanjutan ” Apakah maksud statement ini?

  50. wani says:

    salam melvister. sy nak tny, blan july lpas sy ade apply mara. dah hantr agreement blan juy jgk. smpai skrg e baki sy blum update lagi. yg ade cuma status ‘active repayer’ utk diploma pnya. tpi sy dah buat pngguhan dan pngrangan byran. then skrg dah msk 3 bulan sy blum dpt apa2 pmbyran lg dr mara. brpa lma sy kene tggu lagi ye? ptnghan dec. ni sy dah start exam. sy rsau sbb blum byr fees lgi. sy da try call unit pnganjuran mara, tpi x bjwab. sy harap admin je ni utk bg pnjlasan. terima kasih.

  51. fatin says:

    Salam Melvister. saya dah ada maklumat dalam ebaki. masalahnya sekarang saya pelik kenapa akaun saya dalam ebaki ada 2? baki kedua2 akaun adalah 0.

    satu lagi, pada 26hbNov saya ada menerima emel mengatakan dokumen saya tidak lengkap. saya telahpun menghantar dokumen yang dikehendaki. saya nak tanya biasanya berapa lama masa akan diambil untuk duit dimasukkan ke dalam akaun saya setelah semua dokumen lengkap?

    sangat memerlukan duit untuk penyelidikan saya kerana saya student master. harap MARA dapat bantu secepat mungkin. rambut gugur dah ni fikir pasal duit :(

    harap Melvister respon. tQ.

  52. anis says:

    salam Melvister. saya ingin bertanya. saya pelajar semester 2 dan saya telah menerima wang pinjaman sebanyak rm3813 sama seperti rakan2 yang lain untuk kali pertama. adakah duit itu elaun sara diri pada semester 1? atau duit itu perlu dibayar sebagai yuran pengajian semester 1. saya sudah membuat panggilan di kewangan kolej tetapi pelbagai jawapan yang saya terima dalam tempoh sebulan. mula2 katanya elaun sara diri. kemudian katanya perlu jelaskan yuran. bukankah yuran pengajian pihak mara potong terus ke kolej? saya buntu dalam masalah ini. duit apakah sebenarnya dalam akaun saya tu?

    • melvister says:

      Kalau wang yang anda terima buat pertama kali dalam berbentuk Cheque, ini bermakna ia adalah wang elaun sara hidup dan perkakas…Untuk yuran pengajian, Kebiasaannya pihak kolej akan potong terus dari akuan bank anda secara automatik…Jika anda dapat pinjaman penuh MARA, anda tidak akan ada hutang dengan pihak kolej..Melainkan anda dapat bantuan separuh..

      • anis says:

        terima kasih. tetapi saya tidak menerima dalam bentuk cheque. duit tersebut dimasukkan dalam akaun bank saya. saya masih tidak berpuas hati jika duit elaun sara hidup perlu diguna sebagai bayaran yuran pengajian, kerana ada segelintir rakan saya menggunakan duit tersebut membayar yuran pengajian atas permintaan pihak kolej secara cash. jika duit tersebut sememangnya digunakan untuk yuran. dimanakah elaun sara hidup kami??

  53. afiqah says:

    Mara saya sudah diluluskan. Dah submit bulan 3 2013 tetapi tidak dapat sebarang payment. Ini menunujukkan sudah 10bulan. Pihak management college sudah bertanya pada pihak Mara tetapi tiada sebarang respond. Adakah permohonan saya ada sebarang masalah?

  54. yana says:

    saya lupa id pengguna dan kata laluan..nk buat macam mane ye?

  55. Ain says:

    saya nak tanya mengenai pengurangan yang telah saya buat pada awal bulan 6 tahun ini, pointer yang saya perolehi 3.5 dan keatas dan mengharapkan agar pinjaman saya convert kepada biasiswa. . . tp masih tidak mendapat sebarang surat menyurat atau jawapan dari pihak mara, bila saya check ebaki saya maklumat baki yang telah saya terima ialah “baki akaun adalah 0″,jadi adakah pengurangan saya telah diluluskan walawpun tidak mendapat apa2 surat dari pihak mara. . mohon tolong jelaskan. .atau saya perlu contact mara untuk pengesahan . .

  56. nadzir says:

    assalamualaikum..saya hendak mengemukakan satu soalan..mengapa penyataan di dalam eBaki saya menyatakan Pihak MARA telah memasukkan sejumlah wang yang banyak dan apabila saya pergi ke bank untuk menyemak,didapati wang yg seperti dinyatakan di dalam ebaki itu tidak ada di dalam akaun saya sedangkan tarikh kemasukan wang pinjaman saya oleh Pihak MARA sudah sebulan lamanya..mohon pihak tuan dapat menjawab soalan saya ini secepat yang mungkin..kerjasama dari pihak tuan adalah amat saya hargai..terima kasih..

  57. syuhaidah nazari says:

    Assalam..sya nak tanya. Saya tak boleh nak buka akaun ebaki saya sebab saya lupa password..
    Perlu ke saya call terus ke talian mara???

  58. Fadzli says:

    Salam,melvister sya cek dlam e-baki debit ada 3k ke ats,tp knpa akaun RM0?cek di atm pown xde lagi

  59. duan ismail says:

    Salam. Hendak tanya kenapa dalam e-baki saya ada dalam 13k++. Tapi yang terkini didalam akaun CIMB saya hanya 5k++ sahaja. Ramai juga diantara rakan saya mengalami situasi yang sama.

    Mohan pihak MARA atasi segera.
    TQ.

  60. Sheila says:

    Hai nak tanya sebab e baki ade tulis duit yang telah dimasukkan tp bila check kat account kosong. Kenape? Sorry ya tanya…:)

  61. yeen says:

    salam, saya nak tanya pada 11hribulan pada tempoh hari separuh pinjaman saya utk sem 1 sudah dia msukkan pada akuan bank. kemudian, beberapa hari lagi sya tgk di e baki , ada lagi separuh duit dimasukkan dlm akaun bank bertarikh 17hrbln . tpi bila sya semak semula di akaun bank sya , masih tiada apa apa yg berubah. adakah ia lmbt masuk atau perlu ambil chek dlu di HEP? bru cheknya clear?

  62. Izzati says:

    Melvister, saya punya e baki kosong bila saya login. Hanya ada ic dgn id je dkt atas . Dalam aenarai tu kosong. Kenapa ye ?? Saya apply bulan 6 . Sampai skrg masih tidak ada apa apa dkt e baki . Duit dlm akaun bank pun tak masuk lagi. Sampaikan sy kena jumpa finance sbb tk dpt byrn lg utk byr yuran sem yg beribu tu. Tolong jelaskan Melvister

  63. Kristy says:

    Kita dah apply since bulan July 2013. Sampai sekarang xdapat lg. Kawan sekolej yg apply dr bulan April 2013 pon x dpt duit lg smpi sekrg..

    Kita dah kol pejabat Mara kata duit akan masuk selepas sem 1. Bila baca komen2 kamu kat sini dlm sebulan 2-3 dah dpt duit. Next month masuk sem 2 dah.. x tahu la dpt register ke x. Dah la exam bulan ni x byr apa2 sbb tunggu loan mara.. Next month nak kena register ribu2 kena pinjam along kot pas ni semata-mata nak kene settle yuran kolej..

    hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..

    • iqa says:

      Ermm…mmg mcm tu..sy dlu pun apply dlm bln 6/7 2012 cmtu la…tp dptnye bln 1 2013…tp mmmg dpt trus byk la, backdated amount kn…so mmg mcm kne tggu je..huhu

  64. shahrul says:

    nak tanya adakah pihak mara akan msukkan secara automatik duit buku/perkakas dan kertas projek atau kita kena claim mara?

