285 Responses to “Senarai Ranking Universiti Terbaik di Malaysia 2011”

  1. hannamonts says:

    suke!
    saye backlink di entry saye juga!

    • Azuan says:

      Yes.. no 2… terbaik gak tu..
      Azuan recently posted..Buat Duit Dengan Blog

      • UTP best says:

        UTP patut no 5 keatas…masuk sini dulu… baru korang akan terkasima dengan sistemnya,facility, permintaan dari company2 besar, cuma internet sini slow sket… kadar pengangguran setiap tahun 0%…sebab ada jabatan khas untuk uruskan career students..http://skorcareer.com.my/blog/malaysia-unemployment-issue-why-fresh-graduates-are-unemployed/2008/04/17/ ….cuma yuran dia mahal nakharom….kalau takde scholar..better jgn masuk…. habis study dekat 70k++ ..takmasuk duit makan

        • UTP best says:

          Kalau korang nak tngk syllabus maybe UTP tngh improve lagi dengan menghantar diorang punya syllabus ke industry company (schlumberger,shell, UMW, and etc) untuk dinilai supaya suit dengan company diorang..tapi seriously aku dah pergi latihan industri dekat satu company ni…aku jumpa seorang graduate student UKM .. dia tension dgn budak UTP sebab senang dapat kerja..and dia tngh apply untuk company yang aku join tue… dan ada pengakuan beberapa company seperti Sapura Crest, Kenchana Petroleum and etc yang mengatakan mereka prefer budak UTP…sorryla kalau aku macam riak sngt pasal UTP….but this is reality…pahit untuk ditelan tapi ia adalah benar…

          • Reez says:

            Jangan melihat kepada universiti, tapi lihat kepada kemampuan engko bkerja selepas abis study… Prove to us. Universiti hanya membimbing, tambah tolak adalah individu itu sendiri. Tak kisah la apa kelebihan universiti itu dari segi sistem nye ke, syllabus nye ke, apa2 la, tapi akhirnya student yg kuar x tau bkerja x guna gak. Stigma sistem di universiti hanya cth 30% bimbingan universiti kpd pelajar, 70% adalah terletak pada pelajar itu sendiri…

  2. Kembang Perawan 3288 says:

    yeah!! no 3. good UKM. troskan berjuang!

  3. paRi2 hiTAM says:

    yuhuu my university on t0p..id0p usm~

  4. Anonymous says:

    huhu,,

  5. Ozzz300 says:

    utp?? lol

  6. cik senyum selalu c; says:

    utp no 17?? huhu..

    • an says:

      mcm tipu je utp bwah dri unimap yg bnyak lagi course xde accridation..nampak sngt xbtul..

      • mr.pingu says:

        jgn diperkecilkan unimap.. sy org akademic di UTM.. but sy lihat dlm bidang penyelidikan unimap menunjukakn peningkatan yg cukup baik.. they deserve it.. lgpun kita tgokla cara mereka menilai berdasarkan apa.
        mr.pingu recently posted..Perhimpunan BERSIH angkara Yahudi??

      • Hamizi says:

        yah!!! aku budak UNIMAP… hahaha memang unimap banyak kursus x iktiraf tapi kami ada makmal penylidikan kami sendiri.. bahkan setiap makmal kami adalah setaraf dengan ISO punya Clean Room ok… dan kalau korang nak tau gak… kami juga ada design Board Microcontroller yang secanggih Altera yang dijual sampai beratus2 kami mampu buat dengan kos yang rendah termasuk software kami sendiri ok… nak tau apa lagi?? tya ja… ohya walaupun kami x da kampus tetap.. tapi student Unimap student paling adventure.. untuk ke kelas.. kami perlu puasing satu perlis setiap hari… korang ada x macam tu?? semua duk dak dalam satu kampus ja.. sebab tu budak Unimap semua letak ja mana mana boleh survive.. bukan nak angkat diri… aku tau la sebab aku budak unimap.. aku tau macam mana cara kami belajar apa semua… dan cara life kami…

      • kim says:

        lain kali..klu nk latak sesuatu kenyataan tu..perlu la mgkaji..menilai..melihat ok der?///

  7. h A n Y S says:

    waa..utm no.2! proud to be part of utm! tahniah! =D

  8. myself0618 says:

    UM =.=

  9. Anonymous says:

    hahahahaha

  10. Anonymous says:

    wow!! bangga menjadi pelajar UTM… =)

  11. nulat says:

    2011? biar betul

  12. mat says:

    yg ni mmg thun 2011 punyer…

  13. Anonymous says:

    Uitm tetap dihatiku…cewaahhhhh..

  14. Anonymous says:

    terbaek la unikl pun ader..

  15. Anonymous says:

    ranking2 x pntg..dekat mane blaja,bukan faktor utama, diri sendiri tu faktor utama..lau masuk top rank pon tp cgpa mcm s***, pe gune..lol

    • azie says:

      btol2…

      • nor says:

        LOL! sebelum cakap tengok la sampai habes ape info tu cakap.
        len kali cakap jangan main tabur je!

        INFO: The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

        duhhh..u see? that is main factor la LOL! sape suruh uni korang tak make the SIZE bigger? make more VISIBILITY in the country? improve the RESEARCH PAPER? and fight for the top SCHOLAR?

        lu pikir la derr! nak cakap jangan main sembur je, nak tau hidup kat top ranked uni, meh la datang study sini, baru tau idop kitorang camane. huh!

        • anonymous says:

          yg ko nak over sgt ni kenape nor? kitorg reti baca la. lek2 suda.

          • yoyo says:

            ntahnyer minah tu.. over lak.. dtg bulan kot.. wakakak.. nk komen pakai SEMBUR jer.. anon kt ats tu cuma ckp jer. bkn x reti bacer.. kompom dtg bulan nih.. x pon nk monopos.. hak hak hak.. jgn maraa aaa..

          • nazrul says:

            ntah….ranking U mana bwk makna sgt….ranking diri sendiri kita yg bwk makna

        • man says:

          emo…emo..emo….hahahaha

        • nasi lemak 2.0 says:

          apsal minah ronggeng?ko ingat ko duk kat Uni. yang ranking 1st hidup mencabar sangat ke?setiap uni. kehidupan mencabar..takyah nak banding leeerr hidup ko kat uni ko.semua masing2 ada cabaran..cam hebat sangat..tuiiii..

        • Lolx says:

          eah2.. minah ne.. bongkak nyer… =.=”

          makan la awak ngan University tue.. U x pntg sal ilmu yg kmu guna sama jak..
          keluar2 sma jak pgkat kmu.. yg pndi aplikasi lebih OK dri yg pkr theory jak.. =.=”
          kluar dri top U = UB41
          kluar dri U yg stakat rank 10 gtu = UB41 jugak.. so wats the matter? gaji sama jak.. neh nak bgga sgt.. bgus klu awak tuh penyumbg??

