316 Responses to “Borang Daftar E-Kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat Online”

 1. musnika bte mustafa says:

  bagaimana hendak mendaftar online untuk e kasih

  • Saya ingin memohon bantuan ekasih untuk membuat rumah.saya menyewa rumah da masuk 10 tahun.sekarang saya suda mempunyai keluarga sendiri.saya memerlukan rumah untuk anak dan isteri sy bertedu.saya x mampu untuk membeli atau pun membuaat rumah.sebap pendapatan sy x tentu.kadang – kadang ada dan kadang – tiada.saya zainullah permohonan saya ini akan dipertimbangkan.
   Terima kasih ekasih..

  • Bagaimana mendaftaran ekasih

  • mohd Hamka bin taib says:

   Assalammualaikum……saya salah seorang anak
   pertama dari lima oran adik beradik.emak dan ayah saya telah meninggal dunia dua lepas.tujuan saya memohon bantuan e kasih ini ialah untuk meminta bantuan ingin memajukan perniagaan saya. Untuk pengetahuan pihak tuan sekarang saya mnumpang rumah makcik saya. Saya berharap sagat untuk saya memohon rumah dan bantuan perniagaan saya.jutaan terima kasih saya kepadap pihak tuan.saya berharap pihak tuan dapat pertimbangkan permohonan saya ini. Sekian terima kasih.

  • lisa dan ninie says:

   salam,saya pekerja swasta dan pendapatan kurang dari rm 1,500.00 dan belum berkahwin,adakah saya layak memohon bantuan ekasih untuk mulakan projek pertanian tetapi tiada sumber modal.sekian terima kasih.

   • lisa says:

    Puan, ekasih untuk golongan KIR yang mempunyai pendapatan isi rumah (keluarga) dibawah RM530.00 (miskin tegar) dan RM930 (miskin) untuk bulanan. Maaf, puan tidak layak.

  • norshahril bin md nor says:

   saya norshahril,telah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak.di sini ingin memohon bantuan ekasih kerana pendapatan bulanan saya tidak menentu hanya di bawah rm500,saya hanya berniaga nasi lemak,makanan bergoreng dan minumam di sebelah rumah.saya amat berharap semoga pihak tuan dapat mempertimbangkan permohonan saya ini.

  • ida says:

   macam mana nk daftar online ekasih..sya buka tak boleh pun

   • Kirk Hammet says:

    Ya, benar, saya buka pun x boleh. Sama ada dia nak buat lawak atau sekadar memberi harapan palsu. Jgn la buat camni kalu bab duit…sian diorang..tak caya cuba baca comment diorang,sedih beb,org miskin ramai lagi kat malaysia ni,tapi pertunjukan bungapi boleh tahan,menitik air mata org miskin tengok bungapi,sambil dlm hati berkata:Alangkah baiknya kalau duit tu dibelikan beras.

    • zura says:

     sya pn xbole nk buka… sbnrnya nk bg ataw x… jgn la bg hrpan palsu kt org lain…

    • ayu says:

     kerajaan perihatin kepada rakyatnye..kadang kadang kita tidak tahu saluran yang nak kita minta bantuan..setahu saya kita tak boleh nak daftar terus dalam portal ekasih..tapi ada satu columm yang kita boleh maklum taraf kemiskinan kita..atau pun kita boleh pergi terus kepada ketua kampung atau pejabat daerah tempat anda tinggal untuk mendaftar ekasih

     • mdzahat says:

      mohon beri alamat pendaftaran e-kasih yang betul kapada rakyat bagi memudahkan rakyat membuat pendaftaran secara online. sudah sehari saya online untuk mendaftar tetapi alamat yang diberi hanya makluman sahaja, tiada borang pendaftaran online yang boleh didaftarmasuk oleh rakyat…

      jangan menipu rakyat kerana rakyat pemaju masa depan negara…

     • lisa says:

      eKasih hanya boleh didaftarkan di pejabat PPN, sila hadir ke PPN negeri masing2..kami tolong isikan sbb ada bahagian2 tertentu WAJIB diisi. Ada segelintir rakyat / golongan tua yang tidak tahu menggunakan komputer. demi menjaga keselamatan sisten ekasih, hanya yang diberi kebenaran sahaja boleh LOG IN ke sistem.

   • maya says:

    betul..saya buka pun tak dapat, loading saje berjam-jam…gimik kot

   • bie says:

    saya pon tak bole buat secara on9..saya dari kecil takdak tpt bergantung..tiada family..saya hidop dgn belas ehsan org masa kecik..dah besar saya berusaha sendiri..sekurang2nya saya nak perhatian kerajaan untuk golongan anak yatim macam saya..

  • Zuriyang bt md yatim says:

   Saya seorang suri rumah.suami saya berkerja sebagi pemandu bas kilang. Saya ada 5 orang anak dan menjaga bapak mertua saya. Dengan pendapatan suami saya sebulan hanya rm 1500.00 tak cukup untuk menangung kami semua. Boleh kah saya mendapat bantuan e-kasih

  • saiful says:

   assalamualaikum, saya ingin memohon bantuan rumah, saya menumpang dengan mertua dalam kawasan setinggan,saya ade isteri dan anak dan pendapatan saya x menentu tapi kurang dari RM 1200 jadi macam mane cara nak memohon?

  • sapik says:

   saya pun masih mencari cara2 mendaftar

  • Lana Hassan says:

   Saya tiada punyai tanah tetapi saya tinggal menyewa hampir nak masuk 9tahun dan hanya bekerja sebagai kerani am sahaja di sebuah syarikat badab berkanun.Dengan hasil pendapatan Rm800 lebih sememangnya saya tidak mampu untuk beli rumah pada masa kini.

  • anuar bin ismail says:

   Macam mane nak ubah borang e kasih
   Saya tersalah isi borang nama kir
   Tapi sudah di sah kan saya daftar online melalui telefon

  • FATISAL BTE ABDUL RAHIM says:

   Saya ingin memohon ekasih untuk rumah tempat saya tingal bersama anak anak saya.saya telah berkahwin 13 tahun bersama suami,kami di kurniakan 5 cahaya mata…Alhamdulillah anak anak semunya bersekolah,
   Anak pertama saya SYARIFAH HASLINDA BERUMUR 12 TH BARU LEPAS UPSR KEPUTUSAN LULUS 2A, 2C,1B ,ANAK KEDUA SYARIFAH HAZATUL TAHUN 5 B,KETIGA HAZZMYZARA TAHUN 3 A,KEEMPAT SYARIP AMARSHA TAHUN 2 B ,DAN YANG BUNGSU PELAJAR TABIKA KEMAS KELANSANAN,,APA APA PUN KU BERBANGA DENGAN PENCAPAYAN ANAK ANAK SAYA…SEMUA NYA LULUS BUKAN NAK MEMBANGA CUMA BETUL BETUL MEMERLUKAN BANTUAN SESIAPA YANG BERWAJIB!!!
   selama ini kami menumpang berteduh di rumah makbapa saya tapi selepas mak bapa saya meninggal saya tak punya lagi rumah atas sebab sebab tertentu! Hidup kami tak menentu kadang di sandakan kadang kk..hingga lah satu waktu ku dengan suami ambik keputusan menetap dikota kinabalu…pernah satu ketika kerana kesempitan hidup anak terpasa tak dapat bersekolah sebab kekurangan..tapi alhamdulilah .setelah beberapa ketika suami saya mendapat perkerjaan sebagai pengawal di chary club hidup kami ada berubah sedikit.tapi permasalaan saya sebenarnya oleh kerana kos sara hidup begitu tinggi pendapatan suami saya tak mencukupi buat kami menampung kehidupan kami sekarang,mana masalah terpaksa menyewa dengan harga sewa RM 450 sebulan lain air dan keran pernah sekali tu kami baru masuk rumah sebulan!!!!deposet sebulan dan bulan kedua kami terlewat membayar beberapa hari!!!beberapa hari saja dengan serta merta kami di suruh keluar oleh tuan rumah tersebut!saya pun naik marah bab dia ingat kami ni budak budak ke..pandang lah anak anak kami ni tak kasihan ke!!baru lewat beberapa hari dah nak halau!!!!!!
   Mana perbelanjaan anak anak,pembayaran persekolahan lagi.Mana cukup!!!kepada sesiapa yang berwajib bantu lah kami,kami tak nak wang kami nak rumah yang harga nya yang mampu kami bayar…dulu kami pernah coba dapatkan rumah pprt tapi di tolak bab alamat pengenalan guna alamat sandakan!! Bantu lah kami kasihan lah anak kami..
   Kepada yang berwajib tolang lah kami

 2. Saya mohd syairazey ingin memohon bantuan eKASIH

  • oon guan seng says:

   saya seorang kakitangan meja depan hostel backpacker travellers lodge di jalan Tun H.S.Lee
   50000 Kuala Lumpur dengan gaji Rm 1200 sahaja
   Saya adalah tanggunan atas isteri dan 3 orang anak yang berumur 27 Oon Khai Siang tiadak mangpu
   bekerja kerana ada sakit thalesimia sejak berumur
   2 tahun dan 2 lagi berumur 22 dan 19 tahun tiada
   kerja
   Dengan itu saya ingin memohon bantuan E-Kasih dan
   diharap pihak E-Kasih mengambil perhatian atas permiataan saya

 3. saya rosnih bin gedon ingin memohon bantuan eKASIH kepada kerajaan barisan nasinol.

  • Habe bin Buhera says:

   Saya Habe Bin Buhera ingin memohon bantuan daripada kerajaan Barisan Nasional berupa Kerusi dan Meja untuk Tambahan meja dan kerusi digerai yang saya usahakan di Terminal Cyberjaya Bantuan tersebut saya amat memerlukan disebabkan saya tidak dapat menampun kos pembelian untuk setakat ini

 4. saya faizul@rosnih ingin memohon bantuan mykasih

 5. sy khairah. says:

  mcner nk memohon untuk daftar ekasih dan bantuan ekasih serta mykasih.

 6. nori bte ismawi says:

  Salam..saya terlalu mengharap agar permohonan baik pulih h rumah bapa saya mendapat pertimbangan yang sewajarnya dari pihak e kasih ,ketibaan musim hujan menjadi ketakutan pad a Kami kerana semua atap bocor Dan siling buruk Dan menunggu masa untuk jatuh.besarharapann saya supaya pihak e kasih dpt membuat pemeriksaan secepat mungkin utk tindakan selanjutnya….

 7. shaharuddin b. harun says:

  Saya shaharuddin b. Harun ingin memohon bantuan rumsh prima e kssih kerana tidak mampu memiliki rumah sendiri disebabkan tanggungan keluarga .ini disebabkan sy mempunyai 3 anak.sy berumur 31 tahun dan bekerja sebagai pengawal keselamatan.harap pihsk tuan dapat meluluskan permohonan sy kerana sekarang ini menumpang di rumah ibu dsn mempunyai adik beradik yg ramai.sebelum ank meningkat dewasa diharap sy dpt memiliki rumah sendiri..

 8. fendi_apek says:

  Saya ingin buat pemohonan pendaftaran E-kasih untuk menampung keluarga saya.

 9. Faznida yazid says:

  Salam, saya salah seorang rakyat malaysia ingin memohon bantuan perniagaan dari program e-kasih memandangkan saya telah jatuh berkali-kali akibat kekurangan modal. Terima kasih dan diharap pihak e-kasih mengambil perhatian atas permintaan saya ini

 10. Vijaya says:

  Selamat sejahtera, nama saya vijaya. Saya seorang peniaga.saya ingin memohon bantuan perniagaan dari E-kasih. terima kasih dan diharap pihak e-kasih mengambil perhatian atas permintaan saya….

 11. Suelily says:

  Askum sy sue dri melaka..saya seorang oku mgalami kecacatan fizikal tiada kaki dan tangan kiri..adakah sy bole memohon e-kasih ini

 12. Shanita karu says:

  Salam sejahtera, nama saya Shanita, bagaimana nak mendaftar ekasih secara online. Saya mempunyai perniagaan online (blogspot) secara kacil-kecilan. Saya juga ingin mencuba bidang perniagaan yang lain seperti spa (mempunyai sijil kursus spa), western food (mempunyai sijil sebagai pengurus restoran pizza hut) dan perniagaan francais (ecosway pharmacy). Harap pihak ekasih dapat menpertimbangkan permohonan saya. Sekian dan terima kasih.

 13. FAUZIAH BINTI SAIMI says:

  ASKUM,SYA FAUZIAH,BAPA SYA DAH LAMA MEMOHON BANTUAN RUMAH EKASIH NI TAPI TIADA MAKLUMAN BALAS ….SAYA INGIN TAHU ADAKAH BAPA SAYA LAYAK ATAU TIDAK UUNTUK DAPAT BANTUAN RUMAH NI?????

 14. naszirah bt ahmad says:

  assalam ,, saya nak memohon untuk membantu mendapat kan mesin jahit lurus , n mesin jahit sulam ,,, bagi membantu hasil kerja menjahit dgn lebih mudah ,, dan dapat membantu keluarga ,, harap dapat respon dr pihak tuan ,, terima kasih

  • ayu says:

   puan harus daftar ekasih melalui ketua kampung atau pergi terus kepada pejabat daerah tempat puan tinggal..

 15. nora says:

  SAYA INGIN MEMOHON BANTUAN MESIN JAHIT UNTUK SAYA GUNAKAN MENGAMBIL TEMPAHAN PAKAIAN. SAYA BERHARAP PIHAK E KASIH DAPAT MEMBERI PANDUAN DAN BANTUAN KEPADA GOLONGAN IBU TUNGGAL SEPERTI SAYA DEMI MENJANA EKONOMI KELUARGA DAN NEGARA. TERIMAKASIH.

