353 Responses to “Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA 2012 Diploma Dan Ijazah”

  1. Fairuz says:

    Berumur 18 tahun hingga 25 tahun.. Mane dapat info ni?

    • yuliyana says:

      salam.. saya inginkan kepastian tentang 1 perkara..diharap pihak admin boleh menjawab persoalan saya..kedua-dua ibu bapa saya ialah orang indonesia tetapi sudah 20tahun lebih menetap di malaysia dan sudah pun memiliki IC merah..adakah saya layak memohon pinjaman mara???ingin saya maklumkan di sini bahawasanya saya memiliki IC berwarna biru.. i am malaysian.. is just my parent are indonesian

  2. ice says:

    kalau ipta ada x?

    • melvister says:

      kalau ipta hanya ada biasiswa JPA dan pinjaman PTPTN..MARA hanya untuk IPTS sahaja..ini bagi membantu pelajar bumiputra di IPTS dimana kos yuran pengajian di IPTS 2X ganda lebih mahal dari IPTA

      • puteh says:

        sy student ipts ikip..sy wat lanjutan mara untuk sem7..dh buat pemohonan 2bulan dh.. lmbt lg ka pihak mara nk lulus kn ??

  3. ann says:

    jadi maksudnya pelajar ipta tak dapat pinjaman mara ke?

  4. shazura says:

    sy pelajar ipts yg pernah cuba memohon bantuan mara..tp hampa je sbb pinjman blh lulus hanya dengan bantuan org dalam..

    • baharomj says:

      Sangka saudari amat salah…. Nak pinjam pun kena tengok syaratnya juga…. kalau kredit tak cukup atau pointer tak lepas 2.0 kirim salam banyak2…. Jgn banyak buruk sangka.

  5. abuzar says:

    klu gaji ibu rm5000 tpi die adalah ibu tunggal kepada 4 org ank yg masih dlm tanggungan bleh dapat lagi pinjaman nie??

  6. amirul says:

    UITM ade x pinjaman mara???

  7. izzi iz says:

    uitm still boleh buat pinjaman mara cume kene buat secara manual.. xpat nak wat secara on9..

  8. zuzu says:

    kena dapat tawaran dari ipts dulu ke baru boleh mohon?
    kalau unikl boleh tak mohon?

  9. syacha says:

    kalau sy ibu bapa dh bercerai dan hidup atas kaki sendiri sampai sekarang tak pernah dpt apa2 bntuan ? layak ke? pernah ke goverment pandg mslah ank muda yg mcm ni? masih muda tp kne tgung banyak hutang ..

  10. zymah says:

    kalau kolej teknologi unifield (institut yayasan alor gajah melaka ) boleh mohon mara x ??

    mohon on9 ke ??

  11. nurul says:

    jika sambung degree di mahsa colleage…boleh apply x?

  12. su says:

    bpe bulan ye kene tgu tuk kelulusan pjmn mara bg diploma yg mohon pd januari thun ni…

  13. patrick raj says:

    Pinjaman ini Untuk bumiputera, tapi saya di panggil temuduga ?

  14. ieka says:

    nak tanya ..sya xbpa nak tahu pasal biasiswa mara..saya dpat uitm….leh ka sya mintak biasiswa mara punya??

  15. azmiSHam says:

    kalau kptm boleh la kan mohon pinjaman ni?

  16. ima says:

    kalau pusrawi international college of medical sciences (picoms) bole x????

  17. seraf says:

    kalau saya nak masok unitar @ SIDMA boleh x aply MARA???

  18. niza says:

    bila kita boleh mohon pinjaman mara lepas terima tawaran ur lepas satu sem?

    still keliru pasal pinjaman nie….

  19. niza says:

    silap…semasa sem 1

  20. anis says:

    kalau belajar di kptm tapi kursus bersekutu dgn uitm,boleh ke dpt loan MARA lagi sebab yuran dah dibayar kerajaaan.perlukan wang sara hidup saja..

  21. huzairi says:

    uniten bley mnx pinaman mara ke x??

  22. qarihah says:

    saya dah dapat tawaran unikl , tapi daftar 3/july ni . boleh tak kalu saya buat permohonan siap2 sebelum daftar diri

  23. isma says:

    sye bljr d kolej universiti insaniah,kedah,,antara ipts tersenrai dbawah mara..kalau saye nk memohon untuk kli pertama,,mcm mne er??sbb sye msih bru lg,,dlm sem 1..

  24. hawa says:

    ap ipts yg under mara tu?

  25. AFIQ says:

    Bro UTP pinjaman pelajaran kat UTP terima x?

  26. shah says:

    kalau dah anta borang2 ngn perjanjian..brape lame kene tngu utk duit masuk..?

    • melvister says:

      lebih kurang 2 minggu

      • Den says:

        salam,
        betul ke 2 minggu duit akan msk bila dh anta borang prjanjian? sbb sy dah hntar,dah nk dekat sbulan dah..tp xda feedback apa2 pun lagi..
        mcm mana kita nk tau perjanjian kita tu di luluskan ke idak?
        or duit akan trs masuk je?

        • melvister says:

          sy dah dapat maklumat dari MARA..2 bulan baru dapat first check

          • Den says:

            Ok..terima kaseh..
            sabar menunggu..
            :D

          • tkah says:

            salam,sya ada buat pemohonan pinjaman mara pada mac 2013 n telah dpt kembali surat perjanjian yg tlah ditandatgn oleh pihak mara pada may 2013 (selepas 2 bulan).pengembalian surat perjanjian tu brmaksud saya telah layak terima pinjaman la kan? tapi masalahnya sekarang sudah bulan julai 2013 tp duit masih belum masuk.so sekarang sy keliru adakah sy layak terima duit tu? n brpa lama lg sy harus tunggu krna sudah lebih 2 bulan? sy telah ajukan soalan sama melalui emeail kpd pngarah di mara ttp masih belom dapat sebarang jawapan..please admin help me.

  27. fatihah says:

    ni pendaftar baru n try nk daftar, but bila klik d “kursus”… nothing kluar. so, nk register pon x blh.. how?

  28. yaya says:

    pada pringkat diploma brapa pointer yg layak utuk mbuat pinjaman mara????

  29. zainal says:

    mne nk tau U ape bawah mara,,

    • charm says:

      doc perjanjian pinjaman dah hantar.. pinjaman backdated 13 March.. nak tanya bila akan dapat duit.. utk makluman: sara diri rm770sebulan,rm1000 setahun duit buku, rm500sebulan utk perkakas, rm150 setahun utk pelbagai d rm300 sekali sja..

  30. Ijat says:

    Saya ada soalan hendak ditanyakan.. Saya bekas peminjam ptptn tetapi saya gagal menamatkan pengajian di bawah tajaan ptptn..Baru-baru ini saya mendapat tawaran melanjutkan pelajaran di UNIKL pada peringkat yang sama..
    Persoalannya,boleh atau tidak untuk saya mendapat pinjaman Mara di UNIKL nanti..

  31. nabila says:

    boleh isi lagi tak borang? kalau pelajar tahun akhir boleh memohon pinjaman tak?

  32. Puteri says:

    Plajar diploma politeknik sultan idris shah bole wat pnjamn mara ke ?

  33. shah says:

    kenapa ruangan kursus tak boleh isi ni?

  34. Zal says:

    KPTM ade pinjaman mara ke..

  35. Afiqah says:

    Alianzes university coege of medical sciences ade tak > ( AUCMS )

  36. Hafiz says:

    bila lagi mara eduloan akan dibuka lagi?

  37. AMIRUL says:

    Kolej PTPL boleh tak buat pinjaman mara?
    AMIRUL recently posted..Semakan Keputusan Permohonan UPU Lepasan STPM 2012

  38. Kerol says:

    bila tarikh tutup nk mohon loan MARA?

  39. verona says:

    sya tak dapy login id sya mcm nak nak login

  40. DeyanaLam says:

    nak tanya, setahun ada berapa kali tawaran biasiswa/pinjaman mara di buka?? dan brapa lama masa di ambil untuk nak tahu permohonan berjaya atau x?? time kasih…=)

  41. sumayya says:

    saya nak tanya,kalu pelajar yg belajar kt jordan boleh ke nak wat pinjaman dgn mara?

  42. nazeera says:

    saya dah apply and suda hantar maklumat mara .. tapi baru perasan ade kesilapan maklumat pengajian . bila buka semula tak boleh edit . macam mane ? bole buat baru ke ?

  43. izzah says:

    Saya belum hantar permohonan lagi..saya dh cuba bnyk kali nak akses masuk utk hntr permohonan tapi x boleh..dia ckp sistem ditutup utk diselenggara..dah x boleh nak mohon lagi ke ??