          =.=’ tlong la ye minah.. stau saya budak2 yg ada trait mcm awak ne just a parasite la weyh.. tlong la ya.. len la awak dpt 4.4.4.4.4.. geram habis ahaha..

          please la kay..
          k TQ ahaha

    • nasi lemak 2.0 says:

      ya…memang betul tu…ranking cuma untuk top management..kalau student plak kena titik beratkan skills and CGPA.kalau ranking 1st pun, kalau tak tahu nak wat keje nak wat pe…tak da guna bai..

  16. Anonymous says:

    klo ikut CGPA,confirm UniKL MIAT no. 1..

  17. Anonymous says:

    Ranking berdsrkn kriteria apa? webometric?mcmana plak univ yg managementnye disaster pun leh msuk ranking ni?

  18. Anonymous says:

    LOL.kalau duk kat u rank tinggi pun.kalo cgpa hancus…x gunenyeerr

    • nor says:

      INFO: The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

      duhhh..u see? that is main factor la LOL! sape suruh uni korang tak make the SIZE bigger? make more VISIBILITY in the country? improve the RESEARCH PAPER? and fight for the top SCHOLAR

  19. Anonymous says:

    Uitm power dooooooooooooo , kalah UTP ! ahaha

    • man says:

      seems like everyone feels great beating UTP..why meh?..hehe..coz…..

    • nasi lemak 2.0 says:

      bodoh..uitm laa paling tuiiii…ko ingat UITM power ke?power root bole laaa…dah laa duk uni tak bergaul ngan bangsa lain.duk sesama satu bangsa otak pun dah jadi racism…bodo punya tuiii..

      • UTP terbaik says:

        Aku tak kisah orang nak kata yang UTP tak bagus ke ….ikut ranking ke….yang penting aku tau yang UTP ada 100% akan diambil bekerja….hiduplah korang dengan kebanggaan U korang… UITM ke hapa ke…ada aku kisah

  20. Anonymous says:

    USM 1st?..alhmdulillah..tp yg pnting niat dan amal ilmu yg dipelajari..all da best utk pelajar U laen..=)

  21. Anyyss Shuhaimi says:

    owh UTM..love u so much!!

  22. Anonymous says:

    utp at 17? ini list universiti ke ranking? how come private bole duduk kat bawah-bawah whilst public u duduk atas-atas?

  23. Anonymous says:

    public u kan hebat..kuangx2

  24. Anonymous says:

    UTM no 2…… Huhu….tp kira no 1 la bahagian engineering…

  25. Anonymous says:

    uthm?? orait!!!! :D

  26. Anonymous says:

    UniRazak ? Ehem Yay

  27. Anonymous says:

    uitm terbaik..

  28. Anonymous says:

    semua pelajar IPTA terbaik..good job u all…dptkn cgpa tbaik plg ptg, jgn lpa dtmbh ko kurikulum dan value addition yang mantap..suma tu dinilai sms nk inteview..bkn rangking u…

  29. FaiZ says:

    salam empunya blog…mintak izin nk copy…nk letak dlm blog..( http://afirulfaiz.blogspot.com)

    ***UNISZA 39…oklah tu..hehehe

  30. Anonymous says:

    haha,,,universiti aq pling best..usm

  31. Anonymous says:

    hahaa.. ape kes um first ranking kot malaysia u kat world.. lam rank mlaysia no 5??
    erk.. UTP? bkn excellent student ke dpt masuk situ? Kompius2~ nampok beno nipunye~~

    • mat penang says:

      world ranking lain lak requirementnya…mostly lebih kpd research. usm mmg kene strugle sbb nak capai status APEX…mungkin mengikut kriteria diatas USM leading…tp bila mengikut kriteria for world uni tu yg jatuh ranking…yg biasnya bila ada soalan umum kpd penduduk eropah n barat…universiti apa pilihan utama? dah tentu universiti negara2 islam dia org x suka sbb dikaitkan keganasan…soooo..x yah emosional sgt..pada aku UM, USM, UKM still on top sbb uni ni dah lama dr uni2 baru.

    • lolo says:

      mana ada.list ni dia amik dari top world university ah.so basically usm sekrang pegang.um dah baper lama x dpt no1.

      • Lin says:

        banyk la ko.. webometrics letak UTM atas USM okeh!! dan klu ikut topuniversities UM stil leading okeh! lain kali tgk le betul2..

    • Saftoni90 says:

      Bkn UTP je ambil excellent student…mne ade U yg nk ambil budak yg blaja takat dajah 6..hehehe

  32. Anonymous says:

    la..kan setiap tahun berubah..x semestinya um sentiasa tangga first…btul x??

  33. Wanita Anggun Collections says:

    yeayyyy..sukanyaaa!!=)

  34. Anonymous says:

    blajar kat mana2 pn sama jer yg penting kesungguhan nk blajar tuu…bukanyer ranking U yg jadi taruhan…

  35. Anonymous says:

    ranking shiok sendiri, no credibility source for this.

  36. Anonymous says:

    ala..jeles ah tu universti x msk ranking..kakakaka

  37. Anonymous says:

    aiii…bkn ke artikel tu ckp sal saiz universiti,kemudahan sume2 tu ke?bkn die ckp sal kehebatan student la..

    *INFO: The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

  38. Anonymous says:

    btui tu..rankikng bukan pasal kehebatan student la,,,pe la dorang ni,,

  39. Anonymous says:

    aku bangga jdi student unikl,,,!!!spe sokong?

  40. Haasyieff says:

    sbg pelajar Undang2 MMU, saya hanya ingin mengatakan BOOOOOOOOOOO pelajar UITM yg bajet bagos hahahahaha

    MMU=no7
    UITM=no8

  41. Anonymous says:

    terpulang nk pk cmne….yg penting kowg yg rase u kowg tu da cukup bagus…adakah kowg da cukup bagus?cgpa gempaq x?kokurikulum join x?jd apa jew…ahli biasa or pegang jawatan tertinggi?sukan join x?yg paling penting…kowg selalu x membantu utk menaikkan nama university kowg….

    renung2kan da selamat beramal…

  42. Anonymous says:

    mntk izin share bnde ni ye.. :)

  43. Anonymous says:

    sila rujuk THE & QS world University rangking

  44. Anonymous says:

    saya bangga dengan utm…uma saya sebelah saja dengan utm…hahaha…Tebok terbaek…lalalalala~

  45. Anonymous says:

    caiyok USM…hahaha

  46. Anonymous says:

    Bangga jd warga usm..

  47. BezBuddy says:

    mintk izin nak share kt bog sy k :D

  48. Anonymous says:

    hah…UTM no.2…terbaik…UNIMAP no.6…pon baek!! FYI CGPA aku selaras dgn ranking UNIVERSITI aku…=)

    • anonymous says:

      blaja kat mane2 xpenting, yg pntg kita berjaya, cgpa gempak n ade masa depan kn4.:)

      • Lin says:

        penting memang la penting.. tp bila dah start cari keje.. belum tentu yg ok CGPA tuh akan dpt keje yg the best (berdasarkan pengalaman aku bkn ikut gigi aku ckp okeh)semua ni rezeki tgl usaha kita nk cari peluang keje yg ‘okeh’ n klu dah diberi peluang jgn sia2kan.. yg suke kasi statement masuk bakul angkat sendiri tuh.. no komen..

