48 Responses to “Permohonan Pendahuluan Pinjaman Pelajaran MARA”

  1. su says:

    klo sye skrg sem 1 yg menuntut di kolej swasta dan sye ingin apply pdhuluan mara ni..blh x?…sbb sye blum dpt lg kelulsan pjmn mara yg sye mohon…

  2. rozni azira says:

    saya btul2 perlukan pinjaman pendahuluan mara utk m’bayar yuran pendaftaran pengajian,tapi setiap kali saya membuka borang pinjaman pendahuluan mara mesti xdapat….adakah ada cara lain utk saya mangisi borang pinjaman pendahuluan mara…saya daftar belajar pada 25 jun ini….di kolej poly tech mara….saya betul2 merayu utk mendapatkan wang pendahuluan pinjaman mara ini…..

    • melvister says:

      laman Mara biasa mngalami masalah camtu…tapi hanya sementara..cuba kemudian nanti

      • ihsan says:

        saya juga mengalami masalah yang sama . banyak kali dah cuba , tapi masih tak dapat nak mengisi borang . sehinggakan saya pergi ke pejabat mara negeri untuk membuat aduan tentang masalah ini . rupa-2 nya memang ada masalah dengan laman untuk masuk mengisi borang . sehingga bila kan masalah ini akan selesai ye ?

      • mira says:

        - Saya menghadapi masalah untuk masuk
        ke laman web untuk isi borang
        pendahuluan MARA.

        - saya mendaftar pd 6.1.2013…blh x
        klw sya pergi ke pejabat mara untuk
        mgambil borang..sekiranya blh apa
        dokumen yg perlu dibawa..?

    • Nurul Sharifah Rozaila says:

      Salam, pihak tuan/puan saya nak bertanya sedikit tentang permohonan pinjaman pendahuluan mara yg saya buat beberapa minggu lepas. saya nak tahu bila agaknya saya menerima wang tersebut? sebab saya terlalu ada masalah kewangan sikit untuk membayar yuran pendaftaran kolej poly-tech mara. lapor diri saya pada 24 jun ni. saya minta sangat kerjasama dari pihak tuan/puan saya merayu sangat2 untuk dapatkan wang tersebut secepat yang mungkin. saya da cuba buka e-pendahuluan mara untuk semak status tapi dah kerap kali tak boleh buka. macam mana ya saya nak tahu? atau ada cara lain untuk menyemak? tuan/puan tolonglah saya betul2 memerlukan wang tersebut untuk daftar nanti.

  3. shafik says:

    saya juga mengharapkan yang teramat sangat supaya pihak yang berkenaan dapat memperbaiki kesilapan yang sering timbul ini.. saya teramat memerlukan bantuan pendahuluan ini.. saya mohon sangat2

  4. shafik says:

    saya mengharapkan pihak yang berkenaan dapat memperbaiki masalah tersebut dengan kadar segera,.. kerana saya juga ingin memohon bantuan pendahuluan ini,.. hal ini kerana keluarga saya tergolong dalam kelompok yang kurang berkemampuan,..tolong yerr..

  5. yuna21 says:

    boleh x pnjaman MARA untuk latihan penerbangan?

  6. sara says:

    Hi Kenapa saya x boleh mohon online? saya nak dftr 26 june, sangat2 perlukan wang pendahuluan… boleh x saya terus ke Pjabat mara negeri, amik borang

  7. Saat Bin Masa says:

    Masalah sekarang ni kalau ada masalah, takkan la en. melvister taip komen bulan JUN sekarang dah bulan September dah still tak boleh lagi kata sementara…ni sementara hapa?

  8. jue says:

    salam.,,saia moe tnyk knp ssh btul moe isi borang ependahuluan mara,,saia uda post borang ependahuluan mara,,pejabat mara negeri bgi maklum balas borang saia tue x sampai,,saia uda isi on9,,pejabat mara negeri bgi maklum balas permohonan saia xada dlm sistem,,,mereka suruh saia isi on9 balek,,,tpy moe buka borang ependahuluan mara punya la susah,,,:(

  9. nina says:

    duit pendahuluan pendaftaraan mara berapa yang sebenar,benarnya.1150,1500,2000?

  10. nur ain says:

    hye.. sem 2 atau sem 3 masih lagi kah boleh buat pinjaman pendahuluan mara???

    p/s tlong reply… urgent.. :)

  11. sarinah says:

    kenapa susah sangat nak isi borang mara nie…..aque betul2 perlu duit ….lagi pun bulan 2 nie aque jalan dah ….

  12. Iera says:

    hi..nak tanya nie…kenape susah sgt nk masuk ke page MARA nie…dah try banyak kali masuk tp die tulis “this webpage is not available”…dh tu cm mne nk mohon..? nk kene pergi pejabat MARA ke..?? n ape yg perlu dibawa..??