  44. ahmad asyraf says:

    Saya baru mohon daftar baru tapi bila isi diruang tarikh
    mula pengajian pada 05/06/2012 tapi jawapannya ralat . tarikh melebihi tarikh semasa

  45. Innallah ha maana says:

    Assalamualaikum, saya nak tanya..saya cek status permohonan..dia tulis kat situ sdg diproses..tpi sya cek kat hantar permohonan, dia keluar tahniah anda ditawarkan pinjaman pelajaran mara…erm, kalo macam ni masalah dgn sistem @ apa??mklm blas sgt sy hargai…trimakasih

    • rara says:

      salam, saya pun ade problem yg same jgak, kwan saya kata klau dah tekan hantar akan kluar “tahniah, anda layak buat pinjaman mara” lpas tu nanti dia bagi list dokumen ape yg patut ada..tapi part dokumen tu tak keluar pula…

      • diana says:

        saya pun ada masalah yang sama. sekarang awak dah hantar borang permohonan tu ke? tak ada cara lain ke untk dpt borang permohonan/perjanjian yang kena cetak tu?

  46. Innallah ha maana says:

    Assalamualaikum, saya nak tanya..saya cek status permohonan..dia tulis kat situ sdg diproses..tpi sya cek kat hantar permohonan, dia keluar tahniah anda ditawarkan pinjaman pelajaran mara…erm, kalo macam ni masalah dgn sistem @ apa??mklm blas sgt sy hargai…trimakasih

  47. sasya says:

    assalamualaikum…. saya pelajar dari ipts batch pertama untuk degree of international business.. oleh kerana disebabkan kami first batch kami pon tak tau kenapa kolej beritahu kami tak boleh apply untuk loan mara depa kata sebab mara tak bagi quota means mara belom boleh buat pinjaman lagi jadi kami terpaksa apply loan ptptn untuk pembelajaran kami… saya baru jer habes sem kedua dan second batch pon ramai yang masuk untuk degree kami terkejut depa semua dapat pinjaman mara… kami sedikit sedih la sebab pada asalnya memang kami nak apply mara cuma time tu tak bukak lagi untuk degree kami… sebab masa kami diploma pon kami under pinjaman mara… so saya nak tanya boleh ker saya nak apply loan mara ? means nak convert dari ptptn ke mara…. bole kerr ?? sila bagi penjelasan ye kalau ada macammana procedur nye… sebab saya nak sangat pinjaman saya under mara…. saya harap enick/cik dapat membalas komen saya ni…. dan saya harap adalah jawapan yang positif….

    • melvister says:

      Sebab kalau first batch….Degree korang xde MQA lagi..Sb tu la kursus tu tak terdaftar dibawah MARA…kalau nak appy MARA..tunggu graduate baru la boleh dapat MQA..Skrg ni adik boleh apply ptptn..tapi kemungkinan besar dapat bantuan sebahagian sb kursus tersebut belum dapat MQA

      • sasya says:

        tapi saya belom habes belaja lagi… baru habes sem ke dua ade lagi 3 sem termasuk praktikal…. tapi kenapa kami punya junior yang baru masuk semua dapat mara?? sebab mara baru bukak untuk pinjaman… jadi nak tanya kat encik/cik bole ka saya nak apply untuk mara ?? dan ada tak prosedur nya?? sebab ada yang mengatakan bole…. cuma kena ikut prosedur…

  48. farhan says:

    ada spe2 ley bg no fon hq mara x…saya ada masalah pinjaman…

  49. vera says:

    saya..nak tanya..betul ke..pinjaman mara akan tutup untuk tahun hadapan..
    sebab..saya nak countinue study…kat mcs..utk sesi januari 2013..tpi.pihak pengurusan ckp..pijnaman mara utk tahun hadapn..dah di tutup…please bgi..respon..

  50. Rowsrogs says:

    Unimas boleh tak apply?

  51. zack says:

    Salam, ngapa tak boleh buka web edualoan tu, bila buka dia bagi tau , macam mana nak config, tak tau nak buat, please help. bila enquire to google – info keluar sistem dalam selenggaraan. Yang mana satu? tarikh tutup dah dekat ni, Please help, TQVM

  52. Izzah says:

    salam..saya dah dapat tawaran pinjaman mara..cuma saya belum print lagi semua dokumen yang mara suruh tu..masalahnya saya try buka eduloan utk print sume dokumen tu tapi x leh pon bukak..mcm mana erk?? boleh lagi ke nak print ni?? risau pulak..

  53. idayu says:

    kenapa xlh nk buka eduloan..

  54. cham says:

    Salam, saya lepasan diploma dari KPTM Kuantan ingin sambung degree di UniKL MIIT adakah saya layak untuk pinjaman MARA(termasuk dgn elaun sara-diri bulanan) dengan pointer atas 2.0 ?

  55. sher says:

    ble bukak eduloan tu???..npe x bukak2 ag??..
    pah tu nok tnyo,ble last permohonan ni?

  56. Core says:

    eduloan ader masalah ke? tiap kali nk try bukak login ader je masalah. says sorg je ader masalah nieh atau org lain pn smer gk de masalah tuh? tensi gak….smer de slow smpi connection timeout atau takley bukak langsung….later dpt plak info tgh selenggara…mcmner?

    any ideas?

  57. diyana says:

    bila tarikh ttup permohonn mara?

    • A. Nadiah says:

      Saya tlg jawab bg pihak Melvister la eh? Mengikut apa yg dia ckp, tarikh tutup permohonan ni bergantung kepada college/ipts masing2. saya pun baru tau pasal ni. Saya try tanya college pasal ni, diorang pun mcm tak tahu apa2. Bila saya tanya lagi, dia jawab “kalau nk apply MARA awak kena uruskan sendiri.” mereka hanya uruskan PTPTN sahaja. Buat masa ni, saya rasa kita tunggu la laman web eduloan ni kembali beroperasi.

  58. rara says:

    salam, ada sesape boleh bntu mcm mane nk uruskan dokumen pinjaman mara..tab brapa nk faham lah..

  59. Zakuan says:

    Tumpang tanya. Jika pendapatan bapa lebih dari RM4000, ibu tidak bekerja dan mempunyai 3 org anak masih dalam tanggungan, masih layak untuk memohon ataupun tidak? TQ.

  60. Aidil Ali says:

    bantuan JPA takde pun untuk pelajar Diploma ..

  61. miera says:

    hai.. ttg pinjaman mara ni kan, kita hanya boleh mohon lepas dftr msuk ipts tu ke?

  62. amin says:

    knapa dekat kursus x bleh nak msuk n pilih…murskil ni nak mohon tp x blh nk masuk…plese help me….

  63. fatin says:

    sy nk tny bla tarikh last hntr dokumen mara bg permohonan julai?

    stu lg soalan sy knp dlm srt twrn sy tempoh bntuan jd 3 thn 1 bln sdgkn sy pohon hnya 2thn 6 bln dan butiran elaun sy kosong.

  64. faiz danail says:

    Kenapa sehingga 6 Ogos 2012, tak boleh nak cetak surat tawaran. Tak boleh stamp perjanjian kerana takde jumlah pinjaman. tolonggg jawab melalui emel ibu saya. Pleaseeee. Terima kasihhhhhh

  65. sumayya says:

    saya nak tanya..bolehkah saya membuat pinjaman pendidikan dengan MARA untuk menyambung ijazah pertama di universiti timur tengah?tetapi surat tawaran sambung ke sana saya akan dapat setelah saya ke jordan nanti.Adakah permohonan saya akan diproses?

  66. lynn says:

    saya sudah tamat degree di IPTS dalam negara tp pointer kurang dari 3. adakah mara akan support kalau saya mahu sambung ke luar negara dalam peringkat master?apakah syarat-syarat yang di kenakan dan bagaimanakah cara memohon jika saya berpeluang untuk meminjam?tq

  67. Yan Saflina says:

    knp saya x bleh nak cetak surat tawaran dari awal bulan ogos saya cuba sampai sekarang xdapat..? saya dari kolej teknologi timur. harap balas a.s.a.p melalui email,TQ..

  68. myra says:

    salam, saya ingin bertanya,,
    saya sudah tamat diploma di kptm dan menerima pinjaman pelajaran daripada MARA ,, dan kini sy akan meneruskan pengajian ke peringkat ijazah di uitm,,
    adakah saya boleh menyambung pinjaman pelajaran saya seperti sebelum ini atau tidak ??
    harap boleh membalas di email,, tq :)

  69. zaty says:

    salam, nak tanya. saya dah click ‘hantar’ and tetiba ada pembetulan tapi saya tak boleh nak cetak form yg telah dikemaskini. macam mana ya? Thanks.

  70. muazfaris says:

    wahhh, ramai nye komen kat sini.. masyukk

  71. addien says:

    kalau kos yg sye blajar di ipts tiada dlm borang pemohonan mcm mane??

  72. yana says:

    malaysia university of science and techonolgy boley mohon mara x?? cgpa mase diploma 3.20

  73. zahra says:

    menurut UPU baru2 ni saya dapat USIM MULTIMEDIA (cgpa 3.55 asasi sains dn muet band4.. spm 2010 sya dpt 8A+) sya x dpt sambung bidang sebarang bidang sains.. rasanya mcm teraniaya… kata nak anak melayu cemerlang dlm sains tp mcm mana nasib saya?.. mara boleh tolong?

