141 Responses to “Pengurangan Kadar Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA”

  1. blog-tips-kurus says:

    Mari jelaskan hutang..! :-)

  2. donny says:

    wah,ada pengurangan..ringat sikit beban ditanggung..

  3. Mel © says:

    btul tu donny..hehe

  4. Anonymous says:

    cam ne klu yang dapat bwh 3.0…?? xkn xde kot? atleast 30% pun dah ok…hmmmmm

  5. aben says:

    pointer ntuk diploma n degree dkire len2 ke???

  6. kei says:

    selamat dapat pengurangan… bersih licin akaun kalau x dpt pengurangan…

  7. lovecoolblog says:

    adakah pengurangan ini masih sah hingga sekarang??

  8. jihan says:

    i think,, for now we have new policy,,, i just heard about it,,, rate for local student has been increase by 25%,,,,i don’t know whether its correct or not… but i think this one,, is not the latest one

  9. AR-RAYYAN says:

    SY DPT DISKAUN 50% SMSA DIP..AT THE SAME TIME SY DAH ANTAQ SURAT PENANGGUHAN BYRAN BALIK MARA…SY JUGA SEDANG SMBUNG DGREE…THEN JIKA SY DAH ABIS DGREE NANTI AND DPT LEBIH DR 3.5…DAH JD BIASSWA N KLAW BOLEH PIHAK MARA HALALKAN SHJALAH HUTANG SY MASA DIP DULU BOLEH???…AMIN

  10. AR-RAYYAN says:

    mara only support ipts…x ipta..ipta ptptn…kalaw ada pown tur biasiswa bukan pinjaman…dgree boleh jer apply…tp kena tulis surat penangguhan byrn balik..n kena isi form yg kita dah pernah pinjam mara masa dip dulu…so bila dgree nnti mara dah ada rekod kiter…so proses kita nak dpt mara utk dgree pulak lg cepat la..sebab dah ada rekod.

  11. Nadia says:

    mcm mana nak dpt pinjamat MARA waktu amik degree? kalau sebelum ni, waktu diploma mmg under pinjaman MARA, tp further di UiTM. cara nak minta pinjaman MARA utk degree masih boleh ke sbb da penah pinjam waktu diploma

  12. miera says:

    klau dpt pointer 3.48 xblh tukar jd biasiswa k?

  13. izza says:

    potongan tu untuk pointer PNGK atau ATT atau pointer PNG semester?

  14. Khadijah says:

    Assalamualaikum .. saya lepasan Dip from a private college .. my CGPA was 3.54 .. rase2 boleh tak transfer kepada biasiswa ???

  15. nur says:

    askm…pelik le..sye dah dkt 3 thun aply tk pengurngn pnjaman mara becos time diplma dapt 3.3 tk CGPA….tp sampai skrng tak pernh dapt fedback dari MARA…
    tak kecian ke kat kami nie ha..dah le skrng sambung degree di IPTA…mantain dapt 3.0 gak…tp MARA tak taja le…mntk pn ngn YAYASAN…so cmne lak 2???dah puas sy col tapi tak di angkat plk…bl col…ckp bz..nextime kna cl blik….srt pon dah berpuluh sy hantar kat MARA tap selalu je ckp dal proses……tencion pn de…

    • shema says:

      nur, better u go ofis mara.
      kalau awkk col memang pon camtu.. same with me before. Bila uruskan d ofis sekejap jer.. tak sampai setengah jam.. Saya dulu turun ofis mara kl..

      • hilmi says:

        shema, saya pon same la. tp bile tgk syarat kat surat dia ckp dlm masa tempoh 2 tahun je bley wat pengurangan ni..sy dah lebih 2 tahun..shema mase g ofis mara tu dah lebih 2 tahun x? tq

  16. Hanna says:

    Sy dh dpt pengurangn byrn time abis study dulu..sy perlu byr hanya rm5900 shj..time tu belum keja..sy byr 700..pas tu sy dpt info thn sy study tu boleh tukar ke biasiswa..atau mohon pngurangn lg skali..then sy stop dulu byr, Blum Ada income…so,ari ni sy nk muka byr..apa Mara punye jadual byrn blik tu..yg monthly plg rendah la..atau optional yg baik utk sy…tq

  17. latyfa says:

    salam nk tnya sy pointer 3.51 dpt biasiswa x?
    syarat diatas msih dguna oleh mara ek

  18. fadh says:

    3.50-4.00 : biasiswa
    3.00-3.49 : bayaran balik 10%
    2.50-2.99 : bayaran balik 25%
    2.00-2.49 : bayaran balik 50%
    yang nie potongan bayaran yang terbaru..

    sape yang tak isi borang bayaran balik ,sebelum jadual pembayaran balik keluar,.makne nye takde pengurangan laa..pegi rujuk mara je senang..