 16. norsabrina bte dml moid says:

  Asalamualaikum. Saya norsabrina
  bnti dol moid sy ni seorang ibu tunggal sy ingin mmohon bantu
  an rumah atau kewangan,untuk menampung belanja dan anak-anak sekolah
  Saya harap ada pihak dapat membantu.

  • zarul says:

   waalaikummussalam…puan boleh mendaftar dahulu di mana- mana pejabat pembangunan berdekatan atau secara online di ekasih (borang daftar online) dalam sistem e-kasih untuk dimasukkan dalam sistem. Selepas itu akan ada siasatan dari pihak yang terbabit..

  • Rosmawati says:

   Assalamualaikum…

   Saya seorang ibu tunggal dn tidak bekerja kerana menjaga seorang anak yg istimewa sekarang saya hnya mendapat duit sosco arwah suami dan sdkit bantuan dr Zakat Selangor, mcmana saya hendak memohon bantuan melalui system e-kasih, harap ada dpt yg dapat membantu, terima kasih.

 17. selnah binti amin says:

  saya memerlukan mesin jahit tepi untuk melancarkan kerja2 menjahit saya bagi menampung kehidupan kami, sekarang jahitan saya tidak lancar kerana terpaksa menghantar kepada orang lain untuk jahitan tepi

 18. kaladevi says:

  selamat sejahtera,saya ingin memohon bantuan e-kasih untuk menanpung keluarga saya.terima kasih,dan daharap pihak e-kasih mengambil perhatian atas permintaan saya ini.

 19. mary magdaline says:

  Sy ingin memohon ekasih untuk mengikuti krusus kecantikan dan menjahit bagaimana cara untuk memohon

 20. Sy mahu tahu cara untuk memohon E-kasih. Sy berminat untuk mengikuti krusus-krusus yg di sediakan. Tolong bagitahu cara memohon

 21. sueraya says:

  mcm mane nk mohn e kasih

  • hasrul says:

   Salam 1 malaysi,
   RAKYAT DI DAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKA…
   saya adalah seorang anak yg telah kematian bapa,saya sekarang menanggung ibu isteri dan adik2 saya,2 orang adik saya masih belajar di ipta tempata,saya ingin tahu cara untuk memohon dan kelayakan untuk memohon e kasih…saya bekerja sendiri,saya ingin buat loan bank untuk memajukan bisnes saya,tapi tak layak..saya harap pihak e kasih dapat membantu saya untuk memajukan lagi bisnes saya,kerana saya tidak suka untuk meminta2 pada mn2 pihak jika saya orang berada…jika bisnes saya maju saya bkn shj dpt membantu keluarga saya tetapi anak2 muda menganggur…
   saya dah isi lengkap borang e kasih tetapi tak tahu di mn tempat untuk saya hantar..juga di sini saya amat2 berbesar hati jika e kasih dapat buat siasatan dahulu sebelum memberi bantuan pada rakyat kerana ada yg sy lihat tak layak pun dapat…yg betul2 layak xdapat xdapat…
   Anak jati kedah
   penyokong tegar UMNO

 22. lidyawati says:

  Harap pihak ekasih pertimbangkan permintaan saya.sudah kena kami sekeluarga menumpang.untuk memiliki rumah sendiri kami tak mampu.suami saya hanya berniaga kecil.tak mampu untuk beli rumah@ membina rumah kerana kami tidak memiliki tanah.

 23. Rozita Binti Mohd Misar says:

  Assalam.saya seorang ibu tunggal tak berkerje dan sekarang saya menumpang d rumah adek.bagaimana cara untok saya mohon bantuan dr E Kasih untok dpt kan sebuah rumah.

 24. lidyawati says:

  Saya nak tahu mcamana samada saya akan dapat@ tidak?.

  • ayu says:

   setelah di daftarkan dalam ekasih..akan ada pegawai dari jabatan yang akan buat pemantaun..setelah disahkan dalam sistem,ajensi atau jabatan yang bertanggungjawab akan buat bancian kerumah puan.

 25. ahmad fikri b. md.zin says:

  salam 1malaysia,saya bekerja dengan kerajaan dan pendapatan kurang dari rm 1.500.00,adakah saya layak memohon bantuan ekasih.sekian terima kasih.

 26. Diana Yahya says:

  bagaimana cara untuk memohon bantuan E-Kasih.?

 27. majuliani binti marjuhan says:

  salam 1malaysia.saya hanya bekerja sendiri dan pendapatan saya kurang 1500 sebulan dan x mampu buat rumah sndiri,adakah saya layak mendapat rumah PPRT?sekian dan terima kasih

 28. shamsinah says:

  Assalamulaikum…saya seorang balu kepada anggota tentera ingin memohon bantuan e.kasih untuk bantuan perniagaan kuih pau..harap pihak e.kasih bole memberi ruang buat saya dan anak2..saya juga tidak ada tempat tinggal sekarang menumpang dirumah anak…sekian terimakasih

 29. MOHAMAD SHAFIK says:

  Salam saya oku fizikal saya mempunyai istri dan anak,semua atas tanggungn saya ,saya tidak berkerja,sekarang saya menumpang orang tua saya
  Saya memerlukan bantuan pada pihak berkenaan ingin memiliki rumah untuk kluarga saya dan bantuan lain yg saya layak dpat,harap pihak ekasih dapat
  mempertimbangkan permohonan saya,sekian terima kasih

 30. halizah binti husin says:

  salamualaikum. Saya halizah binti husin
  sy ni seorang ibu tunggal sy ingin mmohon bantu
  an rumah atau kewangan,untuk menampung belanja dan anak-anak sekolah
  Saya harap ada pihak dapat membantu.

 31. Rozilaini Elias says:

  salam,saya pekerja dan pendapatan kurang dari rm 1,500.00,adakah saya layak memohon bantuan ekasih untuk mulakan projek penternkan tetapi tiada sumber modal.sekian terima kasih.

 32. Rozilaini Elias says:

  salam,saya pekerja swasta dan pendapatan kurang dari rm 1,500.00,adakah saya layak memohon bantuan ekasih untuk mulakan projek penternkan tetapi tiada sumber modal.sekian terima kasih.

 33. Rugamani Periathamby says:

  My name is Rugamani. Saya seorang ibu tunggal. I tak tau macam mana daftar. Tq

 34. shema says:

  Keluarga kami amat perlukan bantuan e-kasih..juz tlng tkar atap dan kayu dirumah pun jadi la kalau x dapat nak bg bantuan rumah…atap dah buruk….kalau hujan lebat….air msuk dlm bilik….pls bantu kami…kami x mampu…

  • AZIZAH BINTI ABDUL HAMID says:

   as.kum. saya wakil dari abang saya ( azizan bin mahamad ) ingin memohon bantuan e-kash untuk bantuan perniagaanmya ( menjual ikan ) harap pihak tuan/ puan dapat ditimbangkan segala pemohonan saya ini. trima kasih.

 35. syarlinah lin says:

  saya seorang ibu tunggal yang tidak bekerja dan mempumyai anak yang masih bersekolah.kini membantu rakan menjalankan perniagaan kecil kecilan untuk menampung saya dan anak2.dan saya juga tidak mempunyai rumah.setakat ini saya tak dapat bantuan mana2 pihak yang berkenaan.saya harap pihak jkm dapat pertimbangkan permohonan saya.

 36. ahmad tarmizi bin karim says:

  Saya mempunyai seramai 5 orang anak,saya ingin memohon bantuan dari pihak tuan/puan memberi bantuan yang sepatutnya untuk anak anak saya,diharap pihak tuan/puan dapat membantu meringankan beban saya ini,sekian terima kasih.

 37. IMAM SUNARYO BIN SUMAN says:

  nama saya sudah lama didaptar tapi sampai sekarang tak ada berita yang saya dapat

 38. minta bantuan ingin membuka spa

 39. Jamaludin saleh says:

  saya sudah lama mendaftar,tetapi saya buat semak kan nama saya belum ada tersenarai.

 40. seva says:

  Salam sejatra.saya ingin meminta bantuan dari ekasih.kerana ingin menampung 12ahli keluarga saya.harap saya boleh dapat bantuan

 41. Sy norsam bt hj ludin ingin mohon bantuan modal, mesin jahit tepi dan peralatan menjahit utk membuka perniagaan jahitan untuk meringankan beban dan membantu suami.kerjasama dr pihak e-kasih amat saya hargai..terima kasih..

 42. shahrum ramli says:

  Salam sajahtera….saya ingin memohonan bantuan untuk membina rumah.sebelumnini saya pernah memohon rumah mesra rakyat,disebabkan tanah tapak yang di cadangkan,di kongsi ramai,mska permohonan saya di tolak.

 43. fazana rahman says:

  salam… sya isteri no 2 dan mempunyai 2 orang anak.saya menyewa rumah di jb pasir gudang dan kadang kala sya balik ke Sabah dan menumpang rumah kakak.. anak2 semua kat kampong tapi sekali sekala sya balik ke Sabah. ada kah saya layak mendapat ekasih atau tidak.

 44. sholihah othman says:

  Bagaimana nakmendaftar ekasih .

 45. Sinawati Md isa says:

  Assalamualaikum..

  Bagaimana cara memohon ekasih?

 46. herhan bin utu says:

  salam sya ingin memohon e-kasih bagaimana yer…

 47. Noorbaya binti abdul rasid says:

  salam..sya se0rang suri rumah..tinggal di n0 42,mk j,kampung terang balik pulau..n0 tel 01114421382…pendapatan suami rm900 sja sebulan dn mempunyai 5 0rg ank..3 drpdnya masih bersek0lah…bagaimanakah crnya nk daftar ekasih??b0leh x kalau pergi terus ke pejabat??terima kasih..

 48. NURSUHAIDA BINTI SOHANI says:

  MCM mana nk mohon bantuan e kasih serta bntuan bencana?rumah y kami duduki banjir tapi tidak berpindah hanya terputus hubungan luar.layak tak memohonbantuan bencana.suami kerja tak stabil.kerja kampung..layak atau tidak memohon e kasih?

 49. salam 1 Malaysia dan salam sejahtera saya sudah 20 tahun tinggal di kawasan setinggan.ingin juga seperti orang lain yang memiliki tempat tinggal yang selesa mempunyai lektrik dan air dari sumber yang baik.akan tetapi itu semua tidak mampu kami miliki.kerana kos sara hidup dan sikap pilih kasih sesetengah pihak.bukannya tidak mencuba mencari dan memohon tetapi apalah daya.kami hanya menanti dan melalui hidup seperti pelarian di Negara sendiri.jikalau saya berdusta atau pihak tuan dan puan kurang percaya boleleh memantau di kawasan saya menetap di kg menggorok batu 5jln tuaran Sabah.dan boleh hubungi saya di talian 0143562483 sekian dan terima kasih.saya harap nasib kami dan yang lain terbela.eratkan lah perpaduan dan ummah pasti hidup akan Berjaya dunia dan akhirat

 50. Wan Nooraishah Bt Wan Omar . says:

  SALAM 1 MALAYSIA…
  saya nk tanye bagaimana cara membuat permohonan e-kasih..

 51. mohd ramzi bin ibrahim says:

  saya berpendapatan yang tidak menentu dibawah rm 1000. sebulan,saya menyewa rumah,menyara 3 orang anak yang bersekolah.saya memerlukan bantuan untuk memiliki sebuah rumah pprt.kerana saya tidak memiliki sebarang harta atau tanah.saya juga mengharapkan bantuan untuk anak anak saya bersekolah. terima kasih

 52. Norliza Jaafar says:

  As salam, saya berpendapatan rendah dan mempunyai 3 orang anak , saya memerlukan mesin jahit , mesin jahit tepi, oven untuk membuat kek untuk menambahkan pendapatan kerana kos sara hidup di kota sekarang makin tinggi.
  sekian terima kasih

 53. hidayah says:

  Sy Norhidayah ingin membuat pertanyaan mengenai permohonan ekasih sy krna sy mempunyai masalah suami sy yg tidak boleh bekerja lg krna masalah kesihatan nya tidak mengizinkan…sy amat berharap permohonan bantuan rm500 ekasih sy diluluskan dlm tempoh tiap2 bulan ini kerana sy tidak bekerja… sebelum ini pihak tuan ade menghubungi sy mengenai permohonan sy ini tetapi smpi skrg senyap shja.sy berharap tuan pertimbsngkan lah permohonan sy ini….

 54. hidayah says:

  Sy harap pihak tuan menghubungi sy di no 0132019262

 55. Mohd Hafizul Bin Ismail says:

  Salam,
  saya ingin memohon batuan mesin memerah santan dengan e kasih.kerana saya tak ada modal untuk membeli nya.Disebab kan sekarang ini saya tidak lagi berkerja,kerana ada masalah kesihatan buah pinggang yang memerlukan dialisis seminggu 3 kali.hanya bergantung dengan pendapatan isteri yang berkerja sebagai pembantu klinik.saya mempunyai 2 orang anak yang masih kecil.saya bercadang untuk berniaga.Di harap permohonan saya di pertimbangkan oleh pihak tuan.sekiranya pihak tuan meragui dengan permohonan saya ini boleh hubungi di talian 017-9617079.sekian terima kasih.