  74. Olivia Ronny says:

    sebelum ini saya pernah memohon mara tapi pihak kolej telah menolak permohonan saya , pendapatan keluarga saya kurang dari rm2000 tapi kenapa saya tidak diberikan peluang untuk memohon .dengan ini saya memohon kepada pihak mara agar dapat membantu saya .saya amat memerlukan mara untuk meneruskan pengajian saya di kolej swasta saya.

  75. ady says:

    saya pelajar mechanical engineering uitm pulau pinang, nak tnya kalau sy nak sambung degree unikl lepas tu apply pinjaman mara boleh tak?lagi satu,ptptn sy macam mana?kena byr sampai habis atau boleh tangguh dulu?

  76. azli atan says:

    bila mara nak bagi duit yang pinjaman yang telah diluluskan kepada pemohon untuk 2012

  77. tiera says:

    lao UTeM(Universiti Teknikal Malaysia Melaka) boleh apply pnjaman MARA ?

  78. hafiz says:

    kalau nk mntak pnjaman utk stdy luar negara macam mana? boleh bagi link tak?

  79. Amir says:

    Salam, saya nk tnya soalan pasal pinjaman belajar luar negara/loan. Saya pemegang diploma dan hendak sambung belajar luar negara. Mara ada x sediakan pinjaman untuk pelajar sambung ke luar negara. Saya ingin sambung belajar di luar negara, tetapi cgpa diploma saya hanya 3.33 dan saya berharap mara ada sediakan loan/pinjaman untuk saya. Saya berharap dapat menerima maklumat dari anda secepat mungkin. Terima kasih

  80. IKHWAN says:

    SAYA ADA WT PINJMAN AWL seribu mara masa umur 18 untuk smbung kolej..skunk sya bljar di ipta…..mcm na sya nk pospone utk byran semula seribu tu…hari tu sudah hantr surt ke ibu pejabat mara di KL..tpi surat ttp sampai juga utk kena byran….boleh bntu x???

  81. alysha says:

    Salam.. saya nak tumpang tanya.. saya pernah buat permohonan pinjaman Mara dan telah pun ditawarkan pinjaman tersebut bagi course medical. Belum pun sempat menghantar apa2 dokumen & perjanjian, saya bertukar course selain bidang medical. saya masih layak lagi ke untuk memohon semula? pernah cuba nak memohon tapi data lama dalam eduloan masih ada.

  82. anis says:

    salam..sy ada masalah kat bhgian maklumat ibu bapa.sy dah isi dengan sebaik mungkin, sy juga dah periksa beberapa kali dan ternyata pengisian borang bahagian tersebut dah lengkap tapi saya tidak boleh menruskan ke bahagian lain.. notis yang sy trima ialah sila lengkapkan maklumat ibu bapa.

  83. nas says:

    salam nak tanya ,pinjaman mara nie dy tgk jugak x spm punya result.saya budak matrik dan bakal sambung dlm bidang perubatan di ipts,pointer matrik alhamdulilah 3.74 tetapi spm saya hnya lah 7a dan ada 1 c.dan saya juga merupakan bekas pelajar mrsm.adakah saya layak memohon sbb saya risau jugak c tu menyebabkan saya x ley mohon?

  84. Ashraf says:

    Assalamualikum wbt,
    ingin bertanya, saya baru belajar di ipts yang bernama “Kolej Islam As-Sofa”

    Adakah saya layak untuk memohon bantuan? – Terima kasih

  85. ibnuyakan says:

    salam mahabbah ukhuwah fillah,nk tnya..die ade tarikh tutp permohonan tak? boleh tak kiranya saya memohon sekarang ini? maafkan saya..boleh tak emailkan jawapan di ibnuyakan@yahoo.com?

  86. hidayah says:

    Salam..sye belajar di unikl miat..kalu wat pinjaman mara,adakah mara hanya akan tanggung yuran shj atau akan bg duit sara diri juga??

  87. Syarifah says:

    Assalamu’alaykum

    saye pelajar diploma business dibawah telekom. mutltimedia Uni.
    dan akn grad tahundepan. ade beberapa sem sahaja lagi.

    boleh saya tahu.. boleh tak saya apply MARA utk sponsor belajar ke luar negara degree nanti???

    kalau ya, berapa min.CGPA untuk ijazah luar negara ye??
    kawan2 saya yg ambik engineering yg akan fly study ke UK 30september ni under sponsor MARA, diorang ade cakap kalau pointer 3.30 dah boleh dapat
    sponsor kan?? ke tak??
    diorang under KKTM.

    ke MARA tak sponsor untuk pelajar yang under Multimedia Uni/ Multimedia College??
    mohon penjelasan sangat….

    jazakumullah bi ahsanil jaza’

  88. akim says:

    nak tnya ni. kalau ibu atau bapa kita blacklist . mmg tak boleh pinjam mara ke? pasal google die kata mara tak tolong kalau ibu atau bapa ada hutang dengan mara. kalau balcklist tp sbb bukan hutang dengan mara . still boleh mohon tak?

    • melvister says:

      Blacklist bukan bermaksud ada hutang dengan Mara..tapi ibu atau bapa blacklist dengan company lain atau bank boleh menyebabkan permohonan anda terbatal..

      • wa2 says:

        Saya nak tanya,sekiranya nama bapa saya blacklist bank akibat menjamin seseorang..,adakah saya tidak layak memohon mara?adakah ia akan menjejaskan permohonan pinjaman saya..

  89. nur ezzety bte shamsudin says:

    saya pelajar swasta daripada cosmopoint melaka , saya telah membuat pinjaman ptptn sebanyak rm22000 , masalah nya sekarang duit ptptn tu tidak dapat sesen pun , pihak kolej kata untuk pembelajarn sahajaa , boleh kah saya membuat pinjaman mara ? untuk pembelanjaan harian saya ?

  90. Is says:

    saya nak tanya,saya dapat pinjaman mara untuk belajar di luar negara dan saya sudah pun mendaftar di universiti di luar negara. tetapi saya tidak dapat sesuaikan diri dan mahu balik ke malaysia. apakah proses dan bagaimanakah cara nya?

  91. nurulfarhin says:

    salammmm….
    saya ingin tanya…
    tahun lepas saya nak mohon MARA…
    tp nama ayah sy dah blaklist dalam MARA disebabkan ayah sy menjadi penjamin kepada owg lain…..
    adakah benar sy tidak boleh memohon pnjaman MARA…
    harap dapat memberi pnjelasan…

    • melvister says:

      guna nama ibu sebagai penjamin…supaya layak mohon mara

    • syuhada says:

      salam, sy pon mcm tu jgk then sy call pihak mara n tanya berapa yg si peminjam tu perlu byr ntuk dapat ‘pelepasan’ dari blacklist. then suruh si peminjam tu byr jumlah yg ptt byr then faks bukti pembayaran tu kpd mara, dlm tempoh 24hours dah boleh apply dah eduLoan.

  92. syuhada says:

    salam, mcm mana kalau kita tersalah isi tarikh pendaftaran masa mohon eduLoan?

  93. eida says:

    Terlalu byk persoalan yg sama ditanya berulang2 disini.
    Hnya IPTS terpilih boleh mohon tajaan Mara. Rujuk website utk tentukan status IPTA/IPTS serta dptkn senarai IPTS trpilih dari Website MARA (cnth: UTP, UNITEN, MMU, Nothingham, Taylor, UniKL dsbnya). UITM, UNIMAP adalah contoh IPTA yang tidak dibuka kepada permohonan di bawah skim SPT. Walau bagaimanapun MARA ada MENAWAR tajaan pelajar Cemerlang di bawah SKIM SPC ke IPTA seperti UITM dan UTM.

  94. unisel says:

    pihak anda tidak ada menawarkan kos sains perpustakaan.

  95. xxx says:

    sy nak tye mengenai potongan pinjaman mara,ade yg mgtakan akan dtang pelajar akan bayar full loan.sy bkal sambg kat unikl,so sy nak kepastian.

  96. mamarin says:

    utk permohonan pinjaman MARA secara online anak saya x layak, tetapi anak saya dah pun mengisi borang dan hantar ke pjbt MARA utk buat rayuan(buat secara manual) dan borang tersebut dah pun di chop ‘diterima’…..masih perlu utk mohon secara online juga ke…

  97. no name says:

    sy lepasan asasi law uitm. klau degree sy nk smbung oversea ada loan or biasiswa x? mcm mana nk apply?

  98. no name says:

    sy lepasan asasi law uitm. klau sy nk apply degree kt oversea, ada loan or biasiswa x dari mara? mcm mana nk apply ye?

  99. Sweet says:

    Saya nak tanya
    Adakah lepasan
    Diploma untuk memohon
    Pijaman mara still mggunakn sijil spm?
    Apakah syarat untuk pijaman mara
    Semua subjek spm mesti kredit
    Atau lulus..

