98 Responses to “Tanda-Tanda Perempuan Sudah Hilang Dara Sebelum Kahwin”

  1. mariani says:

    ish takut lau hilng wallahualam

    • john says:

      Aku sedih sbb da blaku atas awek aku sendiri,bkn perbuatan aku tapi bf lamenye dlu,skrang aku nk tnang dgn dye,bla da dpt tau aku mc m nk putuskn hubungn ni.:-(

      • Haik says:

        Sabar ye , mmg sah nak trima bnde mcm ni . Rsa mcm hak kita dh dgnakan org lain , mmg rse plik . And laki tk suke prempuan yg dh pnah b’cinta ni and tk ske lgi2 prempuan tu dh buat bnda mcm ni . Series mmng terluka gile ati nie

      • wawa says:

        spttnya awk kne bg semgt n dorongan pda tunang.spttnya awk trima dia seadanya.percyalh dlm dunia.smua org pernh bt slh..jgnlh kerna disbkn kisah silam dia.awk x blh trima…beri lh peluang n bentukkn dri dia.dia perlukan dorongan dan semangt utk percya.laki blh trima seadanya n blh menjge diaaa

      • lily says:

        X baik ckp mcm tu. Mana tau dosa tunang awak dah diampunkan. Kalau die dh berubah tu sepatutnya kite menyokong. Saya pulak ragu2, awak cinta dia ikhlas ke tak..

      • nor scha auniey myzara says:

        jgn….stiap mnusia xpnh lri dri wt slh,dn kte lngsng xd hak nk hkum spe2,2 antre dy dn allah,law mmg kte plih dy tok jd tman idup mkne ny 2 la amnah allh y dy bg tok kte,dn mst de hkmah knp allh bg dy dkt awk,awk jgn tlak tkdir,awk kne ykin y dy amnah allh,bdoa la tok dpt kredaan allh

      • APE LAH ? says:

        bro . ingat satu bro . kahwin sebab ape ? kahwin sebab dara je ke ? kahwin sebab allah . ingat qada dan qadar . mmg pedih kalau tahu2 isteri , tunang ke . xda dara . tapi be matured . kahwin sebab apa ?? apa yang kita cakap kt pak imam , janji dgn allah ? nk jaga wanita and etc . dara xkisah la . asalkan bahagia .

      • hahaha says:

        Kalau ko teruna aku faham perasaan ko. Kalau ko sendiri pun tak pernah main pastu tengok2 mlm pertama nanti tunang ko lagi berpengalaman dari ko. Lelaki mesti la ada ego dia.

      • huhay says:

        mmg sgt2 sukar utk terima pengakuan sprti ini… mcm2 rasa yg ada kn? kita syg tp xblh terima hakikatnya? kita jg keterunaan kita sbb mengharapkan yg gadis & masih perawan tp bila kenyataan yg kita hadapi bhwa dia tu suda xperawan lg… kalo brg2 mgkin kita blh consider lg tp kalo org yg kita syg….. hancur lumat rsa dihati.. mmgla org cakap niat kahwin krna Allah tp mahkota seorang wanita itu terletak pd dara nya…

      • huhay says:

        lg satu… sedangkn org lelaki yg dah tak teruna masih mencari gadis yg perawan apatah lg kalau lelaki yg menjaga keterunaan nya kn….mulut senanglah kata kahwin kerana ALLah tp hancurnya hati ini hnya ALLAH saja yg tahu….

        • AlI says:

          btol.. ckp trima jela.. kahwin sbb apa la.. ikhlas x la.. sume ckp sdp je.. try kau dk tmpt dia.. kau nk ke prmpuan yg x suci sedangkan kau suci? apada..

      • J_WelsH says:

        Em..seronok tgj org yg xkene btg hidung sdri ble bckp..igt qada qadar sume ye..memang btol..redha..tp jiwa tu tertekan tau x..aku lepas da 2thun knal mse nk ikat tbe2 die jujur..perghh weh..aku pg cri burger tros..mkn time tu jgk..lpas tu aku pke blek..sume org ade dose..so aku time la..tp sekse smpai skrg tiap kali teringat..aku xkn ckp kt die tp jiwa tu sket xtau nk crite ngn sape..n aku xkn bg die tau yg aku tsekse psal tu..senang berckp ble kte xkne..bg aku btol dlm agama kita kawen sbb ibadah n perintah allah yg hukumnya brada pada keadaan tertentu..tp kte manusie..kemahuan tu ad..xya la tpu dri sdri..kt mulut je redha..hati?iman?xtenteram..em..astghfirullahalazim..

        • AlI says:

          stuju sgt2.. i feel you bro..

        • amen says:

          btol sgt bro.. aku xtaw nk ngadu kt spe.. tertekan ble pikir psl ni.. tpi da syg,.. nth la..

