189 Responses to “Permohonan Kursus Maktab Perguruan KPLSPM 2013”

  1. Shelly says:

    Apakah cara permohonan untuk mengambil ujian M-test?
    Kena mohon kat mana?

  2. ninie says:

    apa yg d’maksudkan dgn M-test ? bagaimanakah caranya utk saya menduduki ujian tersebut ?

    terima kasih.

  3. hidayahhadi says:

    bilakah ujian M-test akan diadakan?

  4. syafiq says:

    ape maksud M test. dan macam maner nak ambil ujian ini???

  5. norliyana says:

    bagaimana untuk mengambil ujian M test itu??

  6. farah says:

    mcm mana nak duduki mtest ?thank you

  7. Yusof says:

    kat mana boleh sye dapatkan borang/menduduki ujian M-test?

  8. noraida says:

    Assalammualakum…
    Bagaimanakah cara saya hendak memohon maktab perguruan?
    Saya sangat berminat untuk mmenjadi guru dan keputusan SPM saya bagus jugak…
    Sekian terima kasih.

  9. joe says:

    Assalammualakum…
    1.Bagaimanakah cara saya hendak memohon maktab perguruan?
    Saya sangat berminat untuk mmenjadi guru.
    2.kat mana boleh sye dapatkan borang/menduduki ujian M-test?
    3. Sekiranya saya bersekolah swasta adakah saya boleh menduduki ujian M~test dan berumur 20 tahun pada bulan 4.saya spm 2012.

    Sekian terima kasih.

  10. ieza says:

    assalamualaikm….sy sngt brminat mnjadi guru…..bagaimanakah hndak saya duduki M TEST???
    terima kasih.

  11. logeswary rajenthiran says:

    macam mane nak menduduki peperiksaan???saya sangat berminat untuk menjadi guru.tolong jawab untuk kekeliruan saya.

  12. Sonia says:

    Hai, saya telah menduduki spm pada tahun 2011. Adakah saya masih layak untuk mengambil ujian M-Test ini? Bagaimana saya ingin mengambil ujian ini?

  13. aien says:

    macam mane saya hendak duduki ujian M-test?

  14. devan says:

    saya duduk spm pada 2010.adakah saya masih boleh duduk ujian m-test.

  15. syed says:

    mcamne mane mahu mnduduki ujian m test itu??tlg encik bg details..

  16. reeya says:

    saya baru habis spm…cita-cita saya menjadi seorang guru…

  17. polly says:

    saya pelajar lepasan spm..bagaimanakah cara untuk mndapatkn Mtest?saya berminat untuk menjadi seorang guru..

  18. fatihah says:

    cita-cita saya ingn menjadi guru seni lukis. adakah semasa temuduga, saya perlu membawa hasil seni saya bersama??

  19. Nicholas says:

    hai,saya merupakan pelajar yg ambil spm 2012.saya berminat utk menjadi seorang guru.
    -bagaimanakah boleh saya memohon maktab perguruan?
    -adakah saya perlu beli pin no?bila?

  20. Arief says:

    Apakah kursus-kursus yang ditawarkan di KPLSPM 2013, untuk pengetahuan saya amat berminat untuk mengikuti Kursus Bimbingan dan Kaunseling Sekolah Rendah. Sekian terima kasih.

  21. azmazazabilla says:

    sy brminat utk menjdi guru..tp tdk thu cra utk mmohon…spm bru hbis spm…apkah m test???

  22. Karl says:

    Adakah kami perlu membeli pin utk kemasukan ke IPG tahun ini ?

    • melvister says:

      tak perlu..sebab panggilan dibuat secara automatik berdasarkan keputusan Spm…

      • Che Mat Che Hassan says:

        tidak masuk akal langsung
        bagaimana jika sebahagian besar yang dapat tawaran tidak minat nak jadi guru ?
        dan bagaimana pula yang minat dan layak tetapi tak dapat tawaran?
        berapa banyak tawaran pihak kementerian nak keluarkan dengan andaian ada kemungkinan ada yang akan tolak tawaran ?

        mana sumber maklumat yang En Melvister dapat tentang perkara ini? Adakah ianya kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia – Bahagian Pendidikan Guru?

  23. lina says:

    saya ingin bertanya macamana cara untuk memohon bagi menduduki peperiksaan itu? saya betul-betul berminat untuk menjadi guru. terima kasih.

  24. azmazazabilla says:

    sy brmnat utk mnjadi guru…bru hbis spm…apkah m test??

  25. Jennyfieth D'y Joseph says:

    M-Test dijalankan pada tarikh bla sebenarnya?krn sy hbs duduki SPM pada 28 Nov 2012.

  26. Syahrul says:

    Asalamualaikum , nk tnya ni ..
    Saya pelajar lepasan SPM 2012
    Saya minat dalam bidang perguruan ni ..
    Mcm mana nak menduduki ujian M-Test .. ??
    Boleh terangkan secara details

  27. ieyla nina says:

    bagaimanakah cara ingin mengambil ujian m-test tu? bilakah ujian m-test itu akan diadakan? bagaimanakah cara untuk menduduki ujian m-test itu? asalamualaikum and thank you.

  28. ita says:

    KPLSPM ni perlu mohon atau tunngu tawaran? bgaimana nak tahu jika kita dapat?? macam mana nak duduk ujian M test? masa ambil result ke kena ambil ujian tu?? dekat skola?? saya berminat teramat sngat..sila anda beri maklum balas…

  29. cempaka biru says:

    Assalamualaikum,

    Saya ingin tahu mengapa KPM hanya menawarkan KPLSPM ini kepada pelajar yang cemerlang SPM, dan mereka boleh menolaknya jika tidak bersetuju? Mengapa tidak beri peluang kepada yang benar-benar berminat? Berilah peluang kepada yang benar-benar berminat seperti tahun-tahun sebelum ini. Iklankanlah permohonan untuk kemasukan ke IPG Dengan cara ini, semua rakyat akan mendapat peluang yang sama rata. Cemerlang dalam pelajaran, belum tentu aqkan menjadi guru yang cemerlang tanpa minat yang mendalam.

