88 Responses to “Syarat Kemasukan Sekolah Menengah Sains (Berasrama Penuh) 2012”

  1. sheikhnawi says:

    sila bagi keterangan masuk sekolah asrama penuh

    • fazzirah bt mohd hanafiah says:

      untuk tingkatan 2 2011 boleh mohon ke?

    • ida says:

      untuk kemasukan 2012 ke asrama penuh sains,anak saya mendapat 2A 3C bagai mana adakah layak atau boleh untuk anak saya memohon sek penuh sains.dimana perlu saya dapat kan borang kemasukan sek asrama penuh sains tersebut.

  2. mcm mana saya nak mohon sek. men. sains Tapah. anak saya Amirrul Fazlan B. Roslan baru lepas UPSR 2011 dan mendapat 4A 1B(English) Abgka Giliran:BH12110 puas saya cari borang kemasukan online sebab kesuntukan masa, tak jumpa dan tarikh tutup 15 october. Kampung saya di Temoh Perak. Contact no

  3. mohd nor yazid says:

    hello..i want toask something bout for intake ‘asrama penuh’ for my sister.so how to apply?

  4. ayob adnanni says:

    mcm mne klau sye mndapat 4A1B(sains).mampukah sye mndapat kemasukan ke asrama penuh sains?

  5. lia says:

    knpa sya dpt 4A 1B skolah kat skolah luar bandar tak dpt SBP??

  6. nur fatihah bt ahmad hisham says:

    saya mendapat 5a dalam UPSR 2011.bagaimana saya nak mohon ke sekolah menengah sains asrama penuh di perak utara atau selatan pulau pinang

  7. danial says:

    saya nk mohon tapi boleh lg ke permohonan tingkatan 2 2012

  8. hanis sofea says:

    saya nk mohon,,tp boleh lg ke permohonan tingkatan 2 2012 ?

  9. nur shuhada says:

    boleh ke saya gi ke sbp taps x aktif kokurikulum………. bantulah sayee…..

  10. Viviana Amelissa says:

    saya dari pada sekolah SJK CHUNG HUA TUDAN , MIRI ,SARAWAK . saya telah mendapat 5A2B ( Bahasa Cina ) . kenapa permohonan saya masuk ke sekolah berasrama penuh di tolak . boleh beritahu alasan yang sepenuh kepada saya . adakah kerana sekolah sjk (c) saya tdak layak .

  11. sue says:

    anak sy x dpt sbp.4a1b(sains).knp ye

  12. saye sekolah luar bandar pon x dpt pastu wat rayuan pon x dpt gak…=sbp n mrsm satu pon x dpt…so due2 wat rayuan…kate nak ambik budak luar bandar..

  13. nadzri says:

    anak saya mendapat 5A dan aktif dlm kokurikulum.bersekolah status luar bandar dan gagal mendapat tempat di mrsm dan sekolah sains.memang hampa sebab dah berusaha..yang dapat masuk anak cikgu ramai..kenapa ye?? takkan nak belajar pun nak guna kabel jugak ?

  14. Puan Maira says:

    Salam, anak saya bersekolah rendah di skj (c).Apakah syarat-syarat pelajar pelajar sjk untuk memasuki SBP @ Sekolah Berprestasi Tinggi??
    * sila tuan memberi jawapan segera kpd saya.Sekian, terima kasih..

  15. balqis says:

    saya duku dapat 5A upsr kenapa x dpt masuk and tawaran pun??

  16. zarina says:

    anak saya upsr 3a 2b thn 2011,kategori miskin.suami tidak mampu bekerja krna sakit dan menerima bantuan dr jkm.boleh ke memohon?bgmana caranya?

  17. JAJA says:

    boleh kah masuk mrsm
    kalau dapat 4A 1B

  18. sabri says:

    Mohon kerjasama …
    Apabila tawaran kemasukan ke sek menengah sain 2013 telah dibuka sila maklumkan kepada saya.anak saya teringin sangat dapat belajar disekolah tersebut.
    Terima kasih.
    0194664202

  19. edfizal says:

    Nak tanya utk kemasukan 2013 secara online dah buka ke belum?minta tlg reply sgt2…tksh

  20. scha says:

    untuk form 4 2013 xda ke?