          • antiNWO says:

            Saya pon mcm tu jgak tp baru nak bertunang dan dia jjr dgn saya dy prnh berstbuh tanpa rela , dy pnh ckp dia ikut kwn dia katanya nk pnjm assignment kt kwn lelaki tp rupanya itu stu prgkp , minuman yg diminum mcm khyal dia nk balik tp kwn pompuan dia bg mcm alasan , lg sdih crita aku dgr apa lagi tuan pny badan , tp aku syg pnya pasal dan dia seorg yg kuat agama jadi aku terima seadanya anggap je takdir

  2. medel says:

    adakah itu tanda-tandanya…..
    menyeramkan lahh…..
    kna hti2 mnjga dri dismping tman-tman llaki..

  3. lisa says:

    psl benda2 cmni lah, wanita2 yg dara lg suci, esp yg menutup aurat ni, takut pada laki2 yg dah tak teruna. cukuplah perempuan selalu dimakan diskriminasi. kalau majoriti laki dalam dunia tak ambil peduli soal dara wanita, insyaAllah barulah wanita2 yg dara dan suci pun takkan ambil peduli soal keterunaan lelaki.

  4. faez(cr9) says:

    Tulah..Scara jjurnya rmai pmpuan yg dh ilang dara..Ini 1 knyataan..So,pd wnita2 di luo sna,pndai2lah jga maruah 2..

  5. MOHD SOFUAN says:

    tanda-tanda lelaki hilang kemal A=PE pula ?

    • hang buah says:

      kalau laki, dia pandai ayat pompuan, pandai le.. simptom..
      -perut boroi. sebab selalu pam dalam-dalam.
      -nampak semangat kalau awal pagi.
      -cepat-cepat nak jumpa awek (sebab nak uji stamina)

      saje je.. hehe

  6. Leeya says:

    kelakar lah.yg tapak tangan tu,,aku dah kawin pun still merah perrr…hahaha..

  7. Nana says:

    Maaf sy nak tnya.. tgn saya mmg kasar and berkulit tebal . and sy tk pernah melakukan hubungan seks.. jadi dengan menilai seorang wanita dgn tapak tgnnya tk semestinya betul.. kerana tgn saya ikut baka ibu bapa

  8. wawa says:

    mudah mudahan sya dpt mnjaga keperawanan saya… amin….

    • T-Virus says:

      saya pon doákan awk dpt jaga diri..jgn ikut sgt nafsu tu….tp kalau bf awk nk jugak, soh dier gompol duit gi kawin cepat2x…tp igt, tiada jln balik dan igt tanggungjwb…!!!

  9. lydia says:

    nice atikel.. moga2 kaum perawan, dara.. jagalah kehoormatan diri .. sesungguhnyew.. tiada yang lebih bernilai melainkn maruah diri yang tiada ganti..AMIN

  10. yg heran says:

    Semua lelaki sibuk nk tahu klau prmpuan tu ada dara atau tak..tp klo klau lelaki plak cm mne…msih teruna atau x…..

  11. azmier says:

    dara wanita nampak hilang hny pada selaput dara sahaja . tade kena mengena dgn tapak tgn , dahi , hdung , mata , and pape je lah . hahahha merepak sungguh . haish !

  12. lisa says:

    mcm mana saudara tahu..?

  13. ingin tau says:

    mcm mna nk tau bg golongan laki yg dh x dew truna plak..?

  14. gurlz bingung says:

    mmg2 mnggerunkn..n yg buat aku jd tkut nk brcinta..hihihi

  15. celia lia says:

    saya mempunyai masalh yg berbeza..saya kurang yakin pda diri saya.sya harap maklumat ne dpt membantu sya…

  16. Pool says:

    Tepat sumanya. Diperinci dari gf sendiri yg perawan. Skrg kami anak 1.

  17. mia says:

    salam, saya ingin bertanyakan soalan…. selaput dara tu terletak di bahagian mane???? maklumlah saya baru saje matang, jadi ingin lebih berwaspada menjaga maruah wanita…

  18. malina says:

    nak tny,sya dgr pecah dara ni mesti rasa sakit..btlke??

    • NEO SIEW HEUNG says:

      Xlah sakit sikit je ..saya rasa ler..org kate,saya pun kurang pasti..ha2..

      • Leena says:

        nak tanya ni, sedara saya sejak darjah 1 hingga lah sekarang ni dia kerap main menggunkan bantal, selimut dan tuala. adakah dara dia dah hilang? dia datang bulan semasa form 2. tapi dia kerap melakukan perkara yanf saya sebut tadi tu.

