24 Responses to “Senarai Ranking MRSM 2013 Keputusan SPM 2012”

  1. Ingin Tahu says:

    Kenapa ada dua ranking utk sekolah yg ambil SPM.
    Satu Sekolah SBP ….kemudian keluar pula sekolah MRSM.

    Apa beza sekolah-2 ini ?

    Siapa yang lebih bagus ya…SBP atau MRSM ???

    • bdk mrsm says:

      sbb sbbp bwh krajaan… tp mrsm lbey kpd tajaan mara, jd organisasi lain…
      bg sy, tntu la mrsm lbih baik mmndngkn peluang nk smbung ke oversea lbey besar dgn tajaan mara…

      • Alumni SBP says:

        Assalamualaikum to Bdk Mrsm . Satu pembetulan okay . Bukan sbbp , but SBP . Saya tak nafikan yang MRSM adalah sekolah tajaan . Tapi kalau fasal yang anda kata budak MRSM dapat peluang yang lebih cerah untuk ke overseas , tak saya sokong . Member saya pun ex-MRSM , tapi beliau masih lagi menunggu biasiswa . Sedangkan saya , bekas pelajar SBP , alhamdulillah bila sudah keluar keputusan SPM , saya ditaja terus ke luar negara tanpa menunggu . Jadi bagi saya , sistem pengurusan SBP lebih efisyen . Hanya untuk berkongsi , maaf andai tersilap kata . Assalam .

        • Helena says:

          both MRSM n SBP bagus, tapi dalam furthering studies selepas SPM, MRSM is much better. MRSM studets ramai yg sambung belajar base don trials SPM, habis aje SPM, in January dah sambung belajar. Budak2 SBP yg dalat mcm ni sorang dua aje in one school, itupun jika ada, budak2 MRSM yg dapat offer ni ramaiiii sangat.

          Syukur Alumni dapat tajaan overseas cepat, mungkin kawan you yg MRSM tu belum ada rezekinya lagi. If nak buat comparisno buat la secara menyeluruh, jgn compare awak dan kawan awak aja, results pun lain2, rezeki tak sama…

          Both MRSM n SBP efficient, biarlah ada healthy competition antara dua2 group ini, jgnla nak put down each other.

          • Helena says:

            mmm byk pulak typo, takut nanti alumni tegur sbb budak mrsm typo sbbp pun dah kena tegur kan…

          • Farida Vee says:

            Pn. Helena…need ur opinion..anak sy dah daftar sbp but keep on complain tak faham.. n we have to visit every forthnight.. Perjalanan 4 jam sehala..home sick .. We all ada buat rayuan secara bertulis ke mara utk ditempatkan mrsm near by KL.. Baru ini tanya status .. Mara kata hanya ada nun di utara or nun di selatan.. So perlu ke sy tukarkan sek or just leave as it is.. Yg mana ada advantage

        • gempaz says:

          blah lh wei.kwn ko x reti mcm mana nk nk pegi.orang lain kali pegi overseas dulu baru lh dpt biasiswa tu
          .lain kali fikir dulu

        • gempaz says:

          sbp kurang bagus.banyak pembuli

  2. ikmal says:

    hmm,nmpaknye no 5 la plak taun ni

  3. lee says:

    No 5 pulak. Dulu terbaik. Ramai cikgu terbaik sudah tiada di dunia ini…

  4. ex-tar says:

    cayola mrsm tun abdul razak
    walaupon setahun jagung dah setaraf mrsm pkp
    cayokkk

  5. Uknown says:

    Mendape gop MRSM Besut tu no. last kali buuuuuuuuuuuuu
    dop malu lasung sapelah pengetua die tu ish..ish..ish..
    :P

  6. Uknown says:

    saye pun bekas pelajar sekolah tu juge

  7. Uknown says:

    tak lah gurau je

  8. BWP MRSM Besut says:

    Unknown x beranidedahkan sapeawk tu…
    sy nk ckitye. mrsmyg ada SPM pd 2012 berjumlah 42 dansalah satunyamrsm besut. dh memang dlm 42 buah mrsm tu memang ade yg akn dpt last ranking. xboleh elakkan. cth nye: ada sat pertandinganyg mna pesertanya adalah terpilih di kalangan yg terbaik antarayg terbaik je. ada 5 org peserta. wajarkah kita kata yg dpt no last drp 5 org tu x hebat?? tak wajar kn? sebab mereka adalah di kalangan yg terhebat. betul x? sape setuju?

    lain kali tolong jadi org yg menganalisa ckit..
    ikhlas: pelajar pelapis MRSM Besut.
    terlajak perahu blh diundur,terlajak kata sorry la bro

  9. Iqa Nizam says:

    Hiduppp MRSMMMMMMMMM!!!!!!

  10. pstmuhaini says:

    Salam 1Malaysia, jika dilihat prestasi SBP berbanding MRSM, SBP lebih baik malahan sekolah menengah berprestasi tinggi (SBT) juga hebat seperti SMK Aminuddin Baki, SMK (P) Sri Aman Petaling Jaya, sekadar berkongsi..

  11. nahar says:

    Kita boleh buat perbandingan sendiri keputusan SPM 2013 berdasarkan Gred Purata:
    Sekolah SBP terbaik: Sekolah Seri Puteri (GPS 1.0422)
    Mrsm Terbaik: Tun Ghafar Baba (GPM 1.0391)
    Berdasarkan GP ini Mrsm TGB no.1 in Malaysia

Leave a Reply

CommentLuv badge