  49. Ku Mahu Kau Tahu says:

    pape pun unisel dapat kalahkan limkokwing ,universiti zainal abidin dan universiti malaysia kelantan hahaa.. bngga beb…

  50. Anonymous says:

    betul ke cara ranking ini? nampak lain macam je.

  51. Anonymous says:

    hahaha..padan muka pelajar law uitm yang belagak sangat..
    ingat pelajar law universiti laen xbgs ke..?
    laen kali jangan bajet sgt k…..

    • koko says:

      haha.law uitm memang terbaik ah der.intake diorang lagi power kot.at least 5a baru boleh amek.kalaw ipts…yg byk amek law tu..byk yg xder course yang dia boleh amek.terpaksa amek law pasal result x gempak.uitm tu rank bawah pasal uitm kn ada berlmbak course.campus pon byk.tu pasal rank x bagus.ps=aku s2dent mmu.dan aku respect law uitm dari law mmu.=)

      • teraju empat says:

        ala..tp setahu aku gak..uitm ni relex je amik student 1A je spm..
        jgn marah la klu rank kebawah
        yuran pon selesa
        tp..utk law courese..mmg 5A syarat dia amik.. :)

        • satria says:

          adik aku study law kat uitm shah alam, sememangnya 5A yg diperlukan btw uitm at least 1A or tak ada pon bole apply utk belajar coz matlamat nya nak bantu pelajar bumiputera.. huhu

  52. Anonymous says:

    aku UTM..cgpa 3.96..ok ke tu

  53. Anonymous says:

    ramai je yg bangga x bertempat… tgk la dasar penentuan ranking tuh…

    bandingkan dgn mqa pny ranking… setara 09…

    http://www.mqa.gov.my/SETARA09/result_en.cfm

    n tgk gak dasar penentuannye…

    http://www.mqa.gov.my/SETARA09/overall_structure.cfm

  54. Anonymous says:

    utp pe cite??kate top student msok stu??p num 17??lg bgus utm..engneering fight ngan utp tp utm ttp num 2..stylo lar utm..chaiyok beb..

  55. Anonymous says:

    The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

  56. Anonymous says:

    alarrrrrrrr… RANKING JER KOT>>>

    ranking nie hanya menunjukkan bajet TAHUNAN untuk Universiti jer…. RANKING nie juga hanya ader kaitan dengan sebanyak mane research dijalankan, sebanyak mane student LUAR NEGARA YANG STUDY kt U, sebanyak mane student BUAT MASTER dan PHD, juga Sebanyak mane universiti itu menyumbangkan hasil research yang dapat diguna pakai untuk NEGARA(MALAYSIA)…

    So, Kalo setakat Study Degree tue langsung tk ambik kire.. Same jer d mana2 universiti…

    P/S : ANDA RENUNG ANDA TANYA DIRI SENDIRI ANDA FIKIRKAN KE MANA TUJUAN ANDA>>>>

  57. Anonymous says:

    rangking ini hanya independence survey. universiti di malaysia ikut QS International University Rankings.

  58. Anonymous says:

    dak UTM np korg bangga sgt?? xsangka U korg bleh masuk ranking eh? hahahah~! kesian, xpe bg can la korg bangga sket. dr mn pny sumbar la ni. haihhh.. kesian. hahahaha

  59. Anonymous says:

    love u upm ,,,,,hehhehehe best ada durian dan banyak buah

  60. Anonymous says:

    terbaek lha . tp asal utp no.17 ? bukan ke ? xpe lha . yg penting uthm ade . . hehe

    • abdullah.. says:

      alhamdulillah..mudahan2an U kite setanding dengan U lain di seluruh Malaysia..dengan hikmah kita meneroka..amin ya Rabb..

  61. Anonymous says:

    Wow… I love Kolej Tun Perak.

  62. Anonymous says:

    Saya pelajar Nurse Masterskills, nk tnya knp Masterskills x ada dlm senarai? Nak bunuh diri jelah… huarghhhhhh

  63. Anonymous says:

    mana punyer sumber ko amik ni…..nama universiti pn x update…

  64. Anonymous says:

    hahaha,.. ape la korang nih, UTP number 17 pun nak bising ke??? aku budak UTeM duk number 21 pun rilek jea. haha. ish3, booo org bwt ape?? kot2 kang diorg kua2, lagi best dari korang kang.. haaaa

  65. bob says:

    x ksah lah u mne pon,, x ksah lh cgpa korang tinggi mne,, tp klu mindset ko low,, akal ko pendek,, mmg x kemane,, anyway,, aku cme berdoa,, smoge sume plajar lepasan x kire universiti ke,, kolej ke,, mne2 ke,, yg pnting dpt kerje dari rezki yg dtgnye dr sumber yang halal,, aminn!!

  66. Anonymous says:

    Apalah sangat nak bandingkan dengan universiti dalam negara. cuba bandingkan dengan universiti-universiti dalam dunia. Malaysia tak tersenarai dalam carta 100 universiti terbaik dunia. Kalah dengan jiran sendiri, iaitu Nanyang Technological University (NTU)di Singapore yg berada di carta 73 dunia.

    Usah katakan nak setanding dengan Universiti Singapore. Nak lintas National Taiwan University pun tak lepas. Sekarang taiwan berada di carta 95 Universiti terbaik dunia.

    Bagi saya tiada apa-apa yg nak dibanggakan dengan pelajar-pelajar Universiti kita. Title saja pelajar universiti. Tapi tahap kepandaian dan ilmu mcm tin kosong. Lepasan SPM yg tak dpt masuk U boleh dapat kerja bagus-bagus. 80% orang yang mendapat pekerjaan dan bekerjaya di Malaysia adalah lepasan SPM. Renung-renungkanlah. Lihat 2011 Rankings of Universities in the world(1-100) click http://www.university-list.net/rank.htm

    My Facebook : halimislam@gmail.com

    • amirulrasyid says:

      nak banding dgn universiti luar negara nak buat apa. dyeorg bnyak main rasuah lah, bayar duit nak dpt ranking tinggi2. semua ada propaganda2 and muslihat.amik degree kat NTU or kat local univsty, gaji kerja t sama jerr.start dr bottom.mcm lah stdy oversea,terus dpt jd bosss.pngalaman jelahh beza.tak perlu bangga2 sgt lah dgn ranking2 oversea bagai2 nih.

      • facepalm says:

        *facepalm* dik umur berapa? cakap mcm pakai kepala lutut.