    • ezoey says:

      betul saya setuju dgn cadangan awk… bkn semua pelajr yg cemerlang berminat mnjadi guru, walaupun kami x cemerlang kami pon inginkan pekerjaan, ,,dimna kami d letak kn dalam bidang perkerjaan klu smua syarat kelayakan mesti cemerlang… bkn semua student yg cemerlang….

      • norjanah says:

        jumlah pengangguran juga semakin banyak..
        sedangkan pihak goverment inginkn semua pelajar malanjutkan pelajarn ??
        ya..mungkin sesetengah juga atas sebab phah mahasiswi yg trlalu mementingkan kerjaya..??tapi bgaimna dgn yg lain.???
        pihak goverment menyediakan wang pinjaman PTPTN.?? nak byyr mcm mna klau peluang pekerjaan hnya trhad tuk mereka yg bergelar pelajar TERBAIK??

        • syukri says:

          ye… sya juga sokong 100%.!!

        • julia says:

          saya baru saja menamatkan latihan ijazah sarjana muda perguruan tahun lepas. tapi kami ditawarkan kerja baru-baru ini, iaitu awal bulan mac. ambilan guru pelatih terlalu ramai, tetapi kekosongan terlalu kurang.. malah sampai sekarang masih ada dalam kalangan kami yang masih menganggur. maka, fikir-fikirkanlah.. :)

        • Raymond Douglas says:

          Indeed. so true !!! kadang2 bila pangkat dah atas dongak ke langit, kepala org ni takdpat lihat ke bawah lagi. nak tengok atas jerrrr. huhu. mane tak menganggur kalau nak pick the BEST? the BEST only kat result tp ade ke tak kredibiliti dan kualiti? itu yg penting. :)

    • Gadis Melayu says:

      Cemerlang SPM adalah syarat wajib untuk mohon bidang perguruan , berikutan misi Malaysia untuk menghasilkan guru2 berkualiti tinggi (Anda boleh rujuk pelan pendidikan 2013-2025). Sebab itulah KPM tawarkan kemasukan hanya kepada 30% calon SPM lepas. (Sebelum ni pun, walaupun permohonan lebih longgar, hanya yang cemerlang dipanggil interview) Namun, bukan semua pelajar dalam kalangan 30% itu yang akan dapat tempat dalam IPG. Hanya yang lepas M-test dan yang menunjukkan minat sahaja yang akan diserap masuk ke dalam IPG . Siapa yang memang tak minat tak perlulah terima tawaran tersebut. Harap jelas.

    • kila says:

      betul 2 saya sangat setuju…dgn pndapat anda kerana minat saya sejak kecil lagi memang untuk menjadi seorang guru. Apa guna nya jika seseorang itu cemerlang dlm spm ttapi bila sudah mnjdi guru dia hanya menyusahkan para pelajar…sebab dia memang x minat dgan profesion perguruan ni.saya dan kakak ada pengalaman berjumpa dengan guru seperti ini, dia cuma mengajar kami secara sambil lewa, tanpa mengajar kami dia terus memberi soalan latihan kepada kami. apa salahnya jika cara pngambilan guru ditukar bagi kepada yang betul2 berminat sahaja

  30. Sas says:

    Assalamualaikum, sy nk tnya adkah pengambilan sesi 2013 hanya untuk pelajar lepasan spm 2012 dan bagaimana jika pelajar lepasan spm thn sblmnya ingin memohon?

  31. hiqal says:

    Mcm mne nk test M-test??bila test nye?

  32. aqeelah says:

    mcm mna sya nk ambil m test ni ya?

  33. saara says:

    lpsn spm thn 2010 blh x mohon ipg n m test tu kena amek jgk kew??mcm mne nak amek test tu??

  34. Arni says:

    Bulan berapa tawaran e2 di keluarkan?

  35. hanieza says:

    sy pelajar matrik 2012/13
    boleh apply ipg tak?

  36. nazeira says:

    kalau sesiapa yang ambil spm sesi 2011 pun akan di panggil jga ka? kalau plajar tersebut berminat bagaimana?

  37. shazwan says:

    salam….saya merupakan pelajar lepasan spm 2012 daripada Sekolah berasrama penuh (SBP).saya sangat berminat untuk menjadi se0rg guru…saya berpendapat 30% kuota yg diberikan oleh pihak KPM memang tidak wajar kepada pelajar cemerlang sahaja.. jadi s0alan saya,adakah pelajar yg kurang cemerlang tapi sangat berminat untuk menjdi seorang guru ini layak untuk mengambil ujian M-test ini??? tidak semestinya pelajar cemerlang yg ditawarkan untuk program perguruan ini berminat untuk jadi guru… kebanyakan pelajar cemerlang berminat dlm bidang engineering,medic dan sebagai nya…jadi,bagaimanakah pihak KPM sendiri memberikan tawaran tersebut??? mengapa tidak diadakan sahaja permohonan online sahaja?? saya kira melalui permohonan itu,pihak KPM sendiri dapat menilai cal0n yang betul-btul layak untuk program perguruan tersebut…

  38. Lawrance says:

    Salam 1Malaysia, saya ialah pelajar lepasan spm 2012 di salah sebuah SBP sabah.
    Adakah M-test diadakan serentak di seluruh negara termasuk Sabah & Sarawak ?