  65. Max says:

    hi melvister, sya mau tanya. sya pelajar master d UPSI. saya mau tnya bila yuran pengajian akan masuk untuk semester 2 sesi 2013/2014. adakah dia masuk bila semester bermula iaitu pada bulan februari ataupun setiap awal tahun (januari)? untuk bulan januari saya sudah dpt elaun sara hidup cuma yuran pengajian dan elaun sampingan (buku, perkakas dsb) belum lagi. sya cuma mau tau kemasukan yuran dan elaun lain(elaun selain sara hidup) masuk bila? sebab elaun-elaun seperti buku akan dibayar sekali setahun. jadi adakah masuk awal tahun (januari) ataupun masa permulaan semester?
    terima kasih.

  66. deborah says:

    hi melvister, saya pelajar dari sarawak.. saya nak tanya untuk pembelian tiket penerbangan balik ke sarawak perlu claim atau peruntukan tersebut memang MARA akan masukan dalam account?

  67. hafiz89 says:

    Saya nak check ebaki tapi sampi sekarang sistem ebaki x boleh buka.sampai bilasistem ini akan ok ya

  68. syahirah says:

    assalam, .saya ingin bertanya bagaimana kalau saya terlupa id pengguna dan kata laluan ek, .??dan saya juga ter lupa bagaimana saya taip nama ibu saya, .maaf saya tak tahu nak rujuk mana. .ada tak jalan penyelesaian nya tak, .mohon pencerahan. .terima kasih, .

  69. fikrihafiz says:

    salam… sy nak tanya mara dah masukkan 10k to my account.. yg sy tau 2k for leptop and 8k for yuran pengajian… now sy sem 2.. yg sy confuse 8k for sem 2 or sem 1? anybody can help me??

  70. nora says:

    Salam, saya pelajar master HRD nak bertanya mengenai cara untuk melihat dalam e-baki, ini kerana pinjaman yang dibuat 22k, namun ditulis pada baki pinjaman hanya RM 4,500.00, saya sudah mendapat pembayaran untuk sem 1 sebanyak RM 4,500. namun untuk sem ini masih tidak mendapat bayaran. Bila bayaran akan dibuat untuk sem seterusnya & bagaimana untuk memastikan jumlah dipinjam sama dengan diterima? Terima Kasih

  71. Nana says:

    saya ingit tahu apakah yang dimaksudkan dengan ” DISCONT. ACC. OF AWARD.”.

  72. Yati says:

    Saya student MBA kat UMS, bulan lepas da hantar semua dokumen perjanjian, then dah call pegawai mara. Akak tu cakap sekarang dorang tengah buat semakan permohonan edu loan so dlm system tak nampak lagi, dia minta saya check hujung bulan ni (Feb 2014), harap2 permohonan lulus dan duit dapat di masukkan cepat sebab hujung bulan ni da nak start mendaftar .. Nak bayar yuran, buku segala..

  73. Nurul Syafiqah Binti Sham says:

    Assalammualaikum, saya merupakan bekas pelajar unikl rcmp intake july 2011.. Saya hanya belajar di semester 1 sahaja.. Semester 2 saya quit tanpa menghadiri 1 class pun.. Saya semak ebaki, tetapi yuran pembayaran sem ii saya dibayar? Kenape dibayar padahal saya sudah quit.. Boleh mara tarik balik pembayaran yuran itu di university saya? Ataupun refund pada saya? Tidak adil bagi saya.. Saya tidak belajar tetapi yuran dibayar.. Saya quit bukan sorang tetapi ada juga kawan yang lain.. Kawan saya yang quit sama tarikh dgn saya dapat balek duit yuran sem ii tu.. Pihak universiti pulangkan.. Apabila saya mintak pada pihak universiti, mereka memaklumkan bahawa mara buat rules baru.. Duit itu perlu pulangkan kepada mara semula bukan pada student lagi.. Pihak university pun sudah pulangkan.. Tetapi,saya cek di ebaki tiada penolakkan berlaku.. So, macam mana ya?

  74. Tonny Lanyau says:

    Salam, sy telah mohon Pinjaman mara bulan oktober 2013, sampai sekarang xda apa berita. Dah hantar semua dokumen. Kawan yang mohon & hantar serentak dah dapat duit, dah nak hbs pun.

    Masalah:
    1.Berkali-kali call MARA, x diangkat.Ada kala diangkat, tp talian di pass sana sini, last2 line disconnected.
    2. Check ebaki, nama & IC ada, tapi data xda dalam senarai.

    Ni dah masuk Sem II, yuran kena bayar lagi…Tolonglah kalau orang-orang MARA, mohon pantau kelewatan yang teramat sangat ini.Kesian pelajar2 Malaysia yang kian menunggu….Nak study pun x tenang ingatkan yuran tak bayar lagi, beli buku lagi, beli alat tulis lagi…Huhu…sampai bila.

    • NokKing says:

      awk lepasan mesir ke ?

    • syafiq says:

      salam . nk tnye sye dah hantar semua borang pinjaman mara dari bulan 3 lagi sampai sekarang no respon . kenapa yea ?? sye sgt memerlukan duit . bila call pejabat mara KL dye ckp suruh email no account . tp , bila dah email sampai sekarang no respon . bila call pejabat mara KL asyik tak angkat jehh . Harap dpt membantu :’)

  75. Yati says:

    Tadi saya call mara kl, pegawai bahagian tu cakap sekarang dalam proses semakan, masalahnya saya da nak mendaftar hujung bulan ni, dalam Surat tawaran bagitau kena submit dlm 2 minggu semua dokumen, kelam kabut submit pi hq kat kl..then bila tanya status still dlm semakan, bagitau lah dlm Surat tawaran kena tunggu 3 bulan jawapan dapat ke tidak duit tu masuk, kalau tak berjaya bagitau senang nak apply yang lain..takder lah pelajar nak call mara again and again .. Ari tu ckp check hujung bulan ni, then bila Cuba tanya check bulan depan..last2 tak dapat..

  76. halawati says:

    Salam,
    mohon pencerahan dari admin,apa procedure yang perlu dilakukan untuk claim thesis.
    tq

  77. san says:

    Salam,
    Saya nak tanya..saya mempunyai pinjaman mara,dan saya tidak berjaya menamatkan pelajaran saya.

    1)jika saya membayar pinjaman saya mengikut jadual ,boleh tak saya memohon diskaun?

    2)Jika saya meninggal dunia atau mengalami kecacatan kekak,adakah penjamin perlu membayar hutang saya?

    3)Bolehkah saya menukar penjamin saya?

    4)Berapakah tahap maksima tunggakan yg membolehkan saya di senarai hitam?

    Terima kasih

    • Nur says:

      Saya juga telah mendapat pinjaman mara tapi saya dah quit. Duit MARA masuk selepas beberapa bulan saya quit. Macam mana dengan pembayaran semula?

  78. Atiqah says:

    sy ingin bertanya mengapa e-baki saya yang baru tidak boleh di akses dan bila saya klik pada “pengguna baru” dan isi semua maklumat, bila klik hantar, sistem tulis “anda bukan penerima kemudahan mara”.
    saya sudah mendapat kelulusan pinjaman mara dan sudah menghantar semua surat perjanjian dan dokumen berkaitan pada sebulan yang lepas.
    adakah permohonan saya bermasalah?

  79. Muhammad says:

    saya belajar dalam diploma , tapi tidak menamatkan pengajian 6 sem seperti dalam perjanjian dengan mara , bagaimana cara nye saye perlu membayar balik kepada pihak mara ? # untuk makluman ,pihak mara sama sekali tidak tahu bahawa saye sudah berhenti daripada pengajian kerana sebelum ni saye cuma postpone kan sahaja pengajian saye , tapi saye dah buat keputusan untuk berhenti terus. boleh tak saye buat pembayaran semula kepada pihak mara secara ansuran bulanan ? mohon pencerahan sangat2, terima kasih

  80. ema94 says:

    Slm..saya student sem 4 kolej shahputra ambl course under uitm..sya da bhnti study sejak sem 3 lg tp sya masih mendapat pinjaman mara dan yuran pengajian utk sem 4 telah pun di tolak dr akaun saya sdgkn sya da bhnti bljr sejak sem 3 lg..sprti yg sya ktahui, pembiayaan pelajaran mara akn dbrhntikan secara automatik ble studnt da stop stdy, gagal exam or gugur taraf..sya da stop stdy tp knp mc trime elaun dan yuran sem 4 pula di tolak..adkh kolej yg tolak elaun tersebut atw phak mara yg mlakukn hal sdmikian? Adkh phak mara tdk mndapat maklumat status sya sbgai plajar drpd pihak kolej..??

