47 Responses to “Jadual Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan Kakitangan Awam 2012”

  1. Bestnya gaji..hahaha

    • lieya says:

      alhamdulillah.. setiap rezeki n gaji yg dibayar adalah berkadaran dgn kerja yg anda lakukan..sy bru ja kerja gn kerajaan .. nk ckp goyang kaki jauh skali..sius mmng kje sentiasa ada berbanding kerja swasta sebelum nie.. klu anda x melakukan tanggungjawab anda.. sb tu yg slalu je..gaji masuk tp sentiasa rasa x cukup.. jdi berkerja lah dgn sebaik mungkin.. tu kn tanggungjawab kita sbagai pekerja..

      • CONAN says:

        yup..btul2..sya stuju sokmo tuh…wlupun bpuluh ribu gaji pun mmg takkan cukup..sbb tak berkat..mana idoknya..asyik aniaya orang jer..hehehehe

      • Maling says:

        Bagus. Kalu boleh biarlah kita kerja lebih dari yang dibayar. Kalau gaji rm2000 biarlah kita kerja untuk gaji rm10000 sypa rm8000 dapat tampung untuk murah rezki,panjang umur dan kesihatan. tapi kalu gaji rm2000,kerja rm1000 dapatlah bencana atau kesulitan. Beringat n slamat beramal.

  2. hussien says:

    Terbaik utk semua

  3. pekerja kerajaan yang malas says:

    malas pun dapat gaji..apa nak kisah..

    • Pengharap kerja kerajaan says:

      Patutlah.Banyak sgt duit kerajaan bazir gajikan kakitangan malas.sebab itu aku pun nak kerja kerajaan best.Goyang kaki dapat duit.punch card je lepas tu blah.

      • Rajin Kerja Dengan Kerajaan says:

        bukan semua malas mcm tu la bangang

      • bakal kerja kerajaan says:

        orang xtau pe2 banyak mulut..ceyh..berfikiran sempit..cakap je lebey ko..try kerja gov yang bawah2..tau la hidup camne..takat dengar orang sembang bek xyah..nonsense..

      • Cikgu Moon says:

        Patut la awak tak dapat kerja Kerajaan!! Hati BUSUUUUUKKKK!!!

      • Yang Malas says:

        buat projek mewah dan ada antaranya runtuh macam stadium kat terengganu, makmal komputer dan banyak lagi tu x bazir ke? yg malas dan x boleh di tegur ialah org atas….tau mengarah ja.. org bawah buat kerja.. cukup tahun dia org naik pangkat dan naik gaji…memang org atas ni celako…

        • badrul says:

          masa kecik2 ko taknak belajar pandai2…dalam kelas bodoh sombong…lepas tu dapat keja bawah2 ko nak salahkan bos ko…salahkan diri sendiri sebab bodoh…ko sendiri yang mencelakokan diri ko…

    • Cikgu Moon says:

      Orang malas tapi nak gaji hidup x berkat!

    • kerja kna ikhlas says:

      tapi tak berkat la idup dunia akhirat.. sendri mau igt..

  4. keje kerajaan says:

    aiya jgn la berfikiran sempit sgt…kitaorg kje kerajaan ni pon bertungkus lumus kje pk nk selamatkn kehidupan rakyat waktu di udara…korg igt senang ke..

  5. keje kerajaan says:

    korg tahu nek kpl…pilot bwk..korg x thu pilot bwk kpl tu dgr arahannye dr kitaorg…

    • Cikgu Moon says:

      Saya keje kerajaan, dan saya sentiasa ikut arahan dan x malas. Org malas tp nak gaji banyak hidup semakin sempit.

  6. deriahmad says:

    Kenapa selalu mengata pejawat awam selalu kerja goyang kaki saja? Kalau kerja iklas, gaji yang kita terima pasti akan mendatangkan kebaikan yang berlipat ganda. Jangan kata pekerja kerajaan hanya goyang kaki saja ada yang bergadai nyawa untuk mendapat gaji. Saya salah saorang pesara yang saya rasa hanya seangkatan dengan saya tahu berapa susah dan berapa banyak rintangan yang kami lalui untuk mempertahankan keamanan negara ini. Maaf….tanya lah apa yang anda mesti buat daripada selalu mengata orang di sekiling anda. Kalau betul anda anak jantan dan berjasa kepada Negara ceritakan kepada kami apa jasa anda kepada Negara, jangan suka mengata saja supaya kami dapat menelai diri anda. Sekian terima kasih.