  19. nur says:

    *assalamualaikum… saya nak tanya, surat permohonan pengurangan bayaran balik tu perlu hantar sebelum atau selepas surat pembayaran balik keluar.. terima kasih…

  20. Edge says:

    request untuk pengurangan ni ade d/line tak? i mean, period time after grad?

  21. cyda hasan says:

    saya nak tanya berkenaan pengurangan bayaran pinjaman mara . saya tidak menamatkan pembelajaran dan telah berhenti masa sem 5 . di atas sebab2 tertentu . jadi saya kena buat pembayaran sebanyak 30k . adakah dapat pengurangan??

  22. sya93 says:

    masih relevan lgi kah rate pngurangan pinjaman pelajaran mara ni pada tahun 2012?

  23. aril says:

    cube tgok link ni. bukan ni yang latest ke?

  24. qila says:

    penguranagan bayaran boleh buat lagi x?sya da dpat surat untuk byar smula…cmne ek?

  25. LIN says:

    klo extend pun leh wat pngurangan???

  26. SUSU says:

    BLH BGTH X..TRANSKRIP RASMI 2 APA..?BLH TERANGKAN X..

  27. amir says:

    assalamualaikum?
    nak tanya.. kalau lulus tp, bkn dalam tempoh pinjaman..maksudnya lebih 3 tahun bru lulus, dapat potongan ka atau tidak?

  28. shareeza says:

    sy dpt 1% je.. Pinjam 40k,byr rm400 je.. =]

  29. mie says:

    salam…saya buat pinjaman mara. tapi pointer sy sem ni (sem 3) 2.45… sy dapat bawah 2.50 berturut2..so mara nak tarik balik pinjaman..sebab bawah 2.50.. yuran kena bayar sendiri….. saya macam naik gila memikirkan pinjaman mara ni… yuran 1 sem dekat 5k..mcm mana nak bayar

    • melvister says:

      Itu memang tak boleh ditolong sebab kena bayar sendiri..

      • mie says:

        tapi kenapa 2.0-2.5 bayar 50%?

        • rama says:

          2.0-2.5 tu CGPA. misalnya kalau asal CGPA 2.6 pastu satu sem GPA 2.0. kan CGPA jadi bawah 2.5 kan? tapi masih tak ditarik pinjaman mara sebab belum GPA bawah 2.5 berturut turut kan? orang macam ni la yang layak 50% tu.

          kalau mak ayah ada lagi pergi minta tolong depa. nanti tahu lah depa nak keluar duit tabung haji ka nak jual tanah ka pa. ka nak suruh ang berhenti belajar ka.

          nak kerja part time pun boleh.

          tapi nanti macam ang ni rasa kena bayar untuk sem yang mara bagi pinjaman ja. kalau 3 sem 3 sem la. kalau berenti tak habis pun kena bayar tau.

  30. nabila says:

    sy nak tny,sy da byr pinjaman mara tp bru sikit je..pastu sampai surat yayasan perak kne byr gak dlm rm4000.sy stop byr mara,sy byr yayasan smpai abis,pastu smpai surat suh byr pinjaman pndahuluan mara rm2000.dah selesai bayar baru nak sambung byr pinjaman mara yg tertangguh dlu sampai surat notis tuntutan 14 hari..camne nak buat ni..dah la keje gaji hari mane nak cari rm10,340.00 dlm mase 14hri..tak boleh sambung je macam biase bayar tu

  31. darkalviss says:

    hi.. harap Melvister dapat jawab soalan saya ni… dekat mana nak check kadar pengurangan yang terkini ?

    • melvister says:

      Kat atas dah disertakan kadar pengurangan Mara terkini yang diupdate pada 11 April 2012.

      • darkalviss says:

        ok. terima kasih. nak tanya satu lagi… andai kata cgpa saya 2.50-2.99, so saya kena bayar 25%.. jadi saya kena mohon secara online n hntr dokumen2 dalam tempoh 30 hari.. tapi saya xdpt sijil degree lagi sebab convo hujung tahun ni … so macam mane ?

        • melvister says:

          Wajib kena hantar transkrip keputusan degree..Pengurangan boleh dibuat lepas anda dapat transkrip rasmi. So, kena tunggu

          • reginachua says:

            saya pun da mohon sebelum dapat transkrip rasmi. tapi tempoh yang mara bagi agak terhad dan transkrip saya dapat lambat… so permohonan saya da x valid ke? saya kena mohon balik atau bagi je terus transkrip rasmi saya walaupun lebih dri tarikh/tempoh yang di tetapkan oleh mara? huhuhu macam mana ni?

