80 Responses to “Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA 2013 Eduloan”

  1. syahirah says:

    salam… sekiranya pengajian separuh masa, adakah layak untuk memohon pinjaman tersebut???

  2. norlin says:

    salam.. ada 1 soalan. kenapa xde pilihan bidang/kursus bila sy klik. cuma keluar sila pilih.. xde pilihan kursus.. tolong bantu..

  3. jane says:

    saya nak tanya,kenapa untuk kos ijazah tak ada??kenapa hanya untuk diploma bila saya nak pilih peringkat ijazah,hanya ada peringkat diploma sahaja..harap dapat membantu

  4. burhan says:

    Bila tarikh tutup untuk pinjaman ini?

  5. dib says:

    omg.. we all have the same problem.. so korng dh berjaya ke?? Have been weeks I tried.. sila pilih kursus.. I called but they didnt pick the line.. do respond anyone…

    • zahs says:

      same prob here.. i called mara just now and a guy said yg dia akan informkan hal ni ke bahagian ict today. so dia kata try balik after 2hrs nnt. hopefully lepas ni dah ok la kan..dah brzaman kot try tp xboleh2!!pffffttt!!!

  6. sue says:

    Same prob with me.i can’t choose the course.still calling them but nobody pickup..

  7. faz says:

    same goes to me. i have tried so many times. but arghhhhhh!!

  8. hani says:

    nape sy x leh hntr..time bfore kmskini blh je hntr but bile dh kmskini n then nk hntr salu je trpapar “anda tdk blh mngakses lmn web eduloan”…please help me…:(

  9. zahs says:

    dgr gossip tarikh tutup dia end of this month…but i dunno if its true or not…btw,korg yg xboleh isi lagi ni amek course ape?as in diploma ke degree ke professional ke???

  10. sue says:

    tuelaa.bengang sgt.
    kol xpernah angkat,email xpernah reply.

    zahs, amek part time master kat utmkl.u?

    • zahs says:

      i buat professional course kt sunway u..i thought something’s wrong wt my course or college…tp ramai je yg xboleh, so i guess ni prob sistem mara la kot kan..haishhhhhhh

      • sue says:

        i pon guessed dorg nye prob.sebab skrg nh mmg xbole nk pilih kursus gk.i rase certain u je bole.

        • Anonymous says:

          Not all IPTA and IPTS have mara..If their have your college name written on the list that’s mean its there but if not that’s mean that your college do not have mara approval and will not ever get it…unless your go to another college that have mara approval

  11. yna says:

    dah lwt sgt ni tp still xleh plih kursus!how???

  12. hafeez says:

    mnta tlg, nape harini x boleh bukak eduloan 2?

  13. Man says:

    Hi, nak tanya. Lepas dah hantar permohonan kan, kena buat apa ye ? bila nak dapat link untuk download buku perjanjian ? Mohon pencerahan, terima kasih

  14. Arnold Doni says:

    bila keputusan pinjaman bagi 2013 ?

  15. lieyzz says:

    i dah dpt tawaran tp still x dapat duit pinjaman nye dah habis pun satu sem.

  16. ameir says:

    erm utk uni islam antarabangsa gombak mmg takde ehh? :(

  17. nadia says:

    lepas hantar pinjaman berapa lama ea masuk duit elaun?

  18. afiqah says:

    Salam..

    1)Saya telah menghantar dokumen Mara saya dan sekarang masih menunggu respond pihak mara. Kwn2 saya yang lain sudah pun mendapat bayaran. Selalu nya kena tunggu berapa lama?
    2)saya pelajar dari Kuching, Sarawak. Didapati pada awal
    perjanjian di dalam surat tawaran saya mendapat tawaran penuh besertakan kos pengangkutan dan komputer riba,. tetapi bila saya buka semula eduloan mara, saya dapati surat tawaran telah berubah. Sekarang tanpa kos pengangkutan dan komputer riba. Adakah pihak mara boleh menukar perjanjian pada bila2 masa? amount pinjaman pun berkurang.

  19. Syaz says:

    salam,,,anak saya berminat utk memasuki sekolah penerbangan,adakah mara ada mengeluarkan pinjaman tersebut ?

  20. ila says:

    pada cgpa berapa pinjaman mara akan ditarik semula ? i need ur answer as soon as possible :) thank you .

  21. aina says:

    salam,saya lepasan spm 2012…boleh ke saya apply MARA ni wlupun blom dipggil msok u or kolej??td saya bru je isi borang nk buat pnjaman ni tp yg slack nye mase nk key in tarikh mula pengajian,tempoh pengajian and tahun pengajian semasa.once press butang daftar utk next step tk dpt…dan lg satu,tahun pengajian semasa tu ape ye??minta penjelasan..tgh frust ni…TQ

    • apis says:

      xbole apply mara sbb tahun pengajian masa tue adalah tahun yg tertera pda surat twaran ipta atau ipts..so xbole apply mara selagi xdpt ape2 tawaran dan kolej2 yg layak ut pinjaman mara..

  22. azim says:

    kalau pointer 2.49 bole apply x??please reply ASAP

  23. Anis says:

    Skrg masi ada ka lgi permohonan biasiswa tu??