  39. gun says:

    Salam Satu Malaysia
    nk tnya apa tu M-Test?
    Bila kah M-Test akan langsung?
    Mcm Mna untuk mendudukinya?
    Mcm mna saya dpt tahu saya dpat pagilan utk hadiri Temuduga?

  40. sylvia says:

    M-test???

  41. norjanah says:

    …assalamualaikum..
    tumpang lalu…
    nak tau …MKTB PERGURUAN sama dgn IPGT right ??
    ..M-test tu apa ya.??
    just nak tahu..

    • nik says:

      sy berminat dalam bidang perguruan terutamanya bahagia sukan,so camne nak apply M-test n camne nak tahu kite diterima? tolong jelaskan,tq

  42. Ayyuzainol says:

    Assalamualaikum, saya lepasan spm 2012. Cita-cita saya sedari kecil ialah untuk menjadi seorang guru. Saya amat berminat untuk menjadi seorang guru. InsyaAllah kalau ada rezeki mungkin saya akan tergolong dalam kuota yang ditetapkan iaitu 30peratus yang terpilih. Tetapi limit yang diberikan spertinya terlalu sedikit dan saya turut bersetuju dengan komen komen sebelum ini yang menyatakan tidak kesemua pelajar yang cemerlang berminat ke arah bidang perguruan. Bagaimana pula dengan yang sungguh sungguh berminat? Saya faham tujuannya untuk melahirkan modal insan yang lebih terbaik buat masa hadapan tetapi peluang juga harus dibuka buat sesiapa yang berminat dalam bidang perguruan dengan keputusan spm mungkin paling minimum iaitu 5 atau 6 kredit dalam tangan. Terima kasih :)

  43. szen says:

    m test?? macam mana nak ambil m-test?? limit 30% agak krng ssuai .. tak kan hnya utk plajar cemerlang ja kot.. bagaimanapun, sya brharp pihak KPM dpt pertimbangkn lagi..sya prcya msih banyak rakan2 yg lain berminat utk menjadi guru trima kasih.. :)

  44. azrai says:

    mcm mne nk ambik m test

  45. anonymous_Z says:

    Assalamualaikum ,Saya lepasan spm 2012 .
    pengambilan 30% dripada pelajar yg mendapat keputusan cemerlang sperti tidak adil .
    Bagaimana jika kita sgt berminat dan bercita2 ingin menjadi guru ?
    Boleh terangkan bagaimana utk menduduki M-test, sekurang2nya beri pendedahan .
    Saya sgt berharap agar dapat menjadi seorang guru , jika tidak tergolong dalam 30% bagaimana saya ingin memohon agar dapat masuk IPG ? Sebenarnya SAYA TIDAK FAHAM dgn semua ni . Kenapa tidak buka permohonan seperti dahulu ?

  46. fara says:

    Macam mana cara unuk ambil M test??sye mmg minat untuk mjadi seorang guru

  47. Joedie says:

    salam 1MALAYSIA,sya lpsan spm 2012.
    dri kcil cta2 sya ingin mnjdi seorng gru,pda pndangn sya,mnjdi seorng gru adlh 1 pkrjaan yng sgt mlia..jdi,mcm mna sya dpt mengikuti m-test..adlh sngt tidak adil jka hnya mengambl se0rng yng mempunyai keptsan yang sangat cemerlang drpda saya yang hanya sederhana pencapaiannya.
    saya tidak mlu untuk menyatakan bahawa,sya tidaklah begitu cemerlang tetapi pencapaian sya adalah sederhana,tetapi,mnat sya untuk mnjadi seorang gru adalah sangat besar..Mengapa kerajaan tidak membuka permohonan seperti dahulu ??

  48. assalamualaikum dan salam satu malaysia

    saya pelajar lepasan spm 2012..
    Saya hendak tujukan soalan :
    1)Bagaimanakah cara untuk mndapatkn M-Test?
    2)KPLSPM ni perlu mohon atau tunngu tawaran?
    3)Bagaimana nak tahu jika kita dapat??

    saya sangat berminat untuk menjadi seorang guru..

  49. Amalina says:

    hanya 30 peratus jerrr??? x smua pelajr cemerlang nak jdi ckgu cba bgi peluang pada yg lainyg brsgguh-sgguh nk jdi ckgu sbb prof guru sgt diperlukan …

  50. Saima Benjamin says:

    hey…selamat sejahtera…saya juga ingin menjadi seorang guru.sejak kecil saya sudah mempunyai matlamat untuk mencapai cita-cita saya untuk menjadi guru.Tapi kemungkinan keputusan spm saya nanti tidak mengizinkan saya menjadi guru.saya berharap semoga ada peluang untuk msuk maktab.Saya hanya boleh berdoa kepada tuhan untuk menyediakan yang terbaik untuk semua.Saya mohon kepada pihak berkuasa supaya memberi peluang kepada yang bersungguh-sungguh untuk masuk maktab.Sekian

  51. ANA says:

    bagilah peluang pada kami yg SPM biasa2 saje…sy ingin sekali menjadi guru…bagaimana ingin menjalani ujian M TEST tu..??

  52. Dineswary says:

    bagaimanakah cara ingin mengambil ujian m-test tu? bilakah ujian m-test itu akan diadakan? bagaimanakah cara untuk menduduki ujian m-test itu?

    Saya pelajar lepasan SPM 2012
    Saya minat dalam bidang perguruan ni ..

  53. kawthamy says:

    saya pelajar spm tahun 2010. saya telah mendapat keputusan yang cemerlang dalam spm. dan saya juga telah menyambung pengajian dalam bidang pengajian tahun asas sains ( foundation in science). sekarang boleh saya memohon untuk maktab perguruan? dan bagaimana caranya?