      • Lin says:

        statement x berakal.. sikit2 rasuah la.. itu la.. klu depa ni mmg x bagus pun ko peduli apa.. cuma satu je aku nk ko ingat.. klu company MNC di suruh pilih grad local or oversea.. aku yakin dia pilih grad oversea.. masing2 ade kelebihan tersendiri okeh!! klu grad oversea sekali pun tp keje kat stesen minyak pun x gune..

  67. Anonymous says:

    USM yang berada dlm carta nombor 1 Malaysia pun dpt nombor 309 dunia. Malu dengan Indonesia, India, China, Taiwan dan lain-lain negara lagi termasuk dengan Universiti Laknatullah sendiri iaitu Hebrew University of Jerusalem (Israel). Sekian Harap Maklum.

  68. Anonymous says:

    letak la cgpa terbaik dlm msia..wahahaha u trbaik nak wat pe..lau cgpa hancusssssssss…usm..student cgpa 1.59..terbaik ker…

    • miss m says:

      usm punya student nk msok sekurang2nya 3.5 ke atas..yg msok ctu kbnyakan semua top students in malaysia…jgn ptikaikan..

  69. Anonymous says:

    baikla dari cgpa 1.59 kat u lainnn tu….wakakaka

  70. Anonymous says:

    klu kat u lain dpt 4.0, jgn hrp leh dekan bila masuk usm. korang igt senang ka???

    • teraju empat says:

      haha,..
      tp setahu aku uitm paling senang nk dpt dekan
      huahuahua
      aku kt unimap ni pon menggelupur nk dpt dekan..
      diorang senag2 je..pastu leh wt fast-track..j***h pe

      • hamba Allah says:

        who said?? ko blaja la dulu kat UiTM baru ko tau.. hello.. ko mampu ke satu semester 30jam kredit??

      • business person says:

        ini kew ayat org dr u y “bgus” sgt tuh?? sygnye nampak mcm engko ni ada otak tapi letak dekat bontot!! cha lu ckp jgn ikut mulut, pernah ke ko rasa mcm mana org study bertungkus lumut siang malam semata2 nak grade dgn result y bgus?? bg aq la kt mana2 belajar sama je..universiti just tmpat menuntut ilmu ..klu bengap tuh ttp bengap jugak even masuk u pling “bgus” sgt….bile ko dh abes it depend on your self….boleh wt kerja ke x..hrp U je kebam kebomm tp mengangur gak bek tak payah… heh ko ngat ramai org2 y berjaya tuh bgus sgt ke education background dy?? well hello bill gates tuh pon kena buang u weyh..tapi sebab apa dy ley berjaya? sebab dy guna otak n akal y ALLAH bg tuh..bukan mulut je y just tau cakap berdekak-dekak tapi kosong

    • Lin says:

      bangga la sgt! aku nk tgk satu hari nanti ko ni keje ape gaji ko brp? FYI.. staff aku ade je graduate USM ni tp lg bongok dr bdk POLI.. sorry klu terasa tp ini adalah kenyataan..

  71. Anonymous says:

    55.Majlis Peperiksaan Malaysia
    ??
    ape kena mengena plak.sejak bile MPM as student

  72. Anonymous says:

    lek sume mende ni xpntg pon..jgn gado2 @ sndir2…yg ptng tgktkn mrtbt u m'sia kt dunia..

  73. Anonymous says:

    mengarut je rank ni…nonsense!

    pe kaitan no 55.mjls peperiksaan malaysia dgn rank ni pulak? gilo ko apo! ntah2 ni skdr list je not about rank…msti copy past ni =P

  74. Anonymous says:

    ak dak pregraduate UKM…
    tp ak rse ni bkn primary source.. xley caye sgt..
    kalo MOHE keluarkan, ak caye la..
    kalo universiti nak jd world class, kne la slalu wat research n kluarkan tesis..
    ni ak tgk lecturer asyik dok meeting, mgajar, mgajar, meeting smpai xde mse sgt nak fokus 100% kt research dyorg..
    lg stu masalah kat msia ni, kerajaan xbg byk sgt dana utk penyelidikan.. bpe pecent je dpt.. so, ape cer nak wat penyelidikan yg mampu menggegar dunia kn..?
    kalo duet siket, ape pon xjalan… :)

  75. Anonymous says:

    tahniah to all penuntut malaysia..gunakn ilmu..lantas beramal..bukan saling mencaci dan mengutuk..

  76. Anonymous says:

    Tahniah to all penuntut universiti malaysia kerana berjaya melahirkan ramai anak luar nikah. teruskan beramal dengan amalan buang bayi. bukan saling mencaci dan mengutuk.

  77. Anonymous says:

    mula2 senyum tgk universiti kat num 2… rupanya kat num 8 daa.. dah x nmpk beza daa ehhehe

  78. Anonymous says:

    sape yg buat ranking newh???nmpak beno nipunyer… kite bako aje!! bako!! bako!! (^_^)

  79. Anonymous says:

    semua org riak dgn u masing2… dunia2…di sisi ALLAH kte sume sama..xkire dr u mna… xdak soklan dkubur nant yg akn tanya" rank ke brapakah u kmu sms ddunia?" hmmm..

  80. Anonymous says:

    walopun U aku,UNIMAP,berterabor kampusnye,kalah gak u len yg kampus mencanak besornye….
    tp ape pun,aku desak management U aku bg siap kampus cpt2…nanti kalah la UUM…besor lg dr UUM….pehhh….

  81. Anonymous says:

    bangang

  82. Anonymous says:

    korg nie student tp stupid..
    psal rnking pn nk megah2, yg pntg bkn ranking u 2 sbnarnya lg pntg ilmu n pointer kta 2..haishhh

  83. meme says:

    #55 majlis peperiksaan malaysia????

  84. Anonymous says:

    Ak yang study kat UTP ni pn tak pelik tengok ranking camni…kalo ko grad nanti employer bukan evaluate dari univ mane ko datang pn…yg penting value dalam diri individu tu sendiri jugak. Cheers~

  85. Anonymous says:

    blajar la kt ner pn yg pntng niat tu…

  86. Anonymous says:

    hello..nk tnye skit,,international islamic college n kolej polytech mara,,mane yg bgus?

  87. Sharah says:

    this is only based on research… not out of all top studies field. for more info go to

    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2010

    scroll to number 5… Malaysia first shown at UM… followed by UKM

  88. Sharah says:

    this is only based on research… not out of all top study fields. for more info go to

    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2010

    scroll to number 5… Malaysia first shown at UM… followed by UKM

    world's ranking 2011 has not released yet. thanks :)

  89. Anonymous says:

    entah mamat mana lah buat rangking ni…tak pernah ada U yg pernah beat UM in my opinion…never.kalau ikut ranking pun tak pernah.USM? APEX tu bukan certificate…just funding..tp ramai yang tak faham

  90. AKU BANGGA JADI STUDENT UM says:

    KEPALA HANGGUK ORANG YG LETAK RANKING NI..SEJAK BILA USM FIRS? BOO GILER KOT! MEREPEK TAH PAPE ENTAH LETAK TAPI LETAK SUMBER LINK TOPSTUDY MEREPEK..NAK LAWAN PI TENGOK QS WORLD RANKING BARU BETUL BRO..DAH!

