148 Responses to “Cara Daftar Borang PRIMA 1 Malaysia Online”

  1. I am intersted in buying an affordable home, what am i suppose to do

    • zuraida binti zulkifli says:

      Saya nk sangat rumah untuk keluarga dan anak2 saya.

    • rakma says:

      aduiiii…da daftar bnyk kx tpi blk2 x boleh,mcm mn nie????takder ke orng yg leh tlng tunjukkan????

    • mohd adam ku says:

      saya teringin sangt memiliki rmh sendiri,tp nak beli gaji pas2an,prima permudah kan km dpt rmh.

    • Alyabu says:

      Hasrat kerajaan tu bagus tetapi bila sampai kePrima maka pegawai dan kakitangan dijabatan itu mula bertukar menjadi penyamun dan perompak untuk mengambil kesempatan untuk mencipta keuntungan peribadi…borang online dijadikan masaalah supaya orang ramai sukar memohon dan seterusnya gagal mendapatkan rumah idaman mereka..hanya permohonan menerusi mereka secara rahsia saja yg akan berjaya tanpa memperdulikan kelayakan (yg kaya pun boleh memohon) ditambah pula rasuah dan imbuhan kepada mereka..perkara ini memang biasa dan sememang menjadi darah daging dan budaya pegawai dan kakitangan mana2 jabatan dan badan2 berkanun sekiranya terdapat permintaan rakyat yang tinggi..

      • Hadi says:

        yer benar.. bagus tapi tidak practikal..
        melalui internet bagus..tapi bagaimana pula dengan yang tidak punyai access..dan sejauhmana keberkersanannya.. baru tadi saya cuba access..tapi unable to connect… erm.. positif..maybe internet problem.. walau dah cuba bnyk kali..jaringan lain mudah diperolehi..namun pendaftaran Pr1ma.. x boleh.. mungkinkah sudah di tutup atau mungkin..diblock??..? hrm..

    • Mohd amir bin tumin says:

      saya berminat hendak memiliki rumah ini..tapi tidak dapat mengisi borang..bantu lah saya..

  2. SITI SARAH BINTI ZAITON says:

    saya berminat untuk memohon perumahan ini

  3. kogilavani says:

    saya berminat untuk memohon perumahan ini

  4. SUHAIDAH says:

    SAYA INGIN MEMOHON PERUMAHAN INI TETAPI TIDAK BOLEH ONLINE, BORANG TIDAK ADA DISINI

  5. Yap Chooi Hua says:

    Saya ingin memohon perumahan juga tapi tidak boleh megisi borang?

  6. kavitha says:

    i want to know how to apply the form and its not accesible

  7. I am intersted in buying an affordable home.
    What am i suppose to do..

  8. jonathan unchang says:

    saya ingin memohon perrumahan tapi tidak boleh isi borang

  9. NORAINI BINTI HUSSIN says:

    saya berminat untuk memohon perumahan ini dan ingin mengisi borang sacara online, bagaimana caranya?

    • suria says:

      Macam mana nak daftar utk permohonan, atau ada nombor tlp yg boleh saya hubungi, saya perlukan rumah nak mohon rumah rakyat pun tak lepas. kerana status suami warga indonesia ada pihak yg boleh bantu saya.

  10. shahrul amin says:

    saya nak tanya? saya da banyak kali isi borang secara online tapi tak boleh.. lagi satu NO ID tu ape??

  11. Noor aini bt azwan says:

    Saya sudah isi online borang untuk prima..tetapi paparan tidak aktif bila saya daftar..da no.ID?saya tidak faham …

  12. nurul says:

    Saya ingin mengisi borang prima tetapi jumlah pendapatan saya tidak melebih RM2500 – RM7000.. Bagaimana harus saya lakukan??

  13. Siti Aishah Binti Hassan says:

    Saya ingin nak beli rumah melalui prima berhad,tlg email cara memohon dan borang permohonan.

  14. jeff onn says:

    adakah tadi saya sudah pemohanan di online.kalau tak ada saya juga minat untuk memohan dan apa caranya untuk memohanya.

  15. Siti Aishah bt Ahmad says:

    Saya dah mendaftar tapi apabila masuk password dia jawab the validation is incorrect. Apa tu. Saya tak faham..