  24. apis says:

    kalau cgpa bawah 2.50 2 sem berturut2.. tp gpa atas 2.50, adakah pinjaman kan ditarik?

    Sumber: Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA 2013 Eduloan | melvister.com

  25. mid moh says:

    Salam .Anak saya dapat tawaran belajar di Universiti Alexanderia Mesir pada bulan September 2013 dalam bidang perubatan.SPM 2012 yang lepas beliau mendapat 9A 1B.Boleh tak dia mohon pinjaman mara memandangkan kos untuk bidang perubatan agak besar belanjanya.Harap dapat berikan maklumat.Terima kasih atas kerjasama

  26. Zakri says:

    Salam. Saya mengalami situasi yg sama. Pinjaman saya telah diluluskan dan saya telah pun memulangkan semua dokumen perjanjian yg dikehendaki pada April lepas. Namun, hingga kini, duit pinjaman saya masih belum dimasukkan. Berapa lama agaknya tempoh utk MARA memberi cek pertama? Semester pun dah nak habis tapi yuran pengajian masih belum saya bayar. Harap dpt jelaskan pada sesiapa yg tahu. Terima kasih.

  27. fida says:

    sye nk tnye klau sye penah buat permohonan masa first semester bulan januari dan status permohonan berjaya tpi sye blum hantar lgi sbb ada masalah dgn payment dan penjamin. Tpi klau sye nk sambung blik dan lengkapkan permohonan tu skarang bila sye dh awal semester 3 masih valid ke permohonan yg lama tu? Atau sye kena mohon baru smula?

  28. rozi says:

    assalamualaikum.

    Macamana nk isi , nama GMI tak de dalam list pusat pengajian

  29. AIDA says:

    salam,,tolong reply secepat mungkin ye,, i need your response ..kenapa isi online eduloan asik error je? kalau saya guna manual, borang mara cepat ke dia tindak balas.?

  30. Nor says:

    Nak tanya, selepas hantar/submit, bolehkah kita membuat kemaskini mengenai gaji penjaga?

  31. shukor says:

    eduloan tak boleh akses…dah banyak kali buat pun tak boleh…dah try call MARA tak angkat phone…habis tu nakminta tolong kat sapa…

  32. nana says:

    Sye punya wang pinjamn sampai skrg x msuk.. pelik jugak.. padahal da hntr lme dn slah stu brng perjanjian pon dah dipulngkn kpd sye.. kwn2 sye yg mintk smua dah dpt.. x fhm la.. bile email meseg psl nie x bls ape2 pon.. tkut gak duit x dpt tpi nnt kne byr blik pulk…

  33. marzuqie says:

    kenape system down… sampai bile tarikh permohonan ini dibuka bagi sesi julai ni

  34. Siti Quyume Azira Aziz says:

    kenapa sy nk hntar tidak dapat? plz bg respon.sy mahu buat pinjaman untuk master…terima kasih

  35. Sheila says:

    Agak-agak, perlu berapa lama bagi MARA memberi deposit duit pinjaman setelah menghantar dokumen peribadi? Saya perlu duit secepat mungkin pasal belum melunaskan yuran pengajian. Saya hampir-hampir kena terminate oleh pihak institusi saya. Nasib baik jugalah dapat merayu. Saya berharap akan mendapatkan maklum balas di sini. Terima kasih.

    • Cha says:

      Same here. Saya check nama saya mmg dah confirm dapat MARA. Tp, duit tak masuk2 lg.

    • rita says:

      rasanya kna tunggu 2-3 bulan tuk dapat kelulusan dan 1st cek,.bila dah lulus, cek akan dihantar ke universiti pemohon then pelajar sndri kna ambil tuk tunaikan,.ni pn dapat maklumat dri student yg dah dapat pinjaman mara ni,.slalu cek e-baki mara tuk cek baki pinjaman.

  36. Jonna Finance says:

    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak? Jika ya email kami email kami hari ini di: jonnafinance@outlook.com dan mendapatkan pinjaman Anda.

    terima kasih

  37. akmal says:

    penyerahah dokumen perjanjian adakah boleh dilakukan pada bila2 masa or ditetapkan tarikh tutup???

  38. Bai says:

    Hii, i bru shj mohon mara utk master. Blh shj hntar bila2 dokumen tp sebaiknya selepas apply di website cpt2x la hntar ke pjbt mara. I sggest hntr by hand sbb sng on the spot dpt taw dokumen kt lgkap ataupun tdk. Make sure bahagian penjamin tiada masalah. Mara juz tekankan part penjamin shj. Dokumen sokongan xde pengesahan rasmi pun xpe juz pntingkan bahagian pnjamin. Bahagian pnjamin cop rasmi bg nama mjikan,almat n jawatan make sure jls. Setem hasi xmatikan pun xpe, palang je sndiri tulis tarikh u palang bila. Ermm itu je kot nk share.