  91. tokguru says:

    org yg hebat dan bijak x kan bising2 ttg ranking ipt, yang penting dia mengenali kebodohannya setiap kali ilmu brtmbah…

  92. Anonymous says:

    btul btul btul…. sokong tokguru..

  93. Anonymous says:

    tokguru!!! tlong amik ak sbgai student kamuuuu

  94. man laksa says:

    universiti tokguru adalah pilihan utama….
    go tok guru go…. yeah

  95. Anonymous says:

    xpenting dah uni ranking no bape…aku dapat keje sudah.

  96. Anonymous says:

    Aku pon sokong tok guru beb!!

  97. Anonymous says:

    Orang yang kata lepasan spm tu lagi bagus agak2 la wei..bila kite diberi pilihan utk sambung..ape salahnya kita nak sambung.jgn terlalu sempitkan fikiran.Rezeki masing2 beb!

  98. Anonymous says:

    alamak aimst university last aiyo aiyo…………………………………………………………………………………………..

  99. Anonymous says:

    kalo universiti ranking atas pon tp blaja majority gune bm ape klas. bile praktikal haram jadah xtau ape plak. harap cgpa je tinggi. kalo kat industry pon org prefer ipts lagi. aku ipta pon malu. xyah riak la dapat ranking first. nyampah

  100. Anonymous says:

    Korang ni student, tp stupid.. tgk pe ditulis kt bwh skali tu:

    The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.

    tentu2 la ipta lg besar contribution nye sebab student ribu riban..

  101. Anonymous says:

    Based on recent survey of the best universities/colleges in Malaysia for 2011, Universiti Sains Malaysia (USM) had strengthen their seat at the top place followed by Universiti Teknologi Malaysia (UTM), and Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) which ranked at the 3rd place of top 100 universities/colleges in Malaysia.

    Where is Universiti Teknologi PETRONAS?

    UTP is ranked at 17th in this list and at 2154th rank among the top global universities/colleges. Some of you may be thinking why UTP known as one of the best engineering university are at 17th rank.

    Actually there are many factors or qualifications to decide at what level the university would be. Some of the factors are the popularity of the institutions among the student, the academic performance of students, preferable universities by lecturers, human resources survey, and also how significant the researches and scholars produced by the universities affect the global communities.

    Few reasons why UTP are not as top as the other 3 universities in Malaysia. Some of them are:

    1. UTP are only 14 years from it's first accreditation year (1997) compared to the others which may reach 25, 50 or even 100 years. The analogy just like an infant compared to an adult. Difference in years of establishment resulting differences on the products by the universities, academic experiences, and also the performance of particular university.
    2. Basically, UTP are not generally qualified to be compared to those top universities. You may wondering why? Because UTP only introduces two faculties which are Faculty of Engineering and Faculty of Science and Technology. How many faculties are there in USM, UKM, UM ? Count it by yourself. The more faculties that uni have, the various researches and scholars that uni produces. Relatively, we can't compete with them.
    3. We are private uni. They are government uni. They receive more allocations and financial aids more than us. If not mistaken, they are allocated with an amount of money by the government for the university's development and researches conducted.
    4. We only have 6,000 – 7,000 students with 500 – 600 academic staffs while UM for example, have more than 45,000 students with about 4,500 academic staffs. This information shows us that we are a very small university in term of students and staffs capacity. Thus, the ratio for graduates and researches in each faculties within UTP are obviously less compared to the other universities.

    These are my opinions only based on the info provided in the internet and also my readings. Feel free to comment your own opinion if there any. Thanks.

  102. cik hana nasir says:

    Nak share boleh? :D

  103. a student says:

    well seriously this ranking is crap aka can’t be trust.
    i mean there is one official ranking on asia’s best universities top 200 and um ranked 39 out of 200 but in malaysia um is ranked 5th??? pfft come on…i’m not bragging here but if the others uni can ranked higher than um in this chart then how come they don’t even appear in top 100 of asia’a best university??

  104. Nor Atiqah says:

    sejak bila pulak Majlis Peperiksaan Malaysia adalah sebuah universiti? tak boleh pakai lah research ni.

  105. abahklia says:

    What happen to MARA Colleges?Like KPTM.KKM or KPM? Doesn’t they have any quality at all? SEGI College are better than them? We dont need any ranking at this moment,because my son got 8 A,applied for IPTA ,satu pun tak dapat..i’m a MALAY,but still my son have to applied here and there.In the end he went to work at My.News.Com as a cashier.All good private and high class Universities also send an offer letter,but all money talk loh..!!To my Non-Malay friend,listen baik baik…’tiada apa pun yang untung jadi Melayu ni,Menang SORAK,kampung tergadai..!! To my dearest Malay people,bangun lah dari tidor mu,lihat apa kemahiran yang kita beri pada anak2 kita,racing motor ke atau cipta enjin motor atau ‘tidor’ sepanjang zaman..

    • NOT A MALAY says:

      if 8a’s n u dnt gt anythng….
      i scored 11 a’s…n did nt even gt a single shit frm governmnt…n nw stdyng at a private uni n my father still needz 2 support my othr 3 sibling…so wat the heck,,,,wen ppl lyk us gt in2 private unis, im sure our uni does muc more well… juz dat governmnt unis r survivng cuz of money frm governmnt… compared 2 quality sudents ther r in private, the govermnt unis cn kiss the private unis’s asses….

  106. rahimie saidi says:

    ” dimana kita belajar tidak penting , tp siapa kita akan jadi untuk masa depan itu yg harus di pertikaikan “

  107. Farhana says:

    Yeay! University of Sexy Men@University Suka Meeting is first! Keep on doing our best for our uni, USM peeps! :D

  108. anonymous says:

    Soalan saya mudah sahaja, Penilaian ranking badan berautoriti mana buat?

    lepas tu macam mana bentuk penilaian dilakukan?

  109. mie says:

    Haha..pasal nie pun nak gadoh-gadoh, nak bangga tak tentu pasal.

    Hoi, tak yah dok kuar kan list la kalo nak wat anak melayu bertekak tak tentu pasal.

    Lek sudey..studi sungguh2, amalkan..keje dgn ikhlasm dah perform baru la lu layak nak gebang pasal Uni ko yang top tuh.

    Hehe.sori k. kasar kot.

    • anon says:

      setuju.

      ntah ape2 la buat ranking ni, diorg x fikir ke kesannya kat U lain kalau student yg baru masuk tu??

      kalau masuk top U mmg la seronok dn nk belajar betul2 (or kdg2 diorg main je sbb U diorg mmg dh top? just an opinion)tp cuba fikirkan student yg x puas hati masuk U yg x top? mesti diorg xnk blajar sungguh2 kan? (again, just my opinion)

      SEPATUTNYA TAK PERLU PUN RANKING-RANKING NI. BUAT KITA BERGADUH SAJA. NAK BUKTI? NAH, BACALAH KOMEN-KOMEN KAT SINI.

