54 Responses to “Tarikh Beli Nombor Pin Kemasukan UPU 2013”

  1. asri umar says:

    assalamualaikum w.b.t
    7/1/2013 yang lepas, saya pergi ke BSN untuk membeli pin UPU. Kemudian staff BSN tersebut suruh saya menunggu sehingga bulan 3 untuk mendapatkan pin tersebut . Kawan-kawan saya turut membeli pin tersebut di BSN yang berlainan tetapi terus dapat PIN tersebut selepas pembayaran dilakukan..

    kenapa pin UPU saya perlu tunggu sampai bulan 3 sedangkan kawan saya boleh terus dapat pin tersebut selepas pembayaran??

  2. Nasyitah says:

    saya lepasan spm pada tahun 2011..saya tidak mengetahui tentang pembelian pin upu..dan setelah saya mengetahui saya terlambat untuk memohon..saya ingin membeli pin upu pada tahun ini,2013.. apa yang perlu saya lakukan setelah membeli pin upu.? saya juga ada mendengar pembelian pin upu hanya terbuka setelah candidate spm 2012 mendapat keputusan spm mereka. sedangkan saya check di online ianya sudah di buka.. boleh encik/cik mengulas dengan lebih lanjut.?

    • Helena says:

      alahai dik, students lain SPM 2011 dah lama belajar, adik kena ambil serious benda ni, if tak tau tanya pada orang2 yg tahu, setidak2nya cikgu kaunselor sekolah dulu. Tahun ni pun adik blur lagi kan. Pin UPU mmg dah boleh beli sekarang, tak perlu tunggu results SPM. Tapi pls check samada its strictly for SPM 2012 or not… nanti terlepas kapal lagi… Btw ada pernah pergi Karnival Jom masuk U tak?

      Just wondering, all this while adik buat apa, kerja ke?

      • Nasyitah says:

        masa saya tak sempat nak beli tahun tu memang saya kerja. tapi sekarang tak,saya di sabah bersama aunty saya. perancangan itu memang ada tapi keadaan tak mengizinkan atas sebab2 yang tak dapat di elakkan.. dan saya sedang dalam permohonan untuk repeat paper julai math. tapi pada masa yang sama saya ada juga melihat tawaran2 belajar. boleh saya tahu jika saya ingin memohon IKN(Institut Kaf Negara)
        adakah saya masih memerlukan pembelian pin upu..? jika bukan setakat IKN,mungkin kawasan2 pembelajaran laen..

  3. Xinny says:

    Hai, im SPM 2012 candidate. Saya dah beli pin UPU(28/02?2013). what should i do? register? or just keep n wait results out? i do not know what to do. Banker x bagitahu apa2 pun. Just asked to pay, gave me the receipt n thats all. Iaya membuat saya blur.. Tahnk you.. Pls advice.

  4. lalaainaa says:

    Hai saya spm 2009. Saya baru berhenti belajar dari ipts atas sebab sebab yang tertentu. 3 tahun saya belajar di ipts tapi banyak masalah yang menimpa. Dan saya ingin memasuki ipta, adakah saya masih berpeluang memohon ipta dan membeli pin upu? Kawan saya berumur 23 tahun tapi baru sahaja belajar di politeknik, adakah saya layak jugak? Terima kasih. Sila bantu :)

  5. Qku linda says:

    Assalamulaikum…saya spm tahun2013 tapi saya belum beli no upu????boleh ker…saya beli semasa keluar keputusan nanti???

  6. ANAS says:

    salam semua… saya pelajar masih menunggu keputusan stpm 2012.. sekarang saya dah beli no.pin upu.. apa yg perlu sya buat.. tunggu result keluar dahulu baru boleh apply ker?? ble bgtaw serba sdikit mengenai pemohonan upu nih.. saya kurang jelas.. tq

  7. fiq says:

    sye dh terlambat nk beli pin…ade jual lgy kew?

  8. Jessinta says:

    hai, saya lepasan diploma tahun january 2013 dalam bidang multimedai, saya ingin bertanya university ini ada menawarkan bidang multimedia kah? terima kasih.

  9. aedil says:

    bleh x bli no upu ni 2 kali?

  10. syud says:

    salam.saya menghadapai masalah di mana no pin upu saya hilang.saya di maklumkan no pin upu hanya boleh dibeli sekali.harap pihak anda dapat membantu saya mengahadapi masalah saya ni.di mana dan apakah yang perlu saya lakukan.mohon kerjasama pihak anda

  11. cahaya says:

    salam , saya merupakan lepasan spm 2012 . ketika mengisi borang upu , ada perasan ada senarai ipta awam yang tak tersenarai dalam pilihan tersebut . Antaranya UKM , USM dan UM . Adakah permohonan untuk memasuki universiti2 ini diadakan secara berasingan ? adakah perlu pembelian no pin yang khusus untuk tiap2 universiti ini ?

  12. chantell says:

    Hello saya nak Tanya, macammana proses untuk ambil paper julai tu.. coz saya langsung xtahu proses tu macamna…

  13. nora says:

    sekiranya saya ingin mengambil kursus dalam bidang pendidikan dengan sains di UMS,adakah saya layak untuk memohon biasiswa ini?

  14. meor adly says:

    Saya nak tanya , borangs yg nak kene isi tuh . Apa saja yg perlu disiskan , isi -isi pentings , boleh bgy tahu saya ,saya cume nak pastikann ,thanks youuu

  15. Jessinta says:

    hai, saya sudah membeli no pin, tapi saya tidak tahu bagaimana mahu mengisi borang upu ini..boleh tolong ajar kh? terima kasih

  16. YumieWookie says:

    hai..sya dah beli no upu tpi hilang..apa patut sya buat??no upu boleh beli sekali je..tolong bantu sya..