  81. qilafauzan says:

    saya student unikl, nak tanya, macam mana nak buat kalau saya salah isi tempoh pinjaman pelajaran mara?

  82. Atieyh says:

    Jika dalam e baki dah ada nilai kat debit (27 Mac), bila akan dikreditkan ke dalam akaun ?

  83. Mawar says:

    Masalah saya sama Atikah (10Mac)…Sy ingin bertanya mengapa e-baki saya tidak boleh di akses dan bila saya klik pada “pengguna baru” dan isi semua maklumat, bila klik hantar, sistem tulis “anda bukan penerima kemudahan mara”. Maksudnya?
    saya sudah mendapat kelulusan pinjaman mara dan sudah menghantar semua surat perjanjian dan dokumen berkaitan pada sebulan yang lepas.. adakah permohonan saya bermasalah…Klau bermasalah… saya kena tahu cepat untuk memohon pinjaman yang lain…harap2 MARA menerima permohonan saya…dan lengkap semua permohonan…..jangan pula akhir2 tolak…kesian ni la hamba mu ini…huhuhu

  84. Izzatie Natashya binti Zainuhar says:

    Saya dah dapat pinjama mara dan dpat juga duit 4000 untuk yang kali pertama dapat tapi sekarang ni kawan saya dah dapat duit 2000 yang duit laptop tu, saya pulak yang belum dapat lagi. Kenapa ya ada masalah ke atau memang lambat?

  85. Ashraful Amin says:

    Salam, minta maaf bertanya. selalunya berapa lama process utk Pihak MARA kreditkan duit ke dalam account pelajar dari tarikh permohonan diluluskan? terima kasih :)

  86. Ain Nasifa says:

    salam… … Saya nak tanya tentang pinjaman saya .Kawan-kawan yang lain semua dah dapat RM 2,000.00 untuk elaun duit komputer.Tetapi dah masuk 4 bulan saya tak dapat duit komputer tu. Bagaimana ye? dalam kertas perjanjian dah tulis saya layak dapat duit komputer tu

  87. zaid says:

    Salam, saya ingin bertanya kepada encik/cik..saya mempunyai masalah perbezaan penyata baki di dalam e baki dan akaun saya. Pihak MARA telah meminta saya menghantarkan email kepada pengarah penganjuran pelajaran MARA..tetapi saya tidak mengetahui alamat emel berkenaan.. apakah alamat emel tersebut?

  88. rafidah abd lanni says:

    salam..saya nak tnya..boleh tak saya buat rayuan pinjaman di teruskan?kalau boleh macam mana caranya?saya tukar course sebab tu lah pinjaman saya stop..

  89. sakinah says:

    salam saye nak tanye pasal pengurangan bayaran mara…saya dah pos borang dan dokumen yang berkaitan tapi saya belum dapat ape2 surat dari pihak mara

  90. Nurfathiha says:

    Salam..sy dah buat pinjaman pelajaran mara..tp smpi sekarang xtrme lg pmbayaran..padahal pd awal bulan sy mohon dah..skrg dah nak hbis sem dah..yg peliknya knp student yg mohon lambat dpt pmbayaran lebih awal..mslh ni bkn brlaku pd sy seorg shje..tp juga kpd student2 lain yg mohon awal..tlg beri pnjelasan..

  91. syafiq says:

    salam.saya bdk ipts.saya telah hntr borg mara.apbila sy buka e-baki dy tulis anda bukan penerima kemudahan mara.adakah borang mara saya tidak diluluskan?sbb exam final sy lg sebulan..sy risau ni.adkh sy prlu memohon semula?

  92. jah says:

    sekadar berkongsi

    saya memohon mara pd 2/4/2014, then within 2 weeks I submit semua borang (perg sndr kt pjbt mara kl),3 mggu lpas 2, saya cek kt e-baki,tpi x bleh masuk (it say that, anda bukan penerima kemudahan mara), saya try n try lg… tba2 dh bleh masuk kt e-baki, tgk2 ad transaksi duit (9/5) tpi cek kt bank blum masuk.. rupanya dia masukkn 12/5…

  93. nurfathiha says:

    bulan januari

    • Syafiq says:

      Tu r, kite pun apply bulan februari, smpai skarang masih x dapat, pnat la tunggu, nak alas perut, kdg2 tu x mkn sbb nk print journal, etc….bukannye nak marah tpi mcm terkilan jugak la

  94. syafiqah says:

    Salam …. saya nak tanya, saya dah banyak kali daftar e baki mara tapi dia tulis kad pengenalan anda telah wujud , sedang kan saya belum pernah mendaftar lagi. Bila saya cuba log in dia tulis katalaluan anda tidak sah pula. … macam mana saya nak buat?

  95. athirah says:

    Saya sekarang sudah semester 3,tetapi akibat ada masalah berkenaan akaun bank, duit pinjaman saya tidak mendapat secukupnya. saya hanya mendapat yuran dan duit sara diri untuk semester 3, manakala yuran dan duit sara diri untuk semester 1 dan 2 tidak dapat. saya telah memohon berkali-kali daripada pihak mara dan mereka telah meminta no akaun beberapa bulan lalu,namun saya masih tidak mendapat baki pinjaman yang secukupnya. ini menjadi masalah untuk saya print slip exam dan kolej menuntut hutrang.

    • Den says:

      salam athiran nk tanya, duit yuran tu mara kredit terus ke akaun bank kita ke? or dia byr dkt bndahari kolej/Uni??

  96. Payee says:

    kalau cgpa sy 2.5 kbawah elaun kene hold kan?takleh buat rayuan kw?

  97. Syed Ali says:

    Salam. Saya mempunyai masalah dengan website e-baki mara . Saya nak menyemak e-baki saya tapi gagal ketika log in . Kata laluan tidak sah terpapar pila saya nak log in . Jika rujuk di lama utama , bagi pengguna yg sudah mempunyai akaun hanya perlu masukkan no ic di bahagia id dan password . Saya dh buat tapi tidak berjaya . Boleh tolong ? Please :(

    • NISHA says:

      sama mcm saya jugak!!saya telah cuba masuk ebaki mara tetapi tidak berjaya dari awal tahun 2014 hingga kini..saya dah ikut segala arahan tetapi masih tidah berjaya masuk sejak ebaki baru diperkenalkan…harap dapat membantu !!!!!!

  98. nana says:

    hey..saya nak tanya..saya telah lambat 3minggu untuk menghantar borang perjanjian mara atas alasan kerana saya terpaksa menangguhkan pendaftaran saya ke kolej di sebabkan masalah peribadi. saya memohon mara online sebelum saya memasuki kolej. adakah ini akan menjejaskan permohonan saya? apakah yang harus saya lakukan ?

  99. saya nak bertanya jika status akaun menulis END OF AWARD apa maksudnya ? saya pelajar sem 1 . mintak tolong rply sebab saya risau dengan keadaan ini

  100. Fauzan says:

    Admin melvister,
    sy ingin bertanya mengapa e-baki saya yang baru tidak boleh di akses dan bila saya klik pada “pengguna baru” dan isi semua maklumat, bila klik hantar, sistem tulis “anda bukan penerima kemudahan mara”.
    saya sudah mendapat kelulusan pinjaman mara dan sudah menghantar semua surat perjanjian dan dokumen berkaitan pada bulan april 2014
    adakah permohonan saya bermasalah?

    Sumber: Pertanyaan Masalah E-Baki Pinjaman Pelajaran MARA | melvister.com

    • melvister says:

      sistem ebaki telah di naik taraf…sila gunakan nombor kad pengenalan sebagai username dan password.