  110. angin says:

    x kira la uni rank berapa,result terbaik atau tidak,…yg pnting bleh berfikir kreatif,rajin,usaha,doa….cgpa stkat 2.5 lebih pun x apa…rezeki Allah bagi tp jngn teruk sngat…usaha penting.bukan meniru dlm exam,tuto,test…haram rezeki.

  111. VC says:

    oi…kecoh lah korang nih…bila no. 1 suker..yg last mengutuk bagai….klu x suka jgn tgk la… klu suka syukurla.. benda ni pun nak kecoh….kata IQ tinggi…tp mcm budak tadika lepas lumba lari…

  112. I’ll give you one word,”Bullshit”. You dont know how the private sectors value local uni students 凸

    • chill out bro says:

      well, ranking is nothing..it might be manipulate by people for some reason..So,if you think that the private is better..it’s okay…and if you have prob with the governmnt..speak properly..with nice words bro…if you talk like that..i think..you actually have no place for any universities..governmt neither private..educated people..should educate themselves first before they can educate people..and one more thing..full of knwledges but lack of behaviour is nothing…

  113. ed says:

    haha setengah je betul.. tp part uitm tu mmg tipu habis..
    uitm patut letak bawah skali..
    bodoh ape ipts kalah ngan ipta…kerajaan tipu korg makan je bulat2..

    takper la, biar korg hidup dlm denial jap…
    siapa yg uni kat atas tu untung la bai..hha senang cari kerja…

    ceh, isu semasa malas amik tahu, pastu ad hati nak berlagak bagus

  114. anon says:

    aku sokong semua yang ade dalam MALAYSIA. kalau rakyat sendiri tak sokong, hancurlah negara tu. peace no war!! :D

  115. entah ape2 says:

    Ya Allah..ni ke level student U kat mesia..
    “u aku lagi baekla”..”u orang laeng cam haram la”..
    plissla weyy..we all educated students..
    malu la sket..klu lah bos2 company baca komen2 kat cni, malu beb..

    • chill out bro says:

      yang gado2 ni..orang yg hanya berpengetahuan..tapi x terpelajar pun…x semestinya bila masuk u..sume terpelajar..btol x?

  116. Egypt Gold says:

    Rilek ah jangan gado, universiti top ranking pun still buat bende bodo gak. Aku tengok banyak cina ngan india join BERSIH tu, padahal diorang bukan power ke kat universiti? Bile dah grad buat taik lak. Walaupun diorang banyak menyumbang negara ni dari segi akademik, lepas universiti diorang masih buat bende bodo gak, apatah lagi orang melayu. We can do so much more without them.

  117. PelajarU says:

    B.O.D.O.H piang..
    pasal rank pon nak gadoh…dapat upkan cgpa ke kalo gadoh pasal rank U? adess..

  118. ish3 says:

    ish3..psl ranking pon nk gadoh, dh terang2 dia dh bgtau The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars…
    nk jd U yg first tu, bykkn2 la postgraduate student wat reserach, buknnya kesah pon cgpa berapa yg dpt, yg dikesahkn contribution research tu utk Malaysia..ish3

  119. RIPs says:

    yg penting FYP korang kne gempak nak mampus br sng dpt keje….peace yool

  120. muhseinkamarudin says:

    anyway UM is the best!!

  121. anonymous says:

    yg ko ckp ckp byk sgt ni pehal..support jelaa u kt msia ni..nk kondem2 bek tuka kerkyatan..ntah2 ko u pn xlpas..ckp nk pandai je..puiii..

  122. lalala says:

    UM dah down dohhh…dah xd kaki dgn U lain…

  123. unyek says:

    yeah!!! visi universiti, visi berintergriti…dinamik bangsa..bla..bla..bla..bla..Steady la Unimap no.6..baru jer brape tahun sejak dr KUKUM dulu…pergh!!

  124. momoe says:

    sarcastic la korg nh. chill sudah. korg macam nih nmpak pathetic tau x??pfffttt

  125. zzzz says:

    ak kat uitm pon struggle dalam engineering adoi

  126. FarisAmin says:

    Belajaq je la. Score baik2. Gua nak sara anak orang nanti.

  127. mardiya says:

    hoho..puas bca komen2..mcm2. Jom blajq rajin2, rnkng2 nant blkg kta tgk.

  128. berpikir says:

    anonymous paling bdoh dlm hal ni.mula2 blagak pas2 wat2 baek

  129. berpikir says:

    kowg nama je bdk u..tp bdoh mcm xg skola..cetus pbalahan..relax2 da la

  130. HENSIAM says:

    gila xdak ubat. menda ni nk gadoh. dunia dunia. HAHAHHA

  131. o'Connor says:

    the rise of UTEM…br 10 years dowh..ReLAxx
    watever it is, uitm di hatiku..haha..thanks

  132. Mimiz says:

    Aku bangga dengan UniMAP sb ranking yg ke 6, dibawah universiti2 yang dah lma pertubuhannya…Wlaupun UniMAP mndpt pelbgai kontrovesi, tapi aku yakin…UniMAP boleh kehadapan setanding ngan USM sebagai Universiti Penyelidikan (APEX). Sekarang ni aku mrupakan postgraduate student UniMAP…bertapa susahnya nak dapatkan grantt utk penyelidikan..yg dapat mnbiayai studentnya utk mbuat penyelidikan…tapi studentnya mempunyai semangat yang tinggi utk meneruskan penyelidikan di UniMAP…Chaiyok UniMAP….

    • pokai says:

      betoi2…. saya pon budak unimap… unimap nie studentnya berdikari… yeyyyyy…!!!

      tapi ranking ni base on research budak2 master ngn phd jer kan?? budak degree ngn dip tak de function sangt dlm ranking nie..

  133. syi says:

    http://www.malaysia-students.com/2011/09/qs-world-university-rankings-2011.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MalaysianStudents+

    Rank University
    1 Cambridge University,UK
    2 Harvard University, US
    3 Massachusetts Institute of Technology, US
    4 Yale University, US
    5 Oxford University, UK
    6 Imperial College London, UK
    22 University of Hong Kong
    25 University of Tokyo
    28 National University of Singapore (NUS)
    58 Nanyang Technological University (NTU)
    167 Universiti Malaya (UM)
    279 Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
    335 Universiti Sains Malaysia (USM)
    358 Universiti Putra Malaysia (UPM)

  134. mmmm says:

    haaa MMU no 7? haha

  135. jang says:

    poyo………. den raso tadika den dulu kek kampong lagie bagos kot..hehe

  136. nano teknology says:

    mcm ni ke pelajar2 ipt beri comment?

