120 Responses to “Permohonan SBP Tingkatan 1 2013 Sekolah Berasrama Penuh”

  1. azman says:

    permohonan berdasar kpd keputusan percubaan ke?..ada asrama penuh aliran agama tak?..tkaseh

  2. afiqah says:

    err..kalau 4A 1B dlm peperiksaan percubaan,tp kurang dari 4A waktu keputusan peperiksaan sebenar,masih dpt masuk ke???

  3. syahmi says:

    macam mana nak online ni..dari pagi dok cuba…tak dapat2

  4. arome says:

    kalau percubaan dpt 2a 3b tapi dalam keputusan sebenar dapat 4a ib boleh apply lg tak sekarang ni??

  5. arome says:

    macam mana nak apply sekarang.mane borang yang nak diisi?

  6. aizuddin says:

    nk tnye borang permohonan mrsm tingkatan 1 kat ne???

  7. NURFARZANA says:

    Salam , macam mana nak mohon online ye ?

  8. PAAN says:

    macamne nak byat?????

  9. HUMAIRA says:

    Salam, apa syarat untuk masuk ke mrsm tingkatan satu tahun 2013?

  10. athirah says:

    untuk masuk sekolah sain dia kira keputusan percubaan ker???
    klau percubaan dpt 3a 2b boleh ker??

  11. dyellon says:

    kalau tingkatan 2 masuk tingkatan 1 balik cmna

  12. hjanuar says:

    Sila telah cuba untuk akses permohonan kemasukan berasrama penuh tingkatan 1 2013 melalui online tapi gagal.

    Lazimnya – gunakan angka giliran calon UPSR & no. kad pengenalan bapa @ ibu.
    masih gagal untuk akses.
    mohon bantuan segera.

  13. ct rahayu says:

    saya bersetuju dengan Hjanuar. anak saya telah cuba mengakses permohonan ke sek berasrana penuh dengan memasukkan angka giliran dan no kp ibu tp masih gagal…kenapa?

  14. anie says:

    Anak saya baru saja habis menduduki upsr dan merupakan pelajar sekolah SJK(C) dan saya ingin tahu syarat kemasukan SBP bagi pelajar dari SJK(C) dan benarkah tiada kelayakan bagi pelajar melayu SJK(C) utk memohon MRSM bagi ting 1

  15. anie says:

    24hb sep ini akan bermula peperiksaan PSRA (sek agama) bagi pelajar KAFA dan SEK AGAMA.anak saya berminat untuk memasuki sek berasrama penuh dalam aliran agama walaupun dia menuntut di SJK(C) sehingga UPSR.Boleh terangkan syarat utk kemasukan ke aliran agama dan adakah keputusan UPKK ( KAFA ) darjah 5 membantu beliau dalam permohonan SBP ini

  16. zubaidah says:

    perlu atau tidak kita membuat permohonan untuk setiap jenis sekolah yang dipohon. cth: satu permohonan ke sbp, satu lagi permohonan ke smka, mrsm…atau satu sahaja permohonan untuk keseluruhan sekolah.

    lain tahun, lain cara…

  17. NUR KASIH says:

    sekiranya saya apply online Asrama Penuh dan dalam masa yang sama apply ke MRSM jugak boleh tak…keutamaan nak masuk MRSM..atau kena apply salah satu jer..

    • fin says:

      MRSM hanya boleh apply apabila result UPSR dah diumumkan.Kena bawa slip semasa membeli borang permohonan di pejabat MARA terdekat.tq

  18. lee says:

    masih tidak dapat akses walaupun beberapa kali masukkan no giliran upsr dan no kad pengenalan bapa. Apa nak buat?

  19. liyana says:

    salam . klau percubaab dpt 1a 4b bleyh msuk ke ?

  20. ros says:

    masih x dpt akses info yg dberi no tidak tepat..harap bantu tq

  21. afiqah says:

    adakah keputusan pemohaonan bergantung kepada keputusan peperiksaan percubaan ataupun peperiksaan yang sebenar?

  22. Hamizah says:

    Saya telah cuba berulangkali menggunakan kad pengenalan ibu dan kemudian bapa, tetapi sistem kata tak match. Apa perlu saya lakukan?

  23. meri says:

    lepas diisi, dicetak & ditandatangani oleh Guru Besar sekolah, dimana kt nk submit borang ni? terima kasih

  24. nurul hafizah mahamud says:

    Kalau isi borang online ni salah sikit macamana?terus kena reject ke?boleh ke mintak dua2,MRSM&SEK BERASRAMA PENUH?