      • NISHA says:

        saya telah cuba masuk ebaki mara tetapi tidak berjaya dari awal tahun 2014 hingga kini..saya dah ikut segala arahan tetapi masih tidah berjaya masuk sejak ebaki baru diperkenalkan…harap dapat membantu !!!!!!

  101. mawar says:

    salam…nak tanya macam mana nak mohon bantuan kemudahan komputer…tq

  102. shuhada says:

    salam saye nk tahu kenapa acc ebaki saye tulis end of award….apa maksod die?apakah pinjaman sye tlah ditamatkan sedangkan sye still ade lg 1 sem

  103. syafiq says:

    salam . sye harap proses pinjaman mara sye dapat dipercepatkan . yuran harus dibayar secepat yg mungkin . sem 4 sye pon sudah berakhir . sye harap duit mara boleh dpt sebelum sye pergi praktikal . sye student diploma of pharmacy . kawan kawan semua buat mara paling lewat pon sebulan lebihh saje duit sudah dapat . tp sye dari bln 3 sampai sekarang no respon . terkilan sgt sgt lahhh . Tp , bila cek dye ckp permohonan berjaya . mcm mana tuhh yea ???

  104. aida says:

    sy memohon eduloan pada SEM II dan telah d luluskan . adakah duit akan d masukkan terus ke dalam account before pendaftaran untuk SEM III ? ataupun sy kena hantar salinan result final exam SEM I dan SEM II dahulu kepada pihak MARA baru duit akan d masukkan ke dalam account ?

  105. shida says:

    Salam, saya nk tanya . Kenapa masa saya check e baki sy tp dia tulis ‘termination of award ‘. Kenapa jadi cam tu ehh ? Help me .Please

  106. Lina says:

    Salam. Saya nak tanya. Nak berhentikan pinjaman mara macam mana ye? Sebab saya dah berhenti pengajian dan tidak habis penagjian pun. Tapi, sekarang saya nak masuk ke kolej lain dan nak buat pinjaman mara, tapi kena stop pinjaman mara yg lama dulu. So, macam mana ye?

  107. Den says:

    salam nk tanya, duit yuran tu mara kredit terus ke akaun bank kita ke? or dia byr dkt bndahari kolej/Uni??

  108. mohd zyreen says:

    salam saya menpunyai masalah sudah banyak kali saya buka ebaki mara tapi tetap tidak boleh buka.saya lupa kata laluan saya

  109. NANA says:

    Salam , saya nak tanya kenapa saya cek di ebaki , elaun untuk bulan 9 belom ade ea . sbb biasanya tgh bulan mara akn kreditkan byrn . tp smpi skrg ebaki sy msih belom ade ape ape payment untuk bulan 9 . adekah mara ade mslh ?

  110. Adam says:

    Kenapa saya punya Ebaki masih tak ada elaun untuk bulan 9?, Mara tak update lagi ke macam mana ni.

  111. Thaqif says:

    Saya pon sama jugak. Mungkin gak lah mara blum update

  112. marisha says:

    salam..smsa sy sem 1 di penyata e-baki mnunjukkan transaksi DLPC didebitkan 2 kali..tetapi dlm akaun bank sy hnya mnerima 1 kali sahaja..adakah kesilapan semasa mnulis lejar? sy pnya pnjaman akn brkurang ke nty.?

  113. marisha says:

    stu lagi elaun kn 630..xp knp bln lpas sy hnya trima 530..sy cme nk tahu knp jdi mcm ni..trslh bgi ke @ ad pmtongan automatik untuk something

  114. Min says:

    Assalam, tumpang tanya.. Saya dah check e-Baki MARA, status akaun saya aktif. Tapi pada penyata akaun tahunan,jadual bayaran balik smua tertulis ”Tiada Info”. Apa patut saya buat? Saya apply dari Bulan Febuari.. Sem3 pun tak lama nak start.. Mcm mna eh? Buntu dah :(

  115. Farid says:

    Assalamualaikum. Saya dah check e-Baki MARA, status akaun saya aktif. Tapi pada penyata akaun tahunan,jadual bayaran balik smua tertulis ”Tiada Info”. Apakah maksudnya?

  116. aisyah says:

    salam sejahtera.saya berhenti pengajian semasa sem 1,jd bgaimana saya ingin cancel pinjaman dan proses bayar balik ye??mohon sgt pencerahann…tq

  117. afif says:

    Salam.. sy nk tye apakah maksud akaun “active repayer”?

  118. zulfiqar says:

    salam… saya baru je mohon pinjaman pelajaran mara untuk master. saya hanya ditawarkan pinjaman yuran pengajian sahaja. bagaimana cara saya mendapatkan pinjaman elaun sara diri? ada cara? terima kasih

  119. cik jah says:

    Salam…nk tanye….kalu nk apply pinjamañ Mara slalunye kite kne masuk belajar duly Ke ape…sy sptotnye daftar master 2/9/2014 tp sy postpone Ke bln 11 SBB duit x cukup..satu lg die terbuke utk semua ipta Ke..mohon spe2 bg pencerahan sikit

  120. Salam… nk tanya, saya menghadapi masalam untuk mengemaskini/mereset kembali borang pinjaman saya.. bila saya kemaskini borang saya, terpapar “RUN TIME ERROR”.. nama saya juga tiada d status pinjaman.. bantu saya..

  121. cynthia says:

    Salam encik Melvister..nak tanya pembukaan eduluon mara bulan september ni kan lambat… sepatutnya dari 1hb lg. Tp bulan ni 17hb baru buka so kitorg pn dah kelam kabut isi borang terpaksa hantar dokumen dgn ibu bapa kat sabah. Dimaklumkan utk melengkapkan borg hanya 2minggu saja kan. Tp ibu bapa kat sabah tengah outstation. Ada excuse tak utk penghantaran dokumen yg lewat… and bila tarikh tutup utk mara batch september yg setepatnya… thank you:)

  122. Azhar says:

    Saya telah menghantar segala macam borang di HQ MARA pada 26,Feb.2013.
    Sampai sekarang tiada sebarang bayaran didebitkan dalam akaun saya.
    nak register ebaki pun tak boleh, dengan kenyataan ” Anda bukan penerima kemudahan MARA “

  123. Nadiah Johan says:

    salam..
    saya kos master..saya ada submit dokumen Mara dan berjaya terima pinjaman bantuan penuh..terima kasih sbb website ni mberi saya info ttg ebaki..serius tak tahu..cuma saya nak tanya beberapa soalan:
    1. adakah pinjaman Mara dibayar terus ke bhgian Bendahari Universiti? atau wang pinjaman dimasukkan terus ke akaun pelajar? sebab saya hanya menerima wang dari mara pada bln July 2014 dan ogos 2014 shj..utk sept dan oct 2014 tiada kemasukan wang ke akaun..
    2. boleh jelaskan maksud baki biasiswa & baki pinjaman yang tertera di ebaki?

    Diharap admin dpt membantu persoalan saya ini..
    Terima kasih.

  124. syed says:

    Salam, menurut perjanjian saya sepatutnya menerima jumlah pinjaman sebanyak 70k, dan kini setelah mendapat 36k, pihak mara menuntut bayaran balik sedangkan saya masih ada lagi 2 semester utk menamatkan pengajian. Boleh bagi penerangan lanjut mengenai kes begini? Trima kasih

  125. Adila says:

    Saya pelajar master sem 1. saya baru hantar permohonan akhir bulan 9 dan selepas 2 minggu saya check e-baki. status akaun ‘end of award’. kenapa ye? sebelum ini saya tak pernah buat apa-apa pinjaman mara.

  126. Kila says:

    Salam melvister, saya telah menghantar semua buku perjanjian dan segala dokumen ke pihak pengajian untuk disemak dan telah pun diterima, namun saya tak dapat mendaftar di e-baki, ia mengatakan saya bukan penerima mudah Mara, apakah punca hal tersebut dan apakah yang patut saya buat?