  32. ameer says:

    Sekiranya saya dah dapat pinjaman mara, dan semester ni pointer saya drop bawah 2.00, adakah sem seterusnya saya tidak mendapat pinjaman lagi, sebab ni 1st time dapat bawah 2.00

    • NNicole says:

      Kalau tak silap memang ya sebab ada kawan pernah kena, pointer die drop bawah 2.00 kemudian MARA sekat pinjaman selama satu sem. So basically, sem seterusnya dia kena naikkan pointer die balik baru dapat balik pinjaman..

      : ini melalui pengalaman kawan sayalah

  33. charm says:

    nak kepastian.. pengurangan bagi student medicine adakah sama atau saperti JPA tak pakai pointer.. PASS atau FAIL.. mita pandangan Melvister yg bijaksana.. terima kasih

  34. Nor Hidayah says:

    Salam dan selamat sejahtera,

    Saya adalah pelajar tajaan MARA untuk peringkat ijazah dan sarjana. Ijazah saya tamat pada Jun 2012. Sekarang saya sedang melanjutkan pelajaran di United Kingdom yang juga adalah tajaan MARA dan dijangka habis pada tahun hadapan. Saya ingin bertanya dimana saya sudah perlu atau tidak untuk membuat pengurangan untuk pinjaman ijazah saya kerana saya difahamkan pengurangan perlu dibuat walaupun cgpa atas 3.5. Saya cuba untuk menghubungi bahagian Kawalan Kredit dari sini hampir 2 minggu tapi tidak dapat bercakap dengan kakitangan MARA. Diharap encik/puan dapat membantu saya. Terima kasih.

    • Mohd Faizal says:

      Wassalam,nor hidayah.nanti saya cuba bantu awak,sebab saya akan pergi hq mara kt kl arini dgn tujuan yg sama untuk pengurangan pnjman.ada apa2 info bgatu kt awk nnti,insyaAllah.

  35. Mar says:

    utk mntak pengurangan ni wajib ke isi online dlu..??? klu xisi online xblh ke? sbb sy dh hntr permohonan tp xisi on9 la. Just print borang n isi pakai tangan.

  36. siti aminah says:

    salam..

    saya pelajar diploma tajaan mara..saya telah menamatkan pengajian satu semester lewat dari tarikh yang sepatutnya..jumlah pinjaman saya hampir 60 ribu..saya baru sahaja menamatkan pengajian sekitar jun yang lepas dengan pointer 3.21..jadual pembayaran balik telah pun keluar dan bayaran telah tertunggak selama 3 bulan berikutan saya masih belum mendapat pekerjaan..bagaimana dengan permasalahan saya??adakan saya masih layak untuk memohon pengurangan jumlah bayarn semula pinjaman atau sebaliknya??

    • aku hamba says:

      Mengikut pengalaman kawan-kawan saya yang memohon mara … pengurangan hanya layak dipohon jika kita habiskan study dalam tahun yang ditetapkan…kalau 3 tahun(6semester) wajib habiskan dalah tempoh tu… kalau lebih atau extend, tak dapat pengurangan..

  37. sarah says:

    Salam…nak tanya kalau master pun kadar pengurgn bayar balik pinjaman tu sama jugak ke?

  38. nurulazim says:

    salam..saya baru tamat diploma dari kolej polytech mara,,kalau sya nk smbung degree kat uitm, mcm mana nk apply pinjaman mara?? brapa lama tempoh utk mndpat pnjaman tsebut?

  39. duan says:

    nk tnya..sy br smbung bljr dan first sem dpt 2.49..adkh mara akn sekat pinjaman pelajaran sy??sbb ada yg kata 3 sem berturut2..mane 1 yg btol..???

  40. ismail says:

    Assalamualaikum… sy bru tamat blajar dlm diploma november ari2…boleh x sy nk mohon tuk jd biasiswa kalau sy isi borang ni dlm masa ni…permohonan e-conversion ni xde tarikh tutup ke???

  41. recurso says:

    salam,
    weh ak extend 1 sem dan ak lulus CGPA 2.65..
    adakah pelajar extend juga akn dpt pngurangan bayaran 25% MARA tu??? some1 pls hlp..

  42. ucu says:

    salam…
    bagi pinjaman master plk kira mcmmn ek kadar pngurangan ni?