  137. senah samurai says:

    hahaha aku pelajar poli je.. lg ar xde dlm list x kesah pon hahahaha :P

  138. ika says:

    hai.. ermm.. amek masa sejam gak la baca KOMEN-KOMEN BERNAS korang nih.. ada yg OK, ada yg LAWAK, ada yg ANNOYING pon ada.. so, skrg nih mcm nih la.. doesn’t matter la U kita kt ranking mana2 pon.. n doesn’t matter la ranking nih menipu ke, apa ke.. yg penting, we as a student, should do our best so that kita leh contribute sumthing kt U kita.. cuba bygkan kalaulah ada lecturer kita yg terbaca komen2 kita nih.. mst sorg kecik hati.. mst dorg rsa mcm dorg x penah bg ilmu kt kita suma.. i’m from UMS.. n i dun care about d ranking at all.. mmg la ad rsa mcm rendah diri sket coz bkn top 5.. whatever it is, U mana saja yg kita berada skrg, itulah U yg terbaik utk diri kita.. nothing wrong if we wana 2 be competitive.. but pliz do it in a positive way la ya.. yg mana ad ilmu lebih, kita share la.. mujor la kita semua dpt further study kt U.. to those yg x dpt further, mst sedey dgn sikap kita bila dorg bca suma komen2 nih.. x matang.. so, what we need to do is, try our best to score in exam.. dgn cra itu la kita nk contribute kt U kita.. am i right?? so, x mau la gado2 nih.. =)

  139. tibe-tibe nak menyampuk.. even upsi no.19, saya tetap bangga sebab upsi satu-satunya universiti pendidikan di malaysia… hidup UPSI!!!!

  140. Student_Gee says:

    sy pun nk mnyibuk jugk.. hehehe… UMP=rank 6..
    well xkirala UMP kt rnking mna skali pun.. im so grateful cz Allah still giv me a chance 2 upgrde my knwledge.. :)

  141. wani says:

    haha gaduh la korang ..lalala yg penting ukm no 3 yey haha.ak grad ngan cgpa 3.8 rileks2 je..ape la korang ni gaduh2..ak sokong sume uni kt m’sia ni.ipta or ipts..2 sume kn tmpat perbukitan ilmu..wahh kau tetiba jah ayat ak cmni..UKM’s la katekan u’ollss..jgn mara..chill2..

  142. AkmalHakim says:

    Salam, semua..sesungguhnya saya pelajar UTM amat berbangga kerana UTM diletakkan di tempat kedua dalam senarai ini. Tahniah UTM! Harap usaha dapat dikekalkan dan dipertingkatkan! Huhuh saya speechless dan sangat terharu! huhu…:))

  143. Anonymous 2 says:

    Salam untuk penulis.

    Macam tipu je you punye list ni.

    Apa sumber untuk carta ni?
    Kenapa UM ada di bawah UPM?
    Macammana IIUM ada di bawah Univ kendalian kerajaan negeri?
    Apa kriteria yang diambilpakai?

  144. Trollol says:

    childish, noobs give a damn about ranking #facepalm

  145. Belajar Sampai Mati says:

    sapa yg amik kisah sgt pasal ranking ni mmg kategori manusia yg suka berprejudis,,, org yg kat Harvard gelak jea smbil kata ” aku kat harvard tak kisah pun pasal ranking ” :D.. tak kesah la kau masuk universiti mana pun , ni kan kat dunia jea.. last2 tempat yg pasti syurga atau neraka jugak kan?

  146. zharif says:

    waa….UMP nombor 9…bangga jd UMP’IAN….

  147. jang89 says:

    aku bangga unirazak 25/////

  148. ariel says:

    korang buat sye takut nak pilih universiti
    untuk sambung belajar.
    mengarut sungguh perangai.
    :p
    ariel recently posted..~nilai blog saye~

  149. Selvakumar says:

    Very good UPM! Keep it up! Do more research on up coming day! Go! Go! Go! UPM

  150. anonymous says:

    yeay NDUM aka UPNM no 37!

  151. joe says:

    ler sal ni pon nak bertekak…rileks dah ar…

  152. tahpape says:

    aq m3ncik dowh cmnieyh. pangai korunk sgt mcm beBuDaQsS g3dix kayh! sal rank pown nk gado2..tahpapew! xLaRat scrowll ke bawah taw! manyak sgt komen2 puake n cilaks. mencik sgt bac3w! geli tau. papepown..sumew univ pown bagoih jew…takyah nk gadow2..bkan leh ubah rank pown..kitew kan 1malaysia..tana la gado2…menCikKK taw..

  153. UTP terbaik says:

    Yela…aku tau UTP no 17…well memang ada sebabnya…http://ascesitism.blogspot.com/2011/04/university-rank-where-is-utp.html ..baca ni… and untuk pengetahuan anda yang UTP graduates adalah 100% konfirm kerja.. tapi actually tngk jugak kat CGPA…kalau tinggi demands ngan company besar pun banyak..http://skorcareer.com.my/blog/malaysia-unemployment-issue-why-fresh-graduates-are-unemployed/2008/04/17/…baca ni pulak…

  154. SEmua ipta ngokngek... says:

    dok bising2 apa wey….. hampa tgk yg ni la!!!! laman web di bawah ni… baru hampa tau U hampa taraf mana mengikut akademik & teaching and learning standard…. tak payah dok kutuk uitm.. bangang oiiii aku dok USM yg banyak bangsa pon sama ja… x bergaul byk pon.. klu bergaul pon x dak perbezaan pon… oiii mangkuk2.. esok nak p cari kerja orang bukan tgk hang budak U mana… org tgk pointer & softskill.. klu hang UM vs UITM minta kerja.. pointer ci uitm hebat n speaking top… mesti la org nak ambik dia… bukan UM yg pointer sampah atau lebih rendah c kit drpd bdk uitm tu…

    • UM da' best says:

      Sapa cakap..?? kalau dah syllabus kat UITM senang.. mmgla semua senang dapat pointer 3.7 keatas… aku rasa U lain susah kot nak dapat camtu… pasal soft skills tu aku setuju dgn ko….

  155. sue says:

    hahaha… sy pon s2dent uitm gak dlu… tp skg dh b,hnti coz dpt spa…. uitm mmg bez…. chaiyook2 uitm ku… tp yg penting s2dent kkm x yah g interview time nk apply kje nnti.. hehe… konfom dpt kje under govment… anyway.. gudluck my uni frenz….

  156. shean says:

    hahaha…lucu lah aku tengok budak2 U ni bergaduh tak tentu psal….nama jer skolah tinggi…aku yang bekerja sebagai buruh kasar ni pun tahu yang kritiria U tak melibatkan pencapain student…tpi setakat management..pasal U pun nak gaduh…nanti klau pasal agama,bangsa,parti politik..hurmmm aku tak tahu lah…mesti hancur Malaysia ni…rugi jer kerajaan tanggung korang belajar….Nasib aku sebagai Buruh kasar nie bergantung kepada anda smua yng jdi bkal pemimpin…klau mcm nie bkal pemimpin..mati lah kami yag tak da skolah nie.