  16. RAHMAN says:

    SAYE DH DAFTAR,XPI KT MANE SAYE NK DAFAT KN BORANG UNTUK MEGISI MAKLUMAT.

  17. KAVITHA says:

    how to apply ????

  18. Nurhaiza Basharuddin says:

    Saya berminat untuk memohon permohonan ini tapi bagaimana caranya?

  19. CHANDERAMATHI A/P JAYARAMAN says:

    macam mana nak daftar ye?my basic rm1300 sahaja.boleh daftar ke?

  20. sudean says:

    teman udah daftar tapi bila nak on line tidak boleh. kenapa?

  21. lee voon chon says:

    saya seorang oku ingin memohon rumah pr1ma,boleh bagi tahu macam mana memohon?tq

  22. mohd ezree says:

    saya daftar dalam online .. tapi x buleh juga die bagi tau ‘ no kad pengenalan (baru)ini sudah wujud.sila pilih kad pengenalan (baru) yang lain” apa masalah die nie

  23. aliruddin zukri says:

    Saya ingin nak beli rumah melalui prima berhad,tlg email cara memohon dan borang permohonan.

    Sumber: Cara Daftar Borang PRIMA 1 Malaysia Online | melvister.com

  24. fieza says:

    salam,saya berminat untuk membuat permohonan rumah pr1ma,bole bagi tahu saya cara untuk memohon..

  25. atie85 says:

    dh isi semua..tp emel pengaktifan xde pon

  26. atie85 says:

    dah isi tapi emel pengaktifan akaun tidak di hantar ke emel saya pon lagi…

  27. SREEDHEVI says:

    how to apply prima house?can anyone guide me.

  28. mohd fariq says:

    Ape kod negara dan id pengguna

  29. masdi jamin says:

    saya sudah mendaftar,tapi bila sudah save,system respond system sedang sibuk sila cuba lagi.bila saya buat sekali lagi ic sudah ada sila guna ic lain.disini saya confuese.adakah saya kena tunggu reply ke email saya atau bagaimana.terima kasih

  30. Anand says:

    Bagaimana utk apply ID pengguna? saya x faham

  31. sivakumar says:

    rumah ini memang pilihan saya dan harus dapat sebab harga terdiri kepada kemampuan.terima kasih 1mal

  32. nurul adilah says:

    bila tarikh penghantaran borang pr1ma?

  33. shah says:

    sy dah daftar tp dalam email saya xblh klik PAUTAN knape xblh klik

  34. yushaliza says:

    nk tnyala yg bhg no.cukai tu kna wajib isi ke???cm sya xda lg no.cukai pendapatan tu lg…yg ada no.fail majikan je..

  35. chan says:

    macam mana nak tau documents ape yg mrk nak kita uploadkan??

  36. amirah says:

    sy dah bt daftar account, dah dapat masukkan personal detail, pekerjaan no kwsp.. mcm mane nak masukkan detail pasang.. sbb xboleh nak next & item 2, 3, 4 semua gelap.. mcm mane nak bt

  37. Noor aini bt azwan says:

    Salam..saya dh apply n summit semua lampiran yg dperlukan.Saya juga sudah dapat no.rujukan untuk berkomunikasi dgn pihak tuan/puan(pr1ma)..So saya hendak tahu saya perlu tunggu keputusan berapa lama…and i hope i am pass this apply home Pr1ma..

  38. izyan says:

    borang rumah prima 1 malaysia boleh didapati dimana selain online

  39. ravi shanker a/l rajagopal says:

    i need this house

  40. liza says:

    saya dah berdaftar 3x tapi id tak boleh masuk,….tak paham

  41. I have tried to registered three times and it always ask me for a new IC number. Every times I tried to log in ,it will show a invalid user ID. How am I going to register and process to the next steps?????? Your help and advise are very much appreciated. Thank you in advance.

    Sincerely yours,
    Johnny Loh

  42. nasirnizam says:

    saya dah cuba daftar tapi tak dapat,saya berminat.

  43. NORMALINDA says:

    SAYE,,BERMINAT MCM MNE NK MOHON???

  44. KAMALANATHAN A/L PONNUDURAI says:

    no coment. . .