  54. GAYATHRI says:

    HAI.MAY I KNOW HOW TO APPLY THE M-TEST..IM REALY INTEREST IN TEACHING AND IM ALSO LIKE TO SHARE MY EDUCATION WITH OTHER STUDENTS.IF KNOW MEANS PLEASE INFORM ME.THANK YOU

  55. rubini says:

    salam. saya ingin mendapat maklumat tentang kursus pendidikan yang ditawarkan di universiti tempatan. adakah tahun ini universiti masih menawarkan kursus ini bagi pelajar lepasan spm & stpm? satu lagi soalan. bagaimana pula dengan calon stpm tahun mahupun calon spm tahun lepan yang ingin menjadi guru. Adakah mereke juga akan diberi tawaran menduduki ujian M-Test?

  56. sha says:

    Salam dan selamat sejahtera.

    Berdasarkan komen2 di atas.. semua b’tanya macamna nak amik M-TEST.. Baca betul2 sebelum komen ye. Sesiapa sahaja pelajar yang memenuhi syarat AKAN DITAWARKAN utk masuk ke bidang perguruan.

    >> SEMUA PELAJAR yang ditawarkan akan mengikuti M-TEST. <<

    Tetapi, sekiranya pelajar yang layak tetapi GAGAL semasa ujian M-TEST, tawaran tersebut akan terbatal.

    Ada 2 cara yang akan membatalkan tawaran tersebut.

    1. Pelajar itu menolak tawaran.
    2. Gagal M-TEST.

    Mungkin benar bahawa pelajar cemerlang kurang berminat untuk menjadi guru. KPM sendiri akan menganalisis situasi itu. Sekirang ramai pelajar cemerlang yang menolak, kemungkinan pelajar sederhana (contohnya pelajar yang hanya mendapat 5A dlm SPM) akan dipertimbangkan.

    Perlu diingat bahawa pelajar TIDAK PERLU MEMOHON, KPM yang akan memilih pelajar untuk ditawarkan tawaran KPLSPM ni.

    Sekian dan terima kasih.

  57. Che Mat Che Hassan says:

    saya tidak fikir maklumat ini benar
    rasanya macam tidak masuk akal langsung

    1. bagaimana jika sebahagian besar yang dapat tawaran tidak minat nak jadi guru ?
    2. dan bagaimana pula yang minat dan layak tetapi tak dapat tawaran?
    3. berapa banyak tawaran pihak kementerian nak keluarkan dengan andaian ada kemungkinan ada yang akan tolak tawaran ?

    dari mana En Melvister dapat maklumat ini?
    jika dari kementerian pelajaran, kenapa bukan kementerian pelajaran sendiri yang menyiarkan maklumat ini melalui laman web kementerian pelajaran(bahagian pendidikan guru)

    dari banyak-banyak pertanyaan hanya satu sahaja yang En Melvister jawab – adakah dia benar-benar tahu maklumat sebenar ?

    atau dia sengaja untuk menarik perhatian umum ke laman web beliau ni ?

  58. mus says:

    sy tak setuju dengan cara pengambilan seperti ini..
    Negara kita mesti pilih pendidik yang betul-betul minat dalam perguruan untuk menjamin kemajuan negara pada masa akan datang. saya cadangkan supaya peluang dibuka kepada semua. jika berminat boleh apply dan dalam borang permohonan disertakan ujian mtest tersebut.
    selain itu, ia juga terbuka kepada calon spm 2011 dan 2010. dengan demikian, kpm dapat memilih bakal guru yang betul-betul berkebolehan.
    sekian terima kasih..

  59. ana@bussuk says:

    saya pelajar lepasan spm2011 ..
    So, mcm mna pulak saya maw ambil ujian m test tu ?? Mcm mana ??

  60. Ainaa says:

    Macam mana nk ambik m-test ??

  61. kila says:

    saya juga x setuju dengan cara pngambilan guru ini. tidak adil jika kementerian hanya mengambil pelajar cemerlang sahaja manjadi guru. tidak semestinya pelajar yang berkelulusan sederhana dalam spm tidak boleh menjadi pendidik. apa gunanya cemerlang tetapi dia tidak minat dengan profesion ini? apa akan jadi para pelajar? saya berani berkata begini kerana saya mempuyai pengalaman berjumpa dengan seorang guru yang hanya mengajar sambil lewa dalam kelas. dia hanya memberi latihan tanpa mengajar. seseorang yang tdak berminat dgn profesion ini jga tidak akan memberi tumpuan kpda pngajarannya.saya juga sebenarnya sangat berminat sejak kecil lagi ingin menjadi guru. ttapi saya percaya jika ada rezeki tercapai jga cita2 saya ingin mnjadi guru. insyaALLAH…AMIN…

    • yenyen says:

      zaman skrg ramai org nak jadi guru sbb. gaji tinggi dan pluang kerjaya skrg amat terhad. dulu mana ramai org minat jd guru. pdhal pengambilan jd guru amat longgar dan sng dulu, lpsn form6 pun dah blh jd guru. skrg ramai yg ada degree tapi ssh cr krja olh sbb itu ramai yg nak jd guru sdh dan gaji tinggi.

  62. weeyit says:

    Macam mana boleh ambil m test?jika bukan mohon melalui online,jadi apakah cara lain?

    • Breydan says:

      Lepas dapat result SPM nanti, KPM akan bagi tawaran kepada pelajar terpilih. Pelajar itu akan menduduki M-Test. Dan yang lulus, akan ditemuduga untuk diserap masuk ke IPG

  63. ekyasykin says:

    Lepasan STPM tak boleh ke?. saye minat lah nak jadi guru ni. hmm. Tapi apesal terhad sangat eh?.. Aape2 jelah.. frust ar. baru ingat nak isi borang pmohonnan nak masuk maktab pguruan dekat sabah. :(

  64. SY Fong says:

    Berilah peluang kepada murid berkeputusan serdehana yg minat dan bersedia nak jadi seorg guru,dan bersama-sama duduki ujian M-test barulah buat keputusan.