 56. Abd latif says:

  askom, bagai mana cara saya ingin memohon bantuan mesin membuat bobola roti canai,saya mencadang membuat makanan sujuk beku di rumah.kini sya menjual roti canai di pasar malam. hp.0132178889

 57. Mohd Bohari Abu Bakar says:

  Saya amat memerlukan bantuan kerana gaji bulanan tudak mencukupi bagi menyara 4 anak dan isteri. Setiap pertengahan bulan gaji sudah habis dan perlu meminjam dari kawan kawan. Harap sangat ada yang sudi bantu bagi saya inilah saja tempat untuk mengadu.

  T.kasih.

 58. selina fernando says:

  saya ingin mohon bantuan kerana saya tak ada suami sekarang saya janda,saya ada 4orang anak semua sekolah saya sangat susah sekarang.

 59. hanie says:

  saya telah bercerai dan hak penjagaan 4 orang anak di bawah seliaan saya. wlupun mahkamah menetapkan nafkah bulanan kepada setiap org anak namun bekas suami tidak pernah menjalankan tanggungjawab tersebut. saya pernah memohon bantuan untuk anak2 di JKM Daerah namun alasan yang saya penjawat awam amat menyakitkan hati. Bantuan yg saya pohon bkn utk diri sendiri tetapi untuk anak2 tambahan pula anak saya yg sulung dan bongsu penghidap asma yg memerlukan saya membawa ke Hospital untuk temujanji pakar.bukan semua penjawat awam bergaji besar. sehingga kini tiada bantuan untuk anak2 saya. dan saya terpaksa meninggalkan anak2 saya di bawah jagaan ibu kerana terpaksa bertukar tempat bertugas. ekoran dari itu prestasi pelajaran anak2 saya juga semakin merosot sedangkan semasa di bawah jagaan saya, anak2 saya cemerlang dalam akademik. harap ada pihak yang dapat membantu saya keluar dari permasalahan ini. anak2 tunjang negara…dan saya tak mahu anak2 saya menjadi insan yang terbiar dan mundur

 60. amie says:

  Salam….saya ingin memohon bantuan e-kasih..bg memulakan perniagaan saya…saya mempunyai bakat dalam pembaikan permotoran…di sini saya berharap e-kasih dapat membantu saya dalam permasalahan modal…bagi memulakan perniagaan tu….harap permohonan saya dapat pertimbangan dari pihak tuan/puan….nie no telefon saya 012-9574475…

 61. noorhanisa says:

  saya ibu tunggal mempunyai 3org anak.tidak bekerja dan menumpang dirumah ayah..bolehkah saya memohon bantuan e-kasih?

 62. mohd.nazreezal b bujang says:

  Salam.saya nak mohon untuk baik pulih rumah.minta jasa belas kasihan dari pihak e-kasih untuk perkenenankan permintaan saya ini.tujuan saya memohon bantuan ini adalah semata mata nak membawa ibu saya tinggal bersama kami.ibu baru saja kematian suami dan masih menyewa rumah tempat ibu tinggal sekarang.harap pemohonan saya ini pihak e- kasih dapat pertimbangkan.sekian,terima kasih.

 63. zuu idah says:

  Salam saya ingin memohon ekasi..ekasi bnyk krusus2…

 64. ROY GRECE says:

  saya ingin meminta bantuan Tuan,Puan untuk bantuan rumah kerna saya seorang mualaf dan sudah berkahwin, mempunyai seorang anak perempuan. Sekarang saya tinggal dengan keluarga saya yang bukan beragama islam oleh itu saya mohon jasa baik Tuan,Puan agar dapat membantu saya umtuk membina rumah mampu milik. Sekian terima kasih

 65. wahi shsh says:

  sy sudah mdaftar tetapi ditolak..x tau la atas alasan aper..sy ibu tunggal 2 org ank dh ditinggal kn selama 7thn dan bpendapatan sekarang 1330rm sahaja..dengan bpindah randah sewa umah sb tuan umah nk duduk rumah tersebut…sy ni digantung x bertali..dan sy x faham kenapa sy x boleh terima bantuan..pelik kn…kecewa

 66. farra rahim says:

  SAYA INGIN MEMOHON BANTUAN PEMBINAAN RUMAH. BAGAIMANA NAK MEMOHON YEA?

 67. kowanting ahamat says:

  saya sudah mendaftar di e,kasih.saya hanya perlu tunggu untuk dapat apa2 sahaja rumah bantuan karajaan..harap nama saya tidak tercicir dan dapat di pertimbangkan.penantian satu seksa..tahun demi tahun…

 68. juliah says:

  rakan2 di atas… adakah pertanyaan anda dijawap krn sy ragu2 mlht tiade reply di ruang komen… 🙁

 69. SALLEH BIN AMAN says:

  kenapa permohonan PBR lambat, memandangkan saya amat memerlukan rumah. (kini menyewa) dan kenapa bantuan lain tidak dihulurkan.

 70. faisal sa ismail says:

  kenapa permohonan saya ditolak memandangkan saya sudah membuat rayuan untuk kali kedua?dan saya amat memerlukannya , dan kenapa bantuan tak dikeluarkan ?

 71. zaini hussien says:

  saya zaini bin hussein berumur 44tahun.ingin memohon rumah dan modal perniagaan.memandangkan saya telah berumur dan tidak mampu membeli rumah.saya mempunyai 5 orang anak dan seorang isteri merupakan suri rumah sepenuh masa.saya berharap agar pihak tuan dapat mempertimbangkan permohonan saya ini.terima kasih.

 72. devaraj says:

  Slmt mlm nama saya devaraj n dah disah kan dlm ekasih dan masih i blm dpt apa apa bantuan,dlm keadaan ni sesiapa tolong lah kami……..

 73. Baharuddin says:

  Assalamualaikm TUAN….sye seperti nama di atas ingin memohon
  Batuan modal perniagaan butik pengantin yg di useha oleh kami.
  Kami kekurangan kelengkapan seperti kerusi pengantin,set pelamin,
  dan eseseri lain sye mohon pihak tuan pertingbangkn pemohonan sye ini.
  Sye tidak pernah menerima apa2 bantuan sebelum ini.disebabkn sye
  Kekurangan modal sye agak terhad untuk menerima tempahan.
  Dalam keadaan sye tidak mampu berkerja berat2. Kerana sye penghidap
  Athma(lelah) dari kecil lagi.lagipon istri sye ada kemahiran dalam bidang ini
  dan amat2 minat dalam bidang ni.walaupon kami telah lima tahun menjalan
  Perniagaan ini tetapi kami masih tidak mampu kerana sara hidup dalam
  Ekonomi sekarang amat tinggi.SYE HARAP PIHAK TUAN PERTINGBANGKN RAYUAN SYE NI SYE AMAT2 MENGHARAP BANTUAN SEKIAN TERIMA KASIH…

 74. rahimah ibrahim says:

  Assalamualaikum TUAN sye seperti nama di atas ingin memohon bantuan modal untuk perniagaan jahitan yang saya usahakan kini. kelengkapan mesin jahit saya masih tidak cukup.Rumah saya yang terlalu sempit untuk kami 7 beranak juga menyukarkan untuk menambah peralatan jahitan.
  tanggungan suami saya berat ,kami ada lima orang anak yg masih bersekolah.anak yang sulung berada di tingkatan 3 yg kedua tingkatan 1,yg ke tiga darjah 5,yg ke empat darjah4 dan yang bongsu darjah 1 gaji suami saya tak menentu. saya mempunyai kamahiran dalam bidang jahitan dan saya memang sudah lama mengambil upah menjahit pakaian tetapi hasilnya sentiasa di gunakan untuk perbelanjaan sekolah anak2 dan keperluan harian dan memang dukar untuk kami mendapatkan modal bagi menambah pendapatan.Kamitidak ada wang simpanan untuk anak 2 melanjutkan pelajaran.Harap pihak tuan dapat mempertimbangkan permohonan saya ini

 75. amzar b mohd pouad says:

  Assalamualaikum saya amzar b.mohd pouad ingin meminta bantuan e-kasih.saya sudah bkhwin dan mpunyai sorng anak dan 4 orng adik bradik.kini saya msih menumpang di rumah bapa saya diatas sbab saya tidak mempunyai rumah dan bapa saya juga tidak mempunyai rumah kami hanya menumpang di tapak halaman datuk saya sahaja.saya dan baphta tiada rumah.dengan saya meminta bantuan e-kasih untuk myediakan rumah untuk saya dan keluarga saya dpat brteduh di kemudian hari kami.

 76. zarinazizan bt mohamad says:

  assalamualaikum…saya sebagai suri rumah ingin tahu,cara macamana yang layak untuk meminta bantuan dari E-KASIH…. suami saya kerja kilang,pendapatannya kurang dari rm1000 sebln.anak sek rendah 2 org..layak x untuk mohon..bantuan dari E-KASIH

 77. Nazarudin Bin Zainun says:

  Assalamualaikum…..saya ingin bertanya bagaimana untuk memohon e-KASIH dan apakah kelayakan untuk melayakan kita tersenarai dalam e-kasih,
  Disini juga saya ingin bertanya ,ibu saya seorang ibu tunggal dan mempunyai anak 12 orang ,dari segi kewangan memang anak2 ada memberi namun adakalanya ada yg tercicir…dan saya lihat bantuan agak susah untuk diperolehi ,tambahan pula saya dan ibu hanya menyewa dan tak mampu untuk memiliki rumah sendiri apatah lagi tanah untuk membina rumah….pendapatan saya tidak mencukupi untuk membuat pinjaman perumahan swasta jd terpaksa lah menyewa hampir 13 tahun berkahwin.diusia ibu yang semakin uzur dapatlah kiranya ibu saya memiliki rumah sendiri ,dan saya juga ingin mengetahui adakah saya dan ibu layak sebagai penerima e -kasih…diharap pihak tuan dapat memberi maklumbalas seperti yang diharapkan.

 78. azizan abdul aziz says:

  sy perlukan bantuan perniagaan..mcm mn nk mohon bantuan

 79. azizan abdul aziz says:

  sy ingin bantuan perniagaan..sila hubungi saya 0173991069

  • dianasopi says:

   saya perlukn bantuan rumah, oleh kerana saya tidak mempunyai modal yg cukup utk membeli rumah sendiri usia dh menjangkau 54 tahun tp masih menyewa lg,saya berniaga kecil2an sahaja, dan masih ada tangongan anak sekolah, hidop saya di gantong tak bertali, saya berharap sangat agar e kasih dapat menyelesaikn masaalah saya, terima kasih.

 80. William Patrick says:

  Saya sukarelawan yang membantu pemuda pemudi balik kepangkal jalan yang hidup sihat. Saya perlukan bantuan “skill tranning” bagi pemuda pemudi tersebut. Sekian terima kasih dan harap dapat feedback yang positif dari pihak tuan.

 81. Asilah says:

  saya seorang ibu tunggal kepada 3 oang anak sejak 9tahun yang lalu.saya juga menjaga ibu setelah kematian ayah 06hb OKTOBER yang lalu. saya amat berharap agar bebanan dan tanggungan hidup saya dapat di ringankan,SEKIAN TERIMA KASIH

 82. heryani bte laiping says:

  Assalamualaikum dan salam sejahtera…
  Bolehkah saya memohon e kasih untuk baiki rumah…..? Rumah yang saya duduki skrg ni x selesa, dinding rumah menggunakan playwood, saya x tahu sampai bila boleh bertahan, buat masa skrg ni kami hanya menampal dinding rumah kami menggunakan zink dan playwood, harap dpt pertimbangan dari pihak tuan.

 83. azila hashim says:

  Saya telah mndaftar e-kasih dari tahun 2010, tetapi sehingga hari ini, tiada apa tindakan dari mereka…sebagai ibu tunggal dgn menanggung 4 org anak yg masih bsekolah, apa hak saya yg sntsa mnyokong kerajaan. nak mohon rumah PPR pun ssh nak dpt, pelbagai alasan yg diberi. skrg saya mnyewa dgn kadar RM500 sbulan…kdg2 duit sewa rumah pun sangkut…mana yg dinamakan keperihatinan kerajaan kpada golongan ibu tunggal…fikir2kan la…

 84. saya noor izzati abdul razak says:

  mcm mana nak isi borang e-kasih..saya hendak menjalani kursus menjahit dan memiliki mesin jahit…saya berminat tapi tidak mampu untuk menghadiri kelas menjahit dan memilii mesin jahit untuk menampung pendapatan keluarga..kawan saya ada menerima borang dari jkkk untuk menjalani kursus ni..tapi di tempat saya xde pun jkkk memberikan borang ini…

 85. khairul adabi bin hussin says:

  saya ini mendapat bantuan mesin pemotong pokok dan mesin rumput untuk kegunaan menebang serta kegunaan lain bagi mencerahkan kawasan tanah saya untuk menanam pokok mempelam harum manis. saya memohon agar pihak tuan dapat membantu ,

 86. alzahri bin atan says:

  saya se orang bekas tentera tak berpencen saya ingin memiliki sebuah rumah pprt saya dah menyema selama 25 tahun san bermacam maca borang rumah telah si hantar tapi maseh gagal sbb saya tak menunyai penyata gaji jadi saya harap pehak dapat menyediakan rumah untuk saya

 87. TEE LEE WAH says:

  saya sebagai seorang ibu tunggal yang mempunyai 3orang anak yang masih bersekolah dan gaji bulanan saya tidak melebihi RM 1000,saya juga menghadapi penyakit SLE sekarang .Suami saya meninggal dunia pada tahun2010.Sekarang saya masih kena membayar instalment rumah setiap bulan.bagaimana saya dapat memohon
  e-kasih?