  43. maya92 says:

    nak tnye,klu kene gntung 1 semester oleh pihak universiti tetapi bkn kesalahan berat then result sy pun oke..dpt 3 pointer ke atas,sepatutnye saya abes 3 tahun,ni jd 3 tahun stgh.bole wt pngurangan x? (tlg bls sy amat2 ingin thu)

  44. julia says:

    hi saye nak tanye, pointer saya bawah 2.00, if buat surat rayuan, confirm dapat x? harap boleh reply cepat. sebab saya urgent. thanks.

  45. ZALINA says:

    salam,sy nk tanya smpai bla kte blh buat pengurangan bayr blik pnjman mara nie??? klu lbh 3tahn blh mohon lg x??

  46. nurul says:

    nk tao rate terkini tok pengurangan loan mara bley?? sebab hari tu dekat kolej mase saya sem 5, pihak mara ada bagi tao yang even pointer atas 3.5 still lg kne bayar.. please

  47. EzzIzz says:

    tumpang tanya..saya wat diploma ngan loan MARA dan sekarang smbg degree lak. masa orientation, ada pegawai MARA dtg bg briefing pasal eduloan. katanya, bila key in ic utk new application secara automatik MARA tau sambung belajar. jd sy tak perlu hantar permohonan penangguhan pinjaman terdahulu. tapi baru2 ni sy terima surat minta bayaran balik. apa yang perlu sy lakukan? minta pendapat saudara/saudari

  48. angah says:

    nak tnye,klu kene gntung 1 semester oleh pihak universiti tetapi bkn kesalahan berat then result sy pun oke..dpt 3 pointer ke atas,sepatutnye saya abes 3 tahun,ni jd 3 tahun stgh.bole wt pngurangan x? HARAP melvister BOLEH TOLONG BAGI INFO KAT SAYA

  49. paifairuz says:

    Saya nak tanya..saya konvo degree mechanical engineering bln 2 thn lepas(2012) dan baru dapat skul ijazah saya minggu lepas (bln 3 2013)..masih sempat x tuk saya buat pengurangan MARA nie?

  50. mira says:

    Slm..sy nk tnye tntang cara pengurangan byrn blik mara..
    Soalan
    1) Skrg sy da tmt bljr Diploma tp blum konvo lg..Adkh sy perlu hntar prmohonan slps konvo?

    2) Slps isi borang scr online dan hntar,kmudian sy perlu cetak Borang Permohonan dan Sertakan
    i. Borang Permohonan
    ii. Sijil Diploma/ Ijazah/ Sarjana/ PhD/ Profesional dan lain-lain (yang berkaitan)
    iii. Transkrip rasmi- apa maksudnye??
    Salinan result drpd semester 1-6 pun diperlukan juga??

    3)Jika sy ingin mlnjutkan pljrn..adkah sy msih boleh memohon pinjaman mara untuk Degree walaupun sy msih dlm proses byr blik..

    • melvister says:

      jawapan soalan anda
      1. anda perlu hantar sebaik sahaja tarikh tamat tempoh pengajian…(sebaik dapat transkrip result rasmi)
      2. transkrip rasmi bermaksud sijil keputusan pengajian anda yang dikeluarkan sebaik tamat konvo.
      3. masih boleh mohon..tapi perlu buat penangguhan bayaran mara yang terdahulu

      • recurso says:

        sy ada soalan gak..

        1. kalau saya plajar extend smpai sem 7, tapi saya skang dah tamat belajar dan belum konvo lagi. adakah saya layak memohon pengurangan ini?

        2. saya tamat blajar pada oktober 2012, adakah saya sudah terlewat utk memohon pngurangan pada masa skarang(mac 2013)?

        pls someone reply me ASAP.

  51. moowney says:

    hiiii,

    saya nk tny percentage pengurangan tu still valid ke sekarang ? saya 3.30 cgpa ..

  52. Faiz says:

    Hii…

    saya nak tanya skit.. tntng pengurangan yang mara tawarkan. Saya telah meminjam pinjaman mara untuk diploma dan degree saya. So ,pertanyaan saya ialah adakah mara akan memberi pengurangan terhadap kedua2 pinjaman yang saya pinjamkan?

  53. pijan says:

    salam….2013 guna kadar bayaran ni juga ke

  54. mael says:

    assalam sy lepasan diploma…nak tanya kalau pointer atas 3.5 bleh lg ke nak tukar jd biasiswa???
    sbb dgr citer dah xde biasiswa skang betul ke???

  55. dede says:

    tumpang tanya.. kalu master by research nak buat pengurangan bayaran balik macam mana yerk? xde pointer..

  56. anwar says:

    salam sejahtera..blhkah saudara/i update blik perkadaran pointer n jmlh pengurangan pnjmn yg terkini..trima kasih..