  65. J-yee says:

    Saya menduduki SPM pada tahan 2011 dan mendapat keputusan cemerlang dalam SPM, adakah saya masih layak memohonnya?

  66. Ly says:

    Saya pelajar lepasan SPM 2012 .Saya ingin tahu bila nak apply untuk M-Test dan bagaimana untuk apply?Macam mana tahu sendiri ditawarkan untuk menduduki M-Test?Sila nyata lebih jelas.Terima Kasih.

  67. umi says:

    Bagaimana nasib seorang pelajar itu jika pencapaian pelajaran sederhana tetapi berminat untuk menjadi guru? Adakah KPM meminggirkan nasib pelajar sebegini? Kesimpulan nampaknya hanya pelajar yang di pilih oleh KPM yang akan menduduki Mtest lah.

  68. baby chello says:

    Slm sejahtera Admin. Saya merupakan pelajar lepasan SPM 2011. Saya amat meminati bidang perguruan dan amat meminati kursus perguruan lepasan SPM ini..utk pngetahuan, keputusan spm 2011, saya telah mendapat 9A 1B (aliran Sains Tulin), dan saya sangat berminat untuk menjadi guru. Tetapi,saya tidak berjya menempatkan diri dlm kplspm pada tahun yang lalu. Adakah saya masih mempunyai peluang untuk memohon semula KPLSPM pada tahun ini? Dan adakah saya juga berpeluang untuk bersaing dengan pelajar cemerlang SPM 2012 untuk menerima tawaran kplspm? Sejujurnya, saya sangat meminati kursus perguruan ini. Saya berharap pihak admin dapat memberikan info tentang pertanyaan saya. Terima kasih.

  69. baby chello says:

    Saya sangat berminat untuk menjadi guru tetapi saya tidak berjaya menempatkan diri dlm pada tahun yg lalu. adakah saya masih berpeluang bersaing dengan pelajar lepasan SPM 2012? Saya merupakan pelajar lepasan SPM 2011. Keputusan SPM saya ialah 9A 1B (3A+, 4A, 2A-, 1B) . Sejujurna,saya terlalu meminati kursus ini.

  70. monessha says:

    M very much interested to b choosen…bt m nt dat assure abt d way of application…pls guide us witg further infornation on how are v suppose to apply…thxss

  71. helena suantah says:

    saya lepasan spm 2012,sangat berminat nak jadi seorang pendidik…bagaimana cara nya utk mengambil ujian m-test nie??

  72. ZARA says:

    saya lepasan spm tahun 2010… adakah saya masih layak untuk menduduki peperiksaan ini? kalau layak, bagaimana cara untuk menduduki ujian ni?

  73. ommana says:

    hw 2 apply the test…

  74. Sahsikaladevi a/p Suparmaniam says:

    Hi,

    Bagaimana saya boleh buat permohonan kursus perguruan?
    Perhatian segera tuan/puan adalah amat dihargai oleh saya.Terima kasih.

  75. septhence leong says:

    hello, can i ask some questions here?i’m a student who graduate in 2011,but if i want to apply programme kplspm of this year,how can apply for? is it the programme of kplspm this year only offer for students in 2013?

  76. linwei says:

    saya pelajar lepasa spm2011,bolehkah saya memohon kplspm 2013?

  77. lyana says:

    assalamualaikum , saya nak tanya . untuk kemasukkan selepas di ploma ada tak ?

  78. saya says:

    m-test means monthly test kh?

  79. rafidah says:

    salam..saya nk tny,dekat mana nak ambil ujian M test tu?bagaimanakah procedure

  80. BudaKiPG says:

    berita baik untuk adik2 sekalian…

    Permohonan utk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan masih lagi dibuka kepada semua lepasan SPM… BERKEMUNGKINAN… ini adalah yang TERAKHIR permohonan dibuka kepada semua lepasan SPM yg menepati syarat… kerana.. dulu ada dengar yang tiada lagi permohonan akan dibuka utk SEMUA lepasan SPM tetapi TAWARAN akan terus diberi kepada mereka yang CEMERLANG shj dlm SPM… jadi… rakan2 saya yang lahir selepas 30 Jun 1993 dan kepada adik2 junior sekolah saya… rebutlah peluang ini… kerana… berkemungkinan besar tiada lagi ditawarkan permohonan seperti ini lagi pada masa akan datang… terpulang kepada anda utk memikirkannya.

    • sara says:

      saya sgt berminat untuk memohon..tetapi gagal krn lhir sblum 30jun 1993..Adakah mmg tidak ada harapan lgi untuk memohon…

  81. Rainie Tan says:

    Hi
    Adakah sekarang tidak perlu memohon online untuk kplspm 2013 lagi?
    Hanya tunggu tawaran saja?