    • edsa says:

      Hi. Masih dalam proses. Selepas penghantaran semula buku perjanjian, dokumen akan diperiksa sekurang-kurangnya sebulan atau dua bulan selepas itu. Selagi dokumen belum dikemaskini, peminjam belum dapat log-in ebaki.

    • zira says:

      salam…Kila, awak hantar borg dokumen awak brapa hb ye? duit awak da masuk ke sekarang?
      sbb saya hantar 1 oktober, dicop diterima tapi masih xde pe pun smpi skrg….

  127. Alice says:

    Helo MELVISTER,
    Nama saya sudah ada dlm sistem EBaki..tetapi sy tidak dapat klik No.akaun utk mendapatkan maklumat akaun debit kredit. kenape ek?

  128. Ahmadi says:

    Salam..
    Dimana saya boleh lihat rujukan kod transaksi? Link dalam ebaki tak berfungsi.

    Kalau tak ada link untuk rujukan boleh tak terangkan tentang kod transaksi berikut:

    1) DTLT
    2) DLBP
    3) DLPL

    Terima kasih

    • Farah says:

      Wa’alaikumsalam,
      Kod transaksi boleh disemak pada surat tawaran saudara yang boleh dimuat turun di website eduloan.

      1. DTLT : elaun thesis
      2. DLBP : elaun buku

  129. atie says:

    Apa maksud DLPC

  130. Shah redhwan says:

    Assalamualaikum , saya baru sahaja habis menjalani latihan praktikal . jadi saya ingin bertanya , adakah saya masih akan mendapat duit bulanan lagi . kalau mengikut kertas perjanjian , tarikh akhir adalah pada bulan disember . tapi , ramai rakan menyatakan yang tidak akan dapat lagi duit bulanan untuk bulan 11 dan 12 .

  131. izzati zainuddin says:

    saya dah hantar semua dokument pada bulan 8 haritu . tapi bila nak buat e baki tu tak boleh. sebab “anda bukan penerima kemudahan mara” macam mana nak tahu status tu diluluskan ke tidak? takkan lama sangat proses nya. bulan depan nak daftar sem 2 dah -.-

  132. nurul wahidah says:

    salam….

    saya hendak bertanya. tempoh pembelajaran saya dalam surat tawaran menyatakan 3- 4 tahun. saya mendapat tempoh bantuan pinjaman mara selama 3 tahun di dalam surat perjanjian. ini bermakna waktu sepanjang latihan industri saya tidak mendapat bantuan pinjaman mara. soalan saya, boleh tidak saya hendak melanjutkan lagi atau menambah pinjaman saya untuk membiayai sepanjang saya menjalani latihan industri? di atas sebab tempat praktikal jauh dari tempat tinggal. dan kemungkinan tempat praktikal saya tidak memberi elaun.

  133. Iffah Sazale says:

    Salam, saya student sem1 dan bawah pinjaman MARA tapi saya nak tukar kolej sebab kolej sekarang ada sedikit masalah. Apa yang patut saya lakukan? Harap anda dapat membantu.

  134. cyntia says:

    Saya student sem 1 di kolej pusat kerjasama UTM dan mengunakan pinjaman MARA. Jika saya ingin berpindah ke kolej lain, tetapi kolej itu juga di bawa pusat kerjasama UTM boleh kah pinjaman itu saya pindah?

  135. alip says:

    salam

    saya pelajar sem 1 di unikl mimet..saya dh bole mndaftar pada e-baki,tapi masih tiada apa2 pnyata..elaun pown blom msok..agaknya bla sya akan mndapat elaun.??

  136. asyraf says:

    Kenape saya tidak boley daftar dekat e baki.?mohon balas..tq

  137. ms says:

    syarat mara perlu jugak ke crdt math.klau lulus shja cmana . sdgkn gji parents mmg skit.sy betul2 perlukan pnjmn ni

  138. afifahsamad says:

    Salam. Saya sudah tamat dip dan saya hendak menyambung degree saya, perlu ke saya membuat permohonan baru ataupun menyambung sahaja pinjaman saya semasa dip? Tetapi saya sudah lupa id dan p/w saya. Saya sudah cuba bermacam macam cara. Tolong beri jawapan. Terima kasih

  139. amiersyafiq says:

    sy ingin tanya, bagaimana jika sy ingin mengemukakan borang permohonan tetapi kad pengenalan saya sudah hilang? maka saya tidak boleh membuat salinan kad pengenalan pelajar

  140. ali says:

    Saya ingin bertanya,pada 13 /11/14 saya sudah dapat elaun yg pertama sebanyak rm3000+ dan ap yg sy ingin tahu adakah duit tersebut utk sem yg lepas atau sem akan datang?utk pengetahuan duit tersebut masuk semasa sy cuti sem

    • idah says:

      dalam penyata boleh check such elaun yang masuk untuk apa, ikut kod transaksi. Lepas tu, idk. boleh buat calculation sendiri kot nak tau utk sem ni atau sem depan. Contoh jadi kat saya, sy apply start april 2014, n dpt elaun early bulan jun 2014. Dalam penyata ebaki mara, DLES dapat dlm rm6k++, untuk april 2014 and unfortunately sampai nov 2014… so bila start new sem, sept 2014 until nov 2014. xda la elaun masuk except dlyd, which is for yuran.

  141. Mamat says:

    Salam, saya dapat bantuan separuh. Adakah saya akan dapat bantuan laptop jugak atau todak?

  142. brenda says:

    Salm admin. Sy nk tnya.. Apa mslah ya, Bila sy dftar pngguna baru, dia kata sna dah dftar guna emel yg sma. Tp bila buka pla utk cek ebaki tu dia kata sna blm brdftar lg.

  143. Aqil says:

    Salam Melvister,sy melihat di dalam ebaki saya telah tercatat bahawa pinjaman mara akan dikreditkan ke akaun pada 1/12/2014…tapi selepas pukul 7 petang tadi sy mendapati masih tiada lg baki yang ada di dalam akaun cimb sy…adakah duit itu masuk lewat atau ada masalah sistem? sbb kawan sy semua sudah masuk untuk bulan 12 ni. Jadi saya takut bila pembayaran balik kelak, saya perlu bayar wang yang saya tidak dapat dimana dimasa yang sama tercatat dalam ebaki mara.

  144. adam says:

    Salam,

    Duit bulan 12 saya belum masuk lagi. Pelik sebab saya check dekat ebaki ada tertera transaksi 1/12/2014 tp kod transaksi jadi B/K.

    Mohon penjelasan. Saya guna cimb

  145. aryang says:

    i ade masalah dengan ebaki mara. i da daftar and boleh log in. cuma nama i di eja salah pada ruang profil i.i dah cuba utk change my name but still xboleh. and 1 more question , macam mana i nak check penyata dalam ebaki mara instead that i pergi atm sendiri check amount . tq

  146. ammar says:

    Salam melvister. Saya pelajar uniten. Saya telah memohon mara dan telah dihantar ke pejabat mara segala dokumen. Tetapi saya ingin bertukar ke unikl dan menganbil kos yang lain. Apa perlu saya lakukan dgn pinjaman tersebut ? Perlu update dgn pjabat mara atau buat permohonan baru ?

  147. Lel says:

    salam sejahtera, saya da cuba call n email pihak kewangan mara, but still xda respon.(1 week)
    saya nak tanya tentang perbezaan dalam ebaki mara dan perjanjian. selama menerima pinjaman mara, elaun penerbangan dalam negeri saya x pernah dpt atau dinyatakan didalam ebaki mara. berapakah jumlah pembayaran yang saya perlu bayar jika elaun penerbangan dalam negeri ini saya x pernah dapat? Adakah berdasarkan pinjaman pendidikan ataupun e baki mara?
    Mohon pencerahan. Terima kasih

  148. mumtaz says:

    assalamualaikum.
    saya ingin bertanya, dalam ebaki tercatat baki sy rmxxxxx… tp bagaimana saya ingin semak jenis elaun yang telah masuk? bila saya klik link kod transaksi, keluar dialog box undefined. cner ek?