  45. Maureen says:

    Says berminat Mcm mana nak mohon dh Cuba daftar online tapi id penguna apa?

  46. erfina says:

    saya dah dapat daftar online n dah print borang tu die suruh sign tp nak kena hantar ke borang yg sy sign tu..
    hantar kat mane eh..

    • mar says:

      refina…sy rasa borang yg awk print tu xyah antar kat mn2 laa…utk rujukan awk je….sbb hanya borang online je disyorkan utk diisi…harap maklum…

  47. jariah says:

    minta isi borang utk rumah….bg isi borang ni

  48. Mohamad Azahar bin Seli says:

    saya berminat sangat dgn rumah prima tapi gaji saya bawah 1500 mcm mana?saya org miri.

  49. HAZLINA says:

    SAYA DAFTAR, TAPI BILA SENT ADA MSG TULIS I/C SAYA NAK WUJUD DLM PENDAFTARAN. MAYBE SAYA DAH PERNAH DAFTAR DULU TAPI TAK INGAT.

    SIAPA2 ADA NO TEL UNTUK TANYA BERKENAAN PENDAFTARAN ONLINE NI TAK? MAYBE CAN RESET OR SOMETHING? ANY IDEA? PLEASE SOMEBODY HELP TO ANSWER ME. TQ.

  50. hamizan says:

    Saya nk daftar, tp cmna nk isi borang scara online tu…??

  51. fieza says:

    salam…sy dah isi borang tp salah bg email mcm mn ye…

  52. Aleya says:

    Website Prima ni sgt mudah..cuber bacer ngan teliti sbb dier da bg da step nk isi..klu de tcilap isi beh edit blek..sbb tu sblum submit..cila semak bebtol segala maklumat..

  53. ritz says:

    website prima 1 malaysia sangat canggih hingga tak boleh register online. BORANG TAK ADA.

  54. LogaDharseene a/p Nagaratnam says:

    I NEET THIS HOUSE FOUR MY FAMILY

  55. ryuu says:

    saya dah daftar masuk tapi lambat nak aktivkan pautan pada email saya dan gagal untuk memasuki disebabkan pautan tidak lagi aktif. bagaimana untuk selesaikan masalah ini?

  56. Khairul says:

    Bagaimana nak daftar.dah isi tapi tak boleh .kat borang nak id pengguna

  57. mptakata says:

    saya dah daftar borang prima nie..tapi perlu ke saya isi kan part no lhdn! wahlai sya tak punya no lhdn dan tak pernah pun membayar cukai pendapatan sbb tak layak..so please jawap tq

  58. acborneo says:

    oredy daftar but cannot login…dont kno why..keep on asking my id or my pass word…im 42yrs old..hv 6children.n i cant afford to buy other house.pls help me.

  59. tom says:

    nak bagi rakyat tapi buat website mcm tak ikhlass..puii

  60. nazneen says:

    Salam, I am interested to buy a house in Ampang area, what am I suppose to do as I can’t afford too expensive house, as I am the only bread earner. Please help and advice. Thanks

  61. Register sudah tapi password pun tak terulis apa mcm mau dapat rumah jika tak nak bagi password nak complete pun sangkut prima apa nie kalau bagitau pun tak dpt pun elok bagitau dulu

  62. Ng Saw King says:

    saya seorang OKU kalau saya nak apply Perumahan Rakyat 1Malaysia, bagaimana apply?

  63. Saya:Tanacelan says:

    rumah ini memang pilihan saya dan harus dapat sebab harga terdiri kepada kemampuan.terima kasih 1mal

  64. sue says:

    saya dah daftar tapi akuan masuh x aktif…mcm na nk buat yer

  65. shera says:

    Saya nak tnya klau husband sy umur 22, sy umur 19 boleh ke mohon rumah prima ni?

  66. bagaimana untuk melayakan diri memandangkan pendapatan mgaji sekarang kurang daripada permohonan adakah ianya sama dengan tema untuk bantuan orang2 yang kurang kemampuan untuk memiliki rumah

  67. Norazian Abdul Rahman says:

    Saya nak memiliki rumah sendiri, untuk keluarga dan anak2 memandangkan sekarang harga rumah melambung naik,kami yang berpendapatan rendah tidak mampu memiliki rumah sendiri melainkan dgn bantuan kerajaan yg kami pilih..