  100. Elyss says:

    saye nk tnye,, ayh sy gaji rm4000++ tpi bile tolak-tolak smua, tnggl krg dri rm 2000,, satu lagi, ayh sy mmpnyai tanggungan srmai 8 org…admin, pls reply a.s.a.p.

  101. ekin says:

    SAYA NAK TANYA.. PINJAMAN MARA PERLU DI BYAR FULL KE? ATAU KALAU DAPAT 3 POINTER KE ATAS BARU JD BSESWA? ATAU MCM MANA? SY CUMA NAK TAHU KESTMWAAN MOHON MARA?…HARAP DIBALAS…TRMA KSIH…

  102. diels says:

    saya nak tanya..boleh mohon ke untuk stadi ke luar ngara? tp pointer ats 2.5 and bwh 3.5 (perantaraan tu),blh ke mohon?and ni tuk program diploma dlm bhgian komputer…lau nk apply tok bachelor ke luar ngara blh ke?

  103. acik says:

    hai. soalan saya.. kalau semua borang and smua dokumen yang mara minta saya dah hantar… bilakah duit akan masuk?

  104. aredol says:

    tumpang tanya…
    saya sudah hantar surat perjanjian n doc yg kne anta september ari2…tarikh tawaran julai…berapa lama kene tunggu duit pinjaman masuk yer?…

    sy ade bace dlm comment kt sini ade yg ckp 3-4 bln..ade jgak tulis 2 minggu..mane yg betul?..boleh ke saya tanya pegawai mara?

  105. Aya_Lawliet says:

    assalamualaikum~
    saya pelajar dr JMTI ,
    untuk institut sy ni, layak x bg sy memohon biasiswa mara??
    terima kasih..

  106. Nadia Rafie says:

    Assalamualaikum..

    Boleh ke kalau saya apply tuk loan MARA sedangkan dahulu saya pernah mendapat loan dari PTPTN dan baru membuat pembatalan kerana telah dapat tawaran ke tempat pengajian lain.

  107. Diver_K says:

    Saya nak tnya ..mcm mne ktia nk thu kite dah lulus atau tidak…
    sdah sebulan ti senyap tnpa bunyi~

  108. Khairi says:

    saya nie student dari jtm dan ingin melanjutkan pelajaran didalam ijazah di luar negara..boleh kah saya memohon biasiswa dari MARA..harap kalu boleh tolong tunjukkan caranya yer..

  109. yuhanis says:

    saya ingin sambg belajar peringkat ijazah.
    bolehkah saya memohon pinjaman mara untuk pengajian ijazah separuh masa di utm?terima kasih…

  110. nyny says:

    Nak tanya sesi 2012/2013 punya loan bila dpt ? Sy pelajar kolej shahputra dan baru apply mara.

  111. suzanah welas says:

    saya nak tanya saya bercadang nak menghantar anak saya belajar di university tasmania australia bidang naval architecture, adakah UTAS ini di recognise oleh MARA utk melayakan memohon biasiswa / pinjaman MARA. please reply

  112. Safiq says:

    UNTUK PENGETAHUAN SEMUA:

    Maklumat saya terima dari pihak MARA pagi ini.

    Bayaran pinjaman untuk permohononan yang BERJAYA akan dibuat dalam masa 2-3 BULAN dari tarikh penerimaan segala dokumen yang berkenaan.

    Terima Kasih.

    • Den says:

      Safiq,

      Really??? MasyaAllah..lambatnyaaaa byrn pinjmn yng diorg nk buat.. patot lah sy tunggu dah nk dkt sebulan after submit semua dokumen perjanjian..

      Pendek kata, xnak dah ari2 tunggu berita dr MARA.. Sabar jelahhh..
      btw, tq 4 ur infoo..

    • nadia says:

      paling cepat dua bulan? harap dorang tak lambbat sangat bg first check..sobsss

    • tkah says:

      2-3 BULAN dari tarikh penerimaan segala dokumen yang berkenaan? tarikh penerimaan tu maksudhnya tarikh kita dpt kmbali surat perjanjian dr MARA la ye? kalau dpt kembali surat prjanjian from mara yg telah ditandatangani oleh pihak mara tu maksudnya saya telah BERJAYA terima pinjaman la kn? contoh sy mohon mac 2013 n mara kembalikan surat prjanjian pada may 2013.sekarang dh julai 2013 so mknanya duit akan masok pada bila2 masa bulan julai la eh? mohon penjelasan lanjut.. btw,thanks for ur info.

      • rita says:

        salam Tkah, nak tnya, pinjaman awak dah masuk?cz sy baru aply bln 8 hari tu n dah hntar dokumen perjanjian, dah sebulan lebih xda fedback/berita daripada mara..dah call pihak mara tp xangkat la pla,.cuma nak gak tau keadaan sebenar samaada 2-3 bln menunggu or akn lebih lewat lagi, cz sy xnak la tunggu lama2, then akhirnya xda pa2,.thanx

  113. izah says:

    assalamualaikum ,
    saya mahu tanya tentang pinjaman mara eduloan .. samada saya boleh membuat rayuan . pada sem1 saya tidak dpt membuat rayuan kerana syrat yg ditetapkan tidak mencukupi . matematik saya tidak credt pd spm , hnya lulus sahaja . sy pun apply ptptn , dan hanya mendapat 15ribu sahaja . sedangkan kos saya selama 3tahun adalah 20300 . pinjaman yg saya terima sangat tidak mencukupi . mana lagi hanya ibu yg menanggung saya , disebabkan hal peribadi anatara ibu dan ayah . tp ptpt tidak memberi sedikit pun bantuan lebih , malah kurang , sy hanya menerima 2500 , slpas d potong sy hany terima 24… sednagkan sy sem1 sy 2930 ..sy perlu membyar blik 630 , tuk sem 1 dan lain lg pembyaran asrama 600 , yuran lg tuk sem 2 715 . sy dpt tahu utk buat pinjaman mara pd sem2 cgpa sy perlu 2.5 n above , tp sy hanya mendapat 2.03 dan llus . bolehkan sy membuat rayuan utk peminjaman ini . adakan pihak tuan/puan dpt mempertimbangkan permohonan sy . sy berharap pihak tuan membalas pertanyaan sy ini . amatlah sy hargai . terima kasih .

  114. ryokage says:

    Tumpang tanya, MARA ada tak sediakan pinjaman untuk pelajar bumiputra yang nak sambung belajar ijazah sarjana muda(degree) kat luar negara?
    Setakat yang saya tahu mara ada bukak pinjaman kepada postgraduate( master tau phd).Saya dah ada offer letter drpda uni .Cuma nak tahu layak ke tak memohon nanti.Sekian

  115. Fudin says:

    apakah syarat pointer cgpa bg pengajian diploma?skurang kurangnyer berapa pointer kna kkal?

  116. norizan says:

    Salam…nk minta pendapat y sgt penting..boleh x sekiranya saya guna penjaga(adik beradik atau warganegara sebagai ‘penjaga’) untuk membolehkan saya layak mendapat pinjaman mara kerana ayah kandung berstatus pendduk tetap…hope dpt bntu…terima kasih..

  117. aishah says:

    nak tnya ni,,klau poli kan bleh mohon pinjaman mara tak?/

  118. aplepie says:

    slm…nk tny,pjmn mara ni boleh mohon ble dpt twrn or kne dftr kolej tu dlu bru pohon?sbb tme nk dftr sblm login tu dia mtk nm tmpt pgjian skrg,sem brp n pointr klau xsilap…

  119. cik apple says:

    sy nk tnye n memerlukan jwapan dgn secepatnye…
    sy akan study di ktt sepang. n ambil kos art & design (fesyen)..sy mdpat thu yang kos ni tdk ditaja oleh pihak MARA. knapa yer.

    • Bob Lan says:

      Mungkin ini sebabnya:

      1. Kos yang anda pilih bukan dalam “bidang-bidang keutamaan”

      2. Kolej anda bukan “Institusi-institusi Pengajian/Latihan yang diiktiraf”

      “Kemudahan Pembiayaan disediakan untuk pengajian dan latihan dalam bidang-bidang keutamaan di Institusi-Institusi Pengajian/ Latihan dalam negara sahaja.Pertimbangan kemudahan diberikan untuk mengikuti pengajian secara sepenuh masa, secara separuh masa, dan calon-calon yang mengikuti pengajian melalui Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) dalam bidang-bidang di Institusi-institusi Pengajian/Latihan yang diiktiraf. Pertimbangan Kemudahan Pembiayaan tertakluk kepada status ekonomi keluarga.”

  120. fadhilah says:

    1.biasanya org yg ikot syarat yg dkehendaki pon ttp xdpt pnjaman,knp ye??
    2.saya penah dpt pnjaman ptptn ms diploma,boleh ke sy nk wt pnjaman mara utk dgree ni??
    3.sy nk tnye,klu sy skrg mohon ptptn,tp juz pmohonan dluluskn,tp blm wt pjnjian ngn ptpn lg,boleh ke dlm ms yg sme sy memohon pnjaman mara??