  21. Noralina says:

    Salam, macam mana nak memohon kemasukan ke Sekolah Menengah Sains(BP),SBP & MRSM. Boleh ke memohon secara online? Bila permohonan akan dibuka? Harap boleh bagi jawapan dgn segera. Terima Kasih

    • ilyana says:

      pada pengetahuan saya:

      untuk sbp;

      1) sila layari http://www.moe.gov.my
      2) klik ikon e-perkhidmatan (kalau guna hp)
      3) klik permohonan ke sekolah berasrama penuh dan sekolah kawalan

      tapi sebelum tu kena pastikan yang sekolah anak puan dah update data students ke portal kementerian pendidikan tu bagi membolehkan ibu bapa memohon secara online.

      untuk mrsm;
      1) bawa slip keputusan UPSR dan ic/sijil kelahiran ke pejabat MARA yang terdekat
      2) dapatkan no. pin
      3) mohon secara online menggunakan no. pin yg diberikan

  22. amisya says:

    salam ,macam mane memohon sekolah menengah sains,mrsm,and sbp secara online? bilakah permohonan akan dibuka?harap dapat bagi jawapan secepat mungkin.terima kasih.

  23. noname says:

    skrg kan kerajaan dah buat ujian aptitud…semua calon amik kan…kalau dpt 5A pun x lulus yg tu mmg susahlah ckit

  24. Simon says:

    Salam,ingin tahu anak2 & saya status warganegara tapi ayahnya warga singapura adakah layak utk anak saya mohon ke SBP?TQ

  25. zulaznan says:

    Salam, anak saya sedang menuntut di Sekolah Agama (Swasta), Bolehkah saya memohon untuk kemasukan di MRSM, SBP atau SBT? Terima Kasih

  26. jieha says:

    assalamualaikum . saya ingin ke MRSM ,untuk pengetahuan pihak tuan sy belajar di sekolah (smka) , layak kah saya untuk memohon untuk sesi 2013 (form 4) ?? jika ya , dimana borang yangs saya boleh dapati ?

  27. ikaaz says:

    salam , saya menuntut di smka bolehkah saya mengetahui tarikh kemasukan untuk pelajar tingkatan 4 sesi 2013 ? harap diberi response segera , terima kasih.

  28. shifak says:

    Kenapa Pendaftaran ke tingkatan 1 SBP online tidak dibuka untuk pelajar sekolah rendah agama integrasi.Malah beban belajar lebih berat dan pelajar integrasi lebih tight dr sek.ren . Keb.JANGAN sia-siakn harapan anak bangsa kita.

  29. zahrin izzuddin says:

    klau sye dpt 2A2B1C bleh x sye mohon msuk ke sekolah sains

  30. magadevi says:

    saya magadevi anak saya nak masuk asrama penuh.Tetapi anak saya dapat 3A 2C boleh tak ank saya dapat asrama di seremban.

  31. magadevi says:

    saya magadevi anak saya nak masuk asrama penuh.Tetapi anak saya dapat 3B 2C boleh tak ank saya dapat asrama di rembau,seremban

  32. Azzila Rpslan says:

    Skang sye bru drjh 5 klu sye dpt 4a1b atau 3a2b pada UJIAN PENILAIAN SEKOLAH RENDAH pada thun hadapan bleh kh sye wt permohonan untuk masuk ke sekolah sains atau MRSM pada thun 2013 tetapi sekolah sye d bandar bkn d luar bandar atau berasal dri org miskin..tolng jwb ye..

  33. asyiqin says:

    Jika saya meminta sekolah SBP itu adakah saya akan dapat sekolah itu?

  34. haiz says:

    untuk pengetahuan ….anak saya di terima masuk ke sbp . utk masuk ke sbp bukan senang …ada 2 cara pemilihan satu pemilihan/kuota guru besar dan satu pemilihan kementerian. pemilihan/kuota guru besar amatlah susah kerana ia bergantung pada murid ..ujian iq, pengucapan awam ..bg umat islam mengaji .. dan last sekali ujian kecerdasan.pemilihan ke sbp bukan sahaja akademik tetapi juga ko- kurikulum…
    jika dah masuk ramai juga anak yg tarik diri kerana tak tahan .. jadual mereka ketat …belajar ..ko kurikulum dan juga sukan …selamat mencuba