  68. Norazian Abdul Rahman says:

    mane borangnye ye,sape tau tlg bgtau ye,tq..

  69. rahidin bala says:

    adakah saya layak untuk mendapat pr1ma 1malaysia ini ? sedangkan saya hanya bekerja sebagai seorang pemandu kereta sapu !!! saya sudah pun berumah tangga !!! tapi saya jugak rakyat malaysia yang seorang pengundi !!!
    persoalannya sekarang !! adakah saya layak menerima bantuan yang kerajaan beri kepada rakyat malaysia yang berkelayakan ?

  70. labu says:

    kenape PRIMA1 malaysia ni ditubuh kan tapi tak mampu kendalikan??? Adakah ini topeng semata-mata sja

  71. aryanti amran says:

    saya berminat untuk memohon rumah prima ini…saya dah daftar

  72. aryanti amran says:

    saya dah daftar…bile saya nak login saya lupa ID PENGGUNA dan PASWOOD…adakah saya perlu daftar semula tp bagaimana caranya? sila bantu saya

  73. HALIZA says:

    LEBIH 10 KALI SY BUAT SEMULA PERMOHONAN NIE. SEMUA NAK KAN ID. BERMACAM2 ID SY CUBA. TP GAGAL. CUBALAH BUAT REGISTER DGN CARA TELUS DAN ADIL. FED UP BETUL. MMG TAK MERASA LA NAK BELI. DGN HARGA RMH 300K KE ATAS. DGN GAJI BAWAH 2500.00 MMG PARAS MISKIN. CHERAS-K.L

  74. maslinda says:

    saya da online…untuk mgisi borang prumahan pr1ma…tp xle pn…sesiapa tolong ajar saya…saya mrayu…tolong…

  75. Kow Shu Wen says:

    hello, boleh tanya..kita boleh pilih area yang kita nak tak?

  76. Azlan says:

    Salam,

    Sedih sbb dah dpt kelayakan rumahPRIMA tapi sbb tiada wang pendahuluan RM12,000 terpaksa tolak… Setahu sy masa diumukan PM Prima tidak mengenakkan deposit 10% tp bila dh dpt kena pula… Atau agenda semasa pilihanraya je… Sbb syarat nak dpt PRIMA masa tu kena daftar mngundi kt PUTRAJAYA… Sedih sgt kata nak bantu rakyat… Mcm ni ke nak bantu… :(

  77. CHANDRAN says:

    website depan saya tapi x boleh daftar tolong ajar saya kalau sesiapa ingi tolong saya …tq

  78. Qistina Julia says:

    Saya lupa ID pengguna dan kata laluan. Apabila mendaftar semula, permohonan disekat kerana telah mendaftar sebelum ini. Sila beri maklumbals dengan kadar segera.

    Terima kasih.

  79. Zamrud Shah says:

    Saya ibu tunggal dh berumur 46 thn..pendapatan 2600 sebulan boleh x saya beli rumah prima ni guna kn nama anak saya tapi saya yg bayar..

  80. Razali Ibrahim says:

    Sy da dftar tp xbole…id n kata laluan incorrectlh…n then kna tggu 24 hrs lak..hw to slve diz prob…tq

  81. sha says:

    mane sy nk dapatkan no cukai pendapatan…

  82. nurliyana says:

    Saya berumur 17tahun dan sdah 3 bulan melangsungkan rumah tangga,utk masa ini saya dan suami bekerja di kilang,dan berpendapatan RM900 sahaja,olwh demikian,saya bercadang untuk mendaftar rumah satu malay.saya mohon terhadap pihak yg berkenaan utk mempertimbangkan permohonan sy.

  83. lan says:

    masa daftar online dlm borang minta tulis id saja tiada pun kata laluan (password), bila login minta la pula password, apa kita mau tulis…? teruk la mcm ini

  84. Hidayu says:

    Saya lupa kata laluan & jawapan security.Macammana nk buat?dah 2 kali di block.T.k

    • masrina says:

      nak tanya,bila awk da di block,awk buat akaun baru dgn id baru kan?awak tunggu berapa ari utk buat akaun baru?sebab masa kat email dia ada tulis lepas 14 ari x aktifkan akaun,email tu akn dilipuskan..saya rasa sya pun da kne block.tp sbb sya daftar buk kali n dia x bg email utk aktifkn akaun..maknany kalau sya nak daftar balik kne tnggu 14 ari kan??