    Slpas hntar dokumen blh cek kat e baki samada duit dh msuk ke acc ke belum. E baki must register dgn ic num dahulu. N then utk pengesahan samada dokumen lgkap atau tdk bg yg pOST borang blh kol 0326132090(penganjuran).

    kwn i slpas hntar dokumen tggu 1week duit mara terus masuk rm5083 bg master upsi la. Tp yg i punya still xdpt lg skang since i hntar dokumen lewat dr dia. Just shared !! Hope membantu ya..

    • syva says:

      kalau xda sijil lahir ibubapa cmna?

      • rienn says:

        kalau sijil lahir ibu bapa xda .. suruh ibu bapa pegi pesuruh jaya sumpah and buat 1 surat akuan sumpah mengenai ketiadaan sijil lahir ..surat akuan sumpah tu hantar lah berserta dokumen2 mara yg lain ..

  39. iqa says:

    Hai bai.. u hantar bile? I baru hantar last week ari rabu… agak2 bila eh dapat… risau pulak kalo x dpt =|

  40. jib says:

    Bai..bila awak hantar..saya baru je poskan semua dokumen jumaat lepas dan sampai di mara hari ni

  41. eika says:

    salam sy nak tanya kenapa dah nk masuk sebulan sy tak dapat mara lagi . knpa akaun sy msih trtulis suspension . sy dah pergi medan mara jmpa pegawai still sme je jawapan dia . knpa ea tolong la sy perlukan duit tok byar yuran . knapa ea????

  42. faiezah says:

    salam.saya baru hantar dokumen semua khamis lepas (13/2/2014). alhamdulillah xde masalah & pegawai kaunter cop DITERIMA..
    Now tgh try buka e-baki tapi x boleh. banyak kali try still x boleh.

  43. Nia says:

    Salam… sy nak tanya saya ada mohon MARA oktober lepas. so, dalam system nama still ada, actually baru nak pohon tahun nie.. nak renew ke atau teruskan je. sb kol mara xangkat….

  44. siti says:

    Saya dah pernah mohon mara di kolej sebelum ini dan mahu apply balik di kolej baru tapi tak boleh. Belum bayar hutang yg lama tu. what should i do ?

  45. hayani says:

    Salam,pertama masuk IPTS saya telah bayar deposit pengajian anak saya,telah mohon pinjaman Mara dan lulus bulan oktober 2013 iaitu dalam sem 2 pengajian anak,sekarang anak masuk pertengahan sem tiga,tanya dengan intitut bila boleh dapat bayaran balik dari mara deposit yang saya bayar terdahulu,katanya tunggu dari pihak Mara,jadi saya mahu tanya bilakah saya boleh peroleh bayaran balik deposit tersebut kerana saya perlukannya untuk pembayaran anak2 yang lainnya.,
    sekian terima kasih,
    harap dapat perhatian dari pihak Mara.

  46. serena says:

    Hi. Pihak kolej baru submit document mara then dan masuk 3 weeks saya still xdapat allowance .knp ye?

    • melvister says:

      Hai Serena..sila semak penyata anda menerusi laman Ebaki Mara…sila layari http://apps.mara.gov.my/ebakiv2/default.aspx ..Sila daftar terlebih dahulu bagi pengguna baru.
      Jika sudah tertera no ic dan akaun mara anda, ini bermakna permohonan anda telah diluluskan..
      Untuk elaun sara hidup..anda perlu menunggu selewatnya 1-2 bulan dari tarikh nama anda terpapar dilaman ebaki..

  47. Yaa Hafiz says:

    Salam, boleh tak pihak encik tunjukkan contoh surat rasmi utk tambah tahun pengajian disebabkan gagal dalam tahun sebelumnya.

    Terima kasih.

  48. rienn says:

    Hai , nak tanya ni .. saya dah hantar borang perjanjian mara dalam hujung bulan 3 .. berapa lama tempoh yg diambil untuk MARA betul2 meluluskan permohonan sy tu dan bila duit pinjaman mara tu akan masuk ??

  49. man says:

    Salam , saya ingin bertanya tentang pinjaman mara . Untuk mengekalkan pinjaman mara pointer mestilah berapa ? Mengikut CGPA atau GPA ? sekiranya pointer CGPA atau GPA bawah 2.5 , masih boleh menerima pinjaman atau tidak ? Mohon tuan dan puan dapat memberi information dengan lebih lanjut . sekian .

  50. jazmi says:

    mcm mne nak mohon pinjaman komputer mara?

  51. JUWITA BINTI ABDUL GHAFAR says:

    Saya telah memasuki IPTA (GEOMATIKA COLLEGE INTN) pada tahun lepas dan mendapat pinjaman dari PTPTN tetapi massalahnya PTPTN hanya meluluskan membiayaan wang pelajaran sahaja.Bagi perbelanjaan sara hidup saya tanggung sendiri, maka boleh tak saya memohon di MARA??

  52. Khairil says:

    Saya nak tanya. Saya dah hantar borang permohonan dan dokumen yang lengkap pada bulan 5 yang lepas. Bila boleh saya mula dapat pinjaman dari mara? Sebabnya kawan2 saya yang lain dah dapat pinjaman dari mara, mereka juga hantar pada bulan yang sama.

Leave a Reply

CommentLuv badge