 88. Farah Nabilah says:

  Salam. Saya Farah Nabilah, no phone 0129765007 mempunyai empat orang anak yang masih bersekolah dan menyewa rumah. Mula berjinak menjual di online secara kecil kecilan kerana kekurangan modal dan peralatan. ingin memohon modal/peralatan/bimbingan perniagaan atau mempromosi produk saya. Barangan jualan saya coklat untuk event,almond cluster,Serunding dan mini karipap. Disebabkan kekurangan modal dan peralatan, tidak dapat tempahan yang banyak. Pernah bertanyakan tentang pinjaman dengan tekun, AIM… tapi saya takut tidak mampu membuat bayaran balik disebabkan perniagaan yang masih belum begitu mantap. Saya tidak tahu bagaimana hendak apply e-kasih, 1 azam dan bermacam macam yang kerajaan anjurkan. Kurang pendedahan tentang maklumat mengenai apa apa bantuan yang kerajaan sediakan. Saya berharap sangat produk yang buat ni mendapat perhatian dari MARA atau MARDI sebagai produk yang boleh dipasarkan. Atau menjadi salah satu produk barangan IKS. Terima kasih. Semoga mendapat perhatian yang sewjarnya dari pihak tuan.

 89. yanie says:

  Salam…bagaimana saya hendak mendaftar ekasih…

 90. azila hashim says:

  Salam…saya benar2 sedih atas apa yg berlaku…
  saya merupakan pendaftar e-kasih dari tahun 2010/2011. tetapi sehingga sekarang saya langsung tidak dihubungi atau didatangi oleh pegawai bertugas. saya telah bercerai dan mpunyai 4 org anak yg perlu ditanggung. dengan tanpa nafkah dan bantuan dari mana2 badan, dan gaji RM800-1000, sewa rumah RM400, 4 orang anak yg masih bersekolah 17,16,11 dan 10 tahun. tinggal di JB, ckup ke dgn perbelanjaan itu. dimana yg PM kata kerajaan sayang dan perihatin kepda golongan ibu tunggal. saya pergi ke JKM, dikatakan saya tak layak sbb gaji RM1000. cuba buat kiraan…pendapatan RM1000..perbelanjaan – rumah sewa RM400, perbelanjaan harian sek RM5x100(hari bersekolah)x4(org anak)=RM400, di awal tahun persekolah, baju sek dan buku serta yuran sekolah…hampir RM1000…sana sini diwar2kan, bantuan utk ank2 sekolah bagi ibu/bapa tunggal yg kurang bkemampuan, tetapi bila pergi ke jabatan berkenaan, senang je mreke ckp, pn tak layak sebb gaji RM1000…dimana kelayakan saya…dimana dinamakan kerajaan perihatin…30.12.13 ni anak sulung saya akan masuk maahad JB dgn perbelanjaan yuran dan perlatan sek sebanyak RM1200++…belum anak yg lain lagi…dimana keadilan

 91. sharifah shilawati binti wan abdul karim says:

  Salam.saya seorang suri rumah sepenuh masa.suami saya hanya bekerja sendiri saja dlm kerja merepair rumah.gaji tak seberapa.kalau ada org yg ingin merepair rumah,baru ada kerja.kalau tak,menganggur lah jawabnya.kami sekeluarga tinggal ditanah reserved kerajaan.17 L/S 09,KAMPUNG SUNGAI MIDIN,DI KAMPUNG SEMERAH PADI FASA 2,93050 KUCHING,SARAWAK.Kami ada 7 orang anak.5 akan bersekolah pd tahun depan 2014.saya betul2 memerlukan bantuan e-kasih ni untuk kami sekeluarga.kerana tanggungan kami yg banyak.spt kereta,bil air.rumah yg kami diam sekarang bocor sana-sini.saya juga ingin memohon lesen utk perniagaan runcit.tapi,dgn tinggal di tanah setinggan ni,sukar utk saya memohon.buat masa ini saya juga menjual brg keperluan sikit2.saya berharap,agar kami dapat dipertimbangkan.suami saya juga sudah putus asa dgn kerjanya.kerana kdg2,kereta sampai masuk 3 bulan baru dpt byr.nak cari kerja bagus,takda sijil,cuma ada lesen kereta dan motosikal.pengalaman tu byk.sebab dia pandai dlm kerja renovation.pernah cuba nk mohon lesen kontraktor,tapi,tak dpt.saya berharap benar,pihak tuan dpt membantu kami sekeluarga.ni no hp saya:0178010657.

 92. panjevarnam says:

  Selamat pagi,

  Saya memeinta setiap bulan mendapat bantuan barang barang perumahan seperti beras , minyak, milo, susu, meehoon, garam.gula,seubuk ayam, ikan, bawang, bwawang putih dan lain lain
  terimakasih

 93. hamzah bin ahmad says:

  SAYA PENGUSAHA SECARA KECILAN MENETAS TELOR AYAM DAN ITIK.OLEH ITU SAYA MEMINTA BANTUAN ALAT MENETAS AYAM YANG BESAR UNTUK MEMPERBESARKAN PERUSAHAN SAYA KERANA TIADA MODAL AKIBAT MUFLIS DAN UNTUK MELEPASKAN MUFLIS SAYA DIKEHENDAKKI MEMBAYAR SATU BULAN SERATUS KEPADA PEJABAT INOVASI.HARAP EKASIH DAPAT MEMBANTU SAYA.SAYA DAN ANAK-ANAK SAYA PENYOKONG TEGAR BN…SEKIAN TERIMA KASIH

 94. kalla muniandy says:

  Selamat sejahtera, Saya telah berkhawin (1 tahun 10bulan) dan mempunyai seorang anak perempuan berumur 1 tahun 2 bulan. Sekarang saya tidak lagi tinggal bersama suami. Suami saya telah bergaduh dan halau saya dari rumah. Sekarang saya dan anak saya tumpang di rumah kakak saya. Saya juga sedang mencari rumah untuk tinggal berasingan. Saya meminta bantuan ibu saya untuk menjaga anak saya dan mencari perkerjaan di sekitar kawasan kulim. Saya seperti sesat di hutan. Saya bimbang apa akan terjadi pada anak saya yang masih menyusu. Adakah saya boleh menerima bantuan demi anak saya kerana pendapatan kini saya masih lagi tidak dapat menampung perbelanjaan saya dan anak saya.

 95. norhafizan Dandan says:

  saya ingin memohon agar bantuan e kasih yang saya dapat pada 2013 yang telah berakhir pada bulan november diteruskan. memandangkan saya tidak bekerja tetap…dan mempunyai tanggungan 5 orang anak yang bersekolah dan seorang ibu yang berusia 70 tahun…harap permohonan saya dipertimbangkan…

 96. mathavi says:

  saya seorg ibu tunggal yang mempunyai 3 org anak..2 daripadanya mulakan persekolahan…saya hrap pihak e kasih dpt membantu saya …pendaptan bulanan saya hanya 900 sebulan…sekian terima kasih…

 97. murni binti muhamad sadan says:

  orang yang macam maner yer yang boleh apply e-kasih ni. saya seorg suri rumah tapi ingin menjana pendapatan sendiri. bolehkah saya apply yer..

 98. noorsuhasni fazlira harif says:

  saya sebagai suri rumah dan juga seorang ibu kpd 2 anak.saya ingin meminta pendapat atau memohon bantuan utk anak saya yg kini berusia 3 tahun.kalau dilihat secara fizikal anak lelaki saya seorang yg normal tp hakikatnya anak saya hanya ada satu buah pinggan dan keadaan tmpt kencingnya ada lubang dibwh,dan tak normal cm kanak2 lain dan akn menjalani pembedahan.disini saya hanya igin meminta bantuan utk anak lelaki utk masa depan dia sendiri,memanglah saya masih muda tp ajal tak kenal usia.org tua saya pun bkn golong yg senang.dh byk kali saya keluar masuk tempat kebajikan tp mereka buat saya seperti bola,campak sana sini.kadang2 mereka perli bt saya berasa malu sgt.bkn saya meminta-minta utk diri saya hanya utk anak saya.bila surat2 yg diminta diserahkan mereka buang dlm tong samapah…saya sungguh sedih mereka tak amanah hanya janji2 kosong bt saya rasa ada sinar baru utk anak saya kelak tp…saya dan suami bkn kerja kerajaan hanya kerja biasa.rumah bersewa dan sekarang harga brg semua naik.minta pendapat kpd yg berwajib..

 99. Azman says:

  saya mempunyai 7 org anak..5 daripadanya mulakan persekolahan…saya hrap pihak e kasih dpt membantu saya …pendaptan bulanan saya hanya 850 sebulan…saya tidak mendapat ap2 bantuan , setiap bulan ada sahaja perbelanjaan & persekolahan kurang kekadang anak2 tdk ke sklah kerana tiada wang utk belanja & tambang..harap e- kasih dapt membantu..

  Sekian.Terima kasih.

 100. amy binti anggau says:

  Kepada yang berkenaan….saya ibu tunggal yg mempunyai 3 orang ingin memohon bantuan untuk mengeluarkan kwsp untuk modal perniagaan. saya suda berumur 48 tahun dan tiada pendapatan tetap. terima kasih.

 101. amy binti anggau says:

  Kepada yang berkenaan….saya ibu tunggal yg mempunyai 3 orang anak ingin memohon bantuan untuk mengeluarkan kwsp untuk modal perniagaan. saya suda berumur 48 tahun dan tiada pendapatan tetap dan tidak ada perkerjaan. oleh itu saya harap ada pihak yang dapat membantu saya dalam masalah ini.terima kasih.

 102. amy binti anggau says:

  saya juga pernah memohon ekasih tapi sampai sekarang tiada jawapan….. sekian terima kasih.

 103. rashidah says:

  Assalammualaikum saya Rashidah,sy ingin mula perniagaan penangkapan dan menjual ikan dengan menggunakan bot sendiri,tetapi saya tiada bot untuk memulakan perniagaan ini,adakah bentuk bantuan dapat saya perolehi daripada E-Kasih memandangkan saya ialah seorang ibu tunggal yang mempunyai 2 anak yg bersekolah dan sara hidup pada zaman ini yg tinngi saya tidak cukup untuk menampungnya.Diharap pihak yang berkenaan dapat membantu saya.sekian……

 104. ,Saya stanley cinjar ingin memohon bantuan ekasih. sebab saya ingin ,memohon bantuan ini supaya mendapatkan barangan -barangan salon .Diharap pihak yang berkenaan dapat dipertimbangkan pemohonah saya ini sekian terima kasih.

 105. mohd fauzi bin taip says:

  bagaimana sy hendak memohon e kasih. kini sy dah bekeluarga. dah 7 tahun. blik2 sy dah memohon. tp blm ada jawapan smpai sekarang….

 106. wan suhadah binti wan masor says:

  Assalamulaikum. Saya ingin meminta bantuan dengan eKasih dan ingin memohon mesin jahit tepi(kelim). Saya harap pihak ekasih dapat membantu saya dan kehidupan keluarga saya.

 107. krishnakumari says:

  Saya krishnakumari a/p. Mani.saya ingin memohon bantuan ekasih kerana saya seorang ibu tunggal yang tinggal dgn ibu.saya mempunyai 3org anak yg berumur 6thn;4thn dan 2thn, saya berkerja di kedai makan untuk gaji RM20 satu hari, saya nak bantuan untuk menangung pelajaran anak saya.

 108. Rabiataul Akma Binti Mohamad says:

  Salam..saya ingin meminta bantuan degan e-kasih bagi kos pembedahan anak saudara saya yang sekarang sedang telantar di rumah, saya harap e-kasih perihatin dan dapat meringan kan beban kakak dan abag saya yang juga seorang OKU..mereka memerlukan bantuan kerana kerja mereka tidak tetap dan gaji tidak menetu:
  nama anak saudara saya : PUTRI QURR’ATU AIN BINTI MOHD NOR EIZAN
  NO SURAT BERANAK:CQ94428
  yang beralamat : L/1 1747 Belakang Telekom, Kampung Lundang, 15150 Kota Bharu Kelantan.
  pihak e kasih juga blh meghubungi ibu Putri Qurr’atu Ain di no 0173867441.
  sekian terima kasih

 109. Rosidah bt mariadi says:

  saya telah pun membuka kedai kecantikan dikawasan petrajaya.saya ingin mendapat bantuan dari e-kasih memberi bantuan dari segi kemudahan peralatan serta mesin kecantikan.saya berharap e-kasih dapat pertimbangkan dengan sewajarnya.saya ingin memajukan perniagaan saya lebih ke hadapan lagi.

 110. Ain says:

  sy ank jati marang,k.trngganu…sy kesal dgn jkkk@ktua kmpg kami,knapa ibu tunggal susah nk dapt bntuan,sdangkn msih ada ank skolah….e kasih pun ibu tnggal dah daftar,tp x ada yg nk tolong,malahan bntuan skolah RM100 pun x dapat,adakah ni smua politik….

 111. Sharifah Intan Baizuri Bt Syed Sharom says:

  Asalamualaikum, Saya Sharifah Intan.Saya ni seorang ibu tunggal. Saya ingin memohon bantuan rumah atau kewangan. Saya menyewa rumah dah masuk 5 tahun. Saya pekerja swasta dan pendapatan kurang dari RM 1,500.00 dan mempunyai anak 3 orang dan seorang ibu. Bagaimana nak mendaftar ekasih. Pihak ekasih dapat mempertimbangkan permohonan saya. Sekian dan terima kasih.