    #urgent please..=)

  121. Bob Lan says:

    Adoyai… lambat lagi ke MARA nak masukkan duit pinjaman nih…

    Dah masuk 3 bulan nunggunye….

    NAK TANYA, duit pinjaman tuh masuk akaun terus ke, atau hantar guna cek?

    Kalau cek, sampai ke rumah ke, sampai ke universiti kite?

    • melvister says:

      guna check…terus ke universiti

      • Den says:

        Bob Lan : Agreed!! letih giler nak tnggu..lama betol nak dapat duit..dah mmg xdak duit ni..masyaallahh…
        tapi kan, haritu, sebelum sistem Ebaki tu dlm proses pnyelngraan, sy ada bukak situ, then dia stated kat situ, duit berjumlah sekian dah DEBIT pada 29/12/12.. and Baki pinjaman pun dah ada kat situ..tapi bila check kat akaun, xdak pulak transaksi kat situu..so pelik..Kalau dia hantar ke Universiti, kena pergi tanya kat unit kwgn la nih..

        • Bob Lan says:

          Saya sebenarnya tak berapa faham lah bagaimana proses MARA masukkan duit pinjaman untuk “KALI PERTAMA”.

          1. Bila masa MARA hantar cek ke universiti?

          2. Bila masa MARA masukkan duit elaun melalui bank?

          3. Adakah duit elaun dicampur sekali dalam cek? Atau dah dipisahkan dan dimasukkan ke akaun bank terus?

          Pening…

          Mintak maaf, menyemak tanya kat sini. Telefon pihak MARA, tapi tak pernahnya diangkat…

          • Den says:

            kan??
            pelik jugak, sbb dalam agreemnt dia xjelaskan, cuma dia bgtau, duit dia akan masukkan then kita yg kena pndai2 byr yuran sndri kan??

            lagi 1, kalu betol dia hantar cheque ke Uni, then buat apa dia mintak salinan no bank ritu??

            Bob Lan, anythng, plz let me know jgk eh..
            sbb dh dlm sistem Ebaki tu, siap ada jumlah pinjmn dh sy kt situ, tapi heran duit xmasuk2 lagi..dh 2 minggu DEBIT tp nothng..

            Tq

          • Den says:

            alhamdulillah, finally dpt jugak 1st cek..mmg btl, dia trs anta ke bhgn kwgn Univrsti.. then org dalm tu akn coll suh dtg amik ceq tu n tunaikan sndri…

            tq tuan tanah ats sgala jasa baik xpts asa mlayan n xpula jemu mjwb sgala soklan..

            tqsm.. :D

          • Jay says:

            Pengalaman saya, mara akan bg duit utk pertama kali by cheque. (pegawai universiti selalu guna istilah “first cheque”)

            then, untuk allowance bulanan, mara akan masukkan terus ke akaun bank yg anda tulis waktu permohonan dulu.

          • nadia says:

            korang tunggu bape lame ea baru dapt first check? huwaaa..sem dah nak abes..yuran tak bayar lg ni..xtau lpas x amek exam

          • tkah says:

            ya allah lamanya korang tunggu..aiseh.sya pon kena tunggu lama gak ah neh.owh diorang akan hantar ke U ke for the 1st payment? penat je sya check baki akaun bank.hahaha..btw,nak tau gak 1st payment tu bp byk jumlah dia bg? jumlah all elaun ke juz elaun for sara hidup?

          • Apiz Skemmatixx says:

            Eh? Aku masa dekat The Otomotif College (TOC) cepat je Mara bayar? Elaun pn awal bulan dh masuk.. Cek tu kdg2 pihak uni/college yg lambat bagi..

  122. dongdai molek says:

    yesshoooo>..setelah dua thun mencuba berjaya gak aku membuke page BL1M seterusnye register

  123. aa says:

    Hi nak tanya. Utk 2013 nie still ada discount bg kadar pengurangan bayar balik mara ? Then lepas hbs belajar nak bt mcm mana utk kadar pengurangan tersebut ?

  124. khairul naim says:

    hi nak tnya,untuk penjawat awam yg mendapat cuti separuh gaji dapat x wat loan mara untuk untuk smbung degree pharmacy di ipts seperti msu?masterskill?

  125. Norshuhada says:

    saya nak tahu adakah bayaran mara yang masuk tiap2 bulan dibayar mengikut gaji pekerja awam?? jika bukan bilakah duit itu akan masuk ke akaun pelajar???

  126. AMELIA says:

    Salam,
    Sekiranya sudah mendapat cek pertama dari pihak MARA, adakah wang bulanan akan bermula secara automatik masuk ke dalam akaun bank? Atau wang saraan akan diberikan dalam bentuk cek untuk jumlah beberapa bulan?

    Pls reply sesiapa yang tahu, thanks!

  127. erul says:

    pljr ipta boleh x apply..sbb kwn sy dia dia dpt tajan mara,,tp dia apply secara manual, n sorng lg kwn sy..ayh dia kerja mara dpt jgk n bakl terima duit dlm mase terdekat.. saya nk apply mara ,, adkh di terima?

  128. mjiitstudent says:

    Asalamualaikum. saya wakil pelajar dari mjiit-utm. Kami diakatakan layak utk menerima pinjaman MARA . Tetapi swaktu ingin membuat permohonan namun fakulti kami tiada dalam pautan. Sehingga kami terpaksa pergi sendiri ke pejapat MARA tersebut. Dan kami diberitahu kami boleh memohon bermula 4.2.13 . Dan kami kini berada di dalam semester dua. Adkah kami akan mendapat wang pinjaman utk semester satu juga? Berapa lama harus kami menunggu sehingga mendapat wang pinjaman tersebut. Ramai pelajar di fakulti MJIIT tidak mengambil pinjaman ptptn kerana ingin momohon MARA. Harap pihak tuan dapat menyelesaikan permasalahan kami terima kasih . Asalamualaikum.

  129. adri says:

    mara ada beri pinjaman untuk student diploma politeknik awam???

  130. Majied says:

    saya nak daftar pengguna baru, tapi masa nak pilih ‘kursus’ xda keluar apa-apa . . jadi saya x dapat nak lengkapkan pendaftaran trsebut. apa masalahnya ? kalau download borang pinjaman tanpa daftar online . . boleh ke ?

  131. fatin nazwa says:

    assalamualaikum…saya nk tny..saya dah dapat pinjaman mara tapi saya hanya dapat pinjaman separuh sahaja…maksudnya hanya dapat yuran pengajian sahaja…ada sape2 tahu x macam mana nak mohon untuk elaun sara diri tiap2 bulan…

  132. sue says:

    salam, sy juga bila nk mendaftar tak boleh pilih kursus.da cube contact mara, tp xde yg pickup.da email tp xd yg reply.bimbang sebb biase trkh tmat permohonan mggu akhir.
    ade sape2 bole bantu x?

    terima kasih.

  133. Ahmad says:

    saya ada masalah disini , mara memerlukan maklumat ibu bapa , tetapi saya telah lost contact dengan bapa saya , ibu telah meninggal dunia ,bagaimana saya mahu isi ruang maklumat ibu bapa di eduloan ?

  134. dol says:

    saya berdepan dgn masalah mengisi maklumat ibu bapa, di mana semua telah lengkap sy isi kan tetapi tidak boleh di kemaskini… hrp beri respond dan pendapat, sekian terima kasih.

  135. Aprilla says:

    salam

    kepada mereka yang berhasrat untuk mohon pinjaman mara nih, harap dapat bersedia mental dan fizikal.

    mara ambik masa 1 BULAN untuk luluskan permohonan online kita. dan lepas dah lulus tu, dia ambik masa lagi 3 BULAN untuk duit sampai ke tangan samadaa melalui cek atau direct debit.

    total sekitar 4 BULAN tempoh menunggu kena lalui.

    sangat sakit, tapi lepas dah dapat duit, anda akan jadi “Pelajar Kaya Baru” (PKB). :-)

  136. Man Poyo says:

    salam nak tanya. sy study kat ipta dan pinjaman ptptn sy diberhentikan. boleh tak kalau nak apply?

  137. husna says:

    Melvister, saya dah kawan2 saya menghadapi masalah untuk memilih bahagian kursus untuk mendaftar pengguna baru dalam edu loan ni. bila skrol down dia just keluar *sila pilih*, pilihan2 x keluar. mohon pencerahan dan bantuan. tq :)

  138. Hilmi Arif says:

    Bro. tumpang tanya. saya dh dpt tawaran pinjaman MARA dan tgh isi borang2 perjanjian suma. “jenis bantuan” yang dia bagi sebahagian. tapi waktu check dkat surat tawaran tu “butiran elaun” tu kosong. dia cuma isi “- -” je.

    Bila tgk member2 punya yg dpt full mmg penuh la elaun tu, tapi yg dpt sebahagian pun dia ada isi elaun untuk yuran kolej. Ade ape2 opinion kenapa saya punya butiran elaun kosong? Mgkin ade bahagian yang salah isi atau ini memang benda biasa?