  19. mega putra says:

    Ni gue nk igatkn pd smua gdis2 diluar sna pkir dlu sblum mlakukan yg nk menyesal engkau org byak risikonya
    1)-lelaki akn tgl stelah apa yg ia ignkn dpt
    2)-hamil ank luar nikah akhirnya sluruh mdia hrboh2 ksah engko
    3)-bla engko nk kwin yg engko suka pasti lelaki itu tidak hingin pd engko tmasuk sy sndiri
    4)-engko menipu lelaki itu akhirnya tahu juga nasip engko di sepak tendang akhirnya cerai borai sperti sampah dilayan engko mahukah engko lelaki pula kwin lain

    G9A)-cara mengelak smua ini jgn mlakukan sblum kwin
    G9A)- jgn menipu menyatakan engko msih suci terus terang sblum ada ikatan agar lelaki itu paham & terima engko dgn rela hatinya baru bahagia

  20. OrgBa says:

    sy ade awek.. dan kmi pernah melakukan sex dan semasa pertama kali kmi melakukan sex memang tanda2 dara dia xde(tanda2 di atas) cth sprti buah dadanya xtgang kcil, bibirnya mcm trbhagi 2, d bwa matanya htm berkdut, perutnya buncit sdikit wlupn dia npk kurus.. bgtu jg dgn hdung n dahi.. dan lebih2 lg farajnya@rama2nya sudah trbuka sedikit… adakh sebelum sy melakukan sex dgn diaadakah dia masih DARA??????? namum kali kedua kmi melakukan sex ada darah keluar dari farajnya namau cuma sedikit.. saya sgt bingung skggg…

    • sarjan_boleh says:

      apa binggung2nya? kamu cepat2 kumpul duit pinang dia cepat.. . sibuk cerita buka aib diri sendiri dengan awek.. dah buat kene tanggung.. cepat2 bertaubat dan kahwin!

    • liliana says:

      Xbtul pon sume ni. Pmpuan ad dara pon ad tanda2 ni. Kdang2 mmg keturunan dy bdn cmtu kulit cmtu. Ad je org ad dara tp muke bdn putih pucat lesi bkn sebb sakit tp dy mmg cmtu. Ad prut buncit tu sebb dok mkn smbil minum air . X bersenam dok dudok je membongkok tgk tv. Ad leher berketak sebb gemok lemak berlapis. Mcm2 la..the only way to know if she still a virgin or not is looking at her vaginal opening. Ad gak org skali melakukan hubungan dara nye x pecah lagi. So moral of the stories. Does who married with non virgin is a very nice man who love her with all his heart.

      • BALQIS says:

        betol tuuuu tah ape2 fakta merapu..dara tu selaput nipis je..yg merepek ke dahi idong mate tu pahal..kena yang bace ni lurus bendol x ke naya kt orang…apelaaaa

  21. izzah says:

    slm..sye nak tanye..sye kurang pasti tentang dahi tu..sebab dahi saye ni macam ade garis..tapi sye x pernah lakukan sex..n tapak kaki saye berkulit tebal..adekah tu siptom2 sudah hilang dara

  22. auroura says:

    Kebanyakannya betul krna slah seorg kwan sekolah sy prnah melakukannya .. prmulaannyq sya kurang percaya tapi akhir-akhir ni sy mengetahuinya

  23. eyreen says:

    kalau die tak pernah buat, tapi ade tanda2 mcm ni apa nk buat ye? saya tunjuk page ni kat kwan sye.. pada mulanya kami main2 je .. tapi bile tgok, hampir semua yg ditujukkan di atas sume ade pada die .. die mengaku pernah buat benda terkutuk tu, tapi ringan2 je .. tak pernah lagi buat yg berat .. minta penjelasan ..

  24. matnoor says:

    da x der dara wat cara x der dah ap susah

  25. john says:

    bg islam..Allah xkn tnjukkn tanda2 pd org utk mngaibkan.. xde tnda khusus sbnarnya..ini hnya pnduan dr manusia shja..jgn pcaya..

  26. john says:

    bpandukn lah pd kitab suci kita.. dlm kitab pn xde bgtau tnda cmtu maka jgn mudah pcaya pd pnduan2 yg meragukan.. kita fitnah..kita terima dosa.. sggup ke kita bdosa fitnah org bzina dgn pcaya bnda ni..hindarkan..

  27. omg says:

    kalau dia msh dare…kompom 1st buat dia nangis..kos skitada org luka kt perineum..2nd dia tak de mood cos msh skit…tu org kate.. Kalu mau rsa kwen cepat

  28. june says:

    aku rse lbeh baik ko wat pilihan sendiri..klu ppuan yg bg pendapat mmg suh trime je..tp bg aku ko wat keputusan sndiri..cuba tanye kt ppuan yg ilang dara..aku boleh trime ko tp aku nk kwen 2..agak2 ppuan 2 bg x??aku bg jaminan 100% ppuan 2 x setuju..ko sendiri boleh bayangkan..die main dgn laki lain tanpa nikah boleh..tp ko nk nk kwen lg 1 yg halal die xbg..Nmpk sgt ppuan tu lum taubat..aku pn penah lalui semua 2..syg mcm mne pn aku ttp tinggalkan sbb aku mahu kebahgiaan..skrg alhamdulillah aku da bertemu jodoh aku..jika ko mude lg lbeh baik pkir msak2 dlu..ingat..ppuan lbeh rmai dr lelaki..byk pilihan lagi..yg penting bahagia..

