57 Responses to “Kadar Baru Kompaun Saman”

  1. bards says:

    saman yng menyusahkan

    • Jason says:

      Saya Dikenakan Saman Sebanyak RM 150 Hanya Lampu Kecil Plate Kereta Tidak Berfungsi.

      • patrick says:

        Saya kena saman rm150 sbb paking tempat teksi.bodoh punya trafic.ikut undang2 konon.tapi kena fikir siapa buat undang2.manusia yg buat.so.kena resional lah.bandar sesak tpt paking tiada.hanya ruangan teksi saja yg lapang,Ruangan kosong byk.TAPI tak dibina.unit perancang bandar tiada fungction.salahkah paking tempat teksi.lagipun taksi berdaftar pekan hanya 70 biji tpt paking 120.memang bodoh.

  2. izhar says:

    Saman bagus untuk mendidik, tindakan blok roadtax jer aku tak sokong, nak saman ker saman jer lar…

    • detective says:

      SAYA SETUJU DENGAN CADANGAN EN.IZHAR,NAK SAMAN TU SAMAN AJALAH KENAPA PERLU BLOK ROADTAX N LESEN.
      SENGAJA MEMBUAT BEGITU UNTUK MENDAPATKAN MANFAAT.
      SUDAHLAH BAYARAN SAMAN MAKIN MAHAL,DAH MACAM IKUT HARGA BARANG PULA,LEPAS TU MENGGUNAKAN KAEDAH MEMAKSA UNTUK MEMBAYAR SAMAN.
      KEMANA DUIT SAMAN TU AKAN PERGI?KALAU TAK KEMULUT ORANG YANG TAK BERTANGGUNGJAWAB.KERJA PAGI PETANG SIANG MALAM,ALIH2 DUIT TU SAMPAI KEPADA PIHAK LAIN.MENYUSAHKAN RAKYAT,SIAPA PUNYA IDEA ENTAH YANG BUAT BLOK SAMAN TU,TAK BERPERIKEMANUSIAAN.
      INGAT SEMUA ORANG KAT MALAYSIAN NI KAYA RAYA.
      .TAK GUNA BTOL!!

      • Azrul says:

        Saya teramat setuju..Dah klau kesalahan xdk lesen daman je la kes xdk kesen..yg gila babai pi block semua road tax tu pe jadah..bodo..undang2 xdak akai..

    • zed says:

      Memg pon…undang2 skun ni lebih kpde keuntungan kroni2…bkn tlg rakyat bg susah lg ade la…da kne saman roadtax n lesen kne blok..pastu ble roadblok saman lesen n roadtax xde..dah nk idup kn xleh..bodo gile la…moge pru13 ni korg ranap la wahai penipu besar..

      • lan says:

        nak ambik roadtax kena plak ambik insurans yang mahal tahap gaban..bodoh punya kerjaan.dah dpt roadtax sudh la..jom kalih

  3. nurul says:

    salam…kalau tak pakai helmet berape ye

  4. Walker says:

    salam…saman masuk jalan sehala berapa

  5. lagunabad says:

    tak menyusah kan kalau follow.. tu jer.. da tau salah wat per langgar lagi.. berani wat berani tanggung laa der

  6. boyz says:

    kalau tak ada lesen saman berapa?

  7. polis babi x pelekat P pon kena saman…sama kaum melayu pon berkira cam lancau polis cibai wehh

    • jin kazama says:

      sblum saman org , tgk fmly dlu laaa , fmly wat slh tak nk saman plak , p je pun , nasib bek polis ppuan yg saman , aku nak cari die n nakjd kan die bini aku , aum2

  8. polis says:

    duit saman tue semua bonus polis….pegawai diaorg yg ckp…

  9. jaya says:

    saman potong double line brp ya? kesalahan pertama semenjak memandu. tak boleh maafkn dgn amaran ke..

  10. Baru kena saman semalam..aihhhh aku yang ikan bilis ni jadi mangsa…
    Ray ban Malaysia recently posted..Lubuk dropship Ray ban dan Oakley Malaysia

  11. mohamad pazizzul says:

    bodoh punya undang2.. NO PLAT RAPAT PUN KENA SAMAN.. sial tahap ANJING KURAP KEPADA PIHAK2 YANG TERTENTU YANG MENYAMAN NO PLAT YANG RAPAT

  12. mohamad pazizzul says:

    apasal teda saman untuk pasangan bukan muhrim yang rapat2 smpai bekepit2,tapi no plat yang rapat pula disaman??!! tidak logik punya undang2… mana menteri yang luluskan undang2 ni??? sial…

  13. patrick says:

    1.letak kereta tempat paking teksi kerana da tiga kali pusing bandar tak ada tempat paking.saya akui kesalahan.tapi yang tak baik ditengok.polis trafik hanya saman kereta saya sahaja.sedangkan ada 5 biji kereta lain lagi yg paking ditempat yg sama.ini pilih kasih. 2.dalam masa yg sama, kereta sapu double paking,polis trafik itu tengok2 saja.tidak pun disaman.ini berlaku di bandar/pekan LAHAD DATU pada 30.07.2012.