  82. Cik Melati says:

    Salam dan salam sejahtera semuaa..
    Alhamdulillah, ramai betul yang berminat menjadi guru. ini menunjukkan profesional guru berjaya menarik minat pelajar. ilmu saya tidak lah sebanyak mana. saya akan cuba jawab beberapa soalan. untuk kepastian mungkin adik2 boleh hubungi pihak KPM sendiri. leh dapatkan no. telefon di laman web KPM.
    1. Institut Perguruan Malaysia (IPG) adalah sama dengan Maktab.
    2. Permohonan ini hanya untuk pelajar lepasan SPM shj. STPM boleh isi pendidikan yang ditawarkan universiti2.
    3.M-Test untuk menguji personaliti dan sikap seseorang bakal guru. Ujian ini dalam bentuk bertulis.
    4.Mungkin benar ada pendapat mengatakan pelajar cemerlang bukan lah guru yang terbaik. tetapi kita perlu berfikir dengan rasional. pelajar sekrang semakin cerdik dan pandai. oleh itu, untuk menjadi pendidik mestilah mempunyai ilmu yang cukup dalam semua bidang.
    5.Pelajar yang cemerlang ini tidak akan diserap terus, sebaliknya akan diberikan M-Test. ujian ini mengenalpasti personaliti. jika lulus, bakal guru akan diinterview. pada masa ini lah, pihak KPM dapat menilai minat dan kesungguhan seseorang pemohon itu.

    Terima kasih.
    Harap penerangan ini dpat membantu.
    Insan yang masih mencari ilmu..

    • alfateh says:

      kalau dpat 4a 3b 2c layak untuk dipanggil m-test x

    • baby chello says:

      Slm sejahtera Admin. Saya merupakan pelajar lepasan SPM 2011. Saya amat meminati bidang perguruan dan amat meminati kursus perguruan lepasan SPM ini..utk pngetahuan, keputusan spm 2011, saya telah mendapat 9A 1B (aliran Sains Tulin),keputusan saya boleh dikatakan cemerlang, dan saya sangat berminat untuk menjadi guru. Tetapi,saya tidak berjya menempatkan diri dlm kplspm pada tahun yang lalu. Adakah saya masih mempunyai peluang untuk memohon semula KPLSPM pada tahun ini? Dan adakah saya juga berpeluang untuk bersaing dengan pelajar cemerlang SPM 2012 untuk menerima tawaran kplspm? Sejujurnya, saya sangat meminati kursus perguruan ini. Saya berharap pihak admin dapat memberikan info tentang pertanyaan saya. Terima kasih.
      Reply

    • baby chello says:

      saya sangat berminat dan sangat mengharapkan keputusan cemerlang ini akan dapat bersaing, memandangkan target saya adalah untuk mendapat KPLSPM. saya sangat bersyukur mendapat keputusan seperti ini. mungkin tahun lalu bukan rezeki saya. Tetapi saya sangat berharap tahun ini saya dapat bersaing dengan pelaar cemerlang 2012. Harap saya diberi peluang yang sama seperti pelajar cemerlang yang lain. saya ingin mencuba sekali lagi dan tidak akan putus asa untuk kplspm tahun ini. Saya sangat mahu dan minat menjadi guru..seikhlasnya…

  83. baby chello says:

    Slm sejahtera Admin. Saya merupakan pelajar lepasan SPM 2011. Saya amat meminati bidang perguruan dan amat meminati kursus perguruan lepasan SPM ini..utk pngetahuan, keputusan spm 2011, saya telah mendapat 9A 1B (aliran Sains Tulin),keputusan saya boleh dikatakan cemerlang, dan saya sangat berminat untuk menjadi guru. Tetapi,saya tidak berjya menempatkan diri dlm kplspm pada tahun yang lalu. Adakah saya masih mempunyai peluang untuk memohon semula KPLSPM pada tahun ini? Dan adakah saya juga berpeluang untuk bersaing dengan pelajar cemerlang SPM 2012 untuk menerima tawaran kplspm? Sejujurnya, saya sangat meminati kursus perguruan ini. Saya berharap pihak admin dapat memberikan info tentang pertanyaan saya. Terima kasih.

  84. elly says:

    sekiranaya keputusan spm saya 7 kepujian , 1 cemerlang ..adakah saya boleh memohon dan masih ada peluang untuk saya ?

  85. Loconico says:

    saya mendapat 1A- 2B+ 1B 1C+ 2C 1D 1E…layak tak?

  86. thilagaveni says:

    Selamat sejahtera … sy sangat berminat menjadi guru. Dan saya baru leras spm 2012… syarat2 yg dikemukakan di sini adalah layak untuk saya…
    bagaimana sy memohon untuk KPLSPM ????
    tolong….

  87. scha says:

    saya pelajar lepasan spm2012.
    saya minat nak jadi cikgu
    tapi macam ne nak mohon ek?
    saya betul2 x faham
    M test?what’s that?
    n macam ne nak amek?
    isi borang kat mne?
    or tnggu je?
    walaupun spm sye cmerlang 8A,saya ttp minat nak jd ckgu!

  88. fiza says:

    dah buka web sesawang utk permohonan online tapi x ada pun borangnya…boleh tak bantu saya..sbb tarikh tutup 30 mac 2013..tq

  89. furyflatliner says:

    camna nk buat pemohonan klau kta x dpt twarn kpm…coz sy mnet sngt nk jd gru nie….

    • melvister says:

      Anda boleh mula buat permohonan skrg..hrap maklum..sila layari applikasi permohonan diatas

      • sara says:

        sy sgt bermnat sgt tuk memohon..tetapi gagal dlm aplikasi permohonan baru online yg di berikn tuh krn lhir sblum 30 Jun 1993..Adakah mmg sudah tiada harapan lg tuk memohon?harap dapat mnjwab soalan sy ini..krn sy mmg sgt2 mngharap untuk mnyambung pengajian sy ke maktab prguruan ini.. trima kasih :(

  90. hui says:

    mengapa saya gunakan keputusan uec untuk memohan maktab tapi saya tidak dapat megisi maklumat tentang keputusan uec dan tidak dapat memilih pilihan bahasa cina pendidikan rendah(SJKC)?

  91. Grace Kok says:

    Hi, may I ask is that accept Alevel student?

  92. NUR AZYAN SYAHIRAH BT MOHD SUHAIMI says:

    keseluruhan result spm saya lulus dngan mendapat 8 kredit.Adakah saya layak masuk ke maktab ini?