    • idah says:

      salam. boleh check dalam surat tawaran. dalam surat tawaran ada Lampiran A, disitu ada kod transaksi.
      1. DLBP – buku/perkakas
      2. DLES – sara hidup
      3. DLPD – perkakas
      4. DLYD – yuran

  149. Linda Fadzil says:

    Salam Admin,

    Saya sudah memohon dan jugak menyerahkan semua dokumen2 yang diperlukan oleh pihak MARA. tetapi sampai sekarang saya belom mendapat sebarang respon dari pihak MARA. Apabila saya check nama saya di e-baki, tercatat di situ saya bukan pengguna kemudahan MARA. Adakah itu bermaksud saya tidak mendapat pinjaman tersebut?Saya perlu membuat permohonan sekali lagi?
    Saya sudah pun menghantar email ke pihak MARA, tetapi seperti yang saya beritahu masih belom mendapat sebarang respon.

    • idah says:

      salam.
      cuba telefon pihak mara (dan mungkin perlu cuba berkali-kali). borang diproses dalam masa sebulan sehingga tiga bulan, ada kemungkinan borang tersebut bermasalah.

  150. mohd ridzuan says:

    Maaf bertanya,sebelum ini saya boleh check balance bayaran balik mara ,tetapi kenapa saya login sekarang tak boleh ye ?dia cakap id wujud tapi password salah.saya xpernah tukar password ..mohon bantuan yer…tq

  151. fizan says:

    saya terlupanpassword ebaki sy…cmne nk reset ye??

  152. LOOL says:

    saya peminjam mara ape maksudnya klu Baki Biasiswa saya RM0.00 dan Baki Pinjam adlah RM27***.**?? Sya kurang Paham .. sya perlajrar Sem Akhir dan nak Partikal Jan 2015 ni..

  153. adam says:

    Nak tanya. Elaun bulan januari masuk bila? 1hb public holiday. So duit masuk sebelum atau selepas 1hb?

  154. hafizulafiq says:

    salam admin, nak tanya sikit. Saya sudah dpt kelulusan daripada pihak mara & surat perjanjian semua sudah berjaya dihantar pada bulan oktober 2014 tetapi saya masih tidak dapat sebarang pinjaman ke akaun bank saya. Adakah pihak mara sedang memproses pinjaman saya?

    • ridhwan says:

      Sama lh kita hafizul,hntr pd 20hbOctober2014 aritu..tgk di ebaki dia tulis Bkn pemohon MARA.nnt dh dpt masuk info ye..kne sabo nunggu ni,klo proses alhamdulillah klo xde naya nunggu ni..

  155. ieyla says:

    kalau dekat ebaki ade baki debit..tapi kredit o baki tu maksud nye elaun tidak transfer dekat bank lagi ke macam mane?..sy pening dengan ebaki ni..maklum la..first time mohon mara ni..

  156. wanwan says:

    Sya nak tnye . Mse sye wat pinjaman mara dlu brjaya tpi x msuk dalam account sye shingga sya brhnti bljar , Dan mreka mnghubungi ayah sya untuk melangsaikan hutang so mcm mne nie???

  157. Puan Suraya says:

    Salam .Saya nak bertanya anak saya pelajar MMU .ada membuat pinjaman Mara Oktober lepas tetapi sehingga kini tidak menerima sebarang jawapan tetapi permohonan telah berjaya. Dimana saya nak buat rujukan?

  158. Aizat says:

    Salam, saya nak tanya. Sekarang saya nak masuk sem 2, iaitu start pada 15 Januari 2015. Elaun sara hidup saya masih belum masuk, dan e baki jugak masih tiada sebarang perubahan. Agak2nya bilakah duit elaun bulanan tu masuk. Sbb sem ni saya duduk rumah sewa. Klu Duit Elaun tu tak masuk2, matilah saya sbb tak boleh bayar sewa. Bleh pagi pandangan sikit tak?

  159. bella says:

    Saya pelajar pasca siswazah dalam negara yang telah memohon pinjaman mara hujung bulan 10 tahun lepas. Sampai sekarang x dapat duit lagi. Pengajian 1 tahun setengah je, buat research. Bila agaknya duit akan masuk eh? E baki x boleh lg. Pihak bendahari universiti da call pasal yuran. Call mara x angkat. Kite nak bergerak settlekan penyelidikan pun x dapat sbb kena guna duit yg banyak. Help!

    • daniel says:

      Lamanya. Selepas sebulan mara approve pinjaman saya, duit dah masuk. Rasanya awak kena telefon mara tanya. Maybe documents x lengkap ke?

      • bella says:

        Tulah pasal. Da call, x angkat. Kalau angkat, kata sambungkan dekat org ni, org tu, pastu terputus. Lahai, sakitnya hati. Tp hantar dokumen dah dicop diterima. Kawan yg hantar hari yg sama pun xda berita lagi. Research x dpt nak gerak xda duit ni.

  160. scha says:

    Kenapa dah tak boleh bukak ebaki ek?

  161. daniel says:

    Kenapa ebaki dah x boleh access ni? MARA ade update ape2 ke? Ke dh kena remove?

  162. daniel says:

    Bulan ni duit mara masuk berapa hb? 1hb kan cuti. Masuk before 1 hb ke atau after 1 hb? tolong jawab sbb nak plan spending

  163. Wan intan maisarah says:

    Tumpang tanya..sy dah dpt tunggakan elaun MARA yg 4k lbh tu.except elaun computer.klu dah dpt tunggakan tu..adakah elaun bulanan dah jln???mintak share jwpn cket…

  164. scha says:

    Sampai bila dalam penyelenggaraan ni?

  165. naim says:

    salam saya dh hntar semua borang kat pengantara kolej pada akhir bulan 9 tahun lepas, dh lebih 3 bulan tggu duit tak masuk pun. dekat ebaki mara status akaun adalah active repayer dan status pemilik akaun adalah peminjam. mohon pencerahan sesiapa kerana final akhir bulan 2, tolong sesape.

  166. rina says:

    salam saya nk tny.. saya hantar perjanjian bln 11 tahun lalu.. baru2 nie mara call bgtaw dokumen saya tak lengkap.tapi ada kawan yg sama dokumen mcm saya, bila dia call mara.. mara ckp acc ebaki dia dah aktif 2 hari lpas..kalau situasi mcm saya tak lengkap proses, lambat x nk dpt duit tu.. risauuu sgt.. dan nk tny,, kalau dpt tajaan mybrain utk yuran, xda masalah kan utk pinjaman mara.. mohon sape2 boleh jwb soalan saya

  167. afiqah says:

    STATUS END OF REWARD TAPI MARA BELUM HABIS BAYAR YURAN SAYA

  168. afiqah says:

    SORRY. STATUS END OF AWARD. TAPI MARA BELUM HABIS BAYAR DUIT YURAN COLLEGE SAYA

  169. amirul says:

    as salam , sy hantar permohonan bulan 10 hari tu . perjanjian pun semua dah siap tp sampai skrg tak dapat lagi . mohon pertolongan .

  170. eyna says:

    Salam…sy nk tanya..sy dh belajar 3 sem tp duit mara masuk sem yg ketiga sebab parent sy ada blacklist…tp bila duit masuk sy hanya dapat sama ngan pelajar sem 1…adakah duit sara hiduo sy lagi dua sem x akan masuk..

  171. zaty says:

    salam. saya apply mara hujung bulan 9 tahun lepas. tapi sekarang takda apa lagi, register ebaki pun still cakap anda bukan penerima. nak check dekat mana status pun tak tahu…call tak angkat, email tak reply. entah apa2 jea mara ni…mohon pencerahan. tq

  172. daniel says:

    Nak tanya. Duit bulan feb masuk bila? 27 hb ke atau 2 hb march?