  14. ntahape2ntah says:

    kenderaan org kaya, xpulak kene saman.. cermin tinted gelap nak mampos, plate design wat sekati makbpk dia..lepas jek, ape VVIP sangat ke. ni org bawahan, silap sikit cepat je nk menyaman org…x adil btol!!

  15. patrick says:

    undang2 penguatakuasaan spt trafik,jpj sangat tidak munasabah.dia saman kita tak guna talipinggang keselamatan.Tapi cuba tengok mereka[trafik jpj] ini bila bawa kereta peronda langsung tak pakai talipinggang.Hantu betul.Jadi mcm mana mereka jadi tauladan kepada pengguna jlnraya yg lain.Pakaian smart tapi …rasuah ..sendiri tahulah..

  16. firdaus says:

    kalau setakat nak saman aq x kisah sangat… tp yg aq fuck bila jpj@polis buat roadblock time2 kemuncak @ hari yg ada event seperti malam merdeka… memang menyusahkan….

  17. mata2 says:

    kerajaan nampaknya menggunakan saman utk cari income bukan utk mendidik pengguna jalanraya…

  18. tokAnjang says:

    polis ni x paham aku…
    helmet kene curi.. aq kata la helmet kene curi pkol 4..
    pastu boleh kata aq merempit.. sampai tolak kepala aku… kurang ajar nye adap x ada.. pas dah tolak kata kepala dah keras sgt ker?? bodoh ke apa?? pk la sikit lau anak kau plk yg kene mcm tu… penat kau bayar firah… kesian..

  19. roby says:

    ini kali lah tunggu pru 13 hidup pkr

  20. Tak Boleh Belah says:

    Saman Trafik bagi kesalahan meletak motosikal di bahu jalan… Pedek kata bukan tempat parking motor la… berapa yer?

  21. HOHOI says:

    KALAU TA BYAR SAMAN UH CM MNE ? ALAHAI DUIT TADE , TEMPOH NK TAMAT DAH . DHLA BELAJAR .

  22. Lynn says:

    Parking kete bkn ditempat parking kete n bw kete tanpa lesen.Bole sy taw brp hrg tok saman lalulintas n bw kete tanpa lesen.

  23. sham says:

    Bodoh pnya polis…hampa naik keta pronda xpkai tali pingang xpa..kita xpkai sat kna sman..undg2 kpala hotak depa..nak org ikot depa pon xamal..

  24. hamba Allah says:

    saya pun tok reti bab agama ni… tp kalau sapa langgar peraturan pemerintah kira berdosa jgk lar….

    • Nik says:

      selagi tidak ikut peraturan yg melanggar syariat dikira tidak berdosa tp peraturan pemerintah yg melanggar syariat seperti yg dilakukan oleh firaun yg menyekutukan Allah adalah berdosa

  25. lyn says:

    Ya la buduh punya polis trafik…
    Memang tue kerajaan sengaja bikin paking skit supaya org paking d tmpt yg bkn paking,pas tue durang saman…mkn duit rakyat btl la nie kerajaan,p mampus ko polis2 sna…

  26. Bicara says:

    Saya tiada masalah jika saman tu nak mendidik rakyat supaya berhemah ketika memandu, tetapi jika nak jatuhkan saman keatas pemandu yang telah melakukan kesalahan jalan raya perlulah berpada pada…rata rata rakyat malaysia ini berpendapatan kurang dari rm3000.00 sebulan… jadi jika saman telah dikeluarkan, dan harus dibayar dalam tempoh kurang 1 bulan setengah adalah berat untuk pemandu tersebut…sepatutnya pihak PDRM (dan kerajaan amnye) memberi tempoh yang lebih munasabah.
    Contohnya: Kelajuan memandu laju dijalan raya dikawasan 90km/j tetapi pemandu tersebut telah memandu 110 km/j..
    Bermakna pemandu tersebut telah melakukan kesalahan jalan raya…saman akan dikeluarkan dan dalam tempoh 15 hari perlu dijelaskan kompoun berjumlah RM150.. dan jika terlebih hari dari hari yang sepatutnya, maka saman tersebut akan menjadi kepada rm200 dan seterusnya RM300 dlm tempoh 45 hari…. Adakah patut PDRM (kerajaan malaysia amnye) memaksa pemandu tersebut membayar saman berjumlah RM300 tersebut jika pemandu tersebut tidak berkemampuan dalam tempoh lebih 45 hari???
    Sepatutnya buatlah tempoh kompoun yang lebih efektif, contoh dlm tempoh 6 bulan minimum..dan selepas 6 bulan saman tersebut akan meningkat..Jangan disebabkan faktor faktor sebegini akan menyebabkan rakyat Malaysia teraninaya dan seterusnya menyumbang kepada gejala yang kurang baik dimasa akan datang.