  93. Bean says:

    S***! Saya salah type handphone number. tak boleh kemaskini lagi.. Tapi ok juga ka tu, Mr. Melvister? Selalunya, kita kena inform pakai mana ya? e-mail atau handphone? Kacau sngat la.. haha

    #don’t worry be happy >_<

  94. wan muhammad shamir says:

    salam….saya pelajar spm tahun 2012,result saya 1A+ 3A 2A- 1B+ 1B(6A 2B 1C),adakah saya layak untuk memohon,harad admin dpat bagi jawapan……..

  95. DEVAGE says:

    saya,ni pljr lpsan spm 2010…tapi mcm mane nak apply APLIKASI PERGURUAN 2013 amblian Jun…nak kena,beli no.id ke utk mohan???

  96. allya says:

    salam..sy x pernah kemukakan permohonan ke ipg..tp bila sy cek,sistem kata sy dah kemukakan permohonan..mungkin ada kwn2 yg dajal sy..jd sy nak tanya,ada apa2 cara x?sy betul2 minat nk masuk ipg ni

    • abdullah says:

      try contact:
      BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
      (u.p : Sektor Pengambilan dan Pendaftaran Latihan )
      No. Telefon : 03-88841260/1280/1249/1242/1259/1230/1240

  97. Lia says:

    Saya pelajar lepasan SPM 2012, result saya dapat 4 kepujian 5 lulus, adakah saya layak utk menduduki ujian MTeST tahun nie?? Secara jujurnya, saya amat berminat dlm bidang perguruan. Saya betul2 merayu nak jadi guru. Harap admin dapat membantu saya. TQ :(

  98. kumar says:

    does PIMSP 2013 have scond intake?

  99. Yatty says:

    jika ingin memasuki dalam bidang perguruan,memang wajib kerr kiter jalani ujian M-Test dulu ?? maaf tanya,M-Test tuu ape ?? macam mana kiter nak ambil borang M-Test dan dimana ??

  100. mrs. wan says:

    assalamualaikum. sy bakal menamatkan diploma dlm 2 minggu sja lagi. boleh ke lepasan diploma apply guru ni? x sure la. minta beri pendapat. sy agak berminat dlm bidang perguruan ni. terima kasih. :)

  101. rossa says:

    assalam,,okay kalau kite dah isi borang pemohonan untuk sesi 2013,means tak gune no pin pon?memg dah tak gune no pin ke start taun ni?

  102. Pelajar IPG says:

    Assalamualaikum. maktab perguruan dah tukar nama kepada institut pendidikan guru (IPG). Hal ini kerana IPG mengendalikan Ijazah Sarjana Muda. MOhon bantu masyarakat untuk lebih peka akan perubahan ini. Sekian Terima Kasih

  103. Qistina Nur Syuhada says:

    Saya ingin membuat permohonan untuk adik saya, ternyata saya telah terlepas tarikh untuk mengisi permohonan Kemasukan Program perguruan lepasan SPM untuk sesi ini. Bilakah permohonan untuk sesi yang akan datang?

  104. shanhie says:

    hai..sy kecewa..hari ni sy online nk isi borang msuk IPG tp sgt tkjut lihat tarikh tutup permohonan adlh mlm tadi kn(31 mac 2013)..dh lh hari tu bodoh2 pergi bsn tanya nombor pin…rupanya tahun ni x perlu gna nombor pin…buat malu je…sy nk sgt2 jd cikgu…mmg cita2 sy..esok nk dftr plkn,nth da peluang ke x msuk IPG sdh..??sgt sedih ni…

  105. zur says:

    ada lagi tak lepas ny pengambilan ke-2??

  106. abu says:

    Adik-adik semua. Kalau dapat jangan jadi guru lagi bagus. Budak zaman sekarang ni susah nak diajar. Senang lagi ajar lembu dan kambing.Korang akan menyesal nanti. Nak minta kerja korang kata sanggup hadapi apa saja. Bila dah datang kat sekolah nanti ramai mengeluh. Akhirnya memanjang minta crk, mmc, tayar pumcit bla-bla-bla. Ini realiti yang berlaku dikebanyakan sekolah. Memang bukan semua tapi ramai. 1 sekolah mesti ada 5 atau 6 cikgu macam ni. Kalau satu malaysia mesti ada 5000 cikgu macam ni. Bayangkan

  107. nick says:

    sy dh slap isi kt pllihan bdang pngjran utk jdi ckgu,tak
    leh nk kmaskini dh..so,nk buat mcm mna??

  108. kristyeva qriss says:

    salam satu malaysia…saya sudah mndaftar tetapi terlupa mencetak borang permohonan..adakah ia menjadi satu masalah bg saya?tq

  109. coolGurlz95 says:

    bila ada ambilan utk kali kedua?

  110. furyflatliner says:

    m-test tu…cmna og pnggil.?online @ post?

  111. vani says:

    hi,sy minat nak jadi guru, tapi ku dpt 1b+ 1c+ 2c 4b & 2d dlm spm 2012.blh x sy mohon utk jadi guru.

  112. elys says:

    salam….

    saya da sah kan permohonan ne..but, sya engat no rujukan permohonan saya…saya try nak semak lagi tp xle..so,mcm na saya nak dapatkan no rujukan permohonan saya 2…

  113. MissA says:

    ada ambilan online kedua x?

  114. dayana says:

    masih boleh mohon lg ke skrg nie??mcm mne ehh..?

  115. christopher lazarus says:

    mcm mna nak apply pmohonan ni lagi?? ada pmhonan kedua kah?? Saya minat dalam bidang prgruan ini.. anybody can help me..??