    Harap dpt tolong. Thanks in advance bro. (kalau perlukan image sy boleh emailkn)

  139. syahidan says:

    cgpa bg program diploma sy 2.47…so,blh x kalau sy nak apply loan mara untuk sambung degree bagi tahun 2013

  140. syima says:

    salam, saya nak mintak tolong,…saya kos perakaunan,..dan memg pinjaman mara dari awal…dkat syarat twarn saya kna dpatkan surat bertulis dari mara kalau nak tukar kos…tapi no tel mara yg dah tukar, then tiada orang angkat(kalau angkat pun tgah jln putus…)..saya proceed pertukaran kos..sekian lama aya tel…bru diangkat…dan diog surh saya amk borg dkat pej mara…kalau ada sesiapa tahu…risiko,prosedur,atau perkara2 yg saya perlu buat untuk selesai kan hal ni…please…help….

  141. nurul says:

    assalamualaikum..saya baru dapat tawaran untuk pinjaman mara untuk skim sarjana muda.kalau saya hantar borang-borang yang berkenaan ke pejabat MARA, berapa lama tempoh untuk pinjaman akan dimasukkan ke dalam akaun.

  142. matabiru says:

    hye…nk tnye la…sblm ni ade pnh wt loan ngn MARA utk diploma..then now furthr stdy utk deg kt kolej yg sama masa Dip dlu…n wt loan MARA jugk..mslhnye sy da anta surat penagguhan MARA, n wt loan baru..tp ble tgk ebaki, sy tetp kene bayar jugk jadual tu n da tertunggak selame 2bln…sy da anta agreemnt utk deg log..so mslhnye smpai skang xtau status sy tu lulus @ tidak…dr bln 8 n now da bln 3…da hmpir 2 semester proses nye..tp xde ape2 pn..n ade class mate yg da dpt cek.so nk tau lulus @ tidak je permohonan mara sy tu…tlg la sape2 leh jb kn..cz tkt xlulus je n kene byr sendri..

  143. Shahrul says:

    Saya dapat tawaran dari ipts iaitu consist college di ampang. tapi saya tidak dapat untuk memohon daripada pinjaman mara. Jadi bagaimana saya ingin membuat permohonan pinjaman ini.

    • Helena says:

      MARA hanya tawarkan pinjaman utk certain courses sahaja, dan juga utk IPTS terpilih sahaja. Dan anda mesti melepas syarat2 MARA 5 creds in SPM.. including Maths and BM.

  144. daus says:

    hey… sy ingin bertnye bkenaan status bumiputera…. ayah sy adelah org cmbodia dn telah mnetap disini lebih dr 25 tahun malah telah mndpt ic biru… sy juga ic biru.. adekah sy dikira bumi putera?

  145. daus says:

    please sy nk thu….. bleh tolong sms kn answer nye…? kt number ni.. 0197350474

  146. ally says:

    kalau pointer lepas 3.5 memang kena bayar pinjaman mara ke? :)

  147. Qarin says:

    adakah pihak mara turut memberi pinjaman kepada student yang mengambil kos Diploma Graphic Design dan tempat belajar pula di Management And Science University (MSU)?

  148. fatty says:

    bila kita boleh mohon pinjaman mara lepas terima tawaran ur lepas satu sem?

    still keliru pasal pinjaman nie….

  149. Siti Aisyah says:

    saya nak tanya kalau nak buat pinjaman untuk uitm kena buat manual kan? macam mana nak buat manual? kena tunggu masuk uitm ke kena pohon dulu. boleh tak admin bagi step2 nak mohon pinjaman mara? terima kasih, admin :)

  150. nurul says:

    nak tanya ni , sy baru hbs study diploma n now nak sambung degree kt unikl . hari tu nak reg unikl but sy punya pointer x smpai syarat yg d inginkan iaitu 2.5 . sy punya pointer above 2.0 but x smpai 2.5 . sy perlukan elaun utk smbung degree sy sbb sy dr keluarga yg x berkemampuan . setelah sy bca semua komen2 dlm ni , kita boleh minta pinjaman mara asalkan kolej tersebut d bwh mara right ? hanya inginkan kepastian , kalau pointer above 2.0 p x smpai 2.5 , da x peluang dpt pinjaman mara ? or saya kena buat pinjaman sendiri d luar kolej ? or what ? saya buntu . ):

    • fatimah says:

      saya student unikl. kalau pointer tak lepas dari syarat yang MARA bagi permohonan awak akan ditolak. so, kalau awak nak mohon jugak awak kena struggle sem 1 dapatkan pointer atas 2.5 kalau takl silap saya. kalau pointer sem 1 lepas syarat kelayakkan dia, masa sem 2 baru awak boleh mohon.

      • bond says:

        salam…kalau syarat mase sem 1 lepas dan dah dapat pinjaman tu pun…tp result sem 1 xlepas 2.5…adakah pinjaman akan dibatalkan?????..
        sy plajar degree unikl bmi

  151. maaf..saya nak buat pertanyaan……keputusan spm saya ada yang memnuhi syarat2 kelayakan mara neyh……..saya baru nak buat pinjaman mara untuk pertama kali untuk hari pendaftaran nanti…adakah saya masuh layak untuk buat pinjaman mara?sebab saya mat memerlukannya…..jawapan mat duharapkan….tolong lah saya ya…saya sangat memrlukan nya…

  152. Nadia says:

    Saya telah menghantar dokumen perjanjian pinjaman pelajaran mara pada pertengahan bulan april baru baru ini. Dan 2 buku perjanjian telah pun dipulangkan kembali kepada penjamin saya. Tetapi apabila saya semak nama saya melalui e-baki, saya masih tidak tersenarai sebagai peminjam bantuan pelajaran mara. Adakah saya telah atau tidak diluluskan untuk menerima bantuan mara? Atau masih dalam pertimbangan? Bilakah saya boleh mendapat cek pertama? Mohon penjelasan

    • melvister says:

      anda dinasihatkan sentiasa semak ebaki dari masa ke semasa…untuk permohonan pelajar baru MARA…proses memang memakan masa…paling minimum dalam tempoh 3-6 bulan dari tarikh permohonan..

  153. afif says:

    salam.. sye ank yatim, mak kije sendiri. erm, pinjaman mara tgok tak result spm yg dulu. kalau tgok apakah syarat2 untuk pinjaman tu. saye bi gagal dan dalam sijil spm x de pun subjek bi. adakah sye layak untuk memohon?

  154. Atikah says:

    saya nak tanya kalau nk buat pinjaman mara kena buka akaun bank ape?? Bile saya boleh memohon pinjaman mara,sebelum/selepas hari pendaftaran?? tolonglah jawab pertanyaan saya ya.

    • melvister says:

      akaun bank MARA bergantung kepada IPT anda..kena tanya IPT dulu…sebab lain2 IPT berbza Bank..boleh mohon selepas dapat surat tawaran..boleh mohon pendahuluan MARA..

      • aisyah says:

        salam. nak tanya politeknik tuanku syed sirajuddin boleh apply mara tak? sbb politeknik tuanku syed sirajuddin bukan under IPTA.

  155. Awang Azzizi says:

    Salam. Saya nak tanya, adakah permohonan pinjaman untuk degree boleh dibuat setelah mendapat surat tawaran dari IPTS atau semasa first semester dekat IPTS nanti? Dan satu lagi soalan, sekiranya saya mendapat tawaran kemasukan daripada universiti luar negara (Australia/US/UK)…boleh kah saya membuat pinjaman mara? Dan jika boleh, adakah pinjaman yang diberi mampu untuk menanggung yuran pembelajaran sepenuhnya termasuk tempat tinggal dan elaun? terima kasih :) tolong jawab ya.

  156. RUHAYA says:

    asslamualaikum

    Saya merupakan pelajar tahun 3 HRD separuh masa di Space UTM. Adakah saya layak untuk membuat pinjaman pendidikan MARA dan bagaimana saya ingin membuat permohonan.

    Terima kasih.

  157. myra says:

    salam..saya nk tnye..if dh de tjaan ptptn tpi nk mhon mara gne pointer..agak2 boleh x? bgaimana nk bt rayuan tok mohon pinjaman ea..

    • fatimah says:

      tak boleh. kalau nak buat pinjaman MARA tak boleh ada mana mana tajaan even PTPTN. lagipun you need to think smart. kalau awak buat pinjaman MARA then ada PTPTN nanti lagi banyak awak kena bayar.

  158. raineh anting says:

    anak saya sudah 1 tahun belajar di bidang perubatan di MSMU di Moscow, Russia dan mendapat keputusan cemerlang. kami sudah menghantar permohonan kepd MARA. Bila dapat tahu keputusan? kmi amat memerlukan pinjaman ini?

  159. raineh anting says:

    anak saya sudah 1 tahun belajar di bidang perubatan di MSMU di Moscow, Russia dan mendapat keputusan cemerlang. kami sudah menghantar permohonan kepd MARA. Bila dapat tahu keputusan? kmi amat memerlukan pinjaman ini.