  7. anti_Pekerja Kerajaan Yang Malas says:

    Ramai orang kata pekerja kerajaan malas kononnya datang ke tempat kerja untuk tidur,goyang kaki,dtg lambat balik awal ,duduk kantin sentiasa tapi ini kau saja yang buat,kami pekerja lain tak buat,kami tak mau terima gaji yang tak setimpal dengan kerja,kami buat sehabis baik walaupun tidak 100% sempurna.Kalau kau nak buat seperti dakwaan engkau,terpulanglah kat engkau.

    • Jantan says:

      tiada istilah malas dalam pekerjaan,cuma otak stress d sebabkan keja harian adanya terleka sikit…ingat senangkah…..cuma segolongan orang yang nampak malas ni, memang sakit hati bila d pandang tapi jika d bandingkan tak turun keja atau hadir keja, itu boleh kita panggil pemalas…..

  8. Metalikat says:

    mulut longkang yg ckp org gomen ni kije mls,meh la kije gomen.kije level bwhn ni tgk mls ke rajin?cbuk ke x? Org bwh ni da la gaji pn x sberape,work load.blk pn kdg2 nk senja. Duit o.t kdg2 tu xde,convert jd cuti gantian.rmai yg wat kije part time,kije 7e, tesco, care4,bwk taxi n mcm2 lg kije yg buat utk menampung ank bini.klau kt kl ni org gomen yg gred bwh ni la yg hny mampu duk apartment ‘mewah’ ppr..korang smua yg koje private tu smua tau ke kesusahan org gomen ni? Jgn nk sbrg tuduh je der! Xde otak punya olang!

  9. cikgu peah says:

    Keje gomen ke private ke seme pun kena ikhlas krn Allah..nak wat mkn minum tu..hmm kalau betoila seme cikgu merangkap pekeja gomen yg lelain duk goyang kaki..malas..tido dsbg..hancur lamadah negara ni..kalau betoi cikgu2 x ngajar habihlah takdop sesapa masuk unibesiti..x dopla doktor akitek engineer menteri dsbg..seme pun pakat tanam sayur ng padi jele..cakap sedap mulut lagu..stakat sorang 2 pekerja gomen yg malas tu standard la..tapi kalo nak ckp ats seme tu mmg x kena la woi!sapa nk jaga keamanan lau x dop tentera polis sene..hmm..lau pekerja2 jabatan gaji gomen malas contohnya lamadah kebulur seme..so pk dulu sblm cakap no!

  10. fundek says:

    kepala butoh la korang…nak gaduh2 kat sini…korang sumer sama je…yg keje gomen, yg tak keje gomen…sume mcm pukimak…jaga periuk nasik masing2 dah la…aduiyai….

  11. bje says:

    kerja goverment sekarang tak macam dulu dah. kita semua sekarang menanggung amanah besar dalam mentadbir negara kearah kemajuan..jgn cakap pihak swasta je yang memainkan peranan..sekarang banyak idea-idea, dasar kerajaan, program transformasi yang perlu diselesaikan oleh pihak kerjaan untuk keamanan dan kesejahteraan rakyat malaysia..jadi kakitangan kerajaan juga memainkan peranan yang besar untuk menerajui semua tu..jgn mai cakap jer..tengok dulu der..

  12. cigu jujur says:

    yup, totally agree that we, government servants are kicking our butt to fulfill our duty everyday. when we done our task, then we can enjoy our leisure time….takan dok keje buat2 busy utk show off rajin, kan? if keje da settle, memg la duduk rehat jap, tak bermakna goyang kaki…org yg ngata government servants tu dengki cos tak dpt keje dgn k’jaan.kami guru2 dikwsn pedalamn put 110% utk mendidik anak bangsa…tanpa guru, tiadalah “manusia”

    • peniaga melayu says:

      aku sebagai peniaga x stuju…rata2 cikgu perangai truk..terutama time nak beli…beli nak murah, servis nak bagus…sorg2 perangai sangat lah truk…. dah la x bape pndai…bli murah nak penerangan smpai a to z… cmne nk didik anak murid?? ayat kamu mcm bongkak je (tanpa guru tiada manusia) x guna ada guru sombong bongkak cam kamu ni…

      • anti_gaji_besar says:

        aku sokong … cikgu hampeh … gaji jek besar … budak² sekolah bodo jugak … kalu dibayar gaji besar tu didiklah anak² orang termasuk anak kamu tu supaya pandai … jangan melalak tuduh mak bapak yang x reti ajar anak … bloodyshit laaa cikgu !!