  35. mdanial says:

    saya dapat 3a1b1c upsr 2012 sekolah luar bandar boleh ke saya mohon masuk

  36. Putri Baidurah Binti Khairy says:

    Selamat Petang…
    Anak saya mendapat result Upsr 4A 1B-(BI)
    tetapi semasa permohonan untk SBP saya hanya mohon
    untuk sekolah kawalan sahaja…sekarang boleh ke saya
    untuk masuk ke Sek Men Sains.
    Harap dapat membalas pertanyaan saya ini…

  37. Sinawatimawar binti Kia says:

    Anak saya mendapat 4A 1B(BI). Saya dah mohon Sek Men Sains. Salalunya 5A shj yang diterima. Bagaimanakah saya hendak membuat rayuan? Harap dapat menjawab pertanyaan saya. Terima kasih.

  38. Ija says:

    anak saya dapat 3A2B(sains & math) dalam peperiksaan UPSR 2012 layakkah untuk saya memohon ke sekolah Menengah Perempuan St George’s Pulau Pinang

  39. isafura says:

    Anak mendapat 4A 1B (Sains)
    boleh ke apply mrsm dgn Sains B.

  40. irah says:

    Saya dapat keputusan 3A 2B(B.I & Sains).. Boleh ke masuk Sekolah Menengah sains?

  41. norfarahin says:

    saya dapat 3A2B(BI&math).boleh ke masuk sekolah menengah sains? macam mana cara?

  42. ida says:

    Aslmkm..selamat petang..saya nak bertanya mengenai kemasukan anak saya ke sekolah asrama penuh sains.anak saya mendapat 2A,3C UPSR 2012 ini adakah anak saya berpeluang untuk memohon sek asrama penuh sains.bagaimana ingin saya dapatkan cara kemasukan ini.sila hubungi saya dengan segera di no:0136917161

  43. faizol says:

    Aslmkm..saya mendapat 3A 2B (BI.&MATH)boleh ke masuk sekolah menengah sains? macam mana caranya.

  44. Aisyah says:

    Salam, Semua ibu-bapa mahukan yang terbaik buat anaknya.Walaupun anak saya mendapat 3A2B (math&B.I) saya mahukan dia mendapat tempat di sekolah kawalan berdekatan rumah, di Seberang Perai selatan, di manakah patut saya memohon dan membuat rayuan, ke sekolah tersebut. Tolonglah saya …Jasa dan kebaikan anda semua akan saya kenang dan hanya tuhan dapat membalasnya

  45. Saliza says:

    Anak saya dapat 5A dalam upsr. Dalam ujian upsr anak saya dapat 4A 1B. Anak saya sudah mohon masuk mrsm dan sekolah sains. Sekarang sedang tunggu jawapan yang mana satu dapat. Saya tidak kisah anak saya belajar di mana sebab itu rezeki yang Allah beri pada hambanya. AMIN.

  46. Norhasikin says:

    Anak saya dapat 4A1B (BI) dan tidak berjaya memohon SBPI. Rayuan nanti boleh saya memohon sekolah sains atau saya stil buat rayuan sekolah SBPI.

  47. ani says:

    saye mndapat 5a dlm UPSR..tetapi tidak berjaya memohon SBPI dan sekolah kawalan..ape yg perlu sye lakukan..??

  48. NURUL JANNAH says:

    anak saya telah mendapat 4a 1b( B.I ) tapi, kenapa anak saya tidak diterima masuk ke sekolah sm sains tapah? sedangkan anak saya dari sekolah luar bandar.

  49. Nesia says:

    hi sir,
    anak sda hantar e-rayuan unt kemasukan tingkatan 1 – 2013, bila kah keputusan itu? tqvm

  50. Pn. Sabrina says:

    Salam, jika anak saya pada 2012, missed out nak apply on line untuk SBP, tahun ni 2013, dia masih boleh mohon untuk masuk ke tingkatan 4, dia dapat 8A. Jika ya, bagaimana caranya ? sekian, terima kasih.

  51. weren says:

    sa tda A dlm pmr tp lulus .. ble msuk ka tu SBP??

  52. Norizan says:

    anak saya amat berminat untuk memasuki sek men Sains..Bgmana cara untuk memohon?Anak saya mendapat 3A 2B dlm UPSR 2012.(A for maths & BM)pls advise…

  53. ita says:

    yang dapat 5a pun tak boleh masuk sbp,apa cerita?