  116. kathir veny says:

    kenapa tak boleh semak keputusan panggilan temuduga?? ada link lain x?? boleh tak semak melalui SMS??

  117. Dayana says:

    Mcm mna nk mohon??sy mmg minat sgt nk jd guru..ade spe2 boleh tolong??

  118. zita says:

    klu tdk tersimpan no. rujukan mcm mna la tu…. adee… en. melvis tulungai oku..

  119. haniezah says:

    saya rasa amat terkilan dengan cara pemilihan untuk menyertai sessi temuduga IPG. Hanya murid yang cemerlang yang layak dipanggil. Kategori cemerlang yang bagaimana? 9A atau 10A.. mengapa murid yang dapat 5A atau 6 A .. adakah mereka tidak cemerlang?.
    Ko-kurikulam atau merit. Ada sesetengah sekolah. Walau pun murid tersebut menyertai pelbagai pertandingan hingga ke peringkat kebangsaan tidak dimasukkan ke dalam maklumat pelajar. Saya rasa mohon kerjasama pihak KPM memberi peluang kepada mereka yang membuat rayuan yang merasakan mereka layak dan amat berminat untuk menyertai bidang perguruan.

  120. Adel says:

    Bagaimanakah sebenarnya cara pemilihan guru dan kriteria yang dilihat oleh kpm? Para pelajar yg cemerlang dari aspek kokurikulum dan akademik tidak mendapat tempat di IPG. Mohon sedikit pencerahan. Adakah masih ada peluang untuk menduduki temu duga melalui proses rayuan? Sangat terkilan dengan cara pemilihan sebegini..

  121. sudin says:

    Asslamualaikum, mcam mana nak semak?? :(

  122. Syazafarhana says:

    Bulan berapa permohonan panggilan kedua ?

  123. Nur Izzati says:

    bila nak buat rayuan ni?

  124. m.razak bin mihamzah says:

    tolong aku supaya dapat masuk ipg..aku terlewat untuk mendaftar ipg 2013/2014.maklumlah lepasan spm.tiada tahu apa-apa tentang perdaftaran ipg ne.panggilan kedua bila?

  125. yan says:

    bila boleh buat rayuan?

  126. jueliana says:

    Adakah pelajar matrik boleh memohon rayuan kerana sy minat profesiin guru nih

    • paan says:

      boleh, as long as berumur kurang dari 20tahun semasa temuduga dijalanakan. and just guna result spm utk mohon

  127. nur'ain says:

    saya dari dulu lg berminat sgt nk jadi guru.. tp umur sya dah 28 tahun… saya ade diploma..boleh ke sy nk mohon belajar kt maktab perguruan… dulu mase saya lps spm sy tau cmne cara nk mohon…mklumlah sy xde tmpt untuk rujukan….saya harap en/pn dapat membantu saya…

    terima kasih

  128. sarah says:

    Dnt mind if i ask. Bagaimanamjika tiada spm tapi ada IGCSE.

  129. ahmad says:

    sy mendapat 1a,1a-,1b+,2b,1c,3d..adakah saya berhak untuk memohon??tolong bg respon admin..sy mohon..

  130. DuDu says:

    saya student lepasan STPM 2013.. adakah saya masih layak untuk memohon maktab perguruan??? Saya tersangat-sangat la berminat :’(

  131. priyaa says:

    saya pelajar lepasan spm 2013..keputusan saya diperoleh ialah 2A-(SEJARAH DAN MORAL),1B+(AKAUNS),1C+(BM),2D(MATHS DAN ENGLISH)..saya ingin menjadi guru sejarah ataupun moral…adakah saya layak mendapat permohonan?tolong hubungi saya 0164317066

  132. Bella says:

    saya pelajar lepasan spm 2014 . saya sangat berminat menjadi guru di sekolah rendah kerajaan yang hanya bertempat di sabah . adakah saya layak menjadi guru walaupun keputusan saya tidak memuaskan tetapi saya mendapat 4 kredit dan 4 kepujian . saya sangat sangat berminat mengajar .

  133. Angelen says:

    saya telah mengisi permohonan ke maktab tetapi inging mengemaskini maklumat saya kembali. Macamana nak mengemaskini maklumat saya tersebut?
    Terima kasih

  134. fikah says:

    saya nak tanya,macam mana cara nak kemaskini maktab…sy nak tukar sujek pilihan saya…boleh tolong tak??sebab tarikh tutup permohonan malam ni…..

  135. suresley supidi says:

    macam mna kalau terlupa simpan nombor rujukan…dan terlupa menyimpan butiran peribadi yang keluar slepas selesai mngisi borang nie…..please….16 hb april nie temuduga sy….please….

  136. clarriewynn says:

    untuk pengetahuan anda semua,limit untuk masuk ke maktab perguruan spm mesti sekurang kurangnya 5A..ada empat subjek yg biasa kita belajar tapi yg boleh dipilih hanya 2..tapi sekiranya anda berjaya hanya satu subjek yg diberikan antara dua daripada permohonan anda..empat subjek yg kita familiar adalah bahasa melayu,bahasa English, mathematics dan science.. syarat2 nya sekiranya anda ingin mengambil subjek science, anda mesti mempunyai dua mata pelajaran sn tulin antaranya fizik-bio, bio-chemi,dan chemi-fizik,subjek2 ini mesti ‘A’ dalam spm anda..sekiranya anda ingin mengambil subjek mathematics, anda mesti mempunyai subjek addmath dan mathematics dan kedua2nya A dalam spm anda..sekiranya anda ingin mengambil subjek b.melayu,bahasa melayu anda mesti A dalam spm,dan sekiranya anda ingin mengambil subjek b.English, b.English anda mesti A dalam spm..sekian

Leave a Reply

CommentLuv badge