  173. yati says:

    assalamualaikum dan salam sejahteraan mohon pencerah kenapa status dlm ebali sy END OF AWARD sedangkan offer letter dr MARA tajaan sy smpi ogos/2015. masalah ini timbul setelah website ebaki di kemaskini. Mohon pencerahan ya sb sy mash ader baki 1 semestar lg master sy mati la nk cekau doit :(

    thanx in advance

  174. munir says:

    Assamualaukum,sy tersalah isi semasa sem 1 yg sepatutnya saya isi pada sem 2.pada masa tersebut saya layak untuk isi ma,tapi pada sem 2 didapati sy tidak layak semasa untuk mengisi mara.adakah kerana nama sy telah berada dlm sisitem ataupun sy memang tidak layak??apakah yg perlu sy lakukan untuk dpt isi mara.

  175. Nora says:

    Assalamualaikum..sy dah grad pada Mei 2014dan telah mndpt cgpa 3.22.Saya da memohon untuk mengurangkan pmbyran pada bulan 8,tapi sampai saat ini saya masih belum mndpt jwapan.Adakah saya tidak layak? Mohom jawapan atau apakah tindakan yag harus saya lakukn supaya prmohona saya diluluskan?terima kasih..

  176. khairul says:

    Kenapa ebaki bulan ni tak update lg?

  177. syah says:

    Asslamualaikum,
    Kepada sesiapa atau mana mana pihak yang boleh membantu,
    Saya pelajar sem 2 unikl business school,
    Sampai sekarang saya dan ramai juga dari pelajar di sini masih tidak dapat 1 sen pun dari mara. tidak kurang juga ada segelintir pelajar yang ramai juga sudah dapat, termasuk elaun komputer 2 ribu. kenapa ya jadi begini? salah ke kalau bagi duit tu serentak? dan masalahnya, yang dah dapat tu dapat terlalu awal padahal kami ni nak dekat bulan 3 tak dapat apa2 pun. bukan itu sahaja, malah ebaki pun tak dapat buka, tak dapat nak daftar. Adakah itu bermaksud kami akan dapat lambat lagi elaun mara? Mohon penjelasan dari mana2 pihak. Terima kasih.

  178. fiq says:

    sy dh tamat pengajian… perjanjian mara meluluskan loan sy 3 tahun 6 bulan.. tetapi sy dapat habiskan perjanjian dlm tempoh 3 tahun, jadi ada 6 bulan lagi hak pinjaman mara yang patut dikreditkan dlm account sy.. check e-baki jumlah baki yuran akan dimasukkan dlm account sy, tetapi adakah yuran itu akan automatik masuk ke dalam account universiti??? kalau mcmtu untungla universiti dapat yuran saya sedangkan saya dh habis belajar??

  179. adam says:

    duit x masuk lagi. slalunya dh masuk. masuk hujung bulan ke awal bulan ni?

  180. scha says:

    Sape dah masuk duit mara??

  181. tika says:

    Duit mara knapa tak masuk lagi

  182. amera says:

    Kalau ebaki tulis anda bukan penerima kemudahan mara mksudnya kita gagal ke?? lgi satu if kita guna akaun rhb mse submit borang pjnjian , mcm mana nk tukar ke akaun bank islam?

    • Adib says:

      amira senasib la kita,tiap2 hari duk buka e-baki itu la jawapannya..pihak universiti saya ckp kalau e-baki tulis anda bukan penerima kemudahan mara thats mean awak punya dokumen yg awak hantar tu masih belum disemak oleh org MARA belum disentuh pun, ada juga kawan saya yg hantar sama tarikh dan sama bulan tapi nama dia dah ada dalam sistem e-baki…depends pada nasib la huhu

  183. hmm says:

    Mara xmsuk lg . duit bln ni dh habis. Ad spa2 mcm sy x?

  184. siti says:

    Kenapa ebaki xboleh buka ?

  185. diana says:

    Siapa yg elaun mara bulan februari dah masuk? Dekat ebaki dah update tp cek dekat maybank takde pun.. hmmmmmmmm

  186. aza says:

    ebaki dah boleh login sejak awal februari lepas tapi maklumat kosong.and bila cek account duit x masuk pun.bila tanya dekat mara tak respons pun.hm

  187. siti says:

    Saya punya elaun untuk bulan 3 belum masuk serta yuran
    Semua kawan dah dpt .knapa sy blum?

  188. farid says:

    Mara still xmasuk lg . ap yg hendak disampaikan nieh?!

  189. diana says:

    Mara bulan ni mmg tak dpt lgsung ke cane? da keringgg da nihhhh….

  190. mima says:

    samelha..kering sngt dh ni..dh dapat belum?.

  191. Adib says:

    salam….sya dah mohon mara bulan 8 tahun lepas tapi skrg still tak ada apa2 berita, bila tanya pihak universiti pun tak boleh jawab apa sebabnya,katanya semuanya bergantung pada pihak mara,bila pergi ibu pejabat mara org sana ckp anggaran prmohonan diluluskan dan duit mula masuk dalam awal bulan 3 ni tapi bila check dkat e-baki anda bukan penerima kemudahan mara rasa kecewa teramat sgt. Bila call org yg incharge pasal pinjaman mara ni langsung tak dilayan apa yg boleh dia jawab ialah bersabar,nak bersabar mcm mana dah masuk 8 bulan dari tarikh permohonan…em…ada sesiapa kat sini hadapi masalah yg sama?? dan sesiapa yg ada maklumat berkaitan bila permohonan mara nak diluluskan mohon sgt share…mudah mudahan dapat membantu terima kasih…

    • hairie says:

      Samalah kite. Tapi hantar bulan 10 tahun lepas. Kecewe sangat kata kite bukan penerima kemudahan mara. Hari2 check ni. Padahal ada je ipt lain dah masok.hantar lebih kurang je masanya..

    • Hanis says:

      Samalah kita.
      apply dari 16 sep 2014.
      smp skrg xdpt.
      pegi pejabat mara, siap kena maki lagi.
      tau la kitorg student je, tapi siap kebulur duit mara mmg sedih la.

      Saya pn kena byr yuran dgn duit snediri. habis mak ayah pajak emas smua semata2 nk byr yuran saya.

      • hairie says:

        Kalau sampai kena maki tu teruk sangat dah. Sy call taak pernah nak berangkat.dlu 2 bulan stngah dah siap. Kali ni lama plaak sampai 4 bulan lebih daah..

  192. Hanis says:

    Salam,
    Saya apply MARA since September 2014.
    Sampai sekarang duit MARA saya tidak masuk ( Mac 2015).
    Pegi pejabat MARA,siap kena marah ,diorang ckp suruh sabar dan tunggu.
    Kawan kawan yg call pejabat mara, diorg ckp nak follow back, smp skrg no reply.

    Sampai bila saya nak tunggu?
    Yuran pengajian dah nearly 16K saya dh byr, still duit MARA belum dpt.

    Sedih sgt. sem dpn kena byr lagi 2k. mana nk korek duit mara oii

  193. intan nurliana binti alias says:

    assalamualaikum……
    saya ingin bertanya knpa duit pgajian sem 6 saya belum masuk sedangkan kawan2 saya dah masuk semua…….bila saya telifon mara, pihak mara menyuruh saya
    membuat claim balik duit pengajian yang belum masuk itu tapi sampai sekarang belum ada apa2 berita dari pihak mara…….

  194. farid says:

    Smpai skarang still masih xmsok . hutang mkin bertambah . duit dh kering trus

  195. eyka says:

    Salam,selamat sejahtera. Mula-mula saya mahu terangkan keadaan saya. Oky, saya punya permohanan dulu diluluskan lambat dari tarikh di borang perjanjian. Saya juga dapat duit tu anjak tarikh dari perjanjian. Pegawai mara pun ada nyatakan yang amaun pinjaman saya dikurangkan juga. Tapi bila saya tanya berapa, pegawai tersebut tidak nyatakan dan cuma menyatakan amaun dikurangkan tak banyak istilah lain “sikit je”. Sehingga kini, alhamdulillah semua berjalan lancar. Cuma saya dapat kesan masalah yang pertama di portal ebaki saya ada menyatakan status akaun saya “end of award” dan jika begitu saya kurang pinjaman dari borang perjanjian sebanyak 2 ribu. Tarikh akhir dalam perjanjian dapat 30 mac ini, tapi sepatutnya tarikh saya memang berganjak. Jadi di sini saya harap dapat semula pinjaman 2 ribu baki itu, walau kurang sikit sebab saya sedang praktikal tanpa elaun. Kalau tidak mahu beri sekurang-kurangnya buatkan saya surat penyata jumlah sebenar sehingga yang saya sudah dapat, sebagai bukti. Itu sahaja terima kasih.