  29. matahari says:

    mmg cukup trase ble hak kte dibagi kat org lain..sepatutnya kte yg dpt tp bekas ex die yg dpt secara percuma..kte xdpt hak kte tp kne kuar duit byk lak(duit hantaran)..rse xadil kan..ade org tu lg teruk..da la xdpt pas tu ditipu isteri..melampaukan..semata2 nk tutup kesilapan die,sgup tipu suami..trase cm jd kambing hitam..xde kejujuran mmg xptut dpt kebahgiaan..patut diceraikan..ppuan yg terlanjur..jgn la nk tipu pasangan korg..nti korg yg dpt malu n fmly korg skali..kalau laki tu xboleh trime korg jgn la trase..sbb jodoh korg da ditentukan..

  30. mimieys says:

    Setiap manusia ad kesilapan msing2.. jika kita mencintai psngan kita, kita haruslah mnerima dgn seada nya.. xda mnsia yg berdosa tidak mmpunyai masa depan dan xad manusia yg tidak berdosa yg tidak mempunyai masa lampau

  31. Adli alhaj says:

    Perempuan sibuk pertikai status keterunaan lelaki
    yang tercari2 ciri hilang dara.

    Let we make it this way.

    Men is born and assigned to be a leader by nature
    In other words, nakhoda kapal or driver kereta.

    Sometimes we don’t mind jumping on a used ship or drive a second hand car.

    Cuma siapalah tak marah kalau terbeli kereta second hand dgn harga baru.

    Tertipu beb

  32. matahari says:

    nk trime seadanya?? kalau bb terlanjur Sory la..kalau sbb trime seadanya kekurangan yg mmg dr ciptaan ALLAH..yesss..boleh trime..skrg ni hantaran pn makin lama makin tinggi..jd mmg patut kne pilih yg masih dara..xsgup nk makan saki baki org lain..jatuh maruah lelaki n fmly lelaki..

  33. ariel says:

    ade soalan..boleh pilih x?? ppuan A(terlanjur)..ppuan B(suci)..korg ckp kt ppuan A..aku boleh trime ko tp aku nk kwen lg satu..ppuan A ckp xboleh..aku sgup putus dr diduakan..korg ckp kt ppuan B lak, aku trime ko tp aku nk kwen lg satu..ppuan B bg jawapan yg sama mcm ppuan A..jd apa pilihan korg?? nk pilih ppuan A atau ppuan B?? bg aku lbeh baik pilih ppuan B sbb duit hantaran sama byk tp beza suci n x..kalau boleh dpt suci npe nk kwen dua kan..kalau xdpt rasa dara bru lelaki beria2 nk kwen dua sbb nk taw cm ne rasa dara..

  34. june says:

    haha..npe ppuan sibuk2 nk taw laki ade teruna ke x?? x masuk akal..kalau nk sangat taw laki ade teruna ke x,g la beramai ke mahkamah mintak ubah undang2 islam supaya ppuan boleh jd ketua keluarga bg nafkah kt anak n laki..pas ni laki da xpyah nk sakit2 badan nk cari duit hantaran beribu2 ringgit sbb ppuan yg akan berkerja keras cari duit hantaran tuk laki..yg paling penting laki2 da xpyah sibuk2 nk taw ppuan tu dara lg ke x sbb ppuan tu yg akan bimbing n jge mkn minum korg dgn sempurna..kan3=)

  35. jgn salah gunakan perkataan terima seadanya..sebenarnya perkataan ni tuk mereka yg mereka rasakan mereka tidak sempurna..byk kekurangan pada diri..tp sekarang da terbalik..sekarang ayat tu tuk ppuan terlanjur lak..ape nk jd org zaman sekarang ni..bg mereka yg mengatakan ade dara or x sama je..opssss!!..jgn nk samakan ye..byk perbezaannya..bg laki yg mementingkan dara aku ucapkan tahniah sbb korg berjaya menjaga maruah agama dr terus dicemari n bg laki yg xkesah pasal dara n buat pengakuan terang2 kpd umum penerimaan anda ke atas ppuan terlanjut lak aku ucapkan syabas sbb korg da berjaya menggalakkan lebih byk zina..manusia yg membelakangkan agama n mengetengahkan nafsu adalah syaitan bertopengkan manusia..ni yg dikatakan yg halal diharamkan n yg haram dihalalkan..lepas ni ppuan lega la boleh buat maksiat dgn hati tenang sbb dlm fikiran mereka akan ada lelaki yg akan sanggup menerima mereka seadanya n membimbing mereka lepas kwen..