    • melvister says:

      boleh mohon kedua dua sekali…

      • rina says:

        Boleh ke mohon untuk ke sbp dan sekolah smka serentak? Macam mana nak isi kedua dua pilihan tersebut? Saya dah cuba, bila buat pilihan sbp, pilihan untuk ke lain lain sekolah spt smka automatik tak dipaparkan. Nak kena buat permohonan yang baru ke? Harap bantu. Terima kasih.

  25. jun says:

    Kenapa waktu isi online tidak dipaparkan semua sekolah SBP?Saya memilih untuk memohon ke SBPI Gombak tapi ia tidak tersenarai.Di dalam borang manual yang cikgu bagi saya tulis je sekolah tersebut sebagai pilihan utama saya.

  26. ann says:

    Kita cuma boleh buat satu pilihan sekolah ker?…kalo nak pilih 3-4 sekolah kena buat 3-4 permohonan berlainan ker?

    • melvister says:

      boleh pilih sekolah lain…buat permohonan baru setelah permohonan yang terdahulu selesai

      • rina says:

        Kena cetak permohonan sebelum buat permohonan yang baru ke? Atau boleh save shj dan teruskan dgn permohonan baru? Sebab takut kalau tak cetak permohonan yg lama, bila buat prmohonan baru, maklumat yg lain2 tu akan terpadam. Terima kasih.

  27. rohaidah says:

    saya telah berjaya mengisi permohonan ke Asrama Penuh tetapi ada 4 kemusykilan :-
    1) bila saya semak semula permohonan mengapa status permohonan tertera ‘menunggu status akademik dari guru kelas?
    2) selepas mencetak , adakah perlu terus dihantar permohonan berkenaan untuk ditandatangani oleh guru besar pada waktu sekarang atau semasa result sebenar keluar?
    3) keputusan kemasukkan berjaya atau tidak bagaimana diumumkan kepada ibu bapa?
    4) bagaimana untuk memohon ke mrsm pula?
    terima kasih.

  28. sabrina najwa says:

    mana borang nya…

  29. syafiq johari says:

    kalau trial dapat 2A 2B 1C macammana baoleh masuk sbp tak?

  30. aini says:

    salam.kalau dah isi online tp time nk cetak n serah tu xcetak.mcm mna nk cetak semula? sbb klu log in balik dia xda dah button utk cetak….please help me..=(

  31. nurafini afza says:

    lepas memohon tu…kenapa tertulis ‘menuggu lengkapkan dokumen’…??…tolong balas…

  32. AIMURNI ZAFIKA says:

    aplikasi yang mana satu tolong balas dengan segera kerana masa dah kesuntukan tunggal berapa hari saja nie.

  33. Norbalqis Athirah says:

    macam maner nk dapat kan borang ini….????
    dan ikut keputusan percubaan ke upsr betul…

  34. fin says:

    Jangan gabra Aimurni,banyak masa lagi .Tutup 31.10.2012.Klik pada pautan di awal artikel ni…baca dari awal.tq

  35. suzie saim says:

    Saya dah cuba beberapa kali untuk log masuk dengan menggunakan no giliran & ic saya tapi dari siang sampai malam, masih tak dapat masuk. selain online, dimana saya boleh dapatkan borang SBP ini?

  36. szn says:

    saya dah cuba buka website sekolah berasrama penuh gombak tapi tak dapat….. ada info lain…

  37. szn says:

    boleh memohon lebih dari 1 tak… mean pilihan 2 atau 3 sekolah asrama penuh..dan sekiranya dah dapat MRSM.. boleh tolakkan sbp ni..

  38. wany says:

    betul ke kalau mintak sbp and sek teknik nanti tak dapat dua2 tawaran? ada orang cakap macam tu? sebab sy nak mohon semua

  39. RIE says:

    SALAM, NO IC BAPA DAN AG MURID TAK MATCH..MCM MANA NI..SAYA DAH MAKLUM KAT GURU KELAS TAPI TAK LAYAN…MCM MANA NAK BUAT

  40. Fatin rabiatul najihah says:

    saya sekolah cina tapi masa pecubaan saya dapat 2A je

  41. Fatin rabiatul najihah says:

    sekolah itu di mana daerah mana, negeri mana.

  42. Muhammad says:

    Dekat Mane Yer Nk Isi Borang Permohonan Ke Sekolah Asrama Penuh

  43. Hanisha jaafar says:

    nk msk kat asrama penuh tapi x tau nk isi borang kat new.Aduhai…..pening kepala memikirkan pasal ni

  44. nurul afiqah says:

    sape bley tlg aq. . . . . . .nk dptkn borang ke asrama penuh .. . . .TOLONG. . . . . . . . . .