  17. salam…nk tnya…klu kita bli upu kat kwm kita..bley ke

  18. sbb di0 tak nak g bsn..tolong jwb sape2 taw

  19. muhamad ramli bin zakaria samsudin says:

    saya spm tahun 2011….saya nak buat pertanyaan sikit,saya nk isi upu 2013 ni..tapi perlukah saya membeli nombor pin….harap ada yang dapat membantu…(SAYA BETUL-BETUL MAHU BERLAJAR DEMI MASA DEPAN SAYA)

  20. imah says:

    saya nk tny no pin upu sy hilang n sy blm mndaftarkn lg upu saya.mcm mana saya nk buat?

  21. delly says:

    Kalau pelajar matrik mcm mana guna sms?

  22. leez says:

    saya hilang pin upu. esok 15 haribulan masih boleh beli kan?

  23. jue says:

    saya nak tanya . bila tarikh untuk membeli nom pin untuk kemasukan januari tahun hadapan?

  24. qin says:

    hai, does this pin no upu can also be used for asasi students or is it just for spm and stpm students
    tq.

  25. nurazlynz says:

    assalamualaikum…..
    saya bru lepasan spm 2012 ….
    sya nak tanya… sya trlambat 1 hari nak beli no.pin UPU… dn staff BSN ckap sya boleh dtg blik dlm bulan 5 dn bulan 6 .. tp sya dh dtg blik dlm bebeapa hari yg lpas… tp staff BSN ckap belom lgi kluar….. mcm mna tu ??? bla trikh sbnar nyaaaa???

  26. alif says:

    2nd intake perlu beli pin x? bila tarikh pin 2nd intake keluar??

  27. Eira says:

    bila tarikh no pin akan dikeluarkan lagi dan tarikh permohonan boleh dibuat?

  28. zaty says:

    salam .. nk tanye .. klau kita hilang no pin tapi kita nk bli bila tarikh nk bli no pin dah d tutup boleh ker ?

  29. ariff says:

    kalau nak mintak sesi disember tu mesti beli no pin baru tak?

  30. ariff says:

    kalau no pin hilang kan,dapat tak beli no pin baru?

  31. kcs says:

    assalamualaikum.nak tny bila boleh beli no pin dan permohonan untuk degree?
    - tahun akhir diploma -

  32. echam says:

    saya sudah beli pin upu , lepas tu redit pin itu hilang . Boleh kah saya beli pin upu yg baru …

  33. bellz says:

    Borang kemasukan ke matriks saya hilang. Boleh lagi satu ke? Borang upu untuk masuk ke.universiti kan?

  34. Najwa says:

    Bila no. Pin upu akan dibuka semula untuk degree student kemasukan mac tahun depan? Harap dapat membantu .. Terima kasih

  35. faza falyna says:

    Bila pin upu dibuka utk lanjutan SKM/DIPLOMA?

  36. Suhaili says:

    Assalamualaikum. saya calon SPM 2013, saya tidak tahu menahu tentang no pin upu. bilakah no pin upu tu boleh start beli? kalau saya terlambat beli, bolehkah saya beli semasa calon spm 2014 beli. HARAP SANGAT DAPAT MEMBANTU :) TERIMA KASIH.

  37. Hafiz says:

    Assalamualaikum dan salam sejahtera,nak tanya kejap,bolehkah ayah tolong belikan pin untuk anak? Lepas tu berapa lama masa disedaiakan untuk student apply? Deadline kira kira berapa lama ye? terima kasih.

  38. zieyla says:

    Hai,sy bru abes spm .baru2 ni ayh saya pergi BSN dan staff tu ckp kne tggu 20/1/2014..tp kwn2 sy smua dh beli bulan 10 ke bln 11 2013..

  39. farah says:

    assalamualaikum.. saya calon spm 2013.. lps beli no upu tu kan..nk buat ap erk?? kene tggu result spm keluar dlu ke.. tlg yee..x brape reti.. :(

  40. Sye says:

    Sye da pegi kaunter bsn 7/1/14 n diorg maklumkan no pin upu di jual pd 20 haribulan…….

  41. aprilyanie says:

    Assalamualaikum whb .
    Nak tanya , lepas beli no unik id . Nak isi borang upu pulak macam mana ?

  42. Raymond says:

    saya lepasan spm 2011,sekarang umur saya 21 tahun,ada ka saya masih layak masuk ke ipta,dan perlu beli pin upu? :) thanks..

  43. anis says:

    salam . saya dah beli ID UPU bln 1 aritu .. tp skrg ni slip ID upu saya hilang . boleh beli lagi atau tidak ?

  44. john says:

    tumpang tanya. mcm mane proses nak ambik paper julai?

  45. Anis says:

    Nak tanya..permohonan upu hanya boleh dikemas kini sebanyak 3 kali sahaja kan ? tapi setelah pergi kee program selangkah ke uitm . Baru saya tahu course mane yang sesuai . Saya mahu ubah tapi ape yang patut saya buat ?

  46. Siti Mariam says:

    Salam, saya pelajar lepasan SPM tahun 2013.. saya sudah terlambat untuk membeli nombor pin upu dan memohon..bolehkah saya membeli nombor pin upu tersebut pada tahun 2015 iaitu pada awal tahun hadapan? Agak blur skarang ni…

Leave a Reply

CommentLuv badge