  36. thejaws says:

    aku pun sdih bila tgok bini aku dah xder dara masa dia ngan ex dia dulu… hadiah yg aku ptt trima tpi sudah dibuka org lain :'( sedih bro… apalagi kalau ex dia yg lama tgok…”bini kau best sial… aku yg dpt dara dia yg pertama…”

  37. saley says:

    Sabarlah..perancangan Allah lbih baik

  38. kalau da terkwen xley wat ape..sabar je la..org yg sabar ni dpt balasan xterhingga..percaya la..ko xdpt kt dunia..kat akhirat ALLAH da sediakan seorg bidadari yg sgt cntik n belum dimiliki oleh sesiapa tuk org yg byk bersabar dgn penipuan duniawi..kt dunia dia isteri ko..kat akhirat bidadari tu la yg akan jd isteri ko jika ko sabar dgn dugaan duniawi..

  39. june says:

    kesilapan sendiri tanggung la sendiri..nape nk org lain tanggung lak..da taw kesucian tu penting nape xguna akal menjgenye??jgn nk pertikai pemilihan lelaki..laki berhak memilih pasangannya..sape suh letak hantaran tingi2..kn da laki memilih yg dara je..xberbaloi lgsung kwen ngan terlanjur..risau anak2 pn akan ikut perangainye..

  40. matahari says:

    dr gaduh2 kan pasal dara ni..meh aku bg tip mcm mne nk elak dr ditipu oleh ppuan yg mementingkan diri iaitu ppuan terlanjur..sebenarnya ALLAH da menciptakan sesuatu tuk bezakan ppuan masih dara atw da terlanjur..sbb tu agama islam mementingkan kesucian dr penzina2 ni..mudah aje..tanda2nya hanya dpt lihat pada punggungnya..xde tanda2 yg lbeh ketara selain dr itu..kalau sekali imbas pn da boleh nmpk dgn jelas..xperlu nk tenung lame2..xkira la gemuk ataw kurus..hitam ataw putih..tua ataw muda..pasti boleh nmpk..setiap ppuan yg masih suci belum pernah bermain dgn lelaki,diatas punggungnya ade bonggol kecik..kalau bonggol tu xde maknenya xde dara..kalau disbbkan sukan ataw kemalangan sekali pn benda ni xkan hilang..ianya akan hilang ble ppuan tu melakukan seks dgn pasangan..ni la kekuasaan ALLAH..ade org ckp punggung jatuh..sebenarnya bukan punggung jatuh..bonggol tu hilang membuatkan punggung nmpk jatuh..jd korg boleh la cari bakal isteri yg masih dara dgn tips ni..aku da guna tips ni n 100% tepat..aku da try kat xgf2 aku dulu..7 aweks yg aku kenal..hanya 1 org je masih dara..setiap kali aku gunakan tips ni pastu aku direct tanya mmg betul..kalau jenis kai bju kurung ni lg mudah nk taw..psikologi je pasti dpt taw dgn mudah..

  41. ariel says:

    kecoh la ppuan ni..suke2 je suh laki menerima seadanya..ingat kwen ni cm jual ikan kt pasar ke..nk tanye ppuan ni sikit,sebelum nk suh laki trime ppuan terlanjur ni..korg trime x laki korg kwen lagi satu dgn redho n ikhlas??kalau rasa diri tu xmampu nk tengok laki korg kwen lg satu..jd korg jgn nk sebuk2 suh laki trime seadanya ppuan terlanjur..ni hak masing2..bukan korg tolong bg duit tuk wat hantaran die orang pn..xpayah la nk smpai kuar bermcm2 hadis semata2 nk pertahankan ppuan terlanjur..yg paling mudah pn korg abaikan(kouta kwen 4 bg lelaki) xbg laki korg kwen lg ni kan nk sebuk2 nk nasihatkan org lain..xsedar diri langsung..nk nasihatkan org lain tp diri sendiri xikut hadis n sunnah..

  42. mei says:

    Cam bodoh ke kepercayaan melayu ni ckap ikut sedap je, klu ckp pkai kajian saintifik xpe gak, aku ni 100% virgin, disentuh laki pegang tangan, kulit, rmbut pn x,, sumpah! Tp dahi aku brkedut je cm org tua,, umur muda lg 23, kulit muka kedut pasal dr djah 6 aku da stat brmekap, mekap bkn biase2 bnyak lapisan2 tebal lak tu, patu kerap cuci muka smpai kulit naik pedih mngelupas kering,, dah mcm2 kimia kosmetik kulit aku ni consume,, dah la aku ni jenis pelik xminum air 2hari pn xpe, xdahaga aku, xtw la nape, klu mnum pn sikit je, tu pn bkn sbb dahaga,, kt ruma bpak aku bajet kdekut buat catuan buah buahan sayur mmg jrg beli la, sebulan sekali je dpt mkn sayur n buahan,, rambut aku lak kering xbrmaya rosak, stiap 4bulan rmbut tuka2 up to date,, kejap perm, kejap straight, jp2 tuka kale, blonde la, hitam, biru la, hightlight purple la, mcm2,, patu rajin bsuh rmbut n blow satu kewajipan sehari dlm 4kali aku blow, mane x rosak rmbut aku,, tangan aku lak kasar pasal aku sensitif dgn sabun,, da la rajin sental muka dgn sabun, tangan pn dpt effect,, bdn aku kurus, tp perut agk buncit belemak sket,, tu aku xpaham kenapa, makan2 lemak turun kt perut,, tmbah2 ad masalah penyakit kanser usus stage 1,, pada laki2 yang terlalu berkiblatkan kepercayaan melayu tanda2 masih dara ni,, moden2kanlah otak tu sikit, bnyakkn bacaan science, chemical, biology, technology la,, bia kembang sket otk tu, xsemua kpercayaan tu betul!!!