    • yati says:

      assalamualaikum…masalah anda sama dgn sy selepas mereka update system awal januari lepas sehingga sekarang sy maseh tidak dapat duit lagi sedangkan kwn2 laen maseh aktif dan mendapat elaun terakhir

  196. Muhammad Tarmizi Ab Ghani says:

    salam…
    saya ingin bertanya mengapa duit pengajian saya ,masih belum dapat walaupun sudah 2 semester pengajian..semua kawan saya dah dapat kecuali saya. Bila telefon pegawai yang menguruskan hal ini,beliau beritahu sya bhawa cek sudah di hantar ke universiti tetapi selang beberapa hari beliau memberitahu bahawa wang sudah dimasukkan terus ke bank islam. Masalahnya saya tidak bagi pun akaun bank islam tu. Knapa ya? tipu ka? pegawai tu asyik mengelak daripada pertanyaan saya.

  197. Fyaa says:

    Salam, sy dah isi permohonan mara pada
    November 2014, tetapi belum cetak dan hantar
    Segala permohonan. Dinyatakan jika gagal
    Cetak dan hantar borang, nama akan digugurkan
    dari dalam sistem. Kenapa masih ada ye nama
    Saya dalam sistem? Mohon pencerahan

  198. ida says:

    Mara memang xupdate lagi eh ? Dh tengah bln

  199. wan says:

    Salam . tumpang tanye sape kt sini mara dah update
    ebaki? Tlg inform … Mane2 yg dh . tq :)

  200. Effa says:

    Salam, saya nak tanya kenapa duit laptop saya belum dapat lagi? Sedangkan rakan2 saya yg lain sudah dapat. Dan berkenaan elaun bulanan saya bulan januari&februari belum masuk ,so sy nak tnya pihak mara mana yang patut saya hubungi untuk bertanyakan kes saya ini?

  201. min20 says:

    di sini saya ingin menanyakan soalan… Di laman web ebaki mara status mara saya ialah ‘active reapayer’ apa dimaksudkan di situ dan saya masih belajar di kolej dan berada di semester 4

  202. audrey says:

    Hai semua..sa ada masalah besar ni. Sa tak dapat log in krana da lupa id dan kata laluan. Macam mana ni ya? :(

  203. siti says:

    Mara makin teruk .dah 3 bulan duit xmasuk.. Telefon
    Xlayan.. Membebankan betol

  204. Nurul says:

    assalamualaikum, saya pelajar Lincoln University College, saya dah apply mara since bulan 10 tahun lepas namun sehingga sekarang masih belum dapat keputusan. Pada mulanya pihak mara mengatakan dokument kami hilang dan tidak lengkap tetapi bulan lepas pihak mara berkata dokument university saya telah diproses . Namun sehingga ke hari ini saya masih belum menerima apa-apa khabar berita dari pihak mara dan duit masih belum masuk.IPTS banyak menggunakan duit. Jadi saya mohon jasa baik tuan/puan untuk menguruskan hal ini secepat mungkin kerana ini hal ini menganggu pembelajaraan saya dah peperiksaan akhir,kerana yuran peperiksaan akhir perlu dijelaskan sebelum menduduki peperiksaan. Jika dokument kami benar-benar hilang , kami bersedia untuk menghantar lagi satu salinan kerana kami telah lama menanti.

  205. kamelia says:

    Salam..sy dah kehabisan duit ..ibu bapa sy tidak mampu
    Lagi nak bg duit belanja..mana duit elaun sy untuk bulan
    Lepas dgn bulan ni .sy betul2 kecewa dgn mara :'(

  206. MARA oo MARA..sian budak2 nak belajar ni

  207. Bazli Burham says:

    Knp saya punya ebaki tiada senarai pinjaman yg telah mara bagi? bagaimana saya nak tahu mara telah masukkan berapa nilai yg ade dalam akaun saya?

  208. nisa says:

    bile duit mara nk masu? exam dah dekat nk gune duit byk

  209. shima says:

    ape mksud “END OF AWARD”?

  210. nadzran says:

    Saya nk tny kenapa dekat e baki sy masuk 7750 tap sy check bank 5240 je.. knapa ehh??

  211. aishh says:

    Bile duit nak masuk ni woiiiii .sakit kepale tggu
    Berbulan bulan nieh .sebelom ni ok aje

  212. QA says:

    dimana saya boleh lihat rujukan kod transaksi ebaki?

  213. deena says:

    Nk tyaaa sape kt sini ebaki dia keluar jumlah dekat bhgian kredit?? Tu sbb mara belom bank in kn duit lg eh. Sbb da brbulan duit tak masuk lg

  214. mira says:

    Salam. saya nak tanya. saya berhenti pengajian semasa sem 2. macam mana nak stop mara. dan bagaimana proses bayaran balik

    • husna says:

      sy tukar kos ,bhenti pengajian tahun 1.
      mara mintak buat official termination letter .
      biasany nk tggu pihak mara rply emel agak lmbat … call bahagian penajaan , ckp nk terminat , so can be sure yg mara tkmsukkan dh elaun ..
      mcm sy, since sy bhenti lpas stahun , kena bayar smua kos spnjang setahun tu .

  215. Muhd says:

    Assalamualaikum. Saya bercadang ingin berhenti pengajian di unikl pada akhir semster 1. Bolehkah saya ingin memohon semula mara loan apabila saya masuk kemana2 institute yg menawarkan pembiayaan pelajaran mara

    • husna says:

      had the sme situation .better call mara . situation sy ,sy kena ‘denda’,tggung sndri satu sem kt tmpat baru.then , klau rsult bagus , boleh smbung blik loan .. ap2 pun ,bhbung dgn pihak mara trus .

  216. syah says:

    Adakah elaun sara diri perlu bayar jgk?

  217. scha says:

    Ebaki tak update lg ke?

  218. luqman says:

    hai saya nak tanya,sy check dlm ebaki duit dh masuk smalam tapi harini bila sy check dkt atm xda pun duit masuk.sy pergi tgok rekod bank atm kat pejabat cimb pun xda jgk rekod yg mnytakan yg duit dh masuk pada tarikh yg ditetapkan.mcmna tu?adakah duit akan masuk dlm 2-3 hari lagi ataupun ada gangguan sistem.kalau ada gngguan sistem adakah duit yg dlm ebaki tu akan ‘burned’ mcm tu je atau sebaliknya.terima kasih

    • adam says:

      Selalunya duit mara akan masuk pada hujung bulan iaitu 29 hb. Klau 29 hb cuti minggu, duit akan masuk pada 1 hb bulan berikutnya.

      So esok try la check duit masuk ke x. MARA akan update dekat ebaki pada setiap pertengahan bulan. Duit masuk dalam bank setiap hujung bulan

  219. Nia says:

    Sy dh apply mara n hntar borang pd november 2014. Yp selang beberapa bln kmudian dlm april 2015 bru sy dpt info dr mara mengenai borang sy brmslh yg bhgian pnjamin. 3 hari kmudian sy hntar borang bru nn dorang ckp duit tu akn msuk antara 4-6 mggu.. Mslhnya skrg sy dh nak abis sem 3 pd mggu ke-2 bln jun ni.. Pdhal sy dh start apply mara slps dpt result sem 1 tahun lepas.. Takkn la Ptptn kena tggung sem 3 plak.. Sy kol pjabat mara pun tak seorg pun yg angkat.. Sy harap mara cepat brtindak sbb sy tak nak ptptn cover yuran pengajian sy smpai sparuh.

Leave a Reply

CommentLuv badge