 112. Nik Norazlina bt Nik Abdullah says:

  Assalamualaikum…Saya Nik Norazlina Bt Nik Abdullah. Saya pekerja swasta yang berpendapatan kurang dari rm 1,800.00 dan mempunyai 2 orang anak yang masih lagi bersekolah. Suami saya tidak mempunyai pendapatan tetap dan kadang kala dalam sebulan langsung tidak memberi nafkah untuk saya serta anak2. Saya masih lagi menyewa rumah dan perlu membayar rm 430.00 pada setiap bulan. Semasa bekerja saya juga perlu menghantar anak2 ke rumah penagasuh dan perlu membayar rm 300.00 sebulan. Semua wang perbelajaan dapur dan sekolah anak adalah dalam tangunggan saya, begitu juga dengan bil air serta elektrik. Boleh dikatakan semua kos perbelanjaan bulanan adalah dalam tanggungan saya seorang. Disini saya berharap agar pihak tuan dapat membantu meringankan bebanan yang saya tanggung pada ketika ini. Bantuan daripada pihak tuan amatlah saya perlukan dan sangat meenghargai. Sekian terima kasih.

 113. Assalamualaikum,saya mainas b peet dari kota kinabalu Sabah,saya nak tahu cara mcm mana nak dapatkn bentuan dari ekasih,sya dh khwin tapi dh cerai setahun yang lalu dn sya mempunyai anak 4 org,2 org dari anak sya dh bersekolah dn anak kembar sya d jaga oleh mama sya d kg dn pendapatan sya hanya kurang dari 1000,mama sya pula hanya suri rumah dn tak mempuanyai pendapatan,setiap bulan sya menghantar wang belanja sebanyak 400 dn kadang kala sya hanya boleh menghantar 200 ke 300 ratus sebulan,memandangkn sya tak mempunyai perkerjaan lain,sya tinggal di qurtes tmpt kja sya dngan majikan sya memotong gaji sya sebanyak 100 sebulan,sya benar2 perlukan bentuan sekarang,dan klo boleh hubungi sya di no ni 0128687972

 114. muraliy says:

  saya muraliy a/l chegaran, tinggal di ipoh perak. saya berkerja sebagai buruh contractor gaji sehari saya rm50. saya mempunyai dua orang anak. isteri saya suri rumahtanga, anak sulung yang berumur 6 tahun yang belum bersekolah disebabkan tiada duit untuk pendaftar. kerja saya tidak tentu.anak kedua saya masih lagi minum susu kadang-kadang saya tidak dapat belikan susunya kerana tiada duit.rumah yang saya tingal kini adalah rumah sewa. sewa pun 350. saya terpaksa tingal kerana tiada rumah sewa lain kalau ada pun , tuan rumah tenguk perkauman. dengan ini saya berharap tuan , puan dapat mengurangkan beban saya dengan bantuan ekasih ini….. saya tidak tahu bagaimana mendaftar…. sekian terima kasih…

 115. muraliy says:

  saya muraliy a/l chegaran ini numbor telepon saya 016 5371127 jika ada apa-apa maklum balas tolong hubungi saya . terima kasih.

 116. liza says:

  Salam…saya ingin memohon bantuan e kasih sekiranya layak bagi membantu keluarga saya sekiranya
  Layak. Saya mempunyai empat orang anak.
  Pendapatan saya dan suami lebih kurang
  Empat ribu sebulan. Anak anak semua sudah
  Bersekolah.Dua Orang menengah dan dua
  Orang bersekolah rendah. Kami ada
  Membeli rumah tetapi bayaran rumah kami telah banyak tertunggak. Sekarang kami telah menerima
  Surat daripada pihak bank mengatakan akan
  Di lelong rumah kami bulan april ini
  Sekiranya tidak dapat selesaikan
  Tunggakkan. Kami sangat buntu. Diharap
  Dapat pihak e kasih membantu kami. Terima
  Kasih.

 117. Norelisa Ismail says:

  Assalam….bagaimana saya ingin memohon bantuan ekasih? Suami spaya seorg pekerja pemandu lori binaan. Mpunyai 4 org anak yg msh bersekolah rendah dn sy seorg suri rumah tgga. Suami tdk mpunyai pendapatan tetap dn slip gaji utk memohon pinjaman perumahan. Mmandangkan dlm keadaan skrg sy berharap dptlah pihak tuan meringankan sedikit kesulitan yg kami sekeluarga alami utk memiliki rmh sendiri tnpa menyewa rmh org lain. Sekian terima kasih.

 118. sesuci kasih says:

  Saya adalah ibu kepada seorang anak yang tidak sah taraf.Saya ingin bertanya adakah saya layak untuk memohon bantuan dari E-Kasih.Terima Kasih.

 119. zuera says:

  Saya mempunyai seorang ibu saudara berusia awal 60an yang telah kematian suami kira-kira 4 tahun lalu. tidak mempunyai anak sepanjang perkahwinan. saya ingin bertanya adakah dia layak memohon bantuan dari E-Kasih kerana sekarang dia tinggal bersama abang saya yang ramai tanggungan..

 120. norazilawati says:

  As salam….saya ibu tungal dan ada seorang anak..sy kerja pembantu kedai sahaja gaji sebulan rm850..bayar sewa rumah dan persekolahan anak mmg tidak mencukupi gaji saya..saya harap saya dapat bantuan e-kasih terima kasih…

 121. patson r jinius says:

  Salam 1Malaysia. Saya ada mengisi BORANG tapi sehingga saat ini belum ada feed back lagi. Pendapatan tdk menentu/tetap. Ada 2org anak. Dan menumpang di rumah kakak sahaja. Kami berempat, saya isteri dan anak2 tiduk dlm bilik ruang yg kecil. Ingin beli rumah x mampu. Loan bank pun tdk dapat. Ada bisnes kecil-kecilan sewa kereta tetapi satu sahaja perlu bantuan kewangan untuk tambah beli kereta agar dapat menampung kehidupan keluarga. Kerajaan tolong.

 122. mohd kassim says:

  asmk..saya ingin memohon bantuan anak saya bersekolah seramai2 orang tetapi sudah 2kali status e-kasih tiada maklum balas harapan saya pihak e-kasih dapat luluskan permohonan saya atas sebab pendapatan bulan kerja sendiri tidak menantu di bawah rm 500 sebulan tolonglah kami

 123. norshahiza says:

  salam .. saya seorang ibu tunggal dgn pendapatan kkurang dr 1500.00 .. dulu saya pernah memohon bantuan melalui ekasih .. dipanggil interview dan melakukan interview melalui telefon tp sampai sekrang tiada sebarang tindakan.. apa tindakan susulan yg perlu sy lakukan

 124. Rosmah says:

  salam, saya seorang pekerja swasta yg berpendapatan kurang dari 1500, suami pula bekerja sebagai pemandu teksi yg tidak mempunyai pendapatan tetap dan menghidap penyakit kanser. walau digabungkan pendapatan kami berdua masih tidak mampu menampung perbelanjaan bulanan. bagaimana cara untuk saya atau suami memohon ekasih?

 125. catherine says:

  salam saya memohon bantuan ekasih,sudah lama saya minta bantuan rumah pprt tapi tak ada,harap kali ini tolonglah
  kami minta bantuan ekasih bn.kami yang mermerlukan bantuan
  harap pm boleh bantu kami sekian terima kasih.

  • telah berkhidmat dengan Kementerian Kemajuan luar Bandar dan Wilayah (Kemas) sejak 1981 hingga 2012, (tidak berpencin)yang kini merupakan warga mas yang berpendapatan tidak melebihi RM300/- (tidak kekal ) kerana menjaga rumah anak saudara saya. Mudah-mudahan dengan adanya rancangan e-Kasih yang dipelupori oleh Kerajaan akan dapat membantu saya dalam mengharungi kehidupan yang mencabar sebatang kara ketika ini. Semuga peremasalahan saya ini dapat pertimbangan yang sewajarnya oleh pehak yang berkenaan. Terima kasih.

 126. Ab. Kahar says:

  السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة saya Ab. Kahar penjawat awam yang telah bersara sejak tahun 2002 berpendapatan persaraan tidak melebihi RM1500/- sebulan dan setelah ditolak pinjaman perumahan & pinjaman peribadi dengan Bank, hanya berbaki lebih kurang Rm 583.02 sebulan. Dengan keadaan sara hidup yang agak tinggi ketika ini, terpaksa membantu saraan hidup anak. Saya kira saya merasaai amat berat dengan keadaan persekitaraan didalam segala espek. Oleh yang demekiam saya amat berbesar hati dan berterima kasih kepada kerajaan kerana mengadakan progerim e-Kasih ini bagi membantu kehidupan Rakyat. Sehubungan dengan itu, saya serta keluarga memohon bagi mendapatkan bantuan tersebut,disamping dapat saya membantu cucu-cucu uatuk persekolahan mereka. Semuga hal ini ada didalam pertimbangan pehak tuan. Terima Kasih.

 127. Sapiah bte Mokri says:

  Saya Sapiah bte Mokri (warga mas) yang menumpang hidup bersama anak yang bekerja sebagai pemandu Bas Sekolah, yang pendapatannya tidak menentu. Semuga dengan adanya program e-Kasih ini, besarlah harapan saya agar permohonan saya ini tidak dihampakan. T. Kasih.

 128. johari salleh says:

  saya johari salleh.sdh bkhwin.ada sorang anak.gji sya rm900 sbln.bgaimna ekasih ni dpt mmbantu sya ye.adkh dri segi kwgan?nak mmohon mcm mna?

 129. NASARUDDIN says:

  As salam saya memohon bantuan e kasih.

 130. norain says:

  assalamualaikum….
  sy dah isi on line… tp x paham…nama pelapor sape…n name aduan sape ye…. terima kasih…

 131. khairul says:

  salam,saya ada membuat karipap frozen dan kerepek pisang kecil kecilan untuk dihantar ke kantin sekolah,dan jual di sekitar rumah.alhamdulillah sambutan amat baik,sy teringin sgt membesarkan lagi bisnes ni.tp sy tidak mampu buat dengan jumlah yg banyak,semua kerja dibuat secara manual.boleh tak bantu sy dapatkan bantuan peralatan mesin untuk membuat kuih frozen dan kerepek.

 132. roziah binti kapli says:

  Mcm mn nk môhon bântuan ekásih ni ye

 133. nisa says:

  bagaimana dengan individu berstatus ibu tunggal anak dua yang bekerja sebagai penjawat awam,mempunyai pendapatan kurang RM1500?

 134. ASHIKIN says:

  Salam.sya ingin memohon e-kasih kerana sya mempunyai 2orng tangungan dab suami saya pakai paspot hanya mendapat gaji kurang dari rm1200 gaji saya dan suami tidak mencukupi ini di sebabkan sewa rumah kami rm600 1blan dan kami ada cub memohon rumah dbkl tetapi di tolak hanya sya berkahwin dgan warga asing!,sya berharap pihak tuan dapat membantu kami mendapatkan sebuah rumah dbkl kerana bayaran sebulan nya kami mampu,sara hidup di k.l amat tingi!,sekian terima kasih

 135. siti nor bt tongah says:

  assalamualaikum. saya nama diatas ingin bertanya nama saya sudah ada di laman e kasih , apa yg saya harus lakukan di laman ini . saya sudah lama mendaftar tapi takde apa-apa ..tolong beri kerjasama ..

 136. zuraidah shamsuddin says:

  assalamualaikum…saya zuraida kerja di syarikat swasta,pendapatan tak lebih rm1200.00 sebulan…nak memohon pinjaman peribadi dengan bank,x layak…boleh bantu tak?

 137. MOHD AYOB BIN MOHD says:

  Assalamualaikum… Saya Ayub salah seorang penerima Ekasih,Disini saya amat berharap mana mana jabatan yang memberi bantuan motorsikal rodatiga dan bantuan modal niaga kepada saya,dahulu saya sudah memohon semua bantuan itu tapi masih dapat dapat lagi.

 138. alivor@alex says:

  Sya pendaftar e-kasih,ahli oku.ingin minta bantuan drpd kerajaan untuk membaiki rumah tempat sya menetap kini.sya menetap kini di sabah,di kg sindanaan jln kobusak penampang sabah.tiap kali hujan,bumbung di masuki air.atap reput dan zing juga reput.sya tinggal dgn emak,isteri dan anak2.harap lah dgn ada nya e-kaseh ini,dpt mengurang nkan beban sya.gaji cuma rm750 dan tdk mencukupi untuk membeli dan membaiki rmh.

 139. indra rani a/p manikam says:

  salam saya seorang ibu tunggal anak tig orang 2 orang palajar umur dia orang 7 thn 4thn 3thn umur saya 29 i kerja kat jusco sambilan bln dapat rm 500 aje i tinggal sama dengan emak saya….majam mana saya boleh dapat bantuan ke,,,,,,,,,,,,, minta maaf kalau i tulis silap

 140. NUR ALIYA says:

  SAYA NUR ALIYA BINTI JAFFAR BERALAMAT NO 12 KG BATU 4 SEGARI 32200 LUMUT PERAK DARUL RIDZUAN (LOT100).SAYA INGIN MEMOHON BANTUAN MESIN JAHIT

 141. linda says:

  macam mana nak nk mohoh bantuan ekasih ni?