  43. ariel says:

    haha..sape yg percaya pasal muke,dahi,tangan,perut..yg percaya semua tu xbetul..tips yg aku bg je betul..bia aku gtaw tentang kisah nabi..hadis dr jabir..”ktika pulg menuju ke madinah diatas peperngan..sahabat berkta kpd nabi..”wahai rasullullah..aku telah berkwen”..rasullullah bertanya”kmu telah berkwen?”..aku menjwp “ya”..rasulullah bertnya lg..”dara atau janda?”..aku menjawp”janda”..rasullullah bertnya lg”mengapa x dgn wanita dara?kmu bole bermain dgnnya dan dia boleh bermain dgn kmu”..ade lg 1 hadis berkaitan dgn aisyah iaitu isteri pertama nabi yg dara..aisyah bertanya kpd nabi”sekiranya kmu pergi ke sebuah lembah yg mempunyai 2 pkok yg satunya telah dimkn dan satu lg belum dimkn..yg mnakah kmu memberi mkn kpd untamu?”..nabi menjwp dgn lancar”yg masih belum dimkn lg..tujuan aisyah memberi soalan bgtu bukan untuk unta..tp untuk bakal isteri yg masih dara..byk lg kisah ni tp aku ambil skit je..moral of this story..rasullullah menyarankan lelaki bujang berkwen dgn dara sbbnye ade dlm kisah semua isteri nabi..jd disini dara amat penting buat lelaki..ppuan yg terlanjur adalah didlm kategori janda sbb penah merasai nikmat bersetubuh..jd da xfhmkan nape laki memilih dara sbb ni semua dlm saranan nabi..

  44. ariel says:

    ppuan yg terlanjur je akan risau tanda2 ni bb takut lelaki dpt tahu yg die da xde dara..bg ppuan yg masih dara die xkan hirau pasal tanda2 ni bb die taw yg die belum penah main..jd die hanya risau ade laki yg cuba ambik kesempatan keatas dirinya..ni aku ckp berdasarkan pengalaman aku berkenalan dgn ramai ppuan..reaksinya je aku da boleh dpt baca..

  45. opie says:

    gadis lbeh penting..kemanjaannya berbeza dgn ppuan yg penah bermain dgn laki lain..risau jgak bb byk kes isteri curang main dgn laki lain..istri2 yg curang ni 98% adalah yg penah terlanjur sblum kwen..mereka ni da taw sedapnye main dgn ramai laki..bb tu sanggup curang walaupn da kwen..jd elok pilih gadis dara..

  46. khairul says:

    wah..meriah gila..bila aku baca semua ni..mejoriti ramai yg pilih dara tuk dijadikan teman hidup..ni bermakna dara amat penting dalam hidup lelaki..nmpknya wanita kena la jaga kehormatan diri supaya tak dinodai pasangan sebelum nikah..aku sendiri pn mahukan bakal isteri yg belum dinodai mana2 lelaki..tp aku bukan nk hina wanita terlanjur..bagi aku wanita mcm ni da ade jodohnye..mesti ada lelaki yg sanggup trime dgn seadanya..nisbah antara lelaki n wanita didunia ialah 4:1..4 wanita n lelaki 1..da tertera akhir zaman wanita lebih ramai dr lelaki..sbb tu lelaki dibenarkan kahwin 4..itu la nisbah sebenar2nya..

  47. june says:

    ape la..nk moden mcm mne??mcm org puteh ke??seks bebas sne sini..nk ckp sunnah n hadis xley pakai jgak ke bb da ketinggalan zaman..da beribu tahun ..da kuno pn..nk tinggalkan ke semua tu n kne pikir kemodenan??ni la sifat org melayu zaman sekarang..kte ni org melayu beragama islam..mmg la pentingkan kesucian..setiap petua adalah pengalaman dr org2 tua dulu..korg xfaham betul2 petua tu mmg la ckp xbetul..betul ckp ariel..ppuan yg terlanjur je takut akan petua2 ni..kesucian penting dlm perkahwinan..ni bb tanggungjwp masing2..ppuan yg pertahankan maruah diri ialah ppuan yg berdisiplin menjaga maruah semua pihak..laki kne ingat..klau isteri korg wat dosa cm dulu korg yg menanggung dosa..lbeh baik pilih dara..byk kes isteri curang ni,ppuan yg terlanjur sblum kwen..jd pikir la baik2 wat keputusan dlm memilih pasangan hidup..kte nk berumah tangga nk kekal seuongga hujung nyawa..hukan tuk 2 tau 3 hari..