  85. izwan says:

    Saya nak miliki rumah Prima1 ni..

  86. Devendran says:

    Setiap kali login asyik unable to connect jer.. Pakej ni sume hanya untuk pekerja kerajaan and orang kaya jer… Pikir skit la orang sederhana kat area kl ni.. Asyik orang kaya jer sume dapat keistimewaan. Dah register skali tapi tak pernah dapat sebarang feedback.. Lazy government..

  87. Badree Rasihd says:

    Salam, Saya ingin mencadangankan,Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) Berhad ini tak boleh ke buat 1 atau lebih katogeri rumah mengikut pendapatan isi rumah, kalau memang betul-betul nak membantu rakyat, jangan cakap/janji saja bila nak Pilihanraya saja.

    Contohya; 1. Pendapatan bawah RM 1500.00 –Rmh Bwh RM75K
    2. ,, ,, RM 3000.00 –,, ,, RM150K
    3. ,, ,, RM 7500.oo –,, ,, RM400K

  88. asyraf samir b zulkifli says:

    kenapa ta boleh daftar……kesian ka saya masih sewa rumah yang mampu buat berniaga kecil… kais pagi mkn pagi..tq

  89. hirnizal tahir says:

    jenuh nak daftar asyik unable to connect,

  90. safari bin hadal hadi says:

    saya tiada rumah.tiap-tiap bulan bayar sewa rumah

  91. safari bin hadal hadi says:

    saya tiada rumah.tiap-tiap bulan bayar sewa rumah.sampai mati pun tiada rumah kalau macam ini.

  92. saya tiada rumah sendiri.tiap-tiap bulan bayar sewa rumah,kalau macam ini sampai mati pun tiada rumah sendiri.kesian.

  93. mohd amin bin abdullah says:

    tarikh lahir:22/03/1988.
    pekerjaan:swasta
    gaji:rm1500.
    status:bujang
    ic kod:03
    mengharapkan supaya dapat:100%

  94. mohd salleh says:

    Mohon berikan perkhidmatan yang cekap..tq

  95. mohd salleh says:

    saya berminat

  96. shanthi says:

    saya dah daftar online tetapi minta password dalam couln isi borang online tidak minta password.lambat hantar aktifkan akuan di email

  97. razak says:

    Saya dah cuba utk daftar dari pagi sampai petang tapi asyik unable to connect

    Minta pihak berkenanan pantau ape masalah sebenarnya

  98. Arfah says:

    Sign up prima tak user friendly…line telefon tak pernah angkat…sampai skrg tak dapat daftar lagi…dah byk kali cuba…

  99. aliff says:

    saya nak apply? bagaimana?

  100. saya nak sangat rumah memnadangkan saya ni ak berkemampun untuk membina rumah sendiri atas sebab ekonomi jadi saya nak sangat rumah sendiri dan mengharapkan rumah prima

  101. zamani says:

    Prima ni bagus, tapi sampai skrg saya nak log masuk ba isi borang line sibuk je. dah br hari-hari macam ni je. baik tak payah buat kalau benda molek tapi menyusahkan rakyat nak mohon. k’jaan macm tak ikhlas je nak nolong. Kalau orang yang tak de internet lagi kesian. nape lah k’jaan tak letak je borang kat mana2 jabatan k’jaan kemudian isi manual je. kan lebih baik.

  102. Osman Botak says:

    Sya brminat nk ada rmah sndiri.

  103. rizalrosile says:

    Slm.. ramai org(khususnya pekerja bank) bercerita tentang “ramai org berbangsa lain selain dari MELAYU ISLAM cth spt cina, bangla, pakistan, nepal pn ada, dll lg la.. dorang sume sedang berlumba2 utk memiliki RUMAH idaman diMALAYSIA ni..dorg kn byk duit, tp org2 melayu majoriti ramai yg leka.. bila kerajaan nk BANTU (mcm PR1MA ni) tp nmpk mcm RUMIT je utk nk dpt kn? Nasihat sy cuma 1je.. JANGAN CEPAT PUTUS ASA!! Cuba hingga berjaya.k wslm.