 142. shaik ismail says:

  saya oku berkerja sebagai pengawal keselamatan mempunyai anak 5 orang kesemuanya bersekolah macam nak mohon bantuan ekasih atau bantuan miskin kawasan bandar

 143. HASNAH HASSAN says:

  Saya adalah peserta EKasih dr batu pahat,johor.Sepanjang nama saya tersenarai dibawah program ini,saya telah terima skim bantuan rumah sewa selama 2 thn.Sejak itu saya dh cuba mohon bantuan dr JKM dn BAITULMAL tp masih tiada jawapan.Saya telah pun semak nama ada di senarai pd ketua kg dn pej daerah.Tp mengapa permohonan saya sukar dapat perhatian?Baru2 ini ada bantuan RM35 sehari buat peserta miskn bandar.Bagaimana dapat saya mohon?Terima kasih

 144. muiz says:

  saya ingin mintak bantuan untuk keluarga,ayah saya membawa teksi ,itu pon teksi org,keluarga saya mengalami hidup kesusahan,duit umah dan bil elektrik xmampu nk byr,boleh kah saya memohon bantuan ini

 145. sara says:

  assalamualaikum…saya ingin memohon mesin jahit tepi dengan mesin jahit biasa.saya harap pihak e-kasih dapat membantu saya dan pertimbangkan permohonan saya itu.saya membuat permohonan ni kerana dengan pendapatan abang saya tidak memadai dan sekarang banyak tunggakan rumah sewa.dengan adanya mesin jahit dapt lah saya membantu keluarga dan saya berharap sangat pihak e-kasih dapt membantu saya n pertimbangkan permohonan saya ni.

 146. elly says:

  assalam,sy berminat utk berniaga tpi sy xde duit..sy nk bntu suami kerana pdptan kami cme rm1ribu sahaja.kami bcdang nk berniaga kecil kecilan.dimana kami nk daftar e-kasih.sy dduk di kelantan.terima kasih.

 147. norezlin says:

  saya hanya ingin tahu, sejauh mana keberkesanan, semua
  email-email yg di hantarkan kepada e-Kasih ini, di ambil perhatian oleh pihak yg berkenaan. Ada kah anda
  (penghantar email pertanyaan) berjaya mendapatkan bantuan atau pun berjaya mendapat maklum balas yg positif dari pihak e-kasih ? Atau laman web ini sekadar untuk saluran pertanyaan sahaja ?

 148. hamdan says:

  saya ingin meminta bantuan modal untuk meperluaskan lagi peniagan saya.saya mempunyai 5 orang anak dan isteri suri rumah dan bapak mertua.

 149. anne says:

  Saya ingin mohon baucar kerja 1Malaysia tapi perlu mendaftar e-Kasih terlebih dahulu.
  Saya perlu mendaftar di pejabat daerah yang berdekatan dengan tempat tinggal atau di daerah kelahiran?

 150. Siti Zubaidah bt Athman says:

  Bagaimana utk daftar ekasih melalui online?

 151. Siti Zubaidah bt Athman says:

  Susahnye klu buta it ni

 152. mazlina sazali says:

  As salam..
  Sy mazlina dr seremban.
  Sy nak ty.kalo sy nak buat bisnes.bisnes nie memelukan oven dan mixer. Mcm mane ye sy nak dptkan?

 153. abd rahman says:

  Kepada semua yang ingin memohon ekasih. Sila rujuk ketua kampung atau jabatan kebajikan sekiranya anda layak memohon atau tidak. Sekiranya pernah memohon, sentiasa merujuk semula kes atau permohonan anda di tempat di mana anda memohon.

 154. abe long rp says:

  lagu mane kawe nok daftar ekasih,,bila dibuka permohonan bantuan ekasih,,,kawe ni memelukan bantuan ekasih untuk memajukan perniagaan,,boleh tolong reply ……

 155. abdul mutalib bin awang kechik says:

  assalam..sy pesara tentera ingin memohon bantuan untuk menyiapkan rumah sy yg terbengkalai kerana tidak cukup duit untuk menyiapkannye..sy menumpang rumah kakak skrg..sy tidak mempunyai pekerjaan..ank 4 org..sy sudah buntu skrg..rumah x siap..hrp ekasih dapt membantu..ni no sy 01129061136..trima ksh

 156. Yusnita Bt abdullah says:

  Assalam… sy suri rumah sepenuh masa suami saya bekerja sbg atm tetapi lagi 4thn suami saya akan pencen dr atm dan kini suami saya bingun n buntu memikirkan keadaan kami yg bersesak dlm 1 bilik 5org dimana kami mempunyai anak 3org iaitu 2org sudah bersekolah n seorg lgi masih kecil….kami masih menumpang dirumah keluarga belah isteri saya n saya ingin memohon rumah sesuai dan selesa yg boleh menampung keluarga saya yg semakin membesar….gaji suami hanya setakat RM1900 bersih n ni tidak termasuk bil air n api n perbelanjaan lain ….diharap ekasih dapat membantu kami sekeluarga…ni no sy 0177605761

 157. mohd bakri mohd roni says:

  salam . i perlu maklumat utk daftar on line untuk masyarakat setempat kg muhibbah baru menggatal sabah.
  pls respon
  sekian…

 158. roslinda samat says:

  As salam……ingin bertanya…..bagaimana ingin mendapatkn bantuan dr ekasih ni……sya memerlukan bantuan utk bekerja dirumah…….plisss

 159. mastura says:

  saya ingin mendapatkan bantuan mesin jahit dari ekasih. sya memerlukan mesin jahit bagi mendapatkan pendapatan..

 160. noma says:

  Saya noma dr kg oh besut…sy ingin memohon perkakasan atap rumah spt zink & kayu utk siapkn rumah pninggalan arwah ayah suami sy.sdh lm rmh itu didirikan tp kami skluarga tiada wang utk siapkn.sy sgt berhrap pihak e-kasih mmpertimbangkn hal ni.klau pihak e-kasih tdk prcya dtglh kt kg sy ni..ni no tel sy tgglkn 0133064740..sbb d,kg sy ni ssh utk mmohon bntuan apa2 pn..mlhn bntuan ry pn sy xdpt.trima ksih dr sy krn scra online pn dpt mmohon bntuan y dprlukn.trma ksh byk2 dr sy.

 161. intan says:

  Salam macammane nak daftar on9 dah loadingpunye loading ape pon tak kuar putih bersih ja…

 162. rozi says:

  salam,saya pemegang kad OKU,saya da dafatar namun ta bole nak log in ,macam ana ya,,cuba hubungi saya di no 0193111135.

 163. mizz dyla says:

  Saya berpendaptan dibawah rm1500 sebulan dan ingin memohon bantuan tapi saya cuba buka website x dapat bagaimana ya

 164. sirah abdulrahman says:

  saya nak tanya mcm mna daftar baucer rm35.

 165. HUSNA says:

  assalam..saya cuma nak tanye jika saya tinggal di daerah sabak bernam ni di mana perlu saya mohon bantuan ekasih ini

 166. Assalamualaikum..sy nrul mhmad nk tnye bgi mne cara utk sy dptkn borang permohonan e-kasih???

 167. zuraida mohamad says:

  Salam…sy nk tnue cm mne nk mntk bantuan atau cara menambhkn pendptan di rumah…skrg suami sy di sahkn pesakit buah pinggang tahap akhir dan sdang mendaptkn rawatan dylisis 3x di hospital..dgn ank2 yg masih kecil sukar tuk sy melakukan perkerjaan di luar dan masa brkerja yg tidak dapat hadir sepenuhnya…klau blh sy nk mintk bantuan mesen jahit dn tunjuk ajar dr pihak ekasih untuk memulakan prkejaan di rumah…sy tidak thu nk memohon dr siapa??..kpda siapa harus sy memohon???

 168. Enon Anak.Robert says:

  Ingin memohon babtuan mesin jahit lurus dan mesin jahit tepi untuk menambah pendapatan sampingan keluarga…

 169. muhammad ahlam firdaus bin abdullah chek says:

  Assalamualaikum dan selamat sejahtera
  Saya muhammad ahlam firdaus bin abdullah chek, berumur 22 tahun, menetap di pahang jerantut, dan skrg sy sedang melanjutkan pelajar di indonesia dalam bidang syariah islamiyah,dengan rasa rendah dirinya saya ingin memohon sedikit sumbangan dari pihak tuan untuk membantu saya,saya menghadapi masalah kewangan dimana saya tidak mendapat mana2 tajaan, biasiswa mahupun pinjaman untuk membntu saya mennyelesaikan beberapa perkara saya disini,untuk sedia maklum,saya bukanlah datang dari keluarga yang berkemampuan,ayah saya hanyalah seorang jaga keselamatan dan ibu saya pula hanya suri rumah,mereka perlu menambung kami 7adik beradik yg masih dibangku sekolah termasuk saya yang skrg berada di medan indonesia..jasa baik dari pihak tuan amat2 la saya hargai dan diharap kan dapat lah membantu saya,saya teramat lahir memerlukan bantuan dari pihak tuan secepat mungkin untuk menyelesaikan masalah saya bg mengelakkan berlaku nya denda seperti kelewatan membayar perpanjangan visa,rumah sewa dan lain2 lagi…saya akhiri dengan assalamualaikum dan jutaan terima kasih.

 170. muhammad ahlam firdaus bin abdullah chek says:

  jika ada yang sudi menghulurkan sedikit bantuan…sila emailkan ke email saya (ahlamfirdaus@yahoo.com)
  terima kasih.

 171. maidin sari bin Ag piut says:

  saya ingin memohon bantuan mesin jahit lurus dan jahitan tepi.. saya ingin membantu keluarga.. saya harap tuan dapat pertimbangkan permohonan saya..sekian terima kasih

 172. saera says:

  saya nak tnye ayah saye bru je meninggal 09/12/14 .. bru je .. mak sye hanye jge baby 2 org dan gaji hanye RM650 .. adik beradik 5 orang sume nye maseh skola lagy .. adakah ini layak memohon e-kasih ??

 173. saera says:

  mak saye bru je khilangn suaminya pada 09/12/14 .. saya slah stu dri 5 org anak nye ..kami smua msih bersekola lgy .. mak saye hanye bekerja just jady babysiter .. tu pon gaji RM 650 .. SEBULAN !!.. x mmpu untk tampong kos perbelnjaan harian lagy2 nk mas0k skola nie perlukan duit yg bnyak .. sye harap e-kasih dapat mnolong sy dri segi memberi wang untuk persekolahan kami ..

 174. Ardini Nuha says:

  camne nak daftar e-kaseh. takda columm utk perdaftaran baru

 175. Emma says:

  saya semak pendaftaran guna no. IC, then dalam maklumat tu ada tertulis “Sedang menerima bantuan.” tapi in fact, saya langsung tak dapat bantuan pun dari e-kasih. And bila saya login untuk pendaftaran, laman tu minta kata laluan. then saya memang tak ada kata laluan sebab saya tak pernah daftar e-kasih ni. Jadi saya klik “lupa kata laluan” and masukkan no. IC saya. web cakap, no. ic saya tiada dalam senarai. Kenapa ya? saya tidak pernah daftar e-kasih sebenarnya tapi dapat pula buat semakan pendaftaran guna no. IC and jelas tertulis di sana bahawa saya “sedang menerima bantuan”. Tapi bila nak login kat laman pendaftaran, tak dapat pula. musykil ni..

 176. Harmy says:

  salam..saya ingin mencari kerja yang sesuai dengan saya..

 177. kamaliana says:

  sy ingin sgt nk rumah….sekarang sy duduk tumpang rumah mak sy……

 178. Hamidah says:

  sy ingin memohon bantuan e-kasih bagi membayar duit rumah dan electrik dan sebagainya, kerana saya tidak bekerja dan suami pula baru diberhentikan kerja. Masalah sekarang sy cuba berniaga tepi jalan tetapi tidak mencukupi jika kadang-kadang hanya 30 atau 16 saja yang dapat sedangkan kos penyediaan makanan melebihi dari itu. sy dah 2 bulan mengalami tunggakan rumah, kereta (3 bulan), api hampir dipotong 3 bulan tidak di bayar. Bagaimana harus sy bayar sedangkan sy masih menangung 5 org anak yang masih belajar di IPTA dan sekolah.

  Harap bantuan segera supaya sy tidak kehilangan tempat tinggal.
  sy cuba untuk mendaftar online tetapi tiada borang…didalam portal. Minta perhatian untuk tolong kirim pada saya borang pendataran melalui email saya.

 179. Hamidah says:

  sy memohon bantuan e-kasih kerana saya tiada pekerja manakala suami saya telah dibeherntikan kerja dalam 2 bulan lepas. sekarang say tiada pendapatan yang tetap untuk membayar rumah dan utilities. seperti elektrik, air.

  Sy berniaga kecil-kecilan untuk menyara anak seramai 5 org yang masih belajar tetapi sehari 50 pun susah nak dapat bagaimana saya nak membayar segalanya.

  mohon bantuan sgt, supaya saya tidak kehilangan tempat tinggal kerana bank sering mengejar payment…. dah buntu saya memikirkan.

 180. RAKIAH BT SAHARI says:

  Assalamualaikum, saya seperti nama Diatas,surirumah sepenuh masa, ingin memohon bantuan e-kasih dari segi bantuan mesin jahit untuk memudahkan saya melakukan kerja menjahit di rumah. Selagi itu saya juga ingin memohon bantuan untuk memiliki sebuah kediaman(rumah) yang agak selesa kerana sekarang ini saya sekeluarga masih menumpang rumah keluarga. Sedang kan saya sudah berkeluarga dan memiliki 3 anak yg masih bersekolah yg hanya bergantung pada pendapatan suami. Saya hanya menjalankan perniagaan sebagai tukang jahit kecil kecilan sahaja di rumah. Saya Amat memerlukan bantuan mesin-mesin jahit bagi memudahkan saya bekerja di rumah bagi menambah pendapatan keluarga. Diharap dapat di Pertimbangkan… Tq.