  48. ariel says:

    kalau masih dara aku setia sehingga hujung nyawa..kalau terlanjur,aku kwen lg 1..=)

  49. apis says:

    perempuan mudah je ckp kan.terima seadanya,manusia mana tak buat kesilapan,jangan ditanya masa lampaunya dan tutup aibnya lah.yg sakit n makan hati lelaki.perempuan memang tak pernah ambil peduli dan menyelami hati lelaki.aku tak pernah dengar lagi perempuan membenarkan lelaki kwin lagi 1.nmpk sangat perempuan pentingkan diri sendiri.mereka sentiasa nak menang dalam ape jua diatas dunia ni..tapi tak ape lah..ALLAH lebih berkuasa..dah ditulis dalam AL-QURAN,wanita lebih ramai masuk neraka dari lelaki..nmpk sangat mereka lebih suka masuk neraka..jadi kita bagi lah ape yang mereka nak didunia tapi biar lah mereka menanggung diakhirat tanpa keredhaan suami..

  50. bell says:

    Igt lah kawin lebih atas dasar ape . Kawin lah atas dasar nk tolong kaum wanita . Ikut lah sunnah Nabi . Redha penting dlm Islam . Dara atau pun tiada dara sama saje . Nabi kita kawin atas ada sebab . Bace lah balik kisah2 Nabi kita . InsyaAllah korg akan fhm tentang hdup .

  51. pembaca rahsia says:

    ALLAH kan da bgtaw pmpuan yg baek utk lelaki yg baik begitu jgk sebaliknye.. nape perlu persoalkan ape yg kite dpt.. tp fikir lah ape yg kite pnh bt….. utl lelaki kawen 4 2.. kalo mampu 2 kawen la.. ni x stakat keje gaji 2-3k nk kawen 2 3 tp sedar x bile seorg lelaki x berlaku adil x ke tmpt die same je kat neraka… kerja tuhan jangan d pertikaikn… kite x tahu ape yg tuhan aturkn utk kite… kwn aku berlambak je cari pmpuan laen.. walhal dpt istri dara tp kejar jugak janda ape cite?¿ kadang2 korg x sedar sblm ni mungkn korg pnh rosakkn mane2 anak dara¿¿¿¿ blasannye tuhan da blas awl2.. lgpun x smua perempuan yg hilang dara kehendak die… hidup kita Allah. Dah takdirkn pun … maki hamun pun dpt dosa je.. aku bukan baek sngt tp sblm nk fikir negatif 2 pk la positif la dulu.. x boleh maen tuduh.. kalo mende ni jd kt adk korg ke anak korg ke agak2 lakan korg nk cakap ape¿¿? dpt bini anak dara last2 anak rosak jgk.. anak pelacur pun kalo btl didikn nye boleh je suci x semestinya anak die punpelacur kn… malas da aku melalut hehe bye

  52. mentari says:

    kalau kwen atas dasar tolong hancur la agama..bercinta n kwen kerna ALLAH je dpt kebahgiaan disisiNYA..dara or xde sape ckp xde beza..kalau xde beza xkan nabi mengisahkan cerita kesah isterinya yg masih dara.12 isteri yg pernah menjadi isteri nabi hanya seorang je masih dara aisyah..xde sape mempertikaikan kerja ALLAH..tp manusia je xnk mengerjakan kerja yg diberi oleh ALLAH..benda yg dihalang tu la korg wat..mencegah lbeh baik dr mengubati..tp korg lbeh suke pilih mengubati..sbb tu makin menjadi2 penzinaan ni..jgn salahkan takdir..ade ke ALLAH menyuruh dduk berduaan??ade ke ALLAH menyuruh memakai pakaian yg ketat2 n seksi??xde kan..jd jgn salahkan takdir kalau dpt isteri yg rosak..ni salah korg sbb xmencegah perkara ni dr berlaku..lbeh suke pilih mengubati..tahniah sbb nk selamatkan wanita tp xnk selamatkan agama..