  160. mera says:

    salam, sy dah pos dokumen y diperlukan pihak mara .
    tetapi setelah dipos, sy semak semula..
    ada kesilapan dekat surat tawaran yang mengatakan saya ditawarkan pinjaman mara . saya ijazah pertama, tetapi saya terletak ijazah sarjana .
    macam mana nak buat ye ? perlu ke saya pos semula yg telah dikemaskini .

  161. safi says:

    Salam.
    Boleh bagi link atau senarai universiti dan kolej ipts yang boleh mendapat pinjaman mara?
    Adakah MAHSA di bawah senarai kolej yang mendapat pinjaman mara?
    Terima kasih.

    Sumber: Permohonan Pinjaman Pelajaran MARA 2012 Diploma Dan Ijazah | melvister.com

  162. safi says:

    Salam.
    Boleh bagi link atau senarai universiti dan kolej ipts yang boleh mendapat pinjaman mara?
    Adakah MAHSA di bawah senarai kolej yang mendapat pinjaman MARA??

  163. Andy says:

    Nak tanye, saya baru je hantar dokumen yg diperlukan lps dpt tawaran pinjaman pendidikan MARA tp pihak universiti inform yang keputusan either approved or rejected hanya boleh diketahui dalam tempoh 3-4 bulan, betul ke??? Lamanya… Call HQ MARA sampai 40-50 kali tapi xda org staff pun yang angkat, aneh…

    • melvister says:

      ya memang betul…tunggu dalam 3 bulan untuk ketahui keputusan…kadang2 staff tidak dapat angkat phone kerana terlalu banyak menerima panggilan dan aduan masalah daripada student..kalau nak tahu result approve atau tidak, sentiasa semak kat laman ebaki mara

      • Andy says:

        So nak tunggu result amek masa 3-4 bulan. N klau lulus tu kire die akan hantar buku perjanjian kite ke pihak MARA akn bg email or call kite cakap yg permohonan kite diluluskan?
        Sy dh ditawarkan pinjaman, dan dhpun hantar dokumen2 yg diperlukan. Adakah berkemungkinan besar mendapat kelulusan pinjaman tersebut?

      • rita says:

        melvister: sekiranya nama ada dalam e-baki tapi bahagian baki pinjaman 0, maksudnya apa ek??dah diluluskan or belum,.cz surat prjanjian dah hntar lama, tp xdpt apa2 fedback lagi,.risau gak surat tu xsmpai ke pihak mara.

  164. Azrin says:

    Salam.
    Saya sudah mendapat surat tawaran untuk mengikuti pengajian ijazah sarjana muda di Taylor’s University (IPTS) dalam jurusan Architecture. Layakkah saya memohon Pinjaman Pelajaran Mara? Adakah jurusan Architecture (seni bina) di bawah bidang keutamaan Mara? Mohon sangat-sangat Melvister (atau siapa-siapa) dapat balas dengan kadar segera. Terima kasih.

  165. lily says:

    Slm..di sini ade beberapa soalan ingin ditanya:

    1)sy telah mndpt tawaran bersyarat pinjaman pljrn mara ke ipts..apa maksud bersyarat tu?

    2)biasanya berapa lama mara proses permohonan?

    3)brp lamakah tempoh duit masuk ke dlmm akaun?

    4)berapa jumlah elaun biase diberi kpd pljr degree?

    5)adakah bile dah mndpt tawaran tu mmg konfem dpt pnjaman or kebe tggu jwpn dr mara lg?

    terima kasih bnyk2 kpd yg mengetahuu dan sudi mnjawab pertanyaan sy :)

  166. mustaqim says:

    saya ad kemusykilan skit… adakah UNITAR mendapat tajan mara… saya dah la pening skrang nie saya dah mendapat tawaran biasiswa mara untuk UNITAR tapi bila saya tanya dekat pejabat mara alor setar diorang cakap mara x taja UNITAR… so mcm mana?? saya dah la reject ptptn dah…. so apa perlu saya buat???

  167. arul says:

    salam,saya dari diploma kptm,tpi ambil loan ptptn,.untuk ke degree ambil mara boleh ke sekirenya pointer bawah 2.5..tq,hope reply.

  168. izzah says:

    Salam,nak tanya saya dah dapat surat tawaran online tapi dekat elaun bayaran kosong..dia bagi form untuk borang perjanjian.Tak boleh nak isilah sebab takde bayaran

  169. ABDUL HAKIM says:

    salam…saya dulu pernah memohon program pinjaman pelajaran mara yang bertarikh 17/4/2012..jadi saya tak dapat ape2 maklumat mengenai nya.. jadi sekarang saya baju jew masuk U…saya memohon pula JPA…tapi nak register tak dapat kerana perlu menggunakan kata laluan yang sama dengan permohonan pinjaman mara ney…masalahyer saya dah lupe dan email yang dulu saya dah tak guna ag…jadi saya tak dapat naik memohon JPA…mohon kerjasama dari pihak tuan untuk membantu masalah saya ney…terima kasih.

  170. sayho says:

    saya penah pijam mara tapi nk sambung digree ade masalah ke klu pointer bawah 2.5…kalau ade mcm mn nk pinjam

  171. hafliza says:

    Kakak saya mnjadi penjamin utk saya dan adik semasa kami belajar dulu. Saya ada membayar balik tetapi tidak disiplin. Sekarang anak kakak saya hendak apply loan mara (unikl) tetapi semasa mengisi maklunat ibu…keluar pop up msg mengatakan “ibu tidak layak memohon pinjaman” adakah ini terjadi kerana mslh sy.

    • norah01 says:

      Kalau ada tunggakan bayaran.. ya.. kerana itu anak kakak tak dapat mohon pinjaman MARA. Sebagai penjamin cuma perlu langsaikan bahagian penjamin saja dalam jumlah tunggakan untuk clear/’putih’kan nama dia semula.
      Kalau Hafiza ada 2 penjamin. Jumlah baki pinjaman tinggal 9 ribu. Hafiza / kakak perlu langsaikan 3 ribu sahaja utk ‘lepas’kan kakak dari MARA. Kena bayar atas nama kakak.

  172. rita says:

    salam,.sy dapat tawaran pinjaman mara utk master ipta,.dah hntar surat perjanjian pn,.n hampir sebulan belum dpt pa2 fedback,.mengikut mklumat yg ada kt atas ni, 3-4 bln kna tunggu kn,.ok xpa,.cuma nak tau, first cek tu dorg akn bg kt Uni or pemohon?cz sy hntar sendri xmelalui university pn,.risau gak cz status pn xtau ag lulus or x tuk pinjaman ni,.hermm

    • nana says:

      salam, nak tanya.

      elaun dah dinamsukkan ke dalam akaun awak ke belum ?

      hari tu saya dah hantar dokumen saya by hand kpd pegawai mara kat bangunan mara tu. dia cakap, duit akan dimasukkan bulan 11 dan diorang bg 6 months advance. maksudnya dapat cek smp bulan 3 punya. cek elaun tu diorang hantar kat uni. tp duit yuran pengajian diorang bank in ke dlm akaun masing-2.

  173. ekin says:

    sory..nak tanya kalau plajar dari JPA yg blajar separuh masa kat UUM.boleh mohon bantuan dari MARA tak?boleh mohon lagi tak skarang?harap reply..

  174. fairuz says:

    tumpang tanya, pelajar politeknik boleh amik pinjaman Mara ke ?

  175. bobo says:

    tumpang tanya Melvister ,.sekiranya sy buat dua permohonan MARA n MYBRAIN utk master dlm masa yg sma,.then MARA dah diluluskan, MYBRAIN pla tgah tunggu result,.sekiranya dua2 dapat,.sy akn kena penalti or x dri mna2 pihak??cz sy aply serentak sbb risau xdpt mna2 pinjaman diantaranya..so apa patut sy buat ya?cz risau mara akan batalkan pinjaman sy sekiranya maybrain sy diluluskan..ada x kes camni berlaku sebelum ni??

    • melvister says:

      anda tidak akan dikenakan penalti..tapi kalau dah dapat kedua2 seperti MARA dan MYBRAIN..anda kena tolak salah satu tawaran tersebut..perkara macamni memang biasa terjadi….dan anda boleh nyatakan sebab kenapa anda tolak..contohnya..anda tolak tawaran tersebut kerana dapat tawaran lain..

      Harap jawapan ni membantu anda.

  176. Hanisah says:

    saya nak tanya…
    kalau saya pernah minta loan mara masa diploma, boleh tak kalau nak minta loan mara lagi untuk degree???

  177. Mimi says:

    Salam…
    sy nk tanya…
    sy bru hbis hnd prog di kolej mara
    sy dpt smbg degree di uk…
    bolehkah sy wat permohonan pinjaman kat mara?

  178. achik says:

    salam :)
    blh sy thu, agakna bila saya dpat duit elaun sara diri ya? saya dah menerima elaun pinjaman mara untuk sem 1 dan sem 2, tapi masalahnya saya agak keliru untuk tahu sama ada duit yang saya terima itu adalah duit bayaran yuran atau duit itu sekali dgn sara diri, sbb dah hampir 5 bulan, duit sara diri itu masih belum saya terima , maaf kerana menyusahkan….
    harap boleh beri penerangan :)

    • nana says:

      Salam, saya nak tanya siket. awak hantar permohonan mara bila ye ? then amek masa berapa lama mara nak bank in duit dalam akaun awak ye ?