 181. ayu says:

  Salam satu MALAYSIA..sudah bertahun memohon bantuan rumah.,namun tidak d endah kan…kami tinggal d rumah yang tidak mempunyai bekalan elektrik dan air.kenapa tidak dipedulikan..smpai bila??kami dah membuat surat dan menghantar gambarrumah.naik dan turun ke ofis kebajikan namun tiada respon.apa lagi bantuan rm500 untuk terjejas banjir.padahal keluarga kami terperangkap banjir.harap pihak berwajib ambil serius.

 182. SALAM;ANDA BOLEH MEMOHON KAD BANTUAN KECEMASAN/RUMAH PERCUMA/ZAKAT HARI RAYA/SARA HIDUP/KOS PERSEKOLAHAN/KOS SARA HIDUP/KOS HOSPITAL/MUALAF DAN BANYAK LAGI………
  sila hubungi 0194710732
  dan anda perlu daftar ahli program amal kebajikan sebanyak RM10.anda akan diberi risalah sebagai amanah utk diletak di masjid dan KAD ahli.sila hubungi 0194710732 (0041/201)PERTUBUHAN KEBAJIKAN ISLAM MALAYSIA

 183. mohd nazri bin kassim says:

  Salam 1malaysia. Saya ingin menanyakan phak tuan,puan. Jikalau permohonan e-kasih kita telah lulus. Macam mana langkah seterusnya untuk saya memintah bantuan mesin jahit kerana itu saja sumber pendapatan saya…. sekarang ini saya terpaksa ulang alik kebandar hanya setakat jahit tepi. Harap tuan, puan pertimbangkan permohonan saya. Sila hubungi saya (0135474221) mohd nazri kassim LAHAD DATU. SABAH

 184. izzalia says:

  pasai pa la hangpa semua dok mohon kat blog ni..dia cuma beri info.klu nk mohon p kat pejabat daerah/pengerusi jkkk.

 185. enie haizan mohd nazir says:

  Askm…saya ingin memohon bantuan untuk menyiapkan rumah ibubapa saya dan adik2 saya berlindung tiada kerana tempat tinggal asal telah d robohkan oleh keluarga ayh kerana pembahagian harta..adik2 dan ibubapa saya telah d pulaukan skrg adik2 ma duk dgn sya d rumah sewa kerana rumah yg telah d bagunkan ayh kekurangan keewangan untuk siapkan , skrg ayh tinggal d rumah yg tdak siap duduk dgn berteduhkan zin sahaja 4keping untuk duduk ,,, disini saya ingin berkesimpulannya merayu pada pihak ekasih dapat membantumenghulurkan keperluan berdasarkan wang atau bahan binaan untuk siapkan rumah supaya ayh dan ibu serta adik2 dapat mempunyai tempat tinggal yg sempurna seperti org lain…akhir kta saya ingin katakan saya merayu bantu lah kami yg memerlukan..ringankan lah beban ayh dan ibu saya…diharap pihakekasih dapat mempertimbangkan dgn secepat mungkin..w, salam..

 186. Nickh says:

  Salam, Saya nak tanya macam mana nak daftar e-kasih secara online ?

 187. Stella says:

  salam 1 malaysia,saya ingin tanyak macam mana untuk memohon e-kasih secara online?sebab saya ingin memohon bantuan untuk adik saya terus belajar dan dapat ringankan beban ibu

 188. anna says:

  Saya anak kepada penerima bantuan my kaseh.. ibu saya tiada transport untuk ambil barang. Jadi saya yg tlg amilkan brg di kedai. Sy melihat pekedai tersebut menipu. Contah amil beras 5 kilo dan 10 kilo, pekedai tersebut telah scan mengunakan harga yg 10 kilo bagi kedua dua beras tersebut. Ape yg patut sy bt. Bagai mana saya nak buat aduan ini

 189. ganesen says:

  saya tidak dapat bantuan ekasih…. saya berharap sangat untuk mendapat bantuan ini kerana keluarga saya bukan sekaya mana pun.. saya seorang sahaja yang bekerja di rumah saya dan mempunyai tanggungan sebanyak 7 orang.. 5 orang anak saya masih belajar n memperlukan wang yang lebih untuk mereka dan saya tidak memcukupinya.. saya berharap sangat pihak anda dapat memahami keadaan kami.. kami berharap sangat.. terima kasih…

 190. jesica says:

  tuan,puan sekalian…bahawa sya ingin meminta tolong kepada nenek saya …SAROJA A/P RAMIAH yang berumur72 dalam kesusahan finance dan tiada siapa punya pertolongan selain seorang cucu yang menyara rumah dalam gaji kasar RM900…bahawa saroja ada empat orang anak tapi tidak menolong kepada ibunya…dan tidak pernah datang jumpa ibunya….dan juga bahawa tidak selasa duduk rumah yang sewa..yang rumah papan dan sambil hujan boleh masuk rumah dan atap di rumah atas pun terbang…owner rumah pun tidak mahu tolong buat…saya ingin meminta puan dan tuan tolong menolong kepada mangsa yang kesusahan…kami pun pernah meminta tolong daripada kerajaan sambil sekarang tidak pernah menolong…kalau puan tak percaya tolong datang tengok keadaan kami….

 191. saya musuti bin aya ingin memohon rumah dari pihak yg tertantu memandangkan saya bukan senang ,pernah memohon rumah dari perumahan tapi jawapan hampa tiad seberang perkembangan hingga kini,kita tidak punya tanah untuk rumah kalau ada pun tanah haram bila bila masa kita kana halau umpama kita ini menjadi perlarian di negeri sendiri,
  apakah saya tidak layak mendepat kemudahan dari kerjaan tolonglah pertimbangan,sekurangnya kita depat flet pun jadilah yg penting kita depat bertaduh dari hujan dan panas,sekian terima kesih wassalam

 192. Rabiatul Nabihah says:

  macam mane nak minta bantuan ye ?

 193. MOHAMAD ZULHAIRI says:

  assalammualaikum dan selamat sejahtera.saya mohamad zulhairi syafiq dari kulim kedah.saya bukan keluarga yang berada.saya ingin memohon bantuan e-kasih untuk membuka perniagaan kecil seperti di pasar malam untuk menbantu keluarga saya untuk menambahkan pendapatan.bagaimana untuk saya mendaftar bantuan e-kasih tersebut.harap tuan/puan dapat membantu saya.

 194. nazira abdullah says:

  Assalammualaikum saya nazira abdullah dan suami al-aziz abdullah berasal dari sabah.kami suami isteri telah memeluk agama islam pada tahun 2010 dan mempunyai seorang anak.kami ada memohon e-kasih tahun lalu sampai sekarang belum ada jawapan.kami tidak mampu lagi menyewa rumah kerana pendapatan suami kadang ada kadang tiada.saya berharap sangat dapat rumah e-kasih ini.

 195. zakaria says:

  Asskum..sy dh brumah tangga dan mempunyai ank dah 3..nk buat rumah tanah tak ada harta lg la tak ada nk sewa rumah tak mampu..gaji kecik..dari khawin sampai ada ank sy menumpang rumah makmertua sy..sy harap ada pihak dapat membantu sy..terengganu cukai kemamanz

 196. aizan binti abdul manap says:

  asalammualaikum saya ingin bertnya bagaimana saya hendak memohon bantuan belanja bulanan?saya mempunyai 6 orang anak 4 bersekolah manakala 2 masih kecil, saya tidak bekerja,manakala suami saya sedang menjalani rawatan di anti dadah dengkil,tetapi sayaa ada mendapat bantun dari zakat tetapi masih tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan saya dan anak-anak,adakah saya boleh memohon bantuan dari kebajikan masyarakat?

 197. seowleng says:

  mcner nk memohon untuk daftar ekasih dan bantuan ekasih serta mykasih.

 198. Azianah says:

  Nama sy azianah binti arkab…sy sudah lama trsenarai dlm ekasih.masalahnya skrg,pd thn 2010 sy dimaklumkan akan menerima rumah pprt.mereka da datang pun nak sukat tapak tempat buat rumah.mereka cakap yang kami akan dapat rumah,cuma tunggu ja org2 bwahan nak buat.tunggu punya tunggu sampai skrg tiada.yang menghairankan orang yang tidak sepatutnya dapat,lebih dulu dapat rumah.dari apa yang sy nampak rumah yang sepatutnya kami dapat telah diserahkan pada orang lain.bukan sy seorang sahaja yang kna begitu, ada lagi yang senasib dengan sy.oleh itu, sy berharap sangat pihak tertentu dapat menyelesaikan masalah ini.

 199. nur hafizah azan says:

  salam saya nurhafizah saya berazam nk bukak kdai kek lapis sarawak dan ingi mengembangkan ke international market tp saya x ada modal x ada peralatan dan kedai suami pun x kerja.rumah pun x ada menumpang ja….tolonglah saya dapat bantuan e kasih…duit simpanan pun x ada

 200. Eyna says:

  Assalamuaikum…..sya berharap agar ada pihak yg sudi bantu kmi sklrga..sy mmpunyai 5org ank..sy suri rmh.suami kj kg gji x mnentu pndptan pn x mntu.dulu kmi tgl dgn klrga mertua.kmi org susah xdt ank rmai dsbbkn kmi plng ssh diantara klrga yg lain..pda awl bln2 kmi telah dihalau oleh klurga mertua….sy mntk mf nk ckp x brpa pandai.apa yg sy hrpkn agar pihak ekasih sudi dtg melihat kdaan kmi..ni alamat..kg padang lembek 16450 ketereh.(0179678660)

 201. fadzrinah riang abdullah says:

  saya keluarga baharu Islam(mualaf)…..sya sudah 4 tahun masuk Islam tp tidak pernah pun sama sekali dapat zakat mualaf seperti yg d perkatakan……pdhal sya sudah isi borang dan hantar sendiri d pejabat jheais d lahad datu….dan sya berikan pada ketua d jabatan jheais(Tuan Haji Gaspar)serdiri…sya ibu tunggal kepada 2 org anak….gaji sya cuma RM650 sahaja…apa yg patut sya buat….?

 202. olivia ak barayan says:

  Saya nak minta bantuan ibu tunggal kerana sudah 7 tahun saya menjanda. Anak seorang sekolah rendah tahun 3..Tolong pertikaikan permintaan saya ini..

 203. nor aziah says:

  Saya seorang suri rumah ingin memohon bantuan mesin jahit.. demi mmbantu suami sya mncari pendapatan sampingan…suami saya bekrja sbg makenik.. gaji x mncukipi utk sara hidup kami.. dgn sewa rumah n persekolahan ank2.. harap boleh membantu saya utk mndapatkn mesin jahit dan mesin jahit tepi klau boleh

 204. ZAHARAH says:

  sy nak daftar untuk program e-kasih….untuk sy dapatkn tawaran krusus yang sy mahukan. hanya di e-kasih sy akan dpat tawaran yg sy mahukan dengan kos yang sederhana. tpi sy masuk nak daftar..tidak dapat. bantu la sy yang dr golongan sederhana untuk mencari tawaran krusus yang di tawar kn dr pihak e-kasih.

 205. salam…sy mohd zulfikrie mewakili keluarga sy untuk memohon mesin jahit bagi untuk membantu pendapatan keluarga untuk menyara kehidupan dan masa depan anak-anak..sy sudah byk kali memohon bagi pihak keluarga sy…..sy harap pihak tuan dapat memenuhi keperluan keluarga sy sekeluarga…sebarang respon boleh hubungi 0129563581..

 206. suhaimi bin yusof says:

  assalamualaikum..sy suhaimi berasal dri melaka berumur 20 tahun dan ada 5 adik beradik,sy anak kedua dan sulung akak sy dia dh berkahwin sjak bpak sy meninggal,sO sy tlah menganti kn bapa sy untk mnjdi ketua klrga sO sy x mmpu berkerja untk tnggung klrga sbb ada mslah sakit pda diri sy..sy ingun mohon jasa tuan puan beri sumbangan pada sy untk membantu klrga sy..hrap permohonan sy ini dipertimbangkan assalamualaikum..

 207. suhaimi bin yusof says:

  ini nombor handphone saya 0129152855

 208. mohd shazwan bin sidek says:

  Saya seorang yg miskin tak boleh keje.. sakit saya mahu bantuan daripada ekaseh..

 209. fara says:

  assalamualaikum..saya ingin memohon bantuan e-kasih bagi pihak mak cik saya…kat mana saya boleh dapatkan borang online ye..sebab borang yg saya jumpe ni untuk bantuan kemiskinan..ke guna borang tu je?…mohon penjelasan…hehehehe

  • Nurul Maslinda Bt Abdullah says:

   Saya seorang ibu tunggal dan tidak mempunyai perkerjaan tetap kini saya ingin memiliki sebuah rumah dan kewangan segera untuk pembaikian motor saya yang rosak teruk boleh kah ekasih membantu dan cara macam mana saya boleh memohon bamtuan ekasih

   • norashikin says:

    nama saya sudah didaftarkan dlm semakan portal ekasih. adakah ini mmbolehkan saya memohon sebarang bantuan khususnya bantuan kursus keusahawanan dan bantuan rumah. Bagaimanakah caranya.

 210. anuar bin ismail says:

  Saya tersalah isi borang daftar e kasih melalui online
  Tapi sudah di sah kan pendaftaran yang salah isi nama kir
  Bagaimana cara nk ubah

 211. suria says:

  assalam, sy wakil bg keluarga sy.. ayah sy memang sudah mendftar ekasih. baru2 ni sy ada mencadangkan kpd umi sy supaya mmbuka bisnes kedai runcit. tp umi sy keberatan kerana tiada modal. sebelum ni ada org dar syarikat ekasih yg ingin menghulurkan bantuan kewangan tp masih tiada keputusannya. jd sy ingin menanya jika ada bantuan untuk modal bg membuka perniagaan. no tel sy 01125745938.