  57. Azie says:

    Salam..
    saya nak tanya kadar untuk pengurangan pinjaman mara tu masih sama lagi ke untuk tahun 2013 ni? atau dah di update baru..then nak tanya juga kalau masih belom konvo lagi dan belom dapat lagi transkrip yg sebenar masih bole lagi kan buat pengurangan..plss reply ASAP…ty

  58. echam says:

    haii semua , sem satu ni saya dapat pointer 2.00 . jadi , adakah mara akan berhenti taja ??
    tolong balas dgn segera. penting ni .

  59. shiela says:

    Salam. Nak tanya. 2013 still masi ada diskaun x untuk cgpa 3.0 above?

  60. halimatun says:

    askum…saya konvo 2012 dip..sya dah hntar surat pengurangan kadar bayaran balik pinjaman namun sampai sekarang masih tiada respon dari pihak mara.kawan2 saya yg sama study dah dapat jadual bayaran balik kecuali saya…

  61. dede says:

    sya dh hantar borang pemotongan pinjaman mara dh dua bulan lepas tp tiba2 sya dpat surat dari mara kata sya kena byar tunggakkan 300 ratus sdangkan sya x tau brapa sya ptut byar sepatutnya lepas bagi diskaun…cgpa 2.78 sptutnya hnya 25% je kna byar balik..jumlah sya kna byar 51180.00 still x ptong bila check kat e baki still jumlah yg sama…apa ke jadah mara ni..aku siap kena blacklist lg..dh la kita kerja gaji kilang je..laen la gomen

  62. fahimisofian says:

    assalamualikum W.B.T

    saya pelajar yang sedang menuntut UKM di peringkat sarjana. soalan saya :

    1) adakah pelajar diperingkat sarjana dapat scheme pengurangan ini?

    2) jika ada, bagaimana tarif pengurangan bagi pelajar di peringkat sarjana? adakah sama dengan tarif bagi peringkat dip dan bachelor

  63. curiuos says:

    macam mana kalau lambat minta pengurangan ni? lambat dalam 2 tahun macam itu?adakah kena blacklist..tq

  64. Am says:

    Are the rate still valid up until now? Or maybe been made some update?

  65. ezah says:

    salam.
    saya pelajar sarjana yang berdftar pada Jan 2014. jadi saya nak tnya tentang pengurangan bayar balik pinjaman nanti. kerana sarjana master tidak mempunyai pointer seperti degree.. bagaimana penilaian untuk penurangan ini bagi kes saya ni

  66. Aliaa says:

    Good day,

    What is the right way to read the payment schedule in e-baki? The reason is that the payment sum is different from the reduction letter the I’ve received from the statement in ebaki. Kindly assist. Thank you.

  67. amrul says:

    Assalamulaikum..CGPA saya bawah 2.0 pastu saya nak tukar cos…adakah mara still taja atau beku terus???

  68. fakhari says:

    Assalamualaikum..saya telah mendapat pinjaman mara pada awal tahun 2012..dan kini hujung 2014 saya hampir tamat..dengan cgpa 3.5+..saya tahu mara akan bagi biasiswa bila dapat 3.5+..tapi ada ura2 skang yang dah xdak lagi 3.5+ tapi kena cgpa 4 baru convert biasiswa..betul ker khabar angin tu?or masih 3.5+??

  69. fakhari says:

    Assalamualaikum..saya telah mendapat pinjaman mara pada awal tahun 2012..dan kini hujung 2014 saya hampir tamat..dengan cgpa 3.5+..saya tahu mara akan bagi biasiswa bila dapat 3.5+..tapi ada ura2 skang yang dah xdak lagi 3.5+ tapi kena cgpa 4 baru convert biasiswa..betul ker khabar angin tu?or masih 3.5+??

  70. hanna says:

    berapa peratus bayaran balik untuk setiap cgpa bagi tahun 2014/2015?
    maksudnya yang paling latest

  71. Yana says:

    Salam. Mohon ada yang dapat membantu. Saya ada beberapa soalan:

    1. Bagaimana saya ingin tahu jenis pinjaman saya adalah boleh ubah atau tidak? Kini saya ditawarkan Skim Pinjaman Pelajaran Mara (SPIP).

    2. Bagaimana kadar pengurangan/bayaran balik bagi Master by Research? Sebab kami tiada pointer.

    3. Jika saya masih belum tamat pengajian tetapi telah tamat tempoh penajaan, adakah saya masih layak memohon pengurangan bayaran balik?

    Terima kasih kepada yang sudi memberikan maklumat yang tepat.

Leave a Reply

CommentLuv badge