    • tomms says:

      betul tu .. 100% right

    • hell me says:

      Bila kerajaan dah takde duit , mcm nie lah jadinya suka2 saman org .. Duit da abes kat persiapan pru-13 , rakyat miskin kene tiau .. Bila ade duit kasi itu lah ini lah mcm banyak plak duit die , pastu abis mula operasi itulah inilah .. Mcm mane rakyat na sokong kerajaan yg mcm nie ? Kadar kompaun pulak melampau lampau ..

    • mat despatch says:

      Sy setuju sngat. Bkn smua mmpu byar 300 dlm msa trdekat…Knpa la kejam sgt undang2 ngara kita ni…

  27. Bicara says:

    Kita mahukan rakyat Malaysia yang berhemah dijalan raya…oleh itu, didiklah pemandu Malaysia dengan elemen elemen yang sihat diantara PDRM dan rakyat Malaysia, jangan kerana dasar yang telah digubal dan ditujukan kepada pesalah jalan raya dijadikan bahan ujikaji yang akan akhirnya menjadi mangsa kepada kemajuan Malaysia.

  28. adam says:

    Saya sokong apa yg Bicara cakap.

  29. rab says:

    tak paham…tak pakai talipinggang keledar termasuk dlm kesalahan yg utama…yg bole sebabkan kemalangan? macamana tu? setahu aku tak pakai talipinggang takde effect pada siapa2 pun kecuali tuan badan tu je…..apa yg effect kat org lain dan menyumbang pada kemalangan? RM300 tu….tak masuk akal langsung la….

  30. jpj cap ayam...macai b.n barua says:

    j.p.j n geng satu geng setan 1 Malaysia najib…babi punya jpj saman aku nak pi over time. penat jer pi keja..tlg bagi duit percuma kat kroni najib…kerajaan celaka b.n…sampai hari kiamat aku x halal.

  31. joe says:

    Saman oh saman..first time kena saman..psl ltk ats bahu jalan dkt pertama complex..dahlah susah parking..nk time cuti sekolah..kesian btl..padahal nk pakai duit utk cari kerja dah kena saman..mahal plak tu..ingtkan boleh letak rupanye tak boleh..malang nasib kami yg kena saman ne..huhuhu

  32. norlaina says:

    kesalahan sememang nya harus di akui.bayar mahal2 mmg la sakit.Tapi bagi pegawai2 yg minta suapan bila x di beri tetap menyaman harap akhirat nanti SAMAN nya lagi sakitttttttttttttttttttttt

  33. benci polistrafic says:

    mmg polis trafik ni haram jadah…bln2 dia saman ak..sial btui

  34. Azrul says:

    Saya menerima notis panggilan temusiasat.. antara saman jpj yg dikenakan ialah

    1)Tidak mematuhi isyarat lalulintas (lampu merah)

    2)LKM Tamat tempoh

    3)Tiada perlindungan insurans
    **berapakah jumlah keseluruhan yg perlu saya bayar?

  35. Azrul says:

    Saya juga tidak memiliki lesen memandu b2..

  36. kaskade says:

    celaka punya polis trafik,tk tmpl L pon saman,baik aq tk pyh amek lesen ,celaka punye polis anak haram,batak sgt baru pkai PDA da heboh nk kuar saman,anak haram

  37. belia benci polis trafik says:

    memang x adil betul undang-undang dorang pakai………..THE LAW MAKERS,ARE THE LAW BROKERS…….

  38. puii says:

    Sometime dh la naknsaman membebel2 plak..saman je lahhh kita onbdh admit kita salah..nih byk bunyik mcm nknsuh kita sembah dia plak..sorry bro..gua x main duit tepi..lu nknsaman2 gua bayar…praturan dunia je kot lu x leh kompromi..akhirat??..tanggung bro..hahahaha

  39. hakim says:

    Saman parking brapa yer

  40. qrt says:

    ada mata demerit x, kalau x letak pelekat P ?

Leave a Reply

CommentLuv badge