 212. ika says:

  beli intrnet dah dua kali..ingatkn intrnet prblm..kita pn beli lh intrnet yg baru..tp hampeh.borang pn xde..Buat semua ni demi mak😩

 213. Aminah Binti Sahibul Molok says:

  Macam mana cara memohon bantuan ekasih . Saya ni seorang ibu tunggal
  Dan punya 3 orang anak yang masih ber sekolah ? saya sangat berharap jasa baik tuan puan untuk menolong saya . Ini no tel saya 0195866401

 214. FATISAL BTE ABDUL RAHIM says:

  Macam mana kita nak memohon bantuan persekolahan anak anak..
  Tahun 2016 ni anak5 saya seramai 5 orang akan bersekolah!!!
  Tahun 1,3,4,6(upsr)& tingkatan 1.
  Yuran dah dimansuh kan tapi kita terpaksa membeli buku buat anak 5 yang di kira wajib…
  Saya buntu…kepada berwajib sila lah berikan pembalasan….

 215. Ayu says:

  Sy ada ank 6org…
  Suami hanya kja pasar borong…
  Pendapatan mmg kurang…
  Sye harap ada tindak balas dari ekasih…
  Terima kasih

 216. syaz says:

  its still cannot open. cuba daftar melalui online pun tak dapat, walaupun dah berhari- hari cuba bukak ni, nak pegi mintak borang kat pejabat lagi la lama nak dapat sebab pegi sana belum tentu dilayan. hm

 217. Nor Zain says:

  Salam saya norzain humian ingin memohon bantuan ekasih n cm mana nk mohon no hp saya 01110612213

 218. NORHAFIZAH BINTI SAMING says:

  salam .. sy nak memohon ekasih utk mndapat kan bntuan perumahan .. bru2 ni sy ada memohon dekat pejabat daerah lahad datu bhagian kebajikan . tp pgawai sna ckp dftr utk pmohonan rmah pprt tu d pejabat parlimen .. sy pergi kat sna pulak pgawai kat sna ckp pergi ke pejabat daerah .. jd yg mna satu btl ni .??!! sy cba pulak isi borang dkat ktua umno kat kmpung sy pulak pilih kasih .. keluarga nya jal yg diorang urus kan .. borang dan dokumen2 yg sdh d fotostat pulak jg sampah bunglus nasi lemak .. sy mohon on9 balik2 pun ndak dapat .. xada ka borang on9 utk pmohonan ekasih ni . tlg laa .. sy sdah brumah tngga ada anak 2 orang . mnumpang pun d rumah mertua .. baru dlm 1 rumah ni smpai 13 org sebumbung .. gaji suami cuma rm400 sebulan kerja d bengkel motor .. mana lg nak beli pampers dan susu utk ank sy 2 org tu . nak beli susu lg .. mana nak beli barang2 dapur lg .. tlg laa …..

 219. mohd hafiz bin safri says:

  Assalammualaikum…
  saya mohd hafiz b safri…
  dari kuching sarawak…
  saya hendek memohon bantuan untuk membuka stall makanan…
  saya seorang anak tunggal & anak yatim…
  adakah saya layak untuk memohon bantuan dari pihak tuan (E-KASIH)…
  di harap pihak tuan dapat membalas pertanyaan saya..
  melalui email saya…
  ‘apeess.ae@gmail.com…
  segala kerjasama tuan amat di hargai…
  sekian terima kasih….

 220. norakma ismail says:

  as salam boleh tlg email kn pd saya no tel myKasih…
  name sye tlah ada di senarai myKasih….
  tel sya ilang dan susah tuk saya tel myKasih andai ade kerumitan tuk saya tnye….
  harap dpt tlg n berikn no tel myKasih…
  terima kasih….

 221. zuraidah says:

  askm bantu dari segi pa pun demi kebshagia mereka ibunya baru meninggal dya ingin menberi mkmam pa mereka bertiga hubunginya 0177741118 asmah sebagau insan yg mulia amin

 222. zuraidah says:

  askm saya teman amat perihatin bantulah insan ni yg amat memerlukan bantuan e-kasih hubungi 01135345010 bgi insan yg mulia amon

 223. Husna says:

  Askum,sy ingin memohon bantuan ekasih.
  Boleh bgtau mcm mana nk daftar n hubungi
  Ekasih?or hubungi sy 01121129275

 224. anisya says:

  Hello,,saya nak tanya,layak tak untuk sy mohon ekasih ni,bapa dan mak mertua sy tiada sumber utama,dulu menoreh sekarang tak lg faktor usia..mohon pncerahan ye.. kalau boleh nk ambil borang kt mane??

 225. surina says:

  mcm mana mahu mendaftar ekasih?sdah byk kali cba daftar ttapi tiada balasan drpada pihak berwajib..

 226. ziela says:

  Assalamualaikum..
  Saya ziela fresh graduate diploma fashion design..saya nak mohon mesin jahit untuk teruskan bisnes menjahit saya. Macam mana ye nak mohon 4 jenis mesin jahit tu?
  saya perlukan mesin jahit tepi,mesin jahit tepi tudung yg halus tu, meja mesin jahit .
  Terima kasih

 227. hajar says:

  salam,sy ibu tunggal, dan ad tanggung 1 org, dan mahu mendaftar ekasih..

 228. Salam..sy de ank 5 org yg bersekolah 4 org,suami sy berkerja sebagai drive lori gaji suami sy cuma cukup untuk keperluan dalam rumah dan sy tinggal dgn mak mertua saya berharap sangat dapat bantuan untuk ank2 saya.jasa baik tuan puan saya hargai 017-6395917

 229. RICKY ANAK DIO says:

  Salam sejahtera.saya ricky sudah berkahwin dan mempunyai isteri dan seorang anak lelaki.Isteri saya suri rumah sepenuh masa,manakala saya berkerja biasa saja.gaji sebulan saya kadang2 mencecah rm300 1bulan.saya ada penyakit kurang darah putih sejak kecil lagi.Bila saya kurang darah putih saya automatik sakit dan kadang2 sampai seminggu saya tidak berkerja.Dalam pendapatan wang gaji saya rm300 sebulan hanya cukup bayar rumah sewa dan bil eletrik sahaja.saya meminta rayuan agar pihak jkm boleh mempertimbangkan masalah saya.saya betul2 memerlukan bantuan daripada pihak jkm.Dalam massa yang sama saya akan ke hospital sri aman Sarawak setiap kali satu bulan untuk bertemu dengan doktor pakar.Ini kerana saya akan bercek setiap satu bulan untuk memastikan darah putih saya tidak terlalu menurun.saya mgkin dalam keadaan kritikal bila darah putih saya berkurangan.sekali lagi saya meminta jasa baik tuan/puan di jkm mempertimbangkan masalah yang saya hadapi sekarang.
  Sebarang maklumat boleh hubungi saya di talian ini.
  RICKY ANAK DIO
  0145847808
  LORONG 1F LOT 121,TAMAN SRI JAYA PARK JALAN HOLLIS,95000 SRI AMAN SARAWAK.

 230. sarimah says:

  Saya ingin memohon bantuan ekasih untuk .medapat kan misin jait

  • puan umi salmah binti abdul rahman says:

   saya daftar dgn azam 1 malaysia.borang yg boleh dapat daripada pejabat pembangunan wanita.join kursus yg ditawarkan masakan,jahitan.kek.air dan macam2 lg.setiap peserta akan dapat mesin jahit.saya join kursus menjahit yg di ajar oleh puan rosita jaafar di juru penang di bawah jabatan pembangunan wanita.puan terus ke pejabat pembangunan wanita nnti mereka akan terangkan setiap kursus yg ada…memang best…

 231. Norlia binti ariffin says:

  Assalamualaikum…saya seorang ibu tu ggal yg mempunyai 3 org ank.layakkah saya utk memohon bantuan e kasih…

 232. azripaizal says:

  Askum…hai mcm mne nk daftar online…Dan layak atau tidak

 233. azripaizal says:

  sy perlukan bantu mu ekaseh

 234. abd wahab bin abu bakar says:

  Saya ada tersenarai dlm ekasih. Sy mohon bantuan bulanan sebab sy bekerja sebagai buruh binaan memandangkan ekonomi sekarang dan pula di tapak pembinaan semua di monopoli oleh warga asing. Kenapa sy memerlukankan bantuan kerana sy mempunyai 5 org ank dan 4 masih bersekolah dgn kos perbelanjaan sekarang agak tinggi juga tambahan lg ank sy perlu tambang vann persendirian utk kesekolah ada pernah kebanyakan ank2 sy tak dapat nk ke sekolah di sebabkan tak ada belanja dan tambang vann nk ke sekolah sehingga cikgu pernah memberi amaran dan pernah di denda krn tak dapat hadir ke sekolah. Utk pengatahuan pihak tuan isteri sy tak bekerja dan sy tidak penah mendapat kerja dgn 15 hari sebulan pernah 2 bulan tak ada kerja sehingga terpaksa berhutang dgn kedai runcit kat temapt tggal kami demi utk makan tstapi sekolahbank2 tak boleh nak berhutang tambang vann trrsebut. Dengan itu sy benar2 merayu dgn pihak tuan utk membantu keluarga sy. Jika tuan tak percaya dgn penjelasan sybtuan bleh dtg lihat sendiri di rumah sy kg baru cenderawasih sungai miang pekan pahang

 235. Saya mahu mohon bantuan ekasih
  Saya ibu tunggal dan tidak bekerja tinggal menyewa dengan anak. saya sekarang dibantu oleh mama saya untuk bayar sewa dan keperluan harian kadang tidak mencukupi .. memohon ekasih agar dapat mengurangkan bebanan kami.

 236. Mohd ridzwan bin mahadi says:

  Adakah saya mohd ridzwan bin mahadi,880721-11-5587 saya pernah duduk di rumah kanak kanak tengku ampuan fatimah kuantan,dimana saya nak dapatkan bantuan apa yang saya tahu semasa saya duduk di rumah kanak kanak ampuan fatimah kuantan saya pernah di beritahu saya kena terus ke jkm untuk buat bantuan atau di mana..saya mohon bantuan untuk mendapatkan perumahan,sekarang saya hanya menyewa…
  Adakah saya layak untuk memohon kerana saya kerana tiada lagi keluarga tempat meminta pertolongan,saya berharap sangat untuk mendapat bantuan perumahan untuk berteduh dengan kadar bayaran yg rendah supaya saya dapat memberi keselesaan pada anak dan isteri saya…

 237. Assalammualaikum,saya bernama dt.makhmud hussin bin datu mulin ic no 730910 12 5035 ,saya sudah berkahwin menetap di kg linau kumpang kota belud sabah dan sudah mempunyai anak 4 orang ,anak pertama sekolah tahun 1,yang anak kedua pra sekolah,dua orang anak saya pula belum lagi bersekolah,isteri saya tidak berkerja dan saya hanya berniaga kecil kecil seperti buah buahan saja dan sayur2 sebagainya.. dulu saya pernah isi borang e kasih tapi di tolak…Saya orang susah,rumah pun tidak ada, hanya menumpang rumah bapa mentua sahaja…Saya berharap E-KASIH kalau dapat membantu Saya dalam sekeluarga..aminn

 238. Kamisah says:

  Mcmna nk daftar e-kasih. Sy ibu tunggal yg mempunyai 2 org anak yg masih bersekolah & tidak bekerja. Sy penghidap SLE Layakkah sy memohon sebarang bantuan.

 239. ct says:

  assalammualaikum, saya ibu tunggal bekerja sebagai kerani. gaji 1500 bagaimana nak daftar EKASIH dari pada online

 240. asiah says:

  Assalamualaikum saya ingin minta bantuan mesin jahit tepi
  Kerna saya tdak mmpu lagi nk beli sekiranya ada mesin jahit tepi
  Mungkin saya maju.

 241. lisa dianora says:

  Hari yang baik Semua orang membaca kisah hidup sebenar hidup saya. Nama saya LISA dari USA, ibu tunggal dengan 2 anak. i

  telah terlibat dalam banyak penipu di internet yang mengambil wang saya dengan keras, mencari pinjaman penyatuan,

  Sehingga satu malam yang setia, saya berdoa dan saya percaya Tuhan mengarahkan saya ke syarikat pinjaman ini di internet dengan nama terus terang

  queens Loan Service Ltd, e-mel; frankqueens64@gmail.com atau whatsapp +2349057770649 mereka membantu saya dengan 3, 850, 000 USD selepas 8 bulan yang baik

  hubungi banyak peminjam palsu di internet, tolonglah orang saya, berhati-hati dengan mendapatkan pinjaman dengan bayaran pendahuluan tanpa

  tiada jaminan atau pengesahan bahawa firma itu sah. syarikat pinjaman ini datang untuk menyelamatkan saya apabila saya memerlukannya paling banyak,

  Pada mulanya saya tidak pernah mempercayai mereka, tetapi setelah memenuhi permintaan mereka, saya seorang wanita yang bahagia. yang paling penting

  perkara dalam kehidupan. hari ini saya menggabungkan hutang saya dan juga bangga dengan flat saya sendiri. ibu dan dua rakan saya mendapat manfaat

  dari tawaran ini, dan saya juga ingin seluruh negara mendapat manfaat daripada tawaran murah hati ini. sila hubungi mereka hari ini

  melalui E-mel: frankqueens64@gmail.com atau whatsapp +2349057770649

Leave a Reply

CommentLuv badge