    • Uitm best says:

      Relax la yang ko melatah kenapa…. tula malas nak belajar… lepas tu salahkan orang tak dapat masuk U… apa ke pelik ko ni??

  157. lynda says:

    pasal ni pon nak gado..ntah ape2

  158. aira_uitm says:

    aiii.. banyak sangat comment y mengutuk u sane, mengutuk u sini. as a student, tak payah la mcm ni. sokong antara satu sama lain tu kan bgus. :)

  159. Sara_UMS says:

    Aplah….Rasulullah kta mnuntut ilmu biarlah smpi ke negeri cina..bkn tggi mna ranking u trsbut atau sbginya melainkan keluasan pandangan minda…you blaja smpi mna tinggi pun klu fkiran smpit, useless..Dimana sja kita blajar, rezki x dtg dri u…tp Allah SWT..even org xda skolah pun Allah bgi rezki…main point is rezki ad d mna2..bersyukur apa yg ad…xprlu riak, xperlu malu dgn tmpt dmna kita bpijak…

  160. ice says:

    walaupun unikl kat ranking 36, x kisah la..aku tau, unikl byk menekankan praktikal berbanding teori.tu sbb la aku boleh bekerja sampai skang.dpt gak develop skill ;p

  161. Economist BNM says:

    Dunia perlukan perubahan…. Jangan hidup seperti orang yang tak bertamadun,,, Pelajar u adalah orang yang bijak.. Jangan jatuhkan Maruah negara berbalah sesama sendiri disbbkan ranking yang tak iktiraf tepat. Nasihat sahaja. Malu sikit Kalau bakal majikan terbaaaacaa… Bimbang takut terrambil golongan dalam NI… Kalu trrambil jugak,,,, mungkin Akan bertekak pula pasal ranking Kementerian, Ranking company, ranking Sekolah… Dan seumpama rankingnya… Pikir-pikirlah selamat beramal. Assalamualaikum selamat ber online.

  162. Ray says:

    Sape study kt IPT ranking ke-55 tu?

  163. fazrel_oum says:

    Assalamualaikum,saya seorang peniaga yang sambung belajar setelah lepasan spm dan stpm,kini pelajar pjj di oum terasa ranking seperti ini membebankan kami yg ingin sambung belajar,buktinya dulu asigment hanya 20 persen,ujian 25 persen dan discuss dlm web 5 persen,final exam 50 persen,setelah tersenarai ranking oum di tangga 15,oum membuat perubahan ketara asigment 60 persent dan final exam 40 persen,proses belajar begitu tertekan bg mencapai paper kredit,ramai kawan dah mula terasa tertekan dari segi masa,wang ringgit dan tenaga.saya harap tak ada gunanya ranking universiti ini jika menekan student separuh umur seperti saya yang berminat untuk belajar bukan mencari pekerjaan.

  164. Haji-Z says:

    Sebagai graduan B.Sc (Mathematic) USM dan graduan Master of Environment UPM, saya dapati USM memang layak dapat top ranking,

    sebab walaupun sudah 20tahun berlalu tetapi saat-saat tension study di USM masih terkenang,

    sebab itu quality graduannya walaupun Third Class Honours tetapi mampu meraih pointer 3.75 Master di UPM.

  165. Dunsyioksendiri says:

    Monash University is:

    Ranked in the top 1 per cent of world universities – 117th in the world (Times Higher Education World University Rankings 2011-2012)
    Ranked 60th in the world (2011 QS World University Rankings)
    The Times Higher Education World University Rankings has rated us:

    the 5th best university in Oceania, a jump of three places on last year (2011-2012)
    one of only 7 Australian universities in the world’s top 200 (2011-2012)
    in the top 40 universities in the world for Clinical, Pre-Clinical and Health (2010-2011)
    in the top 50 universities in the world for Life Sciences (2010-2011)
    According to the 2011 QS World University Rankings, Monash is among:

    the top 40 universities in the world for Life Sciences and Biomedicine
    the top 40 universities in the world for Social Sciences and Medicine
    the top 50 universities in the world for Arts and Humanities
    the top 60 universities in the world for Engineering and Technology.
    The Shanghai Jiao Tong Academic Ranking of World Universities 2011 rated us:

    in the top 50 universities for Chemistry

  166. Saftoni90 says:

    saya bernasib baik sebab student2 di universiti saya just a few can speak Malay sbb sy x nk diorg tgk blog ni..agk memalukan ckit…sy klau boleh x nk tgk la student2 IPT malaysia bergaduh hanya kerana ranking U..WTH…keupayaan sndiri lbih pnting..ranking tu cuma taraf saja…saya sudah hampir setahun di UCL(not UEFA Champions League but University College London)..sy tgk x bnyk beza dgn Malaysia dr segi corak pmblajaran..kadang2 saya rsa UUM lg power dr UCL ni dr segi sahsiah pelajar dan juga semangat berdikari dikalangan pelajarnya..apa yg saya perhatikn disini ialah mgkin pensyarahnya berkualiti..di sini jarang utk jumpa pensyarah tahap Master..almost 95% I think they got Ph. D..jumlah professor bertaraf juga melebihi jumlah doktor..anyway my dad is UUM lect..klau dr segi facilities,sy tgk UUM is top..hahaha..kt UCL ni ade jugk kemudhn yg dikongsi dgn universti lain…
    ksimpulnny,tiada istilah U aku terbaik,U kau low standard..kwn saya yg blaja di USM,UKM,UPM dan yg setara dgnnya pun ade jgk dpt pointer bwh 2.00..so,ape yg pnting ialah spnuhnya dari pelajar itu sendiri..x kira Universiti mana pun kamu belajar..
    (cabaran btul la blajar kt cni tp umur br 17..asyik terpulau..(T_T)..klau kt Malaysia,ade juga tmpt mengadu..)

  167. uniKL soldier says:

    As long as the universiti tu diiktiraf gov& world, i think thats already good, please dont judge your university simply by words. We dont need it. Prove it with your ability, such as invention of AIDS cure… invent new renewable energy resource for the future..If that u could do, u also can give words even in malaysia’s berita harian.. From that, I believe University with Final Year Project & got Industrial Training year is more better to the world..not in the website

    • Teressa James says:

      i agree with u! We should be the one who’s bring the rank of university.. Not like the low class-minded man type, which is university bring him/her rank.. gudluck malaysian!!

  168. Nazari says:

    TAHNIAH Prof, Prof Madya, Dr, En dan Puan, Juga Adik-adik dan ank-anak yang pulun sakan dan akhirnya USM terpilih sebagai Universiti Terbaik,
    Teruskan perjuangan anda, Tapi ingat, Ilmu Allah swt itu amat banyaknya, kita baru dapat sikt aja tau dan banyak lagi yang kita tak tau, so we never stop to study and make a search, Macam mana pun TAHNIAH USM

    Anak Asuhan USM
    TADIKA 1979 (Matrikulasi la tu)

  169. Kelly Goh says:

    UMP is the best. :)

Leave a Reply

CommentLuv badge