  104. tuah says:

    Mcm mana nak kira pendapatan purata isi rumah

  105. Kumarasan says:

    Saya day Cuba banyak Kali untuk mendaftar Pr1ma ni..tapi tak boleh daftar Dan ia tak connect me website pr1ma selepas isi borang

  106. masrina says:

    memang menyakitkan hati jerk nak apply pr1ma ni..saya da daftar kelmarin tp email utk aktifkan akaun x dpt lansung..pasal x dpt ari ni saya daftar lg utk buka akaun,terus dpt email..id masa pendaftaran pun saya da tukar id lain,tp bila da klik kt link utk aktifkan akaun,id lama yg keluar,sedangkan saya x dapat email pun dr pr1ma kelmarin..now saya try tu delete id lama tu tp bila saya klik kat kotak id tu,x boleh nak taip id baru..da kenapa pulak ni??nak tolong tp menyusahkan jerk sistem nk isi borang ni!!sekarang saya still x boleh nak aktifkan akaun saya dgn id yg baru ni..nak xnak saya akn tunggu tarikh pelupusan email yg id baru ni..it takes 14days!!!!!selama 14ari tu da sememangnya berjuta orang da bt permohonan!!menyakitkan hati jerk!!nak tolong ke nak mnyakitkan ati!!!

  107. fazreen says:

    Aku dh dpt isi sgale butiran dlm borang online prima tapi bile smpai kt last step yg kena upload borang deklarasi dan upload surat pengesahan dari majikan terus sangkut..dh brkali2 aku try tetap x boleh upload..mcm ne ni ye ?

  108. Md Puat says:

    Saya ingin sangat memiliki rumah Prima ini ,,,,,,,

  109. nuar says:

    No lhdn memang kne isi ke? Kalau tak ada langsung no lhdn mcm mane?

  110. kenny says:

    ID tidak sah blh bg contoh ID x?

  111. saya nak daftar rumah prima 1..tapi xthu mcm mna cara saya nk daftar…blh tolong saya ajar…pls

  112. MARDIANA says:

    JIka tempoh pautan atau link yang saya terima melalui email telah tamat tempoh, apa yang perlu saya lakukan untuk mendapatkan link atau pautan yang baru. Apabila saya ingin membuat permohonan yang baru no kad pengenalan saya tidak diterima.Bagaima saya boleh meneruskan permohonan saya?

  113. Alice says:

    bila dan di mana project ini akan start di bahagia kota kinabalu?

  114. super88 says:

    Kenapa kerajaan x offer kpd org bujang … yg memlurkan
    rumah…

  115. Nurul Ain says:

    salam..
    apa saya nak cakap kat sini ,,
    buat apa kerajaan buat PRIMA tu kalau yg blh memohon hanya
    org bergaji 2500-7500..
    mereka gaji besar mereka senang2 blh beli rumah,,
    tapi mcm mane dgn kami yg bergaji 1000 ni..
    knp ye kami ni org bodoh kew sbb gaji kecil..
    saya mmg x puas hati

  116. Liaw says:

    i dah apply for prima ni, tapi belum habis isi butir-butir…after sudah tamat tempoh tarik, i login semula, kah apply semula yang baru untuk kata laluan?
    atau ada cara lain register againts?

  117. Chellam says:

    Saya ingin mengisi borang prima tetapi jumlah pendapatan kakak saya tidak melebih RM2500 – RM7000.. Bagaimana harus saya lakukan untuk tolong kakak saya

  118. suziliana says:

    saya terlupa kata laluan dn psswd..mcm mna nk buat yea..atau nak daftar kembali..

  119. KAMARUL says:

    saya dah daftar tapi saya terlewat aftifkan akuan dalam masa 14 hari,jadi saya tidak boleh aktifkan atau daftar semula…macamana ye?help…help..

  120. terry says:

    sy da memohon tpi, terlambat aktifkan akaun. mcmna nk thu lulus ke tk…

  121. mohd fazreen says:

    Terima kasih pr1ma..skrg tgh tggu proses pengundian..walaupun hampir 2bulan sy amik masa nk settlekn semua ni alhamdulillah semua selesai…

Leave a Reply

CommentLuv badge