        • rozawati says:

          budak mana yang bodoh? cuba tengok berapa ramai budak yang pandai? mungkin anak beranak hang je yang bodoh kot……bodoh bukan sebab cik gu tak ngajar tapi dah memang keturunan bodoh dan malas.

      • jack don juan says:

        hak pembeli…nak barang murah tapi berkualiti..x kan nak beli juga barang mahal tapi cap ayam..cikai…mestilah menepati citarasa dan keperluan..citarasa pengguna kan x sama dengan citarasa peniaga…..tiada pembeli tiada peniaga tau..dan peniaga x tahu mengira tanpa guru tau…
        dan tugas guru memberi penerangan a to z..sbb bila berurusan dengan orang laian guru nak diterangkan a to z..kalau jadi penjual yang malaz nak promote barang sendiri..malaz tahu hak pembeli…jgn harap perniagaan akan maju….

        • dr says:

          As a doctor, saye agree. Teacher makes the worst patients. Speaks as if they went to medical school. Minimal understanding and lack of tolerance. Mereka ingat semua orang anak murid kat sekolah. Kena dengar cakap diorang saja dan sangat demanding. And mereka assume semua benda diorang tahu and they are very knowledgable. What we advice, what we explain masuk telinga kiri, keluar kanan. Extremely stubborn. Such a shame. ‘tanpa guru tiada manusia’. please understand God is above everything dan without Him, tiadalah manusia. Let the children di kawasan pedalaman learn this, and what it means to be humble.

          • Dr.Natrah says:

            Assalammualaikum….hmm,sbg public mmg xbaik kita ckp mcmtu…xsemua cikgu mcmtu,ada yg bagus.mereka prnah mendidik kita sehingga jd insan berjaya kini.Alhamdulillah…tp kenyataannya..CIKGU Cuma golongan pertengahan tp ada diantara mereka terlalu mendabik dada sbg seorang pendidik..everything want 1st class,nk dilayan mcm golongan menteri mahupun professional.entah knapa mereka perlu bersikap “grandiose”…sy xcakap semua CIKGU mcmtu tp rata2 mcmtu…sy pun ada sedara kerja cikgu tp Alhamdulillah,they r humble…Disini sy nk ambik kesempatan utk tekankan hanya 3 profession diiktiraf professional oleh Global which are:LAWYER,ACCOUNTANT AND DOCTOR..:)
            Maaf jika komen sy bisa membikin ketidakpuasan anda.Sy manusia biasa.ada pandangan tersendiri.

      • tolong bersyukur says:

        Cakap jgn sebarang ckp..kalau nak hina seorang guru pun tolong guna perkataan ‘sesetengah or bukan semua’ nak tnya cikit la..dulu xpernah pergi sekolah ke? Ada anak x? X hantar ank g sekolah yer???

      • Dr.Natrah says:

        Assalammualaikum….hmm,sbg public mmg xbaik kita ckp mcmtu…xsemua cikgu mcmtu,ada yg bagus.mereka prnah mendidik kita sehingga jd insan berjaya kini.Alhamdulillah…tp kenyataannya..CIKGU Cuma golongan pertengahan tp ada diantara mereka terlalu mendabik dada sbg seorang pendidik..everything want 1st class,nk dilayan mcm golongan menteri mahupun professional.entah knapa mereka perlu bersikap “grandiose”…sy xcakap semua CIKGU mcmtu tp rata2 mcmtu…sy pun ada sedara kerja cikgu tp Alhamdulillah,they r humble…Disini sy nk ambik kesempatan utk tekankan hanya 3 profession diiktiraf professional oleh Global which are:LAWYER,ACCOUNTANT AND DOCTOR..:)
        Maaf jika komen sy bisa membikin ketidakpuasan anda.Sy manusia biasa.ada pandangan tersendiri.terima kasih.:)

  13. penjawat awam says:

    Tak semua penjawat awam 2 rajin dan x semua xmalas.. terpulang pada individu masing2 menggalas amanah yg diberikan. Saya keje gov pn bila ada waktunya kita rajin kerja ada waktunya kita malas, sebab saya pn manusia biasa juga. yg penting kerja gov or swasta or apa pn asalkan kita sama2 bangunkan negara tercinta kita ini agar terus maju..amin.