  179. a syahri says:

    Assalamualaikum.. Saya nak tanya: jika ibu bapa tidak dapat di kesan. Segala dokumen ibubapa tiada dalam simpanan pelajar itu. Dan pelajar itu merupakan bumi putera sabah dan hidup d bawah tanggungan penjaga(makcik dan pakcik) apakah ia layak utk memohon pinjaman mara??

  180. angah says:

    Assalam, anak saya dpt tawaran belajar di UNIKL. Saya ibu tunggal dua anak yang berdaftar dgn AKPK atas masalah kewangan, adakah anak saya masih boleh memohon untuk pinjaman MARA?

  181. Iman says:

    Nak tanya sikit, kalau dah dapat duit mara utk sem1 then pointer sem 1 bawah 2.5 nnt sem 2 akan dibatalkan pinjaman mara kee cam mane tuu? Mohon dibalas :)

  182. achik says:

    nk tnye..ibu boleh jamin berapa org ank?

  183. Amirah Lyana says:

    As salam.Saya baru saja mendapat diploma in Fashion & Retail Design di Lim Kok Wing University. Saya dapat 3.5 above..Saya ingin menyambung ke peringkat Ijazah samada di Malaysia atau Luar Negara. bolehke saya memohon pinjaman tersebut.Kalau boleh bagaimana procedurenya.

    Terima kasih.

  184. em says:

    salam, saya nak bertanya. saya baru lepas sem 1. saya dapat 2.0 and above. jadi saya layak tak nak mohon MARA untuk sem seterusnya?

  185. lufias says:

    salam …saya nk tnyer nie..klu pinjaman MARA kte telah ditmatkan,boleh x kalau kita nk mohan kembali pinjaman MARA nie…mohan replay..

  186. ARAVIN says:

    SAYA ARAVIN.SAYA BERAGAMA HINDU.SAYA INGN MELANJUTKAN PELAJARAN DILUAR NEGARA TAPI SAYA SEKARANG SEDANG BELAJAR DI TOP 3 IPTS.ADAKAH SAYA BOLEH APPLY MARA ATAU ADAKAH MARA BOLEH SPONSER SAYA UNTUK SAMBUNG PELAJARAN KE LUAR NEGARA ATAU ADA X SPONSER LAIN YG BOLEH SYA MOHON UNTUK DPAT BIASA BAGI MEMBOLEHKAN SAYA SAMBUNG BELAJAR DI LUAR NEGARA

  187. fatin says:

    saya pelajar diploma uitm.. sekarang ini saya meminjam pinjaman dari ptptn, bagaimana saya boleh tukar ptptn ke mara? harap dapat di balas segera.. thank you

  188. wan says:

    Salam .Saya sedang mengikuti pengajian dalam A-level yg dibiayai sendiri dan bukan under program MARA. Saya telah mendapat beberapa offer drp university luar negara untuk melnjutkn pelajaran di peringkat degree/undergraduate. Setahu sy untuk kes pinjaman pasca ijazah luar negara mmg ade dsediakan.untuk kes undergraduate luar negara ada x? Thanks

  189. sha says:

    saya mendapat pinjama MARA dan masih menerima elaun dan sebelum menerima jadual bayaran balik. saya ingin membuat sambungan pinjaman dan perlu menghantar surat tawaran pinjaman MARA yg saya dpt sebelum ini. masalahnya, surat itu telah hilang. bolehkah saya dapatkan kembali salinan baru surat tawaran itu dari pihak MARA? jika boleh, bagaimana untuk memohon surat itu?

  190. hazrul says:

    tak adil la mara ipta tak boleh pinjam mara . baik masuk ipts jer . dpt mara . hutang tak byk . ptptn cekik darah . kecewa laaa .

  191. alin says:

    salam.sy nak tnye..sy bru hbez degree in markting kt ipta. but now sy nk frther stdy kat unikl under degree maritime oprtion..mse dgree kt ipta sy gne ptptn..so now sy layak x tok mohon n dpat pnjman mara tok frther stdy di unikl ni???

  192. raifana ahammed says:

    Salam,sya ingin brtnya sya pljar kptm semester 3 dn tlah mndpt tjaan pelajaran mara,tetapi sya tidak dapat mneruskn pngajian dn berhenti belajar,tnpa ada surat berhenti dri pihak kolej,soalan sya,adak sya akan d kenakan tndkan undang2 sekiranya sya x membrhentikn pnjman mara tersebut selama tempoh pjnjian (3 thn),,tetapi saya sedia maklum yg saya perlu membyar penuh pnjman tersebut tnpa ada ptongan,cma sya bimbang jika sya d knkan tndkn undang2..

    Nama: raifana ahammed
    Kad pengenalan;930430125876
    no.tel;0103967910
    Email;raifana7002@gmail.com

  193. ida says:

    Saya nak tanya. Saya di sem 3 diploma dan guna pinjaman ptptn dari sem 1.

    1. Boleh ke saya nak cancel ptptn dan pinjam mara untuk sem seterusnya?
    2. ptptn yg saya dah pinjam dari sem 1 tu kena bayar terus ke boleh untuk saya buat penangguhan?

    reply pls pls thank youu :)

  194. Nadia says:

    Salam, saya nak tanya. Saya pernah dapat pinjaman mara utk kursus medik di sebuah ipts. Then, disebabkan masalah tertentu, saya bertukar ke ipts lain pada tahun berikutnya. Sudah semestinya saya dikenakan penalti satu sem oleh pihak mara utk first sem saya di ipts baru. Dan apabila sudah masuk sem 2(di ipts baru), saya cuba apply online. Tetapi dikatakan di website eduloan itu status mara saya masih kekal sebagai peminjam mara utk previous ipts. Bagaimana saya nak proceed pinjaman saya utk semester kedua saya ini?

  195. donatello says:

    Salam, saye ade masalah dgn ptptn. Yang mana pinjaman yang diberikan tidak mencukupi.. saya belajar di ipts.. boleh tak jelaskan macam mana saya nak dapatkan pinjaman mara sedangkan sekarang saya telah mendapat ptptn. .boleh tak terangkan langkah2nya.. terima kasih

  196. Najihah says:

    Saye lepasan spm 2013 dan saye ade mohon biasiswa MARA dan dye dh tetap stiap kod ade kos dan u trtentu. slepas saye apply biasiswa MARA ni dan pilih kod yg saye pilih iaitu kos dan u yg saye nk, adakah saye prlu apply jugak dkt u tuu? atau skiranye tawaran biasiswa tu saye dpt akan skali dgn tawaran u tu?

  197. Azlan sundar says:

    Saya ingin tahu saya ini saudara baru dan isteri saya India muslim status sebagai bumiputra dan anak saya status bumiputra dan bolehkan anak saya mohon pinjaman mara pendidikan untuk jurusan perubatan, terima kasih ,

  198. Fara Nabila says:

    Saya merupakan salah seorang pelajar lepasan spm dan berkeinginan untuk menyambung pelajaran di luar negara (Australia). Pihak MARA ada menajakan biasiswa atau menyediakan pinjaman untuk ke luar negara tak?

  199. Izad says:

    Bila bleh apply pinjaman MARA.. selepas dpt tawaran.atau lpas sem1 ?

  200. aaa says:

    adakah pinjaman mara saya akan dipotong jika gpa 2.4 kebawah??
    atau jika cgpa 2.4 kebawah??

  201. Sheera says:

    Ada yang mengatakan gaji ibu bapa boleh menyebabkan tawaran MARA ditolak. Betul ke?

  202. emma says:

    boleh ka ipts lain meminjam mara?

  203. yana says:

    assalamualaikum, saya ada beberapa pertanyaan.

    saya merupakan lepasan diploma dan telah mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran dalam peringkat ijazah pertama di luar negara. Adakah MARA menyediakan kemudahan pinjaman luar negara bagi lepasan pelajar diploma?

  204. missara says:

    Actually, ape bezanye MARA dgn PTPTN?

  205. empire says:

    hai

    ada beberapa soalan hrp blh membantu.

    1.sekiranya seorang kakitangan awam belajar ambil cuti separuh gaji boleh mohon ke?

    2. sekarang ni permohonan 2014 bila dibuka semula

    3. untuk bahagian penjamin. sekiranya suami tidak mempunyai pendapatan tetap boleh dipertimbangkan ke?

    4. dari segi sudut perbelanjaan isi rumah sy hight commitment.ada ke cara atau pendapat yang membolehkan sy mendapat pinjaman mara ini.

    5. bebrapa lama proses pinjaman ni.dan berapa jumlah pinjaman yang diberikan pd pelajar ye.

    hrp boleh menjawab pertanyaan ini SEGERA.TQ

Leave a Reply

CommentLuv badge