  53. kuikuiii says:

    Lelaki hilang teruna tiada sapa yang tahu, perempuan hilang dara tiada yang mahu.. huhuhu

  54. rambo says:

    hye..salam…saya nak tumpang Tanya..saya ARMY…kerja saya n latihan saya sgt2 lasak…tangan saya kasar sbb sllu front support . .aktvti saya tmsuk lompat sna…guling2…apa kah slaput dara boleh elang bila sy sllu menjalani aktvti lasak? tq

  55. noname says:

    aku tahu pasangan aku pernah buat benda tk senonoh ni masa silam.aku ni masih teruna tapi aku tetap jugak jaga dia.yang penting ikhlas, cinta, kasih sayang, agama yg kau pegang dan bawa tunang kau kejalan yang benar, aku tak cakaplah aku ni pandai agama tapi sikit2 bolehlah.Allah swt maha Adil dan bersebab kita bertemu dengan pasangan begitu.yang penting kejujuran ada dalam hati seseorg.zaman moden gini purata perempuan dara n LELAKI TERUNA berkurangan.jgn nak salahkan wanita sahaja, sebab wanita cepat jatuh cinta kerana wanita mempunyai sifat yang tidak boleh dibeli dengan duit.aku lelaki sendiri kebanyakan lelaki sekarang banyak merosakkan wanita.tapi aku tidak melakukan semua ini di sebabkan aku kuat berfikir yang aku ni mempunyai adik yang cantik.

  56. teruna says:

    “wanita mempunyai sifat yg tidak boleh dibeli dgn duit”..tp yg hantaran tinggi menggunung tu bukan duit ke??sifat yg tak boleh dibeli dgn duit tu la laki nk kerjakan.kalau masuk bb hantaran nanti tak mampu.wanita itu panahan syaitan.fahami betul2 ayat tu.terpulang la korg nk dara or tak,nk teruna or tak..yg penting korg hppy sudah la..kalau da nmenye jodoh ye kwin jugak..klau tak ade jodoh usaha cam ne pn tak jd=)

  57. zol says:

    Surah an nur..ayat brapa aku tak igt….lelaki yg keji utk perempuan yg keji dan lelaki yg baik utk perempuan yg baik…wlopon kita msh teruna…tak semestinya isteri kita wajib akan dara…mungkin kita pernah membuat benda yg keji dahulu…pikir balik dosa kita dgn ibu bapa dan cikgu…dll….atau mungkin Allah nk uji kita dgn isteri begini supaya kita slalu igt pada Dia…yg penting..bersangka baiklah pada Allah…ak pn dh 2 thn kawin dgn isteri pilihan keluarga…sbulan sblom kawin dia trus trang..nk dibatal mana kluarga nk letak muka…dan mlm pertama merunngkai kebenarannya…hanya Allah yg tahu betapa sakit dan tak adil dunia ini…tp apakan daya ak sbg hamba yg hina…

  58. kakikomen says:

    setiap manusia xpenah lari ari doso…. hop lpas bia la lepas…asal ngisaf dah r…. nobody perfect,ok…kalu nikoh bo setkat nup dara…baek x pyh…niat da lain…bkn kerna ALLAH Taala…wat nyanyo g2 weh

  59. kakikomen says:

    xder benda hop pelik pom..ile dara…ile teruna…jnji terimo seadanya n epi….hop lepaz bia la g2…nup wt gane…blaja dpd kesilapan…ko guano??? stiap oe ade kisoh silam dio… xpenting pon dara ni nk nikoh… redha je la deh… wt pe sakit palo mikir…

  60. kakikomen says:

    jange kato puan xdop dara jahat,keji…kawe x setuju …
    mane bleh nilai g2 boh kite terr… mane tau sume tu blaku bkn kehendk dia…mangsa rogol ke ape ke… kdg2 ati dia lebih comey tau… don`t judge the book by it`s cover yach!! xcmey gitu..maap la kalu ado hop teraso…beringat samo pok2 kito…

  61. kakikomen says:

    jange kato puan xdop dara jahat,keji…kawe x setuju …
    mane bleh nilai g2 boh kite terr… mane tau sume tu blaku bkn kehendk dia…mangsa rogol ke ape ke… kdg2 ati dia lebih comey tau… don`t judge the book by it`s cover yach!! xcmey gitu..maap la kalu ado hop teraso…beringat samo pok2 kito…

  62. ABEEL says:

    MASING-MASING NAK TEGAKKAN PENDAPAT MASING-MASING :
    -YANG PEREMPUAN MAJOR CAKAP TERIMA APA ADANYA, IKHLAS, IBADAH, PERINTAH ALLAH…
    -YANG LELAKI MAJOR CAKAP PERASAAN, TERLUKA, JIWA SAKIT,
    PENDAM, SEDIH…
    MASING-MASING EGO NAK TEGAK PENDAPAT MASING-MASING..
    SO, SAMA-SAMALAH MUHASABAH DIRI..

  63. ezlynnrashid says:

    Saya dulu aktif sukan .. siang malam pegi jogging .. dan sy tak penah lgi buat benda terkutuk tu .. tp dulu sy pnh eksident moto .. dan masa tu lha dara sy pecah .. agak2 nnt sy nk kahwin , bakal suami sy boleh terime ke tak ? Sy takut dia kahwin lain sbb nk rasa yg dara .

  64. Leena says:

    nak tanya, sedara saya kerap bermain tetapi menggunakan bantal, selimut dan tuala. adakah dara dia dah pecah?

Leave a Reply

CommentLuv badge