  14. anak malaysia says:

    Tetuan disana,apa keje skalipun tentu ada sikit sebanyak
    malasnya…itulah lumrah kehidupan.Ada yang malas ada yang rajin…malas pun gaji masuk jugak,rajin pun begitu…cuma dedikasi yang menjadi sebab bagi yang mengiginkan kehidupan penuh berkat mengalas tanggungjawab yang di berikan.Sebagai umat Islam,kejujuran dan amanah amatlah dititik beratkan keatas kita.Oeh itu menjadi tanggungjawab kita untuk mendidik anak-anak kita untuk menjadikan mereka
    agar bersungguh melakukan pekerjaan apa sekalipun yang tidak menyalahi undang-undang demi bangsa dan negara,itulah warisan kesinambungan kedaulatan agama dan memacu kearah negara berdaulat dan disegani serata dunia!

  15. kakidantangankerajaan says:

    gaji bulan oktober awl kan?

  16. kaki tgn gomen says:

    dapat gaji pun nak marah2 ke..
    poie joli laer…

  17. orggomenjugak says:

    dulu masa aku keja swasta, aku pun berpikiran org keja kerajaan ni senang ja. keja tak susah, gaji tetap bulan2 takdak masalah.

    tapi skrg aku sendiri dah keja kerajaan, nak kata senang, tak la senang sangat.. nak kata susah, xla susah sangat.. ikut la perkhidmatan yg diceburi.

    lebih kurang sama ja. bab malas tu, ikut masing2 punya perangai la… kalau orang tu dah memang pemalas, suka menindas orang, ambik rasuah… dia keja swasta ka, kerja kerajaan ka, dia akan buat benda yang sama jugak.

  18. sabar2 says:

    sabar-sabar. jangan marah2…wat dok maki hamun mnede ni…..tak kisahla krj ke….swasta ke…yang penting sendiri punya tanggung jawab diri sendiri tau…amanah tu penting…..sebut mudah….maha pencipta ada..dan maha mengetahui…..tapi jgn la berbahasa kurang sopan…jaga tutur kata..anda…bahasa jiwa bangsa…kami tak mau kerana u sama rona dengan kita orang kita orang kena getah…..cakap baik2..hati mesti bersih….baru murah rezeki…..rezeki tu urusan pencipta beb…tak blajar agama ka…apa ni….pi terjun laut la…

  19. cool man says:

    Betul tu….sesetiap org x pernah bersyukur kalau ada gaji yg di berikan…cuba lihat kita di zaman batu dulu..mana ada gaji…pun bersyukur jgk dgn apa yg kita dpt…jgn pertikaikan gaji pada awam…tkt kita sendiri yg terkena getah….seharusnya kita bersyukur dgn apa yg ada?..

  20. GURU SEMANGAT says:

    GUA X SUKA GADUH2 PASAI KERJA MA..YANG PENTING REZEKI DAPAT HALAL,BERKAT, HIDUP PERLU JUJUR DGN DIRI SENDIRI. AKHIRAT NANTI DPT BALASAN, bE HAPPY AND THINK POSITIVE BRO….

  21. joe labi says:

    Hidup ni kna bnyk bersyukur..kta ni Sgt beruntung berada di bumi Malaysia..itu pn maseh da yg mengeluh GAji xckup la pa la..klu blh tekan loan smpai xigt dunia..salah sapa..salah Dri sndri jgk kn..cba la brigat sama..kepuasan duniawi ni sementra ja..bkn xblh klu kta nk merasa smua yg da di dunia ni..tp ukur baju di badan sndri la..fikir2kan Dan renung2 kan la..

  22. pendidik anak bangsa says:

    Ingatlah betapa mulia kedudukan seorang guru..
    Hayati puisi ini..

    Jika hari ini seorang perdana menteri berkuasa,
    Jika hari ini seorang raja menaiki takhta,
    Jika hari ini seorang presiden sebuah negara,
    Jika hari ini seorang ulama yg mulia,
    Jika hari ini seorang peguam menang bicara,
    Jika hari ini seorang penulis terkemuka,
    Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa,
    Sejarahnya dimulakan oleh seorang GURU biasa,
    Dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca..

    Dipetik dari puisi guru oh guru : SN Dato’ Usman Awang

  23. hamba Allah says:

    Tepuk dada tanya selera. Satu jari menuding kehadapan 4 jari menuding diri sendiri.

  24. mama says:

    Nak hidup d dunia yg sementara ini tak perlu ada status.Allah saja yglayak bg status.tak paya mendabik dada,menghina org lain,memuliakan diri sendiri..semua mati juga.tiada yg kekal.kalo nak memiliki dunia,tk paya hina org lain.berusaha la apa yg di ingini.

Leave a Reply

CommentLuv badge