  13. Henzan says:

    Sistem down….. tiap kali je masalah tu. Latest bile aq pergi tanye mara kate duit xde… Aq dh anta borang lengkap, dokumen sokongan, plus semua tiga salinan EXTRA yg mara nk. Tpi xde. Camner nk cari duit ni?? klau bole hutang xpe la jugak…. Dh anta dokumen sokongan pun kat laman data mara tulis dokumen sokongan masih belum dihantar….

  14. yuslina says:

    Salam nak tanya kalau saya pelajar program pengajian Ijazah Sarjana Muda separuh masa (part-time UTMSpace) Bolehkah mohon pinjaman pelajaran dengan mara? jika boleh bagaimana caranya. saya akan mendaftar 2hb Feb 2013, Kelas akan bermula 16hb Feb 2013, Yuran Pengajian semester perlu dijelaskan sebelum 16 feb…

  15. NANA says:

    Assalam , nak tanya sikit , saya punya course tidak ade tersenarai dekat “sila pilih kursus” so macamana ye ?

  16. nurul intan safika bt abdullah says:

    salam….nak buat pnjaman macam mana ea??bole tak kalu kita terus ja kepejabat mara yg berdekatan????

  17. Aina Amilia says:

    Slm.sya akn mndftr msk ke unikl rcmp bln 7 ni..sya nk tnye
    1:blh x sys nk mhn ependahuluan ni?
    2:sya isi brg n dh klik anta,sya nk semak balik dye mnx ic n katalaluan..mcm mne sya nk taw katalaluan dye pe ea?katalaluan 2 dye send kt emel ke?

  18. zalia says:

    salam . kalau dah dapat pinjaman pendahuluan mara , boleh mintak lg tak ?

  19. syah says:

    salam , saya nak bertanya. jika saya dah memohon duit pendahuluan mara pada peringkat diploma , adakah saya layak sekali lagi untuk mohon duit pendahuluan di peringkat ijazah?

    • melvister says:

      permohonan wang pendahuluan hanya sekali sahaja..kalau dah buat permohonan dan dapat pendahuluan untuk diploma, ijazah tak dapat..dan begitu juga sebaliknya..

  20. amalina says:

    saya ingin bertanya selalu berapa lama kita perlu tunggu untuk terima wang pendahuluan mara?

  21. Ahmad says:

    Aq dha masuk sem1 , tpi belum memohon pinjaman mara , adakah saya blh untuk meminjam pendahuluan mara

  22. iskandar says:

    sy buat permohonan pinjaman pendahuluan mara sejak bulan mac lagi.. tp sampai skrg xdpt… sy terpaksa buat dua kerja utk menampung sewa rumah n kos sara diri sy.. sy btl2 rase terkilan..

  23. Mayesa Iman says:

    course saya tesl, jadi untuk e pendahuluan mara, perlukah saya letak tesl ataupun mengajar bahasa inggeris sebagai bahasa kedua?

  24. az mad says:

    ependahuluan boleh bukak. tpi kenapa eduloan x boleh? asyik suruh nanti aje.

  25. shuha says:

    sy nak masuk belajar 21 jun nie. berapa lama saya nk tggu utk dptkn pinjaman pendahuluan nie ye? sy tak tahu la bile dah masuk belajar nk pkai duit mne. harapkan mara je. tp proses mara pun macam lambat je.

  26. shafika syahrul says:

    saya menghadapi masalh ingin memohon e pendahuluan mara secara online. kenapa yaa? saya ingin masuk belajar pada 28 jun ini san saya sangat berharap laman web ini boleh dibukak. mohon kerjasama. terima kasih yaa :)

  27. zulhilmi says:

    salam.. saya baru shaja mengisi ependahuluan..pastu saya baru tahu yang penjamin saya blacklist…mcam mana nak tukar penjamin …sya dah cuba kemaskini tapi status tersebut tidak di update…saya perlu tuggu sistem update ke kene call mara? urgent respond please…tq

  28. rudegamer says:

    kenapa x boleh isi niee…. memang perlu sngt2… susah laa

  29. zalina says:

    Soalan saya jika ingin membuat pinjaman pendahuluan dgn Mara pinjaman itu adakah atas nama Pelajar atau ibubapa? Pinjaman pengajian Diploma selama 2 thn dan pinjaman pendahuluan sama tak? Berapakah jumlah pinjaman pendahuluan?

  30. zalina says:

    Soalan saya jika Keluarga saya sedang didlm program AkPk (DMP)bolehkah saya anak2 mendapat pinjaman dari Mara seperti pinjaman pendahuluan dan pengajian selama 2 thn? Mohon Jawapan segera. Terima Kasih.

  31. Mohd says:

    Dokumen untuk pinjaman mara ni boleh saya guna borang EA instead J.

Leave a Reply

CommentLuv badge