  54. abu daud says:

    x pa lah jrang jo aq maw msuk sniejd tkang spu pn blehlah

  55. Reena says:

    Salam.. anak saya mendapat keputusan 4A 1B dlm peperiksaan percubaan UPSR 2013,adakah anak saya layak memohon SBP. Sekolah Menengah Sains Pokok Sena Kedah, boleh ke ?

  56. sue jalil says:

    anak saya mendapat 6A1B PERCUBAAN UPSR 2013, sekolah jenis kebangsaan cina dan berbangsa melayu. adakah tempat untuk anak saya ke asrama penuh jika tawaran di bika kepada sek. kebangsaan sahaja. jika tidak saya rasa perkara ini patut di pertimbankan lagi. ini kerana ramai budak melayu bersekolah di sekolah beraliran bukan melayu kerana ingin mempelajari kelainan bahasa.tapi, kalu tidak boleh menempati asrama penuh rasanya macam tidak adil.

  57. hazril says:

    saya mendapat 3A2B…saya dikategorikan sebagai anak luar Bandar…adakah saya dapat memasuki asrama penuh??saya berharap sangat2 ,pihak yang berkenaan…menerima saya…

  58. Nur Syahirah says:

    Saya mendapat keputusan 4A1B (bahasa inggeris),,saya teringin sangat nak asuk MRSM..
    *tetapi saya tingkatan 1,boleh masuk tak semasa tingkatan 2??..:)

  59. liena says:

    PERMOHONAN KE SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA, SEKOLAH AGAMA BANTUAN KERAJAAN DAN KELAS ALIRAN AGAMA TAHUN 2014
    01 September 2013
    Sukacita dimaklumkan bahawa Permohonan ke Sekolah Menengah Kebangsaan Agama, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan dan Kelas Aliran Agama Tahun 2014, boleh dibuat di Laman Web Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia bermula 01 September 2013 (Ahad) sehingga 15 Oktober 2013 (Selasa).

  60. Mohd Najib Leman says:

    Anak saya mendapat 4A 1B (english) dlm UPSR 2013. adakah layak anak saya memohon Sek.Menengah Sains atau SBP dan bagaimana cara2 memohon

  61. ruhaya says:

    anak saya mendapat 4A1B dlm UPSR .dah daftar masuk ke SPB dan sek men sains.sekiranya tak mendapat jawapan utk ke asrama bagaimana saya nak buat permohonan rayuan.harap dapat penjelasan segera terima kasih

  62. ct says:

    Salam…anak saya memperolehi upsr 2013 dgn 2A3B(BI..SAINS..BM2)..mohon bagi pandangan sekolah mana yang layak..saya percaya semua ibu bapa mahukan sekolah yang terbaik untk anak2 mereka…MASIH layakakah saya memohon sekolah maktab Sultan Abu Bakar..jb..mohon pandangan.

  63. bapa menyesal says:

    Moral of the story.Anak saya mewakili sekolah dalam kawad kaki peringkat negeri.Masa latihan yang diikuti sehingga sampai hampir 2 minggu sebelum peperiksaan upsr.Latihannya wajib hampir setiap petang sehingga mengabaikan persiapan upsr dan psra.Keputusan result ialah 4a 1b dan tiada harapan untuk apply ke sbp dan mrsm.Tiada kelebihan diberikan kpd anak anda apaila dpt 4a1b.walau aktif kurikulum.Sistem pembelajaran Malaysia,5A that’s count.

  64. kiella says:

    Alhamdulillah anak saya dpt 5A upsr baru ni..ada mohon sbp sain selangor tp 19 nov (semalam) dah lps temuduga..tp anak saya tak dapat..boleh ker buat rayuan balik utk ke sek.sain selangor balik.

  65. hasani naim says:

    saya mendapat 3A dan 2B. saya b dalam science dan bahasa inggeris. ade ke mane2x skolah yang boleh saya mohon??

  66. hasani naim says:

    saya juga telah menghantar surat rayuan kerana bi saya slalu dapat A.saya takut cikgu yang check ni cikgu india kerana mereka kan agak hebat dalam bi.

  67. meisya naniey says:

    klau pmr mcm mne plk ?

  68. nurafiffy says:

    Saya mendapat 2A 3B,macam mna. Boleh minta rayuan ke? UPSR

Leave a Reply

CommentLuv badge