  45. Fatin rabiatul najihah says:

    asrama ni kat ner

  46. nur qistina says:

    kalau nak sekolah asrama lebih dai satu mcm mane ? lepas buat satu sekolah asrama ni, nak tekan permohonan baru.. takde pulak SBP . melvister ckp boleh buat lebih dari satu asrama . macam mane nak tukar ?

  47. feezan says:

    klu hantar borang yg dah di sahkan pengetua nak kena bagi salinan ic dan sijil juga ke?

  48. athirah says:

    kalau boleh 4A 1B ……… B itu adalah sains boleh ke tak tawaran itu kerana pendapatan pelajar itu rendah

  49. Muhammad Amirludin says:

    Saya nak minta e-rayuan nak buat macam mana siapa boleh tolong ajar saya……..Please…

  50. Muhammad Ameer Eizhar says:

    Saya dah dapat SMS Machang Kelantan tetapi saya tolak kerana terlalu jauh. Pada masa sama, saya dah apply MRSM Alor Gajah yang tawar IGCSE dan sudah menjalani temuduga and peperiksaan.

    Adakah peluang saya ke MRSM Alor Gajah terjejas dgn pemilihan saya ke SMS Machang Kelantan??

  51. izwan says:

    Salam. Anak saya baru dapat tawaran ke SBP tapi dia ada juga mohon utk program MRSM IGCSE . soalannya boleh kah kita tunggu sehingga keputusan kemasukan MRSM keluar sebelum membuat pilihan utk ke SBP atau MRSM ? Atau perlukah kita daftar dulu kat SBP sementara menunggu keputusan MRSM .Sekiranya kita daftar kat SBP adakah ini akan melenyapkan peluang anak saya ke MRSM ? Terimakasih

    • Faridah says:

      Salam, saya juga mempunyai masalah yang sama anak saya sudah mendapat tawaran sbp tetapi pilihan saya untuk memasukkan anak ke mrsm. Saya dapat info sekiranya anak mendapat tawaran ke sbp peluang tidak ada di mrsm, sila beri info mengenai isu ini.

      TK.
      Faridah

  52. angelin says:

    macam mana nak buat permohonan e-rayuan untuk sekolah asrama?

  53. nadhra nafis says:

    mne nk dapat borang untuk erayuan???:p

  54. Yaya says:

    Saya dah buat E-Rayuan untuk SBP.
    Perlukah saya hantar/pos Borang E-Rayuan yang saya dah cetak ke Kementerian Pelajaran?
    Mohon bantuan tuan/puan.
    Terima kasih.

  55. yusuf says:

    bagaimana nak buat permohonan e-Rayuan untuk sekolah menengah agama kebangsaan?

  56. fitri says:

    ble result mara kluar?thn nie ke thn dpn?

  57. ain says:

    bile keputusan rayuan sbp tingkatan 1 2013 keluar??

  58. mamasha says:

    Salam, anak saya telah ditawarkan ke sbp, bagaimanapun setelah menyemak tawaran dikeluarkan beliau mendapati alirabn yang ditawarkan adalah aliran agama bukannya sains agama. Bolehkan beliau mendaftar ke sekolah berkenaan dan membuat pertukaran aliran selepas itu.

  59. mala says:

    Kalau sekarang, saya apply utk anak saya, bagaimana caranya? Keputusan anak saya kurang memuaskan, adakah boleh diterima.?

  60. julia says:

    kalau UPSR dapat 3a 2b dapat sekolah tak selain aliran agama??
    dan caranya??

  61. nur hidayah says:

    salam adakah pelajar SJ layak memasuki mrsm tinkatan 1? Sekiranya layak, adakah dia mesti mendapat 7A atau 5A dalam peperiksaan UPSR?

  62. Syazmimi says:

    a;salam… kalau nak mintak sekarang boleh lgi ke??

  63. aisyah says:

    saya nak tanya..saya dah isi permohonan ke asrama penuh..saya dah isi lengkap semue..mak saya pon dh check..and die kata ok..saya pon hantar and cetak..tapi bila saya cetak.. maklumat diri semua dh diisi tp maklumat penjaga, maklumat keluarga and maklumat permohonan kosong.. adakah saya perlu isi sendiri? tolong jawab pertanyaan saya. terima kasih

  64. Nadiah says:

    slm,sye nk tnya… kenape dari tadi lagi sye cube memohon untk ke SBP tpi tak dpt2…kenape ye???

  65. farah says:

    pemohonan utk ke asrama penuh da keluar ka ?? knpa sy cari xdak pun.. or da tutup tarikh dia ?

Leave a Reply

CommentLuv badge